JESENÍKY

Lyžařský zájezd

 /  / Turistická kronika / 1981 / Jeseníky

14. - 21. března v jarních prázdninách se Pavel zúčastnil s turistickým oddílem lyžařského zájezdu. Ubytovaní byli v pronajaté chatě Družba v Suché Rudné pod Pradědem. Cena zájezdu 250 Kčs. V ceně byla započítaná strava, ubytování a veškeré jízdné autobusem. Kapesné 50 Kčs navíc.

Co vyprávěl Pavel:

14.3. - Z Bučovic jsme odjeli autobusem před sedmou hodinou ráno a zastavili jsme až na Ovčárně pod Pradědem. Tady jsme si tři hodiny zalyžovali a autobusem jsme sjeli do Suché Rudné, kde jsme měli pronajatou celou chatu.

15.3. - V Suché Rudné nebylo po sněhu ani památky a proto jsme šli 4 km pěšky na Hvězdu (velké parkoviště pro auta, odkud vede kyvadlová doprava na Ovčárnu). Na další dny jsme měli sjednaný autobus. Na Ovčárně jsme lyžovali až do půl třetí odpoledne. Dolů jsem sjížděl a nahoru vystupoval, mimo jednoho dne, kdy jsem používal lyžařského vleku.

16.3. - Heslo dne: Jak budeme dneska padat, tak nás bude zítra bolet v zádech. Dnes jsme viděli z chaty poprvé Praděd. První dva dny byl v mlze a padal sníh. A že se ukazoval pěkný den, tak jsme si udělali lyžařskou výpravu z Ovčárny přes Švýcárnu a Praděd na Barborku a zpět. Tam nám při lyžování svítilo a hřálo sluníčko.

17.3. - Heslo dne: Není hanba spadnout, ale zůstat ležet. Dnes jsem měl službu. To znamenalo, že jsem pomáhal v kuchyni, když bylo potřeba. Jinak jsme také na Ovčárně trénovali na závody.

18.3. - Heslo dne: Co můžeš udělat dnes, můžeš i zítra. Tentokrát byl plánovaný 10 km pěší výlet do Karlovy Studánky a přes Anenský vrch do Suché Rudné. Po obědě jsme měli průšvih. Bili jsme se s velkýma klukama a Gusta (vedoucí zájezdu) nám za trest dal učit se uzly.

19.3. - Heslo dne: Máš-li dobrého přítele, máš víc než on. Vyhrál jsem závod ve slalomu z desíti kluků a ve sjezdu jsem byl třetí ze třech kluků. Po obědě jsme se vydali nakupovat dárky do Světlé Hory.

20.3. - Heslo dne: První polovinu života nám ničí život rodiče, druhou polovinu děti. Mimo první dva dny bylo krásné, slunečné počasí a všichni se opalovali (Pavel přijel jako tvaroh, protože ho nikdo na slunko nemohl dostat). Večer jsme měli velký maškarní ples.

21.3. - Heslo dne: Ranní ptáče víc odskáče. Všechno jsme pobalili, rozloučili jsme se se Suchou Rudnou a naposledy jsme si vyjeli na Ovčárnu zalyžovat. Odtud jsme odjeli přímo domů.

Program dne:
06.00 - 06.30 Budíček
07.00 - 08.00 Snídaně, příprava
08.00 - 08.30 Odjezd na Ovčárnu
09.00 - 15.30 Lyžování, výlety
16.00 - 16.30 Teplá strava - oběd
16.30 - 18.00 Osobní volno
18.00 - 19.30 Večeře
19.00 - 21.30 Hry, večerní program
21.30 Večerka

Článek Jeseníky
Článek Jeseníky
Lyžař
Lyžař
Část článku
Část článku
Program dne
Program dne