TEPLICKO-ADRŠPAŠSKÉ SKÁLY

Autobusový zájezd

 /  / Turistická kronika / 1981 / Teplicko-adršpašské skály

Autobusový zájezd

Turistický oddíl pořádá každoročně dvou až třídenní zájezd. Na tomto bylo málo přihlášených bučováků a proto je doplnili turisté z Brna. Od nás jela mamka, Pavel a já. Radka pro takové věci nemá smysl a tak hlídala doma Renatku.

V sobotu 9. května jsme vstávali brzy. Odjíždělo se v 5.00 hod. ráno. Přes Brno, Svitavy a Ústí nad Orlicí mířil autobus k Broumovskému výběžku. První zastávka byla na zámku v Opočně, kde budil největší pozornost pás cudnosti, zhotovený středověkým kovářem. Náchodský zámeček vršku kulatýho se nám objevil před polednem. Do kašny v zámku jsme hodili několik našich mincí a několik cizích, které nemám ve sbírce mě kluci vylovili. Zámek jsme prohlédli uvnitř, z vyhlídky zvenčí jsme obhlédli město a také kde bychom naplnili břicho jsme shora zjišťovali. Mohutné, nezničitelné, betonové vojenské opevnění - zároveň podzemní kasárna v Dobrošově jsme procházeli s plným. V Hronově jsme navštívili rodný domek Aloise Jiráska a kousek dál v parku jsme ochutnali minerální pramen. Tento jsme museli pít se zatajeným dechem. Ještě před spaním ve společné noclehárně kempu u Teplických skal jsme si stačili udělat vycházku Teplickým skalním městem a vyšplhat se na zříceninu hradu Střmen. Tam už mamka nemohla.

V neděli, vyspaní do růžova jsme odjeli do Adršpachu. Skalním městem nás provázela starší průvodkyně s humorným a zároveň vynikajícícm výkladem. Po skalním jezírku nás svezl na pramici převozník - humorista, smutný muž. Po obědě jsme odjeli do Babiččina údolí - kraje spisovatelky Boženy Němcové. Prošli jsme se přírodní rezervací s pomníkem Babičky, kolem Starého bělidla, Viktorčina splavu a starého mlýna. [Vstupenka] [Ústřižek] Prohlídkou zámku u Hrádku u Marchanic náš zájez skončil. Při zpáteční cestě bylo v autobuse tak veselo, že mamka už na žádný zájezd nechce jet. Uvidíme!

Počasí nám přálo. Cena zájezdu pro členy 100 Kčs, pro nečleny 130 Kčs. Jídlo si zajišťoval každý sám. Na vycházkách jsme pochodili 15 km.

9.-10. květen 1981

Článek Adršpach
Článek Adršpach
Začátek článku
Začátek článku
Ústřižek vstupenky
Ústřižek vstupenky
Mlýn v Ratibořicích
Mlýn v Ratibořicích