PŘES VRCHOVINU DRAHANSKOU PO I.

Třídenní putování napříč Drahanskou vrchovinou

 /  / Turistická kronika / 1978 / Přes Vrchovinu Drahanskou po I.

Toulky po Chřibech. To měl být náš týdenní výlet, který nevyšel pro nemoc taťky. Proto jsme se rozhodli pro dva kratší. Ten první byl přechod z Bučovic do Blanska. 43 km trasu jsme si rozdělili na tři dny.

1. den: Časně ráno jsme vyrazili po červené značce s výstrojí na zádech směrem na Větrníky a Lysovice. Přestože bylo léto, celá krajina kolem nás ležela v mlze. Polní cesta, kudy jsme šli, byla z obou stran lemovaná obilím a spousta zajíců tu prováděla ranní rozcvičku. Úlekem jsme zůstali stát, když před námi vyskočila srna a vysokými skoky se probíjela obilím pryč. Toto nás tak zaujalo, že jsme ztratili orientaci a ocitli jsme se uprostřed JZD, kde si nás s údivem prohlížel obrovský kanec. Udivený vrátný se nezmohl na slovo. Dědina se nám zdála nějaká povědomá a tak místo do Lysovic jsme došli do Letonic. oklikou jsme se dostali zpět na správnou cestu a přes Lysovice, Rostěnice a Luleč jsme skončili v Pístovicích u rybníka. Povozili jsme se na pramici a utábořili jsme se.

2. den: Celou noc pršelo. Po větším úsilí se nám podařilo rozdělat oheň a snídaně na rožni nás dala do kondice. Za hodinu nám Račický zámek zmizel z dohledu a před námi bylo dlouhé Rakovecké údolí. Na jeho konci čekal rybník Olšovec.

3. den: Všechno ještě spalo, když jsme si vykračovali Jedovnicemi. Poseděli jsme na kamenech v romantickém zákoutí Rudického propadání. Přes Pokojnou (502 m) a Polom (470 m) jsme došli do Klepačova, ještě pohled na Blansko pod námi a za dvě hodiny nás vlak odvážel domů.

Červenec 1978.

Článek Přes Vrchovinu Drahanskou
Článek Přes Vrchovinu Drahanskou
Iniciála
Iniciála
Část článku
Část článku
Ilustrativní obrázek
Ilustrativní obrázek