Úvod / Komentáře TEST - JAKÁ JSTE KUCHAŘKA? 

Vstupujete do své kuchyně s úsměvem na rtech, nebo se musíte dlouho přemlouvat, abyste vůbec otevřeli její dveře? Vaříte večeře s láskou, nebo je přenecháváte nepříteli (a jejich přípravu taky)? Zavrhli jste jednou pro vždy myšlenku, že se naučíte uvařit svíčkovou, nebo vám nedělá problémy vyzkoušet něco nového? A hlavně - přemýšleli jste někdy o tom, proč na tom s vařením jste tak, jak jste?

Všechno začíná v první samostatné kuchyni. Jakmile se dívka poprvé ocitne ve svém vlastním bytě, z vaření už se nevykroutí, ať už před sporákem postává sólo nebo čerstvě zamilovaná se svým vyvoleným (a hladovým) za zády. "Sice jsme v kuchyni každá jiná, ale jedno máme společné: navždy nás ovlivnila kuchyně našich maminek - a mnohokrát i jejich maminek," říká Jana Zatloukalová, jejíž Kuchařka pro dceru vyšla začátkem prosince 2007 v nakladatelství Smartpress. Znamená to tedy, že některé z nás mají výhodu jen proto, že jejich maminky byly vyhlášené kuchařky? Vůbec ne. "Je úplně jedno, jak dobře nebo špatně vaše maminka vařila. Jediné, co se počítá, jsou lekce, které vám z vaření udělila," vysvětluje autorka.

Kuchařka pro dceru tak dává naději všem, kteří prošli vzděláváním v maminčině kuchyni nepoznamenáni a s maximální možnou absencí. Není to jen další sbírka receptů, ale osobní výpověď té, která toho doma v kuchyni také příliš nepochytila a svedla se svými hrnci a vařečkami nelítostný boj. Nečekejte snadné recepty plné vychytávek z lahůdkářství, rychlé chvaty s drahými surovinami nebo ztřeštěné nápady pro prázdnou lednici a pět minut, které zbývají do zasednutí ke stolu. Knížka vás osloví, jen pokud se chcete naučit uvařit dobrý guláš, skvěle upéct obyčejné kuře a časem třeba i vyrobit dort k narozeninám. Dokáže vás přesvědčit, že všechno tohle zvládnete napoprvé (ano, i svíčkovou) a že špagety s kečupem patří minulosti. Provede vás vaší kuchyní tak, jak by to udělala vaše maminka, kdyby na to měla čas a nebo příslušné vlohy.

Zpátky k úvodním otázkám - jak že jste na tom s vařením? Stojíte o poodhalení některých temných stránek vaší kuchařské duše? Následující test vám pomůže. Vezměte si k ruce tužku, papír a hrnek kávy, začínáme.

U každé otázky si poznamenejte písmeno odpovědi, která je nejbližší vašemu stylu vaření. Až projdete všech deset otázek, podle tabulky si spočítejte dosažené body.

1. Je večer, čas přípravy večeře. Co uděláte ze všeho nejdřív?
a. Zavoláte kamarádce, postěžujete si, popovídáte a k večeři si dáte párky, instantní polívku nebo chleba s máslem
b. Zavoláte mamince o radu, nejspíš vás stejně vyzve, abyste si k ní došli pro kastrůlek s jídlem
c. Večeři jste naplánovali už den předem nebo nejpozději dnes dopoledne a nákup obstarali po cestě z práce, takže si jen oblíknete zástěru a jdete na věc
d. Vzpomenete si na jeden ze svých oblíbených vyzkoušených receptů a ten zrealizujete. Koneckonců příslušné suroviny máte stále při ruce nebo v mrazáku

2. Podle čeho vaříte nejčastěji?
a. Podle své ohmatané, letité a spolehlivé kuchařky
b. Podle nálady. Někdy na základě přání zbytku rodiny, někdy podle své chuti, někdy podle kuchařky a občas podle časopisu o vaření nebo internetu
c. Podle svých zápisků, které vám nadiktovala maminka nebo které jste si opsali z jejích zdrojů
d. Po paměti nebo z nejroztodivnějších útržků s ručně psanými recepty, které jste nasbírali po kamarádkách (a že jich je!)

3. Jak často kupujete potraviny?
a. Nenakupuji, dělá to za mne někdo jiný (a navíc mám přísun domácích surovin)
b. Do obchodu jezdím o víkendu, kupuju na celý týden dopředu. Polovinu věcí uskladním v mrazáku a koupím také dost trvanlivých potravin, takže mám vyřešené vaření na celý týden
c. Do obchodu chodím 2-3x týdně, abych měla při ruce dostatek čerstvých potravin a pečiva. Některé věci ale ukládám na delší dobu do mrazáku, například maso, abych nemusela tak často k řezníkovi
d. V podstatě každý den (po cestě z práce). Doma skoro žádné zásoby nemám, takže musím koupit aspoň to, co je potřeba na večeři

4. Když vaříte podle nového receptu, očekáváte úspěch?
a. Po pravdě řečeno ano, ale mám strach, že se něco v průběhu přípravy pokazí.
b. Ne. Vaření podle nového nevyzkoušeného receptu je čirý hazard se surovinami. Ještě nikdy se mi nepodařilo dosáhnout takového výsledku, jaký jsem očekávala nebo jaký byl na fotografii
c. Ano. Už podle receptu poznám, jestli se jídlo z něj dá uvařit nebo jestli se mě někdo pokouší mystifikovat. Recept jen letmo skouknu, nechám se jím inspirovat, ale postup, výběr a množství surovin si uspořádám podle sebe
d. Ano. Pokud to snad někdy vypadá, že se jídlo při vaření chová jinak, než by mělo, postup upravím podle potřeby a výsledek zachráním

5. Jak často zkoušíte nové věci?
a. Pořád. Stálic na domácím jídelním lísku mám velmi málo. Vařím podle momentální nabídky sezónních surovin, ať už je to cokoli, a neváhám kvůli nim hledat recept nebo ho dokonce vymyslet
b. Vyjímečně, jen když mi někdo důrazně doporučí svůj vyzkoušený, úžasný a jedinečný recept a důsledně mi popíše jeho přípravu v kuchyni
c. Docela často, ráda zkouším nové recepty od kamarádek a s chutí vařím nevyzkoušené věci podle kuchařek a časopisů
d. Nikdy. Jsem ráda, že zvládám uvařit pár základních jídel a na další rozšiřování repertoáru nemám chuť ani čas

6. Co vás na novém receptu nejvíc láká k vyzkoušení?
a. Suroviny
b. Fotografie
c. Zajímavý fígl v postupu, který ještě neznám
d. Snadnost postupu nebo doporučení kamarádky

7. Dělíte se o svou kuchyň?
a. Ochotně a kdykoli
b. Nerada, jen když není vyhnutí a někdo mě odstrčí od sporáku
c. Když za mě někdo uvaří, tak ano, jinak ji ale považuji za svoje království
d. To nepřipadá v úvahu

8. Právě jste položili základ dnešní večeře a hrnec teď trůní na vařiči. Co vám proběhne hlavou, než se jídlo dovaří?
a. Voní to báječně, už se těším na výsledek.
b. Večeře se vaří, jdu si chvíli něco přečíst.
c. Snad to dobře dopadne.
d. To jsem sama zvědavá, co z toho bude.

9. Dostanou se do vaší kuchyně neznámé a nevyzkoušené suroviny?
a. Vyjímečně si je sama koupím, ale potom většinou stejně nevím, co s nimi
b. Občas, když mi je někdo přinese k vyzkoušení
c. Nemají odkud.
d. Ano, když mám náladu, ráda zkouším nové věci a vyhledávám si kvůli nim zajímavé recepty

10. Co to znamená blanšírovat zeleninu?
a. Nemám nejmenší tušení
b. Rychle ji uvařit v osolené vodě
c. Krátce ji povařit v osolené vodě, slít a propláchnout studenou vodou
d. Pomalu ji vařit v osolené vodě

Nyní si můžete test vyhodnotit a zjistit, jaká jste kuchařka.


V prosinci proběhla na našich stránkách soutěž o jednu z 5-ti kuchařek od nakladatelství Smartpress. Ti z Vás, kteří nám zaslali do 23.12.2007 24:00 své odpovědi na výše uvedený test, byli zařazeni do této soutěže. Odpovědi jsme obodovali a nejvíce bodů získali (v případě rovnosti bodu rozhodovalo datum a čas doručení odpovědi) a kuchařku obdrží přímo z nakladatelství:

Marie, Praha 4
Alena, Pečky
Jan, Praha 2
Květoslava, Ostrava - Proskovice
Miroslava, Teplice

Všem děkujeme za účast v soutěži a výhercům blahopřejeme.