Úvod / Komentáře ADVENT ZNAMENÁ ČEKÁNÍ. UŽIJTE SI HO! 

Ano, vím, že pravý význam slova advent se spíš přimyká ke slovu příchod. Jenomže žijeme v době, která nám namixovala koktejl oslabené náboženské tradice, intenzivní reklamy a Ježíška, který se namočil do komplotu s internacionálním dědou Santa Klausem. Navíc tenhle koktejl naše diskutovaná moderní doba završila pořádnou dávkou nutkavých pocitů, že toho musíme hodně stihnout. Odpočítávání je proto na místě, a to i přes to, že někdo počítá dny do Vánoc samou nedočkavostí, zatímco jiný obrací listy v kalendáři s hrůzou v očích, co všechno ještě musí stihnout.

Proto si rok co rok opakuji, že advent je doba čekání, kterou bychom si měli užít se vším všudy, co k ní patří, ovšem s výjimkou nákupních tlačenic. Všechny zásadní vánoční přípravy proto musí být u mě doma hotovy do začátku prosince. Pak už zbývá jen to příjemnější. Nejprve je třeba za nehlídaným plotem ukořistit třešňovou větvičku, abychom ji pak po zbytek adventu mohli slovně popohánět k rozkvetení nebo brzdit v předčasném pučení. Občas upečeme hromádku cukroví a rozdělíme ji na dvě poloviny. Jednu sníme hned, druhou schováme pro slavnostní dny. Slepujeme s dětmi křivolaké perníkové chaloupky. Těšíme se, až zazvoní telefonicky objednaný Mikuláš na svoji placenou návštěvu, kontrolujeme tajně po večerech dopisy pro Ježíška a srovnáváme je se seznamem pořízených dárků, a v předvečer Štědrého dne je dlouho do noci s mužem zamotáváme do rozměrově nepasujících papírů s veselými motivy dovádějících sobů.

Advent je doba čekání, která si navíc žádá sladké vůně, sladké chuti, sladké přísliby, a to všechno pokud možno plnými doušky. Rozmazlujte se a užívejte si předčasně setmělé večery za zdmi slavnostně osvíceného domova, s hrnkem něčeho teplého v ruce, s dětmi nadšenými z hrátek s těstem a z vytváření cukroví nejroztodivnějších tvarů, a den za dnem si přidělujte malé porce toho, co jste si chtěli šetřit až na Štědrý den. Nechte Vánoce, aby začaly s první koledou, první ozdobou a první větvičkou.

A jestli pořádně nevíte, jak na to, zalistujte novinkou Jany Florentýny Zatloukalové, autorky Kuchařky pro dceru, která už pomohla najít cestu do kuchyně mnoha kuchařkám - začátečnicím. Ve Vánoční Kuchařce pro dceru najdete vše, co budete během adventu, vánočních svátků, na Silvestra i na Nový rok potřebovat. Recepty pro dlouhé adventní večery, cukroví, slavnostní menu i chuťovky pro přátele a návštěvy, navíc i rady, jak si práci zorganizovat, abyste si svátky mohla užít v pohodě spolu s ostatními.

Pro tu pravou vánoční náladu si k listování knížkou uvařte lahodnou horkou čokoládu. Koukejte si letošní Vánoce pořádně užít a neodkládejte to už ani jeden jediný den!



Horká čokoláda, se kterou se nejlépe plánují vánoční přípravy
na 8 malých, ale velmi sytých porcí

Po obrovském úspěchu Kuchařky pro dceru (dosud se jí prodalo přes 10 000 výtisků) spěchá Jana Florentýna Zatloukalová znovu na pomoc všem, kdo v kuchyni stále ještě tápou, cítí se nejistí, nebo dokonce vůbec ještě neumí vařit. Vánoční kuchařka pro dceru je první z tematických kuchařek pro různé začátečnické kuchařské výzvy. Všechno je jednou v životě poprvé - první pusa, první rande i první samostatné Vánoce ve vlastní kuchyni. S těmito kuchařkami se výzev chopíte s grácií a uspějete hned napoprvé!

Němečtí vědci prý potvrdili to, co milovníci čokolády už stejně dlouho věděli: tahle pochoutka je pro lidské tělo přínosem. Obsahuje více antioxidantů než červené víno a umí vyvolat stejné pocity štěstí, jako prožívají zamilovaní. Má protistresové účinky, pomáhá proti kašli a bolestem hlavy, dokonce prý posiluje cévní stěny.

Až si vy sami budete chtít na čokoládě pochutnat, vyberte si takovou, která má zhruba 70 % kakaové hmoty (zapátrejte mezi informacemi na obalu) a neobsahuje žádné přidané rostlinné tuky (viz tamtéž). Taková čokoláda vám dá možnost ji poznat blíž. Když budete chtít, můžete v ní najít tóny hořké, sladké i kyselé. Co plantáž a rok sklizně, to jiná kombinace. Nepříjemně hořkými, příliš kyselými, přeslazenými a uměle dotučněnými vzorky se už nenechte nikdy nachytat. O tom svět čokolády opravdu není.

Když se pak v ochutnávání různých vzorků stanete mistři a strhnete s sebou celé své okolí, uvařte si malý šálek opravdové horké čokolády, tmavé a husté jak bezměsíčná noc a hebké jako samet. Následující recept jsem získala od pana Hlavy, který provozuje svoji čokoládovnu v Jihlavě. Až si tuhle horkou čokoládu uvaříte, zjistíte, že čokoláda má ještě další dimenze, které přivozují závrať a zjednodušují pohled na všechny problémy světa.

Recept na horkou čokoládu



Jana Florentýna Zatloukalová: Vánoční Kuchařka pro dceru
Pevná vazba, 160 stran, 299 Kč
Vydalo nakladatelství Smart Press
www.smartpress.cz