ŠPANĚLSKO 2018

Španělsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Španělsko 2018

Pokud je Španělsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2018. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o ubytování ve Španělsku, dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o cestě autem a výši mýtného, o tankování, o cestování vlakem po Španělsku, o přímořských letoviscích a plážích, o zábavních parcích, o návštěvě přírodních zajímavostí a najdete zde také mnoho dalších informací o Španělsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 05.11.2018, 21:30.
Chystáme se do Lloret de Mar v létě 2019 autem. Normálně jezdíme často autobusem, tak cestu po dálnici máme jasnou. Zajímají mě poplatky za mýto a potom hlavně placení mýtného. Na internetu jsem si přečetl o potížích ve Francii. Také s tankováním. Máme platit kartou, hotově - mince nebo bankovkami? Nebo raději se vyhnout dálnici? Kudy? Děkuji moc. Karel.

Vaše optimální trasa je následující: Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Lyon - Valence - Orange - Montpellier - Narbonne - Perpignan - Girona - Lloret de Mar. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. Vzhledem ke vzdálenosti přibližně 1500 km od česko-německé hranice doporučujeme využívat dálnice. V Německu se dálnice zatím neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 74,40 a ve Španělsku € 9,75. To samé při cestě zpět. Poplatky mohou být příští rok o něco vyšší. Dálnici se vyhnout můžete, trasy jsou popsané v našich otázkách a odpovědích, většinou směrované na Clermont-Ferrand a odtud po bezplatné A75 (i tam je ale placený jeden viadukt), je to však hodně zdlouhavé. Platba kartou je běžně akceptovaná, nicméně vždy doporučujeme mít jako záložní řešení dostatek € i v hotovosti. Nejen ve Francii. Samozřejmě v papírových bankovkách, drobné spíše na toalety nebo kávu.

# 28.10.2018, 17:12.
Příští rok se začátkem července chystáme na dlouhou cestu autem do Španělska. Máme již zaplacenou vilu v městě Torrevieja na 9 nocí a na zpáteční cestě hotel ve Francii v Nice. Naše cesta je naplánována na 20 dnů. Komplikuje se to tím, že chceme v Miláně navštívit naše známé. Chtěli bychom se zeptat, která trasa je nejvýhodnější a nejlevnější. Co nás čeká za dálniční i jiné poplatky, a kolik v průměru zaplatíme za benzín? Z předchozích odpovědí vychází nejlevněji varianta přes Německo a ta dražší vede přes Itálii, kterou vzhledem k návštěvy Milána budeme muset absolvovat. Děkujeme za odpověď. Vážíme si Vašich služeb. Ondřej.

Vzhledem ke vzdálenosti, kterou budete muset absolvovat, nedoporučujeme se vyhýbat dálnicím. Doporučujeme volit standardní trasy. Nepíšete odkud vyjíždíte, budeme tedy kalkulovat s trasou od Rozvadova. Trasa tam je následující: Rozvadov - Norimberk - Heilbronn - Karlsruhe - Mulhouse - Lyon - Valence - Montpellier - Narbonne - Perpignan - Girona - Barcelona - Tarragona - Valencie - Torrevieja. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. V Německu se mýtné neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 74,40, ve Španělsku € 47,95. Benzin je v současné době nejdražší v Itálii € 1,747, následuje Francie € 1,595, Německo € 1,561, Španělsko € 1,360 a Rakousko € 1,346. Jedná se samozřejmě o průměrné ceny. Cesta tam je dlouhá 2115 km a průměrná cena projížděnými zeměmi € 1,505 za litr. Při spotřebě 7 litrů na 100 km projedete tedy € 222,82. Celkem Vás tedy cesta tam vyjde na € 345,17. Cesta zpět je následující: Torrevieja - Valencie - Tarragona - Barcelona - Girona - Perpignan - Narbonne - Montpellier - Nimes - Arles - Aix-en-Provence - Nice - Sanremo - Imperia - Savona - Tortona - Milano - Brescia - Verona - Trento - Brenner - Innsbruck - Mnichov - Regensburg - Rozvadov. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. Ve Španělsku zaplatíte na mýtném € 47,95, ve Francii € 49,80, v Itálii € 56,90, za průjezd Brennerem € 9,50 a za desetidenní rakouskou dálniční známku € 9,00. Cesta zpět je dlouhá 2320 km a průměrná cena projížděnými zeměmi € 1,522 za litr. Při spotřebě 7 litrů na 100 km projedete tedy € 247,17. Celkem Vás tedy cesta zpět vyjde na € 420,32. Za oba směry je tedy celková cena € 765,49. Jedná se samozřejmě o hrubou kalkulaci. Ceny příští rok budou jiné, průměrná spotřeba bude také jiná, určitě najedete trochu jiné vzdálenosti, budete tankovat levněji v České republice, atd. Nabízí se také cesta přes Švýcarsko, úspora však není podstatná. Konkrétně se jedná o € 20,37 za předpokladu, že tam pojedete trasu Karlsruhe - Ženeva - Valence a zpět trasu Milán - Como - Bregenz a objedete rakouskou dálnici. Úspora 45 km na vzdálenosti také není podstatná.

# 23.10.2018, 19:39.
Potřebuji prosím pomoci. Jak se dostanu z letiště El Prat na ubytování Casa Maca Guest House, Carrer del Bruc 146, 08037 Barcelona? Děkuji vám moc za odpověď. Andrea.

Z letiště El Prat jeďte vlakem Renfe R2 Nord. Jede v 5:42 a potom od 6:08 do 23:38 po půl hodině. Vystupte na stanici Passeig de Gracia. Jízdenka stojí € 4,20. Jděte po Carrer d' Aragó ve směru proti jednosměrce, přejděte křižovatku s Carrer de Pau Claris, křižovatku s Carrer de Roger de Llúria a na další křižovatce odbočte doleva na Carrer del Bruc. Casa Maca Guest House je za druhou křižovatkou po pravé straně. Od stanice je to 800 metrů. Další možností je cestovat Aerobusem za € 5,90. Jezdí od 5:35 do 7:20 a od 22:25 do 1:05 po 10. minutách, od 7:30 do 22:20 po 5. minutách. Vystoupit musíte na Placa Espanya a odtud pokračovat metrem L3 směr Trinitat Nova a vystoupit na Diagonal. Jízdenka stojí € 2,20. Od stanice metra se musíte vydat po Avinguda Diagonal a po přibližně 500. metrech zahnout doprava na Carrer de Bruc. Vaše ubytování je po levé straně. Z letiště můžete jet také metrem L9 Sud směr Zona Universitaria a vystoupit na Collblanc. Tady přestoupit na metro L5 směr Vall d' Hebron a vystoupit na Diagonal. Odtud je cesta popsaná výše. Jízdenka na metro z letiště stojí € 4,60. Metro jezdí v době od 5:00 do půlnoci, v pátek do 2:00. Z Terminálu T1 je lepší volit Aerobus nebo metro, z Terminálu T2 je lepší volit Aerobus nebo vlak R2.

# 24.09.2018, 10:27.
Vážený pane Řehůřku, ještě jednou moc děkujeme za Vaše odpovědi. Napadla nás ještě jiná varianta cesty zpět z Barcelony do Girony. Objednali bychom si v těsné blízkosti letiště Girona hotel. Jsou tam dva, jeden uvádějí vzdálenost 200 metrů s velmi příznivými hodnoceními od českých turistů, druhý 800 metrů, ale s transferem a poslední část noci strávili tam. Sice nám to naruší plány, uvidíme toho z Barcelony podstatně méně, nicméně bylo by to jistější řešení. Bohužel se nám ale nepodařilo najít vhodný spoj zpět z Estació del Nord v Barceloně, přímo na letiště ve čtvrtek 11.10. Linka 601 společnosti Sagalés nám ukazuje poslední odjezd přibližně ve 14:15 a 14:30. Další spoje jsme nenašli. Prosím tedy o informaci, zda nejede něco později, tak abychom si mohli využít zpáteční jízdenku za € 25,00, jak jste radil posledně. Těžko se na těch španělských stránkách orientujeme. Prosím poraďte, pokud bude i jiná možnost - jiná společnost nebo jiná linka + ceny. Dostat se přímo na letiště napodvečer - přibližně v 18 až 19 hodin a odtud potom do hotelu. Moc děkuji a zdravím. Jana.

Podle jízdního řádu společnosti Sagales platného od 28.4.2018 do 14.10.2018 jezdí autobusy na další lince 602 z Aeroport del Prat do Figures se zastávkami v Barceloně na Estacio del Nord a v Girona na Aeroport de Girona každý den s odjezdem z Estacio del Nord v 8:30, 10:45 a 23:10. Jízdenka stojí € 16,00, zpáteční € 25,00. Potom by to už bylo zřejmě složitější cestování vlakem a autobusem.

# 23.09.2018, 03:26.
Pane Řehůřku, chystáme se do Barcelony a potřebuji vědět pár informací. Jak se dostaneme z letiště El Prat na hotel Acta Antibes Carrer de la Diputació 394 a kolik prosím stojí jízdenka? Zpáteční let máme trochu v pozdních večerních hodinách a jelikož cestujeme samé ženy, tak se chci zeptat, kolik by stál taxík z hotelu na letiště. V plánu máme navštívit La Sagrada Família a Park Guell, vstupenky si asi máme předpokládám koupit předem přes internet. Prosím o nějaké další tipy na zajímavé místa, památky, zážitky, kavárny, parky, prostě o co bychom v Barceloně neměli přijít. Děkuji Vám mnohokrát za odpovědi. S pozdravem Andrea.

Těch možností je několik. Např. z letiště El Prat, terminálu T2, můžete jet metrem L9S a vystoupit na Europa Fira. Odtud, z Placa d' Europa jezdí autobus H12. Musíte jet směr Besos - Verneda a vystoupit na zastávce Gran Via - Marina. Odtud se musíte vrátit zpět na křižovatku a vydat se doprava po Carrer de Sardenya. Na další křižovatce odbočte doleva na Carrer de la Diputacio. Hotel Acta Antibes je na další křižovatce po levé straně na rohu. Na metro potřebujete Bitllet aeroport v ceně € 4,60 a na autobus jízdenku Bitllet senzills v ceně € 2,20. V závislosti na itineráři můžete samozřejmě využít i jiné typy platných jízdenek a karet. Jízdní řády najdete na TMB. U taxi počítejte s cenou kolem € 30,00. Itineráře nezpracováváme, není to v našich časových možnostech. Doporučujeme si zakoupit nějakého průvodce, např. Barcelona - průvodce.

# 15.09.2018, 16:31.
Pane Řehůřku! Po letech váhání jsme se letos s manželem rozhodli navštívit Barcelonu. Je to pro nás velká neznámá. Náš pobyt je ve dnech od 8. do 12.10. Kvůli problémům na D1 jedeme autem do Bratislavy a odtud letíme do Girony. Je letiště v Gironě velké nebo spíše rodinného typu jako v Bratislavě? Let tam a cesta do hotelu by snad neměla být problematická - přílet je v příznivou dobu 11:35. Horší je to s cestou z Barcelony do Girony. Odlet je v pátek 12.10. už v 6:35. Našli jsme si nějaký autobusový spoj ve 3:30 z Estacio del Nord, pozdější spoj se nám ukazoval až v 5:00, což se nám zdá pozdě. Bydlíme v hotelu Ibis Centro na Carrer de Napols, což sice není pěšky daleko, ale obáváme se, zda je v Barceloně bezpečno se v tuto noční dobu pohybovat s kufry na ulici. Prosím tedy o radu, zda neexistuje ještě nějaká jiná doprava - třeba Terravision či něco jiného, co jsme třeba přehlédli, jak je ve většině evropských metropolí? Máme to risknout nebo raději použít taxi třeba jen z hotelu na Estacio del Nord nebo přímo z hotelu do Girony? Jaká by asi byla cena? Hotel je blízko Sagrady Famílie, ale k ostatním památkám je to pěšky dost daleko. Existuje nějaká Barcelona Card - karta zahrnující MHD + památky nebo raději koupit denní jízdenky či carnety? Co je výhodnější? Moc děkuji za odpovědi. Zdraví Jana.

Letiště v Girona je malé. Má jeden dvoupodlažní terminál. Autobusy z Barcelony jezdí na letiště z Estació del Nord a spojení zajišťují společnost Sagalés. Jízdenka stojí € 16,00, zpáteční jízdenka s 30. denní platností € 25,00. Cesta trvá přibližně 75 minut, tzn. tento první spoj je spíše nutností než volbou. Vzdálenost z hotelu Ibis Centro na Estació del Nord je 1,7 km, což je v noci s kufry hodně daleko. Po Passeig de Sant Joan jezdí sice noční autobusy N4, ale i tak přibližně 1/4 cesty je třeba absolvovat k zastávce a 1/4 cesty ze zastávky. Doporučujeme si objednat taxi. Vyjde Vás v tom čase na € 7,00, to je ale oficiální kalkulace. Do Girona na letiště počítejte se € 130,00. Barcelona Card existuje. Je na 72, 96 a 120 hodin. Cena je € 45,00, € 55,00 a € 60,00. V ceně je doprava a vstup do 25. muzeí a památek, do velkého množství dalších muzeí, památek a atrakcí je s kartou sleva. Celou řadu dalších karet a vstupenek najdete na Get Your Guide. Dopravu v Barceloně provozuje TMB. Základní jízdenka stojí € 2,20. Existuje celá řada integrovaných, kombinovaných a speciálních jízdenek. Jejich seznam a ceny najdete na výše uvedených stránkách. Je třeba si to spočítat v souvislosti s Vaším itinerářem, co se Vám vyplatí.

# 25.08.2018, 19:41.
Prosím, chtěla bych se zeptat, jak se dostat v noci kolem 22 - 23 hodin z Alicante do Cartagena? A jaké jsou případné ceny? Děkuji. Petra.

Cestování z Alicante do Cartagena je s přestupem v Murcia. Dá se cestovat vlakem Renfe nebo autobusem ALSA. Nebo jejich kombinací. Ve Vašem čase ale žádný spoj nejede. Jízdné se pohybuje kolem € 15,00. Autobusem o něco levněji, vlakem o něco dráž. Budete muset volit taxi. Cena se pohybuje od € 130,00 do € 140,00.

# 12.08.2018, 01:49.
Letos pojedeme do Španělska v šesti lidech dvěma auty - Octávií 1.9 tdi nafta 6,5 litru na 100 km a Felicií 1,3 mpi benzín 7,5 litru na 100 km. Prosím o cenu za mýtné, když za Octavií potáhnu přívěsný vozík do 750 kg nebržděný a na střeše budu mít čtyři jízdní kola a na střeše Felície budou dvě jízdní kola, ale za Felícií vozík nebude. Prosím, ve Španělsku jsem byl už 3x, ale jen s Octavií a čtyřmi koly a s vozíkem, ale naposledy jsem tam byl před třemi lety a ledacos se změnilo. Např. Eko plakety ve Francii, budou potřeba, když vlastně jen jezdíme přes Lyon podle navigace, ale do centra nesjíždíme? Jezdíme nejrychlejší trasu podle navigace po dálnici Mladá Boleslav - Praha - Rozvadov - Mulhouse - Lyon - Valence - Barcelona - Peniscola. Takže německé dálnice zdarma. Prosím, kolik zaplatíme celkem za mýto, benzin, naftu v takto naloženém autě? A budou Eko plakety nutné? Za tři roky jsem už zapomněl, kolik nás to stálo přesně a rád bych měl jistotu, že vyhrazené finance budou stačit. A případně na co si dát ještě pozor. Děkuji. David.

Předpokládejme výšku automobilu do 1,5 metru (oba by se do této výšky měly těsně vlézt), výšku kola do 1,0 metru (ta se dá i snížit spuštěním řídítek a sedátka). Celkem tedy oba automobily do výšky 2,5 metru. Ve Francii by měly být oba automobily v dané konfiguraci ve stejné kategorii - do 3,5 tuny a výška mezi 2. a 3. metry. Ve Španělsku by měly být také ve stejné kategorii, tj. osobní automobil. Ve Francii zaplatíte na mýtném € 116,10, ve Španělsku € 32,20. Celkem tedy € 148,30. Cena je za jeden automobil v dané kategorii a za jeden směr. V Lyonu byla ekoplaketa zavedena 12. prosince 2016. Zákazy vjezdu se netýkají hlavních os A6, A7, A42 a tunelu na A6. Mimo zónu jsou dálnice na východní straně Lyonu, po kterých většinou cestovatele směřujeme, tj. A42, A432, A43, A46. Pro zjednodušení počítáme s cenou pohonných hmot v nejdražším státě, tj. ve Francii - benzin € 1,447 za litr, nafta € 1,375 za litr. Vzdálenost 2000 km. Za benzín zaplatíte € 217,05, za naftu zaplatíte € 178,75. To samé při cestě zpět. Tyto částky jsou samozřejmě hodně závislé na aktuální spotřebě a aktuální ceně tankovaných pohonných hmot.

# 11.08.2018, 15:46.
V prosinci přibližně kolem 11.12. bychom s kamarádkami chtěly letět do Barcelony. Chceme se zeptat, zda tam jsou vánoční trhy, vánoční atmosféra atd. A je to vůbec dobrý nápad letět v prosinci? Jaké tam je v prosinci počasí? Děkujeme moc za odpověď. Andrea.

Pokud Vás Barcelona láká před Vánocemi, určitě to podnikněte. Na vánočních trzích zakoupíte samozřejmě tradiční španělské cukroví, řemeslné výrobky, různé dárky atd. Vánoční trhy se nazývají Fira de Santa Llúcia a najdete je přímo u katedrály. Ve městě jsou vánoční trhy i v jiných místech. Veškeré informace o vánočních trzích v Barceloně najdete na irbarcelona.org. Nepočítejte však se zasněženými ulicemi. Počasí odpovídá lokalitě. Historické průměrné teploty se v prosinci pohybují kolem 13. až 15. stupňů, v noci o 6. stupňů méně.

# 07.08.2018, 19:52.
Rád bych Vás požádal o radu, jakým způsobem se mohu dostat do Cartageny? Děkuji. Pavel.

Nejjednodušší způsob je letecky do Alicante. V pondělí a ve čtvrtek tam létá z Pardubic Ryanair. Letenky najdete na stránce Letenky. Z letiště v Alicante jeďte do Murcia autobusem Alsa a následně do Cartagena autobusem TG Comes.

# 29.07.2018, 17:17.
Chceme se na dovolené v Lloretu podívat s dětmi do Barcelony do podmořského akvária, ale nechceme se vázat na autobus při organizovaném výletě. Tak nějak jsem pochopil, že se musíme dostat do Blanes autobusem, který by snad měl navazovat na vlak. Kdyby to bylo jen vlakem, tak si asi poradím, ale je to kombinace autobus + vlak a nemohu najít stránky, co by tuto kombinaci našly. A ještě, na které nádraží v Barceloně vlak z tohoto směru jezdí, případně jak se z nádraží dostaneme k akváriu? Moc děkuji za radu. Hezký den. Tomáš.

Autobusovou dopravu z Lloret de Mar na vlakovou stanici v Blanes zajišťuje společnost Autocars Pujol i Pujol. Autobusy jezdí víceméně kyvadlově. Z Blanes potom jeďte vlakem Renfe. Vystoupit musíte na Placa Catalunya. Odtud se musíte přemístit pěšky po Ronda de Sant Pere na Placa d' Urquinaona, odkud se dostanete autobusem TMB V17 na Port Vell, což je před Aquarium Barcelona. Z Llloret de Mar můžete jet také přímo do Barcelony autobusem Sarfa. Musíte vystoupit na Ronda de Sant Pere a odtud pokračovat jako v předchozím případě.

# 24.07.2018, 09:12.
Mám dotaz. Jak se nejlépe dostat z letiště v Malaze do Nerji? A ještě jednu prosbu. Na neděli 29.7. máme objednanou prohlídku do Alhambry. Jaké je nejrychlejší spojení ráno z Nerji do Granady? Děkuji za váš web plný užitečných informací. Lucie.

Z letiště Malaga T3 jeďte autobusem Alsa. Autobusy jezdí v 9:45, 12:15, 14:30, 16:15 a 19:15. Na místě jsou přibližně za 1 hodinu a 45 minut. Jízdenka stojí € 4,58. Z Nerja do Granada jezdí autobusy stejné společnosti, bohužel první jede v neděli až v 10:00. Cesta trvá 2 hodiny a 15 minut. Jízdenka stojí € 10,89. Budete muset zřejmě volit taxi. Řešením může být cestování přes Malaga, odkud první autobus Alsa jede v 7:00 a na místě je v 8:45. Jízdenka stojí € 13,86. Nicméně spojení Nerja - Malaga tak brzy přináší stejný problém. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách, zkontrolujte si je pro své termíny a časy.

# 23.07.2018, 00:23.
Obracím se na vás s dotazem. Chceme jet z Chřibské přes Curych do Nice. Respektive po pobřeží Francie do Valencie. Ale ztrácím se v těch poplatcích za dálnici. Mohu vás poprosit, zda byste věděl, na kolik a na jakých místech nás to přibližně vyjde? Případně jiná cesta, aby v základu byl Curych a další den už pobřeží Francie? Děkuji mnohokrát. Patrik.

Vaše optimální trasa je následující: Chřibská - Drážďany - Norimberk - Stuttgart - Curych. V Německu se dálnice neplatí, ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 34,41). Následuje trasa Curych - Lugano - Como - Milano - Tortona - Savona - Imperia - Sanremo - Nice. Ve Švýcarsku využijete již zakoupenou dálniční známku, v Itálii zaplatíte na mýtném € 34,70 a ve Francii € 2,50. Následuje trasa Nice - Aix-en-Provence - Nimes - Montpellier - Narbonne - Perpignan - Barcelona - Valencie. Ve Francii zaplatíte na mýtném € 45,80 a ve Španělsku € 47,95.

# 30.06.2018, 11:38.
Chtěl bych se s vámi poradit ohledně vhodné varianty trasy projetí Francie: Urrugne - Vierzon - Phalsbourg, Praha - Bilbao. Případně doporučit vhodnější trasu. Trasu jsem si zadal do Autoroutes. Porovnával jsem doporučenou trasu Michelin a Economical. Rozdíl ve vzdálenosti je minimální. Rozdíl v čase přibližně dvě hodiny u varianty Michelin. Asi ještě není započtena maximální rychlost mimo město 80 km/h. Rozdíl v ceně mýtného je přibližně € 23,00. Jinak děkuji za užitečné informace na vašich stránkách. Tomáš.

Ano, toto je jedna z vhodných variant.

# 24.06.2018, 08:49.
Chtěla bych se zeptat, kolik stojí mýtné přes Francii, jelikož jedu na dovolenou do Španělska na Costa Brava. Je lepší jet přes Švýcarsko nebo jakou cestu byste nám doporučil vy? Děkuji. Marie.

Jet přes Švýcarsko to v tomto případě moc význam nemá. Doporučujeme trasu Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Lyon - Valence - Manpellier - Paerpignan - Costa Brava. Ve Francii zaplatíte na mýtném € 74,40. Ve Španělsku podle cílového místa.

# 21.06.2018, 11:43.
Mám dotaz na cestu obytným autem Fiat Ducato 3,5 tuny. Cesta z Prahy do Bordeaux a dále do Španělska. Jedeme na 3 týdny. Rád bych jel po nezpoplatněných silnicích. A ještě, jak je to se psy? Máte nějaké tipy na zajímavá místa? Kde zastavit na přespání? Moc vám děkuji. S pozdravem František.

Informace o cestě mimo dálnici najdete v odpovědi ze dne 02.09.2017, 12:03. Informace o cestován í se psem do zemí EU najdete na stránkách Cestovanisepsem.cz. Informace o parkovacích místech s možností přespání najdete na Camper Online - Sosta / Aree Sosta Camper. Na mapě vyberete odpovídající zemi a oblast. Itineráře nezpracováváme, nemáme na to časový prostor.

# 18.06.2018, 22:31.
Prosím o radu, jak se dostaneme z letiště v Barceloně T1 do Malgrat de Mar. Letíme v úterý 27.6.2018, přílet máme ve 13:50. Jsme 2 osoby + zavazadla. Děkuji za odpověď. Jana.

Přímé spojení zajišťuje Sagalés. Konkrétně se jedná o autobusy č. 603 a 614 směr Blanes. Jedná se celkem o 16 spojů od 5:30 do 23:45. Odjíždějí z terminálu T1 i T2. Jízdenka stojí € 11,20. Další typy jízdenek dle tarifu ATM pro 5 zón. Druhou možností je cestovat Aerobusem na Placa de Catalunya za € 5,90. Jezdí od 5:00 do 1:00 z obou terminálů po 10. minutách, z T1 po většinu dne po 5. minutách. Z Placa de Catalunya potom vlakem Renfe R1 za € 5,00. Další typy jízdenek dle tarifu ATM pro 5 zón. Jezdí od 5:51 do 22:59.

# 11.05.2018, 21:34.
Jedeme do Caspe ve Španělsku přes Německo a Francii. Jsme dva řidiči ve věku 65 a 63 roků. Jaké je třeba mít s sebou doklady? Viz povinná lékařská prohlídka v 65 letech v České republice. Děkuji. S pozdravem Zdeněk.

Přečtěte si článek Zdravotní potvrzení řidičů nad 65 let při cestě do ciziny a novější Potvrzení o zdravotní způsobilost řidičů seniorů při řízení motorového vozdila v zahraničí.

# 16.04.2018, 20:41.
Děkuji za odpověd. Neznám podrobně města, ale přes Švýcarsko se nejede? Děkuji. Radka.

Navržená trasa přes Švýcarsko nevede. Nicméně ve Švýcarsku byste potřebovala roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 a úspora na mýtném ve Francii by nevyvážila náklady na tuto dálniční známku.

# 16.04.2018, 11:17.
Poprosím Vás o radu při cestě z Prahy do Santa Susanny. Kudy jet, kolik se platí za dálniční známky nebo mýtné atd. Děkuji. Radka.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Lyon - Valence - Orange - Montpellier - Narbone - Perpignan - Girona - Santa Susanna. V Německu se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 75,70 a ve Španělsku € 9,75. To samé při cestě zpět. Ceny jsou uvedeny pro standardní osobní automobil.

# 16.04.2018, 08:46.
Chtěl bych se zeptat a získat nějaké informace o cestě Praha - Bilbao. Zajímá mě poplatek na dálnicích, jakou formou a kde se to platí. Děkuji. Ján.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Dole - Beaune - Chalon-sur-Saone - N80 - N70 - N79 - Montmarault - A71 - A89 - Libourne - N89 - Bordeaux - A63 - Bayonne - Irun - AP-8 - Bilbao. V Německu se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 74,70 a ve Španělsku € 15,10. To samé při cestě zpět. Mýtné funguje obdobným způsobem jako v Itálii s tím rozdílem, že některé úseky se platí i dopředu. Mýtnice jsou ve větším počtu a často přímo na dálnici, oproti Itálii, kde jsou ve většině případů mimo dálnici.

# 31.03.2018, 22:26.
Poprvé letos jedeme na dovolenou s přítelem do Španělska, Costa Brava, Lloret de Mar. Jsme vášniví fotbalisté, tak bychom se rádi jeli mrknout do Barcelony na stadion a také rádi cestujeme samotní bez průvodce. Chtěla bych se zeptat, jak bychom se dostali z Lloretu do Barcelony a kde bychom našli nějaké jízdní řády i ceny, jaké zhruba jsou. Snad bychom to tedy zvládli samotní a neztratíme se. Děkuji za odpověď. Klára.

Nejlepší spojení je autobusem Sarfa za € 10,75. V Llloret de Mar má autobus tři zastávky: Barri Pescadors, Estacio, Av. Fenals. Cesta trvá hodinu a vystoupit musíte v Barceloně na Estacio del Nord. Odtud potom můžete jet autobusem č. 54 (zastávka je na Carrer d' Ali Bei za nádražím směrem do centra) a vystoupit na Arizala-Les Corts. Je to u stadionu Camp Nou. Cesta tímto autobusem trvá přibližně 35 minut. Jízdenka stojí € 2,20. Jízdní řády a ceny najdete na TMB. Z Lloret de Mar můžete jet také autobusem Pujol za € 1,85 do Blanes k vlaku Renfe. Odtud vlakem R1 do Barcelona Sants za € 6,30 (1,5 hodiny) a odtud autobusem H10 z Carrer dels Comtes de Bell-Lloc na výše uvedenou zastávku Arizala-Les Corts. Cesta trvá 15 minut. Jízdenka stojí € 2,20. Ze Sants jezdí k Camp Nou také autobusy Barcelona City Tour, pokud tutu službu budete využívat.

# 22.03.2018, 09:08.
Ráda bych se Vás zeptala, jaké je nejlepší a nejvýhodnější cenově spojení z letiště El Prat do hotelu Capri by Fraser Barcelona pro 4 osoby. Jsme dva dospělí a dvě děti ve věku 16 a 14 let. Dále bych se vás ráda zeptala, zda na jízdenku T10 v 1. pásmu je možné dojet až na Camp Nou. Mnohokrát děkuji. Klára.

Ideální doprava je aerobusem A1 z Terminálu T1 nebo aerobusem A2 z Terminálu T2 na Placa Espanya. Jízdenka stojí € 5,90, zpáteční € 10,20. Odtud potom pokračujte metrem TMB L1 na zastávku Marina. Z metra vyjděte na Avinguda Meridiana, jděte podél parku až k přechodu, přejděte na druhou stranu přes tramvajové koleje a vydejte se mírně vlevo podél stromořadí po Carrer de Sancho de Avila. Hotel Capri by Fraser je za další křižovatkou po pravé straně. Integrované jízdenky včetně T-10 pro zónu 1 za € 10,20 lze použít také pro cestu k Camp Nou. Nelze ji použít pro cestu z terminálu a na terminál T1 a T2 letiště - metro L9.

# 15.03.2018, 12:57.
Ráda bych se Vás zeptala, jaké je nejlepší a nejvýhodnější cenově spojení z letiště El Prat do hotelu Sercotel Amister na Av. de Roma, 93-95, 08029 Barcelona, Španělsko. Přiletíme ve 20:35. Poté bych se ráda zeptala na kartu na 10 jízd MHD za € 10,00. Pokud ji zakoupím, dá se na ní jet někam poblíž Parc Guell a Bunkers a na letiště z letiště? Moc děkuji. Kateřina.

Ideální doprava je aerobusem A1 z Terminálu T1 nebo aerobusem A2 z Terminálu T2 na Placa Espanya. Jízdenka stojí € 5,90, zpáteční € 10,20. Odtud potom pokračujte autobusem TMB č. 109 na zastávku Valencia - Viladomat. Hotel Sercotel Amister je ve směru jízdy autobusu za křižovatkou po levé straně. Na autobus č. 109 lze už použít integrované jízdenky včetně T-10 pro zónu 1 za € 10,20. Tu lze použít také pro cestu k Parc Guell - metro L3, stejně tak k Bunkers del Carmel - autobus 24. Nelze ji použít pro cestu z terminálu a na terminál T1 a T2 letiště - metro L9.

# 10.03.2018, 23:56.
Potřebuji informaci, jak se dostat z letiště v Barceloně do Oropesa del Mar. Přílet do Barcelony 28.6. ve 13:30. Zpět se potřebujeme na letiště v Barceloně dostat před 9. hodinou ranní. Cestujeme 4 dospělí a 1 dítě. Děkuji. Marie.

Nejlepší spojení je vlakem. Nejdříve z letiště na nádraží Barcelona - Sants. Jízdenka stojí € 4,20. Jízdní řády najdete na Gencat. Ze Sants potom vlakem do Oropesa del Mar. Jízdenka začíná na € 16,70. Jízdní řády najdete na Renfe. Cesta zpět tak brzy je ale problematická. Buďto budete muset volit taxi nebo cestovat večer předchozí den.

# 04.03.2018, 07:58.
Chci se zeptat na cenu jízdenky z Barcelony do Blanes. Je to vlak, který jede celou dobu podél moře. Nejsem si jistý, ale myslím, že to stálo € 9,00 za osobu. Také, zda nevíte, zda tam funguje něco jako skupinová sleva. Pojedeme 4 dospělí a jedno dítě ve věku 8 let. Děkuji. Hezký den. Jan.

Blanes je v zóně 6. Jízdenka z Barcelony stojí € 6,30. Její platnost je dvě hodiny. Na zpáteční jízdenku není sleva, platí se dvojnásobek základní ceny. Děti do 4. let cestují zdarma, u starších nemáme informace. Slevy se poskytují pro skupiny od 10. do 25. osob, při větším počtu se postupuje individuálně. Cena je uvedena pro příměstskou železnici. Tyto jízdenky se nedají kupovat dopředu, můžete tedy na místě požadovat nějakou slevu, minimálně pro dítě. Pokud standardně existuje, tak Vám ji poskytnou.

# 25.02.2018, 09:15.
Chtěl bych se zeptat, zda nevíte, kam se obrátit, kde hledat dlouhodobý pronájem v nějaké evropské destinaci, kde je i v zimě teplo? Jih Španělska? Už mám těch zim u nás až dost a chtěl bych ji tento rok již trávit v teple. Od listopadu do dubna minimálně a takto třeba každý rok. K práci mně stačí internet, takže to pro mě není problém ani tak. Nejsem náročný, možná bychom byli dva. Děkuji předem za vaši odpověď a přeji vám hezký den. S pozdravem Pavel.

Podívejte se na článek Jak správně najmout byt ve Španělsku. Najdete tam základní informace a odkazy.

# 19.01.2018, 22:09.
Chtěla bych se zeptat na cestu z Vimperka do Costa Brava. Varianta nejlevnější a nejrychlejší. Děkuji. Monika.

Nejrychlejší trasa vede po dálnicích: Vimperk - Strážný - Freyung - 12 - 85 - Mnichov - Stuttgart - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Lyon - Valence - Orange - Montpellier - Narbone - Perpignan - La Jonquera - Exit 3 - Costa Brava (podle cílové destinace). V Německu se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 74,40 a ve Španělsku € 2,35. To samé při cestě zpět. Nejlevnější trasa vede mimo dálnice. Popsaná je např. v odpovědi ze dne 10.03.2017, 18:21.

# 07.01.2018, 09:48.
Prosím Vás o informaci, kolik nás bude stát mýtné z Barcelony do Calelly osobním automobilem. Děkuji. S pozdravem Lucie.

€ 3,70.

# 04.01.2018, 17:02.
Od 15.3.2018 do 30.3.2018 Vyrážíme dodávkou a dvěma motorkami do Barcelony. Chceme navštívit nejjižnější (Gibraltar) bod Evropy a současně nejzápadnější (Portugalsko). Prosím o radu, kde nechat auto čtrnáct dnů, aby nebylo odcizeno, vykradeno nebo odtaženo? Jelikož jedeme do Španělska poprvé, uvítal bych jakýkoliv tip a radu na zajímavosti nebo památky po naší cestě. Pojedeme na jih, západ a potom zpět vnitrozemím do Barcelony. Děkuji za odpověď. P.S.: Jezdit budeme mimo dálnice a současně budeme vyhledávat klikaté cesty. Jiří.

Doporučujeme samozřejmě parkovat v uzavřených parkovacích domech. Podívejte se na Saba. Lze tam v Barceloně dlouhodobě zaparkovat ve Vašem termínu i pod € 140,00, tj. pod € 10,00 za den. Mimo Barcelonu jsou ceny o něco nižší. Itineráře nezpracováváme, není to v našich časových možnostech.

# 04.01.2018, 11:22.
Pročítal jsem různé dotazy o cestě do Španělska a mám dotaz. Zvažujeme cestu autem do Dénie z Litoměřic přibližně 2300 km v červnu 2018. Německo je tuším bez placení, ale ve Francii a Španělsku je mýtné. Lze zvolit úspornou variantu s minimem placení, ale trasa bude ucházející a časová ztráta nebude extrémní? Děkuji a zdravím. Ivan.

Viz naše odpověď ze dne 10.04.2017, 15:22. Od francouzsko - španělské hranice po Dénia zaplatíte na mýtném € 56,10. Bohužel poplatky u pobřeží jsou vysoké a cesta mimo dálnici by v této oblasti byla zdlouhavá.