ŠPANĚLSKO 2015

Španělsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Španělsko 2015

Pokud je Španělsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2015. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o ubytování ve Španělsku, dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o cestě autem a výši mýtného, o tankování, o cestování vlakem po Španělsku, o přímořských letoviscích a plážích, o zábavních parcích, o návštěvě přírodních zajímavostí a najdete zde také mnoho dalších informací o Španělsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 20.12.2015, 23:26.
Mám dotaz. Letíme v červenci do Girony a přiletíme o půlnoci. Dá se nějak dopravit do Santa Susanny nebo alespoň do Girony? Máme 3 děti, tak nechceme zbytek noci zůstat bez zajištěného noclehu. Děkuji za odpověď. Petra.

Autobusové spojení mezi Aeroport de Girona a Santa Susanna zajišťuje společnost Segales. Jedá se o linku č. 605 (Girona - Lloret - Blanes). Cesta trvá přibližně 1:20 a jízdenka stojí přibližně € 10,00. Nicméně pro jízdní řády na léto je příliš brzy. V současné době je k dispozici jízdní řád do března. Z letiště do města jezdí linky stejné společnosti a to konkrétně 601, 602, 605 a 607. V současné době tak pozdě nic nejezdí, nepředpokládáme však, že něco po půlnoci pojede i v létě. Můžete si najmout privátní transfer od společnosti A2B Transfers. Do čtyř osob Vás vyjde na € 55,00, do osmi osob na € 79,00. Taxi zajišťuje Giro Taxi. Cena se pohybuje od € 50,00 do € 60,00. Řešením může být ubytování na místě a odjezd ráno linkou č. 605. Podívejte se na ubytování v blízkosti letiště Girona.

# 11.09.2015, 17:24.
V říjnu plánujeme s přáteli cestu na jih Španělska dvěma vozidly. Z Prahy přes Německo, Francii - přes Narbone, Barcelonu, Valencii a Malagu do Marbelly. Můžete poradit jak vysoké je mýtné ve Španělsku, nebo přehledné weby s mýtným? 1. vozidlo - osobní kombi 4,70 m délka, 2. vozidlo - čtyřkolový karavan. Četl jsem na internetu, že se nekupuje dálniční známka, ale mýto je kontrolováno formou dálničních bran. Můžete mi poradit, jak to technicky probíhá + jak se platí? V Itálii a Francii je to jasné - z turniketu lístek u vjezdu a platba při výjezdu z dálnice. Děkuji za informace. Petr.

Mýtné ve Španělsku Vás vyjde na uvedené trase na € 57,25 pro jeden automobil. Oba by měly spadat do stejné kategorie. Mýtné se platí stejným způsobem jako v jiných státech, kde jsou mýtné brány. Počítejte s tím, že mohou být problémy s některými platebními kartami.

# 19.08.2015, 12:17.
Chystáme se do Pamplony ve Španělsku. Můžete mi poradit nejlepší cestu přes Francii a napsat odhad placených dálničních poplatků při průjezdu obytným autem kategorie do 3,5 tuny? Děkuji předem za pomoc. Michal.

Trasa a poplatky jsou uvedeny v odpovědi ze dne 07.07.2015, 15:47. Za hranicemi sjedete hned z dálnice směr Aeropuerto / Pamplona. Do Pamplona Vás dovede silnice N-121. Mýtné budete platit jen ve Francii a oproti uvedeným cenám pro osobní automobil kategorie 1 je pro obytný automobil do 3,5 tuny v kategorii 2 přibližně 1,5 x vyšší.

# 13.08.2015, 21:12.
Vážený pane Řehůřku, prosím Vás pěkně, příští týden jedeme dodávkou přes Francii do Španělska - z Prahy do Barcelony. Myslíte, že se nám více vyplatí zaplatit si mýtné nebo se vyhnout placeným dálnicím? Kolik nás tak může vyjít mýtné? Ještě bych se ráda zeptala, zda nemáte zkušenosti s hotely F1, zda je možné ubytovat se kdykoliv, třeba i během noci? Mnohokrát Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Kateřina.

Trasu a mýtné najdete v odpovědi ze dne 19.07.2015, 11:36. Mýtné pro dodávku vychází přibližně 1,5x více. Pokud pojedete po dálnici, bude to pro Vás pohodlné, rychlé a orientačně nenamáhavé. To je vhodné především pro noční přejezdy. Pokud nespěcháte, dobře se orientujete a chcete hodně ušetřit, může být cesta mimo dálnici pro Vás dobrá volba. Hotely F1 si doporučujeme na trase vytipovat podle jejich oficiálních stránek Hotel F1 - podle mapy. Hotely jsou většinou v provozu nonstop, recepce v mnoha případech do 21:00. Konkrétní časy pak najdete u vybraných hotelů. Síť je hodně hustá, tzn. nebude problém se ubytovat v hotelu dříve po cestě, popř. později po cestě - podle aktuální situace.

19.07.2015, 11:36.
Prosím, chtěl bych vědět, když pojedu z Teplic v Čechách do Barcelony osobním automobilem, na kolik € vychází mýtné ve Francii a Španělsku tam i zpět. Předem děkuji za odpověď. Vlastimil.

Doporučujeme trasu přes Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Lyon - Montpellier. Je to levnější než přes Chemnitz - Frankfurt - Saarbricken - Dion. V Rakousku Vás mýtné vyjde na € 71,00 a ve Španělsku na € 16,00. To samé při cestě zpět.

# 08.07.2015, 10:58.
Za měsíc jedeme z Bernu do Španělska - Calella. Táhne nás to přes Ženevu. Chci se zeptat na nejlepší cestu přes Francii a na dálniční poplatky až ke Španělským hranicím? Velice děkuji za odpověď. Lucka.

Nepochopili jsme, zda chcete jet přes Ženevu nebo ne :-) Pokud ano, pak jeďte na Chambery a Valence. Pokud ne, pak jeďte na Polygny, Lyon a Valence. Z Valence pak na Orange - Montpellier - Narbonne - Perpignan - Girona a Calella. V první variantě Vás cesta přes Francii vyjde na € 59,80, ve druhé variantě na € 54,10. Mýtné ve Španělsku pak na € 10,80.

07.07.2015, 15:47.
V srpnu jedeme z Plzně přes Francii až na sever Španělska. Směr Bilbao a dál. Kolik nás asi vyjde mýtné a je cestou přes Pyreneje tunel nebo není? Která cesta je nejlepší? Máte zkušenost? Děkuji moc za odpověď a přeji krásný den. Sandra.

Optimální je následující trasa: Plzeň - Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Beaune - Bordeaux - Bayone - Bilbao. V Německu se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 66,80 a ve Španělsku € 9,85. Pohodlnější trasa přes Méty a Orleans je delší přibližně o 70 km a dražší o € 31,40 ve Francii. Časově vycházejí přibližně stejně. Uvedená trasa už víceméně kopíruje na francouzsko - španělské hranici pobřeží. Tunelů na španělské straně je hodně, ale nejsou samostatně zpoplatněny.

# 26.06.2015, 11:38.
Chystáme se na dovolenou na jih Španělska, město Nerja. Chtěl bych se zeptat na možnosti trasy, hlavně přes Francii, ale ne jen ji. Jedna z možností je cestovat po placených dálnicích, ale láká mě i možnost průjezdu mimo dálnice, abychom měli něco i z cesty. Rozhodovat se budeme i podle finanční náročnosti trasy. Máte prosím nějaké zkušenosti? Děkuji za odpověď. Stanislav.

Pokud cestu pojmete jako poznávací cestu Francií, pak proč ne. Pokud však jedete na pobyt v cílové destinaci, pak cesta mimo dálnice bude dost náročná. Není to cesta do Itálie nebo do Chorvatska. Od našich hranic je to přibližně 2500 km, což je rozumnější absolvovat po dálnicích. Optimální trasa vede přes Norimberk, Karlsruhe, Mulhouse, Besancon, Lyon, Montpellier, Narbonne, Barcelonu, Tarragonu a Valencii. Ve Francii jsou poplatky ve výši € 71,10 a ve Španělsku ve výši € 47,60. Celkem tedy € 118,70. Severní trasa přes Méty, Orleans, Tours, Bordeaux a Madrid nemá význam. Je delší a poplatky jsou vyšší - ve Francii € 98,20 a ve Španělsku € 24,05. Celkem tedy € 122,25. Ušetřit se nedá ani cestou přes Švýcarsko - Mnichov, Bregenz, Curych, Bern, Ženeva, Chambery, Valence. Kousek dálnice v Rakousku je třeba objet přes Bregenz a ve Švýcarsku je roční dálniční známka v ceně CHF 40,00 (€ 37,00). Mýtné ve Francii je v tomto případě € 59,80 a ve Španělsku € 47,60. Celkem tedy s polovinou švýcarské známky € 125,90. První varianta je nejlevnější.

# 27.01.2015, 16:58.
Rádi bychom vás poprosili o radu, jaká by byla nejvýhodnější cesta na trase Břeclav - Gibraltar - Břeclav. Na zpáteční cestě bychom rádi navštívili více míst v Provence, proto váháme, zda zvolit cestu přes Švýcarsko nebo Itálii. Máte i nějaké zkušenosti s trajektem do Maroka? Moc vám děkujeme, hodně štěstí při vašem dalším cestování :-) Lucie a spol.

Sice nejdelší (přibližně o 80 km více oproti nejkratší), ale nejlevnější je trasa přes Prahu - Plzeň - Norimberk, Kralsruhe, Mulhouse, Besancon, Lyon, Avignon, Montpellier, Barcelonu, Valencii a Malagu. V Německu se mýtné letos zatím neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 71,00 a ve Španělsku € 59,75. Celkem tedy € 130,75 (€ 261,50 v obou směrech). Pokud pojedete přes St. Pölten, Linz, Salzburg, Mnichov, Curych, Ženevu, Avignon a dále jako v předchozí variantě, zaplatíte v Rakousku € 8,70 za desetidenní dálniční známku, CHF 40,00 (€ 37,50) za roční Švýcarskou dálniční známku, na mýtném ve Francii € 59,60 a ve Španělsku € 59,75. Celkem tedy € 165,55 (€ 293,60 v obou směrech). Pokud pojedete přes Itálii, tedy Vídeň, Graz, Klagenfurt, Villach, Tarvisio, Udine, Padova, Verona, Brescia, Piacenza, Janov, Nice, Montpellier a dále jako v předchozích variantách, zaplatíte v Rakousku € 8,70 za desetidenní dálniční známku, v Itálii mýtné ve výši € 64,80, ve Francii mýtné ve výši € 59,60 a ve Španělsku € 59,75. Celkem tedy € 192,85 (€ 385,70 v obou směrech). Zpáteční ceny jsou kalkulovány za předpokladu, že jedete na více jak 10 dnů. V opačném případě odečtěte cenu jedné rakouské dálniční známky ve druhé a třetí variantě. Trajekt z Gibraltaru do Maroka provozuje společnost FRS.