ŠPANĚLSKO 2011

Španělsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Španělsko 2011

Pokud je Španělsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2011. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o ubytování ve Španělsku, dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o cestě autem a výši mýtného, o tankování, o cestování vlakem po Španělsku, o přímořských letoviscích a plážích, o zábavních parcích, o návštěvě přírodních zajímavostí a najdete zde také mnoho dalších informací o Španělsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 05.12.2011, 12:55.
Vážení přátelé, obracím se na Vás s prosbou o radu: v září 2012 se chystám s kamarádkou na čtrnáct dní na dovolenou do španělského Lloret de Mar. S ohledem na to, že si zajišťujeme dovolenou v delším časovém předstihu, nabízí se nám velmi výhodně letecká doprava do Barcelony. Avšak nemáme ponětí, jak se dostat nejefektivněji do Lloretu tak, abychom to, co ušetříme za cenu letenky, nevydaly za místní přepravu. Můžete nám prosím poradit? Nebo máme vsadit na jistotu a zaplatit si zájezd u nějaké CK? Zůstávám s pozdravem. Marie.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 22.05.2011, 17:14.

# 05.08.2011, 23:39.
Máte vynikající stránky a i my bychom chtěli využít Vaši radu. Jedeme autem z Vídně do Benátek, kde máme delší zastávku. Na noc dále do Monaca, opět delší přestávka. Odpoledne do Saint Tropez, přestávka. A na noc směr Španělsko - Santa Suzanna. Kolik nás to bude stát na dálničních poplatcích a mýtném? A máme jet vždy raději po dálnici? Chceme také v autě přespat u těch Autogrill - není to problém? Moc děkujeme za informaci. Miloš.

Do Benátek Vás to přijde na € 7,90 za rakouskou desetidenní dálniční známku a € 15,10 na mýtném. Z Benátek do Monaco zaplatíte na mýtném € 41,80, z Monaco do Saint Tropez € 8,90 a ze Saint Tropez do Santa Susanna zaplatíte na mýtném € 41,90. Doporučujeme dálnice, na parkovišti u Autogrillu s přespáním problém není - musíte spát samozřejmě v autě.

# 17.07.2011, 17:54.
22.7.2011 odjíždíme na dovolenou do Vinarosu ve Španělsku. Jedeme naftovým automobilem - spotřeba přibližně 5,5 litrů na 100 km. Zajímala by mě nejoptimálnější trasa a kolik zaplatíme za poplatky na dálnicích? Děkuji moc a s pozdravem Radek.

Vaše optimální trasa je následující: Rozvadov - Norinberk - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Lyon - Valence - Orange - Nimes - Montpellier - Perpignan - Barcelona - Tarragona - Vinaros. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. V Německu se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 67,00 a ve Španělsku na mýtném € 29,55. Průměrná cena nafty v Německu je € 1,382, ve Francii € 1,339 a ve Španělsku € 1,280. Průměr je tedy € 1,34. Při Vaší spotřebě jsou náklady na jednu cestu přibližně € 130,00 od hranic České republiky. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši, stejně tak náklady na pohonné hmoty. Jejich aktuální výše závisí na aktuální ceně při tankování a aktuální spotřebě.

# 15.07.2011, 18:04.
V září jedeme trasu Sevilla - Vsetín. Prosila bych o úspornou i zajímavou cestu. Našla jsem na netu, že se cesta dá kombinovat s trajektem, je to trajekt Barcelona - Janov, zda se trajektem ušetří, ocenila bych, kdybyste mi mohl spočítat náklady, jedeme autem Hyundai i10, spotřeba přibližně 5 až 6 litrů na 100 km.

Ve Vašem případě se vyplatí zvolit západní trasu: Sevilla - Caceres - Salamanca - Burgos - Vitoria Gasteiz - Bayonne - Bordeaux - Moulins - Dole - Montbeliard - Mulhouse - Karlsruhe - Heilbronn - Norimberk - Rozvadov - Plzeň - Praha - Brno - Kroměříž - Vsetín. Na mýtném ve Španělsku zaplatíte € 10,10 a ve Francii € 45,10. Průměrná cena benzínu ve Španělsku je € 1,33, ve Francii € 1,61 a v Německu € 1,59. Průměr je tedy € 1,51. Při Vaší spotřebě 5,5 litrů na 100 km je cena za pohonné hmoty přibližně € 288,00. Celkem tedy € 343,20. Závisí to samozřejmě na konkrétní spotřebě a ceně tankovaných pohonných hmot. Cena trajektu společnosti Grandi Navi Veloci z Barcelony pro automobil a dvě dospělé osoby s nejnižším komfortem stojí € 329,00. Podívejte se na stránku Trajekty - Spain. K tomu je třeba připočítat mýtné ze Sevilly do Barcelony - € 35,25, benzín € 76,00, mýtné z Janova do Tarvisia € 39,70, desetidenní rakouskou dálniční známku € 7,90 a benzín z Janova do Vsetína (průměrná cena v Itálii je € 1,63) € 110,00. Celkem tedy € 597,85. Trasa s trajektem Vás tedy přijde o € 254,65 více. Pokud Vás pojede více jak dva dospělí, tak cena ještě narůstá.

22.05.2011, 17:14.
V sobotu odlétáme do Barcelony, nevím, zda mi stihnete odpověď. Potřebovala bych informaci, jaká autobusová společnost odjíždí z Barcelony do Lloret de Mar. Přílet máme v 16:45. Odkud z Barcelony? Jízdní řády nemohu nikde najít. Nebo raději jet vlakem z Barcelony do Blanes a odtud pak autobusem do Lloret de Mar? Kolik to stojí a případně i taxi? Děkuji za odpověď. B.

Přímo do Lloret de Mar z letiště v Barceloně vlaky ani autobusy nejezdí. Doporučujeme se nejdříve dopravit na Estacio Sants. Vlaky Renfe RF jedou v 17:08, 17:38 atd. Dovezou Vás tam za 19 minut. Odtud musíte vlakem R1 do Blanes. Jede v 17:43, 18:12, 18:42, 19:12 atd. V Blanes je přibližně za 1,5 hodiny. Odtud pak jede kyvadlový autobus Pujol. Jezdí po 15. minutách od 7:15 do 21:15. Druhá varianta je trochu složitější. Z letiště musíte vlakem R2 na Passeig de Gracia, odtud metrem L3 na Urquinaona, odtud metrem L4 na Arc de Triomf. Naproti této stanice je autobusové nádraží Barcelona - sever, odkud jezdí autobusy do Lloret de Mar. Dostanete se tam i aerobusem nebo TMB autobusem, oba jedou na Placa Espanya, odkud Vás linka L3 doveze na Arc de Triomf. Taxi z letiště do Lloret de Mar Vás přijde přibližně na € 70,00.

# 05.03.2011, 22:20.
Asi před čtrnácti dny jsem posílala dotaz ohledně dopravy z letiště Barcelona za použití jízdenky T10, na kterou jste mi bohužel neodpověděli. Z další následující odpovědi a vloženého odkazu jsem vyrozuměla, že lze na vlak z letiště použít právě T10 pro první pásmo. Nerozumím jen tomu, proč tedy uvádíte cestu vlakem za € 2,20. Děkuji. Z.

Omlouváme se. Není v našich silách odpovědět na všechny otázky, které se na nás valí v obrovském množství. Naše stránky poskytují bezplatnou službu, tudíž bez záruky správnosti odpovědi nebo vůbec nějaké odpovědi. Naší snahou je samozřejmě poskytovat přesné, správné a především použitelné informace. Těch možností cestování z letiště v Barceloně je mnoho, jednou z nich je využití vlaku Renfe. Cena jízdenky Renfe je € 2,20. Informaci máme ověřenu. Další už ne, proto je v odpovědích neuvádíme. Tady jsou tedy další možnosti: můžete využít tento vlak v rámci integrované dopravy, kdy lze použít i jízdenky této integrované dopravy. Letiště v Barceloně spadá do 1. pásma. Dále můžete mít štěstí a obdržet jízdenku zdarma, občas je tam údajně rozdávají.

# 27.02.2011, 16:22.
Můj dotaz se také týká dopravy do hotelu. Na letiště (terminál 2) dorazíme ve 22:15, ubytování máme zajištěno v hotelu Teatre Auditori, Ribes 71. Jakým způsobem bude nejvýhodnější se tam dopravit? Četla jsem o jízdence T10, na kterou údajně může jet libovolný počet osob, jde jen o počet jízd. Nejsem si ale jistá, že jsem princip pochopila správně. V Barceloně se zdržíme 3 dny. Předem moc děkuji za odpověď, už jste mi několikrát pomohli a poradili, za což vám patří velký dík. Dáša.

Z letiště se musíte dopravit na Plaza de Catalunya. Vlak - Linea Mataró - Vás tam dopraví za € 2,20, aerobus A1 za € 3,45. Z Plaza de Catalunya pak pokračujte metrem L1 směr Fondo. Vystupte na Marina, u východu na Avinguda Meridiana. Jděte stromořadím, po levé straně budete mít parčík, po pravé silnici s tramvajovými kolejemi. Na konci parčíku zahněte doleva na Carrer de Lepant. Půjdete proti jednosměrce. Po chvíli budete mít po pravé straně budovu (L' Auditori) obehnanou zdí. Půjdete pořád podél zdi. Na konci budovy zahněte doprava na Carrer de Ribes. Po levé straně najdete hotel Teatre Auditori. Jeho název je napsán nad vchodem modrým písmem. Ve Vašem čase však doporučujeme taxi za € 20,00. S lístkem T10 je to tak jak píšete. Přečtěte si podrobné informace.

# 31.01.2011, 09:23.
Můj dotaz se týká cesty z letiště v Barceloně Terminál 2 do hostelu Be Hostels Ramblas na adrese Nou de la Rambla, 50. Na letiště do Barcelony přiletíme 31.3.2011 ve 20:50. Jde o to, jak se co nejjednodušeji dostat do hostelu. Nejsem si jist, zda jezdí z letiště přímo metro, mám dojem, že nějaký vlak. Jde o to, jak se dostat nějak rozumě na stanici metra Drassanes, která je nejblíže k hostelu. Barcelonská síť metra je dost nepřehledná a spletitá. V Barceloně budeme 3 dny, asi je vhodné si koupit 3. denní jízdenku na dopravu. Zajímalo by mě, zda tato 3. denní jízdenka platí i na vlak z letiště. Jinak děkuji za Vaše stránky, pomohly mi při cestě do Říma. Děkuji a přeji hezký den. L.

Metro z letiště v Barceloně nejezdí. Můžete se však k němu dopravit několika způsoby. Ve Vašem případě je nejvýhodnější doprava ke stanici Plaza de Catalunya. Nejdražší je taxi, které Vás tam dopraví přibližně za € 15,50. Vlak - Linea Mataró - Vás tam dopraví za € 2,20, aerobus A1 za € 3,45. Z Plaza de Catalunya pak pokračujte metrem L3 směr Zona Universitária dvě zastávky, druhá je Drassanes. Odtud jděte po Av. de les Drassanes, která Vás dovede k Carrer Nou de Rambla. Po ní se vydejde doprava. Be Ramblas je po levé straně v rohové budově. Můžete jet z letiště také autobusem č. 106 (€ 1,05) na Plaza Espana, odkud pak jede metro L3 směr Trinitat Nova. Drassanes je v tomto případě třetí zastávka. Pro Vás bude zřejmě nejvýhodnější si zakoupit Barcelona Card na 3 dny. Záleží sdamozřejmě na dalším programu kromě dopravy. Tato karta obsahuje veškerou veřejnou dopravu v Barceloně (včetně letiště) - metro, autobusy, tramvaje. Nevzahuje se na Aerobus (expresní linka), kde však poskytuje 20% slevu. Nabízí také slevy do muzeí a galerií, restaurací, na suvenýry, obdržíte průvodce a mapy. Třídenní karta stojí € 33,50, pro děti od 4. do 12. let stojí € 28,50. Lze ji zakoupit v turistické kanceláři na terminálu T2B. Samotná jednoduchá jízdenka na městskou dopravu (metro, autobusy, tramvaje) stojí € 1,45, pro 10 jízd stojí € 8,25.

# 23.01.2011, 13:08.
Chci se zeptat, či je to mýtne za jednu cestu alebo je to aj se spatečnou. Moc pekne vám děkuji za informácie. S.

Jedná se o jednu cestu.

# 12.01.2011, 19:38.
Prosím vás, kolik zaplatím za mýtné z Barcelony směrem na Tarragona za 115 km? Děkuji. Č.

Z Barcelony do Tarragona (C-32 + AP-7) zaplatíte na mýtném € 12,00, o kousek dál do Cambrils (118 km) zaplatíte € 13,85.

# 06.01.2011, 22:37.
Chcem sa spýtať na trasu z Čiech cez Nemecko, Francúzsko až do Španielska do Lloret de Mar. Na mýtne vo Francúzsku a v Španielsku a na ceny benzínu v týchto krajinách. Ďakujem. S.

Vaše optimální trasa je následující: Rozvadov - Nürnberg - Heilbronn - Karlsruhe - Mulhouse - Lyon - Valence - Nimes - Montpellier - Narbonne - Perpignan - Lloret de Mar. V Německu se mýtné neplatí, ve Francii zaplatíte € 65,70, ve Španělsku € 8,00. Aktuální ceny benzinu natural 95 jsou následující: Německo € 1,43, Francie € 1,47, Španělsko € 1,15.