SLOVINSKO 2017

Slovinsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Slovinsko 2017

Pokud je Slovinsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2017. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Slovinska, o dálničních poplatcích, o cestě mimo dálnici, o kempování ve Slovinsku, o pobytu na slovinském pobřeží, o dětských hřištích a najdete zde také mnoho dalších informací o Slovinsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 20.09.2017, 21:40.
Chystáme se jet s dětmi do Chorvatska přes Maribor - Lublaň - Koper. Měli byste nějaký tip na dobré odpočívadlo s dětským hřištěm v okolí Lublaně? Děkuji. Martina.

Malé dětské hřiště - drobné průlezky, houpačky, skluzavka apod. - mají ve Slovinsku odpočívadla s Marche Restaurant. Na slovinské dálnice A1 mezi Mariborem a Koperem je venkovní dětské hřiště u retaurace Marche při cestě tam na odpočívadle Tepanje (100 km před Ljubljana) a Lom (30 km za Ljubljana), při cestě zpět na odpočívadle Lom (30 km před Ljubljana), Lukavica (25 km za Ljubljana) a Tepanje (100 km za Ljubljana). Přímo v Ljubljana jsou také dětská hřiště, ale mimo dálnici.

# 03.09.2017, 10:14.
Chtěl bych požádat o radu. 6. září jedu do Zaostrogu. Rád bych se vyhnul placení dálniční známky ve Slovinsku. Lze bezplatně najet na kratičký, nevím zda rozestavěný, kousek dálnice za městem Ptuj a pokračovat dál na přechod Macelj? Nebo se musí jet směr Spuhlja, přechod Zavrč a dále na Varaždin? Pokud lze oboje, kterou cestu byste zvolil? Moc děkuji za odpověď. Martin.

Podle našich informací je ještě letos úsek rozestavěné dálnice od exit 5 Draženci po hranice s Chorvatska nezpoplatněný, od příštího roku by už měla být v tomto úseku vylepena slovinská dálniční známka. V tomto termínu bychom volili cestu po rozestavěné dálnici.

# 30.07.2017, 11:35.
Rozhodli jsme se na poslední chvíli jet přibližně na 10 nocí do Slovinska - jezdíme individuálně zásadně vlakem, tedy příjezd bude do Koperu. Nemáte prosím nějaké informace, kde by se dalo ve Slovinsku pár dní koupat bez stovek lidí v okolí? A co se koupat v přírodním rezervaci Strunjan? Nebo snad zajet kousek do Itálie nebo Chorvatska? Velmi děkuji za Vaši odpověď. Inka.

Rozhodli jste se jet na začátku nejvyšší sezóny, kdy letoviska zaplaví velké množství Italů, protože jim začíná něco jako celozávodní dovolená a Němcům, kterým především v Bavorsku začínají prázdniny. Ti budou směřovat především na Istrii, stejně jako většina Slovinců. Nicméně vzhledem k extrémně krátkému pobřeží ve Slovinsku, se toto projeví i tam. Vhodnými místy ke koupání jsou lázně Portorož. U parku Strunjan je štěrkovo-oblázková pláž - směrem k Izola, směrem k Piranu jsou betonové bloky. Nejbližší resort s pěknými plážemi v Chorvatsku je Kanegra. Tam bude ale hodně plno.

# 15.07.2017, 23:47.
Můj dotaz je na časově nejvhodnější trasu z Caorle do Slovinska - Bohinska Bistrica - v sobotu 5.8.2017 dopoledne. Tedy zda využít zřejmě v tuto dobu značně vytíženou autostrádu nebo jet na hranice mimo dálnici. Děkuji. Petr.

Pokud nechete vyjíždět vyloženě brzy ráno, doporučujeme jet po SS14. Na dálnici se můžete připojit u Palmanova nebo až za Vilesse, odkud se už do Gorizia dálnice neplatí.

# 15.06.2017, 21:08.
Řehůřkovi, pokud máte zkušenost s cestováním po Slovinsku, ráda bych věděla, jak se nejlépe dostat autem do Piranu, možná i něco ušetřit. Vyjíždíme z Rožmitálu pod Třemšínem. Děkuji za odpověď. Hana.

Vaše optimální trasa je následující: Rožmitál pod Třemšínem - Písek - České Budějovice - Linz - A1 - A9 - Graz - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - Koper - Piran. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 5,00, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 8,50 a za týdenní slovinskou dálniční známku € 15,00. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Pokud jedete na více jak týden, potřebujete další týdenní slovinskou dálniční známku (nebo místo první dálniční známky měsíční za € 30,00), pokud jedete na více jak deset dnů, potřebujete další rakouskou desetidenní dálniční známku. Cesta přes Salzburg a Villach by Vás na tunelech vyšla o € 5,20 více v jednom směru. Nemá také význam objíždět slovinskou dálnici. Ve Vašem případě Vás kilometr vyjde na € 0,03, v případě cesty na více jak týden na € 0,06. V Rakousku je to přesně polovina. V porovnání s Chorvatskem a Itálií je to méně. V Chorvatsku vychází 1 km v úseku Lučko - Ploče na 0,48 HRK, což je € 0,065, v Itálii vychází 1 km v úseku Tarvisio - mýtnice před Salerno na € 0,07.