SOLNÁ KOMORA 2015

Solná komora v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Rakousko / Solná komora 2015

Pokud je Solná komora cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2015. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Solné komory autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o tipech na výlety, o slevové kartě, o jezerech, o jeskyních, o solných dolech, o lanovkách a najdete zde také mnoho dalších informací o Solné komoře, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 11.08.2015, 22:56.
Velmi chválím a oceňuji Vaše webové stránky a pevně věřím, že mi pomůžou s mým problémem. Chtěl bych se vydat s rodinou autem do Solné komory k jezerům na tři dny. Neměli byste prosím nějaké tipy na výhodné ubytování? 17.8. až 19.8. pro dva dospělé + jedno dítě ve věku 2,5 roku. Předem děkuji za tipy. Aleš.

Doporučujeme ubytování hledat na Booking / Solná komora. Lokalitu pak vhodně zvolit podle Vašeho itineráře tak, aby bylo v centru Vašich výprav.

# 09.08.2015, 21:45.
Děkujeme mockrát za informace. Právě jsme se vrátili a využili vašich zkušeností. Naše nová zkušenost byla z Halleinu. Chtěli jsme slevu na karty za € 4,90. Tuto slevu nám neposkytli a dali nám speciální slevu € 2,00 na základě potvrzení z hotelu. Jinak doporučujeme všem zdolání vrcholu Loser. Na parkoviště vyjet panoramatickou silnicí. Cena za vjezd auta za to opravdu stojí. Před slevou na kartu stojí € 15,00, s kartou € 12,00. Výhledy jsou nádherné. Je vidět Dachstein, jezero Altsusersee a jeho okolí. Načisto jsem se do této oblasti zamilovala. Ještě jednou mnohokrát děkuji za upřesňující informace. S pozdravem Jana.

Děkujeme za cenné informace. V případě Salzwelten Hallein došlo zřejmě k pochybení. Na základě předložení Salzkammergut Erlebnis Card jste měli obdržet na každou kartu slevu € 3,80, tedy z původních € 19,00 měla být cena € 15,20.

# 02.08.2015, 22:05.
Vážený pane Řehůřku! Chci Vás moc poprosit o informaci týkající se turistické cesty č. 620 v rakouských Alpách. Jedná se o cestu ze Zwieselalmu ke gossauským jezerům. Konkrétně mne zajímá, zda je cesta vhodná pro děti do deseti let a co obnáší pro turistu střední stupeň obtížnosti. Snad mi budete moci pomoci tak, jako mnoha a mnoha tazatelům, kteří se na Vás se svými dotazy obracejí. Smekám před Vaší záslužnou prací. Moc Vám děkuji předem a omlouvám se za asi ne právě dobrý popis místa. Ale prakticky víc nevím. Zdravím Vás i Vaši rodinu a přeji co nejvíc spokojených tazatelů. Vlaďka.

Trasa č. 620 od Vorderer Gosausee po Gablonzer Hütte je pěkně popsaná a nafocená na Alpy NET. To, zda je vhodná pro děti do deseti let Vám nejsme schopni říct. S kočárkem bychom se tam ale určitě nevydali. Každé dítě má své schopnosti pohybovat se po horách. To, co jedno zvládá bez problému v deseti letech, pro jiné může být problém v patnácti letech. Je to individuální. Naše děti by tuto trasu zvládly v deseti letech bez problému, samozřejmě s odpovídajícím vybavením a zabezpečením ze strany doprovodu - to je ale samozřejmost i na méně náročných trasách. Chodí po horách odmalička. Konkrétně v tomto případě jsme na Zwieselalm od Vonderer Gosausee byli v roce 2003, kdy jim bylo 3,5 a 8 let. Tam i zpět jsme ale vyjeli kabinovou lanovkou Gosaukammbahn. Údaje o obtížnosti tras jsou v případě horské turistiky velice orientační. Je to individuální záležitost. Velkou roli hraje kondice, počasí, zkušenosti atd. V Alpách se trasy orientačně rozdělují podle obtížnosti na modré, červené a černé. Pěkně je toto rozdělení popsané na Orbion. Po horách se každý pohybuje na vlastní zodpovědnost. Sám musí zvážit, zda jsou jeho fyzické předpoklady a zkušenosti dostatečné ke zdolání konkrétních tras. Za děti tuto zodpovědnost samozřejmě přebírají rodiče.

# 31.07.2015, 22:44.
Chystáme se do Solné komory, chtěli bychom využít v okolí jezera Attersee a Wolfgangsee k přepravě lanovek, vlaku, autobusů, parníku (někdy i s koly). Můžete nám prosím doporučit, jakou kartu si zajistit vzhledem k cenám přepravy a případně dalším návštěvám pozoruhodností a památek? Budeme ubytováni v hotelu u jezera Attersee na více než 5 nocí, nějakou slevovou kartu zdarma máme mít údajně k dispozici, ale nedovedeme se zorientovat, co pro nás bude výhodnější a levnější. Pravděpodobně budeme mít zdarma pouze kartu, která stojí přibližně € 4,90. Je pro nás výhodné si zakoupit i výše uvedenou Salzburgerland Card nebo Hohe Tauern Card? Jakou kartu si zakoupit v případě, že bychom chtěli navštívit i Orlí hnízdo? V seznamu zvýhodněných cest pro kartu Salzburgerland Card nerozumím po překladu, co platí - je uvedeno v doslovném překladu "jednorázově volné hora a sjezd", ale pak je uvedena cena v € - jedná se tedy o to, že se platí vždy uvedená částka v €, nebo je jednorázově zdarma a v případě dalším je cena na kartu ta, která je zde uvedena (je nižší než běžná). Děkujeme mockrát za radu. Jana.

Pro tuto oblast je vhodná slevová Salzkammergut Card za € 4,90. Tipy na výlety s touto kartou najdete v naší fotogalerii. Salzburgerland Card resp. Hohe Tauern Card je výborná, ale pokrývá celou oblast Salcburska. Pokud chcete pobývat spíše v oblasti Solné komory, moc ji nevyužijete. Ohledně překladů se nemůžete spoléhat na to, co Vám translator doslova přeloží. U základní nabídky je vždy uvedena orientačně standardní cena. V poznámce pak máte uvedeno, zda je v ceně karty jen jedna cesta nahoru a dolů nebo používání bez omezení atd. Jsou tam také provozní doby a další důležité informace. Orlí hnízdo se nachází na německém území, v rakouských kartách obsaženo není.

# 30.07.2015, 10:49.
V jiném dotazu doporučujete ke koupání jezero Wolfgangsee rodině se psem. Chtěla bych se zeptat, zda je ale možné koupání u tohoto jezera i se psem? U některých jezer je pes totiž zakázán, popřípadě jsou zřízeny speciální pláže, kde člověk může se psem. Děkuji. Markéta.

Přečtěte si článek Baden mit Hund. Jsou tam tipy na konkrétní lokality u jezera Wolfgangsee včetně mapy, kde se můžete koupat se psem.

# 19.07.2015, 22:39.
Chystáme se na pár dní do okolí Salzburgu. Váháme mezi Hallstattem a Wolfgangsee. Jedeme se 2. dětmi a psem. Chceme hlavně chodit po horách, ale i si užít koupání u jezera. Chtěla bych poprosit o tipy na výlety, co bychom si neměli nechat ujít. Děkuji a zdravím. Míša.

Pokud upřednostňujete každodenní koupání, pak se doporučujeme ubytovat u jezera Wolfgangsee. Halstatt je vhodným výchozím místem do jižní části Dachsteinského masivu. Můžete tam ale dojíždět. Tipy na výlety čerpejte z naší fotogalerie Solná komora.

# 28.05.2015, 14:17.
Vážení a milí Řehůřkovi. Nejdříve velké poděkování za Vaše pěkné webovky a především za ochotu zodpovídat dotazy. Ráda bych Vás také poprosila o radu. Koncem června odjíždíme na týden do oblasti Solné Komory. Máme s sebou i 15. měsíční dcerku, kterou budeme vozit buď v kočárku nebo nosit v Manduce. Chystáme se na Schafberg - nahoru lanovkou a dolů bychom rádi pěšky, potřebuji ale vědět, jak dlouhá je přibližně cesta dolů a zda je možné ji sejít i s dítětem v Manduce (zda je bezpečná). Jsme sportovně založená rodina, jde mi tedy spíše o bezpečí a pohodlí pro naši dceru. Totožný dotaz se týká i vrcholu Krippenstein - opět bychom rádi nahoru lanovkou a dolů pěšky. Našla jsem zde podobný dotaz, kde jste radili cestu ze stanice Schönbergalm (od Solných dolů) zpět do Hallstattu i s kočárkem. Nevím však, jak vypadá cesta z Krippensteinu do Hallstattu, jak je dlouhá, náročná a zda lze s kočárkem. Pokud ne, tak s Manducou. Nenašla jsem ani, zda je možné koupit jen jednosměrné jízdné (pouze Bergfahrt), popřípadě jízdné mezi jednotlivými stanicemi (tedy 1. úsek pěšky, odsud 2. úsek lanovkou a totéž zpět), ne tedy pouze obousměrnou jízdenku přímo z Hallstattu. Děkuji moc za Vaši odpověď. S pozdravem Petra.

Cesta je dlouhá přibližně 5 km, do vláčku Vás s kočárkem nepustí. Dolů vede náročnější i méně náročná cesta. Na Krippenstein Vás s kočárkem pustí, nahoře se s ním projedete (spíše terénní, golfáč apod.), ale dolů doporučujeme zase lanovkou. I když ceny jízdenek jen nahoru nikde nezveřejňují, mělo by být možné je zakoupit.

# 31.03.2015, 12:00.
Jedeme s manželkou na tři dny k Wolfgangsee. Rádi bychom navštívili nějaký solný důl se železnicí, lanovkou apod. Dále bychom chtěli poznat některá jedinečná místa v okolí. Děkujeme za tipy. Milan.

Veškeré informace o přístupných solných dolech v Hallstatt, Hallein a Altaussee najdete na oficiálních stránkách Salzwelten. Tipy na výlety v Solné komoře najdete v naší reportáži Solná komora 2004, kterou zatím zpracováváme, vodítkem Vám však může být hotová fotogalerie.