SALCBURSKO 2015

Salcbursko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Rakousko / Salcbursko 2015

Pokud je Salcbursko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2015. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Salcburska autem, o poplatcích na dálnicích, o poplatcích na horských silnicích, o ubytování, o tipech na výlety, o Salcburské kartě, o soutěskách, o ledovcích, o lanovkách a najdete zde také mnoho dalších informací o Salcbursku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 29.07.2015, 11:54.
Ďakujem za odpoveď. Máme stredných psov - 10 kg a 20 kg. Tak dúfam, že nám ich nebudú chcieť dať do nákladového priestoru :-) Myslite, že si budeme vedieť naplánovať nejakú turistiku ku chatam podľa mapy? V Tatrách to nie je problém, keďže mapu máme dobrú s časovými údajmi a označenými reťazami a ťažkými úsekmi. Docela sa toho obávam, kedže nemčinu neovládam a bojím sa, že sa tam stratime alebo čo. My chodievame väčšinou na túry ku chatám v Tatrách, tak dúfam, že tak budeme mocť chodiť aj v Tauroch, nie náročné reťazové trasy a s cielom pri nějakej chate. Prípadne viete mi poradiť nejakú dobrú turistickú mapu? Bývať budeme v Matrei in Osttirol. Ďakujem. Simona.

My běžně trasy plánujeme podle mapy. Dobré zkušenosti máme s mapami Freytag - Berndt. Pro Vaši oblast doporučujeme mapu tohoto vydavatele Matrei - Defereggen - Virgental WK123. Informace o Matrei im Osttirol najdete na výše uvedených stránkách. Jsou tam i tipy na túry, panoramatická mapa, informace o Osttirol Card atd.

# 26.07.2015, 10:24.
Pán Rehurek, chystáme sa s manželom a dvoma psami v septembri do Vysokých Taurov na 8 nocí, čítala som tu príspevky o Salzburskej karte, zaujímalo by ma, ako je to s platbou za psíkov, musíme im kúpiť tiež karty? V Tatrách sme na električku museli kupovať pernamentku, ale lanovky mali zadarmo. A eště by som sa chcela opýtať, či je problém so psami v horských chatách a restauráciach, kedže aj to je v Tatrách problém a do väčšiny z nich nás nepustili a či tam môžeme niekde pustiť na túre psov na volno. Oni sa aj tak držia pri nohe, ďakujem za odpoveď a prajem pekný den. Simona.

Pro psy karta není. Většina lanovek převáží psy zdarma, samozřejmě záleží asi hodně na velikosti. Viděli jsme, že majitelé je vozili běžně na klíně. Velkého psa jsme dokonce viděli jet samotného v nákladní části lanovky. To byl ale asi místní a zkušený :-) V případě horské chaty se doporučujeme zkontaktovat přímo s konkrétní chatou. V případě restaurací, většina z nich má předzahrádky. Psy na volno jsme na stezkách viděli, ale jsou to všechno parky, kde by měly být na vodítku.

# 22.07.2015, 14:18.
Na září jsem si s manželem naplánovala výlet na dva dny do Salzburku. Pojedeme se Student Agency - příjezd je asi v 5:00 ráno. Zamýšlené ubytování v penzionu si ještě chceme zajistit. Protože autobus přijede na periferii, nevíme co se zavazadly, když penzion přijímá až kolem 14:00 hodin. Kde mohu zjistit, jakými dopravními prostředky se dostaneme do středu města? Kde mohu objevit jízdní řády? Děkuji Vám za odpověď a přeji pohodové dny. Alena.

Na druhé straně Salzachu než zastavuje Student Agency je nádraží Salzburg Süd a zastávka S-Bahn. Jízdní řády najdete na ÖBB. Zavazadla si můžete uschovat např. na hlavním nádraží, kde za každých 24 hodin zaplatíte € 2,00 až € 3,50 podle velikosti. Městskou dopravu najdete na Salzburg AG - Verhekr.

# 25.06.2015, 16:40.
Prosím, nevíte, zda když jedeme autem na Grossglockner Strasse, musí mít Hohe Tauern Card celá osádka nebo stačí jen když ji má řidič? Děkuji. Alena.

Podmínky pro všechny atrakce jsou vždy uvedeny v informační brožurce ke konkrétní kartě. V případě Hohe Tauern Card a Grossglockner Hochalpenstrasse je karta použitelná pro jeden volný vjezd pro auto a držitele karty. Spolucestující bez karty platí € 5,00. Je možný i druhý vjezd za € 11,00.

# 25.06.2015, 09:41.
Pane Řehůřku, ráda bych se Vás zeptala, zda byste nám doporučil nákup Salzburgerland Card. Chystáme se na dovolenou do oblasti Gastein. Jsme 4. členná rodina (děti 13 a 15 let). V pobytu máme Gastein Card, ale na tuto kartu je poskytovaná spíše sleva na lanovky a vstupy na koupaliště. Děkuji za Vaši zprávu a přeji příjemný den. Lenka.

Nákup této karty Vám určitě doporučujeme. Využívali jsme ji vždy, když jsme byli v Salcbursku. Ta oblast je rozsáhlá, míst kde ji uplatnit je mnoho. I když se zaměříte jen na nejbližší okolí, určitě se Vám vyplatí. Navíc si dovolenou užijete a navštívíte místa, koupaliště, muzea atd. i tam, kde byste bez karty nešli, protože byste se ohlížela na cenu. Inspiraci můžete najít např. v naší fotogalerii Vysoké Taury.

# 09.06.2015, 06:27.
Prosím o informaci, jaká je cena autobusu na Kaprunské přehrady. Děkuji. Arnošt.

Jedná se o kombinaci autobusu a výtahu. Nahoru a dolů to stojí € 19,90. Děti do 5. let cestují zdarma, do 15. let platí € 12,50. Rodinná jízdenka stojí € 40,00. Za psa se platí € 6,00.

# 04.06.2015, 19:26.
Chystáme se letos poprvé do Alp a vybrali jsme oblast Salcburska. Zaujala nás místa Maria Alm nebo Filzmoos. Jedeme se dvěma malými dětmi, chceme podnikat lehké, nenáročné túry - lanovky nutností a samozřejmostí :-). Prosím o radu, které místo bude vhodnější? Předem moc děkuji za odpověď. Katka.

S malými dětmi doporučujeme Filzmoos. Strávili jsme tam týden v roce 2008 - Salcbursko 2008 a bylo to tam moc pěkné. V okolí je i několik nenáročných tras, které můžete absolvovat s malými dětmi, vyvézt se můžete lanovkou i turistickým autobusem. U Bachalm můžete pozorovat sviště. Spousta aktivit je směřovaná na děti. Můžete si zajet do nedalekého Ramsau, kde jsme strávili týden v roce 2006 - Dachstein 2006. Je tam několik tematických okruhů přímo pro malé děti. Obě sousední oblasti lze spojit v rámci jednoho pobytu a vybrat si jen to pro Vás nejzajímavější.

# 27.05.2015, 12:39.
Ráda bych Vás poprosila o radu. Na stránkách cestujeme.name jsem zjistila, že jste byl u jezera Weissee. Lanovky bohužel nejsou v ceně karty Zell am See, kterou budeme mít. Tak jsem se chtěla zeptat, zda nevíte, zda je možné se tam dostat i pěšky - určitě ano. Ale hlavně jaká je cesta, jak dlouho to trvá a nějaké podrobnosti. Máme 12. leté děti, tak abychom to zvládli. Dívala jsem se i na Vaše stránky - už jste mi i odpovídal na jiný dotaz, za což Vám moc děkuji, ale nemůžu najít podrobnější popis těch Vašich reportáží, nějaké podrobné informace z Vašich výletů - nejsem zdatná uživatelka počítačů, tak se omlouvám. Budeme týden u jezera Zell am See, plánuji výlety na Krimmelské vodopády, Schmittenhöhe. Je pravda, že lanovku dolů je na kartu možné použít neomezeně? Kitzsteinhorn, Kaprunské přehrady a 3 soutěsky. Lanovka na Maiskogelbahn je letos bohužel zavřená. Tyto výlety mi nevychází na celý týden, takže ještě pátrám po dalších výletech. Mohl byste mi poradit? Hlavně jsem chtěla využít tu kartu a raději přírodu než muzea. Ještě zda nevíte - v parku Ferleiten jsou prý některé atrakce placené - nevíte jaké jsou ceny? Omlouvám se za tak dlouhou zprávu, ale odjezd se blíží a já ještě nemám všechny informace i když pátrám. Děkuji mockrát a Vám přeji šťastné cestování. Jana.

Cesta je samozřejmě možná. Výchozím místem je spodní stanice lanovky Enzingerboden. Existují celkem tři varianty výstupu. Základní a nejjednodušší víceméně kopíruje lanovku, druhá pak vede kolem Tauernmoossee a třetí je jejich kombinací. Od Weissee je možné také absolvovat výstup na Medelzkopf. To už je ale na jednu trasu moc, většinou se absolvuje výstup od horní stanice lanovky. Podívejte se na panoramatickou mapu, kde jsou všechny trasy nakresleny. Známe jen časy pro cestu směrem dolů. Weissee - Grünsee: 2 hodiny (kolem Taurenmoosee přes Grünsee 3 hodiny, přímo 4 hodiny), Grünsee - Enzingerboden: 1 hodina. Výstup odhadujeme na 1,5 až dvojnásobek. Výstup na Madelzkopf z horní stanice lanovky: 2 hodiny (z Weissee 4 hodiny). Bohužel reportáž Salcbursko 2009, kde je návštěva Weissee, ještě není hotova z časových důvodů. K dispozici je fotogalerie. Letní karta Zell am See / Kaprun není v prodeji, je určena jen ubytovaným hostům ve smluvních zařízeních. Předpokládáme tedy, že v takovém zařízení budete ubytovaní. V rámci karty je možné využít lanovku Schmitten, lanovku Kitzsteinhorn a lodní výlet po Zell am See jen jednou během šesti dnů. Tipy na další výlety v oblasti najdete ve fotogalerii výše uvedené reportáže a v dalších našich salcburských reportážích. Do Freizeitpark Ferleiten je vstup zdarma, některé atrakce jsou skutečně placené. Ceny však neznáme, když jsme tam byli, nepřálo nám počasí.

25.05.2015, 19:09.
Pane Pavle, dostal jsem na Vás velmi kladné reference od spokojených cestovatelů. Na začátku září bychom rádi vyjeli na sedmidenní poznávačku do rakouských Alp - Mühlbach am Hochkönig. Tuto oblast jedeme navštívit poprvé. Proto se na Vás obracím s prosbou. Můžete nám doporučit nějaká zajímavá místa, lokality, túry? Na dovolenou jedeme se dvěma psi, proto nevíme, kde nás pustí, abychom nikoho neomezovali a zároveň jsme si to užili. Děkuji za odpověď. Přeji hezký den. Radim.

Záleží, zda se chcete zaměřit jen na to místo kam jedete nebo chce poznávat celé Salcbursko. V prvním případě se doporučujeme podívat na
Hochkönig, kde mimo jiné v Service / Prospekte najdete Der Konigsweg. Součástí tohoto prospektu je mapa s turistickými cestami, parkovišti, lanovkami a horskými chatami. Podle této mapy si můžete naplánovat túry. Ve druhém případě si doporučujeme pročíst naše reportáže týkající se Salcburska. Ne všechny jsou hotové, ale např. ve fotogaleriích můžete najít hodně inspirace. Konkrétně např. ve fotogalerii z Vysokých Taur. Se psy by na túrách neměl být problém.

# 07.04.2015, 13:29.
Chtěla bych Vás poprosit o několik rad ohledně karty Zell am See. Kaprunské přehrady - je v ceně karty doprava autobusy a nákladní lanovkou až k přehradám? U informací je napsáno: Kaprunské vysokohorské přehrady, není to pouze vstup do muzea či elektrárny? Lanovky na Schmitten a Kitzsteinhorn - v ceně je pouze jedna jízda na každou nebo lze za pobyt použít vícekrát? Na Kitzsteinhorn je lanovka a po té ještě zubačka? Jsou v ceně obě jízdy - tedy až na vrchol? Mockrát děkuji za odpověď. Jana.

Na Hochgebirgsstauseen jsou v ceně autobusy i výtah. Schmittenhöhebahn a Gipfelbahn lze použít jen jednou. Ostatní zařízení v obou střediscích, která budou v provozu, lze použít libovolně.

# 29.03.2015, 22:01.
Prosím o informaci, zda se při cestě z Prahy do Kaprunu přes Salzburg kromě dálniční známky platí ještě mýtné. Odjíždíme 8.4. A zda se platí ještě znovu při zpáteční cestě. Děkuji moc za odpověď. Věra.

Na trase Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Bischofshofen - St. Johann im Pongau - Taxenbach - Kaprun potřebujete v Rakousku jen desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70. Pokud se budete vracet do deseti dnů, další poplatky neplatíte. Nad deset dnů potřebujete další desetidenní dálniční známku na cestu zpět. Je to levnější než dvouměsíční.

# 10.02.2015, 22:58.
Jsme senioři (67 a 65 let) a dostali jsme dárkem poukaz do Werfenu (26.4. až 30.4.) u Salzburgu. Na internetu ale zjišťujeme, že podle některých webů je většina památek i přírodních zajímavostí v horách otevřena až od 1.5. a někde uvádějí, že se otevírá již začátkem dubna nebo v polovině dubna. Stejně i Salzburgerland Card lze koupit až od 1.5. a jinde uvádějí, že je dostupná i dříve. Nevíme, čemu můžeme věřit. Prosím, pokud víte, o informaci jak to opravdu je a nebo bude lepší požádat o změnu termínu, kde ale máme velmi omezený čas. Nikdy jsme v Alpách nebyli a chtěli bychom něco vidět. Děkuji a přeji krásný den. Oldřich.

Salzburgerland Card je platná od 1. května do 26. října. Věřte výše uvedeným oficiálním stránkám. Navíc počítejte s tím, že i po tomto termínu nemusí mít otevřeno celá řada atrakcí, které jsou v této kartě zahrnuty. Např. některé lanovky zahajují letní provoz až od června nebo dokonce i července. Do té doby mají od ukončení zimního provozu přestávku. Některé jsou v provozu jen určité dny. Také muzea a hrady mohou otevírat později, např. od půlky května. Na výše uvedených stránkách jsou PDF brožurky jednotlivých kategorií atrakcí, u kterých jsou uvedeny otevírací doby včetně období, ve kterém jsou v provozu.

# 30.01.2015, 16:29.
Koncem dubna máme rezervaci v Hotelu Werfwenhof ve Werfenu. Je možné se z Werfwenu dostat do Salzburgu vlakem a zpět a kde najít jízdní řád a cenu? Vztahuje se na tento vlak Salzburgerland Card? Dá se tato cesta uskutečnit autobusem? Děkuji. Oldřich.

Z Werfenu do Salzburgu jezdí přímé regionální vlaky jeden do hodiny. Cesta trvá 53 minut. Jízdenka stojí € 8,60. Jízdní řády najdete na ÖBB. O nějakém rozumném autobusovém spojení nevíme. Salzburgerland Card nelze využít.