ŘÍM 2010

Rady na cestu do Říma

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Řím 2010

Pokud je Řím cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2010. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o návštěvě Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple, Colossea a dalších památek, o vstupenkách do památek, o návštěvě Tivoli, o vstupu zdarma, o římských plážích, o trzích, o stravování v Římě a najdete zde také mnoho dalších informací o Římě, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 30.12.2010, 01:01.
Potreboval by som poradiť. Odlietam do Ríma a prílet mám na letisko Ciampino a odtiaľ sa potrebujem dostať do hotela Giotto. Poraďte prosím. Ďakujem. Rudo.

Z letiště Ciampino se musíte dostat na metro A. Nejblíže je stanice Anagnina. Tam Vás doveze autobus Atral. Ve všední den jezdí autobusy od 6:10 do 22:40, jinak od 7:20 do 23:10. Cena jízdenky je € 1,20. Metrem (€ 1,00) pak jeďte na stanici Battistini. Odtud je cesta do hotelu popsaná v naši odpovědi ze dne 04.10.2009, 13:23. Méně se nachodíte, když vystoupíte na stanici Baldo degli Ubaldi. Z Via Baldo degli Ubaldi jezdí autobus č. 994 (zastávka Baldo degli Ubaldi / Cerretti) směr Ospedale S. Filippo Neri. Vystupte na zastávce Pineta Sacchetti / Calisto II. Vraťte se zpět proti směru jízdy autobusu a zahněte doprava na Via Calisto II. Na Piazza Pio IX se vydejte po druhé ulici zprava - Via Cardinal Passionei - na které se nachází Váš Hotel Giotto. Jízdenku z metra můžete využít i v autobusu.

# 29.12.2010, 14:55.
Uvažuji o kurzu italštiny v Římě. Chtěla bych se zeptat, zda máte nějaké reference na jazykovou školu Leonardo da Vinci, případně nějakou jinou. Předem děkuji za odpověď. Elena.

O této škole informace nemáme. Vzhledem k tomu, že má autorizaci Ministero Italiano della Pubblica Istruzione a je držitelem certifikátu ISO 9001, jedná se zřejmě o kvalitní školu. Podrobné informace najdete na oficiálních stránkách školy Scualo Leonardo nebo na českých stránkách Italská jazyková škola Leonardo da Vinci.

# 10.12.2010, 15:13.
Máme dotaz. Přiletíme do Říma už tuto neděli, kolem 17. hodiny. Můžete mi prosím napsat, zda i v neděli jezdí vlak FR1, kde najdeme nástupní místo u letiště a zda jezdí do čtvrti Tuscolana? Děkuji a zdravím vás. S.

Vlaky FR1 jezdí i v neděle a zastavují i na stanici Tuscolana. Konkrétně jezdí po půl hodině každou 27. a 57. minutu a na Tuscolana přijíždí za 38 minut. Cena jízdenky je € 8,00. Nastupuje se v odjezdové hale, která je společná s Leonardo Express. Z příletových terminálů jsou tam přímé průchody - viz plánek.

# 04.11.2010, 15:17.
Prosím, chcela by som sa spýtať na cestu z hotela Artis na letisko Fiumicino. Odlet je v 8:35 hodín v sobotu. Viem, že je treba cestovať autobusom číslo 558. Autobus premáva na stanicu metra Giulio Agricola a na Termini. Tam musím prestúpiť na metro B a pokračovať na stanicu Ostiense a ďalej neviem. Budete tak zlatý a pokúsite sa mi pomôcť? Ďakujem. Ingrid.

Od Hotelu Artis jděte po Via Roberto Fancelli, na křižovatce zahněte doprava a hned doleva na Via Pietro Sommariva. Ta Vás dovede na Via dei Romanisti. Vpravo na druhé straně ulice je zastávka autobusu č. 558. Jede směr Gardenie. Vystupte na zastávce Giulio Agricola (můžete ale i na Subaugusta nebo na Lucio Sestio) a přestupte na metro A směr Battistini. Odtud můžete jet na letiště vlakem Leonardo Express (€ 14,00) nebo autobusem (€ 4,00) nebo pokračovat metrem B na Piramide / Ostiense odkud můžete jet vlakem FR1 (€ 8,00) a nebo ještě dále na EUR Magliana odkud můžete jet autobusem Cotral (€ 2,50).

# 31.10.2010, 09:27.
Řehůřkovi, vrátili jsme se z Říma a velice děkujeme za Vaše rady. Vše bylo přesně tak, jak jste nám popsali. Děkujeme moc. Dovolenou jsme si velmi užili. Klára.

Děkujeme za zprávu. Jsme rádi, že jste si Řím užila podle svých představ.

# 28.10.2010, 18:52.
Ještě než začnu s dotazem, chci vám vyslovit svůj obdiv a dík za tak skvělé stránky. Prošla jsem centrum otázek, ale našla jsem dvě různé informace ohledně ceny vlaku FR1. Píšete, a i na webu FR1, uvádí cenu € 8,00 za jednosměrnou jízdenku, kamkoli po trase vlaku, zatímco v roce 2009 a i v průvodci to bylo € 5,50. Zřejmě došlo ke zdražení, že? Potřebujeme se dostat z letiště Fumicino do Roma Ostiense - zastávka metra nebo vlaku. Mnohokrát děkuji. Tereza.

Naše odpovědi jsou platné k datu a času, který je uvedený u každé odpovědi. Proto v různých časových obdobích nacházíte různé ceny. Došlo skutečně ke zdražení a v současné době je cena jízdenky z letiště Fiumicino na vlak FR1 € 8,00 a na vlak Leonardo Express € 14,00. Ze stanice Ostiense je přímý průchod k metru B na stanici Piramide. Jinak v případě FR1 není cena platná do každé zastávky, ale jen do zastávek centrálního Říma. Do Parco Leonardo je cena € 1,00, do Fiera di Roma po Settebagni platí cena € 8,00 a pak už jsou ceny podle tarifu Trenitalia.

# 28.10.2010, 18:34.
Poprosila bych vás o radu. Letím 4.11. do Říma na letiště Fiumicino a již jsem hledala, jak nejlépe se dostat do hotelu Zone. Nejbližší stanici příměstského vlaku jsem našla Balduina. Jen si nevím rady, když si zakoupím lístek na celý den na letišti za € 4,00, platí i na tyto vlaky? A zda máme přestoupit na tuto trasu již na Trastevere nebo na Ostiense. Moc děkuji za radu. Jitka.

Pokud pojedete vlakem, pak je lepší vystoupit na Trastevere, kam se dopravíte vlakem FR1. Z Trastevere pak musíte jet vlakem FR3 a vystoupit na zastávce Balduina. Odtud je to do Hotelu Zone ještě daleko, přibližně 850 m. Doporučujeme se dopravit až na Termini způsoby popsanými v těchto našich otázkách a odpovědích a odtud pak pokračovat způsobem, popsaným v odpovědi ze dne 10.02.2010, 16:50. Jízdenky metrebus (BIT, BIG, BTI, CIS) nelze použít na dopravu z letiště. Na vlaky FR1 a FR3 je použít lze, ale pouze mezi stanicemi Fiera di Roma - Settebagni (FR1) resp. Ostiense - Cesano (FR3). Z letiště Fiumicino do Balduina s přestupem na Trastevere zaplatíte jednotnou cenu € 8,00.

# 27.10.2010, 16:46.
Moc vám děkuji za odpověď na moje otázky. Cestu jsme našli velice dobře, vše je tam dobře značeno. Celý víkend v Římě byl úžasný. Máte skvělé stránky. Přeji, ať se Vám vše daří a hezké zážitky na Vašich cestách. Michal.

Děkujeme za zprávu. Jsme rádi, že se Vám cesta do Říma vydařila.

# 25.10.2010, 22:20.
Dne 28.10.2010 v 15:40 hodin přilétám na letiště Fiumincino, Terminál 2. Chtěl bych se zeptat, kde na letišti najdu zastávku autobusu Cotral směřující na zastávku EUR Magliana? Jak bývají tyto autobusy obsazené? Platí se něco za kufr? Dále se chci ujistit, že jízdenku, kterou bych si pro jízdu do stanice EUR Magliana koupil v hodnotě € 2,50 ve stánku na letišti, následně označím v autobuse? Děkuji za odpověď. Radek.

Autobusy Cotral odjíždějí před halou Terminálu 3. Obsazenost autobusů v konkrétních termínech neznáme. Informace o zavazadlech zdarma v ceně základní jízdenky máme jen pro spoj Fiumicino - Tiburtina. Tam je limit 2 ks maximálních rozměrů 100 x 60 x 35 cm a musí být umístěné v zavazadlovém prostoru. Ve standardních podmínkách uvádí společnost Cotral limit pro zavazadlo 50 x 30 x 25 cm, jinak se dopravují zdarma hudební nástroje do 150 x 50 x 20 cm, nákupní tašky, kočárky, rybářské pruty do 150 cm atd. Pro ostatní zavazadla musí být zakoupena jednosměrná jízdenka. Jízdenka se označuje v autobuse. V případě poškozeného strojku na ní musíte napsat jméno, datum narození, aktuální datum a čas.

# 25.10.2010, 22:12.
Chtěla bych se zeptat na nejlepší spojení ve středu 27.10. po deváté hodině večer z letiště Ciampino na adresu Via Napoleone III No. 58. A dále 1.11. rovněž z uvedené adresy na letiště Fiumicino. Odlétáme ve 13:45. Mnohokrát děkuji za odpověď. Andrea.

Jeďte autobusem Atral ve 21:20 nebo 22:40 na stanici metra Anagnina (€ 1,20). Odtud metrem A (€ 1,00) směr Battistini a vystupte na stanici Vittorio Emanuele. Odtud to máte k hostelu Astro už jen kousek. Z jednoho rohu Piazza Vittorio Emanuele II ústí Via Napoleone III. Po ní je to už jen 100 m. Na letiště Fiumicino se dostanete přes Termini - metro A - a odtud mnoha způsoby popsanými v našich otázkách a odpovědích.

# 25.10.2010, 10:48.
Ještě prosím o jednu věc. Z letiště je pro nás cenově výhodnější jet autobusem? Jízdenku si máme koupit někde na letišti a potom uplatňovat BTI po městě? A o jakou jízdenku na tento autobus máme žádat? Jakým autobusem a kde máme v našem případě vystoupit? Nebo máme jet spíše rychlovlakem a pak přesednout na metro? Děkuji moc. Klára.

Všechny způsoby dopravy na Termini včetně cen, kde koupit jízdenky a kde vystoupit a přestoupit je uvedeno v našich otázkách a odpovědích. Nejlevnější je kombinace autobusu Cotral s metrem. Vlaky Trenitalia jsou dražší, ale z časového hlediska jistější.

# 25.10.2010, 10:12.
Děkuji moc za odpověď. Mohla bych ještě využít Vašich úžasných znalostí a zeptat se na nejideálnější dopravu z letiště Fiumicino do hotelu Rhona Inn na Via Carlo Alberto 4? Děkuji moc. Hedvika.

Dopravte se jedním z mnoha způsobů popsaných v našich otázkách a odpovědích na Termini. Tady nasedněte na autobus č. 105 a jeďte směr Stazione Grotte Celoni. Vystupte na zastávce Farini. Jděte ve směru jízdy autobusu a hned na první křižovatce odbočte doprava na Via Gioberti. Dovede Vás k basilice Santa Maria Maggiore. Hned odbočte doleva na Via Carlo Alberto. Váš Hotel Rhona Inn je hned za další křižovatkou po levé straně.

# 25.10.2010, 09:50.
Děkuji. Já jsem právě někde na stránkách četla, že to jezdí ze S. Maria del Soccorso. Ale dám na vás. Mohu se ještě zeptat, kde jsou trhy Campo dei Fiori? Stojí zato je navštívit? Děkuji. Klára.

Nejlepší bude se zeptat na jízdní řád přímo v hotelu. My máme informace jen o Ponte Mammolo. Nicméně počítejte s tím, že tato doprava nejezdí od 11:00 do 17:45 a končí ve 22:00. Tramvaj z Termini i za cenu větší pěší vzdálenosti v závěru je jistotou. Campo dei Fiori najdete na stejnojmenném náměstí. Z Termini jeďte autobusem č. 64 směr Piazza Stazione S. Pietro a vystupte na Corso Vittorio Emanuelle / S.A. della Valle. Po Corso Vittorio Emanuele musíte jít kousek ve směru jízdy autobusu a hned zahnout doleva na Via del Biscione, která Vás zavede na náměstí Piazza Campo dei Fiori. Trhy za návštěvu určitě stojí.

# 24.10.2010, 12:03.
Mám na vás ještě jeden dotaz. Nakonec jsme si vybrali Idea Hotel Roma East na ulici Via Giorgino Perlasca 50, ale nikde jsme se nedočetli, jak se tam od metra dostaneme. Hotel má zdarma kyvadlovou dopravu, která jezdí od nějaké stanice metra do hotelu, ale nevím od které stanice, kde přesně staví a jak často jezdí. Můžete nám prosím poradit? A ještě jaké je pro nás vhodné jizdné? Jedeme od 27.10. do 30.10. na 4 dny (3 noci). Myslíte, že si máme koupit Roma Pass, Roma & Piu Pass, nebo pouze třídenní jizdenku a na ten poslední den dokoupit ješte denní? Děkuji Vám moc za Vaši odpověď, jsem velký dlužníkem. Klára.

Cestu k hotelu najdete popsanou v odpovědi ze dne 26.09.2010, 21:02. Kyvadlová doprava k Idea Hotel Roma East jezdí od stanice metra B Ponte Mammolo po půl hodině. Kde přesně staví ale nevíme, bude to ale zřejmě z místa, odkud odjíždějí všechny autobusy. je vhodný v případě, že využijete jeho slevy na vstupy. Roma & Piu Pass je v současné době nedostupný. Pokud nevyužijete slevy, je vodné si zakoupit třídenní jízdenku BTI v ceně € 11,00. Tyto jízdenky (Roma Pass, BTI) však nelze využít na cestu z letiště, ale až z centrálního Říma. První nebo poslední den se Vám zřejmě vyplatí si zakoupit jednorázové jízdenky BIT v ceně € 1,00.

# 21.10.2010, 00:24.
Dne 22.10. letím do Říma na letiště Fiumicino, Terminál 2. Rád bych Vás požádal o radu, jak se dostat levně do Idea Hotel Roma Nomentana na ulici Via Attilio Benigni 7, Tiburtino. Pokud mohu poprosit i o cestu zpět z hotelu na letiště Fiumicino. Dále bych rád věděl, jak je to s kombinací cestování metro / autobus na lístek v ceně € 1,00. Jde mi o to, mám-li si raději koupit lístek na tři dny za € 11,00 nebo raději využít jednotlivé jízdné za € 1,00. Děkuji za odpověď. Pavel.

Z letiště Fiumicino jeďte autobusem Cotral (€ 2,50) na EUR Magliana. Alternativně můžete jet autobusem za 4,00 EUR na Termini. Tady (na EUR Magliana nebo Termini) přesedněte na metro B (€ 1,00) a jeďte směr Rebbibia. Dále je cesta do Idea Hotel Roma Nomentana popsaná v odpovědi ze dne 19.10.2010, 09:18. Jízdenku BIT v ceně € 1,00 lze použít na metro i autobus po dobu 75 minut od označení. Na metro lze použít jen jednou (jakmile opustíte turnikety, už ji znovu na metro použít nemůžete), na autobus libovolně (po dobu platnosti). Jízdenku označte v prvním dopravním prostředku. Pokud jako první dopravní prostředek použijete metro, v autobuse ji potom už označovat nemusíte. Pokud jako první dopravní prostředek použijete autobus, v metru ji označte z druhé strany. Zda kupovat jednotlivé jízdenky nebo časovou jízdenku záleží na tom, jak moc budete cestovat po Římě. Je třeba si to propočítat.

# 20.10.2010, 16:30.
Můžete mi poradit, zda lze z letiště Fiumicino využít Roma Pass pro cestu vlakem FR1? Na nějakém serveru jsem četla, že je nově přidán do Roma Pass. Děkuji. Hedvika.

Na cestu z letiště Fiumicino nelze využít . Roma Pass lze využít na dopravu ATAC (autobusy, trolejbusy, tramvaje, metro, vlaky Met.Ro). Nezahrnuje dopravu vlaky Trenitalia a autobusy Cotral.

# 19.10.2010, 18:43.
Pane Řehůřku, nejprve přijměte obdiv, s jakou trpělovostí stále dokola popisujete cesty z letiště do různých částí Říma. Vaše odpovědi z roku 2010 jsem pročetla téměř všechny, ale bohužel na svou otázku jsem uspokojivou odpověď nenašla, tak proto se obracím konkrétně na Vás. Příští týden cestujeme autem do Říma, ubytování máme zajištěno nedaleko Termini. Samozřejmě řešíme co s autem. Zaparkovat chceme bezpečně, pokud možno levně a na dobu od středy do neděle. Můžete mi prosím poradit, kde nechat zaparkované auto - i na předměstí v dosahu MHD, abychom auto opět našli na svém místě? Děkuji moc za radu. H.

Auto zaparkujte na Roma ES Park Giolitti. Parkování na pět dnů od pondělí do pátku stojí € 50,00, ve Vašem případě je třeba zakoupit týdenní lístek za € 75,00. Parkovat na odstavných parkovištích na okraji Říma lze, dokonce za nízkou cenu. Jedná se o síť parkovišť P+R. Pro auto tam však nemusí být bezpečno v době mimo placený tarif, tj. od nočních do ranních hodin.

# 19.10.2010, 16:45.
Chystáme se na cestu do Říma a chci Vás požádat o radu, jak se dostaneme nejlépe z letiště Ciampino do hotelu Alba a potom dále do centra. Můžeme použít na cestu z hotelu do centra Roma Pass nebo existuje nějaká podobná jízdenka? Děkuji za odpověď či případné rady. Radim.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 05.03.2010, 09:28. Do centra se pak dostanete stejným autobusem a následně metrem A. Z Hotelu Alba do centra můžete využít . Zahrnuje dopravu ATAC, tj. autobusy, trolejbusy, tramvaje, metro, vlaky Met.Ro. Pokud Roma Pass nevyužijete na památky, můžete si zakoupit některou z časových jízdenek BIG (denní v ceně € 4,00), BTI (třídenní v ceně € 11,00) nebo CIS (týdenní v ceně € 16,00). Jízdenka platí vždy do půlnoci posledního dne platnosti.

19.10.2010, 09:18.
Mám na vás velkou prosbu. Letíme 22.10. do Říma a přistaneme kolem 20:45 hodin na letišti Ciampino. Rád bych věděl, jak se nejlépe dostanu do hotelu Roma Nomentana na adrese Via Attilio Benigni? V Římě budeme do neděle, můžete mi prosím ještě poradit, jak se z tohoto hotelu nejrychleji dostaneme do centra a jde-li využít nějaká legitka na veřejnou dopravu na tyto 3 dny? Velice Vám děkuji a přeji krásný den. Michal.

Jeďte ve 21:20 nebo 22:40 autobusem Atral na stanici metra Anagnina (€ 1,20). Odtud pak metrem A (€ 1,00) na Termini. Alternativně můžete jet z letiště na Termini autobusem za € 4,00. Na Termini přestupte na metro B směr Rebibbia. Vystupte na stanici Ponte Mammolo, nastupte na autobus č. 341 směr Baseggio a vystupte na zastávce Antamoro / Castellani. Zastávka je před prosklenou budovou. Jděte ve směru jízdy autobusu a za křižovatkou tvaru T přejděte na druhou stranu Via Egidio Galbani. Zahněte po chodníku doleva a hned se stočte doprava na Via Attilio Benigni. Váš Idea Hotel Roma Nomentana je po levé straně. Cesta zpět je stejná, jen zastávka autobusu je na druhé straně Via Attilio Benigni přibližně o 100 m dál ve směru odkud autobus k hotelu přijel. Můžete využít třídenní jízdenku BTI v ceně € 11,00.

# 18.10.2010, 23:11.
Chtěla bych se Vás zeptat, zda mi poradíte s dopravou z letiště Fiumicino dne 24.10. Přílet máme přibližně v 16:00 hodin. Ubytování máme v hotelu Carlo Magno na Via Sacco Pastore 13, Nomentano. Odlétáme 28.10. Jaké lístky nebo předplatné na MHD si máme nejlépe koupit? A zda při cestě do hotelu stihneme shlédnout nějaké památky. Na ubytování stačí být přibližně mezi 20. a 21. hodinou. Mnohokrát děkuji za informace. Zdraví Martina.

Odpověď na Vaši otázku ohledně dopravy do Hotelu Carlo Magno najdete v odpovědi ze dne 04.04.2010, 10:58. Jakou jízdenku zakoupit záleží na tom, jak moc budete cestovat městskou dopravou. Na pokrytí Vašeho pobytu lze využít týdenní jízdenku CIS v ceně € 16,00. Můžete však kupovat i jednotlivé jízdenky BIT v ceně € 1,00 nebo kombinovat s denními jízdenkami BTI v ceně € 4,00 nebo třídenní jízdenkou BTI v ceně € 11,00. Ohledně památek se podívejte na mapu nejdůležitějších památek.

16.10.2010, 15:58.
Chystáme se 19.10.2010 na třídenní pobyt v Římě. Přiletíme na letiště Fiumicino a ubytované budeme v Camping Village Roma. Rády bychom se zeptaly, jak nejlépe se dostat z letiště do Village. Hodláme zakoupit třídenní Roma Pass. Je k dostání již na letišti a případně kde ho koupit? Mockrát děkujeme. Mirka a Lucie.

Jeďte vlakem FR1 a vystupte na Trastevere, tady přestupte na vlak FR5 a jeďte na Aurelia. Tady přesedněte na autobus č. 246, který Vás zaveze přímo před Camping Village Roma naproti Panorama Market. Jízda vlakem Vás přijde na € 8,00, na autobus už můžete použít Roma Pass. Ten můžete použít už z Trastevere, cena vlaku z letiště je však stejná. zakoupíte přímo na letišti na Terminal 3 v PIT (Punti Informativi Turistici del Comune di Roma).

# 14.10.2010, 12:04.
Před chvílí jsem Vám posílala dotaz. Mám ještě jednu otázku. Pokud bych chtěla jednodenní výlet někam mimo centrum, co byste mi doporučil? Tivoli, Ostia, čí například jezero Albano? Děkuji za tip. Jana.

Tivoli.

# 14.10.2010, 11:44.
Klobouk dolů před vašimi stránkami. 22.10. odlétáme do Říma. Zjišťovala jsem si tedy cestu z letiště do centra. Ubytováni budeme na Via delle Fornaci - zastávka San Pietro. Většina zdrojů doporučuje dopravu FR1. Vzhledem k ceně jsem se chtěla zeptat na společnost Cotral. Snažila jsem se na jejich stránkách najít, zda autobus z letiště staví i na zastávce Trastevere, kde bychom měli přesedat. Je to komplikované jet tím autobusem? Mám jít raději do jistoty a jet vlakem FR1? Dále jsem se chtěla zeptat na Tivoli. Jak nejlépe se tam dostat z centra? A také zda tato památka opravdu stojí za to. V jednom průvodci jsem se dočetla, že už ztratilo hodně ze svého kouzla. Je to výlet na celý den nebo to zabere méně? Děkuji a za odpovědi a přeji pěkný den. Jana.

Nemáme informace o spoji Cotral, který by zastavoval na Trastevere. Doporučujeme zmiňovaný FR1, vystoupit musíte na Trastevere, tady přestoupit na FR5 a vystoupit na stanici San Pietro. Odtud je to k Vašemu ubytování ještě přibližně 600 m. Vše zvládnete v ceně jedné jízdenky za € 8,00. Pokud chcete jet tím autobusem Cotral, pak doporučujeme spoj na EUR Maglina (€ 2,50). Odtud jeďte metrem B na Piramide, přejděte na Ostiense (průchod) a pokračujte vlakem FR5 na San Pietro. Do Tivoli se nejlépe dostanete ze San Pietro vlaky Trenitalia. Nejdříve na Trastevere vlakem FR5, odtud FR1 na Tiburtina a odtud FR2 do Tivoli. Cena jízdenky ze San Pietro je € 3,20. Návštěva Tivoli a zdejších vil stojí samozřejmě za to. Je to výlet na celý den.

# 13.10.2010, 21:24.
Ráda bych Vás požádala o radu, jak se nejsnáze dostaneme z letiště Fiumicino na Via Vittorio Veneto? S poděkováním Lenka.

Musíte se nejdříve dostat na Termini některým ze způsobů popsaných v našich otázkách a odpovědích. Z Termini pak jeďte metrem A směr Battistini a vystupte na stanici Barberini. Via Vittorio Veneto vyúsťuje z Piazza Barberini v jeho širší části - je to ulice se stromořadím, jeden z východů z metra je i na ní. Konkrétně u baru La Baita.

# 08.10.2010, 14:06.
Ráda bych se zeptala, zda máte nějaká doporučení, co se týče návštěvy Vatikánu, především chrámu sv. Petra. Slyšela jsem, že před vstupem bývají dlouhé fronty. Dále by mě zajímalo, zda jsou památky ve Vatikánu otevřené i v pondělí. Předpokládám, že na návštěvu je třeba si vyhradit celý den. Děkuji předem za odpověď. Zdravím. Alžběta.

Sixtínská kaple a Vatikánská muzea bývají zavřena jen v neděli, s výjimkou poslední neděle v měsíci, kdy je navíc vstup zdarma a ve svátky. Podobně je na tom Museo Storico. Zavřeno má i poslední neděli v měsíci. Nedoporučujeme tu návštěvu i tu poslední neděli v měsíci, kdy jsou fronty obrovské. Na tento den nelze rezervovat vstup online, na druhé straně fronta postupuje rychleji, protože se nekupují vstupenky. To množství lidí se však nikde neztratí, je to poznat. Celý den na návštěvu je samozřejmě vhodný. Podívejte se na Musei Vaticani, kde je kalendář s vyznačením otevřených a uzavřených dnů. Jsou tam i další otevírací doby ostatních památek ve Vatikánu.

# 08.10.2010, 11:26.
Úplně náhodou jsem objevila vaše stránky a ráda bych si nechala od Vás poradit. Zítra 9.10. odlétám se sedmnáctiletou dcerou na 4. denní pobyt do Říma. Chtěla bych se zeptat na nejlepší způsob dopravy z letiště Fiumicino do hotelu Sunrise na Via Cilento 3, 00141 Rome. Případně alespoň na Termini. Dále mě zajímá, kde a za jakou cenu se dají koupit jízdenky na tuto přepravu, jak dlouho trvá tato cesta a zda si musím někde rezervovat místo. Vzhledem k tomu, že je dcera ještě studující, je možné uplatňovat studentský průkaz v některých památkách? Děkuji. Iveta.

Odpovědi na všechny Vaše otázky najdete v našich otázkách a odpovědích - doprava na Termini z letiště Fiumicino snad v každé třetí odpovědi včetně cen, doby jízdy a místa nákupu jízdenek. Doprava z Termini do Hotelu Sunrise je popsána v odpovědi ze dne 29.07.2009, 21:40. Místa rezervovat třeba není. Odpověď na otázku ohledně cen pro studenty najdete v odpovědi ze dne 21.08.2010, 18:15.

# 26.09.2010, 21:50.
Chystáme se na dovolenou do Říma a chci vás požádat o radu, jak se nejlépe dostat z letiště Fiumicino do rezidence Aurelia Antica. Je možné použít na tuto cestu Roma Pass, pokud jde zakoupit na letišti? Děkuji za odpověď. S pozdravem Petr. Vaše stránky jsou výborné.

Asi nejschůdnější je cestovat z letiště autobusem Cotral na Cornelia (€ 3,10). Tady přestupte na autobus č. 889 směr Mazzacurati nebo 892 směr Aldobrandeschi. Autobus odjíždí ze zastávky Cornelia / Aurelia. Vystupte na zastávce Aurelia Antica / Don Guanella. Jděte po směru jízdy autobusu, až dojdete k Rezidenci Aurelia Antica, která je po levé straně před Crowne Plaza Hotel. Roma Pass na autobus Cotral nevyužijete, ani na jinou dopravu z letiště. Využijete ho na římské autobusy. lze zakoupit na letišti.

26.09.2010, 21:02.
Hledáním informací k naší cestě do Říma jsme se náhodou dostali až na Vaše stránky. Rádi bychom využili Vašich znalostí k otázkám ohledně dopravy. Přílétáme na Letiště Fiumicino a budeme bydlet na Via Giorgio Perlasca 50. Dále by nás zajímalo, zda se může použít Roma Pass i na vlaky FR2. Děkujeme. Petr.

Musíte se dopravit na Termini způsoby, které jsou popsané v našich otázkách a odpovědích. Nejlevněji autobusem za € 4,00. Na Termini nastupte na tramvaj č. 14 směr Togliatti. Vystupte na zastávce Prenestina / Valente. Jděte proti směru jízdy tramvaje a odbočte doprava (doleva ve směru jízdy tramvaje) na Vialle Giovanni Battista Valente. Na jejím konci odbočte doprava. Roma Pass na FR2 využít nemůžete, protože nezahrnuje dopravu vlaky Trenitalia. Část cesty je také popsaná v odpovědi ze dne 11.02.2010, 12:15.

# 24.09.2010, 11:16.
Psala jsem Vám e-mail, ale odpověď na otázku nedošla, tak to zkouším touto cestou. Našla jsem si na německém jízdním řádu vlak z Termini do Tivoli. Ale na Vašich stránkách jsou jen informace, že z tohoto nádraží vlak nejede. Odlétám v úterý. Nevíte, zda platí jízdní výhody ČD - volná jízdenka - na vlak z letiště na Termini a do Tivoli? Děkuji. B.

Z Termini musíte cestovat do Tivoli s přestupem na Tiburtina. Výhody ČD nám známy nejsou. Vlaky FR1 (Fiumicino - Termini) a FR2 (Tiburtina - Tivoli) provozují FS. Doporučujeme se informovat přímo u této společnosti.

# 24.09.2010, 09:28.
Z Vašich báječných a fundovaných odpovědí jsem pochopil, že do Trastevere se z letiště Fiumicino dostanu asi nejsnadněji vlakem FM1/FR1. Umíte prosím poradit, jak potom pokračovat do apartmánu na ulici Mattonato, která je kolmá na Via Garibaldi? Nedaří se mi nikde najít příslušný plánek autobusů nebo tramvají. Předem velmi děkuji za Váš čas. Jan.

Z Trastevere přejděte náměstíčko se smyčkou tramvaje na Circonvallazione Gianicolense. Tady nasedněte na tramvaj č. 8 směr Argentina a vystupte na zastávce Trastevere / Ministero Pubblica Istruzione. Tady nasedněte na autobus č. 125 směr Mura Portuensi a vystupte na zastávce Garibaldi / Panieri. Jděte ve směru jízdy autobusu a hned na první křižovatce zahněte doprava na Via del Mattonato.

# 23.09.2010, 13:17.
Chystám se do Říma a chtěla bych se zeptat, jak je to tam se vstupy? Letos jsem byla v Paříži a příjemně mě překvapilo, že studenti EU ve věku do 26. let měli skoro všude vstup zdarma. Platí v Římě něco podobného? Doneslo se mi i něco, že by tato výhoda měla být jen pro studenty Architektury. Děkuji za odpověď. S pozdravem Věra.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 21.08.2010, 18:15.

# 22.09.2010, 15:11.
Prosím Vás laskavě o sdělení, jak se dostanu z nádraží Terminu do hotelu Alba, který je adrese: Viale Di Torre Maura 81, Tiburtino, Rome. Moc děkuji. Zdena.

Jeďte metrem A směr Anagnina a vystupte na stanici Subaugusta. Odtud je cesta k Vašemu Hotelu Alba popsaná v odpovědi ze dne 05.03.2010, 09:28.

# 21.09.2010, 23:16.
Můžete mi prosím poradit, jak se nejlépe dopravit z letiště Fiumicino do kempu Tiber? V již zodpovězených otázkách jsem odpověď nenašla. Děkuji. Jana.

Odpověď v našich otázkách a odpovědích najdete. Musíte se dostat do stanice Prima Porta (vlak Roma - Viterbo). Odtud jezdí k Camping Tiber autobusy Cotral - odpověď ze dne 21.05.2010, 11:34. Z letiště Fiumicino se tedy dostaňte Vámi preferovanou dopravou k metru A - a Leonardo Express na Termini, autobus Cotral na Cornelia, autobus Cotral na Termini, vlak FR1 na Ostiense / Piramide a odtud metro B na Termini atd. Vše je popsané v našich otázkách a odpovědích. Metrem A pak na stanici Flaminio / Piazza del Popolo, odkud jezdí vlak směr Viterbo. Vystupte na stanici Prima Porta o odtud jeďte zmiňovaným autobusem Cotral.

# 20.09.2010, 19:10.
Ještě jednou děkujeme za užitečné informace o dopravě v Římě. Jeli jsme vlakem, vystoupili v Ostiense, potom pokračovali metrem, ze stanice metra Policlinico to už byl k hotelu jen kousek. Měli jsme asi smůlu, cestovali jsme z letiště kolem 17:00 hodin, stáli jsme tzv. na jedné noze. Od té doby zbytek naší rodiny odmítl jezdit metrem. Jezdili jsme tedy do Lateránu, ke Colosseu linkou číslo 3. Možná se bude někomu hodit následující informace - došlo ke změně, místo tramvaje jezdí nyní autobus. Stejný dopravní prostředek jsme využili na konečnou k vlaku - konečná stanice Trastevere. Opačně jsme jeli touto linkou k Ville Borghese (zastávka Bioparco), do Vatikánu - Vatikánských muzeí - jsme využili tramvaje č. 19 na konečnou Piazza del Risortimento, k Andělskému hradu, fontáně Di Trevi, Piazza Navona autobusovou linkou č. 62. Využili jsme i Roma Pass. Ještě jednou děkuji, v Římě bylo i díky Vám moc hezky. S pozdravem Ladislav.

Děkujeme za cenné informace.