ŘÍM 2008

Rady na cestu do Říma

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Řím 2008

Pokud je Řím cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2008. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o návštěvě Vatikánských muzeí, Sixtinské kaple, Colossea a dalších památek, o vstupenkách do památek, o návštěvě Tivoli, o vstupu zdarma, o římských plážích, o trzích, o stravování v Římě a najdete zde také mnoho dalších informací o Římě, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 18.10.2008, 11:14.
Prosím Vás velmi pěkně o pomoc. Jedu v pondělí do Říma a strávím tam 3 dny, než pojedu dál. Poradíte mi, prosím, jak se dostanu na pláže v Lido di Ostia z centra? Jede tam metro? Stačí mi na tuto cestu lístek, který si mohu koupit v automatu na tři dny nebo si musím koupit jiný lístek? Děkuji vám za pomoc. Libor z Blatné.

Z centra Říma je možné se k plážím dostat bez problému regionálním vlakem, který je součástí MHD. Linka se jmenuje Roma - Lido a končí v Cristoforo Colombo. Je v provozu od půl šesté ráno do půl dvanácté večer. Jezdí každých pět minut a trvá to přibližně 40 minut. Lístek BTI v ceně € 11,00 a platný 3 dny lze použít. Metrem se dopravte na EUR Magliana a odtud pokračujte zmíněným vlakem.

05.10.2008, 12:51.
Chci se zeptat. Jaká částka se platí jako mýtné za vjezd do Říma, např. k Colosseo? A kde jsou v Říme check pointy? Je možné, jako např. v případě Paříže, koupit tyto vjezdy v Praze? Děkuji za odpověď. B.

Podle našich informací to v Římě funguje trochu jinak. Řím je rozdělen do několika zón s rozdílným stupněm restrikce. Čím blíže do centra, tím jsou restrikce přísnější. Například do oblasti ohraničené železničním okruhem nemají povolen vjezd vozidla bez katalyzátoru. Do historického centra nesmějí žádná vozidla. Vjezd je tam povolen jen na povolení, vydávaná skupině u nás označované jako dopravní obsluha. Za toto povolení se platí. Na vjezdech do centra je instalováno více jak 20 bran s kamerami, které dodržování zákazu hlídají. Na druhé straně byla zavedena nová parkovací politika. Za hodinu parkování v centru zaplatíte maximálně € 1,00. Mapu omezení v centru, časy platnosti zákazů, ceny povolení (nejdražší stojí € 550,00 za rok), otázky a odpovědi apod. najdete na portále ATAC. Zóna se nazývá ZTL (zone a traffico limitato). Na uvedeném portále najdete i mapu parkovišť, jejich podrobný popis s počtem parkovacích míst, otevírací dobou a s cenami.

10.09.2008, 23:56.
Musím pochválit Vaše stránky. Současně Vás prosím o několik rad. V listopadu letíme na 5 dní do Říma. Jak se nejlépe dostaneme z letiště do města? Můžete nám dát nějaké tipy na ubytování v rozumné ceně? Nepožadujeme snídani, jen dostupnost od centra. Jsme 2 dospělí a 2 náctileté dcery. Případně, co si nemáme nechat ujít? Děkuji za odpověď. Mirek.

Z letiště Fiumicino jezdí vlak Leonardo Express. Je součástí městské dopravy. V provozu je od 6:36 do 23:36. Je to první a poslední odjezd z letiště. Jezdí sedm dní v týdnu a spojuje letiště Fiumicino a nádraží Termini v centru Říma. Jezdí po půl hodině. Cena jízdenky je € 11,00, dítě do 12. let v doprovodu dospělého jede zdarma. Z Termini pak můžete pokračovat kamkoliv metrem - navazují obě linky A i B. Do centra můžete jet také autobusem za € 4,00. Nejlevnější ubytování najdete v hostelech. Několik tipů nedaleko nádraží Termini najdete v naší odpovědi ze dne 05.08.2008, 21:26. Ubytování v všech cenových kategorií si můžete najít pro konkrétní termín na portále Booking / Řím. Řím je turisticky velice atraktivní město a jeho prohlídku je třeba dopředu naplánovat, zvláště, když máte na ni omezený čas. Doporučujeme si zakoupit nějakého průvodce. Informace o památkách najdete např. na portále Rome Guide. Rozhodně byste si však neměli nechat ujít následujících pět nej: Vatikán, Colosseum, Forum Romanum, Fontana di Trevi, Španělské schody.

# 08.08.2008, 23:14.
Velmi Vás musím pochválit za Vaše velmi užitečné rady na cesty. Moji známí jsou právě na plavbě po Středozemním moři a dorazí zítra večer nebo pozítří ráno do přístavu Civitavecchia. Nechtějí platit drahý výlet organizovaný z lodi do Říma a chtějí se tam vypravit sami. Nevíte náhodou prosím, jakým způsobem se dá co nejrychleji přemístit z tohoto přístavu do Říma a zpět? Jsou zde k dospozici vlaky nebo autobusy, které jen pasažéra zavezou do centra Říma? Nemyslím opět autobusy či vlaky, které se specializují na výlety s průvodci. Případně, pokud je někde k dispozici řád odjezdů. Děkuji moc. Oni budou zítra čekat na odpověď. S pozdravem Iveta.

Autobusovou dopravu provozuje společnost Cotral. Na jejich stránkách najdete jizdní řády - Orari. K dispozici je i spojení vlakem, které je spolehlivější. Z Civitavecchia jezdí vlaky do Říma na nádraží Termini. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Stačí zadat města Civitavecchia a Roma, resp. opačně při cestě zpět. Cesta trvá přibližně 1 hodinu. Z nádraží Termini se pak dostanou kamkoliv metrem. Od Termini jezdí linka A a linka B. Spoje metra najdete na portále ATAC. Do Říma se nějak dostanou (autobusem, vlakem), doporučujeme po příjezdu si jízdní řády zpět ověřit na místě. Doporučujeme však si připlatit a jet s organizovaným výletem. Je to přeci jen riziko. Nevíte, kde se co může stát. Někde se zpozdí z důvodu dopravní zácpy, nečekané události atd. Na jedince loď čekat nebude, na organizovanou skupinu vypravenou společností ano.

05.08.2008, 21:26.
Podařilo se mi při brouzdání po internetu narazit na Vaše stránky a vzhledem k tomu, že se mi zdají skutečně Vaše odpovědi fundované, rozhodl jsem se Vám napsat. Chtěli bychom s manželkou vyrazit na dvoudenní až třídenní výlet do Itálie - Řím, Florencie. Cestujeme vlakem. Obracím se tedy na Vás s žádostí, zda víte, kde bychom mohli v Římě, případně ve Florencii levně a dobře přespat tak, aby ubytovna nebyla daleko od železničního nádraží. Za jakoukoliv odpověď předem děkuji. S pozdravem Martin z Havlíčkova Brodu.

Z Florencie odjíždějí vlaky do Říma z nádraží SMN (Santa Maria Novella), do Říma přijíždějí na nádraží Termini. V dosahu 100 až 1000 m je několik ubytoven, hostelů a levnějších hotelů. Podívejte se na následující odkazy, snad Vám bude některý vyhovovat: Nádraží Termini (Řím) - Two Ducks Hostel (Via Calatafimi), Freedom Traveller (Via Gaeta), M&J Place Hostel (Via Solferino), Hotel Rubino (Via Milazzo). Nádraží SMN (Florencie) - Hostel Archi Rossi (Via Faenza), Hotel Etrusca (Via Nazionale), Locanda Daniel (Via Nazionale), Locanda di Firenze (Via Faenza), Locanda Pitti (Via S. Zanobi), Locanda Gallo (Via S. Gallo).

# 04.08.2008, 22:07.
Za 14 dní se chystáme navštívit Řím. Jedeme autobusem Student Agency a konečná stanice v Římě se jmenuje Largo Mazonni - Autostazzione Tiburtina. Mohli byste mi prosím poradit, zda se v okolí nachází nějaká stanice metra, popřípadě jaká? Moc děkuji. Petr.

Kousek od Autostazzione Tiburtina je zastávka metra, konkrétně linky B - Tiburtina. Stanice metra je u železniční stanice, která s autobusovou stanicí sousedí přes ulici. Podrobné informace o linkách metra, jízdních řádech a mapu najdete na stránkách ATAC.

# 02.07.2008, 10:41.
Chtěla bych vás poprosit, zda byste mi nezodpověděl pár otázek. Chtěla bych vědět, zda se může v Římě až do centra autem. Docela se bojím, protože Italové přeci jenom jezdí jinak než my. Pokud třeba není možné, jako v Praze, nechat auto někde na okraji a dojet do centra městskou dopravou? Dá se v centru slušně zaparkovat? A jaká je čekací doba do Vatikánu? Někdo říká, že hned, jiný, že čekal i 4 hodiny. Moc děkuji za odpověď.

Do centra se autem v Římě může (omezení samozřejmě existují jako všude jinde), ale je tam obtížné zaparkovat. Tak jako v Praze, i v Římě existují parkoviště P+R (parcheggi di scambio). Parkovné je kombinované s lístkem na veřejnou dopravu a cena je tak jako u nás výhodná. Více informací o parkování v Římě najdete na těchto stránkách ATAC - Azienda / Sosta / Parcheggi. Na stejných stránkách najdete i více informací o metru v Římě. Na mapě tras jsou vyznačena i ta parkoviště P+R. Je jich tam celkem dost. Mapu si stáhněte ve formátu PDF. Čekací doba do Vatikánských muzeí je skutečně variabilní. Záleží to také na štěstí. Můžete to však také ovlivnit. Na návštěvu nejsou vhodné doby církevních svátků, kulturní týden, kdy jsou vstupy zdarma. Méně turistů je tam v době největšího horka.

# 05.04.2008, 15:43.
Při brouzdání po síti a hledání inspirace na dovolenou jsem narazil na spoustu krásných tipů právě na Vám dobře známou Itálii. Plánujeme s přítelkyní letní dovolenou a proto bych se Vás velmi rád zeptal na pár věcí, které mě zajímají. Chtěli bychom letět pravděpodobně do Říma a potom se pomocí italské dopravy dostat do nějakého letoviska u moře. K tomu asi rady nepotřebuji. Ale spíše mě zajímá, zda je velký problém sehnat ubytování v tom daném letovisku na místě a kolik tak orientačně stojí. Aby nás nakonec dovolená nevyšla na více peněz, než přes cestovní kancelář. A kdybyste měli nějaký tip na klidnou a krásnou dovolenou, sem s ním, prosím:-) Předem děkuji a přeji Vám krásný den. Petr.

Vše záleží samozřejmě na termínu, ve kterém pojedete. První tři týdny v srpnu byste měli s největší pravděpodobností problém. Snáze budete hledat ubytování v hotelech než v apartmánech, mobilhomech apod. Pokud chcete bydlet blízko moře, doporučujeme si ubytování dopředu zarezervovat. Přes CK se dá sehnat ubytování o dost levněji než na místě. Takovou zkušenost máme my. Zkuste např. některé z německých cestovních kanceláří, které nabízí agentura Nacesty. Pokud nemáte ještě letenku, může být cena s letenkou docela zajímavá. Můžete hledat také na portále Booking. Tipy na krásnou dovolenou v Itálii najdete v našich reportážích.

# 13.01.2007, 22:17.
V létě 2007 se chystáme navštívit město Řím z nedalekého města Anzio, ve kterém budeme ubytovaní. Jelikož jedem na dovolenou vlastní dopravou, chceme navštívit autem i město Řím. Samozřejmě jako každý, máme obavy z velkého provozu a hlavně z parkování. Pokud budete vědět, moc by nám pomohlo poradit, jakým nejlevnějším způsobem ve městě zaparkovat a zda se platí nějaký poplatek za vjezd do města. Dívali jsme se na internetu na mapu metra v Římě a myslíme si, že by pro nás bylo nejlepší zaparkovat u některých stanic spíš vzdálených od historického centra, protože tam bude asi levnější parkování. Předem děkuji za odpověď a doufáme, že nám poradíte. Děkuji. M.

V Římně funguje, stejně jako v jiných velkých evropských městech, systém parkování P+R. Podívejte se na stránky ATAC - Azienda / Sosta / Parcheggi, kde najdete mapu parkovišť, otevírací dobu a ceny. Pokud byste chtěla parkovat přímo v centru, pak doporučujeme parkoviště ES Park Giolitti, které je přímo u stanice Termini. Schůdnějším řešením může být jet z Anzio vlakem. Cena lístku je € 3,20 a na Termini je za hodinu a deset minut. Jízdní řády najdete na Trenitalia.

# 20.09.2006, 12:10.
Máte moc pěkné a srozumitelné stránky. A tak toho hned drze využiji a zeptala bych se Vás na tip na levné ubytování v Římě, přibližně od poloviny do konce listopadu. Děkuji a přeji vám hezký den. R.

Děkujeme za pochvalu. Levné ubytování v Říme hledejte především v hostelech nebo kempech (bungalovy, apartmány). Podívejte se na možnosti ubytování na Booking / Řím. Současně si Vás dovolujeme pozvat na naše stránky přibližně v polovině října, kdy bude spuštěna nová verze s dalšími novými informacemi. Možná tam ještě něco na poslední chvíli objevíte.

# 17.01.2005, 16:54.
Ahoj. Také mám jednu prosbičku. V březnu se chystáme s přítelem navštívit Řím, ale za boha nemůžeme najít nějaké levné ubytování. Jsem studentka, tak si nemohu dovolit žádné hotely. Nemáte nějaký tip na webové stránky s ubytováním v Římě? Moc děkuji za jakoukoliv pomoc. Alena.

Vážená Aleno, v první řadě zkuste např. portál Camping. V březnu se nedá spát samozřejmě pod stanem, ale spousta kempů má vytápěné karavany a bungalovy. Konkrétní tip: Seven Hills. Tady od 1. března do 4.dubna (pak je velikonoční období a to je v Římě nejvyšší sezóna) koupíte na noc mobilhome nebo bungalov za docela přijatelnou cenu. Podívejte se také na Booking / Řím.