RAKOUSKO 2017

Rakousko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Rakousko / Rakousko 2017

Pokud je Rakousko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2017. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Rakouska, o poplatcích na rakouských dálnicích a silnicích, o ubytování, o paušálních a slevových turistických kartách, o horských soutěskách i vysokohorských výstupech a najdete zde také mnoho dalších informací o Rakousku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 24.12.2017, 13:52.
Ráda bych se vás zeptala na dálniční známku v Rakousku. Pojedeme do Itálie 18.8. a vracet se budeme 28.8. Stačí nám 10. denní dálniční známka? Nebo jakou koupit? A dá se po cestě mýtné v Rakousku a Itálii platit kartou nebo je lepší hotovost? Děkuji moc za informace. Krásné svátky. Martina s rodinou.

Rakouská desetidenní dálniční známka bude stát v roce 2018 € 9,00. Platí deset po sobě následujících dnů, do půlnoci toho desátého. Pokud tedy vjedete na dálnici 18.8.2018, a je jedno zda v 0:01 nebo 23:59, bude platit do půlnoci 27.8.2018. Není ani tak rozhodující, kdy na dálnici vjedete, ale který den na dálniční známce budete mít vyznačený jako začátek platnosti. Pokud tedy budete mít vyznačený začátek platnosti 18.8.2018, platí tento den už o půlnoci a platnost končí o půlnoci desátý den. Pokud vjedete na dálnici mimo interval platnosti, je to jako byste dálniční známku neměla. Pokud nejde posunout termín odjezdu nebo příjezdu, musíte mít na tuto cestu dvě desetidenní rakouské dálniční známky. Jednu na cestu tam a druhou na cestu zpět. Je to levnější než jedna dvouměsíční. Přesně o € 8,20. Veškeré informace najdete v článku Mýtné v Rakousku mírně podražilo. Pokud dálniční známku zakoupíte na čerpací stanici, není většinou problém platit platební kartou. Stejně tak mýtné v Rakousku a Itálii je možné platit platební kartou. Zda je lepší platit v hotovosti nebo platební kartou závisí na konkrétních podmínkách - za jakou cenu koupíte €, resp. jaký kurz má banka, která Vám kartu vydala.

# 24.08.2017, 11:36.
Pane Řehůřku, mám na Vás prosbu. Kde se dá u čerpací stanice na trase A10 Salzburg - Klagenfurt vysprchovat? Ještě v okolí jezer Villach - Klagenfurt. Moc Vám děkuji. K.

Golling Ost a Eben Nord. V obou případech se jedná o opačný směr, ale v obou případech se dá přejíždět na obě strany.

# 29.05.2017, 19:18.
Chci se zeptat, zda se dá zdarma přespat na některém parkovišti nahoře na Brenneru. Děkuji za odpověď. Jitka.

Pokud myslíte v autě, bez toho aniž byste někde rozdělávali stan apod., tak ano. Nicméně doporučujeme takto zastavit až dále v Itálii, na některém servisním místě až po projetí mýtnicí u Vipiteno.

# 18.05.2017, 13:19.
V létě projíždíme Evropu obytným autem a protože nemám dálnici A2 projetou, zajímalo by mě, zda se na ní kromě dálníční známky platí ještě nějaké další poplatky a kde případně tankovat? Děkuji za odpověď. Tomáš.

Zpoplatněné tunely jsou na dálnicích A9, A10, A11, S16 a také samostatným mýtem je zpoplatněna dálnice A13. Ostatní dálnice a rychlostní komunikace jsou zpoplatněny pro automobily do 3,5 t a motocykly pouze formou dálniční známky. Tedy i celá dálnice A2. Tip na tankování najdete v našem článku Rakousko - italská hranice nabízí slevu, vyzvedněte si ji.

# 11.04.2017, 20:13.
Pane Řehůřku, podle Vašich stránek jsem si dokonale naplánoval letošní cestu na Lago di Garda tam, zpáteční cestu přes Bruneck s malou zastávkou u Lago di Braies a dále přes Sillian a Lienz do Spittal. Odtud mi ale navigace ukazuje cestu přes Tamsweg a Murau po B97 a B96. Chci se zeptat, zda je tato cesta stejně pohodová jako ta, kterou popisujete v Itálii od Bruneck po Spittal, nebo je lepší jet ze Spittal na dálnici na Villach, Klagenfurt, Graz a Brno. A zda je po B97 a B96 vidět trochu krásné alpské přírody. Jedeme 10. září. Myslíte, že už nehrozí zácpy na silnicích? Děkuji za vaši odpověď a za Vaše úžasné stránky, ze kterých čerpám mnoho informací a plánuji další výlety. Přeji pěkný večer a ještě jednou děkuji. Bob.

Tuto trasu máme kompletně projetou, je bez problému. Počítejte však s tím, že je to hodně o cestě údolím a dědinkami, tedy s hodně rychlostními omezeními. Od Judenburg už vede rychlostní silnice vyžadující dálniční známku. Pokud pojedete po dálnici na St. Michael im Lungau, počítejte s tím, že je zpoplatněný Katschbergtunnel. Cena za tento úsek je € 5,50. Dá se to objet přes Katschberg, je to však prudké stoupání i klesání, které např. karavany nezvládají. Nejrychlejší je samozřejmě dálniční trasa přes Villach a Graz. V září už dovolenkové kolony nehrozí.

# 24.03.2017, 10:21.
Nevíte, zda je nutné na dálnici A9 v Rakousku platit nějeké poplatky kromě dálniční známky? Děkuji za odpověď. S pozdravem Petr.

Na této dálnici jsou zpoplatněny dva tunely - Bosrucktunnel v ceně € 5,00 a Gleinalmtunnel v ceně € 8,50.

# 18.02.2017, 19:25.
A jakou ubytovací kapacitu byste mi nejvíce doporučoval? Popřípadě místo? Děkuji. Veronika.

Z nepřeberného množství ubytovacích kapacit je těžké doporučit tu konkrétní pro Vás, když Vás vůbec neznáme. Musíte hledat, porovnávat, kalkulovat. Šla jste na to od špatného konce. Hledat dovolenou za nejnižší cenu s maximálními službami nemusí být vždy nejlepší řešení. Musíte vědět přibližně kam chcete jet, co tam chcete dělat, jaké máte minimální požadavky na ubytování, jaké máte minimální požadavky na stravu atd. Pokud je Vaším hlavním požadavkem zážitková karta, musíte vycházet z tohoto a vybírat ubytování ze skupiny ubytovatelů, kteří tuto zážitkovou kartu nabízí. Většinou tyto karty nelze zakoupit a poskytují je právě jen tito ubytovatelé. V tomto případě se ale připravte na vyšší cenu. Náš tip: Zell am See - Kaprun Sommer Card, Schladming - Dachstein Sommer Card. Pokud chcete dovolenou za nižší cenu, potom vybírejte podle ubytování (samozřejmě ve Vám vyhovující oblasti) a kartu si zakupte až na místě samostatně. Pokud chcete od nás nějaké tipy, podívejte se na naše reportáže z cest týkající se Rakouska. Tady jsme byli všude spokojeni, všude se nám líbilo a jeli bychom tam bez problému znovu. My jsme však vždy (kromě dvou případů) volili vlastní stravování, protože to nám při našem způsobu dovolené nejvíce vyhovovalo. Nebyli jsme při výletech vázáni stravovacími termíny. I tak ale doporučujeme maximálně polopenzi, protože oběd Vás bude hodně limitovat při plánování výletů. Samostatné ubytování můžete hledat nejen přes Nacesty, ale také přes Invia nebo Booking.

# 18.02.2017, 17:59.
Děkuji za brzkou odpověď. A co hotel Tia Monte Smart? Děkuji. Veronika.

I to je jedna z možností. V Rakousku je nepřeberné množství ubytovacích kapacit. Tia Monte Smart je o něco levnější než náš tip u Kitzbuhelu, je to ale téměř o dalších 200 km dál. Co se karet týče, tato oblast nabízí tři nádherná údolí - Kaunertal, Pitztal a Oetztal. Všechna tato údolí mají svoji vlastní kartu - Kaunertal Sommer Card v několika verzích, Glacier Park Card a Oetztal Card. Fotogalerie z těchto údolí najdete v našich reportážích Tyrolsko 2003 a Tyrolsko 2011.

# 18.02.2017, 17:20.
Děkuji za odpověď. Chci se jen zeptat, jaké atrakce jsou s kartou zdarma? Děkuji. Veronika.

Tato karta je na lanovky v oblasti. U dalších partnerů - koupaliště, muzea, atrakce, … jsou slevy. Podívejte se na Sommer Card.

# 17.02.2017, 16:44.
Potřebovala bych pomoci s výběrem vhodného ubytování v Rakousku pro dva dospělé a tři děti ve věku 8, 11 a 14 let. S polopenzí, plnou penzí nebo all inclusive. Podmínkou ubytování je karta - zdarma lanovky, bazény, plavba lodí. Cenově asi do 30000,- Kč. Děkuji. Veronika.

Se stravováním na týden, v době letních prázdnin, s kartou a v počtu Vámi udaných osob je to hodně nízká cena. Doporučujeme se orientovat na ubytování bez karty a kartu následně zakoupit. Např. v okolí Kitzbuhel nabízí Lifthotel ubytování s All inklusive na týden pro Vaši skupinu za 24293,-Kč. Ubytování najdete na Nacesty - Hotely / Rakousko / Tyrolsko / Lifthotel. Kartu Kitz Alps Summer Card na 6 dní pořídíte za € 70,50 pro dospělého a € 35,50 pro dítě. Celkem za 6687,- Kč. Ubytování, stravování a karty Vás tak vyjdou na 30980,-Kč.

# 09.02.2017, 13:26.
Děkuji za informace, dosud jsem tyto tunely objížděl. Značka asi znamená, že by se tam nemělo jet na kole. Pavel.

Ano. Silnice označené dopravní značkou Autostraße mohou být použity motorovými vozidly s konstrukční rychlostí vyšší než 60 km/h. Nejvyšší povolená rychlost je na nich 100 km/h, v obcích 50 km/h. Samozřejmě pokud není dopravním značením upraveno jinak.

# 08.02.2017, 13:08.
Potřeboval bych ověřit, zda je v Rakousku pro tunely označené značkou Silnice pro motorová vozidla - bílé auto v modrém poli - vyžadovaná dálniční známka? Například tunel okolo Unken, Zell am See apod. Nebo musí být tato značka doplněna nějakou dodatkovou značkou? Děkuji za informaci. Pavel.

Doposud jsme měli za to, že silnice, úseky a tunely označené jako Autobahn/Schnellstraße a Autostraße (Vámi uvedená značka) jsou zpoplatněny formou dálniční známky. V případě Autobahn (A) a Schnellstraße (S) je to víceméně jasné, i když i tam existují výjimky: Brennerská dálnice, tunely: Arlberg, Tauern, Katschberg, Karawanken, Bosruck, Gleinalm. Tam se platí mýtné odděleně a dálniční známka vylepená být nemusí. V definici Autostraße Asfinag uvádí, že silnice Landesstraße, konkrétně jako příklad uvádí B311 Pinzgauer Strasse, nepodléhají vylepení dálniční známky. Silnice B311 vede od dálnice A10 (Pongau / Bischofshofen) po obchvatu Bischofshofenu, kolem St. Johann im Pongau, tunelem Schönberg, kolem Zell am See tunelem Schmitten až do Loferu. Tady se napojuje na silnici B178, která mimo jiné vede tunelem Achberg, který také zmiňujete. Značka Autostraße je na obchvatu Bischofschofenu, v Schönbergtunnel, v Schmittentunnel i Achbergtunnel. Na mapě zpoplatněných úseků na Asfinag je obchvat u Bischofschofenu označený jako zpoplatněný, uvedené tunely však ne. U obchvatu Bischofschofenu je to logické, protože když najedete na zpoplatněný úsek, už sjedete jen na dálnici a z druhé strany na něj najedete jen z dálnice. Každopádně informaci jsme ověřili u Asfinag a situace je taková, že dálniční známku potřebujete na Autobahn (A) / Schnellstraße (S) + výjimky uvedené na mapě - viz např. Landeckertunnel. Na Bundesstraße a Landesstraße dálniční známku mít nemusíte. Na B178 a B311 tedy dálniční známku nepotřebujete.

# 19.01.2017, 19:19.
V létě jedeme k Lago di Garda a objednal jsem při cestě tam nocleh v Schönbergu im Stubaitai. Někde jsem četl, že při sjezdu z dálnice do této obce jakož i při výjezdu na brennerskou dálnici se platí poplatek. Nevíte o tom něco? Moc děkuji za odpověď. Bob.

Na brennerské dálnici A13 od Innsbruck Süd po Brenner nemusíte mít dálniční známku. Dálnice je zpoplatněna formou mýtného. Celý úsek stojí € 9,00. Pokud sjedete z dálnice do Schönbergu při cestě od Innsbrucku, platíte mýtné za ujetý úsek na mýtnici na sjezdu. Pokud sjedete z dálnice do Schönbergu při cestě od Brenneru už nic neplatíte. Mýtné zaplatíte už o něco dříve na mýtnici umístěné přímo na dálnici. Pokud najedete na dálnici od Schönbergu směrem na Innsbruck, zaplatíte mýtné na mýtnici před nájezdem na dálnici, pokud najdete na dálnici od Schönbergu směrem na Brenner, zaplatíte mýtné na mýtnici umístěné přímo na dálnici.

# 11.01.2017, 21:12.
Nevíte, jak je to s označením vozidel v Rakousku? Musí tam být nalepená žlutá nálepka označující vozidlo s LPG na zadním skle? Tuším, že ne, protože vidím jezdit spoustu Pokáků z Rakouska bez této nálepky, ale raději to chci vědět jistě. Děkuji za odpověď. Miroslav.

Podle platné vyhlášky 341/2014 Sb. - příloha 11, odst. 1 písmeno b) musí být vozidlo přestavěné na pohon LPG opatřeno nálepkou umístěnou na zadní části vozidla v pravém horním, popřípadě dolním rohu s nápisem LPG. Jak je to v Rakousku bohužel nevíme, vozidlo na LPG neprovozujeme a nikdy jsme neprovozovali. V České republice nálepku mít musíte a do Rakouska přes Českou republiku pojedete.