RAKOUSKO 2016

Rakousko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Rakousko / Rakousko 2016

Pokud je Rakousko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2016. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Rakouska, o poplatcích na rakouských dálnicích a silnicích, o ubytování, o paušálních a slevových turistických kartách, o horských soutěskách i vysokohorských výstupech a najdete zde také mnoho dalších informací o Rakousku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 23.08.2016, 16:46.
Děkuji za poskytnuté informace. Jen ještě pro upřesnění. Na trase Radstadt, Obertauern, Mauterndorf a Katschberg se neplatí žádné poplatky? Myslím, že jsme jednou jeli opačným směrem a poplatky jsem platili. Nebo jsme možná sjeli z dálnice po prvním tunelu za Katschbergem a proto jsme platili. Nevšimla jsem si, že by cesta byla tak náročná. Nejde nám tak o to ušetřit jako spíše o to, že bychom si udělali ještě takový malý výlet do Alp s jedním přespáním. A při té příležitosti bychom se rádi podívali na Grossglocknerstrasse, jak se tato prý nádherná vysokohorská silnice nazývá. Tak jsem si myslela, že přejezd by se hodil. Máte s přejezdem přes Vysoké Taury nějaké zkušenosti? Jedeme rodina s jedním 10. letým dítětem a Škodou Octavia. Děkuji. Eva.

Na této trase se neplatí žádné poplatky. Cesta přes Katschberg může být náročná s plně naloženým a obsazeným autem. Škoda Octavia to samozřejmě bez problému zvládne, počítejte však se zvýšenou spotřebou a větší zátěží na brzdy. Ve Vysokých Taurách jsme byli několikrát a Grossglockner Hochalpenstrasse jsme absolvovali dvakrát. Stojí samozřejmě za to. Pokud pojedete nahoru a následně stejnou cestou dolů, doporučujeme nejdříve vyjet nahoru, zaparkovat, sjet pozemní lanovkou k ledovci a zpět, potom si nahoře udělat vycházku tunely podél ledovce. Až cestou zpět zastavujte na různých stanovištích a vyhlídkách.

# 19.08.2016, 13:28.
2.9. pojedeme z Příbrami do Itálie - Lignano a rádi bychom se na jednu noc zastavili v rakouských Alpách. Poradíte mi nejlepší cestu? Chtěli bychom se podívat do okolí Zell am See a pokud možno se vyhnout placeným úsekům tunelů. Jaké další poplatky jsou vlastně na rakouských dálnicích mimo dálniční známky? Kolik tunelů se ze Salzburgu do Itálie platí? Dále by mě zajímalo, zda nejsou nějaké další placené úseky, když nejedeme po dálnici, např. přejezd přes vysoké hory. Myslím, že jsme takhle jednou odbočili z dálnice před placenými tunely směrem do hor, ale tam se také platilo - asi vysokohorské příplatky za krásnou krajinu. Kolik bychom pak na těchto silnicích platili? Děkuji. Eva.

Optimální trasa z Příbrami do Lignano je následující: Příbram - Písek - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Latisana - Lignano. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 11,50 a na mýtném v Itálii € 11,30. Mezi Salzburgem a Villachem jsou dva placené tunely, zaplatíte je naráz na mýtnici mezi těmito tunely. Pokud chcete jet přes Zell am See, doporučujeme ze Salzburgu pokračovat na Bad Reichenhall, Lofer a Saalfelden. Zpět na dálnici se potom dostanete přes Taxenbach, St. Johann im Pongau a Wagrain. Na této trase jsou některé úseky mimo dálnici, na kterých je třeba mít rakouskou dálniční známku. Tunelům je možné se vyhnout cestou přes Radstadt, Obertauern, Mauterndorf a Katschberg. Především cesta přes Katschberg s plně naloženým a obsazeným autem může být náročná. Už jsme tam zažili odstavená auta s karavany, která to nezvládla. To byly ale extrémy. Přejezdy přes Vysoké Taury jsou vždy zpoplatněné - Bad Gastein / Mallnitz je realizován vlakovým převozem - € 17,00, Ferleiten / Heiligenblut je realizován placenou vysokohorskou silnicí - € 35,00, Mittersill / Matreil je realizován zpoplatněným tunelem - € 11,00.

# 04.08.2016, 22:38.
Pane Řehůřku, silnice E533 z Garmische do Innsbrucku je zpoplatněna, je třeba dálniční známka? Mě z ÚAMK říkali, že ano. I známí, že prý jde o silnici první třídy a na ty je nutné mít dálniční známku. Tak jak to vlastně je? A z Innsbrucku, když pojedu po silnici B182, tak také není třeba dálniční známka a vyhnu se poplatku za tunel, ano? Je jednoduché najít v Innsbrucku tu silnici B182? Oldřich.

Nevíme o tom, že by obecně byly v Rakousku silnice první třídy zpoplatněny dálniční známkou. Kromě dálnic jsou zpoplatněny dálniční známkou rychlostní silnice, některé úseky obchvatů a některé tunely. Vždy je však před tímto úsekem nebo tunelem modrá obdélníková dopravní značka s bílým piktogramem automobilu, podobná jako u nás na silnicích pro motorová vozidla. Takové úseky se dají ve většině případů objet. Příkladem může být zpoplatněný úsek silice č. 311 kolem Bischofshofenu, Schönbergtunnel u Schwarzach im Pongau, Tunnel Schmitten u Zell am See nebo Landecker Tunnel u Landecku. Dále je zpoplatněna řada silnic a tunelů samostatným mýtem, které se vybírá na mýtnici. Silnice č. 177 a č. 182 mezi ně nepatří. Na silnici č. 182 nejsou tunely. Ty jsou na Brennerské dálnici A13, celkem dva na rakouské straně a jeden (Brenero) hned za hranicemi na italské straně. Mýtné na Brennerské dálnici se však platí za celou dálnici, tj. od Innsbruck Süd až po Brenner - na tomto úseku není nutná dálniční známka. Popis cesty přes Innsbruck najdete v již dříve odkazované odpovědi. Ještě před Innsbruckem je důležité hned za Zirl sjet na mimoúrovňové křižovatce ze silnice č. 177 na č. 171. Silnice č. 177 vede potom přímo už na dálnici A12. V Innsbrucku musíte před Bauhausem odbočit doprava na silnici č. 174, přejedete řeku Inn a za nádražím odbočíte doprava na silnici č. 182 (ne u ÖMV, ale o jednu křižovatku dál). Máte informace ze dvou zdrojů, informace zcela protichůdné, je bohužel na Vás vybrat si, kterou využijete, popř. si najít další zdroj, který se přikloní k první nebo druhé informaci.

# 03.08.2016, 08:51.
Jde se vyhnout placeným silnicím? Nechci kupovat rakouskou dálniční známku na cestě z Garmische do Innsbrucku a z Innsbrucku směr Brenner. A objet Brennerský tunel bez placení mýtného? Pokud ano, jak je to praktické? Děkuji. Oldřich.

Viz naše odpověď ze dne 08.06.2016, 21:22 - Itálie. V případě dopravních zácp se jim pravděpodobně vyhnete. Za běžného provozu je to samozřejmě časová ztráta, vyvážená však výraznou úsporou na mýtném - € 8,80 za desetidenní rakouskou dálniční známku a € 9,00 za průjezd Brennerem. Pokud však budete mít přívěsný vozík nebo karavan, jeďte po dálnici.

# 02.07.2016, 21:13.
Mohu se spolehnout na informaci, že až k Brennerské dálnici se mohu dostat přes Německo a Innsbruck bez poplatků? Tedy i bez rakouské dálniční známky? Stačí tedy na přejezd Brenneru € 9,00? Z Brenneru hodlám sjet do Vipiteno po staré silnici. Za informaci stojí, že se dálnice přes Brenner z rakouské strany nedá objet s přívěsným vozíkem. Z italské strany ano. Ladislav.

Spolehlivost většiny informací, které poskytují jiné subjekty, Vám samozřejmě zaručit nemůžeme. Společnost ASFINAG, která se stará o rakouské dálnice, vybírá mýtné apod. uvádí, že na dálnici A13 od nájezdu Innsbruck Süd není nutné mít dálniční známku. Úsek dálnice od Innsbruck Süd po Brenner je zpoplatněn samostatným mýtným, které je na celém úseku ve výši € 9,00. My bychom této informaci věřili. Je to v tomto případě důvěryhodný zdroj. S přípojným vozidlem po B182 podle našich informací skutečně jet nelze.

# 01.07.2016, 08:47.
Mám otázku. Chystáme se do Itálie a máme cestu přes Rakousko. Chci se zeptat, zda se mohou do Rakouska dovážet pohonné hmoty v kanistru. Když ano, tak kolik? Děkuji. Jana.

Nedoporučujeme vozit pohonné hmoty v kanystrech. Můžete se dostat do velkých problémů. V Rakousku sice byl podle našich informací povolen bezcelní dovoz 10. litrů pohonných hmot v náhradním kanystru, v Itálii byl zakázaný jakýkoliv dovoz v kanystru. V poslední době se začínají objevovat informace i z velice důvěryhodných zdrojů, že je do Itálie povolen dovoz také 10. litrů v homologovaném kanystru. Nicméně jedná se o minimální objemy, kvůli kterým se v žádném případě nevyplatí pohonné hmoty takto převážet. Ať už z bezpečnostních důvodů, tak i z důvodu možné sankce, která v Itálii znamená i částku několika tisíc €. Těžko budete dokazovat, že zrovna ten Váš kanystr je v Itálii homologovaný nebo že vezete jen kanystr a pohonné hmoty které v něm byly, nepřekročily hranice. Síť čerpacích stanic v Rakousku i v Itálii je dostatečně hustá.

# 27.06.2016, 19:09.
Prosím, mám dotaz. Které benzinky v Rakousku jsou otevřené nonstop směrem do Chorvatska? Děkuji. Dana.

Např. poslední čerpací stanice na A9 Shell Gralla.

# 31.05.2016, 10:54.
Moc Vám děkuji za skvělé informace. I já jsem hledal, kde by se dalo tankovat při cestě do Itálie a objevil jsem tuto stránku: ÖAMTC a tak jsem si říkal, že se musím s Vámi o ní podělit. Snad Vám to také pomůže k Vaší skvělé práci, kterou pro nás ostatní děláte. Přeji pěkný den a jsem s pozdravem. Zbyněk.

Děkujeme za cenné informace.

# 29.05.2016, 22:16.
Děkuji Vám za vyčerpávající odpověď, jen jsem se zapomněl zeptat, kde v Rakousku tankujete. Jde mi konkrétně o naftu. Ještě jednou Vám moc děkuji za odpověď. S pozdravem Zbyněk.

Pravidelně tankujeme v Arnoldsteinu. Náš tip najdete v článku Rakousko - italská hranice nabízí slevu, vyzvedněte si ji.

# 25.04.2016, 11:37.
Mohl byste nám poradit, jak se dostat na Dunajskou stezku s koly z Prahy do Passau, nebo zda jezdí cyklovlak mezi Vídní a Passau, kde bychom například nechali auto a jeli potom vlakem zpět? Děkuji za odpověď. Petr.

Z Prahy do Lince jezdí rychlíky v 5:34 (R1541), 9:34 (R1543) a 13:34 (R1545), které umožňují přepravu jízdních kol. Je nutná rezervace. Z Lince do Passau těch vlaků už jezdí hodně, přibližně 1 až 2 do hodiny. Stejně tak mezi Vídní a Lincem i několik do hodiny. Přeprava kol těmito vlaky probíhá do vyčerpání kapacity úložného prostoru.

# 09.04.2016, 10:26.
Jaká je provozní doba čerpacích stanic stanic v Arnoldsteinu mimo dálnici? Děkuji. Miroslav.

Podle našich informací do 22:00. Nonstop alternativu najdete na konci článku Rakousko - italská hranice nabízí slevu, vyzvedněte si ji.

# 26.03.2016, 13:27.
V odjezdových pokynech od cestovní kanceláře jsme měli uvedeny ceny dálničních poplatků a k tomu druh paliva. U Rakouska byla u poplatku € 8,80 / 10dní uvedena pouze nafta. Znamená to snad, že za vozidlo s benzínovým motorem se neplatí? Děkuji za odpověď. Petr.

Rakouská dálniční známka je samozřejmě stejná pro všechny automobily bez ohledu na typ paliva. Jediným kritériem je hmotnost vozidla. Dálniční známku potřebují vozidla do 3,5 tuny, těžší platí poplatky formou mýtného. Desetidenní dálniční známka pro automobily do 3,5 tuny je v ceně € 8,80, pro motocykly v ceně € 5,10. Pokud si nezakoupíte a nevylepíte dálniční známku, vystavujete se riziku pokuty ve výši € 120,00.

# 20.02.2016, 22:06.
Měla bych na Vás velkou prosbu. V létě plánujeme cestu vlastním vozem do Toskánska, kterou chceme kvůli dětem rozdělit. Po cestě tam bychom zůstali na dvě noci u Lago di Garda a na zpáteční cestě chceme přenocovat již jen jednu noc, ale nevíme kde. Nechceme to brát jen jako transitní ubytování. Rádi bychom vybrali nějaké zajímavé místo. Může to být klidně nějaký aquapark nebo zkrátka něco, na co se půjde alespoň podívat. Můžete, prosím, něco doporučit? V Benátkách jsme již byli. Děkuji za pár tipů. Andrea.

Nevíme přesně odkud jedete. Podle toho je možné stanovit optimální místo k přenocování. Nicméně máme pro Vás jeden tip, pravděpodobně více za polovinou cesty, ale na druhé straně v takové vzdálenosti od Brna, abyste ráno navštívili atrakci a do večera bez problému dojeli domů. Je to kousek od Klagenfurtu, na východní straně jezera Wörthersee, při dálnici A2. Atrakce se jmenuje Minimundus a je to takový miniaturní svět obsahující přibližně 150 modelů v měřítku 1:25 známých staveb, vlaků a lodí. Tzv. cesta kolem světa za jeden den. Najdete tam Eiffelovu věž, baziliku sv. Petra, Operu v Sydney, Sochu Svobody aj. Otevírají v 9:00 hodin, vstupné je € 18,00, pro děti od 6. do 15. let € 10,00. Mají i rodinné vstupné 2+1, 2+2, 2+3 atd. Ubytování hledejte na Booking / Wörthersee pro Váš termín a počet + věk osob. Nezapomeňte si na rozšíření termínu prodloužit cestovní pojištění.

# 17.02.2016, 08:00.
Děkuji Vám za odpověď. Takže u zpátečné cesty sjedu už před mýtnici Vipiteno? Ivan.

Sjet můžete až za mýtnicí Vipiteno přibližně po 8,5 kilometrech. Je to kousek od místa, kde na dálnici najdete při cestě tam. Stejně jako v tom případě se dalo na dálnici najet ve směru do Itálie, v tomto případě se dá jen z dálnice sjet ve směru do Rakouska.

# 16.02.2016, 12:49.
Chystáme se na lyže do Arabby v Itálii. Plánuji si koupit dálniční známku v Rakousku, ovšem rád bych se vyhnul mýtu za Brenner. Když sjedu před mýtnici Schönberg, kde pak mohu opět najet na dálnici a kde začíná první placený úsek v Itálii? Děkuji. Ivan.

V Rakousku sjeďte na Innsbruck Süd, v Itálii najeďte přibližně 800 m od chvíle, kdy přejedete železniční trať a budete mít dálnici vlevo a železnici vpravo. Nájezd na dálnici je necelých 5 km za rakousko - italskou hranicí. První mýtnice, přímo na dálnici, je ve Vipiteno. Dálnice město objíždí zprava, za městem je mýtnice.

# 08.02.2016, 08:27.
Pane Řehůřku, jezdíme pravidelně do Itálie, do San Giovanni Rotondo, a vždy při cestě tam i zpět využíváme čerpací stanici Shell na hranicích Rakouska a Itálie v Maglern za ještě rakouské ceny. Mají nonstop a je to u dálnice. Jezdíme vždy na noc. Vždy před cestou sleduji cenu na stránkách Spritvergleich a nyní v poslední době (přibližně 14. dní) tam nejsou ceny. Chci se tedy zeptat, zda máte povědomí, zda je pumpa stále v provozu a nebo třeba jim jen nefunguje web, popř. zda máte tip na jinou nonstop pumpu v okolí? V Arnoldsteinu mají do 22:00 hodin. Děkuji. Lukáš.

Podle našich zkušeností byla čerpací stanice Shell v Maglern vždy výrazně dražší než čerpací stanice v Arnoldsteinu nebo ve Furnitz. V noci doporučujeme většinou právě tu čerpací stanici Shell ve Furnitz, která je nonstop a je na stejné silnici jako Arnoldstein a Maglern. Ceny na Shell Furnitz byly shodné s cenami na Fun Wash Sprit v Arnoldsteinu. V současné době jsou ceny pohonných hmot (nafta / benzin) následující: Furnitz - € 0,929 / € 1,064, Maglern - € 1,069 / € 1,159. Ceny jsou z minulého týdne. Dálniční Eni má cenu € 1,269 / € 1,369. Používáme stejný zdroj. Shell Maglern má cenu aktualizovanou 3.2.2016.