RAKOUSKO 2009

Rakousko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Rakousko / Rakousko 2009

Pokud je Rakousko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2009. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Rakouska, o poplatcích na rakouských dálnicích a silnicích, o ubytování, o paušálních a slevových turistických kartách, o horských soutěskách i vysokohorských výstupech a najdete zde také mnoho dalších informací o Rakousku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 30.12.2009, 17:19.
Děkuji za odpověď. Ale nevěděl byste, zda je to 7, 8, 9 nebo 10 zemí? Děkuji. Pavla.

Rakousko má devět spolkových zemí. Pokud v tomto případě vyřadíme Vídeň, tak se jedná o osm zemí. Na dříve uvedeném linku najdete v každé z této osmi zemí konkrétní kontakty na statky, které nabízejí ubytování. Je nám však jasné, že Vám o toto nejde, ale i tak Vám přejeme úspěch ve vědomostní soutěži na Austria Info, příště však, prosím, raději vlastními silami :-) Zodpovídáme otázky našim čtenářům, kteří potřebují odpovědi pro naplánování své dovolené. Není v našich časových možnostech zodpovídat ještě otázky týkající se různých vědomostních kvízů, soutěží apod. Děkujeme za pochopení.

# 29.12.2009, 23:36.
Prosím, odpověděl byste mi na otázku, kolik spolkových zemí Rakouska nabízí ubytování na statku? Velice děkuji a jsem s pozdravem. Pavla.

Ubytování na statku najdete ve všech spolkových zemích Rakouska. Podrobné informace a konkrétní nabídky ubytování na statku najdete např. na Agroturistika v Rakousku.

# 10.12.2009, 21:50.
Předem bych Vám chtěla poděkovat, že máte tak úžasné stránky, je tu opravdu hodně důležitých informací. Mám ale jeden problém. Chtěli bychom si s partnerem v nejbližších dnech udělat výlet do vánoční Vídně, avšak vůbec nevíme, co to obnáší. Zda je potřeba na cestu v Rakousku zakoupit dálniční známku (českou dálniční známku máme), jak dlouho platí, a zda není potřeba na takovou cestu takovou tu krabičku na mýtné? Pokud ano, kde bychom ji sehnali? Vůbec netušíme, co taková cesta obnáší, takže bych Vám byla neskutečně vděčná za jakoukoliv radu. Ještě jednou moc děkuji. S přáním pěkného dne K.

Pokud pojedete po rakouské dálnici nebo rychlostní silnici, tak dálniční známku potřebujete. Tu je potřeba mít i při průjezdu některých městských obchvatů nebo tunelů. V tomto případě je tento úsek vždy označen značkou rychlostní silnice (podobná jako v ČR - modrý obdélník s obrázkem auta). Nejnižší rakouská dálniční známka stojí € 7,70 a platí deset dnů. Na rozdíl od ČR je dálniční známka potřeba i na městských dálnicích, tedy i ve Vídni. Elektronicky platí mýtné až vozidla od 3,5 tuny. Realizuje se mikrovlnnou technologií, zařízení ve vozidle se jmenuje Go-box. Pokud pojedete mimo dálnici (např. od Mikulova), doporučujeme zaparkovat na některém z parkovišť P+R. Doporučujeme např Leopoldau na severním okraji Vídně. Je zde velké parkoviště a stanice U1. Za celodenní parkování zaplatíte € 3,00. Na Stephansplatz se odtud dostanete za 18 minut.

# 11.09.2009, 07:38.
Strašně moc děkuji za odpověď. Měl bych ještě jeden dotaz. Ta roční karta za € 87,00 se dá vyřídit na počkání také přímo na té mýtnici? Pokud se totiž rozhodnu tunely neobjíždět, určitě by se mě vyplatila. Michal.

Ano, kartu lze zakoupit přímo na mýtnici u Sankt Michael im Lungau.

# 09.09.2009, 23:59.
Poplatky průjezdem Taurského a Katschberského tunelu, dočetl jsem se něco kolem € 10,00, se platí za každý průjezd nebo je poplatek na nějaku časovou dobu a můžu projet libovolný počet? Děkuji za odpověd. Michal.

Jedná se o dva tunely - Tauerntunnel a Katschbergtunnel. Mýtné se platí mezi těmito tunely na mýtnici u Sankt Michael im Lungau. Platí se za každý průjezd těchto tunelů. Za průjezd jedním zaplatíte € 4,50, za průjezd oběma € 9,50. Opakované průjezdy za jednu úhradu lze realizovat pouze s roční kartou v ceně € 87,00.

# 06.09.2009, 01:55.
Chystáme se na dovolenou převážně na kole do Dolního Rakouska s dětmi 2 a 5 let. Můžete nám poradit nějaké tipy na výlety - cyklostezka, možnost ubytování na statku, lázně, pěší turistika, atrakce pro děti? Děkuji. S pozdravem Marcela.

Vaším průvodcem po Dolním Rakousku může být Niederösterreich Card. Karta Vám nabízí lanovky, lodní i vlakovou dopravu, sportovní vyžití, přírodní parky a přírodní zajímavosti, muzea, kláštery, hrady, zámky atd. Vše v jedné paušální ceně € 45,00 za přibližně 250 míst. Pokud se pro tuto kartu nerozhodnete, i tak mohou být výše uvedené stránky pro Vás přínosem, coby průvodce po Dolním Rakousku. Stránky mají i slovenskou verzi. Nejznámější cyklostezkou je Dunajská cyklostezka (Donauradweg). Další zajímavou cyklostezkou je stezka kolem tří řek: Kamp - Thaya - March (KTM Radweg), pohraniční cyklostezka (Grenzlandradweg), vinařské cyklostezky atd. Podívejte se na mapu cyklostezek v Dolním Rakousku. Mapy hlavních cyklostezek jsou v nabídce např. u společnosti Freytag & Berndt. Od této společnosti doporučujeme i turistické mapy. Podívejte se na stránku Mapy. Možnosti ubytování najdete na Booking / Dolní Rakousy.

# 12.08.2009, 18:31.
Prosím, mohl byste mě sdělit, co obnáší placení za průjezd Brennerem platba € 8,00? Děkuji. Jarmila.

Dálnice A13 není zpoplatněna klasicky dálničními známkami jako ostatní dálnice v Rakousku, ale samostatným mýtem. Dálnice je rozdělena na čtyři úseky, při celém přejezdu je zaplatíte najednou ve výši € 8,00 na mýtnici u Schönbergu.

# 09.08.2009, 11:48.
Pane Řehůřku, ráda bych využila Vašich zkušeností a dobrých tipů při naší cestě do Korutan - Heiligenblut, kde budeme ubytovaní od 15.8.2009 do 20.08.2009. Jedeme autem s 1,5 letým dítětem. Kärnten Card máme v ceně ubytování. Chtěla bych Vás poprosit o nějaké tipy na výlety. Dítě budeme mít v nosičce na zádech, takže raději žádné obtížné výstupy. Kam bychom mohli zamířit v rámci Korutan, také bychom rádi zajeli do Bad Gastein se vykoupat. A vlastně kam bychom mohli v případě nepřízně počasí? A v neposlední řadě otázka na počasí - raději počítat s chladnem a vzít teplé oblečení? Koupání je možné asi při slunečném počasí? Dá se dostat k nějakému jezeru přímo autem a které by k naší poloze bylo nejblíže? Prosím o trasu. Mockrát děkuji a budeme Vám vděčni za jakoukoliv informaci.

Vaším průvodcem po Korutanech by měla být právě ta Kärnten Card. Ke kartě byste měla obdržet brožurku, ve které jsou veškeré informace o místech, která lze v rámci karty navštívit. Brožurku si můžete vyzvednout také v informačních centrech nebo si ji online zdarma objednat na výše uvedených stránkách. S malým dítětem to bude zřejmě spíše o zooparcích, lanovkách a koupalištích. Přímo v Heiligenblutu máte v ceně karty bazén, kam můžete chodit za nepříznivého počasí. Za pěkného počasí doporučujeme navštívit např. Kaiser - Franz - Josefs - Höhe na Grossglocknerské horské silnici. Areál nad nejdelším alpským ledovcem a pod nejvyšší rakouskou horou nabízí fascinující zážitek. Kromě zmiňovaných nej můžete u rozhledny nad vyhlídkou nebo u cesty s tunely pozorovat velké množství svišťů. S kartou máte € 2,00 slevu na mýtné, které stojí normálně € 28,00. V rámci karty můžete také vyjet lanovkou na kopec Shareck, odkud jsou další pěkné vyhlídky. Bad Gastein je dostupný přes tunel, kterým se převáží auta na vagónech - ÖBB. Cena je € 17,00, zpáteční € 30,00. Cestující v autě už další poplatky neplatí. Od 15. srpna má být v této oblasti nádherně slunečno. Občas se může vyskytnout bouřka. Nejbližší větší jezero je až za Lienzem, Weisensee nebo Millstätter See. Cesta je následující: Heiligenblut - Lienz - Oberdrauburg - Weissensee, resp. Spittal an der Drau - Millstat.

# 06.08.2009, 13:39.
Děkuji za odpověď. Ještě jsme se chtěli zeptat, zda nemají v Rakousku nějaké přísnější normy na provoz aut, chtěli bychom tam vycestovat naší starší, i když velmi spolehlivou felicií, která splňuje emisní normu č. 2. Je z roku 1989. A vzhledem k tomu, že německy umíme jen pár základních slov a frází, poradíte nám, co bychom měli dělat a kam volat atd. v případě poruchy na autě? Povinné ručení máme standardní u České pojištovny. A jak jsou drahé v Rakousku autoservisy? Děkuji za odpověď. Daniela.

Zásadní problém byste mít neměli. Pouze v případě, že by v nějakém městě byla nějaká přísnější emisní opatření. O takovém však v Rakousku nevíme nebo spíše nemáme žádné informace. V případě poruchy je možné volat asistenční linku rakouského automotoklubu na č. 120 nebo 123. V případě jazykové bariéry však doporučujeme využívat asistenci. Asistenční služby jsou u České pojišťovny součástí i u povinného ručení. Zaručují rychlou pomoc při poruše nebo havárii i v zahraničí. Doporučujeme si ověřit rozsah těchto služeb, které jsou spojeny s Vaším povinným ručením a popř. si asistenci připojistit.

# 11.07.2009, 19:52.
Mám auto na LPG a zajímalo by mě, zda jde v Rakousku natankovat při jízdě přes Alpy do Itálie LPG, a zda je tam stejný systém na tankování. Děkuji. Milan.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 12.07.2008, 16:18.

# 16.06.2009, 10:31.
Letos v červenci se chystám do Itálie automobilem. Můžete mi poradit, kde v ČR si mohu zakoupit dálniční známku do Rakouska? Děkuji.

Rakouskou známku lze zakoupit na čerpacích stanicích před hranicemi. Prodávají ji např. i některé čerpací stanice ve větších městech (např. v Brně Shell na Heršpické ulici). Lze je také koupit v prodejní síti Autoturist, Čedok nebo ÚAMK. My jsme si známku kupovali většinou na Shell v Brně nebo u jedné CK v pasáži v centru Futurum na Vídeňské a vždy byly dost předražené. Doporučujeme si ji koupit až v Rakousku před vjezdem na dálnici za € 7,70.

# 02.06.2009, 17:51.
Moc děkuji za odpovědi k předchozím otázkám, a mám ještě jeden dotaz. Někde za Vídní přibližně do 100 km u dálnice je odpočívadlo, říká se tomu hrad, pro děti průlezky atd. Nemůžu nikde zjistit, kde přesně, nevíte náhodou? Při cestách autobusem tam většinou bývá jedna zastávka. Předem děkuji a přeji pěkný den. Petra.

Pravděpodobně máte na mysli odpočívadlo Oldtimer u Guntramsdorfu, které je těsně před odpojením A3 od A2. Ve stejném duchu jsou však i další dvě odpočívadla Oldtimer, u Zöbernu a Preiteneggu.

# 31.05.2009, 10:12.
Kolik se platí za průjezd tauernskými tunely? Jsou tam fronty? Kdy je lepší projíždět - ve dne, v noci, ráno? Platí se při vjezdu nebo na konci tunelu? Děkuji. Petr.

Tunely na A10 mezi Salzburgem a Villachem mají dvě části - Tauerntunnel a Katchbergtunnel. Celkové mýtné za obě části je € 9,50. Mýtné se platí na jednom místě mezi dvěma tunely na mýtnici u Sankt Michael im Lungau. Největší fronty bývají v sezóně v době střídání turnusů, tj. od pátečního večera do sobotního rána. Je to ovlivněno především přesunem německých turistů do Chorvatska. Největší nápor bývá v době, kdy začínají u nás nebo v Německu prázdniny. Největší nápor předpokládáme v termínech z 26.6.2009 na 27.6.2009 (den před tím začínají prázdniny ve čtyřech spolkových zemích) a z 3.7.2009 na 4.7.2009 (první víkend našich oficiálních prázdnin). V dalších víkendech se však může tento nápor opakovat. My jsme tudy jeli (v opačném směru) začátkem července loňského roku a potkávali jsme kolony (před prvním tunelem mezi Hüttau a Eben im Pongau) i v sobotu ráno po osmé hodině.

# 15.05.2009, 14:54.
Chystáme se na cestu do Korutan, kde bychom rádi při pobytu využili Kärnten Card. Nevíte, co vše je k ní potřeba? Fotografie? Děkujeme. Michal.

Kärnten Card je nepřenosná čipová karta. Je vystavena na jméno a datum narození. Extra fotografii nepotřebujete, je však platná s dokladem, kde Vaše fotografie je, tedy např. s platným cestovním pasem. Partneři Kärnten Card mohou tuto identifikaci vyžadovat. Na výše uvedených stránkách si můžete stáhnout v PDF nebo objednat zdarma brožuru, která obsahuje veškeré informace včetně informací o místech, kde je kartu možné uplatnit.