MAĎARSKO 2009

Maďarsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Maďarsko 2009

Pokud je Maďarsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2009. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Maďarska, o poplatcích na dálnicích, o ubytování v Maďarsku, o kempech u Balatonu, o termálních lázních, o výletech a najdete zde také mnoho dalších informací o Maďarsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 21.09.2009, 10:37.
Chtěli bychom letos o podzimních prázdninách navštívit lázně Harkány v Maďarsku. Proto se chci zeptat, zda tento pobyt zvládneme vlastními silami bez cestovních kanceláří? Co se týče pobytu, našla jsem na internetu nabídky v soukromí a penzionech. Chci se hlavně zeptat na podrobnosti ohledně bazénů a také jak je to se vstupy do bazénu, zda se platí vstupné každý den, nebo to musí být nějak domluvené přes agentury atd. Také jsem slyšela, že jsou další lázně blíže k hranicím, nevím jaké. Děkuji předem za opovědi. J.

Pobyt lze samozřejmě zvládnout i vlastními silami bez cestovní kanceláře. Termální areál v Harkány je tvořen dvěma částmi - léčebné lázně (čtyři bazény - dva vnitřní a dva venkovní, masáže, sauny, ordinace) a termální lázně (venkovní bazény, krytý bazén, sauna, vířivka). Denní vstupenka do celého areálu (léčebné i termální lázně) stojí Ft 2250,00, jen do termálních lázní Ft 1090,00. Týdenní vstupenka pak stojí Ft 13500,00 resp. Ft 6540,00. Existují i různé balíčky, např. léčebná kůra (vyšetření, 10 procedur, 7x vstup do termálních lázní, různé masáže, zábaly, cvičení, ...) stojí Ft 39000,00. Levněji lze vstupenky zakoupit v kanceláři CK Thermal Travel & České infocentrum Harkány přímo u hlavního vchodu do termálních lázní. V Maďarsku je hodně lázeňských středisek, asi nejznámější je kousek od Balatonu - Hévíz. Asi nejblíže k našim hranicím jsou lázně Sárvár.

# 23.08.2009, 11:15.
Našla jsem Vaše stránky a chtěla bych Vás poprosit o pomoc při výběru kempu u Balatonu. Máme vlastní karavan, 2 malé děti 4 a 8 let a tak hledám kemp s atrakcemi pro děti - hřiště, skluzavky, tobogán. Zatím jsem vyhlídla kemp Füred a Europa, koukala jsem, že poslední týden v srpnu mají už ceny podstatně nižší, tak bychom možná vyrazili touto dobou. Nevíte jaká je obsazenost kempů v tomto období a zda je nutné pobyt předem rezervovat? Rádi bychom měli karavan ve stínu, takže pro nás by bylo výhodnější vybrat místo až na místě. Nevíte, jak to vypadá se službami v kempu na konci srpna, kdy už je po sezoně? Děkuji moc za rady. Marcela.

Podívejte se na stránky Balaton Tourist, kde najdete informace o většině kempů u Balatonu. Stránky jsou i v češtině. Převážná část kempů je kvalitně vybavena. Doporučujeme vybírat podle Vámi požadovaného rozsahu služeb. Koncem srpna by služby ještě měly být v provozu. Rezervace s vlastním karavanem není nutná. Např. kemp Balaton Füred je největším kempem u Balatonu s obrovskou kapacitou.

# 16.08.2009, 10:39.
Jen stručný dotaz, chystáme se v partě mladých lidí k Balatonu, můžete nám poradit, kam jet, kde to žije? Děkuji. Jarda.

Asi nejrušnějším střediskem na Balatonu je Siófok. Seznam kempů s podrobnými informacemi najdete na portále Balaton Tourist.

# 04.08.2009, 12:38.
S přítelem se chystáme jet nan víkend k Balatonu - pátek ráno až neděle odpoledne - a chtěla bych se zeptat. My jsme si plánovali jet pod stan a ptám se, dá se tam někde stanovat volně? Nebo pouze v kempech a jak se pohybují ceny za stan a za auto? Mockrát děkuji. Monika.

V Maďarsku není povoleno stanovat ve volné přírodě, tedy i u Balatonu. Ceny v sezóně se pohybují za stan a auto kolem Ft 950,00 až Ft 1400,00 a za dospělou osobu kolem Ft 900,00 až Ft 1350,00. Mimo sezónu (od 23.8.) je to kolem Ft 650,00 až Ft 1000,00 za auto a kolem Ft 650,00 až Ft 900,00 za dospělou osobu. Pobytová taxa se platí Ft 350,00 až Ft 390,00 za dospělou osobu. Ceny jsou za jednu noc. Seznam kempů, jejich vybavení a podrobné ceny najdete na Balaton Tourist.

# 03.08.2009, 08:15.
Děkuji Vám mnohokrát za informace. Takže pokud jsem to pochopila správně, tak se platí za osoby, místo (parcelu), turistický příplatek, ale za samotné auto a dva stany už se neplatí. A ještě jsem se chtěla zeptat na Siófoku není nějaký větší kemp? Slyšela jsem, že je to nejrušnější místo na Balatonu. A ještě kolik stojí loď z Balatonfüred do Siófoku a jak často jezdí? Mnohokrát děkuji za odpověď. Jitka.

Ano, přesně tak to mají v ceníku, nevíme však, zda druhý stan nebude za příplatek. Přibližně 5 km od centra Siófoku je kemp Aranypart. Nachází se přímo u moře. Najdete tam restauraci, bar, bufet a pizzerii. V blízkosti jsou tenisové kurty a dráha pro vodní lyže. Obchod s potravinami je přibližně 200 m. Na pláži by měla být skluzavka do vody. Za místo pro stan a auto bez elektrické přípojky tady zaplatíte od 23.8. Ft 950,00, s elektrickou přípojkou Ft 1500,00. Druhý stan bude pravděpodobně za příplatek. Parcely od 60. do 100. m2 jsou tady určeny pro karavany a obytné automobily, v ceně už je elektrická přípojka a cena od 23.8. je jednotná - Ft 1800,00. Podle našeho názoru by neměl být poblém na těchto parcelách i se stanem. Za dospělého se platí Ft 850,00 a za dítě od 2. do 14. let Ft 650,00. Rekreační příplatek je za osobu nad 18. let Ft 370,00. Převoz mezi Tihanyrév a Szantódirév provozuje společnost Balaton Shipping Co. Od 30. května do 30. září funguje od 6:00 do 21:00, 21:40 (do 23.8.) nebo 23:40 (do 30.8.) každých 40 minut. Cena je Ft 500,00 za osobu a Ft 1450,00 za auto.

# 31.07.2009, 13:47.
Chtěla bych se vás zeptat, jaký kemp byste mi doporučila. Jedeme na Balaton s přítelem koncem srpna vlastním autem s malým stanem. Chtěli bychom jet do nějakého většího rušnějšího kempu, tak jaký byste mi doporučila. Ráda stanuji, tak abych to měla blízko pláže. A chtěla bych vědět, zda se platí za parcelu nebo za stan + osoby. Nějak to z jejich ceníku nechápu. Mohl by být v kempu i bazén. Děkuji za doporučení. Jitka.

V tomto případě doporučujeme Camping & Bungalows Füred na jihozápadním okraji městečka Balatonfüred. Je to největší kemp u Balatonu a také s nejširší nabídkou služeb. Na písečné pláži je velký tobogán, který je možné využívat zdarma. Najdete zde mnoho sportovišť, včetně bazénu. Samozřejmostí je restaurace. Podívejte se na plán kempu. Koncem srpna jsou už ceny přijatelnější (konkrétně od 22.8.). Za dospělou osobu zaplatíte Ft 950,00 a za místo od Ft 2500,00 (60 m2) do Ft 4100,00 (120 m2). Ceny jsou za noc. V ceně je elektrická přípojka a teplá voda ve sprchách. Platí se ještě turistická taxa ve výši Ft 370,00 za osobu a noc. Více informací najdete na Balaton Tourist.

# 01.07.2009, 12:16.
Nedávno jsme psala o kempu Europa v Alsóörs u Balatonu. Chtěla bych se ještě zeptat, zda se v kempu Füred dá stanovat ve vlatním stanu? Ze stránek Balaton Tourist jsem to nijak nepochopila. Podle mě by to měl kemp umožnit. Podle stránek to však vypadá, že vlastní stan nelze umístit. Předem děkuji za Vaši odpověď. Nikola.

Ve Füred Kemping & Üdülőfalu je možné stanovat ve vlastním stanu. Jedná se o největší kemp u Balatonu. Pro stanování je k dispozici 890 ohraničených míst o různé rozloze od 60. do 120. m2. Místa mají elektrickou přípojku. V sezóně se platí za místo od Ft 3500,00 do Ft 6000,00, za dospělého Ft 1600,00. Ceny jsou za noc.

# 21.06.2009, 17:09.
Obdivuji Vaše skvělé stránky, chtěla bych připojit dotaz, týkající se Balatonu. V první polovině srpna se s přítelem chystáme k Balatonu, do kempu pod vlastní stan. Máme jeden vybraný - Kemp Europa (Alsóörs). Nemáte nějaké zkušenosti, rady na výlety apod.? Dále bych se chtěla zeptat na nějaký aquapark v okolí Balatonu, tak asi do 100 km. Co se týče počasí a vody, věřím, že voda bude ke koupání vhodná jak z hygienického, tak teplotního hlediska. A počasí si člověk nevybere :-) Předem mockrát děkuji za Vaši odpověď. Nikola z Jižní Moravy.

S tímto kempem budete určitě spokojeni. Je dobře vybavený jak z hlediska služeb, tak i sportovního vyžití. Domluvíte se tam přinejmenším anglicky. Přijímají platební karty. Stromy Vám zajistí dostatek stínu. U kempu je pláž. Přímo v kempu je bazén a tobogán. Těch je po celém Balatonu spousta. Díky sopečné činnosti je severní břeh balatonu turistickým rájem. Charakteristické jsou čedičové varhany, z nichž největší jsou u hory Szent György. V blízkosti je městečko Tapolca, ve kterém je vodní jeskyně. Za pozornost stojí také pánev Káli se slanými jezírky. Na kraji jsou kameny prapodivných tvarů. Nejkrásnější z těchto kamenných moří je Szentbékkálla. Na západním břehu je obrovský močál Malého Balatonu s nádrží (Kis Balaton), který filtruje vodu řeky Zala, která napájí Balaton. Hodně tipů na výlety najdete také na serveru Maďarsko. Aquapark je jen několik kilometrů od Vašeho kempu, u městečka Balatonfüred, jmenuje se Annagora. Další aquapark, největší ve střední Evropě, najdete v Zalaegerszeg - Aquacity. Od Vašeho kempu je ale vzdálený přibližně 120 km. Voda bude určitě vhodná ke koupání - jak teplá, tak i čistá.

# 04.06.2009, 15:52.
Máme možnost jet na dovolenou k Balatonu (Siofók nebo Keszethely) a to buď první týden v červnu nebo poslední týden v září. Ráda bych se tedy zeptala, který měsíc je u Balatonu teplejší - červen nebo září? Dá se v tomto období už (ještě) koupat? Moc děkuji za odpověď. Pavla.

Teplotně je na tom lépe červen, stejně jako u nás. Průměrné maximální teploty v červnu dosahují 25. stupňů, začátkem o něco méně, v září pak 22. stupňů, koncem i méně. Ve slunečných dnech se dá však určitě koupat. Balaton je mělký a voda se v něm ohřívá velice rychle. Červen bývá přibližně jednou tak deštivější než září.