KALÁBRIE 2017

Kalábrie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Kalábrie 2017

Pokud je Kalábrie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2017. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Kalábrie, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o kempech, o výletech v Kalábrii, o trzích, o nákupech potravin a najdete zde také mnoho dalších informací o Kalábrii, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 18.10.2017, 21:26.
Chystáme se jet autem do Kalábrie od přibližně 12.11. do 29.11. Můj dotaz se týká počasí, které v té době v Kalábrii bývá. Samozřejmě vím, že se nedá odhadnout přesně jak bude, ale v té době zde přece jen už víc prší. Zajímalo by mě, zda jsou to takové deště, že začne pršet a leje bez přestání třeba dva dny, nebo jsou to dešťové přeháňky, kdy intenzivně zaprší a pak už je zase hezky a docela teplo. Nejde nám ani tak o koupání a ležení u moře, jako o možnosti podnikat výlety, pěší túry atd. S jakým počasím tady lze počítat? Před pár lety jsme byli v listopadu tři týdny na Korsice, která je severněji, a bylo tam převážnou dobu pěkně. Děkuji za informace. Dana.

Středomořské podnebí jižní Itálie se vyznačuje mírnými, ale deštivými zimami. Ale už i říjen, listopad a potom leden jsou měsíce, kdy je v Kalábrii podle historických průměrů nejvyšší úhrn srážek. Jedná se řádově o 7. až 9. násobek hodnot letních měsíců. Konkrétně v listopadu je podle dlouhodobých průměrů celá třetina dnů deštivých, tedy 10 a z toho celých 8 bouřkových. Z toho vyplývá i charakter dešťů. Nicméně nikdo Vám nezaručí, že zrovna ve Vašem termínu nebude soustavně pršet.


# 11.09.2017, 21:30.
Chystáme se s manželem vlastní dopravou do Itálie, Kalábrie, Villapiana Lido. Zajímalo by nás, jak je cesta obtížná a jaká je vzdálenost z Brna. Od cestovní kanceláře jsme se zatím nic nedověděli. Také bychom rádi navštívili Liparské ostrovy a tak by nás zajímalo, zda tam nějaka cestovní kancelář pořádá zájezdy s českým průvodcem. Olga.

Obtížnost cesty je individuální záležitost. Pro někoho je obtížná cesta z Brna do Prahy, pro jiného je to jednoduchá projížďka, pro někoho je náročná cesta tunely, pro jiného je to cestovatelský zážitek. Jinak se cestuje, když je řidič sám a jinak když se střídá několik řidičů. Každopádně počítejte s tím, že trasa dlouhá přibližně 1700 km je náročná, jak moc konkrétně pro Vás ale nejsme schopni posoudit. Ohledně organizovaných výletů byste měli oslovit cestovní kancelář, která Vám zájezd prodala. Nicméně počítejte s tím, že v případě, že zájezd bude pořádat, Vás s největší pravděpodobností doveze do přístavu, kde Vás předá nějaké společnosti pořádající plavbu. Zda s delegátem nebo bez záleží na pořádající cestovní kanceláři. Nevíme, v jakém termínu jedete. Možným řešením je přejet autem do Tropea a odtud plavbu podniknout. Vzdálenost je ale téměř 200 km tam a to samé zpět. Takže takový výlet z Vaší lokality je hodně náročný. Navíc nabídka termínů je v současné době už hodně omezená. Výlet najdete na Get Your Guide. Pravidelné trajekty vyplouvají k Aiolským ostrovům z Milazzo na Sicílii. Vzdálenost je o dalších 100 km více a navíc musíte absolvovat cestu trajektem z Villa San Giovanni do Messiny. Jízdní řády trajektů najdete na stránce Trajekty - Aeolian Islands. Tento výlet je ale z Vaší lokality během jednoho dne nerealizovatelný, přesněji - museli byste vyjet hodně brzy ráno (v noci) a dojeli byste zpět hodně pozdě v noci (ráno).

# 31.05.2017, 11:05.
Chystáme se do oblasti Capo Vaticano od 17. do 23.9.2017. Také díky překrásným plážím pod majákem Belveder. Teď jsem se ale dočetl na jedné stránce, že již není možný přístup na pláž jinak než po moři. Vzhledem k tomu, že máme ubytování kousek od majáku, by nás to v případě zákazu pěšího přístupu od parkoviště Belveder Nord velice mrzelo. Prosím Vás, nemáte k tomuto nějaké čerstvé zprávy, zda tomu tak opravdu je? Děkuji a přeji všem krásné zážitky z cestování. Jiří.

Už v době, kdy jsme tam byli my, byly plážičky pod majákem mezi útesy dostupné jen z moře. Pěšinky a schůdky dolů vedly ze soukromých pozemků. Kolem celého výběžku Capo Vaticano je vyhlídková trasa. Nikde jsme pěšinku vedoucí z této trasy dolů k plážičkám neviděli. Každopádně se tím netrapte, pláže u Capo Vaticano patří k těm nejkrásnějším v Kalábrii, navíc ve Vašem termínu už nebudou tak obsazené.

# 30.08.2017, 07:31.
Chtěla bych se zeptat na spojení autem z Kalábrie na Sicílii. Budeme ubytovaní na Capo Vaticano a chtěli bychom vlastním autem navštívit Taorminu na Sicílii. Dá se jet trajektem z Reggio Calabria do Messina nebo kudy? Moc děkuji. Yvona.

Připojte se na dálnici A2, která Vás dovede na jih Kalábrie do Villa San Giovanni. Tato dálnice není v Kalábrii zpoplatněna. Už na dálnici uvidíte směry Villa San Giovanni, Porto, Imbarchi per la Sicilia. Ve Villa San Giovanni se držte směru Imbarchi se symbolem trajektové společnosti Caronte & Tourist. Tato navigace Vás dovede až k trajektu. Ten jezdí víceméně nonstop každých 40 minut. Osobní automobil s maximálně 5. cestujícími platí € 37,00 s návratem ten samý den, € 42,00 s návratem do 3. dnů nebo € 73,00 s návratem do 90. dnů. Dálnice na Sicílii A18 (Messina Sud - Catania Nord) a A20 (Messina Nord - Buonfornello) se už zase platí. Jsou to však minimální částky. Maximálně zaplatíte na A18 € 3,70 a na A20 € 10,10. Konkrétně do Taormina € 2,00.

# 25.08.2017, 13:31.
Řehůřkovi, Váš web je skvělý. Chtěla bych poprosit o radu. Chystáme se v polovině září do Kalábrie a zajímalo by mě, jak je to s kempy. Máme v úmyslu stanovat. U většiny kempů na webu nejsou žádné informace. Moc děkuji za jakékoliv informace a přeji krásný zbytek léta a spoustu cestovatelských zážitků. Zdraví Martina.

Vaše otázka je hodně obecná, nevíme na co vlastně chcete odpovědět. S kempy je to v Kalábrii stejné jako v celé Itálii. Jejich seznam najdete na Camping, kde u většiny jsou odkazy na oficiální webové stránky, na kterých jsou vyčerpávající informace.

# 23.08.2017, 07:48.
Ráda bych se Vás prosím zeptala na cestu autem z Prahy na Capo Vaticano v Kalábrii. Dále by mě prosím zajímalo, kolik budou stát poplatky na dálnicích. Děkuji a přeji krásný den. Lenka.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Salerno - sjezd Pizzo - Capo Vaticano. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 69,20. To samé při cestě zpět. Alternativa je přes České Budějovice, Linz, Salzburg a Innsbruck. Tuto variantu bychom volili, pokud byste měli jet přes Mnichov v pátek večer. Výrazně levnější, ale pomalejší je varianta s úsporou na mýtném: Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - SS13 - Gemona - Udine - Mestre - SS309 - Ravenna - SS3bis - Orte - Salerno a dále jako v první variantě. Z dálnice sjíždíte v Tarvisio a napojujete se na Gemona. Opět z ní sjíždíte v Mestre a napojujete se na Orte. Trasa je smysluplná, máme ji několikrát projetou. Na mýtném v tomto případě zaplatíte € 8,90 za rakouskou desetidenní dálniční známku, € 11,50 za průjezd tauernskými tunely, na mýtném v Itálii € 11,70 za první úsek a € 21,90 za druhý úsek. Celková úspora za cestu tam a zpět je € 66,20.

# 19.08.2017, 19:30.
Děkuji za rychlé a kladné vyřízení. Ještě mám jeden dotaz k jízdě vlakem. Víte, jak je to s kupováním jízdenek? Normálně na nádraží nebo ve staničních domech nebo stačí ve vlaku? Děkuji. Josef.

Do vlaku musíte nastoupit s už validovanou jízdenkou. Online jízdenky se nevalidují. Jízdenky na regionální vlaky zakoupíte na pokladnách na nádražích, u autorizovaných agentur, online na Trenitalia, v automatech, na barech, v trafikách apod. Podle našich informací je automat na nádraží jen v Tropea a Pizzo. Např. na Capo Vaticano zakoupíte jízdenku v Old Dream na Viale G. Berto nedaleko stanice.

# 19.08.2017, 15:24.
Na začátku září se chystáme na dovolenou přes cestovní kancelář na jih Itálie přesně do Parghelia. S přítelkyní jsme nadšení turisté a chci se zeptat, zda funguje veřejná doprava mezi městy Pizzo - Zambrone - Parghelia - Tropea - Capo Vaticano. Děkuji za informace i pokud víte přibližně řád a jaká je cena. Josef.

Mezi těmito městy funguje vlakové spojení. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Nejvyšší cena je € 3,00 za spojení mezi Pizzo a Ricadi (Capo Vaticano).

# 18.08.2017, 13:30.
Vážený pane Řehůřku, v polovině září se chystáme poprvé na týdení dovolenou do Kalábrie. Ráda bych si nechala poradit, zda se vyplatí na 1 až 2 dny půjčit auto a podniknout nějaké výlety a co byste nám doporučil. Jak tak pátrám, je v této oblasti k vidění dost, tak bych ocenila nějakou radu, kam se nejlépe vydat. Předem moc děkuji za cokoli a přeji krásný den. Eva.

Nepíšete přesně do které lokality jedete, nemůžeme tedy konkrétně poradit. Tipy na výlety v Kalábrii najdete v našich reportážích Kalábrie 2002 a Kalábrie 2006. Auto doporučujeme rezervovat přes Rentalcars.

# 16.08.2017, 14:36.
Potřebovala bych poradit, jak se dostat v termínu od 11.11. do 19.11.2017 do Kalábrie - Scalea z Prahy letecky do Neapole a potom dál vlakem a nebo zda je lepší letět do Říma a potom vlakem. Předem děkuji za odpověď. Martina.

Když poletíte z Prahy se společností Alitalia 11.11.2017 ve 12:10 do Říma, bude na místě ve 13:55. Autobusem se dostanete v 15:05 na Termini, kde budete v 16:00. Jede i ve 14:25, to je ale hodně natěsno. Jízdenka stojí € 5,00, zpáteční jízdenka stojí € 9,00. Můžete jet i na jistotu vlakem Leonardo Express, který odjíždí z letiště ve 14:23, 14:53, 15:23 a na místě je za 32 minut. Jízdenka stojí € 14,00. V 16:26 Vám jede vlak Intercity přímo do Scalea, kde budete ve 21:14. V současné době lze zakoupit akční jízdenku za € 9,90. Zpět potom jede vlak Intercity 19.11.2017 v 17:42, na Termini budete ve 22:41. V současné době lze koupit akční jízdenku za € 12,90. První ranní Leonardo Express jede v 5:35 a na letišti je v 6:07. První Terravision jede ve 4:40, na letišti je v 5:25. Letadlo Alitalia odlétá v 9:30, v Praze je v 11:20. Zpáteční letenka na uvedený spoj stojí 2383,-Kč - viz Kiwi.com.

# 15.08.2017, 15:02.
Děkuji za Vaše užitečné stránky. Na konci září se chystám letět do Lamezia Terme. Bydlení mám zajištěno ve Villaggio Pineta Petto Bianco nedaleko Capo Vaticano. Jako transfer z a na letiště se chystáme použít autobus Lamezia Multiservizi a vlak do stanice Ricadi. Je možné jízdenky kupovat až na vlakových zastávkách nebo přímo ve vlaku nebo je nutné zakoupení online, případně na pobočkách dopravní společnosti? Děkuji za vyřízení. S pozdravem Monika.

Jízdenky zakoupíte na nádraží Lamezia Terme Centrale na pokladně nebo v automatu.

10.08.2017, 17:12.
Ještě bych měl dotaz k možnosti přenocování cestou do Kalábrie. Pokud pojedu podél západního pobřeží, jak jste mi poradil, někde přibližně 600 až 700 km před cílem cesty - Villapiana Lido. Máte nějaký tip na ubytování? Děkuji. Michal.

Velmi oblíbeným místem cestovatelů pro tranzitní přespání je Lago Trasimeno. Od dálnice je to přibližně 15 minut jízdy směrem na Perugia. Podívejte se na Booking / Lago Trasimeno a seřaďte si nabídky podle ceny. V září tam jedna noc vychází cenově hodně zajímavě při zachování kvality ubytování.

# 02.08.2017, 08:48.
Měla bych dotaz ohledně rybaření v Kalábrii. Děti by rády chytaly ze břehu. Je to možné a je nutné mít nějaké povolení? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. Markéta.

Podívejte se na článek Permesso per la pesca in mare. Jsou tam i odkazy na informace z italského Ministerstva zemědělství a odkaz na registraci pro získání povolení k lovu v moři. Vše by mělo být v případě lovu ze břehu zdarma.

# 01.08.2017, 19:06.
Řehůřkovi, po delší době se chystám s bratrem do naší oblíbené Kalábrie. Bohužel jsme byli oba vyautováni dravějšími kolegy v zaměstnání s dovolenou až do druhé poloviny září. Párkrát jsme již v Kalábrii byli na přelomu srpna a září, ale ještě nikdy takto pozdě. Myslíte, že se ještě dá užít teplé dny právě v druhé polovině září? Děkuji mnohokrát předem za zodpovězení mého dotazu. V úctě David.

My jsme byli na severu Kalábrie v druhé polovině května, což je horší termín než druhá polovina září a bylo tam nádherně a bez problému na koupání v moři. Každý rok je samozřejmě jiný. Historické průměry pro druhou polovinu září jsou na severu Kalábrie 23 - 24 stupňů, na jihu Kalábrie 26 - 27 stupňů. Teplota moře je přibližně jako v červenci, tj. 24 - 26 stupňů.

# 30.07.2017, 16:16.
V září se chystáme z Ostravy do Kalábrie, Villapiana Lido. Která trasa je podle vás výhodnější - po východním nebo západním pobřeží? Děkuji. Michal.

Doporučujeme trasu po západním pobřeží. Mýtné Vás vyjde po Salerno na € 73,50. To samé při cestě zpět. Mezi městy Bologna a Florencie byla zprovozněna nová rychlejší varianta dálnice vedoucí tunely, úsek dálnice A1 mezi Orte a Neapolí patří k těm nejkvalitnějším. Od Salerno směrem na jih se dálnice neplatí a v nedávné době byla dokončena hlavní část její rekonstrukce. V Kalábrii potom sjedete na sjezdu Sibari a přejedete kousek k pobřeží a k Villapiana Lido. Po východním pobřeží by Vás mýtné přišlo na € 81,90, to samé při cestě zpět, a ještě více jak 100 km byste museli jet mimo dálnici, tedy o více jak 2/3 déle než v prvním případě.

# 29.07.2017, 09:57.
Chtěl bych poprosit o radu k cestě do Kalábrie, Ricadi, Tropea, Scalea. Zajímají mě poplatky za dálnice, kolik přibližně vyjdou, popřípadě odkaz na nějaké ubytování, nejlépe apartmány. Co by stálo za to navštívit? Děkuji moc. Pavel.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90. Pokud pojedete na více jak 10 dnů, tak druhou na cestu zpět. Je to levnější než jedna dvouměsíční. Pokud pojedete přes Brenner, zaplatíte ještě € 9,00 za brennerskou dálnici. Pokud pojedete přes Salzburg a Villach, zaplatíte € 11,50 za průjezd tauernskými tunely. Přes Vídeň a Graz další poplatky nejsou. V Itálii zaplatíte na mýtném od Brenneru € 69,20, od Tarvisio € 73,50. Od Salerno směrem na jih se už dálnice neplatí, až zase na Sicílii. Ubytování doporučujeme hledat na Booking. Tipy na výlety najdete v našich reportážích Kalábrie 2002 a Kalábrie 2006.


# 28.07.2017, 18:33.
Chystáme se v srpnu na cestu do Kalábrie. Jsme 9. členná parta. Hotel máme zabukovaný od 12. Při cestě tam bychom se rádi zastavili v Ravenna, alespoň na odpoledne. Jsme dva řidiči, takže můžeme jet i přes noc. Prosíme o radu. Kdy bychom měli vyrazit z Prahy, abychom 12. byli v Soveratu se zastávkou v Ravenna? Kudy bychom měli co nejekonomičtěji jet? Na kolik by nás cesta tam a zpět měla vyjít? Už jsme to předběžně počítali, ale rádi bychom znali názor odborníků. Děkuji. Marie.

Pokud tedy preferujete co nejnižší cenu za poplatky, potom doporučujeme následující trasu: Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - SS309 - Ravenna - SS3bis - Perugia - SS3bis - Orte - Salerno - Cosenza - sjezd Lamezia Terme - SS280 - SP48 - SS106 - SP124 - Soverato. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 11,50 a na mýtném v Itálii po Mestre € 17,70. Čtyřproudovka Ravenna - Orte se neplatí. Od Orte po Salerno potom zaplatíte na mýtném € 21,90. Od Salerno směrem na jih se už neplatí. My ještě jedeme mimo dálnici od Tarvisio po Gemona. Úspora je v tomto případě € 6,00. Celkem tedy i s touto úsporou zaplatíte na poplatcích € 99,10 resp. € 108,00 při cestě na více jak 10 dnů. Další cesta mimo dálnici je už velké zdržení. Teoreticky strávíte na cestě bez přestávek přibližně 22 hodin. Je třeba si udělat nějaký itinerář, stanovit si přestávky po cestě (i když se budou střídat řidiči, nějaké přestávky udělat budete muset) a samozřejmě i délku přestávky v Ravenna. K časům připočtěte ještě nějakou rezervu a vyjde Vám čas, kdy máte vyjet.

# 20.07.2017, 09:55.
Pane Řehůřku. Žasnu nad vašimi zkušenostmi z cest do Kalábrie, proto bych se na vás také rád obrátil s radou. Rádi bychom jeli do Tropea. Pojedeme z Třince a chci se zeptat, zda se to dá zvládnout na jeden zátah, nebo se musí počítat s přespáním někde cestou. Přítelkyně by se chtěla podívat do Florencie, tak jsem uvažoval, že bychom tam eventuálně přespali a potom jeli dál. Můžete doporučit správnou trasu? Asi bych si z tady těch vašich tras nějakou vybral, ale pro jistotu se zeptám znova. Děkuji za rady. Lukáš.

Je to přes 2000 km, to na jeden zátah bez přestávky nezvládne i ten nejzkušenější řidič. Pokud chcete navštívit Florencii, je to i vhodná volba pro přespání. Je to kousek za polovinou cesty. Ubytování hledejte na Booking / Florencie. Optimální trasa je následující: Třinec - Olomouc - Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Florencie - Salerno - sjezd Pizzo - Tropea. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90 a na mýtném v Itálii zaplatíte po Florencii € 37,00 a od Florencie € 35,60.

# 14.07.2017, 11:53.
Chtěla bych Vás poprosit o radu. 23.7. odlétáme do Kalábrie na letiště Lamezie Terme, přiletíme ve 21:05 a dívala jsem se, že poslední vlak jede kolem 18:00 do Capo Vaticano nebo Tropea. Jiná cesta, jak se dostat do letovisek není? A ještě bych se chtěla zeptat. Stále váhám mezi ubytováním. Zda vybrat oblast Tropea, S. Domenica nebo Capo Vaticano. Chtěla bych být poblíž centra, abychom mohli večer procházet město. Chtěla bych, aby oblast měla krásné pláže. Kde jsou podle Vás z těch tří oblastí nejhezčí? Dalo by se ze Santa Domenica dojít pěšky do Tropea? Jolana.

Z letiště jezdila do Tropea a Santa Domenica autobusová linka společnosti Ferrovie della Calabria ve 22:00 hodin. Linka byla bohužel zrušena. Z Lamezia Terme Centrale můžete cestovat vlakem Trenitalia s přestupem v Rosarno ještě ve 22:21. V Rosarno je ve 22:51 a tady musíte přestoupit na Intercity Notte ve 23:13. Vzhledem ke kategorii vlaku stojí jízdenka € 20,00. Další možností je taxi. Požadavek na centrum města splňuje Tropea, požadavek na nejkrásnější pláže Capo Vaticano. Vzdálenost mezi Santa Domenica a Tropea je 3,5 km. Ubytování doporučujeme hledat na Booking.

# 13.07.2017, 07:49.
Budeme dovolenkovať v Taliansku v Kalábrii, Hotel Itaca - Nausicaa. Aká je tam pláž a more a hlavne či tam nie je veľa medúz? Monika.

Pláž je písečná s kamínky. Medúzy nejsou otázkou konkrétní pláže nebo oblasti. Je to složitější problém závisející na mnoha faktorech - více o tomto v naší odpovědi ze dne 24.08.2008, 23:12 - Rosolina Mare.

# 10.07.2017, 22:18.
Chystáme se s rodinou v září do hotelu Borgo del Principe v Zambrone. Máte s tímto hotelem a jeho zázemím nějaké zkušenosti? Druhá podstatnější otázka: poradíte nám, jakým způsobem po bližším okolí cestovat? Předem děkujeme za odpověď. Martin.

Přímo s tímto hotelem osobní zkušenosti nemáme. Podívejte se na BV Borgo del Principe. Najdete tam hodnocení cestovatelů, kteří v tomto hotelu bydleli. Nejspolehlivější doprava po okolí je vlakem Trenitalia. Můžete tak navštívit městečka na pobřeží: Parghelia (€ 1,20), Tropea (€ 1,20), Santa Domenica (€ 1,80), Ricadi - Capo Vaticano (€ 1,80), Joppolo (€ 2,40), Nicotera (€ 2,40) a druhým směrem Briatico (€ 1,20), Vibo Marina (€ 1,80) a Pizzo (€ 1,80). Z Tropea můžete podniknout další výlety - viz Get Your Guide.

# 10.07.2017, 18:58.
Ještě mě napadla jedna otázka. Jízdenky se kupují až ve vlaku nebo jinde? Mockrát děkuji. Helena.

Do vlaku už musíte nastoupit s označenou jízdenkou. Jízdenky do regionálních vlaků zakoupíte na pokladnách na nádraží, v autorizovaných cestovních kancelářích, online na stránkách Trenitalia, v automatech a na dalších místech jako jsou bary, novinové stánky atd.

# 09.07.2017, 16:35.
Chystám se s dcerou na dovolenou do hotelu Solemare v Capo Vaticano. Ráda bych podnikla výlety do Tropea a dalších míst. Co doporučíte? Nechci si půjčovat automobil, je možné tyto výlety absolvovat pěšky nebo veřejnou dopravou? Jakou? Děkuji za odpověď. Helena.

Pěšky je to hodně daleko. Doporučujeme cestovat vlakem Trenitalia ze zastávky Ricadi, která je 1,5 km pěšky od Hotel Residence Solemare. Vlakem se dostanete např. do Nicotera (€ 1,80), Santa Domenica (€ 1,20), Tropea (€ 1,20), Parghelia (€ 1,80), Zambrone (€ 1,80), Briatico (€ 2,40), Pizzo (€ 3,00).

# 30.06.2017, 12:44.
Už půl roku máme zamluvený apartmán na farmě na jihu Kalábrie, konkrétně město, nebo asi spíše městečko Bianco RC. Jedeme na vlastní pěst autem a pro mě je to takto dlouhá cesta vůbec poprvé. Vyrážíme již v pondělí 3.7. Je spousta dotazů a věcí, které mi vrtají hlavou a nerad bych vás jimi zahltil. Pokusím se tedy zeptat jen na to nejdůležitější. 1. Jedeme z Mladé Boleslavi. Navigace ukazuje nejrychlejší trasu Plzeň - Mnichov - Innsbruck a potom dolů. Je opravdu tato trasa nejvýhodnější? 2. Máme zaplacené pouze snídaně na 9 dní. Bude na vlastní jídlo pro dva na tu dobu stačit € 300,00? Jelikož apartmán asi nebude vybaven vlastní kuchyní. V popisu to psané nebylo, leda by ta kuchyňka byla automatickou součástí všech apartmánů. Budeme se nejspíše povětšinou stravovat v nějakých restauracích. 3. Domluvím se na jihu Itálie bez problému anglicky? Někde jsem četl, že Italové na jihu jsou moc hrdí a mluví výhradně italsky. Děkuji za odpovědi, Váš čas a případně jakékoliv další rady a poznatky. Jiří.

Jedete mimo víkendovou prázdninovou vlnu, tj. mělo by být jedno, zda pojedete přes Mnichov nebo Salzburg. My bychom ale osobně volili trasu na České Budějovice, Linz, Salzburg a Innsbruck. € 8,33 na osobu a jedno jídlo (oběd, večeře) v restauraci určitě stačit nebude. Pokud na částce € 300,00 trváte, budete muset volit alternativní stravování. Anglicky se domluvíte většinou jen v ubytovacím zařízení, v lepších restauracích, popř. v bance apod. Počítejte spíše že na ulici apod. se anglicky nedomluvíte.

# 17.06.2017, 17:22.
Prenajali sme si už auto, akou trasou nám odporúčate ísť do Zambrone? Na čo si dať v danej oblasti pozor? Vopred ďakujem. Mima.

Z letiště v Lamezia Terme jeďte na dálnici A2. tato není zpoplatněna. Po té pokračujte až na sjezd Pizzo a odtud po SS18 a SS522 až do Marina di Zambrone. V dané oblasti jsme nezaznamenali výrazné změny v silničním provozu. Je třeba samozřejmě důsledně dodržovat dopravní značení a předpisy, na křižovatkách se raději dvakrát přesvědčit i když máte přednost v jízdě.

# 16.06.2017, 08:39.
V září se chystáme letecky do Kalábrie - konkrétně Briatico. Je zde možné najít autopůjčovnu? Děkuji. Renata.

Spíše zprostředkovatele zapůjčení. Doporučujeme si automobil pronajmout přes Rental Cars, nejlépe už na letiště nebo na kratší dobu z některých měst poblíž - např. Tropea. Dojedete tam regionálním vlakem.


# 13.06.2017, 21:54.
Moc vám děkuji za odpověď. Píšete, že hotelová pláž je písčitá, míníte i vstup do vody? Ještě jednou děkuji. Vašek.

I vstup do vody je písčitý. Dále (v různých částech na různých vzdálenostech) už je ale kamenné dno.

# 13.06.2017, 20:38.
Pane Řehůřku, ráda bych využila Vaše znalosti s Jižní Itálií. Nemáme s cestou do Itálie žádné zkušenosti, tak budu vděčná za veškeré postřehy i návrhy nejlepší trasy. V kolik hodin vyjet, kde přenocovat - nejlépe někde na parkovišti v autě atd. Vyjíždíme ze Žatce a pojedeme z Čech přes Rozvadov. Náš cíl je Scalea. Cestou tam bych dle možností trasy ráda při nějaké přestávce navštívila na Vaše doporučení nějaké turistické místo. A při zpáteční cestě bych ráda do Říma, že bychom někde na okraji nechali auto a jeli metrem do centra. Určitě bychom rádi zvolili nejbezpečnější a nejpohodlnější cestu. Synovi je 5 let, tak bychom rádi jeli v klidu, čas nás netlačí. Můžeme přijet kdy chceme. Určitě uvítáme nějakou část cesty bez poplatků, ale samozřejmě není to nutnost nebo nějaká rozumná kombinace. S náklady na naftu a mýtné počítáme mezi 9000,-Kč až 12000,- Kč. Myslíte, že je to reálné? Děkuji Vám za odpověď a Váš čas. Hezký večer. Vlaďka.

Jeďte tedy následující trasu: Žatec - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - A1 - A30 - A2 - sjezd Lagonegro - SS585 - SS18 - Praia a Mare - Scalea. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 69,20. Pokud chcete šetřit na poplatcích, můžete jet od Brenneru po SS12 až do Modena a do Bologna po SS9. Pokud zjistíte, že Vám to nevyhovuje, můžete se až do Verony kdykoliv připojit na dálnici, těch nájezdů bude po cestě hodně. Úspora po Veronu je € 16,40, po Modenu € 23,20 a po Bolognu € 24,60. Z Bologna po Florencii nemá význam jezdit mimo dálnici. Stejně tak od Florencie směrem na jih, odkud patří dálnice k těm nejkvalitnějším. Od Salerno směrem na jih se už dálnice A2 neplatí. Cestou se můžete zastavit u Lago di Garda. Sice je to od Rovereto Sud přibližně 20 km, výhledy na jezero ze severní strany patří k těm nejkrásnějším. Pokud si budete chtět po cestě odpočinout a někde se i v autě prospat, doporučujeme to jen na dálničních servisních místech - s čerpací stanicí, restaurací, službami, parkovištěm. My jsme vždy zastavili pod nějakým zastřešeným stáním u Autogrillu. Cestou zpět do Říma po dálnici Vás to vyjde na € 16,90. Pokud budete chtít jet mimo dálnici, potom doporučujeme sjet až za Neapolí na sjezdu Capua a pokračovat po SS7 a od Latina po SR148 až do Říma. Tuto trasu jsme absolvovali, v okolí Formia jsme se dostali do dopravní zácpy. Jinak cesta probíhala bez problému. V Římě můžete zaparkovat na nějakém parkovišti P+R. Doporučujeme Řím objet městským dálničním okruhem zprava a sjet na exitu 13. Po SR5 dojedete k parkovišti Rebibbia, kde je 465 parkovacích míst a otevřeno je od 5:15 do 0:15, v pátek a v sobotu do 2:15. Za 12 hodin se platí € 1,50, za 16 hodin € 2,50. Vjezd je z Via di Casal De' Pazzi. Do centra se dostanete metrem. Z Říma potom jeďte zpět na obchvat a na exitu 9 se napojte na dálnici A1 a přes Florencii se vraťte zpět do České republiky stejnou cestou jako tam. Pří plně dálniční variantě Vás náklady na mýtné a dálniční známku vyjdou na € 87,10, cestou zpět přes Řím na € 86,50. Celkem tedy € 173,60. Náklady na naftu při celkové vzdálenosti 3400 km a modelové spotřebě 5 l na 100 km nafty a průměrné ceně nafty v Itálii € 1,39 na € 236,30. Celkem tedy na € 409,90. Při aktuálním kurzu ČNB za € 26,165 Kč je to 10725,- Kč. Máte tedy hodně přesný odhad. Náklady můžete snížit vhodným tankováním - plnou nádrž u Vaší oblíbené čerpací stanice v České republice, plnou nádrž v Rakousku - nejlépe mimo dálnici, stejně tak při cestě zpět. V Itálii jsou pohonné hmoty také levnější mimo dálnici a u samoobslužných stojanů.

# 12.06.2017, 14:54.
Objevil jsem váš web a měl bych na vás velkou prosbu. Mám zatím jen tento hotel zarezervován a ani z cestovky mě nejsou schopni dodat odpověď. Zda je pláž při vstupu do vody kamenitá nebo písčitá. Nemám totiž rád boty do vody. Nebo zda jsou tam alespoň písečné koridory. Na vašem webu je pár cestovatelů, kteří přesně v tomto hotelu byli a pokládali vám dotaz. Nemohl byste mi poslat na někoho kontakt, pokud tedy přímo neznáte odpověď na otázku? Moc vám děkuji! Vašek.

Pláže východně i západně od severního okraje Capo Rizzuto jsou písčité, samotné pobřeží Capo Rizzuto je kamenné. Hotel Club Valtur je vzdálený od Capo Rizzuto více jak 10 km. Hotelová pláž je písčitá. Kontakty na naše čtenáře nepředáváme a ani je neuchováváme. Postupujeme v souladu s podmínkami Ochrany soukromí.

# 11.06.2017, 16:34.
Ako sa najľahšie dostame z letiska Lamezia Terme do Zambrone? Sú v okolí nejaké supermarkety? Ďakujem. Mima.

Z letiště v Lamezia Terme jeďte autobusem Lamezia Multiservizi na vlakové nádraží. Jízdenka stojí € 1,30. Odtud už pokračujte regionálním vlakem Trenitalia do Zambrone. Jízdenka stojí € 3,60. O klasických supermarketech nevíme. Jsou tam malé obchůdky - Mercato. Supermarkety jsou v Tropea a Santa Domenica.

# 10.06.2017, 08:10.
Při pátrání po informacích stran cesty do Itálie jsem objevila vaše stránky. Velice mě fascinují Vaše znalosti a ochota se o ně podělit. Mohu Vás tedy též poprosit o informace? Od 25.6. do 9.7.2017 se chystáme do Itálie, v plánu je Lago di Garda, Lago di Bolseno, Pompeje a potom Capo Vaticano. Ráda bych Vás poprosila o informaci o možnostech cesty, kolik vychází mýtné a zda je reálné vyhnout se dálnicím bez platby mýtného. Pojedeme z Plzně. Čas nás nějak netlačí. Předem Vám mnohokráte děkuji a přeji krásný sluníčkový víkend plný pohody. G.

Vaše optimální trasa je následující: Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - sjezd Rovereto Sud / Lago di Garda Nord - Lago di Garda. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 12,60. Pokud chcete jet mimo dálnici, můžete z Mnichova jet po A95 směr Garmisch - Partenkirchen, na A95 navazuje silnice č. 2, která Vás přes Mittenwald dovede k rakouské hranici. Pokračujte po silnici č. 177 do Zirl a následně po silnici č. 171 do Innsbrucku. Tady před Bauhasem odbočte doprava na č. 174, přejeďte Inn a kolem nádraží dojedete k silnici č. 182, která vede k italské hranici u Brennerského průsmyku. V Itálii na ni navazuje silnice SS12, ze které za Rovereto odbočte na SS240 vedoucí k Lago di Garda. Ve druhé etapě se na dálnici připojte za městem Garda u Affi / Lago di Garda Sud. Pokračujte po dálnici A22 do Modena a následně po A1 do Bologna, Florencie a dále na jih. Z dálnice sjeďte na sjezdu Orvieto a pokračujte po SS205 a následně po SR71, SP54 a SP53 k Lago di Bolsena. Na mýtném zaplatíte € 29,10. Pokud chcete jet mimo dálnici, pokračujte kolem Lago di Garda až do Peschiera, odkud po SR11 dojedete k silnici SS12. Ta Vás dovede až do Modena. Odtud pokračujte po SS9 do Bologna. Úsek Bologna - Firenze Impruneta doporučujeme jet po dálnici, stojí to od napojení z SS9 € 8,80. Na sjezd Impruneta navazuje bezplatná čtyřproudovka RA Firenze - Siena. Pokračujte po ní až do Siena a odtud po SR2 k Lago di Bolsena. Ve třetí etapě pokračujte od Lago di Bolsena po SR2 a následně SS675 do Orte, kde se napojte na dálnici A1 a jeďte směrem k Římu a Neapoli. Před Neapolí doporučujeme pokračovat po A30 a sjet na Palma Campania. Na mýtném zaplatíte € 20,20. Sjezd Vás dovede k SS268, ze které sjeďte na Boscoreale a následně pokračujte až do Pompei. Pokud chcete jet mimo dálnici, pokračujte po SR2 až do Říma, po bezplatném obchvatu jeďte až k exitu 26 a po SR148 jeďte do Latina. Odtud po SS7 k dálnici A1, kde se napojte na nájezdu Capua. Odtut už jako v dálniční variantě. Úsek Capua - Palma Campania Vás vyjde na € 3,60. V posledním úseku pokračujte z Pompei po dálnici A3 do Salerno a odtud už po bezplatné A2 ke sjezdu Pizzo, odkud přes Pizzo, Briatico a Tropa dojedete k Capo Vaticano. Úsek Pompei - Salerno Vás vyjde na € 2,00. Mimo dálnici Vás z Pompei do Salerno dovede silnice SS18. Po dálnici je cesta samozřejmě pohodlnější a rychlejší. Z výše uvedeného popisu si můžete vybrat i různé kombinace, podle potřeby. Zpět potom po dálnici přes Florencii a Brenner zaplatíte na mýtném v Itálii € 69,20, za průjezd Brennerem € 9,00 a pravděpodobně budete potřebovat další rakouskou desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90. Mimo dálnice doporučujeme jet kromě A2, která se neplatí, po A30 až na sjezd Capua, kde zaplatíte € 5,40. Vyplatí se to z důvodu vyhnutí se Neapoli. Potom pokračujte po SS7 do Latina a odtud po čtyřproudovce SR148 do Říma. Ten objeďte po bezplatném obchvatu zprava a sjeďte na sjezdu Castel Giubileo / S3 Flaminia. Po S3 jeďte až Narni, po S3ter až k S3bis. Tato bezplatná čtyřproudovka Vás dovede přes hory téměř k Jadranu. Z Cesena jeďte po SS9 do Bologna a odtud po známé trase až domů. Variantu Bologna - Cesena - Perugia - sjezd Todi / Orvieto - SS448 - Orvieto - Lago di Bolsena můžete použít i při cestě tam.