KALÁBRIE 2009

Kalábrie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Kalábrie 2009

Pokud je Kalábrie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2009. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Kalábrie, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o kempech, o výletech v Kalábrii, o trzích, o nákupech potravin a najdete zde také mnoho dalších informací o Kalábrii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 29.12.2009, 09:17.
Je ubytování v Parco Giovanni ve Scalea vhodné pro děti a mládež? Jedná se o zájezd kolektivu dětí, mládeže a dospělých. Bohužel jsem nenašla žádné recenze - ať kladné či záporné. Taktéž by mě zajímalo stravování formou polopenze, které se prý dá zajistit. Děkuji. Lenka.

Vlastní zkušenosti s tímto ubytováním nemáme. Bohužel však v drtivé většině recenzí a diskusí jsme četli záporné ohlasy především v otázce čistoty a hygieny. Z toho důvodu bychom pro jistotu volili pro děti jiné ubytování. Všechny CK nabízejí toto ubytování bez stravy. Jinak Scalea, pláže, moře a okolní příroda jsou nádherné. Tuto oblast určitě doporučujeme. Přečtěte si naši reportáž Kalábrie 2002.


# 27.12.2009, 19:54.
Také se omlouvám, že ruším. Ráda bych se Vás zeptala na Residenci Esmeraldo. Rezervovali jsme si pobyt v Club Costa Real, a pak jsem našla tuto residenci, která má o dost nižší ceny. Těžko se nám to porovnává, když jsme v této části Itálie ještě nebyli. A tak se obracím na Vás s prosbou o radu, co by bylo lepší. Pročítala jsem Vaše odpovědi na Vašem webu, ale nenašla jsem, zda Ti, co byli v residenci Esmeraldo, byli spokojeni. Tak mi nezbývá, než Vás požádat o názor. Děkuji a vše dobré v Novém roce. Jana.

Podle našeho názoru je ubytování v těchto dvou residencích podobné. Obě mají apartmány jak v přízemí, tak i na patře. Costa Real Club má větší terasu, na které je kuchyňský kout. Výhodou Residence Esmeraldo může být to, že její klienti mají k dispozici zařízení a služby hotelu Grotticelle, který je přes silnici. Jedná se o bazén, tenisový kurt, restauraci, bar atd. Costa Real Club má bazén také, vybudovaný nedávno. Další výhodou Residence Esmeraldo je to, že je téměř na poloviční cestě k pláži než Costa Real Club. Ten největší kopec je však stejný pro obě. Obě residence provozují kyvadlovou dopravu na pláž. My jsme bydleli v Costa Real Club (tehdy ještě Residence Le Cannelle) a byli jsme tam maximálně spokojeni, kolem Residence Esmeraldo jsme jen procházeli cestou na pláž. Přečtěte si naši reportáž Kalábrie 2006.

# 07.12.2009, 12:48.
Úvodem bych Vám chtěla moc pochválit stránky. Máte je přehledné a pěkně udělané. No a jinak bych se Vás ráda zeptala, zda nevíte, na kolik přibližně vyjde doprava autem do Kalábrie i s dálničními poplatky? Zkoušela jsem to různě hledat na internetu, ale marně. Chtěla bych letos tuto oblast konečně navštívit, jelikož už mě to dlouho láká. Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem Diana.

Záleží hodně na tom, odkud pojedete a kde překročíte hranice. V úvahu přicházejí tři cesty - přes Rozvadov, Dolní Dvořiště a Mikulov. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,70. Pokud pojedete přes Rozvadov a dále na Brenner, zaplatíte € 8,00 za průjezd Brennerem. Pokud pojedete přes Dolní Dvořiště a Villach, zaplatíte € 9,50 za průjezd tauernskými tunely. Ve třetí variantě pak další poplatky v Rakousku nejsou. V Itálii pak zaplatíte v obou variantách na mýtném přibližně € 56,00. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Od Salerna směrem na jih se mýtné už neplatí, až zase na Sicílii. K tomu je ještě třeba připočítat náklady na pohonné hmoty, které jsou závislé na ceně pohonných hmot, spotřebě Vašeho autombilu a vzdálenosti, kterou ujedete. Cena nafty se v současné době v Itálii pohybuje kolem € 1,14 za litr a benzinu kolem € 1,30 za litr.

# 12.11.2009, 12:37.
Velice obdivuji Vaší ochotu a čas, který věnujete dotazům. A já nejsem vyjímka a taky bych se dovolila zeptat. Doporučujete na Capo Vaticano ubytování v Costa Real Club. Nemáte zkušenost s rezervací přímo přes jejich webové stránky? Asi by to vyšlo levněji než přes naše CK, ale nejsem si jistá, zda by to bylo tak spolehlivé, zvlášť, když se neovládá Italština, anglicky by to asi nešlo? Porozuměla jsem tomu, že nabízejí 10% slevu na 14 dní, ale nevím, jaké poplatky je třeba platit navíc. Vratná kauce, poplatek za energii apod. Budu vděčná za každou radu. Přeji hezké dny. Jana.

Zkušenosti s tím nemáme. Když jsme však kalkulovali naši dovolenou v Costa Real Club, tak nám pultová cena vyšla vyšší než nákup od tour operátora Polycastrum Viaggi. Ten však prodává přes další agentury a CK. Proto je třeba porovnávat ceny s ceníkovou cenou Polycastrum Viaggi. Většina CK ceník přebírá, některé však mají vlastní cenotvorbu (např. Čedok). Tu slevu pro vícetýdenní pobyty nabízí občas i Polycastrum Viaggi. Ceníky jsou zatím z loňského roku. Polycastrum Viaggi má trochu jinak sestavené termíny. Pokud však porovnáte Váš konkrétní termín, pak zjistíte přesně rozdíly. Polycastrum Viaggi má vše v ceně, k té je třeba připočítat jen závěrečný úklid € 50,00, k pultovým cenám residence je třeba připočítat povinnou klubovou kartu € 10,00 děti a € 20,00 dospělí. Když např. porovnáte termín od 11.7. do 18.7., tak cena residence pro 2+2 je € 610,00 + € 60,00 + € 50,00 = € 720,00,, cena Polycastrum Viaggi je € 590,00 + € 50,00 = € 640,00. Vratná kauce € 150,00 se požaduje v obou případech, je však pravda, že po nás ji tady nechtěli. S anličtinou v této residenci problém není, alespoň za našeho pobytu to tak bylo.

# 09.10.2009, 11:09.
Máte jistě hodně zkušeností s dovolenou v Kalábrii, proto se na vás obracím s prosbou. Letos jsme prožily s kamarádkami dovolenou v Kampánii - Marina di Camerota. Nádherná příroda. Ještě hezčí moře, klidný kemp. Líbilo se nám tam moc, ale večer by přeci jen mohl mít trochu jiskru. Jinými slovy: hledáme místo, kde bychom si večer mohly posedět na pizze, zmrzlině, projít se mezi obchůdky. Nehledáme hotel, když na to přijde, vyspíme se i ve stanu, ale krásné čisté moře, pláž a okolí. Snad nám dáte tip. Moc děkuji a přeji hodně energie při tvorbě vašich stránek. Jarka.

V tomto případě doporučujeme městečko Tropea na jihu Kalábrie, nedaleko výběžku Capo Vaticano. Více informací najdete v odpovědi ze dne 15.07.2009, 14:35.

# 17.09.2009, 21:21.
Na začátku bych chtěl Vaše stránky pochválit a mám jednu žádost o radu: nejsem schopen najít na internetu žádné ubytování apartmánového typu v Diamante. V Kalábrii jsem již byl v San Nicola Arcella a bylo to fantastické, ale Diamante ... nic. Jen jeho webové stránky, ale bez tohoto ubytování. Nemůžete mi dát nějaký tip? Děkuji. Pavel.

Zkuste např. Villaggio Mare Blu, kde nabízejí do konce září bungalovy. Další možností ve stejné oblasti je Camping Internazionale, tam jsou ale bungalovy jen do poloviny září, takže pro Vás nepoužitelné. Pokud jedete později, pak jedinou možností je navštívit turistické informační centrum, kde Vám podají informace o této možnosti ubytování. Zkuste se také podívat na Booking.

# 15.09.2009, 20:31.
Objevil jsem Vaše stránky a jen nevěřícně zírám na ten rozsah a samozřejmě Vám k tomu musím pogratulovat. Jedeme s mojí ženou autem do Kalábrie, máme zajištěno ubytování v Mandatoriccio Mare. Dříve jsem takovou cestu jezdíval jen s krátkým přespáním někde na odpočívadle, ale už jsme trochu starší a tak jsme si řekli, že by bylo vhodné obě cesty udělat s jednodenním přenocováním v nějakém penzionu. Pojedeme ze Zlína a tak ta půlka je asi někde mezi Benátkami a Bolognou. Pokud byste měli pro nás nějaký tip, tak by to bylo fajn. Ono se možná dá přespat i podél dálnice, kde jsou odpočívadla s benzínkami a shopy, ale přiznám si, že dříve mne to zase tak moc nezajímalo a tak jsem se o to ani nestaral a tak to nevím. Děkuji Vám za Váš čas a ochotu. V. ze Zlína.

Naše tipy jsou následující: Casa di Paola, kde je cena € 30,00 za osobu a noc včetně snídaně nebo přímo v Mestre Camping Venezia Village, kde je cena od € 19,50 do € 28,00 za osobu a noc.

# 14.09.2009, 21:51.
Nejprve díky za skvělý web. Našli jsme zde dost informací pro naši cestu do Kalábrie. I přesto mám k vám dva dotazy: 1. Nevíte náhodou, kde sehnat - pokud to vůbec jde - nějakou dobrou turistickou mapu NP Pollino? Přímo v ČR je do beznadějné, na internetu jsem také nic nenašla, tak doufám, že vůbec Italové něco vydávají. 2. Budeme ubytovaní ve Scalea a chceme vyjíždět právě do NP Pollino - budeme bez auta, takže sháním nějaké autobusové spoje do parku či po parku a nějak nemůžu nic dohledat. Netušíte náhodou kam se nejlépe obrátit? V každém případě díky moc za odpovědi. Zdravíme celou rodinu. K.

Kvalitně jsou v Itálii mapově pokryty Dolomity. V ostatních lokalitách, většinou v národních parcích, vydávají mapy místní vydavatelé a koupíte je většinou v turistických informačních střediscích. Pro Parco Nazionale del Pollino doporučujeme stejnojmennou turistickou mapu, která je v měřítku 1:55000 - viz obálka. Autobusovou dopravu musíte kombinovat s několika společnostmi. Jedná se především o Preite, SAJ Autolinee a Perrone Autolinee. Doporučujeme si však zapůjčit automobil, který Vám zaručí nezávislost. Informace o autopůjčovně jsou v odpovědi ze dne 20.04.2009, 17:27. Navštivte také stránku Pronájem aut.

# 14.09.2009, 17:05.
Pane Řehůřku, chtěl bych Vám pochválit Vaše webové stránky, které jsou podle mého názoru velice užitečné. Je dobré, když si můžu něco málo počíst o tom, kam pojedu, i když na vlastní oči a kůži je to samozřejmě ještě lepší. Letos v červnu jsem byl na dovolené v Kalábrii, v Torre Saracena a opravdu to tam bylo úžasné! Můžu všem doporučit. Ta zahrada, kde jsme měli domeček, byla prostě super, ani jsem nečekal tolik zeleně, stromů a kytek. Přeci jen je to v Kalábrii. Moře, jak jste psal, je průzračné a čisté. Na červen bylo i krásně teplé. Chválím pravdivost Vašich slov. Jinak bych ještě dodal, že i zábava byla, tak jak má být. Majitel uspořádal večery - italskou hudbu, karaoke a tanečky, tak jsme si fakticky užili. Sportování tam také bylo, ale na to já nejsem, já raději to české pivečko. S pozdravem Váš věrný čtenář Jarda.

Děkujeme Vám za cenné informace.

# 04.09.2009, 13:50.
Zvažuji, že bych ještě na poslední chvíli jela na takovou rychlou dovolenou do Kalábrie. Konkrétně do oblasti Corigliano Calabro - chtěla bych se proto zeptat, zda je v tomto období - druhá polovina září - ještě vůbec vhodná pro návštěvu této oblasti, co se týká teplého počasí - sluníčka a moře. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Martina.

Určitě tam bude ještě teplo. Samozřejmě ne takové teploty jako v červenci a srpnu. V současné době jsou tam ještě třicítky, do 20. září však mají být teploty stále kolem 25. stupňů. Toto jsou i průměrné hodnoty v této oblasti v září. Září je však srážkově vydatnější - 3x více než červenec a 2x více než srpen. Hodnoty jsou však poloviční než v nejdeštivějších měsících, v říjnu až březnu. Teplota moře bývá ještě poměrně vysoká - od 20. do 24. stupňů.

# 30.08.2009, 09:40.
Tento týden vyrážíme do městečka Parghelia. Chtěl bych se zeptat, zda je v tomto městečku nějaký market s potraviami. Bohužel nebudeme mít k dispozici auto, tak bychom rádi nějaký tip, kam se dá dojít pěšky. Václav.

Přímo v Parghelia je maličký market, kde si můžete nakoupit základní potraviny a další věci. Minimarkety bývají i v turistických komplexech - např. Blue Paradise Resort, ceny jsou však výrazně vyšší než v běžných obchodech ve městě.

# 27.08.2009, 01:11.
Zajímalo by mě, zda je ve Scalea půjčovna kol a motorek nebo skútrů. Děkuji za odpověd. Pavel.

Kromě toho, že půjčovny jsou v různých hotelech a residencích, můžete si kolo zapůjčit např. v Azzurro Sport na Via Lauro. O půjčovně skútrů informace nemáme, ale určitě jich tam bude několik.

# 25.08.2009, 17:01.
Náhodou jsem nalezl vaše stránky a myslím, že byste mi mohl poradit. Chystám se s rodinou v polovině září na 14 dní do Kalábrie a nikde nemohu sehnat nějaké ucelené informace o tomto koutu Itálie, zejména o oblasti u města Cariati. Také by mě zajímala výše poplatků za dálnice a tunely. Děkuji. M. z Plzně.

Doporučujeme průvodce Rough - Itálie, nebo Merian Live! - Kalábrie. Podívejte se na stránku Průvodci. Pokud pojedete klasickou cestu Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Trento - Verona - Modena - Bologna - Firenze - Roma - Napoli - Salerno - Sibari - Cariati, pak zaplatíte následující poplatky: v Německu se dálnice neplatí, v Rakousku desetidenní dálniční známka za € 7,70, průjezd Brennerem € 8,00, mýtné v Itálii € 56,20. Poplatky na cestě zpět jsou ve stejné výši.

# 25.08.2009, 12:13.
Pane Řehůřku, za pár dní jedeme do Parghelia a chtěl bych se zeptat, zda nemáte nějaké tipy na výlety. Nebudeme na ně jezdit každý den, ale přeci jen. Tropea určitě navštívíme. Dále bychom chtěli navštívit nějaký aquapark. Nevíte o nějakém? Děkuji moc. Lukáš.

Tipy na výlety najdete v naší reportáži Kalábrie 2006, jedná se o stejnou oblast. Nejbližší aquapark byl v nedalekém Zambrone, ten byl však v roce 2006 zrušen. O dalších aquaparcích informace nemáme. Víme jen o v Praia a Mare - Nuovo Aquafans a v Rossanu - Odissea 2000. Ty jsou však od Parghelia daleko.

# 21.08.2009, 19:35.
Milí Řehůřkovi, jedeme poprvé autem do Praia a Mare z Prahy. Jsme starší manželé, nemáme zkušenost s průběhem cesty, ale plánujeme cestou dva noclehy. Také budeme přibírat dvě osoby v Neapoli, kam oni doletí letadlem 31.8. asi ve 13:00 hodin. Moc prosíme o radu a pomoc, kde by bylo vhodné noclehy realizovat. Odhadujeme ujet denně 700 až 800 km, ale možná poradíte jinak. Obdivujeme vaši trpělivost a hlavně kvalifikované rady všem, co se na vás obracejí. Děkujeme za radu a přejeme hodně zdraví. V.

Máte to přibližně 1700 km. První nocleh doporučujeme někde za 1/3 cesty, tj. někde mezi Bolzanem a Trentem. Náš tip je Penzion Plattner, kousek pod Bolzanem v Pineta di Laives v blízkosti dálnice. Lze se tam ubytovat od € 35 do € 55,00 za dvojlůžkový pokoj. Druhý nocleh mezi Římem a Neapolí. Přímo na A1, na 610,90 km - La Macchia Ovest je motel řetězce Autogrill. Počítejte s cenou € 75,00 za dvojlůžkový pokoj. Do Praia a Mare je to odtud už necelých 350 km, se zastávkou v Neapoli o něco více. Můžete si najít v uvedených lokalitách i jiné ubytování přes Booking.

# 21.08.2009, 15:01.
Děkuji. Nevíte, jak je to asi daleko od Ricadi? Jedeme tam autobusem. Děkuji. Š.

Po silnici je to z residence La Fattoria do Ricadi přibližně 3 až 4 km.


# 19.08.2009, 12:23.
Tento pátek odjíždíme do Itálie, konkrétně do Kalábrie, městečka Scalea. Dočetli jsme se na Vašich stránkách, že je možné objet A1 po A14 do Cesena a odtud po S2 do Orte. Není zde ale, kolik se po této trase ušetří na mýtném. Děkujeme. Š.

Mýtné na trase Bologna - Orte je € 17,90. Na trase Bologna - Cesena pak € 4,70. Úspora je tedy € 13,20 v jednom směru. My jezdíme ve směru od Mestre, kde sjíždíme z dálnice a pokračujeme po pobřežní silnici. V tomto úseku je to sice s rychlostním omezením, ale bez problému průjezdné. Na S2 pak najedeme u Ravenny. Úspora na mýtném je v tomto případě € 27,20 v jednom směru.

# 16.08.2009, 21:07.
Chystáme se příští týden do Kalábrie, městečka Tropea. Marně jsem hledala nějakou zmínku o lékaři, popř. nemocnici. Vzhledem k tomu, že jedeme s chronicky nemocným dítětem, ráda bych měla nějaký kontakt na lékaře. Můžete mi poradit? Děkuji. Broňa.

V první řadě je potřeba mít dobré cestovní pojištění, jehož základem je samozřejmě pojištění léčebných výloh a kvalitní asistenční služba. V případě neakutních problémů doporučujeme kontaktovat tuto asistenční službu, která Vám určí přímo zařízení, na které se máte obrátit. Potom máte jistotu, že nebudou problémy s proplacením. V případě akutních problémů, život ohrožujících situací, je třeba volat první pomoc, což je v Itálii 118. Mělo by však fungovat i evropské jednotné číslo 112. Nemocnice (Ospedale) je v blízkosti silnice (po levé straně) směřující z Tropea směrem na Capo Vaticano v lokalitě S. Barbara na Via Campo - viz mapa. Je to také oficiální první pomoc (Pronto Soccorso). Zdravotnické zařízení (Guardia Medica) je na Via F. Barone v centru města. Obě zařízení uvádějí stejný telefonní kontakt: +39 0963 61366. Doporučujeme při prvním seznamovacím okruhu městem tato místa navštívit, abyste věděla i přesnou lokalizaci, umístění vchodu atd. Přejeme Vám, abyste tyto informace nepotřebovala, každopádně člověk by měl být připravený na všechno, zvláště když je riziko větší, jako ve Vašem případě.

13.08.2009, 13:54.
Chystám se na dovolenou do Itálie, mohli byste mi poradit 1. nejrychlejší cestu a 2. nejekonomičtější cestu do Kalábrie, přesně do Santa Maria del Cedro? Pokud by to bylo možné, kolik mě v obou případech vyjde cesta přes Brenner. Děkuji mnohokrát za odpověď. Michal.

Vaše optimální trasa je následující: Brenner - Trento - Verona - Modena - Bologna - Firenze - Roma - Napoli - Salerno - Lagonegro Nord - Praia a Mare - Scalea - Santa Maria del Cedro. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a na mýtném v Itálii na trase Brenner - Salerno zaplatíte € 56,20. Poplatky při cestě zpět jsou stejné. Na mýtném za průjezd Brennerem můžete ušetřit tím, že sjedete z dálnice na exitu Innsbruck - Süd a napojíte se na ni až za Brennerem. Na mýtném v Itálii můžete ušetřit tím, že pojedete z Bologna až do Cesena a odtud po bezplatné čtyřproudovce směr Perugia - Terni - Orte. Úspora je € 12,20. Tuto trasu však doporučujeme jen ve dne. Čtyřproudovka je dost rozbitá a jezdí tam hodně kamiónů. Není to však katastrofální. Několikrát jsme tudy bez problémů projeli. Výhodou kromě úspory na mýtném je, že se vyhnete úzké, klikaté a kamióny přetížené horské dálnici z Bologna do Firenze. V ostatních úsecích zřejmě nemá význam mimo dálnici jet. Od Salerna směrem na jih se mýtné neplatí.

# 12.08.2009, 18:20.
Místní CK pořádá v první polovině října autobusový zájezd s koly do Kalábrie. Zajímalo by mě, jaké tam bývá v tomto termínu počasí a hlavně možnosti cyklovýletů. Měl jsem kolo mj. na Istrii a dalo se jezdit jen na úzkých, frekventovaných silničkách a kolem jen samé trní. Děkuji. Ivan.

Kalábrie zabírá velkou část Itálie. Hodně záleží na tom, kam přesně jedete. Na jihu se pohybují nejvyšší průměrné teploty ještě kolem 23. stupňů. V loňském roce se pohybovaly mezi 19. a 27. stupni. Na severu jen kolem 19. stupňů. V loňském roce se pohybovaly mezi 19. a 26. stupni. Noční teploty jsou o přibližně 5 až 6 stupňů nižší. Ve vyšších polohách ve vnitrozemí jsou samozřejmě teploty nižší. Riziko srážek už je mnohonásobně vyšší než v létě. V říjnu je úhrn srážek 5x až 10x větší než v letních měsících, odpovídá to zimním hodnotám. Cyklovýlety je možné samozřejmě podnikat, opět záleží na tom kam jedete. Hodně cyklistů jsme potkávali v národním parku Sila nebo v severní zalesněné části Aspromonte. Ale i v pobřežních částech jsou cykloturistické terény. Jedná se však o hornatý kraj, takže je potřeba počítat s náročnějšími terény. Vzhledem k tomu, že cykloturistický zájezd pořádá CK, předpokládáme, že odpovídající terény už mají vytipované a vyzkoušené.

# 09.08.2009, 13:27.
Prosím, je v městečku Ricadi nějaké nákupní centrum? Letos jedeme do apartmánu La Fattoria. Děkuji. Š.

Nejbližší supermarket najdete ve městečku San Nicolo na křižovatce. Větší supermarket pak před městečkem Santa Domenica u silnice po levé straně.

# 08.08.2009, 22:21.
Začátkem září se chystáme do Kalábrie se dvěma dětmi 7 a 5 let. Prosím Vás o informaci, která část je pro pobyt rodiny s dětmi nejvhodnější co se týče písčitých pláží. Zda jsou jen písčité, ne s oblázky, pozvolného vstupu do moře, cenově příznivého ubytování. Děkuji. Martin.

Podle našeho názoru je to zřejmě oblast Capo Vaticano. Jedny z nejkrásnějších pláží na jihu Itálie. Pěkné pláže, vhodné pro děti, jsou také na druhé straně, u pobřeží Jónského moře. Atraktivnější je však to Capo Vaticano. Ubytování hledejte na Booking.

# 06.08.2009, 19:45.
Se zaujetím jsme přečetli některé odpovědi na četné dotazy na vašich stránkách. Sbíráme informace o jižní Itálii, zejména Kalábrii. Chtěli bychom se tam podívat začátkem září 2009. Při hledání informací na internetu, jsme také narazili na článek ing. Josefa Pavláta, který popisuje své cestování po Kalábrii. Po přečtení článku naše nadšení pro cestu do této oblasti výrazně pokleslo, pan Pavlát popisuje jednak špatné silnice a divoké chování místních řidičů a také hrozící nebezpečí ze strany kriminálních živlů, zejména nebezpečí v odlehlých oblastech pohoří Aspromonte, kam jsme chtěli také zavítat. Přikládám odkaz na web pana Ing. Pavláta a prosím, budete-li mít čas si článek přečíst, sdělit nám svůj názor na toto téma. Přeji hezký večer, s pozdravem Martin.

K informacím jiných cestovatelů na jiných webech se nevyjadřujeme. Jsou to jejich zážitky, jejich zkušenosti a jejich názory. Určitě Vám však rádi sdělíme náš názor podložený našimi zážitky a našimi zkušenostmi. Silnice v Kalábrii nám připadaly adekvátní členitosti krajiny a hornatosti terénu. Kvalita silnic té nějnižší třídy určitě nebyla horší než kvalita silnic stejné kategorie u nás. Spíše byly lepší. Silničky v pohoří Aspromonte, v té jeho nejdrsnější části na jihu, jsou trochu něco jiného. Jedná se o dost nepřístupný terén a silničky (nebo spíše cestičky) se tam klikatí v podmínkách, které ani neumožňují vybudovat něco lepšího. Navíc nejsou primárně určeny pro běžný automobilový provoz. Pro místní obyvatele nejsou problémem, potkali jsme tam např. i náklaďák, jedoucí z Bovy do Amendolea horami - než aby jel po normální silnici, tímto ušetřil obrovské množství kilometrů. Je pravda, že jsme v této oblasti měli stísněný pocit, protože je to drsná krajina, široko daleko nikdo. Kdyby se nám cokoliv stalo, asi bychom se nějaké pomoci hned tak nedovolali. Měli jsme zážitek i s místními farmářem, když jsme zabloudili (nebo spíše jsme najeli na špatnou cestu). Vyfotografovali jsme si ve vyschlém řečišti zajímavé stádo koz - co koza, to zajímavý vzhled a zajímavé rohy. On nás zřejmě pozoroval a vydal se za námi na skútru. Dojel nás, když jsme se otáčeli a zkřížil nám cestu. Chtěl zaplatit za to focení. Nakonec pochopil, že z toho nic nebude a nechal nás jet. Podle našeho názoru byl vystrašený více než my. Nemají tu zřejmě lehký život a hodně se nadřou, aby svou rodinu uživili. Navíc je tato oblast místem, kde působí kalábrijská mafie. Pocítili jsme to na pobřežní silnici, kde byla hustá koncentrace karabiniérů. Nikdy v Itálii nás policisté nezastavovali během žádné z našich cest. Až tady. Jen ale prohlédli doklady, auto a pustili nás dál. Snad každý kilometr jsme potkávali další a další hlídky. V pohoří Aspromonte doporučujeme navštívit běžné turistické zajímavosti - Pentedattilo, Bova, Gerace atd. Do nitra Aspromonte, kde jsou nádherné přírodní scenérie, bychom se vypravili jen s místním průvodcem. Náš názor na chování řidičů v Itálii najdete v odpovědi ze dne 28.05.2009, 16:36. - Itálie 2009. Podle našeho názoru je třeba italské řidiče pochopit a přizpůsobit se jim. Jejich chování se však nedá např. s chováním některých českých řidičů na D1 vůbec srovnávat. Cestu do Kalábrie Vám určitě doporučujeme. Nenechte se ochudit o nevšední zážitky z krásné přírody v krásné zemi. Inspirací Vám může být např. naše reportáž Kalábrie 2006.

# 05.08.2009, 09:09.
Chcela by som sa podeliť o našu skúsenosť s ubytovaním na Capo Vaticano v residencii La Fattoria. Domáci sú veľmi milí ľudia, ubytovanie je útulné, ale toto ubytovanie odporúčam len pre ľudí, ktorí sa sem vyberú autom. My sme boli na Capo Vaticano autobusom a boli sme stratení! Všetko bolo nekonečne ďaleko, dolu strmým kopcom bol len 1 minimarket s dosť prehnanými cenami a maličká pláž, z ktorej polovicu zaberali vodné bicykle. To už ani nehovorím o nejakom skalnatom útese, kvôli ktorým sme sa na juh Talianska vybrali. Domáci pán z residencie vozí párkrát denne ubytovaných hostí na pláž Tono, ktorú ale považujem zo všetkých na Capo Vaticano za najmenej atraktívnu. Ale aspoň sa tam dali požičať vodné bicykle za € 6,00 na hodinu. Boli sme dosť sklamaní, lebo v CK nám povedali, že to bude ubytovanie 300 m od krásnej skalnatej pláže a to, čo sme videli, nás podnietilo k tomu, aby sme upozornili iných, aby neboli rovnako sklamaní, ako my. Veronika.

Moc děkujeme za Vaše postřehy z Capo Vaticano a La Fattoria. Moc si toho, že jste se s ostatními podělili o své zkušenosti, vážíme.

# 04.08.2009, 17:14.
Vaše stránky jsou naprosto úžasné. Již v pátek se chystáme s přítelem autem do Kalábrie k Capo Vaticano, residence Santa Monica. Chtěla bych se zeptat, zda i Vy neznáte tuto residenci? Je i tato oblast vhodná pro cykloturistiku? Děkuji. Šárka.

Villaggio Residence Santa Monica se nachází asi 1,5 km vzdušnou čarou od Spiaggia del Tono, 1,4 km od Spiaggia Grotticelle. Najdete ji v Localita Massa - viz mapa. Budete mít nádherný výhled jak na moře, tak i na hory - Aspromonte, Sicílii, Aiolské ostrovy. Market najdete pod residencí u silnice, další o kousek dál směrem na Capo Vaticano. Větší market pak najdete v San Nicolo na křižovatce, kde je i pošta, bankomat a čerpací stanice Tamoil (byla však nejdražší v širokém okolí). Apartmány jsou nadstandardně vybavené, kromě vybavené kuchyňky by tam měl být i vysoušeč vlasů, TV, ventilátor, trezor a balkon nebo terasa. K dispozici by měla být půjčovna kol a bazén. Tato oblast je vhodná pro cykroturistiku, počítejte však s náročnějšími terény, ve vnitrozemí vhodnými spíše pro horská kola.

# 02.08.2009, 15:31.
V pátek odjíždíme s přítelkyní do Kalábrie do Cariati a proto bych se chtěl zeptat na pár otázek. Jsme mladý akční pár, v Itálii jsme už byli 4x, ale zatím jen na severu. Proto bych se chtěl zeptat, zda byste nám mohli poradit, kam v Cariati vyrazit za zábavou - aquapark, disco atd. Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem Jarda.

Aquapark je nedaleko Rossana, něco málo přes 30 km. Jmenuje se Acquapark Odissea 2000. V Cariati je to spíše o klidnější dovolené v nádherné přírodě. Tipy na výlety najdete v naší odpovědi ze dne 19.05.2009, 13:42. Diskotéku najdete např. ve Village Club Resort Vascellero. Jmenuje se Mareluna a je to restaurace, pizzerie a diskobar. Nachází se přibližně 4 km od centra Cariati na východ, u pláže. Nejvíce zábavy najdete přímo v Cariati na Lungo Mare, kde jsou bary, pizzérie a další diskotéky. Vyhlášená diskotéka je také na Via San Paolo. Jmenuje se Havana Club. Pokud jste byli na dovolené na severu Itálie, tak budete v Cariati z pohledu zábavy zřejmě zklamaní. Vše Vám však vynahradí pláž a okolní příroda.


# 01.08.2009, 22:05.
Koncem srpna se chystám s rodinou do Kalábrie, do residence Capo Sant' Irene. Prosím o radu, zda je v místě nějaký obchod s potravinami, popř. zda se dají potraviny zakoupit někde v blízkém okolí. Dále bychom chtěli navštívit Vulcano. Někde jsem četla, že z Tropea snad jezdí nějaká loď. Nevíte něco bližšího? Cenu, čas, atd. Děkuji za odpověď. Alena.

V Briatico je např. supermarket Conad. Najdete ho na Via Cocca. Z Tropea se pořádají každý den plavby na tři ostrovy Stromboli - Lipari - Vulcano. Pořadatelem je společnost Tropeamar. Loď vyplouvá v 7:45 z přístavu v Tropea a zpět je v 17:00. Cena pro dospělého je € 45,00 a pro dítě € 25,00. Přímo v pokladně se ještě vybírá vstupní turistická taxa na Aiolské ostrovy ve výši € 1,00 za osobu. Přečtěte si reportáž z tohoto výletu (Aiolské ostrovy) a podívejte se na fotogalerii (Vulcano, Lipari, Stromboli).

# 31.07.2009, 22:57.
Děkuji Vám za rychlou zprávu, asi se budu muset podívat někde v Chorvatsku. V Řecku jsme byli asi 5x a vždy spokojenost, ale vždy autobusem. Už jsme trochu starší, tak jsme chtěli něco autem, kdy si můžeme zastavit jak potřebujeme. Jinak děkuji a přeji příjemný víkend. S pozdravem Josef.

Bohužel Itálie je taková. V srpnu funguje něco jako celozávodní dovolená, kdy snad všichni Italové směřují z měst k moři a zaplní přímořská letoviska. Proto jsou v tomto období nejvyšší ceny (velká poptávka), ubytovatelé požadují pobyt od So do So. Vše opadá až poslední týden v srpnu. Nicméně sehnat ubytování až na místě v přímořských letoviscích není nemožné, ale značně složité.

# 31.07.2009, 21:15.
S rodinou jsme se trochu opozdili ve výběru dovolené. Po návštěvě Vašich stránek nás zaujala Kalábrie. Mám dotaz, zda je možné cestu uskutečnit s vlastní dopravou s přespáním na severu Itálie (okoupat se a jít spát), druhý den zbytek cesty. Z rodinných důvodů můžeme vyjet až v neděli nebo v pondělí 2. až 3.8.2009. Je možno najít v Kalábrii ubytování - apartmán, studio atd. pro 4 osoby? Poradil byste nějaká místa? Mohou být i rušná. Děkuji předem. S pozdravem Josef z Hulína.

Takovou cestu samozřejmě uskutečnit lze, jen jste si vybrali termín, kdy v Itálii začíná ta nejvyšší sezóna. Přímořská letoviska jsou plná turistů a najít ubytování na místě až po příjezdu bude dost náročné. V Itálii to nefunguje jako v Chorvatsku nebo Rakousku. Italští ubytovatelé sázejí na velké tour operátory a agentury, přes které prodávají své kapacity nejlépe co nejvíce dopředu. Doporučujeme na místě vyhledat turistickou informační kancelář (Pro Loco), která Vám s vyhledáním ubytování pomůže. Počítejte však s těmi nejvyššími cenami, které jsou i několikanásobkem mimosezónních cen. Ubytování po cestě doporučujeme hledat až někde za polovinou cesty, tj. někde mezi Mestre a Florencií. Pomůže Vám v tom Booking. V Kalábrii doporučujeme dvě lokality - Praia a Mare (naše reportáž Kalábrie 2002) nebo Capo Vaticano (naše reportáž Kalábrie 2006).

# 29.07.2009, 14:24.
Chystáme se do Kalábrie s pejskem, Zlatým retrívrem, a marně hledáme pěkný hotel v zeleni u pláže v oblasti Capo Vaticano. Našla jsem Hotel Villaggio Cala di Volpe, nicméně přes všechny dostupné CK je vyprodán. Neměl byste pro nás nějakou radu? Termín je od 29.8. do 12.9.2009. Předem děkuji a přeji krásný den. Lucie.

Jedinou možností je, pokusit se zajistit ubytování v Hotel Villaggio Cala di Volpe napřímo. Pokud budou mít ve Vašem termínu vyprodáno, pak nezbývá, než hledat jiné ubytování. Podívejte se na Booking, kde je široká nabídka ubytovacích kapacit na Capo Vaticano. V oddíle Zařízení zaškrtněte Domácí zvířata povolena. Určitě něco vhodného najdete.

# 28.07.2009, 17:44.
Chystáme sa s partiou v septembri na road trip po Kalábrii a Sicílii a potrebovali by sme zopár rad. Chceme spojiť poznávacie výlety s pobytom pri mori. Co sa týka mora, tak sa mi zda Capo Vaticano ako najkvalitnejšia možnosť v rámci týchto dvoch oblastí. Aký je vaš názor na more? Kde na Sicílii a Kalábrii najdeme najkvalitnejšie kúpanie? Čisté pekné more, čistá pláž, málo ľudí. Pôvodne sme chceli stráviť pár dni v Kalábrii a zvyšok z 15-ti dní byť na Sicílii. Len som si není istý kvalitou kúpania na Sicílii. Nemáte nejaké tipy na krásne more a pláže na Sicílii? Dalšia moja otázka smeruje k ubytovaniu. Plánujeme jednu - dve noci stráviť niekde na pláži (pravdepodobne camp) a potom by sme radi našli nejaké lacné ubytovanie na priváte. Moja skúsenosť z Portugalska je, že sme zohnali za € 20,00 až € 25,00 izbu na noc pre dvoch s kuchyňkou, kúpeľnou, balkonom, TV. Máte predstavu, ako sa pohybujú ceny na juhu Talianska za podobné ubytovanie? Naša predstava je bývať v nejakej prímorskej, kludnejšej, autentickej dedine (pokial vám napadajú nejaké konkrétne miesta, tak budem len rad), avšak s nejakými stravovacími možnosťami. Ubytovanie jednoduché, ale čisté. Ako to funguje s hladaním ubytovania na mieste? Sú tam nejaké info centra, kde majú zoznamy ľudí, co prenajímajú, alebo sa treba pýtať miestnych? Za odpovede vopred ďakujem. Martin.

Moře a pláže na Capo Vaticano patří skutečně k tomu nejlepšímu, co může Kalábrie nabídnout. V září tam už navíc nebude plno. Doporučujeme si toto místo zvolit i jako výchozí bod k mnoha výletům. Malou inspirací Vám může být naše reportáž Kalábrie 2006. Nejkrásnější pláže na Sicílii najdete především na jihu a západě ostrova. Vyhněte se okolí velkých měst, kde bývá moře často znečištěné. Na severu jsou pěkné pláže v okolí Cefalu a Oliveri. Na severozápadě je nádherná oblast kolem San Vito lo Capo, kde jsou snad nejkrásnější pláže s bílým pískem na ostrově. Nedaleko je přírodní rezervace Zingaro. Pokud se budete pohybovat po východním pobřeží, tak pěkné pláže jsou u Taorminy nebo pláž Fontane Bianche na jihovýchodě. Seznam kempů najdete na portále Camping. Začátkem září však může být někde problém s ubytováním kratším než termín So - So. Pokud byste však spali ve vlastním stanu, tak problém není. S hledáním ubytování v Itálii až na místě je to složitější než např. v Chorvatsku nebo Rakousku. Na severu Itálie, v těch střediscích typu Bibione, Lignano, Caorle už fungují agentury, které prodávají ubytování ve velkém, na jihu itálie doporučujeme navštívit Turistické informační středisko (Proloco), které Vám s vyhledáním ubytování pomůže. Můžete hledat i na Booking.

# 23.07.2009, 20:51.
Dnes jsem našel vaše výborné stránky. Moc děkuji. Našel jsem na nich řadu užitečných informací. Příští týden jedeme do Kalábrie do Cariati - do Villaggio Le Casette. Máte povědomí o této oblasti a nejbližším okolí? Máme Caravellu upravenou i k přespání na cestě. Jak jsou označena místa na která odkazujete jako Touring24.info? Platí se na nich? Děkuji za odpověď a přeji mnoho dalších, krásných cest. J. z Dubí u Teplic.

Cariati je menší a spíše klidnější letovisko. V nejvyšší sezóně je tam však díky turistům také živo. Menší historické centrum se nachází na jihozápadním okraji městečka. Najdete tam několik marketů, restaurací a kavárniček. Tipy na výlety do okolí najdete v naší odpovědi ze dne 08.07.2008, 18:25. Camper Online - Sosta je databáze těchto míst, ne provozovatel. Místa jsou značena různě. Doporučujeme se bezplatně zaregistrovat jako uživatel této databáze, získáte tak přístup k maximu informací o vybraném místě včetně fotografií atd.