KALÁBRIE 2007

Kalábrie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Kalábrie 2007

Pokud je Kalábrie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2007. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Kalábrie, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o kempech, o výletech v Kalábrii, o trzích, o nákupech potravin a najdete zde také mnoho dalších informací o Kalábrii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 03.12.2007, 19:18.
Dnes jsem našel Vaši adresu při hledání informací ohledně Lipari, kam máme zájem v září odjet na dovolenou, ale zaujala mě Vaše dovolená v Kalábrii a to na Capo Vaticano. Mám dotaz na kontakt ubytování Residence Le Cannelle, zda jste si ho platili v České republice přes cestovku nebo zda jste ho našli až na místě. Díky a přeji příjemný den. Zdeněk.

Residenci Le Cannelle vřele doporučujeme, je to skvělé ubytování v pěkném prostředí, v blízkosti je vše potřebné - viz mapa. Kontakt a veškeré informace najdete na výše uvedených stránkách. Tour operátorem pro jižní Itálii je Polycastrum Viaggi. U nás má své zastoupení. Na jejich stránkách najdete podrobný ceník. Je možné, že tam ještě není ceník na rok 2008, katalogy už mají natištěné, minulý týden nám už došel. Tento ceník ctí většina prodejců, jejichž seznam je rovněž na těch stránkách. Cena v € se pak jednoduše vynásobí aktuálním kurzem v den prodeje. Vyjímku tvoří cestovní kancelář Čedok, která si stanovuje cenu vlastním vzorcem. S Polycastrum Viaggi jsme byli v jižní Itálii několikrát (4x) a vždy pultová cena byla výrazně vyšší než cena od tohoto tour operátora. Takže kupovat ubytování v České republice se nám určitě vyplatilo.


# 21.11.2007, 20:53.
Příští rok chci s rodinou asi v červnu vyjet do Kalábrie tak na 14. dní a nemohu se rozhodnout kam konkrétně, protože chceme na klidné místo. Ale v blízkosti městečka nebo města, protože máme rádi trhy. Jsme čtyřčlenná rodina a preferujeme spíše skromnější ubytování v blízkosti moře. Děkuji za odpověď, vaše rady jsou super. R.

Jednoznačně doporučujeme Capo Vaticano. Nádherné moře, nádherné pláže, široké možnosti výletů. Pokud chcete být v blízkosti města, tak někde kolem městečka Tropea. Pokud však pojedete vlastním autem, tak bychom se přiklonili k tomu Capo Vaticano. Přečtěte si naši reportáž Kalábrie 2006 z Capo Vaticano. Najdete tam i fotogalerii. Pokud by Vám toto nevyhovovalo, klidně se ozvěte, blíže specifikujte Vaši představu a určitě Vám poradíme. V Kalábrii jsme bydleli na severu v Praia a Mare - reportáž Kalábrie 2002 i na jihu na Capo Vaticano. Spoustou dalších míst jsme navštívili nebo jimi projížděli. Co se týče klidného místa, tak v červnu je v Kalábrii klid většinou všude.

# 21.08.2007, 21:44.
Děkuji za podrobné informace. Ještě jsem zapomněla na toto: 1. Jak daleko je to z residence na pláž? Je to hodně z kopce? 2. Měli jste oblíbenou hospůdku někde v okolí? 3. Který den byl trh? 4. Měli jste během cesty nocleh v kempu nebo v hotelu? Děkuji a zdravím. Vlasta.

1. Z residence na pláž je to 1 km. Je to dost z kopce. Residence Le Cannelle však má vlastní dopravu na pláž 4x denně - ráno, před obědem, po obědě, večer. Jezdí vlastní osobní dodávkou, pokud neodvezou klienty napoprvé, otočí se několikrát. Jízdní řád visí na té dodávce, která je zaparkovaná před recepcí. My jsme cestu z kopce pěšky absolvovali několikrát, poněvadž nám nevyhovoval dopolední termín. Zpět jsme šli pouze jednou, to jsme nevěděli ještě o dopravě. Je to v horku dost náročné. Lepší je se přizpůsobit dopravě, která je dobře časově rozvržena. Je ale možné, že v září už bude parkovištíčko u pláže prázdné, tak budete moci na pláž jezdit autem. My jsme tam byli v první polovině června a bylo pořád plné. 2. My jsme do hospůdek nechodili, jsme dva dospělí a dvě děti, takže jsme si vařili v apartmánu sami. Tento model nám vyhovuje už několik let a už máme osvědčené polotovary, které si vozíme s sebou a které nakupujeme. Na Capo Vaticano je ale spousta restaurací, kam lze zajít. Romantické může být povečeřet nebo jen posedět při kávičce přímo nad útesy Capo Vaticano v části zvané Belvedere Sud, kde je agroturistická restaurace. Tady začíná vyhlídková trasa po Capo Vaticano. Nebo v části Belvedere Nord, kde je pěkná zahrada s vyhlídkou a restaurací. Jinak všude je spousta restaurací jak u residencí a hotelů, tak i samostatných. Přímo na pláži je restaurace v komplexu nazvaném Onda Blu. 3. Na tuto otázku neznáme odpověď. Na Capo Vaticano jsme trhy nějak minuli a ani jsme po nich nepátrali. Hodně jsme jezdili po výletech a pokud právě ne, tak jsme si užívali moře. Nakupovali jsme buď na výletech v Tropea, Vibo Valentia, Nicotera, Pizzo atd. nebo cíleně v marketech naproti residence nebo v S. Domenica nebo S. Nicoló. Neověřená informace: trhy by se měly konat - San Domenica: každé pondělí, Tropea: každou sobotu. 4. Když jsme jeli do Kalábrie 2002, spali jsme cestou v kempu. Kemp si lze vybrat na portále camping.it). Když jsme jeli na Gargano 2003 a Lukášek těsně před odjezdem chytil jednodenní střevní chřipku, tak jsme potom museli jet nonstop. Od té doby jezdíme tak, že přespáváme v autě u Autogrilu na Autostrádě. Jsou tam k tomu přizpůsobená stání. Nevýhodou je nepohodlí, výhodou pak to, že můžeme zastavit prakticky kdykoliv a nejsme tak vázaní na předem stanovené místo.

# 20.08.2007, 18:45.
Vážení Řehůřkovi, přečetla jsem si Vaši reportáž Kalábrie 2006. Moc se mi to líbilo, a protože se tam v září chystám, ráda bych se Vás zeptala na pár informací. Cestu hodlám rozdělit na dvě části s přenocováním: Praha - Florencie a Florencie - Tropea. V CK Azzurro jsem si vybrala residenci Le Cannelle, kde jste, myslím, bydleli také. Ráda bych se zeptala na podrobnosti druhé poloviny cesty, zvlášť od Salerna na jih. Jak to vypadá s budováním dálnice? Jak douho Vám přibližně trvala cesta ze Salerna dolů? Dále se zeptám na možnosti nakupování pečiva v blízkosti residence a zda je v resindenci pitná voda nebo je nutné kupovat vodu balenou? Hovoří paní majitelka anglicky? V italštině jsem schopna primitivní komunikace. Napište mi něco hezkého, na co se mám nejvíce těšit. Děkuji. Zdravím. Vlasta.

Dálnice od Salerna na jih je bezplatná, občas jsou na ní uzavírky, protože se opravuje apod. Nebylo to však nic dramatického. Průjezdnost byla plynulá a nijak to nezdržovalo. Na mýtnici u Salerna jsme byli v 8:54 a v Residenci Le Cannelle někdy kolem 14:00. Tedy přibližně za 5 hodin včetně přestávky na oběd. Od Salerna do Ricadi je to přibližně 380 km. Mimo dálnici v závěru je to přibližně 40 km. Pečivo jsme nakupovali v obchůdku hned naproti Residenci Le Cannelle. Majitel si nás už pamatoval a vítal nás slovy: Uno pane :-) Nakupovali jsme tam totiž jen chléb, ostatní nákup jsme dělali v marketech v San Domenica nebo v San Nicolo. Pitná voda v residenci je, ale nedoporučovali nám ji pít. Mají tam pro ní nádrže, které po zimě nebyly zřejmě extra čisté. Je možné, že v září bude situace jiná. Zeptejte se přímo na místě. Paní majitelka hovoří anglicky dobře. Za našeho pobytu pracoval v residenci i bulhar Romano, se kterým jsme se domluvili rusky. Na co se máte těšit? Je tam nádherně, zřejmě nejkrásnější moře a pláže v celé Itálii.

# 17.08.2007, 19:18.
Letos bychom se chtěli z největší pravděpodobností vydat do Kalábrie v období od 25.8. do 2.9. Mám jen dotaz, zda se dá v pohodě sehnat ubytování na místě, v kempu nebo privátu a zda je tam bezpečno, co se týče případného krátkodobého spánku v autě při únavě. Děkuji za odpověď. V.

Od 25.8.2007 je v jižní Itálii už po plné sezóně, pravděpodobně bude tedy možné ubytování sehnat až na místě. Jako každému však doporučujeme si ubytování najít na internetu a kontaktovat ubytovatele a ubytování si zarezervovat, není to Chorvatsko. Podívejte se na Booking. Krátkodobý spánek v autě - máte na mysli zřejmě cestu tam nebo zpět. Doporučujeme takhle přenocovat výhradně na Autostrádě. Nejlépe před motoresty Autogrill. Jsou tam zastřešená stání pro auta, kde většina cestovatelů přespává v autě. Přespat lze i na čerpacích stanicích na odstavných parkovištích. Vše máme osobně vyzkoušeno, nikdy nebyl problém. V Kalábrii na bezplatné dálnici to ale nedoporučujeme.

# 07.08.2007, 16:52.
Vážení, mám dotaz. Chceme se s přítelem vypravit ve druhé polovině září do Kalábrie na Capo Vaticano. Zajímalo by mě, jaké v té době bývá v tomto místě počasí. Mám problémy se slunečním ekzémem a tak se bojím, že ještě tou dobou bude slunce hodně pálit. Děkuji a jsem s pozdravem. Hana.

Druhá polovina září už není v této oblasti tropická. Počítejte s tím, že ale slunečno ještě bude. Rozhodně však ne teploty nad 30 stupňů. Dlouhodobé předpovědi v této oblasti doporučujeme sledovat na serveru Weather, krátkodobé na Meteo.

# 05.08.2007, 19:02.
Pane Řehůřku, děkuji za zajímavé informace na vašich stránkách, plánuji dovolenou v Kalábrii a načerpala jsem spoustu zajímavých informací. Jen teď zvažujeme, zda se vydat po týdnu v Tropea do Scalea a nebo do Crotone - spíše to vypadá na Crotone. Hodně štěstí v cestování i v osobním životě přeje Simona.

Děkujeme za Váš pěkný e-mail. Po týdnu v Tropea doporučujeme spíše Praia a Mare než městečko Scalea. Obě městečka jsou od sebe vzdálená jen kousek, ale rozdíl je dost značný. Praia a Mare má daleko pěknější pláž a panoráma hor se zálivem Policastro je úžasný. Koupání v takovém přírodním divadle je zážitek. Scalea má zase pěkné starobylé město na kopci, tam si však můžete udělat půldenní výlet. Přečtěte si naši reportáž Kalábrie 2002. Crotone je zase pěkné historické město, Capo Colona na jih odtud nabízí zajímavý archeologický park. Byli jsme tam sice jen chvilku, při našem návratu ze Sila Grande, ale nelitovali jsme. Starořecký Krotón má své kouzlo. Pláže jsou tam údajně také velice pěkné. Pokud zvolíte Crotone, nezapomeňte si udělat výlet do pohoří Sila Grande. Je to Finsko uprostřed Kalábrie. Přečtěte si naši reportáž Kalábrie 2006.

# 10.07.2007, 10:30.
Rád bych s manželkou do Kalábrie vlastním autem. Chtěl bych ze zeptat, zda je možné ubytování sehnat až dorazíme na určité místo, nebo zda si musíme zařídit ubytování předem, než vycestujeme, když jsme jen dva. Chtěl bych ubytování v apartmánu u soukromníka a popřípadě v jakých cenových relacích se pohybuje ubytování. Děkuji za odpověď. H.

Hodně záleží na tom, kdy do Kalábrie pojedete. Pokud pojedete mimo sezónu, tak byste problém mít neměli. Pokud však pojedete o prázdninách, tak už by se Vám to podařit nemuselo a v případě hlavní sezóny (první tři týdny v srpnu) je spíš pravděpodobné, že žádný apartmán neseženete. Na rozdíl např. od Chorvatska, Rakouska apod. nejsou na místě apartmány nebo volné pokoje výrazně nabízeny. My jsme si vždy ubytování zajišťovali v ČR přes tour operátora Polycastrum Viaggi a zkušenost na místě byla taková, že pultové ceny byly výrazně vyšší než cena, jakou jsme měli od CK. Ceny najdete na výše uvedených stránkách českého zastoupení. Podívejte se také na Booking.

# 01.07.2007, 13:11.
Chtěla bych Vás požádat o radu. Před měsícem jsme si koupili svůj první obytný přívěs. Při plánování dovolené nás napadla Itálie, konkrétně její jižní část - Kalábrie. Vzhledem k tomu, že máme malé dvacetiměsíční dítě, netíží nás dovolená o prázdninách a proto jsme se rozhodli jet až v září. Jsme si ale vědomi, že cesta je dlouhá a není rozumné ji s dítětem absolvovat najednou. Proto bych Vás chtěla požádat o radu a tipy, jak nejvhodněji cestu naplánovat - zda máte nějaké tipy na kempy po cestě a zda nám můžete doporučit nějaký konkrétní kemp v Kalábrii. Předem děkuji za informaci a jsem s pozdravem. Jana.

Původně jsme uvažovali úplně stejně a naši cestu na jih Itálie jsme si rozložili na dvě etapy s přespáním v kempu v polovině cesty. Pak jsme ale zjistili, že děti cestu zvládají velice dobře a v autě se bez problému prospí jak odpoledne, tak i večer. Je to samozřejmě podmíněno tím, že se můžeme bez problému vystřídat za volantem a tak jet téměř nonstop. Přestávky jsou samozřejmě nutné jak pro děti, tak i pro řidiče. Ušetřené peníze za kemp tak většinou investujeme do dálničních poplatků, čímž se cesta časově významně zkrátí. Naše doporučení: většinou se cestovatelé v půli cesty do Kalábrie ubytují v některém z kempů u Lago Trasimeno na půli cesty mezi Florencií a Římem. Zkuste např. vyhlášený Badiaccia Village Camping v Castiglione del Lago (PG). Za karavan zaplatíte € 6,00, za auto € 2,00, za osobu € 5,50. Dítě do dvou let neplatí. V Kalábrii samozřejmě záleží na oblasti, do které se hodláte vypravit. Dle našich zkušeností doporučujeme oblast Capo Vaticano (naše reportáž Kalábrie 2006), která se nám zatím ze všech navštívených míst líbila nejvíce. Tady doporučujeme camping Costa Verde. Pěkných kempů na Capo Vaticano je samozřejmě více, stejně tak i po celé Kalábrii. Jejich seznam s odkazy na jejich webové stránky najdete na portále camping.it.

27.06.2007, 18:40.
S tou cenou máte pravdu. 22000,- Kč za týden určitě platit nechci, na druhé straně si nemohu s dovolenou moc vybírat, protože žena je učitelka a nedostane volno v jiném termínu než od 1.7. A tak hledám a hledám ... Pokud nechci do kempu, tak se na rozumnou cenu dostávám velice těžko. Kdybyste měli tip, rád si ho poslechnu. Myslím mimo doporučované CK. Dlouho jsem polemizoval mezi oblastí Capo Vaticano a poloostrovem Gargáno a vyhrál prvně jmenovaný. O dálnici od Salerna dolů se sice nesou internetem nepěkné zprávy, ale pobyt by to měl vyvážit. Kam vyrážíte letos? Vláďa.

S tou dálnicí od Salerna si hlavu vůbec nelamte. Je v pohodě. Na internetu se toho napíše ... Je sice pravda, že se neustále opravuje a jsou tam občas zúžení do jednoho pruhu, je to ale pořád mnohonásobně lepší než naše D1. Stejně tak všichni kritizují bezplatnou dálnici z Ravenny do Orte (nad Římem). Nám vůbec nedělá problém se trochu zkrotit a jet po ní podle našeho názoru nutnou stovkou. Úspora € 30,00 oproti klasické cestě přes Florencii za to stojí. Těch € 30,00 jsme raději investovali do výletů. My letos jedeme po čtyřech letech opět na Gargáno, tentokrát jižněji do Mattinaty. V roce 2003 jsme byli ve Vieste. Sice máme Gargáno prozkoumané důkladně, o program na těch necelých čtrnáct dnů rozhodně strach nemáme - chystáme se prozkoumat prales Foresta Umbra v částech, ve kterých jsme ještě nebyli, určitě pojedeme k mořským jeskyním - nově od jihu. Objevili jsme, že je tam i turistická trasa po pobřeží, tak uvidíme. Vyrazíme na ostrovy Tremiti, tentokrát vynecháme okružní plavbu a více se zaměříme na největší ostrov San Domino. Nebude chybět návštěva aquaparku v Manfredonii, navštívíme několik vesnic ve vnitrozemí, ve kterých jsme ještě nebyli. Něco z toho určitě odpadne a něco zase přibude. Chytli jsme po last minute, který byl tak výrazný, že jsme ani chvíli neváhali. Sice do kempu, do vybaveného stanu, což je hluboko pod našimi dosavadními zvyklostmi, ale rozhodly děti, pro které to bude velké dobrodružství. A koneckonců jsme jim na letošek stejně slíbili nějakou týdenní výpravu pod stan. Cena je směšná - 4000,- Kč za ubytování s polopenzí na 11 nocí, 1500,- Kč parkovné :-) a 1100,- Kč komplexní pojištění - léčebné výlohy bez limitu, úrazové, zavazadla, odpovědnost, storno. Celkem tedy pro čtyři osoby za 6600,- Kč. Jistě uznáte, že ta cena na polovinu července je fantastická. Sice jsou na internetu záporné ohlasy na delegáta a na polopenzi, my však máme osobní kladné reference od dvou nezávislých lidí, kteří přesně na stejném místě byli ve stejném typu ubytování a se stejnou cestovkou. Delegáta nepotřebujeme. Nepotřebovali jsme ho nikde, ani v Alpách, jsme naprosto soběstační. Co se stravy týče, stejně budeme kvůli dětem vařit obědy jako koneckonců vždy v Itálii. Takže se na naše stránky můžete podívat někdy v srpnu, jaké budou ohlasy. Zde je osobní kontakt na Le Canelle, zkuste se s nimi domluvit napřímo, třebas Vám vyjdou vstříc a nabídnou Vám cenu nějaké na poslední chvíli odmítnuté kapacity, nebo nějakého komplexu v okolí. Když jsme tam byli my, stavěly se v sousedství dvě residence (stejný vjezd), takže je možné, že první sezónu nemají plně obsazenou: Residence Le Cannelle, Capo Vaticano (VV), Viale G. Berto, Tel.: 0963 665548, Fax: 0963 665477.

# 27.06.2007, 11:54.
Ještě mě napadla jedna věc. Jak je to v oblasti Capo Vaticano s možností nákupu čerstvých ryb a mořských potvor? V receptáři jsem pak také marně hledal recepty zaměřené právě na tento typ jídelníčku. Máte osobně nějaké dobré tipy na zpracování plodů moře? Díky. Vladimír.

K dispozici jsou recepty na ryby - i když jsou tam převážně kapři :-) a mořské plody, postupně je budeme rozšiřovat a zřejmě v budoucnu, pokud čas dovolí, vytvoříme speciál zaměřený speciálně na Kalábrii včetně receptů. Nákup čerstvých ryb: moc jsme po tom nepátrali, prodávali je však na každém trhu, které jsme míjeli při našich cestách - Ricadi, San Nicolo, Santa Domenica, Tropea, Nicotera atd. Určitě ale tato možnost je, protože přímo v Residenci Le Cannelle je možnost využití grilu a pravidelně tam hosté ryby grilovali. Takže v blízkosti určitě nějaký zdroj je. V sezóně na 100%. K Le Cannelle. Všude se uvádí vratná kauce € 75,00 až € 100,00. Když jsme se o ni zmínili a zeptali jsme se kolik máme složit kauci, paní majitelka jen mávla rukou, usmála se a žádnou kauci nechtěla. Raději s ní ale počítejte.

# 27.06.2007, 11:49.
Díky za Vaši odpověď. Pokud jde o ceny, překvapilo mě, že Polycastrum nabízí tu Vaši residenci asi za € 800,00 a na stránkách samotné residence je cena necelých € 400,00 ve stejném termínu a za stejný apartmán. To jsou opravdu takto rozdílné ceny? Podle Vašeho popisu bych to čekal spíše obráceně. Na ty pláže jsem se ptal hlavně s ohledem na děti, které mají 12 a 5 let, tedy rozdílné potřeby náplně. I když oba rádi šnorchlují. S pozdravem Vladimír.

Pozor na ty pultové ceny přímo v Itálii u provozovatelů. Mají zcela jiný způsob kalkulace. Např. u Residence Le Cannelle je v termínu od 7.7. Bilo A pro 4 osoby za € 368,00 na týden. K tomu je ale třeba připočítat ty jejich povinné příplatky: € 20,00 za osobu a týden za spotřebu energií a vody, € 50,00 za apartmán a týden za povinný plážový servis, € 40,00 za úklid apartmánu. Dohromady tedy € 538,00, což je skutečně méně než cena v Polycastrum Viaggi, která je € 710,00. Tady je vše v ceně. Nejsme si však jistí, zda nejsou na místě ještě další příplatky v případě nákupu na místě. Je ale třeba porovnávat konkrétní typ apartmánu a konkrétní termín. My jezdíme převážně v červnu a vždy nám to vyšlo výhodněji od cestovky než na místě. I o polovinu méně. Druhá věc je, že renomovaná cestovka je přeci jen jistota. Když dojedete na místo a dopředu zablokované ubytování vám prodají, protože je přemluvil nějaký Ital nebo Němec, nic s tím nenaděláte a v sezóně jinde nic nenajdete. Cestovce to neudělají, protože jim přináší pravidelný zaručený celosezónní příjem a nebudou riskovat, že jim tour operator zruší smlouvu. Pokud se stane, zajistí Vám cestovka náhradní ubytování. Mluvíme o těch solidních typu Polycastrum Viaggi, Čedok, Invia, Azzurro atd. Mezi solidní počítáme samozřejmě i Le Cannelle, takže to berte spíše v obecné rovině. V současné době lze v ČR koupit ten apartmán pro čtyři osoby za 21990,- Kč na týden od 7.7. - viz odkaz z naší reportáže, vyberte si svoji dovolenou v Kalábrii, do vyhledávacího pole pak stačí zadat cannelle, což je o přibližně 4000,- Kč více než naše kalkulace pultové ceny z webu Le Cannelle - nevíme však, zda se neplatí ještě za parkovné apod. 21990,- Kč je za týden neskutečná cena, my jsme se do této ceny vešli za pobyt na dva týdny + týden na Sicílii a ještě nám zbylo na trajekt ... a pořád jsme nebyli na těch 22000,- Kč. Pláže pro děti - absolutně vhodné. Loni naše děti měly 6 a 11 let, takže nějak tak jako Vaše. Byl to pro ně ráj.

# 26.06.2007, 13:45.
Moc se mi líbí Vaše stránky jak graficky, tak i obsahem. Tvorbou webu se zabýváte i profesionálně? Mám dotaz na ubytování. Zajišťovali jste si ho v Čechách? Pokud ano, tak u které cestovky? Lokalita se mi moc líbí a chci se vyhnout masovým několikakilometrovým plážím právě kvůli šnorchlování a potápění. Tím mě napadá, vy jste se také potápěli nebo jen šnorchlovali? Díky za informace. S pozdravem Vladimír.

Děkujeme za pochvalu. K Vašim otázkám: tvorba webu je především koníček, který je nástrojem pro zaznamenání výsledků dalšího koníčku - cestování a vaření. Jinak už existuje asi desítka webů firem, které jsou z našeho pera. Ubytování v Kalábrii jsme si zajistili u Čedoku - konkrétně Kalábrie 2002, Kalábrie 2006. Na Sicílii 2006 jsme byli ubytovaní od CK Azzurro a na Garganu 2003 od Čedoku. Obě společnosti mají ale jedno společné, Kalábrii nepořádají, prodávají zájezdy od italského tour operátora Polycastrum Viaggi, který sídlí v Praia a Mare a má v ČR zastoupení. Je tedy úplně jedno, od které cestovky si pobyt od Polycastrum Viaggi zakoupíte, rozhodující je zřejmě jen cena. Čedok má trochu jinou cenotvorbu, účtuje za hlavu, kdežto Azzurro ctí ceník Polycastrum Viaggi, tedy v € za apartmán. Při prodeji pak přepočítává aktuálním kurzem. Podobně postupuje spousta dalších cestovních kanceláří. V poslední době se nám jeví jako nejvýhodnější nejvýznamnější internetová agentura Invia, poněvadž má komplexní nabídku přibližně 200 cestovek a lze tak velice dobře vybrat z obrovské nabídky dovolenou ušitou na míru. Z toho důvodu jsme ji začali aktivně podporovat na našich stránkách a proto z našich reportáží vedou už odkazy s přednastavenými filtry přímo na výběr ubytování v dané lokalitě (Kalábrie, Gargano, Sicílie apod.). Už jsme u nich koupili letošní dovolenou a jednání probíhalo na solidní úrovni. Pro úplnost se podívejte i na Booking. Na Capo Vaticano najdete pláže i plážičky. Pro potápění a šnorchlování je to skutečný ráj, stejně jako např. ostrovy Tremiti u Gargana. My jsme jen šnorchlovali. Stačilo nám, když děti viděly nádherná různobarevná a různotvará hejna rybiček, dovádějících kolem útesů.

# 17.06.2007, 23:15.
Už pol dňa sa mordujem po internetových stránkach, pretože práve dnes sme sa rozhodli navštíviť Kalábriu. Nakoľko sme zarezervovali lacné letenky, tak pristaneme v Neapole a ďalej sa budeme prepravovať buď vlakom, resp. autobusom. Viete nám poradiť? Rada by som Vás poprosila o nejaký typ ohľadom strávenia dovolenky - nemáme radi rušné miesta s hotelovými komplexmi, baví nás história, miestne zvyky, nemáme radi preplnené pláže. Mimochodom, cestujeme 29.8. - myslíte, že to už bude kľudnejšie? A ešte, ak môžem: kdesi som sa dočítala o Feferónkových slávnostiach. Neviete mi povedať, kedy bývajú? Ivica zo Slovenska.

Plná sezóna, která je způsobená přesunem velkého množství Italů ze severu země na jih končí třetí týden v srpnu. Poslední srpnový týden doznívá sezóna středoevropská (Němci, Holanďani, Češi, atd.). Takže byste měli mít ve Vašem termínu už docela pohodu. Co doporučit. Co se historie týče, asi nejzajímavější pro Vás by byla oblast na jih od Neapole - Kampánie, s historickými skvosty jako jsou Pompeje, Paestum atd. Pokud se však bavíme o Kalábrii, doporučujeme dvě lokality, které jsme navštívili. První je okolí Praia a Mare, historicky zajímavá jsou města Maratea, Scalea, Diamante. Druhé je Capo Vaticano s výraznou historií, kterou najdete ve městech (od severu) Pizzo, Tropea, Vibo Valentia, Nicotera, atd. Na Capo Vaticano najdete spoustu zapadlých plážiček, které jsou dostupné jen z moře. Bližší informace najdete na našich stránkách v reportážích Kalábrie 2002 a Kalábrie 2006. Co se týče historie, v okolí Capo Vaticano to bude pro Vás asi lepší. Feferonkové slavnosti - Sagra del peperone - bývají od července do září. Asi nejpřesnější informace získáte v turistické informační kanceláři (Pro Loco) přímo na místě, kde Vám poradí, kde se konají nejblíže - pokud budete mít štěstí a ve Vašem termínu se budou konat. Vlakové spojení z Neapole do Praia a Mare resp. z Neapole do Ricadi (Capo Vaticano) najdete na portále Trenitalia, kde zadáte svoje datum a čas, jako nástupní místo Napoli a koncové Praja resp. Ricadi. Do Praia a Mare jezí vlaky přímo, do Ricadi s jedním přestupem. Autobusové spojení nedoporučujeme, vlaky jsou spolehlivější. Pro poznávní krás Kalábrie Vám ale doporučujeme přímo na letišti si pronajmout auto, které Vám zajistí nezávislost, na závěr dovolené pak auto vrátíte zase na letišti. Odpadnou Vám tak i starosti s dopravou z letiště na vlakové nádraží, cesta vlakem a zpět. Podívejte se na Pronájem aut.