ITALSKÉ ALPY 2019

Italské Alpy v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Italské Alpy 2019

Pokud jsou Italské Alpy cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2019. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Italských Alp a poplatcích na dálnicích, o ubytování, o lanovkách, o tipech na výlety, o pronájmu auta, o místní dopravě a najdete zde také mnoho dalších informací o Italských Alpách, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 31.12.2019, 18:14.
Pane Řehůřku, obracím se na Vas s dotazem, zda byste nám neporadil. Loni jsme byli na dovolené na kolech v Riva u Lago di Garda. Moc se nám tam líbilo. Letos jsme si vybrali ubytování v Boario Terme u jezera Capo di Lago. Zkoušeli jsme hledat nějaké informace ohledně cyklo možností, jako jsou trasy a výlety, ale vůbec se nám nedaří nic najít. Neporadil byste, zda je toto místo vhodné pro cykloturistiku nebo se máme spíše držet Rivy, protože tam těch možností bylo hodně? Jen jsme chtěli vyzkoušet zase jiné místo. Nebo které jiné místo by bylo vhodné, když bychom chtěli hory a jezero na cykloturistiku? Děkuji za odpověď. Petra.

Je to oblast také vhodná pro cykloturistiku, mimo jezera spíše s horskými koly (trasa je zobrazena čárkovaně). Podívejte se na Mapy v turistickém režimu, kde jsou cyklotrasy zakresleny růžově. Tipy najdete např. na Visit Lake Iseo.

# 21.11.2019, 21:07.
Narazila jsem na Vaše skvělé rady s výběrem trasy. Pojedu na jarní prázdniny poprvé s dětmi do lyžařského střediska Aprica. Měl byste pro nás prosím Vás radu, jakou cestou se z Prahy vydat? Předem Vám děkuji. S pozdravem Petra.

Viz naše odpověď ze dne 09.02.2019, 04:47 a následující.

# 14.11.2019, 19:16.
23.2.2020 jedeme na Marmoladu - Arabbu, ubytování v Rocca Pietore. Pojedeme z Frýdku-Místku přes Vídeň a Villach. Prosím o radu, zda jet přes Arabbu po SS49 a dále SS244 nebo přes Cortinu d' Ampezzo po SS51 a dále po SP638. Dále prosím o tip na čerpací stanici kolem Villachu a zda nevíte, zda je parkovaní u kabiny na Marmoladu zpoplatněno. Děkuji. Robert.

Určitě doporučujeme jet po SS244. Vámi uváděná varianta po SP638 může být v zimě hodně dramatická. Tankovat doporučujeme až po sjezdu z dálnice, tj. na silnici B100. Např. na začátku Lienz jsou čerpací stanice, kde natankujete diesel za cenu kolem € 1,20 nebo benzin za cenu kolem € 1,25 (např. JET). Parkoviště je pro všechny zákazníky lanovky zdarma.

# 17.10.2019, 09:29.
Mám dotaz na trasu s poplatky do Itálie - Paganella, Molveno, Rezidence Rio Piccilo - z Františkových Lázní. Předem moc děkuji. Petr.

Vaše optimální trasa je následující: Františkovy Lázně - Pomezí - Marktredvitz - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - sjezd San Michele all' Adige / Mezzorona - SS43 - Mezzolombardo - SP64 - Andalo - Molveno - Residence Rio Piccolo. Na silnici SP64 je v případě souvislé vrstvy sněhu nebo ledu povinnost používat sněhové řetězy. Řešením může být i pokračovat za Mezzolombardo o něco dál a odbočit na SS421. Ta Vás také dovede do Andalo a Molveno. V případě špatného počasí si však nevyberete. Poplatkově potřebujete v Rakousku desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 8,30. To samé při cestě zpět.

# 16.09.2019, 17:47.
V květnu 2020 se chystáme na dovolenou k jezeru Como. Jaká by byla optimální trasa z Prahy a jak velké by přibližně byly dálniční poplatky za jednu cestu? Děkuji. Otmar.

Optimální trasy vedou přes Švýcarsko. Dálniční varianta je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Bregenz - Chur - Bellinzona - Lugano - Lago di Como. Kousek dálnice v Rakousku objeďte, nemá smysl ten kousek platit. Sjet musíte v Německu na exit 2 Lindau a přes Bregenz a Lustenau se napojit na švýcarskou dálnici. Ta se platí roční dálniční známkou v ceně CHF 40,00. Oproti cestě přes Brenner a Itálii je to výrazně levnější a také kratší varianta. Varianta bez poplatků je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Garmisch-Partenkirchen - Imst - Landeck - Pfunds - St. Moritz - Chiavenna - Lago di Como. Je třeba jet až přes Landeck mimo Landecker tunnel, který vyžaduje dálniční známku. Pokud se rozhodnete uvedené úseky v Rakousku jet po dálnici, zaplatíte v roce 2020 za desetidenní rakouskou dálniční známku € 9,40. Trasu mimo dálnici je třeba ještě volit s ohledem na počasí. Přejíždí se přes Malojský průsmyk, který je v nadmořské výšce 1815 metrů.

# 11.09.2019, 15:29.
Můžete mi poradit cestu do Itálie k jezeru Lago di Garga, vesnice Limone sul Garda, včetně poplatku za dálnice a tunely? Start je v Plzni. Děkují za informace. S pozdravem Lukáš.

Vaše optimální trasa je následující: Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - sjezd Rovereto Sud / Lago di Garda Nord - Riva del Garda - Limone sul Garda. V Německu se zatím dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 11,70. To samé při cestě zpět.

# 22.08.2019, 09:45.
Děkuji Vám mnohokrát za dobré rady. Ještě jednou se zeptám. Ten přejezd Splügenpass (Passo dello Spluga) je přes zimu zavřený? A ještě. Ty dvě cesty, co jste popsal paní v tom roce 2017 jsou jediné optimální? Děkuji ještě jednou za upřesňující informace. S přáním pěkného dne Jaroslav.

Pokud je Passo dello Spluga otevřený od července do října znamená to, že v zimě otevřený není. Nicméně standardní termín otevření je od března do října. Letos došlo k sesuvům půdy, proto byl průsmyk otevřený po opravách až 7. července. Stejně tak se po otevření průsmyku občas stalo, že v případě lavinových nebezpečí byl otevřen o něco později až po odtání sněhu. Optimální trasa je subjektivní pojem. Pro každého je optimální trasa jiná, protože má jiné požadavky a představy. Podle našeho názoru jsou dvě námi uvedené trasy optimální za u nich uvedených předpokladů. Můžete si samozřejmě naplánovat trasu jinou, která vyhovuje Vám a po které se bezpečně a včas dostanete do cíle cesty.

# 21.08.2019, 13:36.
Cesta do italského zimního střediska Madesimo z Ostravy. Chtěl bych prosím pěkně poradit, jak nejlépe jet do této lokality a také zda v termínu od 25.1. do 1.2.2020 je průjezdný přejezd Passo dello Spluga? Anebo zda existuje lepší cesta, jak přes Německo, tak přes Švýcarsko? Děkuji za rady předem. Jarda.

Doporučené trasy viz naše odpověď ze dne 17.03.2017, 16:41. Rakouská dálniční známka podražila na € 9,20 a mýtné v úseku Tarvisio - sjezd Capriate na € 35,00. Splügenpass (Passo dello Spluga) je otevřený od července do října.

# 15.08.2019, 19:01.
Chtěla bych se zeptat, kolik přibližně činí zpoplatnění silnic, pokud pojedu z Lienz k Lago di Sorapis a po té k Lago di Braies. Děkuji a s přáním hezkého dne Martina.

Silnice nejsou zpoplatněny. K Lago di Sorapis se autem nedostanete, poslední parkoviště je na SR48 u hotelu Cristallo, odkud vede značená cesta k jezeru. Informace o přístupu k Lago di Braies najdete v odpovědi ze dne 27.06.2019, 11:17.

# 06.08.2019, 00:01.
Prosím o informaci, jakou trasu zvolit a na jaké poplatky se připravit z Prahy do Verony. Potom se chceme přesunout ke Gardskému jezeru do Desenzano. Moc děkuji. Iveta.

Vaše optimální trasa je Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 15,50. Z Verona do Desenzano můžete jet mimo dálnici po SR11. Pokud pojedete po dálnici, zaplatíte na mýtném € 2,60.

# 01.08.2019, 15:17.
Ráda bych se poradila. Jedeme s kamarádkami v září dom Bergama letecky z Brna na 4 dny. Ubytování máme v Bergamu a odtud chceme dělat výlety. Jeden den Miláno a jeden den jedno z jezer, popřípadě Verona. Mám dva dotazy, které jezero byste nám doporučil a jak se k němu dostaneme a druhý dotaz - je lepší si půjčit na 4 dny auto a výlety objet autem, nebo je pohodlnější zvolit vlak / autobus? Jsme tři ženy. Děkuji mnohokrát za jakýkoliv tip a odpověď. Pěkný den. Eva.

Pronájem automobilu je pohodlné řešení, pro tři cestovatele i finančně zajímavé řešení. Vyřeší Vám cestu z letiště, po výletech i na letiště. Pronájem doporučujeme přes Rentalcars. Nicméně pokud se chcete vypravit na výlet do Milano a Verona, je výhodnější cestovat vlakem Trenitalia. Zaveze Vás do centra těchto měst a nebudete muset řešit parkování. Navíc zaparkovaný automobil Vám nepřináší službu, kterou si jeho pronájmem zaplatíte. Vlaky z Bergamo do Milano a Verona jezdí často. Jízdenka do Milano stojí € 5,50, jezdí přímé spoje a cesta trvá do hodiny. Jízdenka do Verona stojí € 10,15, přestupuje se většinou v Brescia a cesta trvá přibližně 2 hodiny. V dosahu Bergamo je několik jezer. Z velkých jsou to Como a d' Iseo. V jejich blízkosti je i několik malých jezer. Jezera jsou nádherná, těžko doporučit, které z nich pro návštěvu zvolit. My bychom osobně zvolili d' Iseo. Poznávat ho můžete i na lodi, informace o lodní dopravě najdete na Navigazione Lago d' Iseo. Dopravu z Bergamo zajišťuje autobusový dopravce Bergamo Trasporti.

# 25.07.2019, 22:26.
Tedy jsem se správně domníval, že jet obchvatem Mnichova bude lépe, než jeho centrem. Bohužel východní obchvat nebyl bez problémů, a stau byl v sobotu 20.7. na A8 v podstatě až ke sjezdu na Kufstein a Innsbruck. Trasa západním obchvatem a směr na Ga-Pa by tedy nejspíš byla o poznání rychlejší. Zdeněk.

Ano, je to tak. V době dopravních komplikací z důvodu přesunu turistů do dovolenkových destinací by měla být trasa přes Ga-Pa rychlejší. Mimo dopravní špičky je samozřejmě rychhlejší trasa na Rosenheim a Innsbruck.

# 25.07.2019, 19:08.
Už jsme zpátky v Čechách. Zvolili jsme dlouhou trasu, stále po dálnici. Tam, kde je Rosenheim - Kufstein - Innsbruck, to jelo víceméně bez problémů, nejhorší stau byla u Mnichova, což se dalo v sobotu kolem poledne čekat, jenže ona byla zácpa i ve středu v jedenáct večer, při naší cestě zpět. Mnichov jsme objížděli obchvatem okolo města Waterstetten. Bylo by lepší a rychlejší projet centrem Mnichova? Děkuji. Zdeněk.

Děkujeme za zpětnou vazbu. Právě ta trasa přes Ga-Pa, v Mnichově obchvatem západní stranou, by měla být rychlejší než frekventovaný obchvat na východě. Rosenheim, Kufstein, Innsbruck je vždy hodně loterie, měli jste štěstí. Tento víkend ho cestovatelé určitě mít nebudou. Centrem Mnichova bychom se nevydávali, jako v mnoha velkých městech se můžete dostat do dopravní pasti.

# 24.07.2019, 20:25.
Děkuji, zvolím nabízenou trasu přes Landeck, Zernez. S úctou Jan.

Pokud pojedete bez rakouské dálniční známky, musíte jet až do Landeck a odtud po místní komunikaci. V Landecker tunnel je povinnost mít dálniční známku.

# 21.07.2019, 08:49.
Cestujeme k jezeru Como - Lezzeno - z Liberce. Sdělte laskavě, kde se máme vyhnout švýcarské dálnici. Zřejmě kolem Bodensee, nebo Feldkirch, nechci koupit celoroční dálniční známku a znovu najet na správnou - nejkratší - silnici. Děkuji. S úctou Jan.

Sjet musíte z dálnice už v Německu na exitu 2 Lindau. Odtud musíte pokračovat podél Bodensee až do Bregenz a dále po silnici č. 202 a 203 do Lustenau. Za Lustenau přejeďte po mostě řeku Rýn, za celnicí přejeďte dálnici a pokračujte přes kruhový objezd po Rheinstrasse, která Vás dovede až k silnici č. 13. Ta Vás dovede přibližně souběžně s dálnicí A13 do Bellinzona, odkud se po silnici č. 2 dostanete do Como a následně po SS583 do Lezzeno. Podle našeho názoru je lepší trasa z Mnichova na Ga-Pa a přes Imst, Landeck a Pfunds k rakousko-švýcarské hranici. Ve Švýcarsku potom po silnici č. 27 přes St. Moritz a po silnici č. 3 přes Malojapass do Itálie, kde Vás silnice SS37, SS36 a SS583 dovedou do Lezzeno.

# 18.07.2019, 21:27.
V sobotu brzy ráno 20.7. jedeme osobním autem z Prahy do Bormia. Nabízí se trasa Plzeň - Regensburg - Mnichov - Garmisch-Partenkirchen - Imst. A nebo delší trasa, ale stále po dálnici přes Kufstein - Innsbruck - Imst. Mohl byste nám prosím doporučit jednu z těchto variant nebo případně nějakou jinou ještě vhodnější? Jde nám hlavně o to, abychom dojeli včas a nikde příliš nebloudili. Děkuji. Zdeněk.

My bychom volili variantu přes Ga-Pa. Na trase přes Rosenheim - Kufstein - Innsbruck bývá riziko dopravních komplikací. Pokud tedy nebudete mít rakouskou dálniční známku, dejte si pozor na Landeckertunnel. V tom je nutné mít dálniční známku. Musíte jet až do Landecku, odtud po místní komunikaci a na B180 se napojit až za tunelem.

# 18.07.2019, 14:22.
Mám na Vás prosím dotaz. V sobotu dne 10.8.2019 pojedu z Ústí nad Labem přes Prahu, Plzeň, Mnichov a Brennerský průsmyk do Limone sul Garda a zajímalo by mě, v kolik hodin je optimální vyjet na cestu, abych se vyhnul co nejvíce dopravním zácpám. Úplně bez nich to předpokládám nepůjde. Zpět pojedu v sobotu 17.8.2019. Děkuji. S pozdravem a přáním pěkného dne Vratislav.

Doporučujeme vyjet co nejdříve brzy ráno (i za tmy). Nejhorší situace bývá na obchvatu Mnichova a kolem Rosenheimu. Počítejte s tím, že v Bavorsku už budou prázdniny, tak se budou Němci přesouvat k moři. Možným řešením může být opačná cesta, tzn. přes Salzburg a Innsbruck nebo cesta přes Ga-Pa. Zpět potom doporučujeme jet už ráno.

# 17.07.2019, 22:02.
V neděli 21.7. chceme vyrazit k jezeru Lago di Garda, Jedeme z Břeclavi - Salzburg - Insbruck - Lago. Bývají v neděli na této trase zácpy? Děkuji. Miroslav.

V neděli nepředpokládáme výrazné problémy v dopravě na uvedené trase.

# 13.07.2019, 08:27.
Pane Řehůřku, přeji dobrý den. Chceme se se při návratu do Čech z Rapalla zastavit ve městě Como a podívat se na jezero i na město. Kde bychom mohli nejlépe zaparkovat? Nejde nám primárně o nejlevnější zaparkování, ale na druhou stranu chodit nám též nevadí. Nejsem moc úspěšný vyhledávač, tak moc děkuji za radu nyní i rady předchozí. Jindřich.

Doporučujeme zaparkovat ve velkém parkovacím domě Autosilo Val Mulini. Nachází se na Via dei Mulini. Má kapacitu 630 parkovacích míst. Od centra města je 2 km, od jezera 3 km. Dá se tam dojet i městskou dopravou. Jízdenky za € 1,30 lze zakoupit přímo na parkovišti od 8:00 do 14:00 na pokladně nebo v automatu. Parkoviště je otevřeno od 6:30 do 21:00 a cena je € 1,00 za celý den. Další velký parkovací dům je v blízkosti centra - Autosilo Via Auguardi. K jezeru to je 1 km. Má kapacitu 800 parkovacích míst. Otevřeno je od 6:30 do 2:00, v neděli od 8:00. Za první dvě hodiny se platí € 1,00 za hodinu, od 3. do 14. hodiny € 1,55 za hodinu. Další parkoviště v blízkosti centra je u vlakového nádraží San Giovanni, vjezd je z Via Venini e Giulio. Otevřeno je od 7:00 do 20:00 a platí se € 1,00 za hodinu.

# 09.07.2019, 21:10.
Pane Řehůřku, tento týden jedu s rodinou na dovolenou k jezeru Lago di Garda a chceme si udělat výlet z Malcesine na Monte Baldo lanovkou a z Monte Balda do Malcesine jít pěšky po turistické trase. Na mapách mi to ukázalo trasu přibližně 9,9 km. Mohu se Vás zeptat, zda trasa není nijak obtížná? Dále si chceme udělat výlet do Sirmione autem. Mohla bych se Vás dotázat, kde by bylo nejvhodnější a nejvýhodnější parkování? Předem děkuji za Vaše odpovědi. S pozdravem Naděžda.

Nevíme, jaké máte zkušenosti s vysokohorskou turistikou. Nemůžeme tedy posoudit, zda je trasa pro Vás obtížná nebo ne. Každopádně nejméně náročné jsou turistické cesty přímo od horní stanice lanovky. V Sirmione je velké parkoviště na Piazzale Monte Baldo. Za každou hodinu zaplatíte € 2,20, za více jak 7 hodin do 24. hodin zaplatíte € 16,50.

# 08.07.2019, 10:32.
Moc děkuji za radu na cestu do Éze ve Francii. Chci se ještě zeptat, zda byste nám doporučil nějaký stanový kemp u jezera Como, který je přímo na naší trase a dají se z něj podnikat nějaké túry, že bychom tam zůstali tak 3 noci. Předem moc děkuji za opověď. Diana z okresu Beroun.

Podívejte se na Camping.it - Lombardia / Como. Najdete tam mnoho kempů u jezera Como. Vyberte si ten, který Vám bude nejvíce vyhovovat.

# 05.07.2019, 19:20.
Sháním prosím informaci, kde nejlépe tankovat při cestě přes Mnichov, Innnsbruck, Bolzano do Riva del Garda a po té kde tankovat, když se budeme pohybovat v této oblasti. Existuje nějaká mapa benzínek s časy otvírací doby? Děkuji. S pozdravem Pavel.

Natankujte určitě ještě v Rakousku. Nicméně na brennerské dálnici je už draho. Doporučujeme tankovat tam, kde tankujeme na této trase my. Z dálnice A12 sjedeme na sjezdu 68 Hall-Mitte. Přejedeme řeku Inn a železniční trať. Na první křižovatce odbočíme doleva a na silnici č. 171 po pravé straně tankujeme u Shellu. Na dálnici se vracíme stejnou cestou. Druhou možností je sjet o sjezd později na 70 Hall-West. Za řekou Inn na kruhovém objezdu sjet na třetím výjezdu a po levé straně je ÖMV. Na dálnici se vrátíte stejnou cestou. V Itálii jsou už pohonné hmoty výrazně dražší. Mapu čerpacích stanic a ceny najdete na Prezzi Benzina.

# 05.07.2019, 11:30.
Rád bych se Vás zeptal na trasu z Čáslavi - Lago di Como. Podle navigace nejrychlejší cesta je přes Německo, Rakousko, Švýcarsko, ale nechci platit drahou dalniční známku ve Švýcarsku. Našel jsem si trasu: z Čáslavi na přechod Rozvadov - z Resenburg na München po dálnici - Garmisch P. - Landeck - Sankt Moritz - Chiavenna - Sorico - Lago di Como. Pojedeme z Časlavi přibližně v 19 hodin. Vezeme děti, tak chceme jet na noc. Jsem si vědom 10. denní dalniční známky v Rakousku. Budou i další poplatky? Případně, zda máte jinou rychlejší cestu i s poplatky mimo Švýcarska. Děkuji za odpověď. Tomáš.

Ono zase ekvivalent € 36,00 za švýcarskou roční dálniční známku není tolik. Pokud byste jeli přes Itálii, zaplatíte výrazně více. Nicméně Vámi uvedená trasa je bez dalších poplatků. Po cestě počítejte s přejezdem Malojského průsmyku, který je v nadmořské výšce 1815 metrů. V Rakousku můžete ten kousek dálnice objet po silnici B171. Musíte ale jet až do Landecku, protože v Landecker tunel je třeba mít dálniční známku.

# 03.07.2019, 12:34.
Pojedu autem k Lago d' Iseo do Costa Volpino a přemýšlím o tom, že bych se úplně vyhnula dálnici a jela napříč přes Alpy. Samozřejmě podle navigace. Ukazuje mi to, že je to o 60 km kratší a o 1 hodinu delší. Prý krásná krajina. Je ta cesta sjízdná dobře? Nebývají tam teď v létě zácpy? Pojedu v sobotu. Tam přibližně po obědě. Čas mi nevadí, nespěchám, na dálnicí je prý stejně hodně kamionů a nedá se jet úplně rychle a je drahá. Děkuji za radu. Kateřina.

V tomto případě je asi nejlepší cesta do Bolzano po SS12 a následně po silnici SS42 přes Passo del Tonale. Druhou možností je jet za Innsbruck přes Landecker tunnel a následně do Švýcarska na Zernez a před St. Moritz odbočit na silnici č. 29 směřující přes Bernina Pass. Obě trasy jsou v létě bez problému sjízdné. Musíte samozřejmě počítat s vyšším převýšením a serpentinami. Hodina oproti dálnici je nereálná, počítejte s větším časovým zdržením. Dopravní zácpy se tady tvořit nebudou.

# 27.06.2019, 11:17.
Měla bych dotaz. Začátkem července jedeme do okolí Grossglockneru a města Lienz a když už budeme kousek od Itálie, chtěli jsme se zajet podívat k jezeru Lago di Braies a zase zpět na Lienz. Zajímalo by mě, zda se platí i tady ten kousek mýto a kolik by to bylo? Děkuji za odpověď. Katka.

Silnice B100 v Rakousku a silnice SS49 v Itálii nejsou zpoplatněny. Silnice k jezeru také není zpoplatněna. Parkování stojí € 6,00 od 7:00 do 17:00, € 4,00 od 17:00 do 20:00 a € 2,00 od 20:00 do 7:00. Nicméně máme informace, že by měla být přístupová cesta uzavřena pro automobily od 10. července do 10. září s největší pravděpodobností od 10:30 do 14:00. Parkovat bude možné ve Ferrara, odkud se k jezeru dostanete pěšky za 1,5 hodiny. Fungovat bude také kyvadlová doprava za € 3,00. Takto to proběhlo i loni, takže zprávy o letošním uzavření jsou reálné.

# 25.06.2019, 11:13.
Pane Řehůřku, za 14 dní jedeme do Riva na Lago di Garda. Mysleli jsme, že pojedeme přes Rozvadov, Mnichov a Innsbruck. Mohl byste mi napsat, jaké kde po cestě budou poplatky? A ještě prosím jeden dotaz. Mohl byste mi poradit nějaké pěší výlety v blízkosti severu jezera? Připadá mi, že se všude píše hlavně o cyklistech, ale my bychom raději pěšky. Chtěla bych na Monte Baldo a tam pak nevím kam? Převýšení tak maximálně do 800 m. Potom na Ponalskou cestu - kam nejlépe dojít? Nejdříve jsem myslela až na Ledro, ale to bychom zpět museli asi autobusem, takže tam by asi bylo lepší zajet autem na samostatný výlet? Ještě jsem myslela na Molveno, ale zde je prý letos zavřená cesta na chatu Croz dell Altissimo, nevíte? A dál jsem v koncích. Byl byste tak hodný a poradil mi? Moc vám děkuji. Jana.

Poplatky viz naše odpověď ze dne 06.06.2019, 21:19 - jsou stejné přes Dolní Dvořiště i Rozvadov. Co se výletů týče, itineráře nezpracováváme. Není to v našich časových možnostech. Kupte si nějakou mapu a průvodce, kde si najdete výlety podle svých možností, zkušeností a kondice. Doporučujeme mapu např. z vydavatelství Freytag & Berndt. Pokud vyjedete na Monte Baldo lanovkou, můžete se projít po hřebenovce, je tam několik vyhlídek a je tam možné udělat i okružní cestu. Můžete také sejít dolů. Po Antica Via del Ponale můžete dojít do Biacesa di Ledro a odtud se vrátit po nějaké další značené cestě. Jen si dejte pozor na výběr, směrem k Riva del Garda je několik exponovaných tras, které jsou náročné a ne pro každého. Co se týče přístupové cesty k Croz dell' Altissimo, nevíme o tom, že by byla pro pěší uzavřena. Pro automobilovou dopravu samozřejmě ano.

# 19.06.2019, 08:00.
Pán Rehúrek, ešte by som poprosila informáciu ohľadne Strada della Forra, Lago di Garda - podarilo sa mi nájsť rozne informácie, medzi nimi aj to, že najkrajší je úsek 3 km dlhý - na konci alebo na začiatku cesty - podľa toho z ktorej strany cesty SP38 sa ide - no už som sa nedopátrala, kde ten úsek presne je - z toho, čo som sa dočítala z roznych zdrojov mne to vychádza, že by to malo býť to, co posielam v mape - ak teda mate informácie k tejto ceste, budem rada keď mi poradíte, kde je ta najkrajšia část, nakoľko by sme tam chceli ísť po ceste na dovolenku a nemáme na celú cestu SP38 asi dostatok času. Ďakujem a prajem pekný deň. Alena.

Ano, nejkrásnější je část od místa, kde se SP38 odpojuje mezi Limone sul Garda a Campione od pobřežní SS45bis. Na trasu vjíždíte tunelem. Na trase je na několika místech možnost odstavit automobil a podívat se z několika vyhlídek na Lago di Garda a hory na pozadí. Cesta je hodně úzká, vede skalními soutěskami a tunely. Maximální povolená šířka automobilu je 2,20 metru a výška 3,00 metru.

# 09.06.2019, 20:50.
Vím, že vysokohorská silnice z Misuriny k Rifugio Auronzo na úbočí Tre Cime je zpoplatněna. Nedaří se mi však zjistit aktuální výši mýtného. Můžete mi prosím pomoci? A kolik stojí parkovné u zmíněné chaty? Bývávalo zahrnuto v ceně mýtného, je tomu stále tak? Děkuji za odpověď. Vladimír.

Cena je € 30,00 na den za osobní automobil. Je to pojato jako parkovací poplatek.

# 06.06.2019, 21:19.
Mám velkou prosbu. Mohl byste mi prosím doporučit, jaká je pro mě nejlepší cesta i bez poplatků na cestě na Lago di Garda? Případně, jaké tunely je třeba zaplatit? Odjíždíme z Českých Budějovic. Děkuji moc za odpověď. Barbora.

Vaše optimální trasa je následující: České Budějovice - Linz - Salzburg - Rosenheim - Kufstein - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - sjezd Rovereto Sud / Lago di Garda Nord nebo Affi / Lago di Garda Sud. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 12,80 resp. € 15,60. V Rakousku se mimo dálnice jet nevyplatí, pokud chcete objet Brenner, sjeďte už na Innsbruck Sud a pokračujte po B182 po staré brennerské silnici. V Itálii můžete navázat na SS12 a pokračovat souběžně s dálnicí až do cíle.

# 27.05.2019, 16:57.
Ráda bych se Vás zeptala na vlakové jízdenky z Milána do městečka Como a zpět. Na internetu jsem si našla, že dopravu provozuje společnost Trenitalia / Trenord. Celkově budeme trávit v městečku Como čtyři dny. Zajímalo by mě následující: Je možné si koupit zpáteční jízdenku, když se vracíme až za čtyři dny? Je možné si koupit jízdenku bez určení konkrétního vlaku? Obdobně jako v České republice u Českých drah. Pokud ano, je možné si takovou jízdenku koupit předem i online? Pokud si zakoupím online jízdenku, musím ji také označit / validovat? Děkuji a jsem s pozdravem. Nela.

Do regionálního vlaku je zbytečné kupovat jízdenky online. Cena je stejná ve všech prodejních kanálech. Nepřinese Vám to žádné výhody. Je možné zakoupit zpáteční jízdenku tak jak uvádíte. Informace o jízdenkách v regionálním vlaku najdete v odpovědi ze dne 24.01.2018, 17:50.

# 14.05.2019, 22:33.
Rád bych se zeptal na tip na cestu z Prahy k Lago Maggiore. Vyrážíme již tuto sobotu 18.5.2019 kolem půlnoci. Pojedeme s rodinou přes noc, kvůli malým dětem, aby je cesta nenudila. Chtěl bych se pravděpodobně vyhnout Švýcarsku kvůli dálniční známce a zpoplatněnému průjezdu průsmyky nebo tunely. Má myšlenka je taková, že bychom jeli Praha - Mnichov - Innsbruck - Bolzano vše po dálnici - známka Rakousko + průjezd Brennerem + kousek dálnice v Itálii. To je pro nás známá a vyzkoušená cesta, ovšem dále jsem již v nejistotě. V Bolzanu bychom totiž rádi sjeli z dálnice a pokračovali do cílové destinace již mimo dálnici. Po silnici označené SS42 do Edolo, následně SS39 do Tresendo, potom po SS38 atd. až Lago di Como, Lugano a až do cíle. Vypadá to, že bychom jeli přibližně 300 km asi 5 hodin, ale zase si říkám, že to bude zábavnější cesta krásnou krajinou, než jet z Bolzano po dálnici přes Veronu do Milána atd. Pouze mám obavu, zda se nevyšplhám příliš vysoko - nejvyšší bod cesty je 1883 m, kde by mohl být problém s počasím a zda tam na mě nečekají nějaké skryté poplatky za průjezd. Děkuji za informaci. S pozdravem Jiří.

Podle našeho názoru je cesta přes Švýcarsko lepším řešením. Pokud pojedete po dálnici po Bolzano Nord, zaplatíte v Rakousku desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd Brennerem € 9,50 a na mýtném v Itálii € 5,80. Celkem tedy za oba směry € 39,80. Švýcarská dálniční známka stojí CHF 40,00, tj. podle aktuálního kurzu ČNB € 35,38. Cesta je to přímá a rychlá. Rakouské dálniční známce se vyhnete tím, že pojedete přes Bregenz (sjezd z dálnice už v Německu). Můžete jet také i přes Švýcarsko mimo dálnici, konkrétně přes Nauders, St. Moritz a Majola Pass. Na Vámi uváděné trase z Bolzano se další mýtné neplatí.

# 12.05.2019, 18:04.
Pán Rehúrek, chcem Vás poprosiť o radu. Máme v pláne ísť trasou Tarvisio - Tolmezzo - Ampezzo - Lozzo di Cadore - Valle di Cadore, do Dolomitov - nakoľko tam budeme mať časový priestor urobiť si prestávku na oddych po ceste, mali by ste pre nás ďaký tip, co pekné, zaujímavé sa dá vidieť po tejto trase? Dopredu ďakujem za odpoveď. Alena.

Trasa je to protkaná nádhernými přírodními scenériemi, těžko radit, kde zastavit a kde si udělat přestávku. Např. v Tolmezzo je možné zaparkovat na Via Forame, odtud přejít na Via Pra Castello, na kterou navazuje příjemná cestička k Torre Picotta. Odtud je nádherný výhled na Tolmezzo zasazené do údolí řeky Tagliamento. Příjemná zastávka může být i v horském městečku Ampezzo.

# 11.04.2019, 20:21.
Pane Řehůřku, letos míříme do Itálie přes Vídeň - Graz - Klagenfurt - Tarvisio k Udine již 17.4.2019. Studené počasí opět dává řešit otázku letních pneumatik, které jsem aktivně nazul na konci března, když bylo krásně. Neměl byste tip na stránky s detaily počasí na trase a zejména stavem dálnice? Kdesi jsem četl, že i po 15.4. v Rakousku i Itálii vyžadují v případě sněhu či břečky na vozovce zimní pneumatiky. Je to pravda? Uvítám i tip na webkamery z dálnice. Děkuji. Petr.

Viz naše předchozí odpověď, kterou jsme Vám poskytli 10.03.2018, 10:19. Hodinové předpovědi počasí můžete sledovat na weather.com, web kamery na dálnici na asfinag.at a autostrade.it.

# 10.04.2019, 15:03.
Prosím o radu. Chceme si udělat v květnu výlet z Padovy do Sirmione. Vlakem bychom jeli do Verony a zde jsem zjistila, že z Verona Porta Nuova odjíždí autobus LN026 do Sirmione. Není mi však jasné, na které zastávce vystoupit. Kde je konečná stanice? Zpátky bychom si chtěli poloostrov projít pěšky a došli bychom do Desenzano a odtud opět autobusem LN026 do Verony. Nebo myslíte, že by bylo lepší použít vlak? Jak je to prosím s jízdenkami? Na vlak si kupujeme v automatech na nádraží, ale nevím, jak to funguje u autobusů. Jsou časové nebo podle délky trasy? Na internetu jsem viděla i nějaké jednodenní atd. Vůbec se v tom neorientuji. Moc děkuji za odpověď. Ludmila.

Autobus SIA č. LN026 zastavuje v Sirmione na zastávce Largo Faselo Porto. Z Verony do Sirmione projíždíte přes zóny 328, 327, 326, 325 a 324. Použije se tedy tarif E. Jízdenka stojí € 3,60. Pokud ji zakoupíte až v autobuse, účtuje se příplatek € 1,30. Z Desenzaro do Verony se dostanete stejným autobusem, tentokrát projíždíte navíc ještě zónou 323. Použije se tarif F. Jízdenka stojí € 4,20. Pokud ji zakoupíte v autobuse, účtuje se příplatek € 1,30. Na meziměstských linkách o celodenních jízdenkách nevíme. Pokud se nechcete zastavit ve Veroně, je lepší jet z Padova vlakem Trenitalia přímo do Desenzano. Jízdenka v regionálním vlaku stojí € 9,25. Většinou se přestupuje ve Veroně. Z Desenzano do Sirmione můžete jet zmiňovaným autobusem LN026 nebo i LN008. Z Desenzano do Sirmione projíždíte přes zóny 323 a 324. Použije se tedy tarif B. Jízdenka stojí € 1,90. Pokud ji zakoupíte v autobuse, účtuje se příplatek € 1,30.

# 25.03.2019, 13:44.
Chtěl jsem se zeptat, zda je průjezdná silnice SS301 Livigno - Bormio pro obytná auta, tj. 3,1 metru výšky? Děkuji za odpověď. S pozdravem Tomáš.

Nejsou tam tunely nebo mosty, které by této výšce bránily. Silnice přes Passo del Foscagno má omezení pro vjezd s přívěsy - povolen je od 1.4. do 30.11. od pondělí do pátku v době od 6:00 do 18:00 a v sobotu v době od 6:00 do 10:00. Povinné jsou sněhové řetězy v případě sněhu a ledu v době od 15.10. do 30.4.

# 15.03.2019, 09:16.
Odjíždíme z Livigna tunelem, potom přes Zernes, Martinu ve Švýcarsku a na dálnici před Insbrukem. Jsou na trase povinné úseky pro použití zimních řetězů? Děkuji za odpověď. Irena.

V závislosti na okamžité povětrnostní situaci může být na konkrétním místě v určité části silničním úseku umístěna dočasná značka přikazující použití sněhových řetězů. Při vjezdu do takového úseku bez sněhových řetězů Vám hrozí vysoká pokuta, odstavení nebo odtažení auta. Zvláště když zablokuje tímto pochybením komunikaci, může pokuta dosáhnout i několika tisíců €. Na Vámi uváděné trase bývá v kalamitních obdobích z důvodu sněhu občas uzavřený úsek silnice č. 28 do Zernez. V současné době jsou silnice na Vámi uváděné trase průjezdné bez sněhových řetězů. Nicméně v úseku Zernez - Pfunds mezi Martina a Vinadi je v obou směrech uzavřena silnice č. 27. Jsou tam místní horské objížďky, což může být při zhoršeném počasí problém. My bychom v zimě (i začátkem jara) do Alp bez sněhových řetězů ve výbavě nejezdili.

# 27.02.2019, 13:19.
Jedeme poprvé do Itálie a to poslední týden v srpnu a první týden v září. Plánujeme poznávací dovolenou v okolí jezera Lado di Garda s jednodenní návštěvou měst Verona, Miláno, Bergamo. Je lepší hledat ubytování na severu jezera nebo na jihu? Chceme se zde i vykoupat a hlavně co v této oblasti nevynechat? Je lépe shánět vstupenky na různé vstupy přes internet? Chceme i pár výletů do hor, ale nic těžkého, co byste doporučil? Na zpáteční cestě bychom se rádi zastavili ještě na 3 dny u moře, napadá mě oblast Bibione nebo máte lepší tip? Zpět jedeme do Ostravy. Děkuji moc za odpověď. Eva.

Volba místa ubytování závisí na mnoha faktorech. Z pohledu koupání je samozřejmě lepší jižní část jezera, z pohledu turistiky může být výhodnější se ubytovat na severu. Záleží to hodně na Vašem itineráři. Oblast je to rozmanitá a turisticky velice atraktivní. Co nevynechat záleží na Vašich preferencích. Doporučujeme např. navštívit Castello Scaligeri v Sirmione, nedaleké římské ruiny Grotte di Catullo, Castello Scaligero v Malcesine, Castello di Arco, z dalších míst Desenzano del Garda, okolí Bardolino, Riva del Garda, Gardone Riviera. Pokud jste turisticky založení, nezapomeňte na Monte Baldo nebo např. na Lago di Ledro. Zábavu najdete v Gardaland. Vstupenky bychom kupovali až na místě, online snad jen do Gardaland. Bude už po sezóně, takže blízké destinace Bibione, Lignano nebo Caorle mohou být dobrou volbou. Neočekávejte však kvalitu moře, kterou nabízí jih Itálie. Ubytování doporučujeme hledat přes Booking.

# 22.02.2019, 20:33.
9.3.2019 okolo půlnoci jedeme autem z Prahy do Alagna Valsesia. 15.3.2019 budeme vyrážet zpět okolo 10:00. Můžete mám prosím poradit idealní cestu včetně ceny poplatků, dalničních známek a mýtného? Nevíte, zda bude velký provoz? Děkuji za odpověď. Lucie.

Trasa a poplatky viz naše odpověď ze dne 21.02.2019, 17:47. Odjíždíte v období, kdy největší čtyřtýdenní dopravní zátěž končí. 9.3.2019 se budou vracet nejsilnější turnusy zpět, tzn. proti Vašemu směru. Jediná prázdninová zátěž bude z části České republiky. Prázdniny mají ještě v Hamburgu, to ale tuto dopravu neovlivní. Plus samozřejmě standardní víkendový provoz. Při cestě zpět je to stejné. Sice začínají týdenní prázdniny v Rakousku, to je ale opět pro návrat ze středisek nepodstatné.

# 22.02.2019, 13:25.
9.3.2019 jedeme na dovolenou do Bormia. A stále si nejsem jistý cestou. Někdo jezdí přes nějaký tunel, údajně za € 35,00, někdo přes nějaký průsmyk. Která cesta je dobrá? Prosím o radu. Moc děkuji. Marcel.

Vaše optimální trasa je následující: Tábor - České Budějovice - Linz - Salzburg - Innsbruck - Landecker Tunnel - Pfunds - Zernez - Livigno - Bormio. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20. V ceně je i průjezd tunelem u Landecku. Dále platíte průjezd tunelem Munt La Schera. V sobotu se platí za zpáteční lístek € 36,00. Mimo tento tunel je trasa od Zernez dále směrem na St. Moritz. Před tímto městem odbočíte na silnici č. 29, která Vás převede přes Bernina Pass. Do Bormio potom pokračujete přes Tirano po silnici SS38. Kromě rakouské dálniční známky nic jiného neplatíte. V obou případech je třeba mít zimní výbavu, během nepříznivých povětrnostních podmínek i sněhové řetězy.

# 21.02.2019, 17:47.
Rád bych se zeptal na nejlepší cestu z Prahy do Alagna Valsesia v Itálii a případně nějakou jinou alternativu včetně cen poplatků. Děkuji. Pavel.

Klasická trasa je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolazno - Trento - Brescia - Bergamo - Milano - Novara - A26 - sjezd Romagnano Sesia / Ghemme - SP299 - Alagna Valsesia. V Německu se zatím dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 36,50. To samé při cestě zpět. Celkem zaplatíte za oba směry € 101,20. Alternativní trasa je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Bregenz - Chur - Como - A9 - A36 - Gallarate - A26 - sjezd Romagnano Sesia / Ghemme - SP299 - Alagna Valsesia. V Rakousku ten kousek dálnice objeďte přes Bregenz (je třeba sjet z dálnice už v Německu), ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 35,19) a v Itálii zaplatíte na mýtném € 6,10. To samé při cestě zpět. Celkem zaplatíte za oba směry € 47,39. Je to tedy podstatně levnější trasa, kratší, ale během horších povětrnostních podmínek může být pomalejší.

# 19.02.2019, 18:09.
V sobotu 23.2. jedeme autem do Bormia. Chci jet přes Berninapass. Má být hezké počasí. Díval jsem se, že je otevřený. Jsou nutné sněhové řetězy? Radek.

V zimním období jsou povinné zimní pneumatiky. Sněhové řetězy jsou povinné v závislosti na povětrnostních podmínkách. Pokud pojedete bez sněhových řetězů, může a nemusí to být o riziku. Počítejte s tím, že pojedete i zpět a nemusí to být jen přes Bernina Pass. Za týden se už předpovědi mohou lišit od reality.

# 16.02.2019, 15:37.
Je možné projet do Bormia v Itálii průsmykem Stelvio? Jedu autem 19.2.2019. Děkuji. Pěkný den. Jan.

Průsmyk Passo dello Stelvio je v zimním období uzavřený. Začátek a konec je závislý na sněhové situaci. V loňském roce byl na léto otevřen 25.5.2018 v 8:00 a znovu na zimu uzavřen 9.11.2018 v 18:00.

# 13.02.2019, 15:03.
Prosím o doporučení nejlepší trasy z Frýdku-Místku do Italských Alp - Rasun di Sopra. Čemu se vyhnout. Je to naše první lyžování po vlastní ose. Plánujeme odjezd z Frýdku-Místku v neděli 17.2. ráno ve 4 hodiny a domů odjezd v sobotu 23.2. dopoledne. Předem děkuji za tipy. Tomáš.

Vaše optimální trasa je následující: Frýdek-Místek - Olomouc - Brno - Vídeň - Graz - Villach - Spittal - Lienz - Silian - Rasun di Sopra. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20. Váš termín je kritický, patří ke čtyřem nejvíce frekventovaných z hlediska lyžařských prázdnin. Prázdniny mají prakticky všude, vrcholí v Rakousku. Každopádně se Vám zřejmě nevyplatí jet klasickou trasu přes Brenner, především z důvodu dopravních komplikací, ale také ušetříte € 9,50 za průjezd Brennerem a € 2,90 na mýtném v Itálii, celkem tedy € 24,80. Trasa přes Graz a Villach je rychlejší než trasa, kterou nabízejí navigace přes Leoben a St. Michael. Tam se navíc ještě platí mýtné za průjezd Katschbergtunnel. Každopádně pokud pojedete v neděli brzy ráno, neměly by být dopravní komplikace i na standardní trase. Při cestě zpět ale ano.

# 09.02.2019, 04:47.
V sobotu 16.2. nám začne týdenní pobyt v Aprica. Jakou cestu byste doporučili, přes Brenner nebo Berninu? A má cenu vyrážet v pátek před půlnocí? Předem děkuji. Helena.

Viz naše odpověď ze dne 04.12.2018, 09:33. Vzhledem k tomu, že se jedná o hodně lyžařsky frekventovaný termín, může být trasa přes Bernina Pass dopravně méně komplikovanější než přes Brenner. Nicméně rozhodujícím faktorem bude aktuální sněhová situace v době odjezdu. Aktuální informace, web kamera apod. viz Bernina Pass a Passo del Tonale.

# 28.01.2019, 11:13.
Mohl bych se zeptat, jaká je optimální trasa do Arabby z Plzně? Jedeme od 2.2. do 9.2.2019. Navigace mi nabízí cestu přes Železnou Rudu nebo Rozvadov. Měli bychom být v Arabbě někdy do 5. hodin odpoledne. Máte prosím zkušenosti s tím, kdy přibližně vyjet?

Vaše optimální trasa je následující: Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brennerský průsmyk - sjezd Bressanone / Val Pusteria - SS49 - SS244 - Arabba. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,20, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 2,90. To samé při cestě zpět. Časově byste to do 8. hodin i s přestávkou měl stihnout. Vyjet doporučujeme samozřejmě dříve a příjezd směrovat do dolního intervalu nástupu na ubytování. Co se dopravních špiček týče, půjde s největší pravděpodobností jen o víkendový provoz. Prázdniny začínají v České republice a v Německu (Berlín, Braniborsko, Meklenbursko-Přední Pomořany), vrcholí v Polsku a Švýcarsku. Nejvíce se však provozu dotkne začátek prázdnin v Rakousku. Nicméně prázdninová špička začíná až o týden později a bude trvat do poloviny března.

# 20.01.2019, 18:23.
Rád bych Vás poprosil o radu. V pátek odjíždím z Brna do Trenta automobilem. Mimo vyzkoušenou cestu přes Brenner zvažuji cestu přes Villach a na Bruneck. To z důvodu zdržení v kolonách na hranicích Rakousko - Německo - Rakousko, které jsem musel absolvovat loni. Můj dotaz tedy zní, jaká je v současnosti situace s kontrolami na hranicích a zda se vyplatí jet okolo spodní cestou. Případně se chci zeptat na doporučení, kde před Innsbruckem tankovat co nejvýhodněji, ale kvalitně. Poslední část dotazu, je otevřen sjezd z dálnice Trento-centro? Některé mapy ho ukazují jako funkční a některé jako mimo provoz. Děkuji. Richard.

Ano, hraniční kontroly stále probíhají jak za Salzburgem, tak před Kufsteinem. Váš termín je víceméně stále příznivý. Vrcholí prázdniny pro polské a slovenské lyžaře, začínají pro švýcarské lyžaře - to Vás na cestě nezasáhne. Podle našeho názoru je cesta přes Innsbruck v tomto termínu rychlejší než přes Villach a Bruneck. Tip na tankování před Innsbruckem je v odpovědi ze dne 30.08.2017, 10:54. Sjezd Trento Centro by měl být v současné době otevřený. Problémy byly na přelomu roku.

# 05.01.2019, 11:19.
12.1. chceme jet na lyže do Itálie do Aprica. Cestu včetně poplatků a tankování mám zmáknutou, ale nikde se nemohu dočíst, v kolik hodin vyjet. Zda přes noc nebo až ráno. Máme to ze severu Moravy 1000 km. Děkuji za odpověď. Antonín.

Váš termín je z hlediska zimních prázdnin v evropských zemích příznivý. V uvedeném víkendu začínají prázdniny pouze prvním turnusem v Polsku. Počítejte tedy jen s klasickým víkendový provozem posilněným o část polských lyžařů a v závěru o víkendové lyžaře. Kdy vyjet závisí na mnoha dalších faktorech - kudy pojedete, čím pojedete, jak často a jak dlouho budete dělat přestávky, kdy máte nástup na ubytování, jaké bude počasí apod. Počítejte s tím, že Vám cesta 11 až 12 hodin zabere. Vyjet tedy musíte už v noci.