ITALSKÉ ALPY 2009

Italské Alpy v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Italské Alpy 2009

Pokud jsou Italské Alpy cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2009. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Italských Alp a poplatcích na dálnicích, o ubytování, o lanovkách, o tipech na výlety, o pronájmu auta, o místní dopravě a najdete zde také mnoho dalších informací o Italských Alpách, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 23.11.2009, 00:42.
Plánuji v červenci 2010 cestu do Riva del Garda s čtrnáctidenním pobytem. Mohli byste mi, prosím, poradit, jaká je nejlepší cesta? Myslím letadlo, vlak nebo autobus. Děkuji. B.

V tomto případě doporučujeme autobusové spojení. Do Verony jezdí linka společnosti Student Agency, která je dostupná z Ostravy, Olomouce a Brna s přípojem z Prahy. Při nákupu do 30 dnů před odjezdem se dostanete na 1700,- Kč za zpáteční jízdenku. Autobusy odjíždí ve čtvrtek a v neděli. Zpět potom v úterý a v sobotu. Jízdní řády a ceníky najdete na výše uvedených stránkách. Z Verony potom jezdí autobus společnosti ATV. Jedná se o linku č. 62. V Riva je za něco málo přes dvě hodiny. Spadá do tarifní třídy 9, což znamená € 5,30. Jízdní řád najdete na výše uvedených stránkách - Linee e orari / Servizio extraurbano / R.

# 07.10.2009, 07:47.
Na přelomu února a března jedeme z Brna na hory do Val di Sole. Můžete mi poradit nejrychlejší cestu a napsat, jak je to s poplatky na dálnicích a tunelech? Předem děkuji a zdravím M.

Vaše optimální trasa je následující: Brno - Vídeň - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Bolzano - San Michele all' Adige - Cles a potom podle střediska, do kterého jedete. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,70, v Německu se dálnice neplatí (malý úsek za Salzburgem), za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a na mýtném v Itálii potom € 8,10. My jezdíme z Brna na Vídeň po D2, hranice překročíme za Břeclaví u Poštorné, pokračujeme na Grosskrut, dále jedeme na Mistelbach, Ernstbrunn, pokračujeme na Stockerau a dále na Tulln. Na dálnici A1 se připojíme u Oberdambachu. Vyhneme se tak Vídni a cestě přes ní, popř. velké objížďce po A21.

# 13.09.2009, 16:20.
Sháním levné ubytování pro 8 osob na dvě noci (26.9.-28.9) v Madonně di Campiglio, nebo okolí. Budeme mít s sebou spacáky, takže by nám vyhovovaly i chatky v nějakém kempu. Moc děkuji za radu. Jana.

V Madonna di Campiglio je kemp Fae, kde je celoroční provoz. Zkušenosti s ním ale nemáme, podle fotografií to vypadá, že jsou tam i karavany s přístavbou. Další možnosti ubytování najdete na campiglio.it.

# 07.09.2009, 09:35.
Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Ve středu odjíždím z Prahy do Itálie, přesněji Bogogno a chtěla jsem Vás poprosit, zda byste mi mohl poradit nejvhodnější trasu, a kde všude je to zpoplatněné a kde koupím dálniční známky. Jedu poprvé sama s přítelem, tak mám obavy, aby vše bylo ok. A ještě poslední otázka - je někde omezení, když jezdíme na LPG? Abychom těsně před tunelem nejzjistili, že nás tam třeba nepustí. Mnohokrát Vám děkuji za rychlou radu, Lucka.

Nejrychlejší, nejkratší a nejlevnější trasa je přes Švýcarsko: Praha - Rozvadov (D5) - Mnichov (A93, A9) - Memmingen (A96) - Bregenz (A96, B12, L190) - Lustenau (L202, A1) - Vaduz (A13) - Vitters (A13) - Chur (A13) - Bellinzona (A13, 13) - Lugano (A2) - Rancate (A2) - Malnate (394, SP3) - Azzate (SP57, SP17) - tady najet na A8 a potom na A8DIR - sjet na Castelletto Ticino a pokračovat po SP32DIR na Comignano - Gattico (SP32DIR) - Veruno (SP19) - Bogogno (SP19). V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku ten kousek dálnice do Švýcarska bez problému objedete po výše uvedené trase a nebo je možné koupit tzv. Korridor Vignette v ceně € 2,00 na A14 v úseku Hörbranz (exit 1) - Hohenems (exit 23). Ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně 40 CHF, tj. € 26,50. V Itálii € 3,00. Můžete však také z Rancate pokračovat po dálnici na Como a dále po A9 a u Lainate na A8 a dále na A8DIR, kde sjet u Castelletto Ticino (€ 3,60). V obou variantách jsou tedy poplatky maximálně € 30,00). Můžete jet také klasiku přes Mnichov, Innsbruck, Brenner, Veronu (A22), Milán (A4), Cassano Magnago (A8) a Castelletto Ticino (A8DIR). Poplatkově Vás to vyjde na desetidenní rakouskou dálniční známku v ceně € 7,70, průjezd Brennerem v ceně € 8,00 a mýtné v Itálii v ceně € 28,20. Celkem tedy na poplatcích v této variantě zaplatíte € 36,20 + € 7,70 za rakouskou známku.Cesta je navíc o hodinu a 100 km delší. Dálniční známky koupíte na čerpacích stanicích před hranicemi nebo i v ČR - např. ÚAMK. Problémy s LPG by v tunelech být neměly. Pouze v případě parkování v různých podzemních garážích a parkovištích.

# 28.08.2009, 11:00.
Hezký den Vám i Vaší rodince, předem chci moc poděkovat za odpověď. Informace jsem si hned uložila. Snažím se spoléhat na vlastní hledací schopnosti, ale v některých věcech prostě není nad osobní zkušenost. Teď jsem například narazila při plánování na údolí Val Camonica, chráněné Unescem. Zprávy na internetu jsou více než kusé, takže není úplně snadné najít ani přesnou lokalizaci, už vůbec informace o délce turistických tras, stejně tak informace o některých menších parcích či městech je docela problém dohledat ... atd. V takových situacích je potom pomoc lidí jako jste Vy (kteří mají osobní zkušenosti a znalost místních podmínek) naprosto neocenitelná. Pokud jde o příspěvek - po pravdě mě ani v duchu nenapadlo, že by se dalo nějak ocenit penězi to, co děláte pro druhé, je mi jasné, že k podobné práci člověk musí mít úplně jiný hnací motor (taky jsem měla na mysli např. příspěvek na provoz domény, nikoli na duchovno, které do webu vkládáte). Taky se snažím poradit, pokud vím. Jen se mi nějak líp dává, než bere - zda mi rozumíte. Určitě to musí být skvělý pocit, když se člověk může dívat jak mu v podstatě z ničeho dílo roste pod rukama do krásy a kolika lidem pomůže z nesnází. Taky to znám, trochu z jiné stránky - je to jak zvláštní dítko. Asi jsem jen chtěla, abyste věděli, že neberu Vaši pomoc jako samozřejmost. Každopádně doufám, že jsem se Vás nějak nemile nedotkla. Každopádně moc děkuji a přeji hodně pohodových zážitků (a to i částečně i sobecky, abych se mohla kochat na Vašem webu). Lenka.

Určitě jste se nás nijak nedotkla. Pochopili jsme to naprosto přesně, tak jak jste to myslela a moc si toho vážíme. Ještě jednou děkujeme.

# 26.08.2009, 13:01.
Velice děkuji za vyčerpávající informace, tak asi serpentiny vypustím, ale spíš bych asi jel přes Brenner a odpočinuli bychom někde u Lago di Garda. Můžu se ještě zeptat, neznáte tam náhodou nějaké pěkné místo na odpočinek popř. koupel? A jsou v Itálii silnice souběžné s dálnicí dobré, nebo raději z dálnice nesjíždět? Děkuji za odpověď. Ed.

Těch krásných míst je hodně, doporučujeme sjet už na sjezdu Lago di Garda - Nord a po SS240 dojet k jezeru, kolem kterého potom pokračujte po SS249. potom už záleží na tom, co Vám zrovna padne do oka a kde se budete cítit příjemně. Silnice těch vyšších kategorií mimo dálnici jsou kvalitní, doporučujeme však jet po dálnici. Sever Itálie je hustě osídlený, bylo by to zbytečné zdržení. Stejně tak je náročná cesta po pobřeží. My bychom mimo dálnici jeli maximálně od Brenneru po Lago di Garda, potom už bychom volili dálnici.

# 25.08.2009, 10:49.
Krásný den. Za týden se chystáme k Lago di Garda k Bardolinu. Pokud je to možné, ráda bych poprosila o odpovědi na pár otázek: - poblíž Verony je prý velké nákupní centrum, bohužel se mi nepovedlo zjistit přesnou lokalizaci, neznáte ho prosím? - rádi bychom se podívali i na druhou stranu jezera, nevíme však, zda je lepší jet autem nebo využít nějakou lodní dopravu. Prosím proto o radu, kam se podívat a jaký druh dopravy zvolit. - chystáme se na Rocco Baldo, do Sirmione i zábavních parků, dále chceme navštívit Benátky a Veronu. Prosím máte ještě nějaký nápad co si v oblasti určitě nenechat ujít? Předem tisíceré díky za případné rady. Vzhledem k tomu, že mi Vaše stránky již teď moc pomohly, chtěla jsem se zeptat, zda je možné někam přispět na jejich provoz. S přáním hezkého dne T.

Máte zřejmě na mysli La Grande Mela Shoppingland, který se nachází na spojnici centra Verony a jižního cípu jezera, u městečka Lugagnano. Na výše uvedených stránkách najdete příjezdovou mapku (Dove siamo). Z Bardolino je to přibližně 30 km a dostanete se tam orientačně nejschůdněji po SR249 směr Lazise, kde potom odbočíte na SP30. Projedete městečkem Cola a po několika kilometrech na hlavní křižovatce (kruhový objezd) odbočíte na Castelnuovo del Garda - SR11. Po SR11 pojedete stále dále přes Bosco. Po přibližně 3 km odbočíte doprava na SP26 a po kilometru doleva k nákupnímu centru. Adresa je Sona - Via Trentino. Na druhou stranu jezera autem jet samozřejmě můžete. Je to tam sice samý tunel, ale neplatí se. Je to operativnější z hlediska poznání větší oblasti. Lodní dopravou byste byla vázaná na místo, kam Vás přiveze loď. V blízkosti Vašeho ubytování je město Torri, odkud můžete plout na druhou stranu jezera do Maderno. Provozuje společnost Gestione Governativa Navigazione Laghi. Cena je 4,90 za dospělou osobu v jednom směru. Můžete vzít s sebou i auto za € 8,10. Pořádají se však i mnohé okružní plavby. Autobusovou dopravu potom provozují společnosti ATV a Trentino Transporti. Míst, která navštívit v okolí Lago di Garda, je mnoho. V okolí jezera je spousta hradů. Např. ve městečku Malcesine na východě nebo Padenghe sul Garda na západě. Za návštěvu stojí určitě návštěva městečka Riva del Garda s dalším hradem, věží a antickým přístavem. Nedaleko najdete starořímské poutní místo (Campi) nebo vodopády (Varone). A mnoho a mnoho dalších míst. K tomu obrovské množství turistických a cyklistických stezek. Na provoz stránek přispět nemůžete ... ale děkujeme, potěšilo nás to ... Peníze nevybíráme, děláme to rádi a zadarmo. Je sice pravda, že vyčíslitelné náklady za technický provoz pokryjí příjmy z reklamy, ta však nikdy nemůže zaplatit to nesmírné množství, v současné době jedenáctileté, práce, kterou do odpovědí, vývoje a úprav stránek vkládáme. Řádově ten počet hodin má už čtyři nuly. Ono to ani zaplatit nelze. Jsou záležitosti, které penězi měřit nelze. Naší adekvátní odměnou je dobrý pocit, který získáváme ze zpětných vazeb od našich čtenářů.

# 17.08.2009, 11:29.
Chystám se do Dolomit na okruh s odbočkami: Brunico - Cortina - Bolzano - Merano a zajímalo by mne, jak je to s otevřením čerpacích stanic, tedy čerpáním benzínu o sobotách a nedělích v těchto koutech. Děkuji za informace.

V uvedených městech jsou čerpací stanice těch největších společností (Agip, API, ERG, Esso, iP, Q8, OMV atd.). Nemusíte mít obavy, že v sobotu a v neděli nenatankujete. V Brunico je těch čerpacích stanic více jak 5, v Cortině a Meranu více jak 10 a v Bolzanu neskutečně mnoho. Hodně jich však nebude nonstop (ty jsou většinou na dálnicích), běžná otevírací doba bývá do 22:00. Počítejte také s tím, že některé čerpací stanice budou v době siesty uzavřeny (přibližně od 13:00 do 15:00). Doporučujeme tedy netankovat až na poslední chvíli.

# 06.08.2009, 10:30.
Řehůřkovi, moc děkujeme za vaše postřehy a odpovědi pro cestovatele na vašich www stránkách. Jedeme letos s rodinou pod stan do kempu na jezero Lago di Garda a měli bychom dotaz ohledně připojení na 220V v kempech. Bude postačovat zakoupit redukci (adapter) typu - CEE samec na Schuco samici, kterou nabízí např: karavan.cz? Jde mi hlavně o to, zda je na sloupcích v kempech zásuvka samice CEE, nebo taky naše klasická 220 V. Přeji pěkný den a děkuji za informace. Napsal bych dotaz i pro všechny do dotazníku, ale nejde tam vložit obrázek.

Mělo by to stačit. Standardně v kempech v Itálii jsou sloupky se zásuvkami CEE. S našimi klasickými zásuvkamni určitě ne. V umývárkách a v dalších společných prostorách jsou potom klasické italské zásuvky, do kterých zasunete naše zástrčky s tenkým kolíkem (např. nabíječka, holící strojek atd.). Další spotřebiče (fény apod.) s klasickým "nulákem" potřebují redukci - viz, např. naše odpověď ze dne 25.05.2009, 18:40. - Gargano 2009.

# 27.07.2009, 23:07.
Velice Vám děkuji za Vaši odpověď. Nakonec jsem se rozhodl, nepodstupovat žádné průzkumné akce typu kudy levněji a celou trasu s ohledem na čas cesty podniknout po dálnicích. Pokud to dobře chápu, zaplatím tedy rakouskou dálniční známku € 7,70, (na zpáteční cestě ji budu pro cestu přes Salzburg potřebovat), dále € 8,00 mýto za Brenerský průsmyk a dále € 13,40 za dálnici + samozřejmě zpět zase oněch € 8,00 + € 13,40. Spíš ale sjedu z dálnice už u Bolzana, od Breneru až tam činí mýto kolik? Když už jsme v kontaktu, mohl byste mi ještě poradit, jak je to se stanováním mimo kempy v Itálii? Přepokládám, že to nelze. Sháním, nějaké levné ubytování, ale jelikož jedeme pouze na 3 noci od 5. do 8.8.2009 nechtějí nás nikde prozatím ubytovat. Prý minimálně na týden, vzhledem k tomu, že začínají v Itálii prázdniny, situaci jak je to v kempech jsem zatím nezjistil. Vy jako znalec Itálie myslíte, že je reálné sehnat v okolí Lago di Garda ubytování v kempu pouze na jednu noc? Či případně ubytování na 1 až 2 noci v pensionu či hotelu? Chtěl jsem totiž původně spát každou noc někde jinde, abychom tak stihli poznat co nejvíce z krás jezera. Nerad bych dopanul tak, že budeme spát v autě někde na parkovišti a koupat se na benzínce. Mě to sice nevadí, sloužím v armádě již řadu let, ale mé drahé polovičce by se to určitě nezamlouvalo. Předpokládám, že přinejhorším každá větší benzínka v Itálii má sprchy k dispozici za nějaký ten drobák. Pokud byste měl konkrétní tip na levnější ubytování přibližně do € 30,00 na osobu a noc, třeba i z vlastní zkušenosti, budu vděčný. Dále se chci optat, někde v oblasti Bolzana mají být skalní útvary podobné komínům s pokličkami, tzv. skalní pyramidy. Když je zadám do vyhledávače Google, tak mi však ukáže 4 různá místa v okruhu přibližně 50 km, chtěli bychom se na ně jet podívat, bez toho, abychom někde zbytečně bloudili. A není případně cesta k nim taktéž zpoplatněna? Dále dle mapy je západní břeh jezera možno objet po silnici, jsou tam však samé tunely, doufám, že za ně není také nějaké mýto, to samé. Chceme se jet podívat i do Verony, platí se něco za vjezd do města? Případně cena za hodinu parkování? Připadá mi totiž, že v Itálii se snad platí za kažý prd. Máme toho v plánu jak sám vidíte až až. bohužel času žalostně málo. Snad jsem Vás nezahltil tím kvantem otázek a uděláte si čas na odpověď. Jinak velice děkuji za přání a dobré rady. S přáním hezkého dne rtm. Jiří.

Mýtné a dálniční známka jsou ve výši přesně jak píšete. Úsek od Brenneru po Bolzano je zpoplatněný € 5,00. Mimo kempy se stanovat v Itálii nesmí, jen se souhlasem majitele pozemku. V kempech, vzhledem k jejich obrovskému množství, by problém ve stanu být neměl. Doporučujeme si vytipovat několik kempů a popř. i zarezervovat místo v tom, který se Vám líbí. Ubytování určitě sehnat jde i v penzionu nebo levnějším hotelu. Vzhledem k sezóně, která je ve dvou týdnech uprostřed srpna v Itálii nejvyšší, jsou samozřejmě ta nejlepší a nejlevnější místa přímo u jezera vyprodána nebo zarezervována. Se sprchami u čerpacích stanic jsme se setkali u Autogrillu na autostrádě. Je pravda, že jsme je ani nehladali, takže nemůžeme posoudit, jak je to mimo dálnici. Piramidi di terra in Alto Adige jsou v celém pásu kolem Bonzana - Tirolo, Meltina, San Genesio, Renon, Collepietra. potom ještě blíže rakouských hranic - Terento, Plata. Nejznámější jsou okolo Renonu. Podrobnosti a mapy najdete zde: sudtirolerland.it. Silnice by zpoplatněny neměly být, k pyramidám se potom dostanete pěšky po značených stezkách. Silnice s tunely kolem Lago di Garda by neměly být zpoplatněny. V historickém centru Verony, stejně jako v dalších městech je ZTL (Zona Traffico Limitato). Jsou dány časy a místa, kam se nesmí, resp. smí jen s předem uhrazeným povolením. Mapu a další informace najdete zde: ztl-italia.blogspot.com. Seznam parkovišť volných i placených ve Veroně najdete zde: portale.comune.verona.it

# 16.07.2009, 19:24.
Na Vašich (mimochodem moc hezkých) stránkách dáváte skvělé rady pro cesty do Itálie. Měl bych na Vás prosbu/dotaz. Chystáme se vlastním vozem do Lago di Garda, cestu jsem zvolil z Prahy přes Mnichov, Garmisch-Partenkirchen a dolů. Chtěl bych se zeptat, jak pokračovat dále. Routeplan mi nabízí možnost jet dále po dálnici směr Innsbruck, Brenerský průsmyk na Bolzano a Trento. Bohužel zde se obávám mýtného, které asi nebude malé, je to sice nejrychlejší cesta, ale mě zaujala jako alternativa: Mittenwald, Umhausen, San Leonardo In Passiria, Merano, Bolzano, Trento. Je sice delší, ale co se PHM týče, myslím vyjde na stejno s tím, že ušetříme za mýto? Jaký máte na tuto trasu názor, nebo kterou z těchto dvou variant byste mi doporučil? Případně zda nevíte kolik činí mýto v Itálii za tento úsek. Druhá část otázky zní: jaké máte zkušenosti s ubytováním u Lago di Garda, zda se v srpnu (vyrážíme od 5.8. na 3 dny) dá bezproblémově sehnat ubytování a případně v jakém rozmezí se přibližně pohybují ceny. Na internetu se píše, že i € 20,00 za 2 osoby, stan a auto až po € 100,00 za hotel na osobu. Chtěli bychom se vejít do přibližně € 20,00 až € 30,00 na osobu a noc v pensionu, nebo do € 40,00 pro dva v kempu. Pokud byste měl třeba i zkušenost s konkrétním místem, může být i kemp, budu vděčný za každou užitečnou informaci. Třetí otázka: jaká je povinná výbava vozu pro Itálii (Rakousko) oproti té v ČR? Kromě reflexní vesty jsem jiný rozdíl nenašel. Děkuji za odpověď a přeji hezký den J.

Pokud pojedete z Mnichova na GaPa, vyhnete se platbě desetidenní rakouské dálniční známky v ceně € 7,70. Z GaPa potom musíte pokračovat po B2 na Mittenwald a v Rakousku po B177 na Seefeld a Zirl. Tady je třeba jet stále mimo dálnici na Innsbruck po B171 a až v centru se napojit na B182 vedoucí k Brenneru. Tady máte dvě možnosti. Na Innsbruck Süd se napojit na Brennerskou dálnici, na které dálniční známku mít nemusíte, je ale zpoplatněna mýtem, které na celém jejím úseku činí € 8,00. V Itálii potom na italské Autostradě činí mýtné až na nejsevernější konec jezera Lago di Garda (Mori) € 11,10 a na nejjižnější (Affi) € 13,40. Můžete jet také z Innsbrucku po B182 až k hranicím a po italské straně po SS12, která kopíruje dálnici. Je to cesta časově delší, ale z hlediska spotřeby je to s dálnicí srovnatelné (pokud pojedete z kopce úsporně). Pokud pojedete přes údolí Ötztal (Umhausen, Sölden), nic tím nevyřešíte. Je to vysokohorský přejezd Timmelsjoch Hochalpenstrasse, který je zpoplatněný mýtem ve výši € 13,00. Je to nádherná trasa, turisticky velice atraktivní. Pro tranzit do Itálie je však lepší jet přes Brenner. Lago di Garda nabízí obrovské možnosti ubytování všech cenových kategorií a typů. Seznam a informace najdete na portále gardalake.it. Doporučujeme si nejdříve naplánovat pobyt (tzn. trasy nebo místa, která chcete navštívit) a podle toho hledat ubytování s ohledem jeho vhodnosti jako výchozího místa ke zvoleným cílům. Povinná výbava je podobná jako u nás. Nesmíte mít kanystr s pohonnými hmotami, reflexní vesty vyžadují pro všechny členy posádky (povinnost je si je nasadit při poruše nebo nehodě mimo obec).

# 06.07.2009, 13:54.
Chtěla bych se zeptat, zda nemáte zkušenosti s kempy v Itálii v Lado di Garda? Rádi bychom Itálii navštívili,ale máme 5 dětí a tak nevíme, zda je možnost ubytování pro tolik lidí. Slyšela jsem, že je tam hezky. Pokud budete mít nějaké info, budu ráda. Děkuji. S.

Není to neřešitelný problém. Ubytování pro 7 osob nabízí například následující kempy: Camping Al Weekend - v mobilhome, Camping Garden Tourist - v bungalovu nebo apartmánu. Podrobnosti najdete na výše uvedených stránkách. Kompletní nabídku ubytování v okolí Lago di Garda najdete na serveru gardalake.it.

# 05.07.2009, 09:26.
Chystáme se do Dolomitů. Můžete nám, prosím poradit jakou zvolit 1) nejrychlejší a 2) nejekonomičtější cestu z Prahy do Cortiny d'Ampezzo včetně všech poplatků a mýtného. Jakým způsobem se platí mýtné (hotově u automatu či obsluhy, VISA kartou)? Děkuji. Petr.

Nejrychlejší varianta je následující: Praha - Rozvadov (D5) - Regensburg (A6, A93) - Mnichov (A93, A9, A99) - Innsbruck (A8, A93, A12) - Brenner (A13) - Vipiteno (A22) - Fortezza - Vandoies (SS49) - Brunico - Monguelfo - Dobbiaco - Cortina d' Ampezzo (SS51). V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku zaplatíte € 7,70 za desetidenní dálniční známku (nebo € 15,40 za dvě) a € 8,00 za průjezd Brennerem, v Itálii na mýtném € 2,50. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Mýtné ve všech případech je možné platit jak kartou, tak i hotově. Doporučujeme platit u obsluhy. Nejekonomičtější varianta je následující: Praha - Rozvadov (D5) - Regensburg (A6, A93) - Mnichov (A93, A92, A99, A96, B2R) - Garmisch Partenkirchen (A95) - Zirl (B2, B177) - Innsbruck (B171, B174) - Brenner (B182) - Fortezza (SS12) - Vandoies (SS49) - Brunico - Monguelfo - Dobbiaco - Cortina d' Ampezzo (SS51). Z hlediska vzdálenosti to vychází přibližně stejně, časově o 1 až 2 hodiny delší, mýtné se neplatí. Otázkou je, zda se to vyplatí.

# 25.02.2009, 15:54.
Řehůřkovi, s manželem prožijeme první dovolenou bez našich odrostlých dětí. Máme rádi moře a kopce. Nechceme jezdit nikam moc daleko (3x jsme byli v Černé Hoře - nadšeni) a tak jsme si říkali, že naše požadavky by mohlo uspokojit jezero Lago di Garda. Krásná příroda, výlety i možnost koupání. Zajímalo by nás, jaké jsou možnosti sehnat ubytování v soukromí až po příjezdu do Itálie (naše zkušenosti s Černou Horou jsou bezproblémové). Nikdo z našich známých tuto zkušenost s Itálií nemá. Pokud to pro Itálii není obvyklé, se ubytovávat na slepo, mohl byste nám doporučit nějaký kemp, kde by bylo hezké prostředí na koupání a jaké jsou v kempu přibližné ceny? Nebo třeba možnost ubytování v nějakých chatičkách ...? Moc děkuji za odpověď. Zdraví Jarmila, Litomyšl.

V Itálii to skutečně nefunguje tak jako v Chorvatsku nebo v Rakousku. Ubytování v soukromí není nabízeno na každém kroku. Naše doporučení na hledání ubytování u Lago di Garda najdete v odpovědi ze dne 18.08.2008, 10:37. Ubytování typu mobilhome, karavan, bungalov se pohybuje v sezóně průměrně od € 70,00 do € 100,00 za noc. Přesné ceny najdete vždy u konkrétního kempu.

# 06.01.2009, 13:54.
Za pár dní odjíždíme s kamarádem do Itálie na hory a to do střediska Aprica. Chci se zeptat na nejvýhodnější trasu a kolik zaplatíme na mýtném v Itálii? Za odpověd předem děkuji. Pavel.

Záleží hodně na tom, odkud pojedete. Pokud jste z Moravy, tak doporučujeme trasu přes Vídeň, Graz, Klagenfurt, Villach, Tarvisio, Udine, Mestre, Padovu, Vicenzu, Veronu a Brescii. Z autostrády sjedete na sjezdu Brescia Ovest a budete pokračovat kolem Lago d'Iseo do střediska Aprico. Pokud jste z Čech, potom je výhodnější jet přes Innsbruck, Brenner, Veronu a potom už stejnou cestou. I z Moravy můžete zvolit tuto trasu (přes Vídeň a Salzburg). Je to vzdáleností i poplatkově přibližně stejné. Ve variantě přes Tarvisio zaplatíte v Rakousku € 7,70 za 10-ti denní dálniční známku a v Itálii na mýtném € 20,90. Ve variantě přes Brenner zaplatíte v Rakousku € 7,70 za 10-ti denní dálniční známku, € 8,00 za mýtné přes Brenner, v Itálii potom € 14,80. Mýtné zpět je stejné. Celkem tedy v první variantě zaplatíte € 49,50, ve druhé variantě € 53,30.