ITALSKÉ ALPY 2008

Italské Alpy v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Italské Alpy 2008

Pokud jsou Italské Alpy cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2008. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Italských Alp a poplatcích na dálnicích, o ubytování, o lanovkách, o tipech na výlety, o pronájmu auta, o místní dopravě a najdete zde také mnoho dalších informací o Italských Alpách, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 19.11.2008, 12:19.
Chtěl bych se zeptat, jak to je s pokrytím čerpacích stanic Agip a ÖMV z Brna do Livigna. Za odpověď předem děkuji. Pavel.

Síť čerpacích stanic ÖMV je v Rakousku velice hustá, jejich kompletní seznam najdete v dokumentu. Přes rozšířené vyhledávání čerpacích stanic na stránkách ÖMV si můžete naplánovat Vaši trasu s výpisem čerpacích stanic ÖMV po cestě. Stačí zadat Brno (Česká republika) a Livigno (Itálie). Stejné informace můžete získat na stránkách Agip - vyhledávání čerpací stanice a plánovač tras. Síť je v Rakousku samozřejmě výrazně řidší než v případě ÖMV. Livigno je kousek za hranicemi.

# 18.08.2008, 10:37.
Našla jsem Vaše stránky - jsou prima a moc by mě zajímala informace k naší plánované cestě na Lago di Garda - autem, někdy mimo sezonu, budeme 2 dospělí, s koly a ubytování bychom chtěli ne moc drahé, aby bylo blízko k vodě. Hotel to být rozhodně nemusí. Tzn. nejlepší trasa, poplatky a tipy na ubytování asi na týden. Děkuji Vám za ochotu a případnou odpověď. Michaela, Pardubice.

Optimální trasa z Pardubic je následující: Pardubice - Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brennero - Bolzano - Trento - Peschiera del Garda (nejvzdálenější místo). V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku zaplatíte € 7,70 za desetidenní dálniční známku a € 8,00 za průjezd Brennerským průsmykem. V Itálii mýtné za úsek Brennero - Affi celkem € 13,10. Ubytování doporučujeme hledat následovně: podívejte se na portál gardalake.it, kde jsou veškeré informace. Určitě máte vytipované nějaké lokality na výlety, podle toho zvolte optimální umístění Vašeho ubytování. Může Vám k tomu pomoci i mapa na výše uvedených stránkách. V místě nebo místech vytipovaného ubytování potom najdete na výše uvedených stránkách všechny typy ubytování od kempů, přes apartmány až po hotely. U každého jsou uvedeny kontakty, ceny a on-line volná kapacita podle data.

# 07.08.2008, 20:37.
Při cestě z dovolené v Itálii bych chtěl navštívit pevnosti z první světové války v okolí Piavy v Dolomitech. Bohužel nikde nemohu najít přesnější údaje o poloze a další podrobnosti. Pokud mi budete schopni poradit, budu velmi rád. S pozdravem S.

Veškeré informace o bitvách na řece Piave během první světové války najdete na stránkách "Fronte del Piave". Součástí stránek je mapa s přesným umístěním jednotlivých památníků. Tyto bitvy ale probíhaly trochu stranou Dolomit. Je možné, že hledáte tvrze a monobloky z druhé světové války. Jedná se o opevnění průsmyku Monte Croce di Comelico, kde se nachází jeden z nejsilnějších a nejzajímavějších uzávěrů Alpského valu, který zahrnuje i jednu z největších dělostřeleckých tvrzí, jaká byla v rámci tohoto pevnostního systému vybudována. Průsmyk leží v nadmořské výšce 1636 m a umožňuje spojení mezi údolím Pustertal a údolím řeky Piava. Z toho důvodu byl v letech 1939 až 1942 silně opevněn. Po válce byly některé objekty modernizovány a zamaskovány. V roce 1976 byly vybudovány ještě další tři objekty. Výchozím bodem k návštěve je parkoviště u hotelu Kreuzbergpass. Prohlídka obou křídel zabere celý den. V okolí jsou ještě další opevnění Alpského valu. Veškeré informace a základní mapy najdete na Bunkrologickém zápisníku. Průsmyk najdete u italsko - rakouských hranic, na silnici SS52 mezi obcemi Sesto a Padola (silnice vede souběžně s hranicí na jihovýchod od E66 spojující Brixen a Lienz).

# 25.07.2008, 08:24.
Jedu na dovolenou do Corvary, můžete mi, prosím, přiblížit ceny lanovek v okolí - masiv Marmolady, Monte Cristalo apod., případně poradit nejpěknější trekové výstupy? Zdravím a děkuji za odpověď. Daniela.

Lanovek je tam spousta, ceny jsou různé podle délky a typu lanovky. V roce 2007 se ceny pohybovaly od € 4,00 do € 18,00 (nahoru) a od € 5,00 do € 22,00 (nahoru a dolů). Např. lanovka Arabba - Portavescovo stála € 8,00 (€ 10,00), lanovka Malga Ciapela - Serauta stála € 16,00 (€ 20,00), atd. Podívejte se na ceník. Zajímavé trasy najdete např. na serveru alpy-turistika.cz.

# 22.07.2008, 08:54.
Můžete mi, prosím, poradit jak se nejlépe autem dostanu k jezeru Lago di Garda, konkrétně k městečku Peschiera del Garda (cesta z Brna)? Děkuji. Michal.

Optimální trasa je následující: Brno - Wien - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Padova - Vicenza - Verona - Peschiera del Garda. Na mýtném v Itálii zaplatíte € 18,90 (v jednom směru). Z Brna do Vídně doporučujeme po dálnici na Břeclav a na silnici č. 7 do Vídně se připojte za Grosskrutem. Na té sedmičce je to bohužel samé omezení z důvodu výstavby dálnice. Jinak by trasa měla být bez problému, jen u Mestre se tvoří často kolony.

# 20.07.2008, 18:52.
Letos se chystáme navštívit autem zábavný park Gardaland. Prosím o podrobnější popis nejrychlejší cesty (máme 3-leté dítě) i s veškerými poplatky a nejbližší ubytování na 2 nebo 3 dny okolo parku. Start cesty je v Kadani! Moc děkuji za informace! Miroslava.

Optimální trasa je Kadaň - Karlovy Vary - Marktredwitz - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - Peschiera del Garda. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku si koupíte desetidenní dálniční známku za € 7,70 a za průjezd Brennerským průsmykem zaplatíte € 8,00 a v Itálii zaplatíte na mýtném za úsek Brennero - Affi celkem € 13,10. Můžete jet po dálnici A22 až na křižovatku s A4 a po ní jet až do Peschiera del Garda. Cena mýtného je potom € 15,10. Zde je několik tipů na ubytování: 1. B&B Ca Cipriani, Vicolo Pescatore 3, Peschiera del Garda, ceny začínají na € 40,00 za osobu, 2. Camping Cappuccini, Via Arrigo Boito 2, Peschiera del Garda, cena za bungalow je € 45,00 a mobilhome € 56,00 + € 10,00 za osobu, 3. Ubytování přímo v Gardaland Resort začíná na € 259,00 za pokoj a noc. Ceny jsou uvedeny v té nejvyšší sezóně.

# 20.07.2008, 17:16.
Můžete mi, prosím, poradit? Chystáme se do Lado di Garda asi na 4 noci, nevíte o nějakém levném kempu? A ještě bych potřeboval poradit, kudy jet nejlevněji, popř. kolik budu platit poplatky a za co, odjíždíme z Jičína. Mnohokrát děkuji. Milan.

Seznam kempů kolem Lago di Garda najdete na portále gardalake.it. Jsou tam kempy od těch nejlevnějších jednohvězdičkových až po ty dražší čtyřhvězdičkové. Např. v Camping Ai Salici zaplatíte za místo v sezóně € 11,00, za dospělého € 6,00 a za dítě € 3,50. Ceny jsou za noc. U těch nejdražších jsou ceny dvojnásobné. Většina kempů nabízí i bungalow, mobilhome atd. Optimální trasa je Jičín - Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - Lago di Garda. V Německu se za dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku za € 7,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a na mýtném v Itálii zaplatíte za úsek Brennero - Mori celkem € 10,80. Cestou zpět je mýto stejné. Pokud se chcete vyhnout placení dálnic a mýtného, vedou v Rakousku a v Itálii souběžně s dálnicí silnice. Je to samozřejmě výrazně pomalejší.

# 16.07.2008, 08:24.
Uvažuji o týdnu dovolené na Lago di Garda a sháním informace o vhodném ubytování u jezera. Slavomír.

Kompletní seznam ubytovacích kapacit najdete na portále lagodigarda.it. Konkrétně v oblasti " Vacanze sul Lago di Garda". Najdete tam ucelenou nabídku hotelů, rezidencí, kempů, apartmánů, penzionů atd. U některých je odkaz přímo na jejich oficiální webovou prezentaci, kde zjistíte ceny, kontakty atd. Doporučujeme si nejdříve vybrat oblast u jezera, kde byste chtěl strávit dovolenou a potom teprve ubytování odpovídající Vašim požadavkům. Pokud preferujete nákup přes cestovní kancelář, doporučujeme v tomto případě nákup od německé CK přes portál nacesty.cz. Toto jsme vyzkoušeli osobně letos v Tyrolsku a byli jsme velice spokojeni.

# 15.07.2008, 10:52.
Jsem ráda že jsem našla vaše super stránky a mohu se vás zeptat na pár otázek. Rozhodli jsme se s manželem, že bychom se s dětmi (7 a 5 let) chtěli podívat do zábavného parku Gardaland. Velice nás nadchl. Chceme ale v Itálii zůstat pouze přes jednu noc. Nemáme dopředu domluvené ubytování, zda je tedy možné tam sehnat na jednu noc spaní někde v apartmánech nebo někde u toho jezera Garda. Může to být i pod stanem. A na jaké poplatky v Itálii se máme připravit? Děkuji za vaši ochotu a pomoc. K.

Ohledně ubytování najdete odpověď v záznamu ze dne 06.07.2008, 10:44 - viz. níže. Doporučujeme ještě navštívit portál camping.it, kde je uvedeno několik kempů v blízkosti Gardalandu. Jsou to kempy v Castelnuovo del Garda a v Peschiera del Garda. Najdete tam i ceny a popřípadě odkazy na oficiální webové stránky. Poplatky jsou závislé na tom, odkud pojedete. Pokud jste z Čech, pojedete přes Innsbruck a Brenner. V Rakousku zaplatíte € 7,70 za desetidenní dálniční známku a € 8,00 za průjezd Brennerem. V Itálii potom mýtné za úsek Brennero - Peschiera celkem € 15,10. Pokud jste z Moravy, pojedete přes Vídeň a Tarvisio a zaplatíte v Rakousku jen € 7,70 za desetidenní dálniční známku a v Itálii za úsek Tarvisio - Peschiera celkem € 18,90. Cestou zpět jsou poplatky stejné (kromě dálniční známky).

# 07.07.2008, 21:55.
Chtěla bych se zeptat, zda se do zábavního parku Gardaland platí pouze vstup, nebo se platí i vstupy na různé atrakce. Pavlína.

Všechny atrakce a představení v Gardalandu jsou v rámci vstupného. Vyjímku tvoří pouze delfinárium, kde prohlídka je v ceně, ale shlédnutí představení stojí € 5,00. Některé atrakce však mohou být dočasně mimo provoz z důvodu opravy, údržby, uzavřeny pro déšť apod. V tomto případě se vstupné ani jeho část nevrací.

# 06.07.2008, 10:44.
Zdravím vás, chystáme se se s rodinou na výlet do Gardalandu. Zajímalo by mě, zda je možné někde poblíž sehnat ubytování na jednu noc. Jednalo by se o 4 dospělé + 2 děti. Děkuji za případnou reakci. Mnoho zdaru. S pozdravem. Petr.

Zde je několik tipů na ubytování: 1. B&B Ca Cipriani, Vicolo Pescatore 3, Peschiera del Garda, ceny začínají na € 40,00 za osobu, 2. Camping Cappuccini, Via Arrigo Boito 2, Peschiera del Garda, cena za mobil home 4+2 je za € 66,00 + € 16,00 za osobu, 3. Ubytování přímo v Gardaland Resort začíná na € 259,00 za noc pro 4+2.