ITÁLIE 2014

Itálie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Itálie 2014

Pokud je Itálie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2014. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Itálie autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o pronájmu automobilu, o cestování vlaky a autobusy, o tipech na výlety, o přímořských letoviscích, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Itálii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 28.12.2014, 19:44.
Pane Řehůřku, prosila bych o informaci, jaká je nejrychlejší cesta z Ústí nad Labem do Milána a dále bych se ráda zeptala, zda nemáte informaci o tom, je-li zpoplatněn vjezd do města, popř. kde se poplatky hradí. Děkuji. Jitka.

Nejrychlejší a nejlevnější trasa je následující: Ústí nad Labem - Drážďany - Chemnitz - Norimberk - Bregenz - Chur - Como - Milano. V Německu se letos dálnice ještě neplatí, ten kousek rakouské dálnice u Bregenz objeďte, ve Švýcarsku potřebujete roční známku v ceně 40,00 CHF a na mýtném v Itálii zaplatíte € 3,90. V Miláně je zpoplatněna tzv. "Area C". Je to zóna skutečně v samém srdci centra, tzv. druhý okruh. Je zpoplatněn € 5,00 na den pro libovolný počet vjezdů a platí se ve všední dny od 7:30 do 19:30 (ve čtvrtek do 18:00). Pro nárazové návštěvy má význam platba pomocí SMS nebo lístečku koupeného v trafice nebo přes internet. Palubní jednotky se vyplatí pravidelným cestám. Starší vozidla tam však nesmí vůbec. Týká se to benzínových motorů Euro 0 a dieselových motorů Euro 0, 1, 2 a 3. Více informací najdete na Area C.

# 22.12.2014, 18:34.
Chtěl bych se Vás zeptat, zda mi můžete poradit, kde natankuji LPG na trase Verona - Vídeň. Zajímá mě spíše dálnice v Rakousku. Děkuji za odpověď. Vladimír.

A2, Loipersdorf im Burgenland, čerpací stanice ENI, nonstop.

# 17.12.2014, 00:59.
Mám na Vás dotaz. Chystáme se v červnu do Itálie - letoviska Anzio. Chceme cestovat ve čtyřech lidech a vůbec nemáme představu, kolik tato cesta z Prahy bude stát, proto se na Vás obracím. Zvažujeme, že pokud poplatky budou hodně vysoké, tam poletíme s nízkorozpočtovým dopravcem a v Římě si pronajmeme auto a do letoviska se dopravíme. Předem děkuji za odpověd. S pozdravem Zdena.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - Řím - Anzio. V Německu se ještě v roce 2015 dálnice platit nebudou, v Rakousku budete potřebovat desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50 a na mýtném v Itálii € 50,90. Na mýtném tedy zaplatíte € 127,50 resp. € 136,20 pokud jedete na více jak 10 dnů. Cena rakouské dálniční známky je pro rok 2015, ostatní poplatky jsou platné v současné době. Je pravděpodobné, že se v příštím roce mírně zvednou. Vzhledem k celkové ceně to však nebude zásadní. Počítejte ještě s cenou za pohonné hmoty. Která je přibližně dvojnásobná jako mýtné. Při maximálních cenách (italských) by se v případě nafty a spotřeby 5,5 l / 100 km pohybovala kolem € 230,00 a v případě benzínu a spotřeby 7,0 l/100 kolem € 310,00.

# 12.12.2014, 07:56.
Při průjezdu Itálie jsme si nevytiskli učet za průjezd mýtnou branou, vše bylo placeno firemní kartou. Má otázka zní, zda se dá nějak doklad (faktura) zpětně vyžádat z mýtných bran? Na výpisu z účtu je zapsáno i kterou mýtnou branou jsme projížděli. Děkuji za odpověd. S pozdravem Michal.

Zkuste to podle následujícího postupu (použijte kontakt na konci stránky).

# 17.11.2014, 21:56.
Rádi bychom vyrazili na jih Itálie, ale koukala jsem po ubytování ... Raději bych zvolila soukromí, apartmán. Nemáte nějaký tip na dobrý server? Cestu máme v plánu letecky, na letišti si na týden půjčit auto. Nevadil by nám ani kemp třeba s vybavenými karavany. Moc děkuji za bližší info. Veronika.

Většina apartmánů na jihu Itálie je dlouho dopředu prodána tour operátorům. Proto asi nejvýhodnější nákup je právě přes jejich síť, tedy CK. Dobré ceny mají německé CK, ale ne vždy je to pravidlo. Někdy jsou zajímavé ceny i na booking.com. Kempy hledejte na camping.it. Odtud se dostanete i přímo na oficiální stránky kempů.

# 28.10.2014, 23:38.
Chystáme se na cestu z Prahy do Janova. Je lepší cesta přes Švýcarsko kolem Bodensee nebo přes Insbruck, kde je ovšem dlouhá cesta přes Itálii? Pojedem na konci listopadu, tak nám jde i o podmínky - počasí. Děkuji mnohokrát za radu. Klára.

Srovnání obou variant najdete v našem Cestovatelově blogu - Na italskou a francouzskou riviéru levněji přes Švýcarsko. Dálnice ve Švýcarsku jsou v zimě dobře udržované. My bychom volili cestu přes Švýcarsko.

# 24.10.2014, 00:35.
Pane Řehůřku, děkuji za odpověď na první moji otázku. Mám ještě další: platí se v Itálii parkovné v sobotu a v neděli? Znáte hotel LLoyd v Miláně na Corso di Porta Romana? Mohl byste nám poradit, kde tam zaparkovat? Předem moc děkuji za odpověď. Hana.

Na placených parkovištích se platí i v sobotu a v neděli. Nicméně na druhou část otázky máme pro Vás řešení. V blízkosti hotelu Lloyd je Parcheggio del Centro, je tam vjezd i z Corso di Porte Romana. Parkovné je € 22,00 na den, pro hosty hotelů Ascot a Lloyd je cena € 18,00. Musíte jet ve směru do centra, na první křižovatce odbočit doleva a naproti hotelu Ascot doprava.

# 22.10.2014, 19:31.
Prosím o radu, jaká je nejkratší cesta ze Zlína do Milána. Pojedeme autem v pátek v noci. Děkuji. Hana.

Nejkratší trasa vede přes Brno - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Padova - Verona - Brescia.

# 24.09.2014, 09:56.
Moc Vás prosím o radu pro tankování nafty na cestě do italského Janova. Podle Vašich rad v příspěvcích jsem zvolil švýcarskou variantu. S poděkováním a pozdravem Bohouš.

Určitě natankujte plnou nádrž ještě v České republice někde před hranicemi. Rozhodně netankujte ve Švýcarsku, pohonné hmoty jsou tam drahé, v mnoha případech dražší než v Itálii. Doporučujeme natankovat v Rakousku, když pojedete ten kousek kolem Bodanského jezera mimo dálnici. Je tam spousta čerpacích stanic přimo po cestě - BP, Avanti, Shell, ...

# 16.09.2014, 14:15.
Prosím o informaci, kolik zaplatíme na mýtném, když jedeme Praha, Mnichov, Florencie, San Marino, Benátky a zpět ... Jakou cestu zvolit z Florencie do San Marina? Děkuji mnohokrát. Renata.

V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50 a na mýtném v Itálii v úseku Brenner - Florencie € 32,30, v úseku Florencie - Rimini € 15,30, v úseku Rimini - Mestre € 18,00 a v úseku Mestre - Tarvisio € 17,50. Následně v Rakousku využijete vylepenou dálniční známku a na mýtném za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 11,00. Pokud chcete jet v úseku Florencie - Rimini mimo dálnici, uštříte jak na pohonných hmotách, tak i na mýtném. Jeďte po SS67 do Forli a odtud po SS9 do Rimini a následně do San Marino. Zpět potom doporučujeme jet mimo dálnici do Mestre po SS16 a následně od Ravenna po SS309. Běžně tuto trasu jezdíme. Můžete potom i sjet z dálnice při cestě z Mestre. My sjíždíme na sjezdu Gemona a hranice překračujeme mimo dálnici za Tarvisio. potom se až napojujeme na rakouskou dálnici.

# 12.09.2014, 13:35.
Chtěl bych se Vás zeptat, jak nejlépe jet z Teplic do Itálie, přibližně do Salerno. Určitě bych potřeboval znát nejoptimálnější a nejlevnější cestovní variantu. A také kde je nejlepší tankovat. Předem Vám moc děkuji. Lukáš.

Optimální trasa je následující: Teplice - Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Firenze - Salerno. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50 a na mýtném v Itálii € 67,80. Druhou možností je trasa Teplice - Praha - Dolní Dvořiště - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Bologna - Firenze - Salerno. Přibližně stejná vzdálenost. Kromě dálniční známky zaplatíte € 11,00 za průjezd tauernskými tunely a € 71,50 na mýtném v Itálii. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Pokud chcete ušetřit, sjeďte z dálnice v Tarvisio a najeďte na ni v Gemoně. Od Mestre pokračujte po pobřežní silnici až do Ravenny a odtud přes Cesena a Perugia jeďte do Orte kde se na dálnici opět napojte a pokračujte do Salerna. V tomto případě je úspora na mýtném € 38,00 v jednom směru. Čtyřproudovku Ravenna - Orte doporučujeme využívat jen za světla, když jsme po ní jeli, byla silnice dost poničená. Dá se tam jet maximálně 100 km/h. Je hojně využívaná kamiony. Čerpací stanice nejsou nonstop a dodržují siestu. Tipy na tankování: v brennerské variantě Shell v Hall in Tirol a v tauernské variantě Fun Wash Sprit v Arnoldsteinu (do 22:00) nebo Shell ve Fürnitz.

# 10.09.2014, 13:43.
V pátek se chystáme z Liberce autem do Martinsicuro - zvolili jsme cestu přes Rakousko. Koukala jsem, že na webu máte spoustu rad, ale raději se chci zeptat konkrétně - pokud se chceme vyhnout dálníčním poplatkům v Itálii, máme se z Mestre vydat po pobřeží do Rimini a nepokračovat do Bologni, je to tak? Předem moc děkuji. Kristýna.

Ano je to tak. Nejlépe je to popsané v naší reportáži Gargano 2008.

# 10.09.2014, 12:28.
Nedávno jsem vám psal, že se chystám na poznávací výlet do Itálie se školou. Moc děkuji za pěknou odpověď, ale mám na Vás ještě jednu prosbu. Doslechl jsem se, že ve Florencii se platí jistý poplatek za vjezd do města za osobu. Chtěl bych vědět, kolik a zda je to vůbec pravda. Dále zda se platí také v Pisa, Lucca, Siena, Tirrenia a San Gimignano. Moc děkuji předem a přeji hezký den. S pozdravem Michal.

Už jsme Vám psali, že informace neposkytujeme dopravcům, cestovním kancelářím, atd. Naše stránky a poskytovaný servis jsou určeny výhradně individuálním cestovatelům. Informace si nastudujte na následujících stránkách: Bus Florencie, Bus Pisa, Bus Lucca, Bus Siena, Bus San Gimignano.

# 04.09.2014, 16:30.
Chystám se vézt autobusem školní poznávací výlet do Florencie a chtěl bych poradit nejlepší trasu. Jedu z Prahy v září. Slyšel jsem, že přes průjezd Německem se platí daň. Nevím kolik. Prosím o radu. Děkuji. Michal.

V Německu jsou autobusy osvobozeny od placení mýtného. Více informací najdete na Toll Collect. Nicméně od 1.10.2013 platí, že každý autobusový dopravce vykonávající přepravu osob do Německa nebo přes Německo musí být daňově registrován. Tento autobusový dopravce musí mít na každý autobus osvědčení o daňové evidenci v Německu. Daňová podání potom musí být následně podávána pouze elektronicky. Současně musí podat roční přiznání k dani z obratu. Pokud autobusový dopravce nemá daňové osvědčení na kontrolovaný autobus, hrozí mu pokuta až do výše € 5000,00. Bohužel ale v tomto se nijak neorientujeme, nejsme Vám schopni říct, zda se to týká i Vašeho konkrétního případu. Tyto stránky jsou určeny individuálním cestovatelům, rozhodně ne jako informační zdroj přepravcům, dopravcům, cestovním kancelářím apod. Ohledně trasy. Optimální je jet přes Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie. Pokud německou daňovou registraci budete potřebovat, tak to určitě do doby konání zájezdu nestihnete. Alternativně tedy můžete jet přes České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Udine - Bologna - Florencie. V Rakousku a Itálii autobusy mýtné platí.

# 03.09.2014, 15:06.
Moc děkuji za skvělé rady. Pokud se jedná pouze o hodinové prodloužení, tak to nevadí. Děti už mají 3 a 4 roky. Prosím Vás, o kolik se nám sníží cena mýtného, když sjedeme v Arnoldsteinu ... tam doporučujete tankovat, ale asi jenom přes den, že? - a zpět se vrátíme v Gemoně. Je možné se ještě někde vyhnout? Vím, že jste psal, že to nemá smysl, ale cesta tam i zpět včetně mýta nám vyjde něco přes 9.000,-Kč tak se snažíme alespoň trochu ušetřit. Ale pokud je to kontraproduktivní, tak to prosím neřešte. Nevíte, prosím, kolik je cena nafty na té Shell v Rakousku? A kolik se pohybuje v okolí Grosseta? Děkuji moc. Pavlína.

úspora je € 5,90 v jednom směru. Tankování v Arnoldsteinu na Fun Wash Sprit je do 22:00 hodin. Psali jsme Vám, že v noci máte tankovat na nonstop Shell ve Fürnitz, kde jsou ceny podobné. Bohužel aktuální ceny neznáme. V Grosseto se ceny pohybují od € 1,54 do € 1,75. V Marina di Grosseto € 1,62.

# 02.09.2014, 14:04.
Ještě bych k tomu dodala, že máme s sebou dvě malé děti, jedeme přes noc. A tuto destinaci jsme si vybrali spontálně. Nevíme však, zda-li nám bude přát počasí, zda není lepší to vzít po východní části a jet jižněji. Ubytování dopředu žádné nemáme, budeme to řešit na místě. Určitě budeme rádi za tipy, kde tankovat (o Rakouských hranicích jsem již četla). Děkuji předem za odpověď. Pavlína.

Pokud jedete s malými dětmi, raději si připlaťe a jeďte po dálnici celou trasu. Počasí pro Grosseto vypadá podle předpovědi na následující dva týdny příznivěji. Teploty porostou k 25 až 30 stupňům a bude polojasno až jasno. Předpověď můžete sledovat na Meteo. Tankovat doporučujeme před hranicemi s Itálií (v noci Shell ve Fürnitz), potom až mimo dálnici za Florencií nebo až na místě. Ubytování si alespoň dopředu vytipujte.

# 02.09.2014, 13:34.
Ráda bych od Vás dostala radu, jak se nejlépe a nejlevněji dostat do Grosseta Marina autem, budeme vyjíždět z Náměště nad Oslavou. A nazpět chceme jet přes Pisu, Florencii a zpět do ČR. Dále potom, zda-li má význam brát si s sebou jídlo, nebo nakoupit tam. Tuto oblast vůbec neznám. Děkuji za rychlou radu, vyrážíme teď v pátek. Hezký den. Pavlína.

Vaše optimální trasa je následující: Náměšť nad Oslavou - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Mestre - Padova - Bologna - Florencie - sjezd Florencie Impruneta - Siena - Grosseto - Marina di Grosseto. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 36,70. Zpět potom přes Pisu zaplatíte na mýtném € 48,30. Lze ušetřit nas mnoha místech, záleží na tom kolik budete mít času. Při dlouhé cestě je to dost významný faktor. Mimo dálnici má význam jet z Tarvisia do Gemony, z Pisy do Florencie (S1). Jsou úseky které mimo dálnici pojedete standardně - z Florencie do Grosseta a z Grosseta do Ceciny. Potraviny nemá význam vozit. Ceny jsou sice lehce vyšší, ale nemá to v současné době skutečně význam.

# 01.09.2014, 23:16.
Chtěli bychom vyrazit s dětmi 5,5 - 3,5 - 2,0) z Prahy do Lignana. Chtěli bychom jet tak 3 až 4 hodiny denně a poté se někde na jeden až dva dny ubytovat a pokračovat v cestě. Nemáte nějaké tipy, kde by to pro děti po cestě bylo zajímavé? Bohužel jsme nenašli žádného průvodce po Evropě, kde by se více cestování s dětmi věnovali. Předem moc děkuji za případnou odpověď. Hezký den. Jana.

Vychází Vám to přibližně na dva úseky. Přesně v polovině cesty je Salzburg. S tak malými dětmi doporučujeme navštívit např. místní ZOO Salzburg. S těmi nejmenšími to na nějaké významnější výlety nebude, stejně tak na památky. Doporučujeme si udělat vycházku v areálu zámku Hellbrunn s fontánami. Můžete také navštívit Muzeum hraček. Ubytování hledejte např. na booking.com.

# 01.09.2014, 08:11.
Ráda bych se zeptala na nejlepší trasu do letoviska Alba Adriatica s ohledem na nejnižší poplatky za mýtné v Itálii. Velice děkuji. Mária.

Nepíšete odkud vyjíždíte, takže těžko přesně poradit nejlepší trasu. Tedy obecně k poplatkům. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50. Pokud pojedete přes Rozvadov a Brenner, potom ještě zaplatíte € 8,50 za průjezd Brennerem a na mýtném v Itálii € 46,70. Pokud pojedete přes Dolní Dvořiště, Salzburg a Villach, zaplatíte € 11,00 za průjezd tauernskými tunely a € 49,20 na mýtném v Itálii. Pokud pojedete přes Mikulov, Videň a Villach, potom zaplatíte mýtné v Itálii € 49,20. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Vzhledem k tomu, že jste neuvedla místo výjezdu, odkazujeme Vás na naše otázky a odpovědi a reportáže týkající se Itálie. Tam vše najdete včetně tipů na úsporu.

# 30.08.2014, 22:57.
Moc Vás prosím o radu. 27.9 jedeme na dovolenou do Itálie, města Martinsicuro, do kempu Duca. Vyrazíme z Karlových Varů a docela bychom chtěli ušetřit po cestě za poplatky. Pokud to v našem případě půjde, tak Vás prosím, zda mi pomůžete s plánováním trasy. Moc děkuji. S pozdravem Petr.

Víceméně máte k dispozici jednu trasu, ostatní by byly zbytečné zajížďky a tím pádem vyšší náklady na pohonné hmoty. Trasa je následující: Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Verona - Modena - Bologna - Ancona - San Benedetto del Tronto - Martinsicuro. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50 a na mýtném v Itálii € 46,10. V Rakousku dálniční známku doporučujeme, pokud chcete ušetřit za Brenner, musíte jet po silnici B182 už od Innsbrucku a potom můžete pokračovat až po Veronu. Je to ale určité zdržení oproti dálnici. Od Verony už jeďte ale raději po dálnici.

# 28.08.2014, 17:25.
Chtěl jsem se zeptat na nejlepší cestu z Klatov do Janova, včetně poplatků a jak nejlépe na nich ušetřit. Děkuji mnohokráte. Milan.

Nejlevnější je "švýcarská varianta". Jeďte trasu: Klatovy - Železná Ruda - Deggendorf - Landau - Mnichov - Bregenz - Chur - Lugano - Milano - Genova. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku ten kousek na německo - rakousko - švýcarské hranici objeďte mimo dálnici, ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně 40 CHF (€ 33,17) a v Itálii zaplatíte na mýtném € 15,20. Celkem tedy v obou směrech zaplatíte € 63,57. Pokud byste jel klasiku přes Brenner, přišlo by Vás to na € 8,50 za desetidenní rakouskou dálniční známku, 2x € 8,50 za průjezd Brennerem a 2x € 37,10 na mýtném v Itálii, celkem tedy € 99,70. + několik desítek kilometrů navíc.

# 27.08.2014, 17:17.
Prosím o radu - nejvýhodnější cesta do San Benedetto del Tronto z Brna. Děkuji. Jaro.

Přečtěte si naši reportáž Gargano 2008. Je to optimální trasa, kterou máme několikrát projetou a hodně ušetříte. Jedná se tedy o trasu přes Vídeň, Graz, Klagenfurt, Villach. Mestre, Ravenna, Rimini. Z dálnice sjedete v Arnoldsteinu a pokračovat budete mimo dálnici do Gemony. Tady na dálnici opět najedete a pojedete až do Mestre. Pokračovat budete po pobřežní silnici až do Rimini Nord a odtud opět po dálnici. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 12,20 do Mestre a € 13,60 od Rimini. Celkem tedy na mýtném € 25,80 oproti € 48,70 za kompletní cestu po dálnici. + samozřejmě dálniční známka. V obou směrech ušetříte tedy celkem € 45,80. Další tipy na úsporu najdete v našem Cestovatelově blogu.

# 26.08.2014, 10:57.
Už jsem Vám již 2 x psala. Věřím, že Vám denně chodí mnoho mailů a nestíháte odepisovat. Proto jsem zvolila napsat Vám takto. Měla bych dotaz. V pátek vyjíždíme z Humpolce (kraj Vysočina) do Alba Adriatica v Itálii. Zjišťovala jsem si poplatky v Itálii na trase Humpolec - Znojmo - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Mestre - Bologna a po této dálnici až do Alba Adriatica. Tak tento úsek vychází zhruba na € 46,00o + známka v Rakousku € 8,50. To se mi zdá docela dost. Je možné v Mestre sjet a jet podél pobřeží do Rimini a dále po této silnici pokračovat až do Alba Adriatica? Jak tyto silnice vypadají? Na této trase by se platilo pouze do Mestre a to je zhruba € 15,00. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem M.

Omlouváme se, skutečně je toho tolik, že není v lidských silách na všechny otázky odpovědět. V Rakousku skutečně potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50 a na mýtném v Itálii v úseku Tarvisio - Mestre zaplatíte € 18,10. Silnici v úseku Mestre - Rimini Nord jsme už využili několikrát a je to skutečně výborná volba. Jezdí tudy sice mnoho kamiónů kvůli úspoře na mýtném, je tady mnoho rychlostních omezení, ale je to plynulé a nikdy jsme v tomto úseku neměli problém. Dokonce dva úseky jsou tvořeny rychlostní komunikací. Přečtěte si např. naši reportáž Gargano 2008, kde je cesta popsaná včetně dalšího tipu na úsporu hned za rakousko - italskou hranicí. Další tipy najdete v našem Cestovatelově blogu. Od Rimini, opět dle našich zkušeností, se už mimo dálnici nevyplatí jet. Je to samé velké letovisko a vždy, i mimo sezónu, jsme zde potkali zácpy. Mýtné v úseku Rimini Nord - Alba Adriatica je € 14,10.

# 26.08.2014, 07:48.
Žádám vás o info ohledně výše dálničních poplatků při cestě autem do Itálie - oblast Kampánie - z Milevska a také váš názor na námi zvolenou trasu. Plánujeme jet směr: Linz, Salzburg, Villach, Udine, Mestre, Ravena, Orte, Napoli, Salerno, Agropoli. Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den. Jan.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 11,00 a na mýtném v Itálii v úseku Tarvisio - Mestre zaplatíte € 18,10 a v úseku Orte - Salerno zaplatíte € 21,30. Dál se už dálnice neplatí. Úsek Mestre - Ravenna jsme už jeli mnohokrát a je to výborná volba. Cesta je plynulá i v sezóně, nicméně počítejte se zvýšeným provozem a rychlostními omezeními. Dvakrát jsme jeli i v úseku od Ravenny přes hory, resp. v opačném směru. Doporučujeme si tuto trasu naplánovat ve dne - z důvodu ne zrovna kvalitního povrchu silnice - a počítejte s tím, že více jak 100 km/h tudy neprojedete. Také je třeba mít natankováno, protože čerpací stanice na této trase nemají nostop a dodržují také siestu. Cesty a tipy na další úsporu jsou popsány v našich italských reportážích a v Cestovatelově blogu.

# 23.08.2014, 16:07.
Ráda bych Vás požádala o radu s cestováním vlakem z Milána dne 4. listopadu 2014 do Janova. Přiletíme 4.11.2014 na letiště do Milána a potřebovali bychom se dostat nejrychleji a nejlevněji do Janova. Odplouváme z přístavu 5.11.2014, takže bychom potřebovali v Janově i přespat ze 4.11. na 5.11.2014. Mohli byste mi prosím poradit cestu vlakem, popř. jinou nejrychlejší a nejlevnější cestu z Milána do Janova a rovněž nocleh v Janově? Jsme 2 dospělí a 2 děti. Mnohokrát Vám děkuji. Pavlína.

Předpokládáme, že přiletíte na letiště Milano Malpensa. Doporučujeme vlakové spojení. Z Terminálu 1 (mezi terminály funguje bezplatná kyvadlová doprava) jezdí vlak Malpensa Express na Milano Centrale. Jízdenka stojí € 12,00, děti platí polovinu. Rodina € 30,00. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Z Milano Centrale se potom do Janova dostanete vlakem Trenitalia za € 13,00 regionálním vlakem a za € 15,60 vlakem Intercity. Děti mají opět slevu. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Nocleh doporučujeme rezervovat přes Booking.

# 19.08.2014, 19:59.
Chtěl bych se zeptat na nejlepší cestu z Jihlavy do italského města Voghera, popřípadě, kde se na trase platí jaké poplatky? Děkuji. Libor.

Nejrychleji a nejlevněji se tam dostanete přes Prahu - Plzeň - Rozvadov - Mnichov - Bregenz - Chur - Lugano - Como - Milano - Casei Gerola. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku ten kousek dálnice objedete kolem Bodanského jezera, ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně 40 CHF (€ 33,10) a v Itálii na mýtném zaplatíte € 8,60. Celkem tedy tam i zpět € 50,30. Druhá varianta přes Linz - Salzburg - Innsbruck - Verona - Brescia - Piacenza by Vás vyšla na € 8,50 za rakouskou desetidenní dálniční známku, 2x € 8,50 za průjezd Brennerem a 2x € 30,70 na mýtném v Itálii. Celkem tedy na € 86,90.

# 19.08.2014, 16:25.
Chystáme se autem na ostrov Elba. Vyjíždět budeme z jižních Čech. Máte nějaké tipy na cestu? Zda má smysl vyhýbat se italským dálnicím a placeným úsekům v Rakousku - tunely, průsmyky? S rakouskou dálniční známkou počítám. Cestovat chceme začátkem září. Kdy je nejlepší vyrazit (Pá, So, Ne) a čas pro klidné projetí Itálií? Děkuji. Jakub.

Vzhledem ke vzdálenosti jakou urazíte a vázanost na trajekt nemá smysl se vyhýbat Brennerskému průsmyku a dálnicím v Itálii. Dobu výjezdu přizpůsobte odjezdu Vašeho trajektu. Samozřejmě s dostatečnou rezervou. Začátkem září by už neměly být významné zácpy.

# 19.08.2014, 13:32.
Chystám se autem Octavia Combi z Karlových Varů za dcerou do Itálie do města L' Aquila. Potřebuji poradit nejlepší trasu a přibližně cenu mýtného v Itálii. Děkuji předem. Hana.

Optimální trasa je následující: Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - Mosciano Sant' Angelo - L' Aquila. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50 a na mýtném v Itálii € 52,80. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši.

# 12.08.2014, 09:23.
Rád bych Vám poděkoval za Vaše stránky a informace na nich, při cestě do Bibione jsem je využil. Jeli jsme tam i zpět přes Vídeň bez kolon, natankovali v Arnodlsteinu a projeli se po Kärntner Strasse do Gemony - úžasný zážitek a ještě navíc odpočinutí od unavující dálnice. Jediným problémem byl sjezd z dálnice na Bibione a následně po projetí mýtnou branou kolona na silnici do Bibione, tam jsme strávili dohromady přibližně 90 minut. Pavel.

Děkujeme za zpětnou vazbu.

# 11.08.2014, 17:17.
Jaké je vlakové nebo autobusové spojení mezi Tervisio a Terst? Tedy ceny, intervaly, vhodnost spojení atd. Děkuji a zdravím. Irena.

Nejjednodušší spojení je regionálním vlakem Regionale Veloce za € 17,25 přímo z Treviso Centrale na Trieste Centrale. Vlak jede přibližně 2,5 hodiny. Jízdní řády najdete na stránkách Trenitalia. Je i levnější spojení ale s přestupy.

# 11.08.2014, 16:07.
Letím v září do Bari v Itálii a potřebuji se z letiště dostat do města Monopoli bez využití taxislužby. Je nějaká možnost? Děkuji. Vlasta.

Z letiště jeďte vlakem společnosti Ferrovie del Nord Barese za € 5,00 na vlakové nádraží Bari Centrale a odtud vlakem Trenitalia do Monopoli. Regionální vlak Vás přijde na € 3,10. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 11.08.2014, 15:44.
Ráda bych se zeptala na adresy nebo mapu obchodů s potravinami - diskonty jako Lidl atd. Děkuji. Petra.

Velké nákupní centrum je na Via Cellina. Je tam supermarket Winner. Další menší supermarkety jsou roztroušeny po městě. Např. Despar je na Via Monticano.

# 04.08.2014, 15:23.
V polovině srpna se chystáme do Toskánska do města Marina di Bibbona. Poradili byste nám, prosím, vhodnou trasu z Prahy a přibližný odhad ceny cesty? Děkuji a přeji hezký den. Valerie.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Verona - Brescia - Cremona - Parma - La Spezia - Massa - Cecina - Marina di Bibbona. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50 a na mýtném v Itálii € 44,70. Celkem tedy v obou směrech € 123,40. Pokud pojedete do deseti dnů, je cena nižší o € 8,50 + samozřejmě pohonné hmoty dle spotřeby. Ve druhé variantě můžete jet přes Švýcarsko: Praha - Rozvadov - Mnichov - Bregenz - Chur - Como - Milano - Parma - La Spezia - Massa - Cecina - Marina di Bibona. Je to jen o 30 km delší trasa. Kousek rakouské dálnice u Bodensee můžete objet kolem jezera, ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně 40 CHF (€ 33,14) a na mýtném v Itálii zaplatíte € 38,00. Celkem tedy v obou směrech € 109,14.

# 04.08.2014, 13:09.
Chtěla bych se zeptat na cenu mýtného do Rimini, jela bych z Ostravy. Děkuji. Denisa.

Kompletně po dálnici Vás to přijde na € 8,50 za rakouskou desetidenní dálniční známku a na mýtném v Itálii € 35,20. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Pokud chcete ušetřit, najdete popis úsporné trasy v reportáži Gargano 2008 a další tipy v Cestovatelově blogu.

# 28.07.2014, 19:47.
Náhodou jsem narazila na Vaše stránky a dovoluji si Vás poprosit o informaci - plánujeme příští týden cestu z Prahy do Terstu a odtud potom přes Padovu do Verony a Brixenu a zpět do Prahy. Kolik nás bude stát mýtné na této cestě? Hrozí někde něco nepříjemného, na co bych měla dát pozor? Moc Vám děkuji za odpověď a přeji spoustu dalších krásných zážitků na Vašich cestách! S pozdravem Alena.

Pokud pojedete přes České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Trieste, potom zaplatíte € 8,50 za desetidenní rakouskou dálniční známku. Za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 11,00 a na mýtném v Itálii € 11,60. Úsek Trieste - Padova Vás přijde na € 13,30, úsek Padova - Verona na € 4,90, úsek Verona - Brixen (Bressanone) na € 13,60 a úsek Brixen - Brenner na € 2,90. Za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50 a v Rakousku využijete původní dálniční známku. V Německu se potom dálnice neplatí. Pokud pojedete z pátku na sobotu, budete zřejmě zápasit se zácpami na trase Salzburg - tauernské tunely. Lze se tomu vyhnout tím, že pojedete přes Brno a Vídeň, delší trasa se Vám zaplatí úsporou na mýtném za tauernské tunely. Menší zácpu potom čekejte ve Vídni od mostu přes Dunaj.

# 27.07.2014, 22:03.
Jakou máte zkušenost s celní správou? Chystám se totiž do Itálie a chtěl bych si vzít nějaký benzín na cestu ... Riskoval byste? Děkuji za odpověď. Lukáš.

Přepravovat pohonné hmoty v kanystrech je v Itálii zakázané. Za to riziko to nestojí. Natrefíte na běžnou kontrolu nebo zrovna kolem Vás někdo pojede když budete "tankovat". Navíc stojí Vám to za tu úsporu? Natankujte plnou někde mimo dálnici ještě v Rakousku a do Rakouska dojeďte s téměř prázdnou nádrží. Úspora na pohonných hmotách v kanystru zase tak velká nebude - s větším nákladem budete mít větší spotřebu a celkově to bude neustále překážející břímě. Raději jeďte nějaký vhodný úsek mimo dálnici a během krátké doby tu úsporu získáte jinak. Jinak celní správu jsme v Itálii snad ani nikde nezaregistrovali, natož aby nás zastavovala a kontrolovala. Pokud pojedete např. s dodávkou, ta pravděpodobnost zastavení je samozřejmě větší.

# 17.07.2014, 17:54.
Posílám zpětnou vazbu, když jste mi tak dobře poradil. Jeli jsme od soboty do soboty. Zvolil jsem cestu přes Dolní Dvořiště, Salzburg ... Cesta byla úplně bezproblémová, jediný zásek byl na cestě zpátky na mýtné bráně ven z Lignana - 1 hodina. Cesta tam: Praha 2:30, Lignano 10:30. Cesta zpět: Lignano 11:00, Praha 20:00. Platba: dálniční známka Rakousko, € 11,00 tunely, € 11,00 mýtné v Itálii. Nejlevnější nafta v Dolním Dvořišti (benzínka ONO - při cestě). Děkuji a příjemnou dovolenou, zda Vás také ještě čeká. Petr.

Děkujeme za cenné informace.

# 16.07.2014, 10:56.
Pane Řehůřku. Nerada Vás obtěžuji, ale chtěla bych Vás ještě jednou požádat o pomoc. Níže (06.03.2014, 11:52) je můj dotaz z března, podařilo se nám to vyřešit tak, že pojedeme autobusem do Prahy přímo z Martinsicuro a ušetříme si tím cestu do Říma na letiště. Nyní však nemohu přijít na to, jak se nejlépe v sobotu odpoledne (6.9.2014) dostat z Říma (nejlépe nádraží) do Martinsicura. Nevím, zda využít vlak či něco jiného, většina stránek je v italštině, takže tam se moc nechytám. Předem mnohokrát děkuji za Váš čas a ochotu! S pozdravem a přáním krásného dne Denisa.

Můžete jet vlakem Trenitalia z Termini do Ancona a odtud pokračovat do Porto d'Ascoli. Konkrétně v sobotu jede vlak do Ancona ve 13:28, na místě je v 17:32. Vlak do Porto d'Ascoli jede v 17:40 a na místě je v 18:58. Jízdenka stojí € 20,95. Pokud by měl vlak zpoždění a přípoj nestihnete, jede další v 18:40 a 19:25. Můžete jet ale také již dříve zmiňovaným spojem společnosti Start. Jedná se o linku Roma - Tortoreto. Jezdí každý den a z Říma odjíždí z Via del Castro Pretorio 84 (v blízkosti Termini) ve 13:50 (18:05) a 17:00 (20:55). V závorce je uveden příjezd do Martinsicuro. Jízdenka stojí € 18,50.

# 15.07.2014, 21:03.
Rádi bychom v srpnu jedním autem do Itálie, konkrétně Ravenna - zábavní park Mirabilandia. Vyjížděli bychom z Ústí nad Labem, a nejspíše bychom rádi přes Německo, Rakousko a Itálii. Pokud by bylo levnější Německo vynechat, a jet rovnou přes Rakousko, také bychom se nebránili. Děkuji za radu a pomoc co se týče mýtného, a nejlepší trasy. Petr.

Je zbytečné se vyhýbat Německu, protože se tam za dálnice zatím neplatí. Jeďte klasickou trasu: Ústí nad Labem - Praha - Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Ravenna. Jak už bylo řečeno, v Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50 a za průjezd Brennerem zaplatíte také € 8,50. Na mýtném v Itálii potom zaplatíte € 30,50. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši.

# 15.07.2014, 15:57.
Děkuji za rychlou odpověď. Já se spletl se Švýcarskem. Každopádně není lepší a levnější cesta druhou stranou pres Plzeň, Regensburg, Bolzano a Trento? Děkuji ještě jednou za užitečné rady. Marek.

Je to přesně ta cesta : Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - Verona.

# 15.07.2014, 15:53.
Mohl byste mi poradit? Chystáme se na cestu Praha - Rimini na 8 dní a nevím, jakou nejvýhodnější cestu zvolit a kolik mě budou stát poplatky za cestu. Kde je nejvýhodnější tankovat (kromě ČR). Děkuji moc. Ondřej.

Volte klasiku: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50, za průjezd Brennerem zaplatíte také € 8,50 a na mýtném v Itálii € 32,70. Tankovat doporučujeme před Innsbruckem v Hall in Tirol, ve městě mimo dálnici na Shellu (první křižovatka vlevo). Pokud však pojedete koncem července nebo začátkem srpna v termínech Pá/So, jeďte raději na Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Bologna - Rimini. Je to o 120 km dál, ale menší riziko zácp - ty bývají v okolí Mnichova, Rosenhaimu, ... Poplatkově odpadne platba Brenneru, mýtné v Itálii bude o € 2,50 vyšší. My na této trase volíme cestu mimo dálnici. Konkrétně sjedeme u Tarvisio a až do Gemony jedeme mimo dálnici. Odtud potom do Mestre po dálnici a od Mestre přes Chioggia a Ravenna do Rimini opět mimo dálnici. Mnohokrát jsme tudy jeli a vždy bez problému. Úspora na mýtném výrazná, konkrétně € 23,00 za jeden směr. Tankovat můžete u Arnoldsteinu - viz náš Cestovatelův Blog.

# 15.07.2014, 12:14.
S přítelkyní plánujeme týdenní výlet do Toskánska - Praha, Verona, Florencie, Siena a zpět. Pojedeme přes Rozvazov. Zajímalo by nás, na kolik by nás mohla vyjít cesta. O Rakousku a Švýcarsku jsme si info zjistili. Bohužel odhadnout poplatky v Itálii je vcelku obtížné. Samozřejmě jsme si našli odhad přibližně € 6,00 na 100 Km. Ale přeci jenom Vy, jako odborníci, mi určitě poradíte nejlépe. Děkuji mnohokrát. Vaše stránky jsou opravdu užitečné. Marek.

V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50 a za průjezd Brennerem zaplatíte také € 8,50. Přes Švýcarsko ve Vašem případě nejedete. Úsek Brenner - Verona Vás vyjde na € 16,40, úsek Verona - Florencie Vás vyjde na € 15,90 a úsek Florencie - Siena po RA3 (Raccordo Autostradale 3) není zpoplatněný.

# 14.07.2014, 15:36.
Ráda bych se zeptala, zda prosím nevíte o pěkném hotelu přibližně 50 - 60 km od Maranella cestou do Monaca? Krátká změna noclehu z auta, ale hlavně nutnost dobrého internetové připojení. Nejlépe aby obytný vůz mohl být zaparkovaný přímo na hotelovém parkovišti. Velmi děkuji za tipy. Přeji všem krásné léto. Bára.

Doporučujeme se podívat na Booking, zadat Vaše parametry, tj. termín a počet osob. Místo můžete zadat např. Reggio Emilia. Nabídne Vám to spoustu hotelů, které jsou prověřeny booking.com. Doporučujeme si nechat zobrazit mapu s umístěním hotelů. Určitě si vyberete. K dispozici budete mít veškeré informace o pokrytí wifi, parkování, fotografie, recenze atd. My booking.com používáme běžně a zatím jsme byli vždy spokojeni.