ITÁLIE 2009

Itálie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Itálie 2009

Pokud je Itálie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2009. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Itálie autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o pronájmu automobilu, o cestování vlaky a autobusy, o tipech na výlety, o přímořských letoviscích, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Itálii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 30.12.2009, 11:40.
Všichni Řehůrkovi, hned na začátku bych vám chtěla popřát vše nejlepší do roku 2010, hlavně hodně zdraví, štěstí a úspěchů. Musím vám poděkovat za vaše stránky, jsou opravdu skvělé. Na jaře jste mi velice pomohl a dobře poradil s naší (první) cestou do Itálie a byla to nejkrásnější dovolená, na které jsme byli. Kluci i já jsme se do Itálie zamilovali a letos tam pojedeme znovu. Chtěla bych vás poprosit, když budete mít někdy chvilku na odpověď o radu, zda nevíte jaké cestovky u nás by byly schopny zajisti ubytování v kempech, ale ne ve staně, spíš bungalow, mobilhome nebo chatka? Letos bychom rádi zůstali na severu, nekde u Lignana, Caorle atd. Máte s touto oblastí nějaké zkušenosti? Moře, památky, zábava pro kluky atd? Velice vám děkuji za čas, který budete mé odpovědi věnovat. S pozdravem a přáním hezkého dne zdraví Radka.

Tento typ ubytování nabízí např. CK Adrialand, konkrétně v Lignanu. Lignano je z pohledu dětí asi nejlepší volba - je tam aquapark, lunapark, zoo, zábavní parky atd. Pláž je písčitá s pozvolným vstupem do moře. Více informací o Lignanu, zábavě, výletech atd. najdete v našich otázkách a odpovědích, i v dřívějších letech.

# 27.12.2009, 21:35.
Rád bych se zeptal, zda neznáte vilku Chinaglia, případně kde přesně v Lido di Jesolo leží? Děkuji. Petr.

Jedná se o malé oplocené vilky v blízkosti písečné pláže. Nacházejí se na Via Bafile v centrální části Lido di Jesolo, resp. na jedné uličce vedoucí od ní k pláži. Podívejte se na mapu. Chinaglia je na mapě vyznačena pod číslem 24.

# 10.12.2009, 19:14.
Mám dotaz ohledně Festivalu čokolády v Tarvisiu. Loni jsme se zrovna trefili do jeho 1.ročníku - poslední víkend v lednu. Protože se i letos chystáme na lyže do Tarvisia, rádi bychom jeli v době, kdy se bude festival konat. Bohužel CK se kterou jezdíme nebyla schopna informaci o letošním termínu zjistit. Moc děkuji K.

2. Festival del cioccolato proběhne od 5. do 14. února 2010 na Piazza Unita v Tarvisio od 10:00 do 20:00.

# 03.12.2009, 14:23.
Dnes jsem objevila po dlouhém hledání Vaše stránky. Velice mě Vaše rady zaujaly. Ráda bych proto využila i já Vašich zkušeností. Příští rok 2010 na přelomu června a července pojedeme s manželem na Sardinii, oblast Costa Paradiso. Ráda bych věděla, kam se podívat, jaká zajímavá místa navštívit v okolí. Jedeme s manželem na 14 dní jako cestu k 15. výročí svatby. Ještě bych ráda věděla jaké je tam počasí a zda nevíte teplotu vody. Děkuji moc. S pozdravem Zuzana.

Pokud pomineme nádhernou oblast Costa Paradiso, potom doporučujeme v této části Sardínie navštívit Nuraghe Palmavera, která se nachází mezi zálivem Alghero a Porto Conte. Jedná se o kamennou pevnostní stavbu (palác) z třináctého až šestého století před naším letopočtem. Obklopený je dalšími asi padesáti obydlími. Takových staveb je na Sardínii kolem sedmi tisíc a jsou typické výhradně pro Sardinii. Kousek odtud, na Capo Caccia se nachází přírodní jeskyně Grotta di Nettuno, Grotta Verde a Grotta dei Ricami. Město Alghero za návštěvu stojí určitě také, především historická část u přístavu. Na sever odtud je přírodní rezervace Asinara. Pokud budete pokračovat na východ, potom dojedete k městu Porto Torres, kde jsou archeologická naleziště. Asi 20 km odtud na jihovýchod je město Sassari, opět se zachovalým historickým centrem (kostel sv. Mikuláše, Palazzo Ducale, Pallazo Giordano, Piazza Italia, Rosello Fountain). Doporučujeme také navštívit nejsevernější sardinský přístav Santa Teresa. Odtud se potom určitě vydejte na Capo Testa, kde především na jeho severním cípu najdete mnoho zajímavých skalních útvarů. Posledním naším tipem je souostroví La Maddalena. Těch míst je samozřejmě mnohem víc. Doporučujeme si zakoupit nějakého průvodce Sardínií, který Vás nejzajímavějšími místy provede. Průměrné teploty se už v této oblasti pohybují na přelomu června a července kolem třicítek. V loňském roce to bylo mezi 27 a 33 stupni. Teplota moře se pohybuje kolem 22 a 23 stupňů.

# 30.11.2009, 12:25.
Mám na vás prosbu. Chtěli bychom jet do Gallipoli, ale nemám vůbec představu, jaká by mohla být nejrozumnější trasa. Jsme z Luhačovic. A jaká by byla cena mýtného? A jak dlouho by nám asi trvala cesta? A existují nějaké CK, které nabízí jen pobyt, nejlépe apartmán, ale bez dopravy? A ještě líp prodloužený pobyt alespoň 14 dní. Máme tři děti a rádi bychom si to pořádně všichni užili. Moc děkuji za případnou odpověď. Martin.

Vaše optimální trasa je následující: Luhačovice - Uherské Hradiště - Hodonín - Břeclav - Poštorná - Grosskrut - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - Foggia - Bari - Brindisi - Lecce - Gallipoli. Počítejte s cestou něco kolem 21 hodin + přestávky. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku, v Itálii zaplatíte na mýtném € 59,70. Poplatky při cestě zpět jsou stejné. Řešením může být i přejezd na Trenčín a odtud po slovenské dálnici do Bratislavy a dále na Vídeň. Gallipoli nabízí např. CK Cicala. Těch CK je ale více.

# 29.11.2009, 14:05.
Chtěla bych se informovat, zda máte přehled o karnevalech konaných v létě v Itálii. Potřebovala bych vědět přibližně dobu konání v různých částech Itálie. Děkuji. Soňa.

Vše o karnevalech konaných v Itálii najdete na stránkách formorefun.it. Najdete tam také kalendář na rok 2010, ale i archiv konaných karnevalů v minulých letech. Karnevaly se ale konají spíše v zimních a jarních měsících.

# 29.11.2009, 08:41.
Nejprve bych chtěla poděkovat za parádní, přehledné a informacemi nadité stránky, které tady provozujete! Nyní můj dotaz - v červnu chceme jet na motorce s přítelem na Sardinii (přes Vídeň). Vzhledem k náročnosti délky trasy do Livorna víme, že ji pojedeme s jedním noclehem. Naše představa je přespat a jet dále a to za minimální náklady. Můžete nám poradit, kde vyjde ubytování levněji, v Rakousku či Itálii? Případně, zda znáte po cestě nějaký hostel, či bezpečný plácek, kde můžeme ve spacáku přespat? Děkuji a přeji hodně trpělivosti s našimi dotazy! L.

Ubytování by mělo být levnější v Rakousku a to především v privátu, penzionech, kempech apod. Doporučujeme však přespat až v Itálii, někde ve 2/3 cesty. Je to z důvodu dostatečné rezervy pro trajekt na Sardinii. Přespávat ve volné přírodě je v Itálii zakázáno. Od € 16,00 se ubytujete např. v hostelu Canalbianco kousek za Rovigo, ve studenstském hostelu Estense ve mestečku Ferrara nebo v hostelu Due Torri San Sisto v Bologna.

# 12.11.2009, 23:30.
V roce 2006 jsme byli na dovolené v Kampánii, městečko Marina di Camerota. Apartmánový komplex Villagio Blu Marine. Bylo to od CK Polycastrum Viaggi. Moc se nám tam líbilo, v komplexu bylo spousta vyžití pro děti, hřiště a hlavně bazény i se 3 tobogány. Chtěli bychom se tam ještě podívat, ale ta CK už toto ubytování nenabízí, a nemohu to sehnat ani na internetu. Nemáte nějaký tip, kde to sehnat? Mnohokrát děkuji za odpověď. Dáša.

Většina cestovních kanceláří ještě nemá katalog na rok 2010 sestavený. Stejně je tomu u Polycastrum Viaggi. Jednou z možností je počkat na katalog Polycastrum Viaggi 2010. Pokud toto ubytování nebudou mít v nabídce, potom se podívejte do italského katalogu. České zastoupení nedává do svého katalogu kompletní nabídku z italské kanceláře. Pokud však ta italská ubytování v nabídce má, neměl by být problém zakoupit toto přes české zastoupení. V ČR nabízela toto ubytování také CK Alexandria. Opět ještě nemají katalog. Nejsme si však jisti, zda to není od výše uvedeného tour operátora. Další možností je zakoupit si ubytování přímo od Villaggio Residence Blue Marine.

# 08.11.2009, 14:17.
Chtěla bych se zeptat, zda nevíte o někom nebo o nějakých stránkách, kde se dá sehnat odvoz do Itálie autem - jako spolujezdec. Nastoupila bych v ČR kdekoli, jsem z Ostravy, ale není to podmínkou. Vystoupit potřebuji někde v Padově nebo v okolí Padovy. Pokud by to nešlo tak i v Udine mi to stačí. Děkuji za odpověď. Zdraví S.

spolujizda.cz, jizdaspolu.cz, spolujizda.com, spolujizda.eu, spolujizda.net, autospolujizda.cz, jeduzakorunu.org, dopravime.cz atd. Zadejte do vyhledávače klíčové slovo "spolujízda" a nabídne Vám to spoustu možností.

# 03.11.2009, 10:19.
Pane Řehůřek, Vaše stránky jsou vynikající a proto se na Vás obracím s prosbou. V létě bychom chtěli jet na dovolenou do městečka Levanto. Jsme početnější rodinka a proto sháníme levnější ubytování, nejraději apartmán. Zatím se mě nepodařilo nic sehnat, proto se na Vás obracím, zda nemáte nějaké iformace, které by mě pomohly. Děkuji. P.

Mnoho informací o tomto městečku na Ligurské riviře nemáme. Počítejte s tím, že ubytování tam je ve vyšších cenových relacích. Několik tipů na ubytování v apartmánech najdete na levanto.net. Je tam i mapa Levanta. Pokud byste se nakonec rozhodla pro kemp, tak Camping Acqua Dolce patří k těm levnějším.

# 09.10.2009, 19:40.
Měla bych dotaz. Existuje nějaká možnost, jak se dostat z Brindisi nebo z Bari do Říma, dne 14.10. kolem poledne? Je jedno čím, ale levně. Děkuji za odpověď. Bára.

Z Brindisi je do Říma přímé vlakové spojení. Záleží na tom, zda chcete kolem poledne vyjet nebo kolem poledne už chcete být v Římě. V prvním případě odjíždí vlak ES* ve 12:45 a v Římě na Termini je v 18:00. Cena lístku je € 56,10 ve druhé třídě. Ve druhém případě musíte vyjet z Brindisi už v 6:03 vlakem ES* FAST a v Římě na Termini budete v 11:00. Cena lístku je € 60,80 ve druhé třídě. Z Bari odjíždí tyto vlaky přibližně o hodinu později (13:44, 7:01) a cena je samozřejmě o něco nižší (€ 45,60, € 51,30). Jízdní řády najdete na trenitalia.it. Autobusy odjíždějí z Brindisi z terminálu Viale Arno v 11:00, 15:05 a 22:00 a v Římě jsou přibližně za 8 hodin. Cena je € 37,00. Jízdní řády najdete na marozzivt.it. Letecky se z Brindisi do Říma dostanete od € 80,00 do € 300,00. Letové řády najdete na alitalia.com.

# 04.10.2009, 10:56.
Na konci října se chystám na Capri a ráda bych se zeptala, jak to vypadá s dopravou na Capri a po ostrově? V Kampánii budu mít k dispozici auto. Máte nějaké doporučení, co vše na Capri navštívit? Předem děkuji za odpověď. Lucie.

Trajekt Sorento - Capri stojí € 14,50, Neapol - Capri € 17,00. Stejně tak zpět - capri.net. Dopravu v rámci Capri potom můžete řešit Unico Capri. Jednorázový lístek stojí € 1,30, hodinový € 2,10 a denní € 6,70. Capri je malé rozlohou - přibližně 7x3 km, takže lze spoustu míst navštívit i pěšky. Výlet si můžete udělat lanovkou z Anacapri na nejvyšší vrchol Solaro (589 m.n.m.) za přibližně € 6,00. V Anacapri najdete také Villa San Michele. Určitě si nenechte ujít návštěvu stejnojmenného městečka Capri (Piazzetta, Augustovy zahrady, Villa Malaparte, Grotta di Mattermania). Za přibližně € 10,00 se můžete projet lodí kolem ostrova, nebo za přibližně € 17,00 k Modré jeskyni (Grotta Azzura).

# 02.10.2009, 14:41.
Koncem října se chystáme na několik dnů autem do Itálie, a jednu noc bychom rádi strávili ve Florencii. Najít ubytování v hostelu není takový problém, ale nevím, jak je to s parkováním v tomto městě. Mohli byste doporučit nějaké levnější parkoviště (např. na okraji města), kde je možné nechat auto i přes noc, a do centra dojet hromadnou dopravou? Děkuji. Karel.

Na okraji města není zrovna bezpečné nechávat auto přes noc. Cena parkování vždy odpovídá komfortu (vzdálenost od centra, kryté parkování, bezpečnost atd.). Běžná cena ve Florencii se pohybuje kolem € 1,50 za hodinu a € 18,00 za den. Přehled parkovacích možností s veškerými informacemi najdete na portále firenzeparcheggi.it.

# 29.09.2009, 08:56.
Vážený pane, dostal jsem se na Vaše stránky a můžu konstatovat, že vaše sečtělost v otázce cestování je na opravdu vysoké úrovni. Mám jeden dotaz a prosbu současně. Už dlouho chci se ženou uskutečnit okružní cestu po Itálii. Prosba zní, zda byste nám dle Vašeho názoru nenapsal itinerář cesty tak na deset dvanáct dní. Pojedeme květen 2010 a spát budeme penzion - hotel. Rádi bychom projeli Itálii až na jih. Pokud si uděláte čas na můj dotaz, budu velice rád. Děkuji Petr.

Deset až dvanáct dní je na tak velký okruh málo. Bude stačit jen na ta největší lákadla. Doporučujeme tato místa: Benátky - Rimini (San Marino) - Vieste - Alberobello - východní a jižní okraj Aspromonte - Taormina - Etna - Syrakusy - Capo Vaticano - Pompeje, Vesuv, Neapol - Řím - Pisa - Florencie - Bologna. Něco z toho zvládnete za půl dne, na něco budete potřebovat více dnů. Záleží na Vašich prioritách.

25.09.2009, 09:59.
Chci se zeptat, zda nevíte, odkud a kam jezdí vlak z Rakouska směrem na Itálii a jaké jsou ceny. Jedná se o vlak, který přepravuje vozidla s osádkou přes Alpy. Vaše stránky jsou perfektní. Děkuji za odpověď. Bořivoj z Bechyně.

Autovlaky jezdí z Vídně. Do Itálie však pouze od dubna do konce září. Jedná se o spoje do Florencie a do Říma. Cena je € 156,00 za auto, € 104,00 za motorku. Více informací najdete na stránkách ÖBB.

# 24.09.2009, 21:35.
Itálie se stala naší pravidelnou dovolenkovou destinací (loni a letos) - zatím ve stádiu zpracovávání obrázků. Máte, prosím, přehled o platech v Itálii? Jejich ceny se nám - i proti Německu - zdají dost vysoké. Kolik bere tamní vysokoškolák, řidič náklaďáku anebo úředník? Děkuji za odpověď. Ještě jednu maličkost - při cestě tam i zpět spíme na parkovištích u čerpacích stanic. Jezdíme s karavanem, který postavím na nožičky a krásně se vyspíme celou noc - naprosto bez problémů a nejsme sami. To jenom pro ty, kteří řeší podobný problém. Hodně elánu při tvorbě Vašich stránek přeje Z.

Děkujeme za Váš příspěvek. Zde jsou Vámi požadované informace. Jedná se o průměrné hrubé měsíční mzdy. Pilot: € 6080,00, lékař: € 4336,00, profesor: € 4220,00, účetní: € 3550,00, inženýr: € 3159,00, letuška: € 2227,00, úředník: € 1859,00, hasič: € 1719,00, programátor: € 1713,00, tesař: € 1711,00, učitel: € 1711,00, automechanik: € 1490,00, pošťák: € 1485,00, sestra: € 1455,00, řidič autobusu: € 1455,00, prodejce: € 1397,00, recepční: 1.374, horník: € 1257,00, pokojská: € 1021,00. Nejvyšší příjmy jsou ve finančním sektoru, dopravě a energetice, nejnižší potom hotelech a restauracích. Jedná se o údaje z roku 2005. V současné době to je určitě o něco málo vyšší. Odvody se v roce 2005 pohybovaly v Itálii kolem 20 - 40 % (podle výše příjmu).

# 24.09.2009, 13:17.
Předem Vás moc zdravím. Pročítala jsem si Vaše stránky, které jsou velice zajímavé a opravdu tam člověk načerpá stoustu informací. Potřebovala bych informace o středisku Lignano v Itálii. Cestujeme s dětmi hodně moc a vyhledáváme i takovou zábavu jako jsou aquaparky a lunaparky. Je tam něco takového? Hlavně by mě zajímalo koupání v Lignanu Pineta, jsou tam občas i vlny, nebo je to tam klidné jako na rybníce? Upřednostňujeme právě koupání ve vlnách, alespoň malých. Děkuji Vám za odpověď a ještě jednou Vás zdravím. Hana.

O Lignanu jsme toho v našich otázkách a odpovědích napsali mnoho. Najdete zde všechny požadované informace. Zábavy je tam hodně. Seznam všech zábavních parků (zoopark, lunapark, aquapark, dětské parky) najdete na stránkách lignano.com. Je tam i mapa s umístěním a odkazy na oficiální stránky. S vlnami se v Lignanu setkáte, jsou však přímo úměrné počasí.

# 14.09.2009, 16:09.
Potřebovala bych poradit zda nevíte, jak se nejlépe dostat ze Říma do Alby Adriatici. Vlak či autobus a v kolik hodin jezdí? Moc děkuji. Peta.

Asi nejvýhodnější a nejjistější je cestovat vlakem. Jezdí ze stanice Tiburtina. Musíte přestoupit v Pescara Centrale. Čistá jízda trvá něco kolem 5 hodin, cena lístku je € 13,80. Vlak jede přibližně každé dvě hodiny. Jízdní řády najdete na trenitalia.it. Autobusovou linku provozuje společnost Start S.p.A.. Odjíždí z Castro Pretorio v 8:00, 14:30, 18:00 a 20:15. Doba jízdy je něco přes čtyři hodiny. Směr linky je Tortoreto. Ceny bohužel neznáme.

# 08.09.2009, 11:22.
Velmi jsem uvítala vaše stránky a ráda bych se také zeptala na některé věci. Jedeme do Říma, kde se zdržíme asi pět dní, potom bychom se ještě asi týden chtěli zdržet a podívat se do některých jiných měst. Odlétáme zase z Říma, takže se sem musíme vrátit. Chtěla bych vědět, zda existují nějaké levnější např. síťové jízdenky na vlak, nebo nějaké jiné slevy na dopravu. Nevím, jaký je rozdíl mezi Roma Pass a Roma & Piu pass. Můžete mně k tomu něco sdělit víc? Jak bychom se nejlépe dostali z Říma do Neapole? Moc děkuji za odpověď a přeji vše dobré. Jaroslava.

Na italských železnicích existují různé slevy, kterých lze dosáhnout při splnění určitých podmínek: Sleva 15% - platí při nákupu minimálně týden dopředu a ve vlacích AV, AVF, ES, ESF. Sleva 30% - platí při nákupu 15 dnů dopředu a ve druhé třídě ve vlacích AV / AVF z Říma do Milána a z Říma do Neapole, ve vlacích ESF do Benátek, Padovy, Verony, Bari atd. Sleva 60% - při nákupu minimálně 60 dnů. Platí pro stejné vlaky jako sleva 30%. Sleva na zpáteční lístek - platí během jednoho dne a na vlaky ESAV, ESAVF, ESF, na jízdu delší než 3,5 hodiny a bez přestupu. Rodinná sleva - pro rodinné skupiny 3 - 5 osob s minimálně jednou dospělou osobou a jedním dítětem do 12.let. Sleva zahrnuje jednu jízdenku zdarma a dále 50% pro děti do 12. let a 20% pro ostatní. Minimální cena po slevě musí být € 10,00. Sleva Amica - 20% na některé vlaky střední a dlouhé vzdálenosti. Jízdenka musí být zakoupena minimálně 24 hodin před odjezdem, minimální cena po slevě musí být € 10,00. Neplatí pro vlaky AV, AVF, ES, ESF a další. Těch slev může být daleko víc (např. 5% za nákup přes internet atd.). Podrobnosti najdete na trenitalia.it. Do Neapole z Říma doporučujeme cestovat vlakem, je to zřejmě nejjistější spojení. Cesta trvá od 1,5 do 2,5 hodiny a nejlevnější jízdenku bez slev zakoupíte za € 10,50. Nejdražší za přibližně € 40,00. Vše ve druhé třídě a podle typu vlaku. Rozdíl mezi Roma Pass a Roma & Piu Pass je především v dopravě. Roma Pass platí na místní římskou dopravu, Roma & Piu Pass tuto dopravu rozšířuje o regionální dopravu v rozsahu zóny A a B. S tím souvisí i několik obsažených památek mimo území Říma - v Ariccia, Cerveteri, Frascati, Nemi, Palestrina, Tivoli a Zagarolo. Podrobnosti najdete na výše uvedených stránkách.

# 07.09.2009, 16:19.
Řehůřkovi, uvízli jsme díky SkyEurope na Sardinii. Cestu zpět si organizujeme sami. Na čtvrtek 10.9. jsme si tedy dnes zaplatili trajekt do Civitavecchia, kde budeme v 18:00. Potřebovali bychom poradit, jak se odtud dostat do nejpozději 21:00 na Fiumicino terminal B, kde máme odlétat do Prahy. Zatím jsme si všechno pořešili přes internet z telefonu, s tímto si ale neumíme poradit. Dle mapy je to přibližně 70 km a taxíka se nám platit opravdu nechce. Můžete nám prosím poradit? Vaši případnou odpověď, nebo upozornění na odpověď v e-mailu uvítáme na manželově mobilu +420777XXXXXX. Děkujeme. L.

Asi nejjistější spojení je vlakem. Je to ale dost natěsno. Nějaký článek selže (např. trajekt) a letadlo nestihnete. Z Civitavecchia odjíždí 10.09.2009 vlak FR5 v 18:41 (další 18:59). V Římě ve stanici Trastevere je v 19:30 (19:59). Odtud potom odjíždí vlak FR1 na letiště Fiumicino v 19:36 (20:06), na místě je ve 20:03 (20:33). Pokud nestihnete nějaký přípoj z Trastevere na letiště, není to takový problém, vlak FR1 jezdí v tuto dobu každých 15 minut. Vlakové nádraží v Civitavecchia je jen kousek od přístavu (přibližně 1 km) směrem k Římu po ulici vedoucí kolem pobřeží. Do Říma jezdí i autobusy Cotral, je to však s více přestupy (autobus, metro, vlak) a autobusové spoje nejsou tak spolehlivé jako vlakové.

# 03.09.2009, 18:58.
Chtěla bych se vás zeptat na přibližnou cenu dálničních poplatků v Itálii. Plánuji cestu přes Rakousko do Říma a následně do Paesta v Kampánii. Předem děkuji za odpověď. Lucie.

Pokud pojedete přes Brenner, potom za úsek Brennero - Roma zaplatíte € 42,60, pokud pojedete přes Tarvisio, potom za úsek Tarvisio - Roma zaplatíte o 10 centů více. Za úsek Roma - Salerno potom zaplatíte € 13,20. Ze Salerna potom pojedete ještě kousek po dálnici A3, za kterou se neplatí.

# 02.09.2009, 05:44.
Děkuji za odpověď. Mám ještě jednu otázku ohledně běžného parkování v Itálii. Bílá, modrá čára, parkovací hodiny, platba parkovného? Děkuji. Pavel.

Bílá čára - parkování zdarma, modrá čára - placené parkování (nutnost zaplatit zakoupením parkovací karty v trafice, někde se platí v automatu), žlutá (oranžová) čára - zákaz parkování. Způsob parkování může být omezen nebo rozšířen doplňkovou značkou - např. parkování omezeno jen na určitý počet hodin atd.

# 01.09.2009, 14:19.
Chtěla bych se zeptat, za jak dlouho se asi dostaneme do Trieste? Pojedeme autobusem. Jedu na zájezd a chtěla bych vědět, jak dlouho pojedeme. Moc děkuji za odpověď! Michaela.

Nepíšete odkud vyjíždíte. Na tom hodně závisí délka cesty. Pokud překročíte hranice v Rozvadově, potom počítejte s cestou přibližně 9 hodin, pokud překročíte hranice v Dolním Dvořišti, potom počítejte s cestou přibližně 7 hodin a pokud v Mikulově, potom počítejte s cestou přibližně 8 hodin. Doba jízdy po České republice závisí na výchozím místě a také na tom, zda budete někde jinde zastavovat a přibírat další účastníky zájezdu. Časy jsou uvedeny od hranic a pro ideální případy bez zácp, uzavírek apod.

# 30.08.2009, 23:51.
Moc děkuji za informace a přání hezké dovolené, s pozdravem Radovan. No pokud ještě můžu pár dotazů? Máme s přítelkyní zakoupen zájezd do Marcelli di Numana (pod Anconou), od soboty 5.9. a rádi bychom se podívali do Benátek, tak plánujeme vyrazit už ve čtvrtek 3.9., dojet do Lido di Jesolo, tam sehnat nějaké ubytování na dva dny (pokud to půjde, ne moc drahé), v pátek 4.9. vyrazit do Benátek, večer se vrátit do Lido di Jesola, a v sobotu ráno pokračovat do Numany. A teď k těm dotazům, zda neznáte náhodou nějaké levnější ubytování (jen na přespání) v Lido di Jesolo, nebo i jinde u Benátek a zda nemáte zkušenosti se scháněním ubytování v Itálii (my jsme byli s přítelkyní zatím jen párkrát v Chorvatsku a tam to nebyl problém, ale to nemusí platit o Itálii). Nebo zda znáte lepší řešení, budu rád, když mi poradíte. Předem ještě jednou moc děkuji. Radovan.

V Itálii to skutečně z hlediska ubytování jako v Chorvatsku nechodí. Ubytovatelé prodávají své kapacity přes různé agentury a tour operátory a to hodně dopředu. Navíc v sezóně díky přesunu italů k moři bývá často vyprodáno a obsazeno. Šance najít ubytování bývá v hotelech a penzionech a to spíše ve vnitrozemí nebo mimo letoviska. Začátkem září už bývá volněji, stále však spousta ubytovatelů požaduje ubytování od So do So popř. na 3 noci. Na severu Itálie ve vyhlášených letoviscích fungují různé agentury, které prodávají ubytování. To je první cesta, jak si ubytování zajistit na místě. Druhou je navštívit turistické informační centrum, kde Vám s vyhledáním odpovídajícího ubytování pomohou - mají většinou kontakty právě na ty agentury. Třetí je jít najisto do kempů, residencí atd. Náš tip na ubytování je přímo v Mestre - Camping Venezia Village, kde lze koupit ubytování na noc pro dvě osoby za € 56,00. Odtud se potom dostanete do Benátek autobusem městské dopravy č. 5 nebo 19 přímo do Benátek. Lístek stojí € 1,10. Autobus Vás zaveze na Piazzale Roma. Pokud však budete cestovat dále do centra Benátek lodí, což doporučujeme, kupte si časovou jízdenku, která platí jak na autobus, tak i na lodní dopravu. Dvanáctihodinová jízdenka stéjí € 16,00, Čtyřiadvacetihodinová potom € 18,00. Samotný jednorázový lístek na loď stojí € 6,50. Doporučujeme on-line rezervaci na ubytování. Druhým tipem je ubytování mimo Benátky (přibližně půl hodiny dojezd po dálnici) v A Casa di Paola. Ubytování pro dvě osoby Vás přijde na € 60,00 včetně snídaně za noc. Je to o něco komfortnější ubytování než to první, náklady však narostou za automobil - vzdálenost, mýtné, parkovné.

# 30.08.2009, 16:46.
Nevíte náhodou www adresu jízdního řádu lodí z Neapole z mola Beverelo na Ischii? Potřebuji se dostat na Ischii ve všední den, kolem 18. hodiny. Děkuji. Jitka.

Zkuste např. tento odkaz: traghetti-ischia.it.

# 28.08.2009, 20:33.
Naše rodina a přátelé se letos prvně chystáme do italského letoviska Roseto degli Abruzzi a máme k Vám pár otázek. Je možno v okolí navštívit nějaké kulturní památky nebo nějaké zajímavosti? A za druhé, konají se ve městě tradiční trhy, popřípadě někde v okolí? Cestovat budeme vlakem. O aquaparku Onda Blu víme. Předem mnohokrát děkuji. Václav.

Toto letovisko má v blízkosti jednu pěknou přírodní zajímavost - údolí Vomano, ktré směřuje k masivu Gran Sasso. Samotný park Gran Sasso může být cílem mnoha pěkných výletů. Přímo v Roseto se můžete vypravit do historického jádra, součástí Roseto je středověká vesnice Montepagano. V údolí Vomano můžete navštívit kostely Santa Maria di Propezzano (z 12. století) a San Clemente al Vomano (z 11. století). Na jihozápad ve vnitrozemí je historické město Atri s bludištěm úzkých postranních uliček, schodů a průchodů. Jednou ze zajímavostí je např. obranná brána Porta San Domenico nebo dóm ze 13. století. Ze vzdálenějších míst stojí za návštěvu např. Civitella del Tronto s nádhernou pevností. Vlakem je ale vše těžko dostupné. Vlakem můžete cestovat po pobřeží na obě strany, tj. směrem na San Benedetto severně nebo Pescara jižně. Do vnitrozemí potom přes Giulianova do hlavního města provincie Teramo. Na výše popsané zajímavosti potom doporučujeme volit fakultativní výlety. O trzích v Rosetu nemáme informace. V Atri se konají každé pondělí. Pro Vás vlakem nejschůdnější je asi Alba Adriatica, kde se konají klasické trhy každé pondělí na Piazza del Popolo nebo večerní trh s místní řemeslnou výrobou na Lungomare Marconi (den v týdnu však nevíme).

# 28.08.2009, 19:45.
Děkuji vám moc. Fakt paráda ty vaše stránky. Mějte se. A moc děkuji. Stanislav.

Není zač. Tauernské tunely jsou jediné placené. Jinak po cestě je tunelů obrovské množství. Ty jsou však už v ceně dálniční známky (Rakousko) nebo mýtného (Itálie). První je už městský při průjezdu Salzburgem, další dva u Gollingu, tři krátké u Werfenu, jeden u Hüttau, následují dva dlouhé placené tauernské, krátký u Trebesingu, další u Spittalu, Kellerbergu, jeden dlouhý u Villachu a potom už následuje série mnoha tunelů na italské straně mezi Tarvisiem a Gemonou. Předpokládáme však, že Vám šlo o ty placené.

# 27.08.2009, 16:24.
Jedu za pár týdnů s přáteli autem do Itálie. Tak jsem se chtěl zeptat ohledně těch rakouských tunelů, zda přes ně pojedu nebo ne? Pojedeme od Budějovic, tak mě zajímá, zda přes nějaký pojedu, nebo zda jich není víc po cestě? A ještě kolik mě zhruba bude stát mýtné v Itálii do Caorle? Předem děkuji za odpověd. Stanislav.

Vaše optimální trasa je následující: České Budějovice - Dolní Dvořiště - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - S. Stino di Levenza - Caorle. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,70. Pojedete dvěma tauernskými tunely, kde je celkové mýto ve výši € 9,50 - platí se mezi tunely. V Itálii potom zaplatíte na mýtném celkem € 9,50. Poplatky na cestě zpět jsou stejné.

# 27.08.2009, 10:24.
Moc prosím o rychlou radu. Týká se cesty do Bibione, odjíždíme už zítra v noci se dvěma malými dětmi z Chrudimi. Už jsem se jednou ptala a radili jste mi cestu přes Vídeň. Dneska jsem se ale od známých dozvěděla, že před Vídní se opravuje silnice a jsou tam různé objížďky. Bylo nám doporučeno jet na Mnichov a jet tak celou cestu po dálnici. Co myslíte? Děkuji moc. Eva.

Jsme stále stejného názoru. Dálnice do Vídně se už staví delší dobu. Silnice č. 7 je vedena různě po její části i mimo ní. Nejedná se však o výrazně dlouhý úsek, provoz je tam plynulý, zdržení není významné. Uzavírky atd. probíhají v současné době i na dálnicích v Německu, především mezi Rosenheimem a Salzburgem. Navíc pokud pojedete na Mnichov, je to z Chrudimi obrovská zajížka, která Vám v žádném případě nemůže vyvážit případné zdržení před Vídní. Doporučujeme cestu po D2 na Břeclav, následně Poštorná, Grosskrut a Vídeň.

# 27.08.2009, 10:05.
Jsem rád, že též existuje fórum také o Itálii. Chtěl bych se zeptat na Vaše zkušenosti s počasím a teplotami na severu (Bibione) začátkem září. Děkuji a přeji hodně zdaru. Karel.

Začátkem září má být v Bibione první týden slunečno, teploty kolem 30 stupňů. Koncem týdne se má trochu zatáhnout (možná i zabouřit), od poloviny druhého týdne má být zase slunečno. Předpověď počasí můžete sledovat na meteo.it.

# 26.08.2009, 22:37.
V sobotu 5. září se chystáme ráno vyrazit z Prahy a večer dorazit do Rapallo (nedaleko Janova). Nevíte, jak to bývá se zaplněností a hustotou provozu na cestě? Není to například nějaký masově přepravní víkend? Děkuji Vám za radu. Michal.

Váš termín a Vaše trasa (ať už pojedete přes Brenner nebo přes Švýcarsko) by už měly být pohodové. S hustějším provozem počítejte kolem Mnichova a kolem Milána (v případě švýcarské trasy). Ve dvou německých spolkových zemích jsou sice ještě prázdniny, dopravu na jih itálie by to už nemělo výrazně ovlivnit.

# 26.08.2009, 14:50.
Chci se zeptat na cestu do Itálie autem. Pojedeme 4.9.2009 v pátek odpoledne (jindy to bohužel nejde). Chtěl bych vědět, zda se v tomto termínu (září) ještě tvoří zácpy před tauerntunnelem. Není lepší jet přes Linz - Graz - Villach? Za vaši odpověď předem děkuji. Martin.

V září by se už dopravní zácpy významně tvořit neměly. V Německu jsou sice ve dvou spolkových zemích prázdniny, ten nápor by však už neměl být tak velký. Každopádně za Salcburkem jsou informační tabule společnosti Asfinag, které o stavu před tauernskými tunely informují (8.8., tedy v sobotu v poledne tam byla např. informace o 12 km dlouhé koloně). Podle toho se můžete přizpůsobit, z dálnice podle potřeby sjet na B99 a na dálnici najet až na poslední chvíli, např. u Flachauwinkel. Kolony jsou usměrňovány semafory, takže nejsou plynulé. Možností je jet i přes Radstadt a Sankt Michael přes Katschberg, s plně naloženým autem to však není právě nejlepší řešení. Cesta přes Graz je zajížďka - přibližně 170 km. V případě, že tudy pojedete, počítejte se dvěma zpoplatněnými tunely - Bosrucktunnel (€ 4,50) a Gleialmtunnel (€ 7,50).

# 25.08.2009, 21:32.
V září chceme jet ve dvou do Itálie do Lido Adriano. Kolik tam bude stát ubytování a kolik asi zaplatíme za poplatky cestou do Itálie a kudy tam nejlépe jet? Děkuji. Jan.

Nepíšete, odkud vyjíždíte. Jsou tedy celkem tři základní možnosti. Pokud překročíte hranice v Rozvadově, pokračujte na Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Trento - Veronu - Modenu - Bolognu - Solarolo - Ravennu a Lido Adriano. Pokud překročíte hranice v Dolním Dvořišti, pokračujte na Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Chioggia - Ravennu a Lido Adriano. Pokud překročíte hranice v Mikulově, potom pokračujte na Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach a dále jako v předchozí variantě. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku, v případě první varianty zaplatíte € 8,00 za průjezd Brennerem, v případě druhé varianty € 9,50 za průjezd tauernskými tunely. V případě první varianty zaplatíte na mýtném v Itálii € 26,10, v případě druhé a třetí varianty € 12,70. Cena ubytování hodně závisí na jeho typu. Nejlevněji se ubytujete v kempu. Ve vlastním stanu se cena pohybuje v září € 20,00 za noc, v bungalovu € 40,00 za noc. Cena v hotelu je přibližně od € 90,00 za noc. Ceny jsou uvedeny pro dvě osoby a jsou jen orientační.

# 25.08.2009, 12:57.
Pročítám Vaše stránky, ale nikde jsem nenašel cestu přes Zell am See a Grossglokner. Jedu do Itálie přes Železnou Rudu a nechce se mi v sobotu čekat před tunely, tak zvažuji tuto cestu. Nemáte s ní nějakou zkušenost? Děkuji za odpověď. Ed.

Ta cesta je možná, s plným autem naloženým na dovolenou však dost náročná, stejně tak i z hlediska poplatků dražší. Je sice možné ušetřit za dálniční známku v Rakousku. Počítejte však s tím, že v tomto případě budete muset objíždět silnice pro motorová vozidla. Dálniční známku je potřeba mít např. na jeden tunel mezi Saafeldenem a Zell am See a tunel přímo v Zell am See, tam je také ještě část jako silnice pro motorová vozidla. Samotná Grossglocknerská silnice je potom zpoplatněna mýtem € 28,00 (v případě i zpáteční cesty se vyplatí zakoupit patnáctidenní průjezd za € 35,00 nebo třicetidenní za € 45,00 - podle délky dovolené). Od poloviny června do poloviny září je silnice otevřena od 5:00 do 21:30 hodin (mimo toto období je ten interval užší), tedy nepoužitelná pro noční přejezdy. Další náročný úsek Vás čeká za Lienzem, mezi městy Mauthen a Tolmezzo (Plöckenpass, Monte Croce). Především na italské straně jsou ohromné serpentiny. Občas je tam vozovka výrazně zúžená a rychlost snížená na 30 km/h. Mýtné se tam neplatí. Pokud odjíždíte koncem srpna nebo v září, tauernské tunely by už tak jako v plné sezóně zatíženy být neměly. Každopádně hned za Salcburkem jsou na dálnici informační tabule společnosti Asfinag, na kterých se stav před tunely zobrazuje (když jsme tudy jeli 8. srpna, tak v sobotu v poledne uváděli dvanáctikilometrovou kolonu, my jsme ale odbočovali u Bischofshofenu a jeli dále k Vysokým Taurám). Bokud by něco takového mělo nastat, můžete sjet z dálnice na silnici B99 přes Radstadt, Mautendorf, Sankt Michael a Rennweg. Přejezd přes sedlo Katschberg je s plně naloženým autem také náročný, není to však o serpentinách, ale spíše o stoupání. Každopádně je to oproti výše uvedené trase jen malý kousek.

# 24.08.2009, 12:35.
Prosím vás, ráda by som vedela, či v Campomarino je obchod Lidl? A či v nedelu bývajú v Taliansku obchody zatvorené? Ďakujem. Andrea.

V Campomarino (kousek od Lido Campomarino) Lidl najdete na Viale Marconi. Byl otevřen teprve nedávno, 7. května 2009. Nějaké zprávy o tom, že by měly mít supermarkety v neděli zavřeno, mezi otevírací a uzavírací dobou by mělo být maximálně 13 hodin atd. jsme četli, ale asi to nebude pravidlem, spíše doporučením. Běžně bývá v obchodech v neděli zavřeno, v zimě v pondělí dopoledne a v létě v sobotu odpoledne. V poledne bývá siesta, přibližně od 13:00 do 16:00. V turistických střediscích však bývá otevřeno často i v neděli. V supermarketech velkých mezinárodních řetězců bývá většinou otevřeno i v neděli, dodržuje se jen siesta. V případě Lídlu v Lido Campomarino je otevřeno denně, tedy i v neděli a to v době od 8:00 do 13:00 a odpoledne od 16:30 do 20:00.

# 24.08.2009, 11:03.
Chystáme se na dovolenou do města Gallipoli v termínu od 5.9. do 19.9.2009, chtěla jsem se zeptat, jaké je počasí touto dobou v této oblasti? Doufáme, že bude krásně a teplo. Děkuji za odpověď. Dana.

Předpovědi jsou zatím jen do úterý 8.9. Po slunečných dnech poslední srpnový týden má být začátkem září polojasno (na přelomu měsíce má jeden den zapršet), nejvyšší teploty klesnout k 25 stupňům. Sedmého a osmého září má být zase slunečno. Doufejme tedy, že to vydrží i další dny. Doporučujeme před odjezdem sledovat předpovědi na meteo.it, kde můžete zadat přímo Gallipoli. Podle dlouhodobých předpovědí bývá začátkem září v Apulii ještě krásně, nejvyšší teploty se pohybují od 27 stupňů výše. V loňském roce to bylo od 26 do 33 stupňů, koncem druhého týdne došlo k teplotnímu zlomu - kolem dvaceti stupňů. Byla to však globální záležitost - v celé Evropě.

# 22.08.2009, 19:02.
Mám ještě jeden dotaz a kdybychom jeli do Itálie směr Mikulov, jezdíme tam tudy i do Chorvatska. Vlasta.

Je to přibližně o 120 km a 1,5 hodiny delší v jednom směru. Optimální trasu bychom v tomto případě doporučovali následující: Roudnice nad Labem - Praha - Brno - Břeclav - Grosskrut - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Udine - Mestre - Bologna - Rimini - Ancona - San Benedetto del Tronto. Těch 120 km navíc se v nákladech vrátí úsporou € 8,00 za průjezd Brennerem. Na dálnici z Vídně do Villachu se žádné jiné poplatky než dálniční známka neplatí. Na mýtném v Itálii zaplatíte v úseku Tarvisio - San Benedetto del Tronto celkem € 37,90. Je však možná další úspora, když pojedete z Mestre do Rimini po pobřežní silnici, která je bez problému průjezdná (od Rimini bychom už to nedoporučovali). Tato trasa je popsaná např. v naší reportáži Gargano 2008. Úspora přibližně € 15,00 v jednom směru. Tankovat doporučujeme v Arnoldsteinu ve městě na čerpací stanici Shell. Je výrazně levnější než dálniční Esso.

# 22.08.2009, 14:14.
V září chceme vycestovat na dovolenou do Itálie a rozhodli jsme se vzít s sebou kamarádku naší dcery. Potřebovali bychom vědět, zda je potřeba mít písemný souhlas od rodičů anebo jiné písemné prohlášení. Předem děkuji za odpověď. Tereza.

Tato povinnost v Itálii podle našich informací není. Potřebuje jen vlastní cestovní pas.

# 21.08.2009, 20:16.
Prosím Vás o zprávu, kde v Lido di Jesolo jsou nějaké suprmarkety, ty větší, jedeme tam 28.8.2009 na 14 dní a budeme se sami stravovat, tak máme zájem o levnější nákupy. Děkuji za podanou zprávu a s pozdravem Josef.

Např. ve východní části, asi 400 m severně od aquaparku, je supermarket Ali, na severu, směrem na Jesolo je Discount Lombardini, v centru je Smile. V Jesolo směrem na Eraclea je Coop.

# 21.08.2009, 09:09.
Prosím vás mám dotaz, jedeme v září do Itálie - San Benedetto del Tronto, chci se zeptat na trasu, ceny mýtného a ceny benzínu, kde natankovat. Jedeme z Roudnice nad Labem. Předem děkuji. S pozdravem Vlasta.

Vaše optimální trasa je následující: Roudnice nad Labem - Praha - Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Trento - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - San Benedetto del Tronto. V Německu se za dálnice neplatí, v Rakousku stojí desetidenní dálniční známka € 7,70, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a v Itálii na mýtném celkem € 38,60. Průměrná cena benzínu Natural 95 (Senza Piombo) je v současné době v Itálii € 1,34. Doporučujeme tankovat ještě v Rakousku, někde před Innsbruckem a to mimo dálnici. V Itálii potom na místě, rovněž mimo dálnici na čerpací stanici, kterou si vytipujete během různých výletů jako nejlevnější. Levněji natankujete u stojanů, které jsou označeny Fai date nebo Self service. Jsou samoobslužné a cena je nižší. Levnější je samozřejmě platit mýtné i pohonné hmoty platební kartou (kurz devizi střed). Doporučujeme cestu naplánovat tak, abyste Bolognu projížděli nejpozději do 6:00 - 7:00. potom se tvoří zácpy. Jinde by v září problémy být neměly.

# 19.08.2009, 22:32.
První týden se chystáme do Bibione, pojedeme 2 dospělí a dvě děti (4 a 1,5). Chceme vyjet poslední srpnový pátek, kvůli dětem zhruba ve 22:30 hodin a váháme, zda jet přes Vídeň nebo se jí vyhnout. Vyjíždíme z Chrudimi, jakou cestu byste doporučil (abychom se vyhnuli zácpám apod.)? Ještě se chci zeptat, nevíte kolik se platí v Rakousku v tunelech a jak je to v Itálii s mýtným? Děkuji, Eva.

V nočních hodinách (ve Vašem případě přibližně 3:00) se výrazné dopravní zácpy ve Vídni obávat nemusíte. Doporučujeme klasickou trasu: Chrudim - Žďár nad Sázavou - Brno - Břeclav - Poštorná - Grosskrut - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Latisana - Bibione. Můžete jet samozřejmě i přes Mikulov. My tu trasu přes Břeclav volíme kvůli rychlejší dálnici D2 a volnému průjezdu Rakouskem od hranic po napojení na silnici č. 7 u Wilfersdorfu. V Rakousku kromě desetidenní dálniční známky v ceně € 7,70 už další poplatky platit nebudete. Tunely na této trase jsou v ceně dálniční známky. Tu však potřebujete mít vylepenu už na průjezd Vídní. V Itálii zaplatíte na mýtném v úseku Tarvisio - Latisana celkem € 8,30 v jednom směru.

# 19.08.2009, 14:32.
Rádi bychom strávili 7 dní dovolené na poslední chvíli v Itálii - Ligurie, máme vlastní stan, vyhovuje spíše menší kemp v zeleni a s možností koupání. Prosíme o nějaký tip v této oblasti. Za odpoveď předem děkujeme. Kateřina.

Seznam většiny kempů na Ligurské riviéře najdete na portále camping.it. Doporučujeme si vytipovat více kempů pro případ, že by někde bylo obsazeno. Pěkný kemp přímo u písečné pláže je např. Parco Vacanze Gallinara. Cenově velice přijatelný je např. Camping Monti e Mare.