ITÁLIE 2003

Itálie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Itálie 2003

Pokud je Itálie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2003. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Itálie autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o pronájmu automobilu, o cestování vlaky a autobusy, o tipech na výlety, o přímořských letoviscích, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Itálii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 21.05.2003, 21:52.
Milí Řehůřkovi! Děkuji za Vaše stránky, jsou skvělé. Prosím, máte povědomost, zda plyn do auta - LPG je k dispozici i na jihu Itálie? Jak je to na jihu s pitnou vodou v kempech? Netušíte ceny trajektů z Itálie na Sicílii a ze Sicílie na Lipary? Děkuji. Míra.

Velice rádi Vám odpovídáme na Váš dotaz: 1.) Po celé Evropě jsou už pumpy na LPG, Itálii nevyjímaje. Samozřejmě není síť ještě tak hustá, musíte si to hlídat, abyste měl vždy rezervu. Rovněž nespoléhejte na to, že bude v jižní Itálii pumpa otevřená po 20 hodině. 2.) Pitná voda teče na jihu Itálie obecně už z kohoutků. Hory se tam, především v Kalábrii, svažují do moře. Voda je svedena přímo z hor a je obohacená spoustou minerálů. V nížině v Apulii je větší pravděpodobnost, že narazíte na vodu, která je pitná až po převaření. Každopádně bude jistější se přímo v ubytovacím zařízení zeptat jak jsou na tom s pitnou vodou konkrétně oni. 3.) Ceny trajektů, jízdní řády apod. na Sicílii (Villa S. Giovanni - Messina) a na Lipary (Milazzo - Vulcano,Lipari,...) najdete na stránkách společnosti Caronte & Tourist.

# 01.03.2003, 13:02.
Děkuji za zajímavé stránky o cestě do Itálie a chtěl bych se vás zeptat, zda jste se s manželkou při jízdě střídali v řízení. Děkuji za odpověď. J.

Ano, střídali jsme se. I když má Alena najeto o několik stovek tisíc kilometrů méně než Pavel, je velice dobrý a spolehlivý řidič. S navigačními schopnostmi je to o něco horší (značně horší), tak jsme se střídali s přihlédnutím na tuto skutečnost - většinou to však vyšlo přibližně po čtyřech hodinách.

# 27.01.2003, 14:22.
S potešením som si prečítala Vašu stránku o dovolenke na juhu Talianska. Mám na Vás dve otázky. Prvá: spomínali ste, že ste prenocovali v kempe Numana Blue, chcela by som sa spýtať, či neboly problémy s ubytovaním iba na jednu noc a prečo práve tento kemp. Druhá: sme zvyknutí na Chorvátsko s vlastnou stravou a možnosťou ubytovania "na blind" aj v sezóne. V Taliansku sme ešte neboli, ako je to s takýmto ubytovaním, je lepšie prípadne si ho zaplatiť cez cestovku, alebo zoženieme pred sezónou přibližně 28.6 - 14.7 aj niečo iné. Podotýkam, že ovládame angličtinu a nemčinu, ale taliančinu máme iba príručku. Ďakujem za odpoveď. Soňa.

V Itálii jsme byli koncem května, takže informace uváděné na těchto stránkách nemusí být zcela přesné pro začátek července. V době, kdy jsme byli na jihu my, by nebyl problém sehnat ubytování bez rezervace. 1: v kempu Numana Blue jsme neměli žádné problémy s ubytováním. Přijeli jsme až kolem osmé hodiny večer, je tam nonstop služba. Ubytování jsme zaplatili ráno v kanceláři, která je otevřená od 8:00. Vytipovali jsme si několik kempů přibližně na půl cesty. Numana Blue z několika důvodů - kemp má prezentaci na internetu a tudíž maximum dostupných informací, má vybavení na úrovni - což je důležité kvůli dětem - a v neposlední řadě velice přijatelné ceny. 2: my si ubytování raději rezervujeme vždy dopředu. 1650 km od domova je to nutnost především opět hlavně kvůli dětem, nemůžeme riskovat, že budeme spát někde v autě na parkovišti nebo na louce pod stanem. Německy se na jihu téměř nedomluvíte, v hotelích a lepších podnicích se domluvíte anglicky. Běžní domorodci umí převážně jen italsky - jsou velice ochotní a stačí jen pár slovíček a gest a dorozumíte se.

# 04.01.2003, 22:25.
Mám prosbu, můžete mi poradit kde leží v Itálii pevnost Miramare? Bylo mi řečeno že někde v Terstu. Děkuji za odpověď. Marie.

Ano, leží nedaleko Terstu (Trieste), v blízkosti hranice Itálie se Slovinskem, kousek od městečka Grignano. Dostanete se k ní nejdříve po autostrádě A23 Tarvisio - Udine. Za Udine pokračujte po A4 směrem na Terst, na sjezdu Sistiana pokračujte po S14 a po pár kilometrech za městečkem Grignano po pravé straně Miramare objevíte. Podrobné informace v italštině, angličtině a němčině najdete na oficiálních stránkách. Kousek odtud je další zajímavost - jeskyně Grotta Giganta.