GARGANO 2012

Gargano v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Gargano 2012

Pokud je Gargano cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2012. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem na Gargano, o poplatcích na dálnicích, o ubytování na Garganu, o místní dopravě, o plážích, o výletech do historických měst i do srdce pralesa Foresta Umbra, o trzích a jejich termínech, o dopravě na ostrovy Tremiti, o výstupu na nejvyšší vrchol Monte Calvo, výletu lodí k pobřežním jeskyním a najdete zde také mnoho dalších informací o Garganu, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 18.12.2012, 16:54.
Pane Řehůřku, moc děkuji za odpověď. Ještě bych vás chtěl poprosit, zda byste mi nemohl doporučit nějaký server, kde se dá nějaké ubytování zajistit, nebo třeba konkrétní místo na Garganu nebo penzion. Nehledáme žádný luxus, spíše bychom upřednostnili blízkost moře. Děkuji. David.

Zkuste vieste-gargano.com. Je to agentura paní Lindy, která tam žije a provozuje agenturu. Vizitka. Můžete hledat také na Booking.

# 17.12.2012, 15:16.
V červenci se chystám s přítelkyní na Gargano, do okolí Vieste. Chtěl bych se zeptat, zda se dá ubytování zajistit až přímo na místě, nebo zda je lepší si jej zajistit přes nějakou českou cestovní kancelář. Děkuji. David.

V červenci určitě doporučujeme si zajišťovat ubytování dopředu. V Itálii to nefunguje jako v Chorvatsku nebo Rakousku. Osobně jsme byli například svědkem, kdy měla i samotná cestovní kancelář se svými kontakty problém najít ve Vieste ubytování pro své klienty, kteří o něj chybou cestovní kanceláře přišli.

# 13.11.2012, 13:19.
Narazila jsem na Vaše stránky a musím řici, že jsou úžasné! Letos v červnu se chystáme na Gargáno, budeme ubytovaní v kempu poblíž Mattinata. Protože jsme velcí milovníci výletů do přírody, chtěla bych se zeptat, zda je možné přímo v okolí Mattinata udělat nějakou pěší túru za hezkou přírodou. Bohužel nebudeme mít s sebou auto, přijedeme autobusem, takže by nás zajímalo něco opravdu v blízkosti, kam by se dalo jít rovnou pěšky. Určitě využijeme i výletů, organizovaných cestovkou, ale všechny vedou spíše do měst než do přírody. Předem moc děkuji za odpověď. Eva.

Přímo z pláže v Mattinatě můžete vystoupat na Monte Saraceno, tak jak jsme Vám to navrhli v odpovědi ze dne 14.03.2012, 09:16. Můžete se také vypravit na Monte Sacro, pěšky je to však o něco delší výlet. Také doporučujeme výlet lodí z přístavu v Mattinatě k mořským jeskyním. Jinak pokladnicí nádherných přírodních scenérií je celé pobřeží na Garganu a v jeho srdci prales Foresta Umbra. To by ale bylo na půjčení auta. Podívejte se na Pronájem aut.

# 26.09.2012, 13:17.
Příští rok se chystáme poprvé na Gargano, pojedeme autem a rád bych se zeptal, jakou doporučujete cestu z Brna. Jde mi především o to, zda se dá vyhnout placeným úsekům v Itálii, které se mi zdají poněkud předražené. Lze tedy zvolit jinou variantu, úplný objezd nebo částečně po dálnici a částečně mimo dálnici? A pokud ano, je v těchto trasách velký časový rozdíl? A poslední dotaz směřuje k počasí - chystáme se tam od 27.6. do 6.7. Bývá už v tomto termínu teplé moře? Předem děkuji za odpověď. Tomáš.

Při mnoha našich cestách jsme nakonec skončili na optimální variantě, která je popsaná v reportáži Gargano 2008. Počasí ve Vašem termínu je už vhodné ke koupání.

# 12.09.2012, 18:39.
Obracím se na vás a prosím o radu. Mám rezervaci do Rodi Garganico, do hotelu Miramare. Nevím, zda vás mohu obtěžovat svými malichernými obavami, ale je to lokalita přímo ve městě, obávám se tedy spoluúčasti velkého počtu místních lidí a hlídání svých věcí na pláži. Též nevím, zda se dá skromně stravovat pomocí nákupů v místních obchodech. Pokud máte zkušenost s touto oblastí, vaše případná rada mi pomůže v konečném rozhodnutí. Jedu s jedenáctiletou decerou. Děkuji a přeji vše dobré. Alena.

V září už není tolik zalidněno jako v letních měsících. Věci na pláži doporučujeme hlídat vždy, ať už jedete do města nebo k odlehlé pláži. Nejcennější věci budete mít určitě možnost umístit do trezoru v Hotelu Miramare. V Rodi Garganico je dostatek možností pro uskutečnění nákupů potravin.

# 05.09.2012, 20:00.
Vážení Řehůřkovi, o Vašich stránkách víme přibližně 6 měsíců, čteme si o Garganu. Na Gargano jezdíme pravidelně na statek mimo civilizaci. Statek je zrušen, a tak jsme si našli vlastní půdu. My jsme se rozhodli, že se na Garganu usadíme. A ne ledajak. Napřed jsme si tam vybrali pozemek na louce v lese, kde jsme si postavili vojenský stan. O tom více později. Budou stránky s názvem Esperanza Camping. A nyní jsme se rozhodli se přemístit na Gargano netradičním způsobem, a to naší lodí. Loď zakotvíme v Capoiale, odtud budeme provozovat výlety například na Tremiti. Pokud byste si chtěli loď prohlédnout ještě v Praze, je jedinečná šance dne 12. 9. - více v pozvánce v příloze. Děkujeme, že jste, a tak se s Vámi můžu podělit o dobrodružství. Kapitán Petr.

Děkujeme za zajímavé informace.

# 23.08.2012, 09:30.
Ideme v septembri do Vieste, a chceli bysme zastihnúť trhy, ktoré sa konajú každý druhý pondelok, len potrebujeme zistiť, či v párny alebo nepárny týždeň. Ďakujem. Dáša.

1. a 3. pondělí v měsící.

# 20.08.2012, 14:01.
Nejprve Vás zdravím, 1.9.2012 pojedeme do Peschici, ubytovaní budeme v Monte Pucci. Pojedeme na jízdenku FIP. Vlakem přijedeme do San Severa a potom do Peschici se soukromou společností Ferrovie del Gargano. Můj dotaz zní 1.) jak je daleko z nádraží v Peschici do Monte Pucci? 2.) v případě větší vzdálenosti - zda tam jezdí autobusy nebo taxi. Děkuji za odpověď. K.

Vzdušnou čarou je to necelé dva kilometry, po klikaté silničce však více jak 3 km. Z Peschici Calenella jezdí do Peschici autobusy společnosti Ferrovie del Gargano. Ty Vás zavezou do Peschici, odkud už máte větší možnosti si zajistit taxi do residence. Taxi si můžete nechat zavolat z restaurace vedle stanice Calenella, pokud však bude otevřená. Současně prosíme, abyste si vždy přečetla před odesláním odpovědi informace. Je zbytečné nás zahltit množstvím e-mailů týkajících se stejné otázky, navíc na různé adresy nesouvisející s centrem otázek a odpovědí. Během času stráveného probíráním se v této nezařazené a duplicitní poště jsme mohli zodpovědět otázku dalšímu cestovateli, na kterého se díky tomu nedostalo. Děkujeme za pochopení.

# 13.08.2012, 09:41.
Chtěla bych se zeptat na Váš názor, zda se vyplatí jet na Gargáno s karavanem mimo dálnice? Pořád se nemůžeme dopočítat, zda při dovolené rychlosti karavanu 80 km se vyplatí platit dálniční známky a mýtné nebo je lepší jet mimo. Máme malé děti a budeme častěji sjíždět k pobřeží na delší odpočinky s tím, že pojedeme až na Gargáno více dní. Děkuji moc za odpověď. Jana.

Cesta na Gargano mimo dálnice (tam kde se to vyplatí) je popsaná v naší reportáži Gargano 2008. V Rakousku určitě nejezděte mimo dálnice a od Rimini směrem na jih je to jedna velká zástavba a časté zácpy.

# 11.08.2012, 10:30.
Díky vám a vašim úžasným stránkám jsme si pro letošní dovolenou vybrali Gargáno - Vieste a byli jsme doslova nadšeni! Se severem Itálie zkušenosti nemáme, ale již jsme byli na Palmovce v San Bennedettu, kde se nám také líbilo, ale atmosféra městěčka Vieste, a to úžasně čisté moře - to prostě předčilo naše očekávání! A to nemluvím o jeskyních a národním parku Foresta Umbra. Na zpáteční cestě jsme ještě strávili tři dny v Římě, což bylo skvělé završení naší zatím nejbáječnější dovolené. Tak jsme si řekli, že příště zkusíme ještě jižněji - buďto Salento, nebo Kalábrii. Cesta je sice dlouhá a drahá, ale stojí to zato! Takže ještě jednou díky, a přejeme mnoho dalších cestovatelských zážitků. Lucie.

Děkujeme za Vaši zprávu.

# 10.08.2012, 18:14.
S přítelem a přáteli uvažujeme o dovolené ve Villaggio Riccio a měli bychom pár otázek. Jaké je tam moře? Zda je tam opravdu takové azurové jak jsem slyšela. Zda tam je nějaké večerní vyžití a hlavně z vašeho Centra otázek a odpovědí jsem se dozvěděla, že je možné dojet i místní dopravou někam na výlet než s cestovkou, kde to je předražené. Chtěla bych vás požádat o nějaké tipy na výlet a hlavně, jak se tam pak dostat, jelikož vlasní dopravu mít nebudeme. Jsem velice ráda, že jste založili tuto stránku. Děkuji. S pozdravem Pavla.

Pláž v Mattinatě je oblázková a kamenná, proto je tam moře čisté a krásné. Večerní vyžití je jak v kempu Riccio, tak i ve městě. Tipy na výlety najdete v našich reportážích z Gargana. Místní dopravu zajišťuje společnost Ferrovie del Gargano. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 10.08.2012, 11:12.
Chtěla bych se zeptat, zda nevíte, jaké bývá počasí na Garganu začátkem října - cestovka uvádí 26 až 28 stupňů. Děkuji. Alena.

Počítejte spíše s teplotami o přibližně 4 stupně nižšími. Večer pak s teplotami pod 15 stupňů.

# 05.08.2012, 21:55.
I díky Vašim stránkám jedeme potřetí na Gargáno. Vždy to byla nádhera a spousta zážitků. Chtěli bychom navštívit ostrovy Tremiti z přístavu ve Vieste. Nevíte, kolik to stojí a jak to jezdí tam i zpět? Asi se nějak domluvíme, ale chtěli bychom být jaksi s předstihem v obraze. Děkuji. M.

Z přístavu ve Vieste se dostanete na Tremiti se společností Navigazione Libera del Golfo S.r.l. v 8:35 a zpět z Tremiti do Vieste v 17:10. Spoj je v provozu každý den. Jednosměrná jízdenka stojí € 11,50, zpáteční € 23,00. Děti od 5. do 12. let platí € 6,00 resp. € 12,00 za zpáteční. Podrobnosti najdete na výše uvedených stránkách.

# 01.08.2012, 14:08.
V srpnu pojedu s přítelem do Villaggio Riccio a vaše rady ohledně oblasti Gargano mi velmi pomohly. Jen jsem se chtěla zeptat, zda dokážete řici cenu jízdného. Chtěli bychom se vypravit do Vieste a Manfredonie a zvažujeme jak. Cena u cestovky za cestu (vypravený autobus z kempu) je € 9,00, do Manfredonie € 7,00. Když pojedeme z Mattinaty na vlastní pěst, vyplatí se nám to více? Děkuji za odpověď. Petra.

Z Mattinaty do Vieste zaplatíte dle tarifu společnosti Ferrovie del Gargano € 2,90, z Mattinaty do Manfredonie € 1,30. Jízdenky je třeba koupit dopředu na pokladně. Seznam pokladen, jízdní řády a ceníky najdete na výše uvedených stránkách.

# 16.07.2012, 01:46.
Chystám se navštívit moji kamarádku ve Vico del Gargano. Ráda bych se proto zeptala, jak se tam dostanu? Ráda bych jela nějakým autobusem do Bari a odtamtud třeba vlakem přímo do Vico del Gargano, případně do San Menaio. Bohužel jsem nenašla žádné autobusové ani vlakové spojení. Mohli byste mi, prosím, poradit nějakou výhodnou cestu? Mockrát děkuji. Alice.

Dopravte se do Brna a odtud, od hotelu Grand, odjíždí každé pondělí a středu autobus Student Agency. Odjezd je ve 21:00. Kupte si jízdenku (on-line na výše uvedených stránkách) do města Bologna. Tam budete následující den v 9:15. Autobus zastavuje na Autostazione Piazza XX Settembre. Odtud jede v 11:00 hodin autobus společnosti Ferrovie del Gargano přímo do Vico del Gargano. Jízdenka stojí € 28,30. Jedná se o spoj Torino - Vieste a jezdí každý den kromě neděle a svátků. Ve Vico del Gargano je ve 20:15. Jízdenku koupíte přímo na autobusovém nádraží nebo on-line na výše uvedených stránkách. Alternativně můžete jet vlakem do San Menaio. Autobusová stanice je kousek od železníční stanice Bologna Centrale - přibližně 150 m. S náměstím sousedí Viale Pietro Pietramellara, po kterém se vydáte doleva a po chvíli budete mít vpravo železniční stanici. Odtud Vám jede v 10:22 přímý vlak č. 615 Intercity směr Rimini, Ancona, Pescara, ... Vystoupíte v San Severo, kde budete v 15:37. Jízdenka stojí € 40,50. Později jedou samozřejmě vlaky také. Odtud musíte vlakem společnosti Ferrovie del Gargano, který odjíždí v 18:00 a v San Menaio je v 19:37.

# 13.06.2012, 19:59.
Letos na konci srpna se chystáme osobním autem do Itálie do Apulie - konkrétně do Lido del Sole na Garganu. Proto bych se Vás chtěl zeptat, na kolik mě vyjdou poplatky při této cestě - českou dálniční známku mám, 2x 10. denní rakouské si koupím (tam a zpět), ale na internetu jsem nikde nemohl najít poplatky za jednotlivé úseky. Zda je nejlepší jet jen po dálnicích nebo se některým úsekům z finančních důvodu vyhnout - prý mají i pár předražených. Kdybyste mi s tímto problémem pomohli, budu Vám moc vděčný. Předem mnohokrát děkuji. S pozdravem Jiří.

Nepíšete, odkud vyjíždíte, což určuje kudy pojedete. Pokud pojedete přes Brenner, zaplatíte ještě mýtné ve výši € 8,00 a na mýtném v Itálii € 57,10, pokud pojedete pře tauernské tunely, zaplatíte ještě na mýtném € 10,00 a na mýtném v Itálii € 57,40, pokud pojedete přes Vídeň, další mýtné v Rakousku není a v Itálii těch € 57,40. Rakouská desetidenní dálniční známka stojí € 8,00. Tip na cestu mimo dálnici najdete v naší reportáži Gargano 2008. V jiných úsecích to nedoporučujeme.

# 12.06.2012, 16:32.
Upřímně smekám před založením takovýchto stránek a dáváním vyčerpávajících rad. Máme možnost jet na Gargano s cestovkou CK Gargano. Chci se zeptat, zda je v kempu, v sousedství, v městečku bankomat? Docela důležité, než brát celou hotovost. Děkuji. Andrea.

Přímo v Mattinatě víme o dvou bankomatech - na Corso Matino u Bancapulia a na Via Vittorio Veneto u Banca Popolare di Milano. Banky jsou znázorněny na mapě červeně, obě v blízkosti Piazza Roma. Doporučujeme však vyměnit hotovost v ČR. Vyjde Vás to levněji než z bankomatu v zahraničí. A kde to půjde, tak platit samozřejmě kartou.

# 11.06.2012, 17:42.
Rád bych se zeptal na cestu z Jičína do Itálie - Vico del Gargano a jeho pobřeží. Zde bychom rádi našli nějaké ubytování, ale nechceme z cestou nijak pospíchat, a proto bych se Vás rád dotázal, zda nevíte nějaká zajímavá místa při cestě na zastavení a pokochání se. Popř. nějaké ubytování po cestě do Itálie. Děkuji za odpověď. Josef.

Vaše optimální trasa je následující: Jičín - Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Bolzano - Trento - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - Lesina - Vico del Gargano. Nevíme, jaká je Vaše představa o zastávkách, zda rámcově v hodinách nebo dnech, atd. Po cestě je toho hodně k vidění, už například v Rakousku se můžete zastavit v muzeu výrobce šperků Swarovski ve Werfenu, nebo vyjet pozemní a vysutou lanovkou nad Innsbruck, v Itálii pak přírodní skvost Lago di Garda, historická města Verona nebo Bologna, můžete navštívit San Marino atd. V předpokládaném místě dojezdu si najděte ubytování na Booking.

# 10.06.2012, 10:36.
Tento rok jedeme poprvé na Gargáno. Chtěla bych se zeptat, zda se tam dá jezdit na in-line bruslích a pokud ano, zda jsou trasy vhodné pro děti. Moc děkuji a zdravím. Jana.

Jedná se o hornatý kraj, tzn. speciální in-line nebo vyasfaltované cyklostezky tam nejsou. Teoreticky by se na in-line bruslích dalo jezdit na silničkách mezi rezidencemi. Jsou to však krátké úseky. Promenáda ve Vieste je vydlážděná.

# 10.06.2012, 09:52.
Vaše stránky sleduji už poměrně dlouhou dobu a díky Vám jsem si dobře vybrala loňskou dovolenou na Capo Vaticano, kde bylo úžasně. Letos jedeme na Gargáno s cestovkou autobusem do Villaggio Riccio. Našla jsem na internetu nádhernou oblast v Apulii a konkrétně bychom rádi navštívili městečko Alberobello. Pokud je to možné, můžete nám nějak poradit, zda se tam odtud dá do tohoto městečka dostat třeba vlakem a odkud bych měla hledat, že jede, hledala jsem, že pojede z Matinaty, ale nic jsem nenašla, prosím o radu a předem moc děkuji. S pozdravem Blažena.

Vlak v této oblasti, mezi Peschici a Manfredonií, nejezdí. Na cestování jinak než autem je to velice náročný výlet, spíše (určitě) se to za jeden den nedá stihnout. Teoreticky můžete kombinovat autobus - vlak - autobus. Z Mattinaty musíte jet autobusem společnosti Ferrovie del Gargano do Foggia. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách, Autolinee Locali / Direttrice 7. Autobus jede přibližně 1 hodinu a 15 minut a stojí € 3,90. Následně musíte jet vlakem Trenitalia do Bari. Vlak jede přibližně 1 hodinu a 30 minut a stojí € 8,40. Z Bari pak autobusem společnosti Ferrovie del Sud Est do Alberobello. Autobus jede přibližně 1 hodinu a 40 minut a stojí € 3,90. Počítejte však s tím, že spoje ideálně nenavazují a jsou dlouhé čekací doby. Navíc autobus z Bari jede až ve 13:45. Jednotlivé jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 07.06.2012, 14:48.
Naprostou náhodou jsem narazila na Vaše stránky a jsem naprosto nadšená. Máte spoustu informací o této oblasti a proto bych se chtěla zeptat, zda nevíte, jak je hluboké moře v okolí San Menaio? Nevíte, zda je moře při pobřeží hlubší či spíše mělčí? Děkuji za odpověď. Kateřina.

U San Menaio je písčitá pláž přibližně 8 km dlouhá s pozvolným vstupem do moře.

# 22.05.2012, 12:52.
V termínu od12.6. do 22.6. jedeme na Gargano do Villaggio Riccio s CK Gargano. Zajímalo by mě, jaké v té době bývá počasí, jelikož sleduji jejich web kameru, kde uvádí i teplotu vzduchu, mnohdy je tam teplota nižší než tady u nás. Nejvíce se bojím, že moře nebude ještě dost vyhřáté. Kolik tak mívá v tom čase moře stupňů? Předem děkuji za odpověď. Přeji hezký den. Soňa.

Průměrné denní teploty se pohybují v Mattinatě v červnu kolem 28. stupňů. Ve druhé polovině června může být samozřejmě i tepleji. V současné době se teplota moře v této oblasti pohybuje kolem 18. stupňů. Teplota přímo u pláže je závislá na hloubce, aktuálním počasí, proudění atd. Každopádně v polovině června se už nemusíte bát, že tam nebude teplo a na koupání.

# 05.05.2012, 15:03.
Prosím o radu - chceme jet na Gargano s karavanem, potřebujeme kemp u moře a hlavně pro surfaře. Děkuji. Monika.

Villaggio Camping Punta Lunga nedaleko Vieste je to, co hledáte.

# 05.05.2012, 07:35.
Letos se chystáme opět na Gargano. Díky Vašim stránkám jsem si zde našla kontakt na paní Lindu a využili jsme jejích služeb, vřele doporučuji výlet do pralesa džípem! Rádi bychom podnikli výlet do San Giovanni Rotondo a Monte Sant' Angelo - na dovolenou jedeme autobusem, ale tam nám již nebude k dispozici. Poradíte nám? Děkuji. Kateřina.

Spojení zajišťují autobusy společnosti Ferrovie del Gargano. Nejdříve musíte z Vieste do Mattinaty, odtud pak odjíždějí autobusy stejné společnosti do San Giovanni Rotondo a Monte Sant' Angelo. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách - Autolinee Locali / Direttrice 7.

# 03.05.2012, 16:34.
Vaše informace jsou k nezaplacení. Skvělé. Chtěla bych poprosit, jelikož se jedná o dovolenou v Itálii, můžete nám doporučit nějakou dobrou zmrzlinárnu v Mattinatě? Tyto informace jsem nikde nenašla a jelikož je můj muž na italské zmrzlině závislý - jeden z mnoha důvodů, proč trávíme dovolenou v Itálii - ráda bych věděla, co mě čeká ... Děkuji mnohokrát. Barbora.

V Mattinatě jsme na zmrzlině samozřejmě byli a několikrát, ale kde přesně jsme ji kupovali nevíme. Byla však vždy výborná. Projděte se po Corso Matino, někde mezi Piazza A. Moro a Piazza Roma na ni určitě narazíte. Mapa Mattinaty.

# 03.05.2012, 10:03.
Chystáme se na dovolenou na Gargano a po přečtení příspěvků bych měla jeden dotaz. Poraďte, prosím, jak se dostaneme do Vieste? Budeme ubytovaní v kempu Riccio. Zda se dá vyhledat nějaký jízdní řád nebo něco podobného tím směrem, tak poraďte kde, prosím. Nechceme být vázáni jen na předražené výlety od cestovky, ale nemáme auto, tak chceme využít linkovou dopravu nebo něco, čím se tam dá přepravovat. Děkuji za připadnou odpověď, ochotu a pomoc. Natalia.

Autobusovou dopravu zajišťuje společnost Ferrovie del Gargano. Na výše uvedených stránkách najdete jízdní řády. Konkrétně mezi Mattinatou a Vieste přes Autolinee Locali / Direttrice 7. Můžete si také vypůjčit auto - Pronájem aut.

# 01.05.2012, 18:11.
Uprostřed června se chystáme na Gargano do kempu Villaggio Riccio. Nechceme se deset dní pouze povalovat na pláži, ale rádi bychom podnikali výlety i do vzdálenějších míst (Řím, Pompeje) a k tomu účelu bychom si chtěli půjčit na několik dní auto. Nemáte zkušenosti nebo nevíte, zda je v některém z okolních měst autopůjčovna? Mockrát děkuji za odpověď! Veronika.

O autopůjčovně přímo v Mattinatě nevíme. Zkuste zajít do turistické informační kanceláře (kousek od Piazza Roma), kde Vám poskytnou přesné informace. Můžete hledar také přes Pronájem aut - Foggia.

# 31.03.2012, 02:51.
Na Vaše stránky jsem narazila úplnou náhodou a jsem za to převelice ráda! Chválím Vám tento nápad i trpělivost, s jakou odepisujete na veškeré dotazy. Je to vážně úžasné, všechny ty rady a tipy! Chtěla bych Vás taktéž o jednu požádat. Uvažuji o dovolené ve Villaggio La Giara, ale nejsem si úplně jistá, zda je to vhodné místo na dovolenou pro mě a mé kamarádky (dámská jízda). Na internetu jsem žádné recenze nenašla :-( V cestovce píší, že je to 4 km od Vieste. Jezdí tam nějaký pravidelný spoj? I večerní? Za jakoukoliv informaci o tomto hotelu budu moc vděčná. Mějte se krásně a předem děkuji za odpověď. Lilianna.

Odpověď na Vaši otázku ohledně La Giara najdete v naší odpovědi ze dne 06.05.2010, 15:02, ohledně dopravy najdete odkaz v odpovědi ze dne 15.07.2009, 12:01.

# 28.03.2012, 14:57.
Koupili jsme za fakt slušné peníze zájezd na Gargano, do kempu Villaggio Riccio. Termín nám začíná 7.5., pořád jsme na vážkách, zda jsme udělali dobře, bude tam v květnu teplo na koupání? Dále, jaké tam jsou možnosti ohledně noční zábavy v tomto kempu? Děkuji. Tomáš.

Nejvyšší průměrné květnové teploty jsou v Mattinatě kolem 24. stupňů. Začátkem května počítejte spíše s nižšími teplotami, kolem 20. stupňů. Konkrétní teploty však budou závislé na vývoji počasí v tomto roce v dané lokalitě. Před odjezdem sledujte vývoj počasí na Meteo. Ohledně noční zábavy v květnu kontaktujte se svým dotazem provozovatele CK Gargano.

# 27.03.2012, 09:20.
Děkuji vám za vaše krásné stránky a potřebovala bych od vás informace. Letos se již podruhé chystáme na dovolenou do Peschici, protože jsme jím tak unesení, že nám není pomoci :-) Díky vám jsem ovšem až letos zjistila, že jsou tam v blízkosti dva aquaparky, ale nevím, do kdy jsou v provozu. Odjíždíme 1. září. Týká se to aquaparku Ippocampo v Manfredonii a Aquafantasy v Marina di Lesina. Děkuji předem za případnou odpověď. S pozdravem Blanka.

Tyto aquaparky bývají otevřeny od poloviny června do poloviny září. Bohužel na sezónu 2012 tyto informace nebyly ještě zveřejněny, takže přesné termíny nemáme k dipospozici. Doporučujeme sledovat oficiální stránky Ippocampo a Acquafantasy.

# 17.03.2012, 09:28.
Děkuji mnohokrát za odpověď včetně odkazů. Skvělé. Ještě mám jeden drobný dotaz. Je prosím poblíž Vieste nějaká nemocnice včetně JIP péče? Děkuji mnohokrát. Alice.

V bezprostřední blízkosti ne, ale přímo ve Vieste je první pomoc (Pronto Soccorso) v lokalitě Coppitella. My jsme bydleli na kopci nad tímto komplexem, je to zřejmě nějaké větší zařízení s odpovídajícím vybavením. Na mapě jí najdete v levém dolním rohu.

# 15.03.2012, 06:56.
Nejprve nesmírně děkuji za Vaše stránky. Jsou úžasné, je obdivuhodné, jak tím pomáháte ostatním. Rady nad zlato. Nyní k dotazu: chystáme se letos v červnu na rodinnou dovolenou na Gargano s dvouměsíčním dítětem, 5. a 7. letým dítětem. Chtěla bych se zeptat, zda v červnu už tam bývá horko a zda byste nám doporučili nějakou detinaci s ubytováním - rádi bychom ubytování v klidném prostředí, ale pokud možno s bazénem a atrakcemi pro děti - hřiště a tak ... Současně bychom uvítali ubytování, odkud by se do 1. až 2. hodin dal podniknout výlet - máme rádi přírodu, rádi bychom s dětmi do delfinária, ZOO, aquaparku atp. Chtěla bych se ješt zeptat, kdy nejezdit to Itálie - kdy jsou v Itálii prázdniny a letoviska přeplněná ... Děkuji mnohokrát, přeji hodně dalších cest. Alice.

Už teď jsou tam teploty kolem 20. stupňů. Nemusíte se ničeho bát, v červnu už tam bude teplo. Z hlediska výchozího místa pro výlety doporučujeme oblast kolem Vieste. S dětmi doporučujeme se vypravit do pralesa Foresta Umbra. Jsou tam upravené trasy, obora, rybník s kapry a želvami a hlavně příjemný stín. Bohužel nejbližší ZOO je dost daleko, stejně tak aquaparky. Pokud pojedete v červnu, nebude tam přeplněno. Nejhorší termín z tohoto pohledu jsou dva týdny uprostřed srpna. Ubytování hledejte na Booking a na výlety v našich reportážích.

14.03.2012, 09:16.
Narazila jsem na Vaše stránky a jsem nadšená. Měla bych na Vás dotaz. Letos se chystáme na Gargáno s CK Gargáno. Budeme ubytovaní v kempu Villagio Riccio, kde jste byli ubytovaní i Vy. Milujeme výlety do přírody. A tak jsem se chtěla zeptat, zda je možné se vydat přímo z kempu na nějaký pěší výlet po okolní přírodě. Bohužel nebudeme mít s sebou auto, takže by to muselo být něco přímo v okolí. Moc děkuji za odpověď. Eva.

Udělejte si výlet na Monte Saraceno, na který vede turistická stezka přímo od kempu. Musíte se vydat po silničce přibližně podél pláže a na konci uvidíte ve svahu stezku s dřevěným zábradlím. Je odtud nádherný výhled jak na Mattinatu, Monte Sacro, ale také na celé pobřeží. Nezapomeňte na dostatečné množství tekutin. Výstup je náročný.

# 08.02.2012, 18:35.
Obracím se na vás s prosbou o radu. Chystáme se na přelomu května a června na dovolenou na Gargano. Budeme ubytovaní ve stanech. Chtěla bych se zeptat, jak se v takovém případě uchovávají ve stanu cenné věci. Dcera potřebuje inhalátor. Děkuji moc za odpověd. Hanka.

Na Garganu jsme se nesetkali s tím, že by se kradly věci ze stanu. Riziku krádeže se však nevyhnete nikdy a nemusí to být jen ve staně. Nemáme žádné doporučení, jak ukládat cenné věci ve stanu. Snad jediné - nosit je s sebou. Na druhé straně, každý kemp má jiné možnosti. Pokud bude mít Váš kemp recepci, je také možné, že bude nabízet službu trezoru.

# 08.02.2012, 00:11.
Náhodou jsem najela na Vaše stránky a zírám. Moc si vážím lidí jako jste Vy, že pomáháte nebo radíte cizím lidem. To se jentak nevidí. Hluboce se klaním a smekám. A ne jenom proto, že chci i já poprosit o pomoc. Letos v období od 20.8. do 2.9. jedu s dcerou a neteří na dovču do kempu Stella del Sud. A chtěla bych se jet podívat na trhy do Vica a posedět v tamnější cukrárně, je totiž úžasná. Moc Vás prosím, zda nevíte autobusové spojení z Rodi Garganico do Vico del Gargano a zpět. Mám pocit, že to jezdilo kolem osmé hodiny ráno, a zpět až po siestě. Ale jistá si moc nejsem. Předem moc děkuji za pomoc. Pavla.

Autobusy společnosti Ferrovie del Gargano jezdí z Rodi do Vico v 7:45, 8:15, 10:35, 13:25 a 16:50 v pracovní dny a ještě v 17:30 ve dnech volna. Zpět pak v 6:40, 7:20, 9:45, 12:50 a 16:10 v pracovní dny a ve 3:50 ve dnech volna. V době Vašeho pobytu však budou nové jízdní řády. Sledujte výše uvedené stránky. Počítejte také s tím, že jízdní řády jsou na Garganu velice informativní.

# 27.01.2012, 12:51.
Moc bych Vás požádala o radu, jak se co nejsnadněji dostat z letiště v Bari do Lido del Sole? Děkuji moc. Alena.

Nejjednodušší je to samozřejmě taxi. Je to ale nákladné. Veřejnou dopravou se tam dostanete kombinací autobusu a vlaku. Z letiště v Bari jezdí na vlakové nádraží Bari Centrale autobusová linka společnosti AMTAB č. 16. Celkem 22 spojů jezdí od 5:10 do 21:35. Jízdenka stojí € 0,90. Z vlakového nádraží pak jeďte vlakem Trenitalia do stanice San Severo. Regionální vlak stojí € 10,30, většinou s přestupem ve Foggia, vlak IC € 16,50, bez přestupu. Ze San Severo pak jeďte vlakem společnosti Ferrovie del Gargano. Podle jízdního řádu jezdí vlaky ve 4:30, 6:20, 8:00, 10:40, 13:40, 14:35, 18:00. Vystoupit musíte na zastávce Ischitella. Je to u silnice vedoucí do Lido del Sole, přibližně 1,5 km. Bohužel lepší variantu neznáme. Počítejte s tím, že jízdní řády se nedodržují. Vlak nejede v neděli. Jízdenka stojí € 4,50.

# 02.01.2012, 12:56.
Řehůřkovi, nejprve Vám musím poděkovat za Vaše perfektně zpracované stránky s nepřeberným množstvím informací. Zamilovali jsme si jih Itálie. Kalábrie a Kampánie byly úžasné. Letos bychom se rádi vydali na Gargáno. Chtěli bychom se ubytovat v okolí Vieste a současně najít malé skalnaté plážičky. Můžete nám poradit s ubytováním v blízkosti malých plážiček? Děkuji. Jana.

Malé romantické plážičky najdete severozápadně od Vieste v oblasti Defensola popř. Molinella nebo jižně od Vieste mezi Torre Gatterella a Torre di Campi. Tam hledejte ubytování. Ucelenou nabídku najdete na Booking.