GARGANO 2011

Gargano v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Gargano 2011

Pokud je Gargano cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2011. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem na Gargano, o poplatcích na dálnicích, o ubytování na Garganu, o místní dopravě, o plážích, o výletech do historických měst i do srdce pralesa Foresta Umbra, o trzích a jejich termínech, o dopravě na ostrovy Tremiti, o výstupu na nejvyšší vrchol Monte Calvo, výletu lodí k pobřežním jeskyním a najdete zde také mnoho dalších informací o Garganu, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 29.10.2011, 20:23.
Pane Řehůřku, máte moc krásné stránky o cestování. Už jsme si na příští rok objednali dovolenou v Itálii na poloostrově Gargáno a po zhlédnutí Vaších fotek mě zaujaly i fotky ze ZOO, můžete mi, prosím, říct kde ZOO najdu? Moc rádi bychom se tam podívali. Děkuji. Lucie.

ZOO Safari Fasano se nachází dole v Apulii, mezi Bari a Brindisi, kousek za Monopoli.

# 25.10.2011, 15:35.
Řehůřkovi, po nějaké době se zase chystáme na dovolenou se kterou potřebujeme poradit. Na Vašich stránkách jsem našla odkaz na ubytování ve Vieste. Napsala jsem dotaz a chtěla bych vědět, zda stránky opravdu fungují, protože jsem ještě nedostala odpověď. Ráda bych příští rok využila nabídky služeb z těchto stránek. Jaké máte zkušenosti Vy s tímto ubytováním? Opravdu je to se zárukou? Ještě nikdy jsme nejeli s rodinou bez cestovní kanceláře, tak mám trochu obavy. Itálii navštěvujeme již pátým rokem a jsme velice spokojeni i díky Vašim stránkám, kde čerpám inspiraci na další dovolenou. Děkuji a hezký den přeji. Zuzana.

Zřejmě máte na mysli stránky Lindy Giuffreda - Vieste - Gargano. Jedná se o agenturu Češky, která se tam provdala. Pokud jste nedostala odpověď na e-mail, zkuste poslat sms na mobil uvedený v kontaktech. My jsme byli s paní Lindou v kontaktu v roce 2008, kdy nám zajišťovala fakultativní výlet. Pokud její agentura stále funguje, nemusíte se ničeho obávat. Zpětné ohlasy od našich návštěvníků jsme měli vždy kladné.

# 17.10.2011, 20:12.
Dvakrát jsme byli na Garganu v Rodi Garganico a využili i Vašich rad. Druhá dovolená lepší než první - obě super! Čisté moře, prostředí, příjemní lidé i v Peschici, Vieste či Monte Sant' Angelo - Pacifik v Evropě. Jen na siesty jsme si museli zvyknout, ale je to příjemné. Je vidět, že Italové milují život a člověk si až zde uvědomí, že není jen práce. Jo a v řízení aut se máme ještě co učit - ohleduplnusti, to je alespoň naše zkušenost. Miroslav.

Děkujeme za zprávu.

# 29.08.2011, 15:06.
Chci se zeptat, zda nevíte o nějakém autobusovém dopravci, který jezdí směrem na Rodi Garganico i v říjnu? Popř. kde se dají koupit letenky bez přestupu za dobrou cenu? Děkuji za odpověď. Jana.

Přímo do Bari létá za solidní ceny Wizz Air. Dopravu z letiště do centra Bari a odtud na Gargano najdete v našich otázkách a odpovědích. Do Rodi Garganico Vás odveze společnost Ferrovie del Gargano. Další možností je letět nebo jet autobusem (například Student Agency) do Říma a odtud autobusem do Vieste (zastavuje v Rodi Garganico) společnosti Ferrovie del Gargano. Vše je opět popsané v našich otázkách a odpovědích.

# 16.08.2011, 15:31.
Pojedeme do Mattinaty 14.10. na sedm dní. Můžete mi, prosím, napsat odkaz na statistiku teploty moře a vzduchu v tomto období? Nebo víte, jak se pohybují průměrné denní a noční teploty v tomto období? Děkuji za odpověď. Jiří.

Průměrné denní teploty se v této oblasti v říjnu pohybují kolem 22. stupňů, noční kolem 11. stupňů. Počítejte však s tím, že v druhé polovině října mohou tyto teploty jít dolů (pod 20 stupňů resp. 10 stupňů). Srážkové průměry se pohybují na dvojnásobku letních hodnot, tj. přibližně 55 mm. Teplota moře je už pod 20 stupňů. Je o něco teplejší než v květnu a začátkem června.

# 09.08.2011, 18:04.
Chystáme se s přítelkyní na dovolenou do Mattinatz ve dnech od 16.9. do 23.9. Máme možnost cestovat autobusem s cestovkou, ale raději bychom využili cestovat letecky do Bari a odtud nám cestovka nabízí odvoz. Jelikož bychom rádi procestovali i okolí, zvažujeme si půjčit auto. Z toho tedy máme dvě možnosti. Můžeme si půjčit auto na celou dobu pobytu - 7 dní rovnou z letiště Bari, nebo když nás odveze cestovka, pak si následně půjčit auto v Mattinatě, co jsme nikde nenašli v informacích o Mattinatě a cestovka to prý neví. Odvoz pro dvě osoby vychází na 2800,- Kč a půjčení auta z Bari na 7 dní přibližně na 4500,- Kč. Co byste nám doporučili? Předem děkujeme za odpověď. P.

Pokud hodláte podnikat výlety po okolí, doporučujeme si zapůjčit auto už na letišti v Bari. Když od ceny odečtete dopravu od cestovky, jste na 1700,- Kč, k tomu připočtěte přibližně 500,- Kč za pohonné hmoty na této trase a jste na 2300,- Kč. Pokud byste si zapůjčil v Mattinatě auto ve stejných cenových relacích, jste přibližně na 3. až 4. dnech. Počítat je třeba se třemi, protože při nižším počtu dnů je denní taxa vyšší. Za stejnou cenu získáte tedy vyšší užitnou hodnotu - auto k dispozici celý týden místo tří dnů. Podívejte se na Pronájem aut.

# 09.08.2011, 08:36.
Chtěli bychom jet na dovolenou do kempu Villaggio Riccio poslední týden v říjnu. Zajímalo by mě, jaká tam bývá v tomto období teplota. Děkuji za odpověď. Jiřina.

Na konci října se v této oblasti průměrné teploty pohybují kolem 17 až 20 stupni. Počítejte však s tím, že noční teploty mohou jít i pod 10 stupňů

# 04.08.2011, 20:19.
Dnes jsem zarezervovala pobyt v kempu Villaggio Riccio za opravdu směšnou cenu. Potřebuji poradit ohledně teplot. Odjezd je totiž 30.9.2011 na 10 dnů. Máme to risknout, užijeme si ještě trochu léta u moře? je tam co dělat v případě nepříznivého počasí? Moc děkuji za odpověď. Luba.

Průměrné teploty v této oblasti na přelomu září a října se pohybují kolem 24. stupňů. Počítejte však s tím, že noční teploty mohou jít i hluboko pod 15. stupňů. Vše záleží samozřejmě na momentálním vývoji počasí. Tipy na výlety najdete v našich reportážích týkajících se Gargana.

# 28.07.2011, 13:13.
Chystáme se s manželem na dovolenou na Gargáno, nejspíše do Vieste a okolí. Pojedeme autem a s vlastním stanem. Uvítali bychom alespoň dva nebo tři tipy na slušné ubytování v kempu. Děkuji. Soňa.

Většina kempů se nachází od Vieste směrem na Peschici. Doporučujeme kousek za Vieste dobře vybavený Villaggio Camping Punta Lunga, nebo kempy v zátoce šest kilometrů od Vieste směrem na Peschici, například Umbramare. Doporučujeme si však prolistovat stránky camping.it nebo unicamping.it a vybrat si kemp podle svých požadavků na služby, umístění, cenu atd.

# 21.07.2011, 15:05.
Řehůřkovi, máme na vás dva dotazy: 1. Ve dnech 26.8. až 10.9.2011 pojedeme z Hradce Králové do Itálie do Vieste. Jaká je podle vás nejoptimálnější cesta? Dosud jsme jezdili jen na Vídeň, Graz, Villach, Bolognu a dále směr Bari. Nebo je lepší jet přes Německo? Slyšel jsem, že je možné se vyhnout Brenneru a neplatit dálniční poplatky v Rakousku a pak jet na Itálii? 2. Při cestě tam i zpět bychom chtěli někde na hranicích Rakousko - Itálie v nějakém motelu nebo v soukromí přespat. Zvažujeme, zda hledat ubytování na jednu noc v Rakousku nebo až v Itálii. Jakou máte zkušenost s ubytováním vy a nevíte o nějakém slušném a levném ubytování pro přespání buď v Rakousku nebo v Itálii? Velice děkuji za odpověď. Josef z Hradec Králové.

Trasa, kterou jezdíte, je optimální a určitě nejlevnější. Navíc ji znáte, takže není důvod měnit, pokud nemáte jiný důvod (například návštěva nějaké jiné lokality v Rakousku nebo Itálii). Vyhnout se Brenneru i dálničním poplatkům v Rakousku možné je, dokonce jsou i nějaké informace v našich otázkách a odpovědích. Nicméně při tak dlouhé cestě a ceně rakouské dálniční známky nemá minimálně tu známku význam obcházet. Navíc i v některých úsecích (některé tunely, obchvaty měst, silnice s více pruhy) je dálniční známka potřeba i mimo dálnice. Pokud chcete ušetřit, směřujte to na dálnici v Itálii - významná úspora s minimální časovou ztrátou je popsána v naší reportáži Gargano 2008. S ohledem na délku této cesty doporučujeme ji přerušit někde u Benátek - například v Camping Venezia Village, cestu zpět někde v Rakousku podle dojezdu - není problém na místě vybrat z obrovského množství ubytovacích kapacit. Zimmer Frei je prakticky na každém kroku. Doporučujeme hledat a rezervovat na Booking.

# 29.06.2011, 11:20.
Našla jsme si Vás na internetu a měla bych takový dotaz. Kam do kempu, když bychom potřebovaly takovéto podmínky. Blízko pláže, kde se dá kitovat, také aby tam byla písečná pláž a kemp vhodný pro děti ve věku 6 a 8 let (dětské hřiště, plus nějaké vyžití pro ně). Blízko města, kvůli nakupování potravin. Nikdy jsme takto nejeli, tak ani nevím, co můžeme od těchto kempů očekávat a co popř. vzít s sebou. Je to pro nás alternativa levnější dovolené, jelikož na kity létáme do Egypta. Děkuji předem za vyřízení a radu. Příjemný den. S přátelským pozdravem Milena.

Na Garganu Vám bude pravděpodobně vyhovovat jedině Villaggio Camping Punta Lunga.

# 27.06.2011, 20:34.
Vážím si lidí jako jste vy, že se dělíte o zážitky a předáváte zkušenosti dále. Již myslím můj třetí dotaz je ohledně vlaku ... jelikož naše rodina čítá 5 členů a nejstarší kluk by chtěl s námi vzít svou dívku, napadla mě varianta - oni dva vlakem. Našel jsem přímý spoj Praha - Villach, vlak Eurocity 173, což je bezva, ale dále na rakouských stránkách se moc nevyznám, ale nějaký spoj Villach - Foggia jsem objevil, ale nevím cenu atd. Neuměli byste poradit? Díky. Petr.

V 00:06 (příjezd 2:56) a 04:45 (08:21) jede z Villach Hbf vlak EN do Mestre za € 29,00. Odtud pak můžete pokračovat do Foggia kombinací vlaků Frecciargento ESAV a ES City s přestupem v Bologna (07:39, 09:39, 11:39, 13:39, 15:39) za € 87,00. My bychom však doporučovali kombinaci linky Tourbus, která vyjíždí z Prahy v Út, St, Pá, Ne v 15:30, v Bologna je následující den v 7:45 a stojí 1.490,-Kč. Z Bologna pak máte více možností vlaků - IC (€ 43,50) nebo zmiňovaný ES City (€ 58,00). Odjezdy jsou 9:30, 11:59, 13:30 (IC) nebo 9:50 a 11:50 (ES City). Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách (autobus) nebo na Trenitalia (vlak).

# 22.06.2011, 10:03.
Začátkem září cestujeme vlakem do městečka Vieste. Nevíme ale, zda je lepší vystoupit z vlaku v San Severo, pokračovat vlakem dál přes Peschici a poté autobusem do Vieste. Nebo jet až do Foggia, odtud vlakem do Manfredonia a poté se nějak dostat do Vieste? Nevíte, zda z Manfredonia do Vieste je možnost dostat se autobusem? Já jsem tuto možnost v jízdním řádu nenašla, ale tato trasa se nám jeví o něco kratší. Popř. zda je možno použít taxi a jaká je asi jeho cena? Děkuji za odpověď.

Pokud vystoupíte v San Severo (autolinee locali - direttrice 8) nebo ve Foggia (autolinee locali - direttrice 7), můžete využít autobusy společnosti Ferrovie del Gargano, které z obou měst jedou do Vieste. Častěji jedou autobusy ze San Severo. Z Foggia jezdí více autobusů společnosti SITA. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Pravděpodobně chcete využít režijních výhod, nevíme však, jak tuto možnost lze využít u soukromých dopravců. Vlak ze San Severo do Peschici provozuje společnost Ferrovie del Gargano. Jízdní řády najdete opět na výše uvedených stránkách. Z Calenella (konečná vlaku) jezdí do Vieste stejná autobusová linka jako ze San Severo. Vzhledem k možnostem dopravy je taxi zbytečné vyhazování peněz. Z vlakové stanice Calenella - Peschici Vás do Vieste přijde taxi na € 50,00, z vlakové stanice Manfredonia na € 80,00 a z vlakové stanice Foggia na € 120,00. Vše se týká pěti cestujících.

# 21.06.2011, 20:30.
Manželé Řehůřkovi, příjemně mě překvapily vaše stránky a ochota poradit. Chystáme se letos na Gargano, konkrétně do kempu Villagio Spiaggia Lunga (GPS: 41°54'49.615"N, 16°6'55.127"E). Zajímalo by mě, jakou byste doporučovali cestu z dálnice: 1.) sjet dříve a dát se na SS693, pak kousek po SP144 a dále po SS89 a SP52, 2.) sjet déle a jet spodem po SS89 a SP53? Z našeho pohledu klidně ať je to delší, ale abychom nemuseli překonávat hory. Samozřejmě není nepodstatná ani kvalita cesty. Děkuji Vám předem za radu. S pozdravem M. z Plzně.

Určitě sjeďte z dálnice hned u Poggio Imperiale a vydejte se po SS693, následně po SS89. Každopádně však po ní pokračujte až do Vieste, nejeďte po pobřeží. Nemusíte se bát nějakého překonávání hor. Cesta vnitrozemím je bezproblémová. Pokud však pojedete v nějaké dopravní špičce, tj. v sezóně a současně v sobotu, pak může být cesta přes Foggia a Manfredonia výhodnější. V tomto případě doporučujeme od Mattinaty opět pokračovat vnitrozemní variantou (objíždí sérií tunelů nejdivočejší pobřežní část). Villaggio Camping Spiaggia Lunga je mezi Peschici a Vieste, blíže k Vieste.

# 21.06.2011, 11:03.
Ráda bych se zeptala, jaké bývá počasí na Gargánu ve Vieste. Jedeme s kamarádkou 24.6.2011, to je za pár dní a máme rádi sluníčko a teploučko. Moc děkuji za odpověď. Dáša.

V současné době panuje ve Vieste nádherné slunečné počasí, teploty se pokybují kolem 29. stupňů. Na pátek předpovídají 28 stupňů, na sobotu 26 stupňů, na neděli 25 stupňů a postupně mají klesat až na sobotních 20 stupňů. Pak zase porostou. Většinou však má být slunečno nebo polojasno.

# 07.06.2011, 11:00.
Chtěla bych se zeptat. Jedeme ve druhé polovině září na Gargáno do kempu Riccio. Jaké můžeme očekávat počasí? Děkuji za odpověď. Šárka.

Teploty se v tomto období pohybují kolem 25. stupňů a postupně klesají. Pokud bude teplo, může být teplota moře i nad 20 stupňů. Obecně bývá v září moře teplejší než na jaře. Vše samozřejmě závisí na vývoji počasí v konkrétním období. Sledujte před odjezdem servery s předpověďmi počasí - například Meteo.

# 01.06.2011, 14:29.
Já jsem Kateřina a právě jsem se nadšeně doprobírala Vašimi Řehůřkovskými stránkami. A jaké to zjištění, že máte ne příliš obvyklou, ale rozhodně společnou vášeň - italštinu a Manfredonii. Je zvláštní, že to tam znáte, většinou jezdívají turisté do Vieste, Mattinaty, Peschici. Já vždycky, když se zmíním, tak nikdo neví o co jde. Já znám ten kraj, protože odtud pochází můj přítel a jezdíme tam navštěvovat jeho rodiče. Vlastně jsem vás chtěla touto cestou pozdravit a popřát spoustu krásného cestování ;-)

Děkujeme za pozdrav a přejeme Vám krásné chvíle strávené na Gargánu.

# 31.05.2011, 12:08.
Chystáme se na Gargano v polovině září. Proto by mě zajímalo, jakou teplotu vody má v tomto období moře i vzduch. Děkuji za odpověď. Šárka.

Pokud nebude vyloženě škaredé počasí, mohou se teploty moře pohybovat nad 20 stupňů a teploty vzduchu kolem 25. stupňů. Směrem k říjnu teploty samozřejmě klesají.

# 29.05.2011, 11:21.
Chystáme se na zájezd na Gargano (asi 4 km od městečka Mattinata) a musíme se s kamarádkou co nejlevněji dostat do Brna do 29.6.2011, ten den létají lety z Říma přímo do Brna, chtěly bychom této služby využít, ale máme problém s co nejlevnějším přesunem z Mattinaty (popřípadě z Manfredonie) na letiště Fiumicino. Letadlo odlétá v 17:00, takže potřebujeme být na letišti nejpozději do 16:00. Na Vás se obracím, protože se v těchto spojeních doopravdy vyznáte a já už jsem z toho úplně zoufalá. Děkuji. S přáním pěkného dne Veronika.

Každý den jezdí z Vieste do Říma autobusový spoj společnosti Ferrovie del Gargano. Z Vieste odjíždí ve 3:30 a v Římě je v 10:20. Jízdenka stojí € 26,20. Jízdenku koupíte v Mattinatě na Corso Matino v Agenzia Palumbo nebo na Via d' Azeglio v Agenzia Matinumtour. Lze zakoupit i on-line na výše uvedených stránkách. Autobus dojede na Tiburtina, odkud jezdí na letiště Fiumicino pravidelně vlaky FR1 (€ 8,00). Problém je dostat se tak časně z Mattinaty do Vieste. Doporučujeme se domluvit s ubytovatelem nebo si zajistit taxi. Další možností je jet z Mattinaty autobusem do Foggia. První odjíždí v 6:30 a ve Foggia na Piazza Vittorio Veneto je v 7:45. Další pak v 7:00 (8:15) a 7:35 (8:50). Náměstí je přímo před železniční stanicí. Přímé vlaky odjíždějí do Říma v 8:23 (11:15) a 11:23 (14:15). Jedná se o vlaky ESAV 9350 a 9352 Frecciargento. Jízdenka stojí € 45,00. Doporučujeme hned první autobus z Mattinaty, abyste stihla ten první vlak. Vlak přijede do Říma na Termini, odkud se dostanete na letiště pravidelným vlakem Leonardo Express za € 14,00 nebo dalšími variantami popsanými v našich otázkách a odpovědích - Řím.

# 18.05.2011, 10:11.
Chystám se s kamarádkou na workcamp do Cagnano Varano, pobyt zde máme zajištěný, ale problém nastal při hledání dopravy do tohoto místa. Termín pobytu máme sjednaný od 30.7. do 14.8.2011. Všechny agentury, které jsme kontaktovaly nám oznámily, že nás mohou dopravit pouze tam a do města Rodi Garganico nebo Lido del Sole, ale zpáteční dopravu nám zajistit nemohou, jelikož jsou v té době v Itálii prázdniny. Nevíte prosím, o nějaké cestovní agentuře, která by nám dopravu zajistila i v tomto termínu a jak se popřípadě dostat z Rodi Garganico nebo Lido del Sole do Cagnano Varano? Předem děkuji za odpověď. Monika.

Spojení mezi Rodi Garganico a Cagnano Varano realizuje společnost Ferrovie del Gargano a to jak vlakem, tak i autobusem. Jízdenka stojí stejně, neměla by přesáhnout € 2,00. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. S tou dopravou to bude těžké. V tomto termínu bývají autobusy vezoucí klienty CK z dovolené a na dovolenou plně obsazeny. Zkuste například CK Gargano nebo CK Galatea. Můžete také použít linkový autobus společnosti Ferrovie del Gargano do Říma, který odjíždí z Cagnano Varano ve 4:50 a do Říma přijíždí v 10:20. Cena jízdenky je € 22,80. Nutná rezervace. Jezdí každý den. Z Říma v neděli pak jede autobus společnosti Tourbus ve 14:00 do Brna a Prahy. Cena jízdenky je 1490,- Kč. Jízdní řády Tourbus na srpen ještě nemá, je třeba si vše ověřit a případně pak zarezervovat. Jízdenky na spoje Ferrovie del Gargano je třeba zakoupit předem. Seznam míst najdete na výše uvedených stránkách.

# 26.04.2011, 13:03.
Za měsíc nás čeká odjezd na vytouženou dovolenou k moři, jedeme s CK Gargano z Brna do kempu, kde jste byli vy. Chtěli bychom vědět, když jedeme autobusem, v tom městečku Mattinata je nějaká půjčovna aut? Že bychom třeba výlet do Říma podnikli autem, možná by to vyšlo levněji než autobusem za € 45,00 na osobu :-) Děkuji za odpověď. Š.

My jsme tam byli autem, takže jsme tyto služby nehledali. Bohužel tuto informaci nevíme. Nicméně se můžete zeptat přímo v kempu delegátky nebo v informačním centru v Mattinatě na Corso Mattino. Pokud byste však jela vypůjčeným autem, je třeba počítat s následujícíme cenami. Při vzdálenosti Mattinaty a Říma nemá význam jet mimo dálnice, je třeba se do Říma dostat co nejrychleji, stejně tak zpět. Mýtné v jednom směru přijde na € 30,90 (přes Pescara). Při průměrných cenách nafty € 1,50 za litr, průměrné spotřebě 5,5 litru (spíše počítejte více) a vzdálenosti 430 km je cena pohonných hmot € 35,50. Obě cesty tedy přidou na € 132,80. K tomu je třeba připočítat půjčovné, které Vás minimálně přijde na € 30,00, opět je potřeba počítat spíše více. Zaokrouhleně se jedná tedy minimálně o částku € 165,00. Nezahrnuje parkování, dopravu po Římě atd. Z výše uvedeného je zřejmé, že se to teoreticky vyplatí od počtu čtyř dospělých osob. Podle našeho názoru je výhodnější jet se zájezdovým autobusem, nebudete se muset o nic starat, vše zařídí průvodce a ještě Vás to vyjde pravděpodobně levněji. Předpokládáme, že budete v kombinaci dospělých a dětí. Podívejte se na stránku Pronájem aut.

# 16.04.2011, 11:21.
S přítelkyní plánujeme teď v červnu dovolenou v Itálii. Nejspíše někde na Garganu. Prosím, mohu se zeptat, na kolik by nás přišly veškeré poplatky za cestu? Moc se v těch italských dálnicích nevyznáme. Jeli bychom z Olomouce. Dálniční známku na 10 dní do Rakouska určitě pořídíme, ale jak to funguje přesně v Itálii, to je nám celkem záhadou. Hlavně nás děsí, aby poplatky nestály víc, než nafta. Na kolik by mohla jedna cesta vyjít? Děkuji mockrát za odpověď. S pozdravem J.

Cestu z Brna jsme popsali v naší reportáži Gargano 2008. Jsou tam i tipy na úsporu na mýtném. V Rakousku si desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90 určitě pořiďte. Nemá smysl jet mimo dálnici. V Itálii zaplatíte na mýtném v jednom směru na trase Tarvisio - Poggio Imperiale € 54,90, pokud pojedete až do Foggia (cesta do Matinaty apod.), pak zaplatíte € 57,80. Dle našich rad v reportáži lze ušetřit minimálně přibližně € 15,00 při jedné cestě. Pokud budeme počítat, že z Olomouce do Vieste je to přibližně 1600 km (zaokrouhleno na 100 nahoru) a spotřebu budete mít 5,5 l/100 km a při průměrné ceně nafty € 1,40/l Vás jedna cesta vyjde na přibližně € 123,00 za naftu. Dosaďte si vlastní údaje.

# 13.04.2011, 21:40.
V záři se chystáme do oblasti Santa Maria di Merino. Máte nějaké zkušenosti? Co pláže, výlety? Moc děkuji. Lenka.

Jedná se oblast přibližně 5 až 7 km severozápadně od Vieste. Písčitá pláž je v přibližně 3 km dlouhé zátoce. Další menší plážičky jsou ještě o něco dále na severozápad. Určitě je zde možné strávit moc pěknou dovolenou. Tipy na výlety najdete v našich reportážích týkajících se Gargana.

# 04.04.2011, 21:26.
Děkuji za Vaši rozsáhlou odpověd :-) Jen snad jedna věc ještě a ta se týká stravy - jak byste ji ohodnotil? Jezdíme většinou do apartmánu, kde si vaříme a teď poprvé kemp a ještě se stravou, takže máme trochu obavy, ale chceme zkusit změnu, opravdu Vám moc děkujeme. Vlaďka.

Přečtě si naše zmiňované reportáže Gargano 2007 a Gargano 2008, vše tam najdete.

# 04.04.2011, 10:50.
Teprve nedávno jsem objevila váše naprosto úžasné stránky o Gargánu, jelikož se tam letos v srpnu chystáme. Moc Vás prosím o radu, zatím plánujeme s CK Gargano Villaggio Riccio, jak to v tomto kempu je s WC a teplou vodou a čistotou? Pak, zda byste mě nedoporučil ještě i jiný kemp, kde by bylo též nějaké vyžití pro děti jako je ve Villaggio Riccio nebo jiné vhodné ubytování blízko moře pro dvě rodiny s malými dětmi. Pak pokud byste mě mohl doporučit trasu. Pojedeme autem z Litoměřic a zda víte i jaké budou poplatky no a na závěr tipy na výlety autem v blízkém okolí a snad ještě pláž v blízkosti. Moc Vám děkuji. Vlaďka.

V kempu Riccio se pravidelně uklízí. Když jsme tam byli poprvé, nebyl s čistotou problém, podruhé už to bylo horší. Prý tam ale ze dne na den odešel údržbář. Teplá voda tam tekla, ale občas se stalo, že když jsme zaváhali, tak už tekla vlažná. Z dalších kempů v okolí doporučujeme Villaggio Camping Punta Lunga nebo Camping Arcobaleno, oba v blízkosti Vieste. Z Litoměřic je optimální trasa následující: Litoměřice - Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - Foggia - Manfredonia - Mattinata. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a v Itálii zaplatíte na mýtném € 58,20. Vše v jednom směru. Pláž je přímo u kempu Riccio. Popis cesty a tipy na výlety najdete v našich reportážích Gargano 2007 a Gargano 2008.

# 07.03.2011, 13:52.
Kontakt na Vás jsem našla na internetu. Ráda bych Vás požádala o radu. Chtěli bychom jet s rodinou, tj. 3 dospělí, v červenci buď na Elbu nebo na Gargáno autem. Nejsme zkušení cestovatelé a nevíme, zda je možné vydat se na takovou cestu bez zajištěného ubytování přes naše cestovky, tedy existují-li v Itálii na jihu tzv. Zimmer frei? Jde o to, pořídit dovolenou co nejlevněji. Na druhou stranu, abychom nebyli překvapení a nespali v autě. Pokud by Vás napadla jakákoliv rada, budu vděčná. Vyjížděli bychom z Prahy. Co všechno bychom si měli zjistit? Předem děkuji za Vaši vstřícnost. S pozdravem. R.

V tomto případě bychom doporučovali Gargano. V Itálii to na místě nefunguje tak jako v Rakousku nebo Chorvatsku. Doporučujeme si ubytování zajistit dopředu. Jedno z levnějších ubytování je například v kempu Riccio, které provozuje česká CK Gargano. Tipy na ubytování najdete také na serveru Vieste - Gargano. Mnoho ubytovacích kapacit je také na Booking. Doporučujeme si pročíst tyto naše otázky a odpovědi a reportáže týkající se Gargana, kde najdete praktické rady pro cestu, pobyt a výlety.

# 03.03.2011, 08:44.
Řehůřkovi, po delší době jsem opět zavítala na Vaše úžasné stránky a obracím se na Vás s dotazem. Již třikrát jsme byli na 14. denní dovolené ve Vieste, a tak jsme autem projeli téměř všechna místa, o kterých píšete. Letos se na poloostrov Gargano chceme po šesti letech vydat znovu na přelomu srpna a září. Rozmýšlíme, zda tentokrát nezvolit městečko Peschici, kolem kterého jsme také jeli, ale nikdy jsme jej nenavštívili. Je toto městečko srovnatelné s Vieste? A co tamní pláže? Stále přemýšlíme, zda opět nazvolit Vieste a do Peschici si udělat pouze výlet. Moc děkujeme za odpověď a přejeme nadále hezké zážitky při cestování. K. z Prahy.

Jedná se o dvě srovnatelná městečka. Vieste je samozřejmě o něco větší a má dvě velké písečné pláže. Peschici má jednu velkou písečnou pláž na západě a několik malých plážiček. V dosahu jsou samozřejmě další pláže a plážičky jak na východ, tak na západ. Historické vyžití je obdobné. Volba záleží také na tom, co plánujete za výlety a jaká je jejich dostupnost z obou městeček. Vieste má více ubytovacích možností. Pokud jste byli ve Vieste již třikrát, může být volba Peschici pro Vás zajímavá už z důvodu změny a každodenního poznávání neznámého okolí. Ubytování doporučujeme hledat na Booking.

# 28.02.2011, 18:27.
Velmi děkuji a oceňuji vaše odpovědi. Podle fotografií pláže Scialara, které jsem shlédla, vypadá, že mezi Pizzomunno a bílými skalisky - úplný začátek pláže přibližně 10. až 20. metrový úsek, spíše rožek pláže - není zaplněný lehátky čili nevypadá privátně. Myslíte, že se dá tento malý úsek veřejně užívat? Prosím ještě, v jakých intervalech jezdí kyvadlová doprava na Vignanotica a zda se dá jít pěšky, respektive, jak je to daleko z parkoviště na Vignanotica a jaká je cena kyvadlové dopravy? Mockrát děkuji. Petra.

Když jsme tam byli my, i na tomto místě rozkládali slunečníky. Vše však záleží na okolnostech. V různých obdobích je to různé. Ohledně pláže Vignanotica - v sezóně je parkoviště zpoplatněno, cena je přibližně € 5,00 a v ceně je autobus. Je přibližně 700 m od pláže, frekvenci neznáme.

# 22.02.2011, 18:35.
Letos se chystáme do Vieste, máme již rezervovaný apartmán. Ráda bych se zeptala, pokud máte zkušenost, jak je pláž Scialara zaplněna v červenci, hlavně co se týče veřejného neplaceného užívání. Podle fotek se mi zdá, že je zcela zaplněna privátně. Je možnost bezplatného parkování na konci pláže Scialara směrem na jih od Vieste? Myslím tím parkoviště těsně při vjezdu do Vieste z jihu. Máme v plánu také navštívit pláž Vignanotica, dočetla jsem se, že v srpnu je v provozu i bar, půjčovna lehátek atd. Myslíte, že bar je v provozu i v červenci? A kde je možno zaparkovat auto v blízkosti této pláže a zda je parkování zpoplatněno? Mockrát děkuji. Petra.

Jedná se o jednu z nejžádanějších pláží ve Vieste. Počítejte s tím, že v červenci tam je už značně plno a to s plážovým servisem. Čím dále od Pizzomunno, tím už je situace lepší a najdete tam volné části pláže. Ohledně parkování. Pokud myslíte malé parkovištíčko v zatáčce těsně před cedulí Vieste, v místech, kde začíná promenáda, počítejte s tím, že bude zřejmě zpoplatněno. U pláže Vignanotica bude bar v červenci určitě fungovat, zaparkovat se dá na parkovišti. V sezóně stojí přibližně € 5,00. Nachází se směrem od silnice SP53 k pláži. Dojeďte raději dříve. Odtud pak funguje kyvadlová doprava na pláž.

# 30.01.2011, 18:56.
Již jednou jsme využili Vašich znalostí. Teď bych se chtěla zeptat, zda nemáte zkušenosti s jízdou po Itálii autovlakem. V červnu jedeme do Peschici. Neporadili byste nám? Ještě bych měla na Vás jeden dotaz. Nevíte, zda je v okolí Peschici příp. Vieste nějaký větší supermarket? Děkujeme moc. Martina.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 25.09.2009, 09:59. Nový je jen odkaz. Z Říma už pak musíte jet autem. V Peschici je supermarket na Via Mulino e Vento.

# 27.01.2011, 22:26.
Prosím, jsou na Gargánu a hlavně v okolí Vieste cyklostezky nebo cesty vhodné k jízdě na kole? Děkuji za odpověď. M.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 30.07.2009, 14:43.

# 23.01.2011, 12:39.
Ráda bych se dozvěděla, zda se v Lido del Sole nacházejí nějaké obchůdky a jak je odtud vzdálené město Rodi Garganico. Děkuji za odpověď. Soňa.

Obchůdky, restaurace, pizzérie, cukrárny atd., to vše tam samozřejmě je. Počítejte však s tím, že jejich množství odpovídá velikosti tohoto letoviska. Vzdálenost mezi Lido del Sole a Rodi Garganico je 5 km.

# 20.01.2011, 21:41.
Jak se nejlépe dostat do kempu Riccio s cestovkou nebo bez ní? Jak jste to řešili? Děkuji. Alois.

Kemp provozuje cestovní kancelář CK Gargano, u ní si můžete zakoupit ubytování, popř. i autobusovou dopravu. My jsme dopravu řešili autem. Více informací najdete v našich reportážích Gargano 2008 a Gargano 2007.

# 20.01.2011, 21:33.
Chtěl bych letos jet na Gargano do Lido del Sole, kempu Stella del Sud. Jelikož máme také rádi hory, chci se zeptat, zda tam jsou možné vycházky do hor. Děkuji. Alois.

Ano, vycházky do hor jsou možné. Je tam několik značených stezek. Například na nejvyšší horu Monte Calvo. Turistický ráj s největší hustotou značených stezek najdete v pralese Foresta Umbra. Zajímavá oblast nedaleko Vašeho pobytu je Pineta Marzini nad San Menaio. Více informací a inspiraci najdete v našich reportážích.

# 03.01.2011, 23:14.
Plánuji letos dovolenou do městečka Vieste. Je možné užívat bezplatně pláž Scialara v těsné blízkosti Pizzomunno? Také bych ráda navštívila zátoku Baia delle Zagare, ale dočetla jsem se, že je přístupná po moři nebo výtahem, který patří hotelu. Člun nemáme a ráda bych zjistila, zda je výtah určen jen pro klienty hotelu nebo i pro ostatní. Nikde se toho nemůžu dopátrat a možná jste o tom slyšeli vy. Je snad jiná cesta z pevniny? Nezdá se mi fér, aby tak krásná pláž byla jen pro klientelu hotelu a zbytku světa odepřena. Výlet motorovým člunem kolem pobřeží samozřejmě plánuji také, ale ráda bych i den strávila právě na výše jmenované pláži v zátoce. Děkuji za odpověď, máte opravdu krásné stránky, díky kterým jsem získala informace k loňské dovolené v Kalábrii. Lucie.

Pláž v těsné blízkosti Pizzomunno je s plážovým servisem. Záleží tedy na tom, kdy tam budete pobývat. Baia delle Zagare je privátní a je přístupná pouze hotelovým hostům.