GARGANO 2009

Gargano v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Gargano 2009

Pokud je Gargano cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2009. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem na Gargano, o poplatcích na dálnicích, o ubytování na Garganu, o místní dopravě, o plážích, o výletech do historických měst i do srdce pralesa Foresta Umbra, o trzích a jejich termínech, o dopravě na ostrovy Tremiti, o výstupu na nejvyšší vrchol Monte Calvo, výletu lodí k pobřežním jeskyním a najdete zde také mnoho dalších informací o Garganu, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 09.11.2009, 16:09.
Každou zimu přežívám jen tím, že plánuji dovolenou na další rok. Na stránkách některých cestovek mě upoutaly fotografie Vieste a pak - jsou tu možné výlety na Vesuv a Pompeje, což mě hodně láká. Prosím, nevíte na jaké úrovni je ubytování v hotelu Falcone s ohledem na stravu a čistotu? Nejsme nároční, ale tyto dvě věci bych přeci jen uvítala vpořádku. Nebo můžete doporučit jiné ubytování? Aale prosím s polopenzí. Jinak Vaše stránky jsou moc fajn. Moc děkuji za odpověď, samozřejmě na ni nechvátám. Pavla.

Hotel Falcone ve Vieste určitě doporučujeme. Jedná se o rodinný hotel, který je jen necelých 100 m od pláže u skaliska Pizzomunno. Pokud Vám nevadí jeho umístění v městské zástavbě a na rušné ulici - v sezóně, pak budete určitě spokojeni - jak s ubytováním, stravováním, tak i s vybavením. Pokud hledáte ubytování v klidnější části - o něco dál od promenády a pláže, pak jedním z nejlépe cestovateli hodnoceným ubytováním ve Vieste je Residence Hotel Torresilvana. Určitě kromě Vesuvu a Pompejí podnikněte výlety v této oblasti. Doporučujeme výlet lodí k mořským jeskyním, výlet na ostrovy Tremiti a výlet do pralesa Foresta Umbra. A samozřejmě procházky po historickém Vieste. Inspiraci můžete najít například v našich reportážích Gargano 2003, Gargano 2007 a Gargano 2008.

# 10.09.2009, 15:33.
Na Vašich stránkách jsem našla odkaz na Lindu Vlčkovou, nyní již provdanou Giuffredu, a tím získala bezva kontakt na super dovolenou a bezva kamarádku. Vieste miluji, letos jsme jeli už podruhé a jsme nadšení. Přesto, že nemám ráda na dovolené rušná městečka, Vieste poskytuje ubytování v soukromí a večer čilý ruch, což nám vyhovuje. S Lindou jsme se letos viděli 2x, zanedlouho čeká miminko, k čemuž jí moc gratulujeme. Jediné, co mi velmi vadí, jsou toulaví psi, kteří se ve Vieste vyskytují. Tento problém je však v několika jižních státech (Řecko Bulharsko, Srbsko, Turecko atd.) a zřejmě neřešitelný. Překvapilo mě, že země s tak bohatou kulturní tradicí, krásnými památkami a mořem, nedovede svým zvířatům pomoci a jejich množení korigovat. Takže každou dovolenou krmíme osamocené psy a není daleko od toho, některého z nich dovézt do ČR. Ještě jednou děkuji. Tip: nevím, zda se tady o tom psalo, letos jsme navštívili super Zoo Safari Fasano - přibližně 280 km od Vieste, směr Bari. Doporučuji, krásný zážitek - vstupné € 18,00 na osobu. Jana.

Děkujeme za Vaši zprávu. Jsme rádi, že se Vám na Garganu líbí a dovolená se vždy vydaří. ZOO Safari ve Fasanu jsme navštívili v roce 2003 a byli jsme tam velice spokojeni. K doporučení se přidáváme. Zmínka je v naší reportáži Gargano 2003 včetně fotogalerie.

10.09.2009, 10:08.
Ahoj Řehůřkovi. S radostí si čtu Vaše stránky a vaše postřehy z cest. Chystám se v nejbližší době na Gargáno a rád bych si prohlédl Národní park Foresta Umbra. Nemáte nějaký kontakt na Gargano Jonese? Byl bych velice vděčný. Předem děkuji. Pavel.

Kontakty najdete v naší odpovědi ze dne 21.04.2009, 22:16. Pokud by neplatil uvedený telefon na stránkách Indiana Gianni, zkuste +39 0844 991 244. Ten byl uvedený přímo na džípu.

22.08.2009, 17:57.
Rád by som sa Vás opýtal na pár informácií ohľadom mestečka Vieste. 28.9. až 14.9. sa chystáme na dovolenku do apartmánov Villaggio Sabbiadoro. Moje otázky sú: 1. Ako je to s možnosťou pripojenia k internetu v týchto oblastiach v hoteloch /apartmánoch, samotné mestečko Vieste - hotspoty, verejný internet alebo nejaká kaviareň s internetom. Najlepšie snad nejaká Wifi, ale neviem či nechcem moc. 2. Idem do Itálie prvýkrát a tak by som sa chcel opýtať, ako je to tam približne s cenami základných potravin - pečivo, pitie, morské veci, aké sú približné ceny v restauráciach - večere, pizza, prípadne ostatné - alkohol - pivo, prípadne v baroch nejaké koktaily? 3. Je niekde v blízkosti pošta, koľko stojí pohľadnica do ČR? 4. Kedže som bývalý rybár a toto je bývalé rybárske mestečko, chcel by som sa opýtať, či sa tam dajú chytať ryby. Nie, že by som to potreboval k prežitiu, ale párkrat si isť len tak zaloviť by bolo super. Sú tam ryby? A dôležitejšia otázka - je tam vôbec dovolené chytať ryby? 5. Ako je to s bezpečnosťou v tejto oblasti. hlavne v nočných hodinách? 6. Je tam možnosť nočného života, resp. dá sa večer niekam zaisť - bar, diskotéka atd. Velmi pekne Vám ďakujem vopred za zodpovedanie mojich otázok. S pozdravom a prianim pekného dňa Martin.

V současné době už je internet běžnou záležitostí, ubytovací zařízení jsou k němu běžně připojena, ne však vždy je tento internet uvolněn i pro ubytované. Villaggio Sabbiadoro neuvádí, že by měl internet ve své nabídce služeb. Internetová kavárna je ve Vieste na Via Marchese č. 6. Provozuje ji společnost Vieste On Line a mělo by tam být 10 počítačů připojených do internetu. Nikdy jsme tam však nebyli, takže informace není ověřena. Wi-fi hotspot by měl být na křížení Corso Fazzini a Lungomare Europa. Tedy přímo v centru. Ceny potravin jsou přibližně stejné jako u nás. Něco je levnější (například ovoce a zelenina na trhu, těstoviny), něco dražší (například maso, uzeniny, sýry, mléčné výrobky). Ceny jsou však značně různé podle značky a podle toho, kde budete nakupovat. například v marketu v turistickém středisku nakoupíte za vyšší ceny než v supermarketu. Zde uvádíme ceny v té nižší hladině (za 1 kg, 1 litr atd.): chléb € 2,00, housky € 1,50, rýže € 0,90, mouka € 0,30, sůl € 0,15, olivový olej € 1,80, máslo € 4,50, vejce € 0,10, mléko € 0,50, sýr € 6,00, jogurt € 0,25, kuře € 2,60, šunka € 17,00, párky € 3,00, salám € 8,00, velká pizza € 3,00 až € 10,00, ovoce kolem € 1,00, zmrzlina od € 1,00, espresso € 0,90, cappuccino € 1,20, pivo (0,5 litru) € 0,50 až € 1,50, víno € 1,00 až € 1,50, balená voda € 0,20 až € 1,20 (1,5 litru), menu s těstovinami v restauraci € 4,00 až € 10,00, menu s masem v restauraci € 6,00 až € 15,00, salát € 4,00 až € 6,00, nápoj (0,3 litru) € 2,00 až € 3,00 atd. Poštu najdete v centru na Via IV. Novembre. Pohlednice stojí od € 0,30, známka do České republiky € 0,41 (do 20g) nebo € 0,77 (do 100g). Kolem Lungomare Enricco Matei je možností zábavy hodně, je to turistická oblast plná hotelů a rezidencí, kde najdete i diskotéky a další zábavu. V nočních hodinách samozřejmě nedoporučujeme se pohybovat v zapadlých uličkách starého města, okrajových čtvrtí atd. Ohledně rybaření najdete odpověď v odpovědi ze dne 8.5.2009 20:45. - Itálie 2009.

# 21.08.2009, 18:01.
Prosím, nezlobte se, že zase otravuji, ale na Vašich skvělých stránkách jsem se dočetla, že z Manfredonie by měla jezdit nějaká pravidelná lodní doprava do Vieste a na ostrovy Tremiti. Neznáte prosím nějaké stránky, kde se dá zjistit, kam a kdy lodní doprava pluje? A také, zda nevíte přibližnou cenu lístku na lodní dopravu a také cenu jízdenek na autobusy v Itálii. Například přibližnou cenu jízdenky z Mattinatelly do Manfredonie. Pokud jsem Vás už úplně nenaštvala se svými otázkami, tak budu moc ráda, když mi odpovíte. Pořád mne udivuje, jak máte obrovskou zásobárnu různých informací. Pročetla jsem Vaše stránky ohledně Gargana a opravdu jsem se dozvěděla hodně informací, které mi pomohou. Všimla jsem si, že máte i Jeseníky. Beskydy se také chystáte navštívit? Beskydy zase znám já, vyrážíme s kamarádkou alespoň dvakrát do měsíce buď do Beskyd a nebo Jeseníků, ale protože jsme z Ostravska, tak Beskydy známe lépe. Když byste náhodou potřeboval nějakou informaci a já ji budu moci zodpovědět, tak budu moc ráda, když Vám budu moci Vaši ochotu vrátit. Za případnou odpověď na mé otázky ohledně lodní dopravy a ceny jízdenek předem děkuji. S pozdravem a krásný den H.

Máme informace z loňského roku, nyní by to ale mělo být podobné. Dopravu provozuje společnost Tirrenia Navigazione. Spoj fungoval od 1.6. do 5.9. (mimo 28.6., 15.7., 17.7., 22.7. a 23.7.). Z Manfredonie vyjížděl v 8:00 a na ostrov San Nicola přijížděl v 10:35. Zpět pak odjížděl v 17:15 a do Manfredonie přijížděl v 19:40. V červnu a v září byl odjezd z Tremiti posunut na 16:30 s příjezdem v 18:50. V červenci a v srpnu stál lístek € 24,20, v červnu a v září € 21,50 v jednom směru. Spoj zastavuje i ve Vieste. Má tedy stejný jízdní řád s tím, že časy jsou o hodinu posunuty od časů Manfredonských. Cena Mafredonie - Vieste byla € 12,64 (€ 11,36). Cena Vieste - Tremiti byla € 16,90 (€ 15,10). V závorce jsou ceny mimo sezónu. Z Mattinatella by možná bylo lepší jet do Vieste a odtud pak lodí na ostrovy Tremiti. Autobusem to trvá do Vieste přibližně 1. hodinu, stejně jako do Manfredonie. Cena lístku se pohybuje kolem € 2 - SITA. Do Manfredonie je cena o trochu nižší než do Vieste.

# 20.08.2009, 17:04.
Děkuji moc za odpověď, která mi hodně pomohla. Mám ubytování v apartmánu s vlastním sociálním zařízením, takže sociálky řešit nemusím a s jídlem problém mít nebudu. Hlavně mě zajímá, jak je CK Gargano solidní. Také moc děkuji za odkaz na jízdní řady, ráda bych se ještě zeptala, pokud mi můžete odpovědět, budu moc ráda. Jak se kupují jízdenky a jak například poznám, že jsem už v Manfredonii, a že mám vystoupit? Také jsem se dívala, že jezdí autobus i do Vieste, kam bych případně také vyrazila na vlastní pěst, ale jak poznat, že už jsem na místě, a na které zastávce vystoupit a jak koupit jízdenku? Jinak Vaše stránky jsou parádní, hodně jsem se dozvěděla, prohlédla fotky, ať mám nějakou představu. Ještě jednou moc děkuji a také díky za přání příjemné dovolené, jedu 8.9.2009. S pozdravem a přáním krásného dne H.

Jízdenky v Mattinatě pro spoje Ferrovie del Gargano koupíte na Corso Mattino u Agenzia Palumbo (č.p. 98). Ještě by měli prodávat jízdenky v tabáku (č.p. 83). Nákup jízdenky přímo v autobusu by měl být s příplatkem € 1,00. Doporučujeme si vše ověřit na místě v některé z výše uvedené prodejně jízdenek. My jsme jezdili vždy vlastním autem, tak osobní zkušenosti s autobusy nemáme. Autobus do Manfredonie jede přibližně půl hodiny a bezpečně ji poznáte. Je to velké město. Stejně tak Vieste. Tam jede autobus necelou hodinu a půl. Je to také velké město a v tomto případě konečná zastávka. Pro jistotu se můžete zeptat spolucestujících. Můžete si také vytisknout jízdní řád z výše uvedených stránek a sledovat zastávky.

# 18.08.2009, 12:40.
Dnes jsem narazila na vaše stránky a chtěla bych Vám za ně velmi poděkovat, jsou úžasné. A měla bych na Vás nějaké dotazy. S kamarády se chystáme v září na Gargano - do Villaggio Riccio, do apartmánů. Jsme parta mladých lidí, kolem 21. let, a zajímalo by nás, zda je v okolí nějaká zábava večer? Nebo zda musíme vyrážet do města? S městem se pojí další moje otázka - jak je to daleko a jaká tam vede cesta? Minulý rok jsme byli ve Vieste a moc se nám tam líbilo. Nevíte, zda jede z Mattinaty nějaký autobus do Vieste? Děkuji moc za odpověď. Gábina.

V sezóně bývá diskotéka přímo v kempu Riccio v pergole, diskotéky bývají také v okolních kempech. V září to však bude ale zřejmě klidnější. Spousta mladých z kempu každý den vyrážela za zábavou do města. Je to přibližně 2 km, je třeba jít po silnici olivovým hájem a pak po chodníku. Stále do mírného kopečku. Z Mattinaty do Vieste pořádá CK Gargano dva zájezdy - podvečerní a celodenní. Můžete tam jet i po vlastní ose autobusem společnosti Ferrovie del Gargano. Jedná se o oblast č. 7. Jízdí řády najdete na výše uvedených stránkách. Více informací o kempu, Mattinatě, pláži atd. najdete v našich reportážích Gargano 2007 a Gargano 2008.

# 18.08.2009, 10:32.
Zajímá mě, zda je možné pronajmout si skútr + přibližně za kolik? Jedeme někam od CK autobusem do rezidence 6 km od Vieste - Apulie, Il Gallo. Zajímám se kvůli tomu, abych věděla, jaké mám i šance dostat se vůbec těch 6 km do toho úžasného města. Děkuji! N.

Residence Gallo se nachází severně od Vieste, v oblasti S. Maria di Merino. Od července do prvního týdne v září odtud jezdí do Vieste autobus - jizdní řády. Standardní linka společnosti Ferrovie del Gargano tuto oblast míjí vnitrozemím (přibližně 3 km od residence). Přibližné ceny půjčovného najdete v naší odpovědi ze dne 29.10.2008, 11:38. Víme však jen o půjčovně ve Vieste. V této oblasti funguje půjčovna kol společnosti Gargano Bike Center, své centrum mají ve Villaggio Club degli Ulivi. Ceny jsou však trochu vyšší - hodina € 13,00, 2 hodiny € 17,00, 4 hodiny € 25,00, 1 den € 32,00, atd.

# 16.08.2009, 17:00.
Přidávám se ke spoustě lidí, kteří si nemůžou vaše stránky vynachválit, protože jsou opravdu fantastické. Ráda bych se, prosím, zeptala, jaké máte zkušenosti s CK Gargano a kempem Riccio? Někdo tuto CK a kemp chválí, někdo naopak. Jde mi především o to, zda je tato cestovka solidní a zda splňují, co uvádějí. A také, zda je možno se nějakou místní dopravou dostat z kempu Riccio do Manfredonia? Díky moc za případnou odpověď. Lida.

S cestovní kanceláří CK Gargano jsme v Mattinatě byli celkem dvakrát a vždy splnila to, co slíbila. Je třeba vzít v úvahu cenu, za kterou služby nabízí a to, že se jedná o kemp. Pak jsou její služby tomuto adekvátní. První rok jsme neměli žádné výhrady, druhý rok jsme už pociťovali zhoršující se kvalitu v oblasti materiálního vybavení (stany) a hygieny (nečistota a stav sociálního zařízení). To vše však mohla být otázka souhry událostí (například jim údajně odešel ze dne na den údržbář). Každopádně oproti loňsku tam byly postavené bungalovy a apartmány, takže služby se rozšiřují. Podrobné recenze najdete v našich reportážích Gargano 2007 a Gargano 2008. Často jsme se setkali se zápornými ohlasy na stravu, která je tam nabízena formou tzv. závodního stravování. Podle našeho názoru ta strava byla odpovídající prostředí, ve kterém byla podávána a ceně, která v mnoha případech byla nulová nebo poloviční. My jsme se stravou byli spokojeni i s jejím množstvím. Pokud chcete do Manfredonie na středeční trhy, pak je asi nejpohodlnější se tam dostat v rámci organizovaného zájezdu od CK. Běžně je však možné se tam dostat autobusovou linkou společnosti Ferrovie del Gargano. Jezdí téměř každou hodinu z Mattinaty, někdy i vícekrát do hodiny. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách (Autolinee locali - Direttrice 7).

# 15.08.2009, 22:33.
Jedeme na Gargano a hledáme nějaké tranzitní ubytování někde mezi Mestre a Ravennou. Někde kolem Lido delle Nazioni. Třeba i v kempu. Kolik by stála jedna noc ve stanu - 2 dospělé a 2 děti? Je tam možnost někde v okolí přenocovat v kempu? Děkujeme za odpověď. D.

V Lido delle Nazioni je například kemp Camping Bungalow Park Tahiti. Ubytování ve vlastním stanu Vás tam přijde od 20.08.2009 na € 8,10 za dospělého, € 6,60 za dítě do 8 let a € 13,90 za nejlevnější místo pro stan a auto. Kempů v dalších střediscích přidružených k městečku Comacchio je hodně. Jejich seznam s podrobnými informacemi najdete na portále camping.it.

15.08.2009, 13:47.
Rádi bychom jeli na dovolenou na Gargáno - Vieste, nebo Lido de Sole, avšak nedaří se nám v blízkosti najít letiště, neboť chceme letět letadlem. Můžete nám poradit? Děkuji. H.

Nejbližší mezinárodní letiště je Aeroporto di Bari Palese. Přímé linky z ČR sem provozuje společnost Sky Europe. Na letišti si můžete pronajmout auto - Pronájem aut. Jinak se musíte dopravit na Gargano veřejnou dopravou. Do centra Bari se dostanete autobusem - linka č. 16 (AMTAB) nebo taxi (Radio Taxi Satellitare - +39 080 534 6666). Z centra pak můžete cestovat autobusem do Manfredonie - linky společnosti SITA a autobusem do Vieste - linky společnosti Ferrovie del Gargano, nebo vlakem Trenitalia do Foggia a autobusem do Vieste - linky společnosti SITA.

# 15.08.2009, 11:34.
Chtěla jsem se zeptat, zda nevíte o CK, která zajišťuje autobusovou dopravu do Rodi Garganico, případně San Menaio nebo Lido del Sole? Děkuji. K.

Těch cestovních kanceláří je několik. Většinou však zajišťují dopravu pro své klienty, kteří si u ní zakoupili pobyt. Je to však na dohodě s dotyčnou CK. Pokud budou mít neobsazený termín, určitě Vám vyjdou vstříc a dopravu Vám prodají. Přímo do Rodi Garganico, Lido del Sole nebo San Menaio jezdí například CK Galatea.

# 15.08.2009, 10:13.
Nevíte náhodou, jak se lze dostat z Lido del Sole na výlet do Říma? Děkuji. Marie.

Jednou z možností je, zakoupit si výlet od Vaší CK nebo od nějaké místní agentury, která výlety pořádá. Tyto informace získáte až na místě. Pokud pojedete mimo sezónu, pak z našich zkušeností víme, že tyto vzdálenější výlety bývá problém obsadit a často se nekonají. Druhou možností je podniknout takový výlet na vlastní pěst. Z nedalekého Rodi Garganico odjíždí do Říma denně linka společnosti Ferrovie del Gargano. Odjezdy jsou ve 4:30 (10:20) a 16:15 (22:40). Zpět potom odjíždí v 6:15 (12:30) a 22:55 (5:55). V závorce jsou uvedeny příjezdy. Jízdenky je možné zakoupit v Rodi Garganico v tabácích na Corso Umberto a Via C. Grossi. Cena jízdenky je maximálně € 25,30 (toto je cena z Vieste).

# 13.08.2009, 21:14.
Řehůřkovi, moc děkuji za Vaše krásné stránky, které jsou opravdu lákavou reklamou na dovolenou! Vzhledem k tomu, že letos v září plánujeme 14. denní dovolenou ve Vieste, sbírám všechny možné informace. Jedeme s dvěmi malými dětmi, na ubytování jsme se domluvili s paní Lindou - má to být v jihovýchodní částí Vieste - u pláže pod Pizzomuno. Nechce se mi brát s sebou mnoho věcí na jídlo, proto bych ráda věděla, kde se dají dobře nakoupit takové ty základní věci do kuchyně - rýže, těstoviny, zelenina, maso. Děkuji moc za informace. Petra.

Základní potraviny asi nejlépe nakoupíte v některém ze supermarketů. Ty jsou soustředěny převážně kolem Corso Lorenzo Fazzini a Viale 24 Maggio. Doporučujeme například řetězec Conad, který najdete na Via Jenner. My jsme rádi jezdili nakupovat mimo Vieste, do Market Center. Je to asi 6 km od Vieste po Litoranea směrem na Peschici. Zeleninu a ovoce samozřejmě nejvýhodněji nakoupíte v tržnici. Tu najdete v blízkosti výše uvedeného supermarketu. Podívejte se na mapu Vieste.

# 12.08.2009, 22:03.
Chystáme se s 18. měsíčním synem na Gargano v termínu od 3. - 10. září. Lze v tomto termínu bez problému sehnat ubytování v bungalovu nebo karavanu přímo na místě ve Vieste nebo blízkém okolí? Nebo raději předem domluvit přes CK? Jde mě o to, že CK nabízí pouze pobyty od soboty do soboty. Omlouvám se, pokud jste již na podobný dotaz odpovídal. S úctou a přáním hezkého dne Ondřej.

Začátkem září ještě většina ubytovatelů požaduje ubytování od So do So. V tomto termínu doporučujeme rezervovat dopředu. Pro libovolně dlouhé termíny použijte Booking.

# 11.08.2009, 22:58.
Mohli byste mi, prosím, poradit dopravu z Říma do Vieste? Děkuji. Milan.

Autobusovou linku z Říma do Vieste provozuje společnost Ferrovie del Gargano. Autobusy odjíždějí z Largo Mazzoni, kde je možné zakoupit i jízdenky u Agenzia Piccarozzi (+39 06 440 4495). Denně jezdí dvě linky 06:15 a 17:00. Jízdenku si lze také koupit on-line přímo na stránkách společnosti Ferrovie del Gargano. Příjezdy do Vieste jsou 13:50 resp. 23:55. Cena jízdenky je € 25,30. Autobusy zastavují ještě v Termoli, San Severo, Apricena, S. Nicandro Garganico, Cagnano, Rodi Garganico, S. Menaio a Peschici. Můžete jet také vlakem z Termini do Foggia, cena jízdenky je však vyšší. Stojí od € 30,00 do € 40,00 podle typu vlaku. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Z Foggia se pak musíte do Vieste dopravit autobusem společnosti Ferrovie del Gargano (oblast 7).

# 10.08.2009, 15:23.
Na přelomu srpna a září jedeme na dovolenou na Gargano do Parco del Sole. Chtěla bych se zeptat, zda a jaké máte zkušenosti s tímto letoviskem, jaké bývá v tomto období počasí a jaké jsou možnosti na vycházky a poznávání okolí. Děkuji. Bohuna.

Odpověď na Vaši otázku najdetete v odpovědi ze dne 30.05.2009, 21:39. O počasí na přelomu srpna a září a o tipech na výlety píšeme konkrétně v odpovědi ze dne 04.06.2009, 17:39. Hodně informací o Lido del Sole najdete rovněž v našich odpovědích. V prohlížeči si nechte vyhledat název Lido del Sole.

# 07.08.2009, 09:07.
Chtěla bych se zeptat, zda Linda Vlčková má někde na Gargánu turistickou kancelář? Děkuji. Katka.

Tuto informaci bohužel nemáme. Během sezóny se stará o klienty a pravděpodobně je někde v terénu. Když jsme s ní komunikovali my, tak jsme ale neměli žádný problém. Vše jsme řešili SMS a v případě potřeby by nebyl problém se někde sejít. S klienty, kterým dělá delegátku, sevětšinou setkává přímo v residencích. A podle informací od našich čtenářů se o klienty skutečně stará. Doporučujeme se podívat na stránky Vieste - Gargano, kde v kontaktech najdete jak e-mail, tak i mobilní telefonní číslo.

30.07.2009, 14:43.
Mám prosbu. Chystáme se na Gargáno, k Vieste. Manžel si bere kolo. Nemáte náhodou nějaké mapy? Nevím, zda jsou tam cyklostezky, asi spíše ne, zda se do parku může na kole ... mohu poprosit o informace? Děkuji moc. Janka.

Gargano je také cyklistickým rájem. Cyklostezky tam jsou, většinou však spíše pro horská kola. Cyklisty jsme potkávali i ve Foresta Umbra. Je tam spousta servisních cest, které jsou dobře sjízdné. Informace a mapy získáte přímo v informačním středisku ve Villaggio Umbra. Podívejte se na Gargano Bike, kde jsou fotogalerie. Mapami Vás vybaví i v turistických informačních centrech ve městech (Mattinata, Vieste atd.). Lze také absolvovat organizované cyklovýlety - půldenní, celodenní i několikadenní s Gargano Bike - viz výše. Jejich centrem je Villaggio degli Ulivi nedaleko Vieste.

# 24.07.2009, 08:28.
Náhodou jsem se proklikal až k Vám, skládám obdiv k Vašim stránkám a chtěl bych získat nějaké reference k Mattinatě, kam odjíždím za pár dní a momentálně nemůžu narazit na nějaké bližší informace z místa. Pomůžete mi? David.

Podrobné informace najdete v našich reportážích Gargano 2007 a Gargano 2008.

# 23.07.2009, 21:44.
Strašně moc vám děkuji za pomoc. Když už jste mi tak pohotově a ochotně odepsal, můžu se zeptat ještě na něco? Chtěli bychom do střediska Baia Falcone, Villaggio Camping, do apartmánu. Nenašla jsem však nikde recenzi, foto ani žádný jiný komentář. Jedeme tam autem s tříletým dítětem. Pokud něco o tomto středisku víte, můžete něco bližšího napsat? Chtěli bychom od cestovky Polycastrum Viaggi, ale nemáme ještě zamluvený termín, tak doufám, že to nebude už plně obsazené. Každopádně Vám ještě jednou moc děkuji, takové informace ohledně diety jsem ještě nesehnala. Mějte se moc hezky a ať se Vám daří. Ivana.

Villaggio Rosa Baia Falcone je zmiňované v odpovědi ze dne 24.11.2008, 18:16 a 25.11.2008, 21:20. Fotografie a recenze najdete na výše uvedených stránkách.

# 23.07.2009, 19:48.
Jedeme na dovolenou do Gargána. Budeme ubytovaní v apartmánech v Baia Falcone, Villaggio Camping. Jede s námi i dcera, která má bezlepkovou dietu. Povezu tam pro ni samozřejmě veškeré jídlo, ale chtěla jsem se zeptat, zda jsou v této oblasti v obchodech normálně dostupné bezlepkové potraviny. Měly by mít označení Gluten frei. Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Ivana.

Obecně v Itálii není s potravinami bez lepku problém. Italsky bez lepku = senza glutine. Na těchto výrobcích bývá přímo napsané: Prodotto dietetico indicato nelle diete in cui il glutine va escluso. Logo je stejné jako u nás, přeškrtnutý klas. Bezlepkové výrobky se dají koupit i v lékárnách. I v restauraci nebudete mít problém, stačí říci, že chcete menu senza glutine. Tipy na restaurace v okolí Vieste, kde by neměl být problém: Ristorante Pizzeria Le Diomedee, Ristorante Villaggio Gabbiano Beach, Ristorante Villaggio Spiaggia Lunga. Ve Villaggio Spiaggia Lunga je i market, ve kterém mají dobrou nabídku bezlepkových produktů. A na závěr ještě dva linky: celiachia.it, aicpuglia.it.

# 22.07.2009, 22:21.
Děkuji za rozsáhlou odpověď :-) Nicméně ještě jeden dotaz. Vím, že v San Menaio jezdí vlak. Jede tento vlak do Vieste, popřípadě zda odtud jede do Vieste nějaký autobus? Jirka.

Nejede. Železnice společnosti Ferrovie del Gargano končí kousek za San Menaio, u pláže Calenella, kousek před Peschici. Autobusy stejné společnosti do Vieste jezdí v 7:15, 8:10, 12:40, 13:40, 14:50, 15:35 a 21:45. Zpět pak 5:30, 6:30, 12:00, 13:40, 14:55. Autobus jede hodinu a deset minut. Jízdní řády pro konkrétní den najdete na výše uvedených stránkách.

# 21.07.2009, 11:43.
Úvodom by som Vam rada poďakovala za stránku, ktorú ste vytvorili a ktorá neuveritelným spôsobom určite pomôže všetkým cestovatelom. Vaše rady sú veľmi cenné a naozaj ich nie je možné v takomto rozsahu nikde získať ... :-). Moja otázka sa týka cesty na Gargano, ešte nikdy sme neboli v Taliansku autom, chystáme sa tam ísť na dva týždne, od 10.8.2009 a mám na Vas niekoľko otázok. V prvom rade, či je vôbec tento termín vhodný na cestu do Talianska, ďalej, či je možné ubytovavať sa cestou, buď vo vlastnom stane, alebo v penzionoch, na den - dva a potom pokračovat ďalej. Ešte by som sa rada spýtala, či nemate skúšenosť s cestou na Gargano a späť to zobrať cez Rím, Florenciu, Bolognu, Benátky ... a či si myslíte, že je časovo (dva týždne) možné tuto trasu zvládnuť. Vopred Vam veľmi pekne ďakujem za rady, názory a prajem krásny den. Zuzana.

Dva týdny uprostřed srpna je v Itálii nejvyšší sezóna. Funguje tam něco jako celozávodní dovolená a k už tak velkému počtu turistů ze střední, severní a západní Evropy (kteří se jakžtakž rozptýlí do Chorvatska, Itálie, Francie, Španělska atd.) se přidá obrovské množství Italů směřujících k moři (ti většinou zůstávají ve své Itálii). Proto jsou ceny nejvyšší, všude plno a ubytovací kapacity vyprodané. Ubytování cestou ve vlastním stanu by problém být neměl. Seznam kempů najdete na portále camping.it. V předpokládaném místě ubytování si vytipujte několik kempů, v případě že by místa byla v některém obsazena. V případě ubytování v penzionech, hotelech atd. budete mít větší šanci více ve vnitrozemí. Popis cesty na Gargano najdete v našich reportážích - například Gargano 2008. Z Gargana do Říma doporučujeme cestovat po dálnici A14 a ve městě Pescara odbočit do vnitrozemí po dálnici A25, která se napojuje u Torano na A24. Ta vede až do centra Říma. Florencie, Bologna a Benátky jsou pak dostupné po dálnici A1 a A13. Tuto cestu je určitě možné během dvou týdnů zvládnout, pokud ji pojmete jako poznávací. My bychom první týden věnovali Garganu a ve druhém týdnu bychom poznávali ostatní města - na Řím bychom doporučovali 3 dny, na Benátky 2 dny a zbývající města po jednom dnu. Poplatkově Vás cesta vyjde následovně: v Rakousku 2x € 7,70 za desetidenní dálniční známku, v Itálii na trase Tarvisio - Poggio Imperiale (sjezd na Gargano) celkem € 49,60, na trase Poggio Imperiale - Řím celkem € 20,90, na trase Řím - Florencie celkem € 14,20, na trase Florencie - Bologna celkem € 6,30, na trase Bologna - Benátky celkem € 8,70 a na trase Benátky - Tarvisio celkem € 12,70. Možná bychom pořadí v itineráři trochu upravili a to následovně: Benátky - Bologna - Gargano - Řím - Florencie. Tipy na výlety na Garganu najdete v našich reportážích Gargano 2003, Gargano 2007 a Gargano 2008. Řadu zodpovězených otázek v těchto odpovědích, a v odpovědích Benátky, Řím a Florencie.

# 19.07.2009, 12:49.
Chystáme se vlakem do Vieste s nástupem 29.8.2009 do apartmánu Baia degli Aranci. Nás by zajímalo, kde se tento nachází a druhý dotaz zní, jak a kdy se dopravit ze S. Severo do Vieste. Do S. Severa přijíždíme ráno v 7:23. Děkujeme předem za odpověď. P.

Village & Camping Baia degli Aranci najdete ve Vieste na Lungomare Europa, západně od přístavu, přibližně uprostřed pláže Spiaggia di San Lorenzo. Orientační bod je obrovské placené parkoviště u pláže, za kterým se villaggio nachází - viz mapa. Ze San Severo můžete jet autobusem společnosti Ferrovie del Gargano, který odjíždí v 10:40 a ve 12:40. Ve Vieste je v 13:50 resp. v 16:00. Můžete jet také vlakem stejné společnosti, který odjíždí ze San Severo do Peschici Calanella v 7:37 (9:15), 8.40 (10:18) a 9:20 (10:59) a odtud autobusem do Vieste v 9:30 (10:20), 10:25 (11:15) a 11:25 (12:25). V závorce jsou uvedeny příjezdy.

# 19.07.2009, 01:47.
Při brouzdání na internetu a zjišťování nějakých informací o Garganu, jsem narazila na Vaše stránky. Musím uznat, že jsou opravdu super! Mám na Vás prosbu, na konci srpna se s přítelem chystáme na dovolenou do Lido del Sole, rezidence il Giardino (bungalovy), mohli byste nám, prosím, sdělit, jak to bývá s průměrnými teplotami v tomto období a jaké jsou tam pláže? Ráda bych se také zeptala, zda-li nemáte nějaké reference o rezidenci, kde budeme bydlet, bohužel jsem se žádných podrobnějších informací nedočetla. Poslední informace se týká stravování v této oblasti, jsou zde nějaké trhy, kde by se daly sehnat čerstvé ryby, případně nějaká vyhlášená místní restaurace? Pojedeme autem, tak by nebyl problém zajet ani do nějakého blízkého okolního města. Děkuji mockrát za Vaše odpovědi. Tereza.

Koncem srpna bývají podle statistik v této oblasti průměrné nejvyšší teploty ještě nad 30 stupňů. Je to prakticky podobné jako začátkem července. Srážkově se jedná také o dva nejméně deštivé měsíce. Teplota moře bývá kolem 25. stupňů. Pláže jsou tam tvořeny z písku. Residence Il Giardino je nádherná residence s hotelem. Její umístění přesně popisuje její název, je umístěna v zahradě plné zeleně (převážně olivy). Veškeré informace a fotografie najdete na výše uvedených stránkách, na video se můžete podívat na YouTube. Určitě doporučujeme. K pláži je to přes celé Lido del Sole, tj. přibližně 700 m. Ubytovatel však zajišťuje odvoz. Vyhlášená restaurace je i přímo v hotelu. Dělají tam speciality z mořských živočichů, ale také pravou italskou pizzu. V některých restauracích v Lido del Sole mají dokonce jídelní lístky v češtině. Čerstvé ryby seženete určitě v Rodi Garganico, poblíž přístavu. Je to vyhlášená rybářské městečko. Velké trhy se konají ve vnitrozemí ve Vico del Gargano každý druhý čtvrtek, přesně který čtvrtek však nevíme.

# 16.07.2009, 10:32.
Jedeme letos vlakem také do Vieste. Prosím, nevíte spojení autobusem v sobotu 29.8.2009 ze San Severa do Vieste. pokud by nám ujel vlak ze San Severa v 7:38 do Peschici? Z Peschici jezdí autobus, ale také nevíme kdy. Děkuji za informaci, pokud máte. J.

Vlak odjíždí ze San Severo v 7:37, v Peschici je v 9:15, další jedou v 8:40 (10:18) a v 9:20 (10:59). Nejede ale přímo do Peschici, ale několik kilometrů před Peschici, k pláži Calenella. Odtud odjíždí autobus v 9:30, ve Vieste je v 10:20, další jedou v 10:25 (11:15) a 11:25 (12:25). Ze San Severo odjíždí autobusy do Vieste v 10:40 (13:50), 12:40 (16:00). Vlaky i autobusy provozuje společnost Ferrovie del Gargano, kde najdete jízdní řády. Výše uvedené odjezdy jsou platé pro sobotu 29.8.2009.

# 15.07.2009, 20:46.
Řehůřkovi, děkuji Vám za vaše stránky, jsou krásné, ale přesto na Vás mám ještě jeden dotaz -:) Jedeme na poloostrov Gargáno do kempu Riccio pod stan. Psal jste, že vybavení stanu je dostačující, chtěla jsem se zeptat - je tam i hrnec na vaření? Děkuji za odpověď. Králová Monika.

My jsme měli v inventáři hrnce tři.