GARGANO 2008

Gargano v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Gargano 2008

Pokud je Gargano cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2008. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem na Gargano, o poplatcích na dálnicích, o ubytování na Garganu, o místní dopravě, o plážích, o výletech do historických měst i do srdce pralesa Foresta Umbra, o trzích a jejich termínech, o dopravě na ostrovy Tremiti, o výstupu na nejvyšší vrchol Monte Calvo, výletu lodí k pobřežním jeskyním a najdete zde také mnoho dalších informací o Garganu, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 30.12.2008, 16:01.
Navštívila jsem Vaše webové stránky a jsou opravdu úžasné. Letos jsme strávili letní dovolenou v Itálii v Silvi Marina na Palmové riviéře. Moc se nám tam líbilo. Příští rok uvažujeme o dovolené na Garganském poloostrově. Vyhlédli jsme si letovisko Lido del Sole blízko městečka Rodi Garganico - přesně apartmány v rezidenci Adria. V různých diskuzích jsem našla jen pozitivní ohlas, ale jedni známí nás varovali před velkým množstvím medúz v této oblasti a také před tím, že přesto, že jsou zde písčité pláže, v moři jsou prý nepříjemné oblázky, které znepříjemňují pobyt v moři. Vzhledem k tomu, že máme dvě malé děti ve věku 2 a 5 let, docela mě zajímá, zda se na okraji moře v této oblasti opravdu nachází místo písku nepříjemné kamínky. Nemáte prosím o tom nějakou informaci? Předem děkuji za odpověď. Soňa.

Pláže v okolí Lido del Sole neznáme. Oblázků na písečných pláží bychom se však neobávali. Určitě si bez problému najdete na pláži místečko, které Vám bude vyhovovat i s ohledem na skladbu mořského dna. S medúzami je to horší. Toto bohužel neovlivníte. Pokud k pláži připlavou, nezbavíte se jich, dokud zase neodplavou. My jsme byli na Garganu třikrát, s medúzami jsme se setkali až při poslední návštěvě. Objevily se jen jeden den a ten samý den zmizely a už se neobjevily. Hodně to závisí na okolnostech. Medúzy tráví většinu svého života na otevřeném moři, protože tam je slanější a teplejší. Někdy jim však začnou vyhovovat i místa u pobřeží. Přemnožení medúz napomáhá spojení horkého léta s úbytkem jejich přirozených nepřátel, kterými jsou tuňáci, mečouni, mořské želvy a makrely. Pobřežní vody jsou také slanější než obvykle, protože horké počasí snížilo přítok sladké vody z řek. Slanější voda u pobřeží současně odrazuje přirozené sladkovodní konkurenty medúz. Jedním z důvodů může být také větší znečištění moře odpadními vodami. Některé látky tak působí příznivě na růst řas a planktonu, které jsou potravou pro některé druhy medúz. Pokud se tedy s medúzami potkáte nebo nepotkáte, je ovlivněno mnoha faktory. Vůbec se tím však nezatěžujte, to byste nemohla nikam ve středomoří. S medúzami jsme se také osobně setkali na Capo Vaticano v Kalábrii - Kalábrie 2006, stačilo nám přejít na jinou pláž vzdálenou jen několik metrů, kde se už nevyskytovaly.

# 13.12.2008, 18:34.
Můžete doporučit nějaké levné ubytování pro tzv. batůžkáře? Děkuji. Jarda.

Nejlevnější ubytování na Garganu je v kempech. Jejich seznam najdete na portále camping.it. Např. v kempu Riciio v Mattinatě lze strávit 10 nocí s polopenzí i za cenu do 1000,-Kč v last minute - podrobněji viz CK Gargano.

# 06.12.2008, 21:23.
Zaujaly mě stránky s nabídkou ubytování v oblasti Gargana, které poskytuje sl. Linda Vlčková. Můžete mi dát nějaké informace, reference o serióznosti její nabídky? Zatím jsem cestoval jen přes cestovní kanceláře, ale už nemíním zájezdy přeplácet. Děkuji za informace. S pozdravem Roman.

Osobně jsme ubytovaní přes sl. Lindu Vlčkovou, jejíž nabídku ubytování najdete na webu Vieste - Gargano, nebyli. Máme však informace od několika našich čtenářů, kteří jejích služeb využili, že byli spokojeni jak s ubytováním, tak se službami delegáta. Služby delegáta poskytuje i některým českým CK. Nám zajišťovala letos na Garganu výlet džípem do pralesa Foresta Umbra a vše klaplo naprosto perfektně, dokonce nám zajistila i parkování ve Vieste v jednom z nabízených středisek. Tady jsme se setkali s několika dalšími cestovateli, kterým zajistila i ubytování - vše bez problémů. Takže doporučujeme. Další možnosti ubytování mimo CK najdete na Booking.

# 26.11.2008, 20:21.
Měl bych ještě dotaz. Residence Olimpia u Peschici, která se nachází v zátoce Baia di Manaccora. Nebo Vieste? S pozdravem Petr.

Baia di Manaccora je opět jedna z pěkných písečných pláží, ohraničená výběžky. V obou směrech se nacházejí další menší plážičky, především v členitém pobřeží směrem k Vieste. Směrem k Peschici je odtud kousek Baia San Nicola, kde byl loni rozsáhlý požár. Manaccora je menší středisko než Santa Maria di Merino, blíže odtud jsou historická města Peschici, Vico del Gargano, Ischitella nebo Rodi Garganico. Rovněž je to blíže na ostrovy Tremiti. Jezdí se z Rodi Garganico.

25.11.2008, 21:20.
Děkuji za odpověď, potvrdili jste můj výběr - Villaggio Rosa Baia Falcone, máme raději klidnější místo, do města můžeme kdykoliv zajet. Určitě bude vhodnější ubytování za silnicí. V Itálii jsme byli jen jednou na týden, na severu, ten nás moc nenadchnul, až na Benátky. Gargano vypadá lákavě, hlavně pokud se tam dají objevit opuštěné pláže a zapadlé kouty bez davů turistů. S pozdravem Petr.

Ta pláž u Camping Villaggio Rosa Baia Falcone, ke které jedete, je obrovská. Několik kilometrů dlouhá. O něco více na severozápad, hned za zmiňovaným výběžkem, je však pobřeží až k Peschici značně členité se spoustou menších plážiček. Na přelomu června a července tam je ještě z hlediska počtu turistů přijatelně.

24.11.2008, 18:16.
Chtěli bychom příští léto, na přelomu června a července, na dva týdny vyrazit autem s partou do oblasti Vieste. Rozhodujeme se mezi Villaggio Sabbiadoro na pláži Castello nebo Villaggio Rosa Baia Falcone na Baia di Santa Maria di Merino. Rád bych položil několik otázek. Jsme tři rodiny s dětmi. Která oblast bude vhodnější? Domluvím se v místě anglicky? Jaké jsou ceny v obchodech a v restauracích? Děkuji. Petr.

Záleží hodně na tom, co preferujete. Ubytování je přibližně stejné kvality, umístění je však odlišné. Villaggio Sabbiadoro leží ve Vieste, kousek na jih od jeho historického centra. Na písečnou pláž musíte po silničce vedoucí mezi zdmi a potom přes silnici vedoucí z Vieste do Mattinaty. Přejdete pobřežní promenádu a jste na písčité pláži. Camping Villaggio Rosa Baia Falcone leží už za silnicí, takže na pláž to máte přímo ze střediska. Do Vieste je to odtud přibližně 4 až 5 km. V blízkosti prvního ubytování je krásné historické město a vápencový útvar Pizzomunno, v blízkosti druhého pak písečná pláž ohraničená dvěma výběžky s vápencovými útesy. U jednoho je ostrůvek s konstrukcí Trabucco - historické rybářské zařízení, na druhém výběžku je saracénská věž Torre di Porticello. My bychom asi preferovali ubytování mimo Vieste. Anglicky byste se měli domluvit na recepci, ve městě a ve vnitrozemí s tím však spíše nepočítejte. V obou ubytováních by měla být k dispozici česká delegátka Linda Vlčková, takže získat informace na místě by neměl být problém. Ceny v obchodech jsou přibližně stejné jako u nás, počítejte s o něco dražším masem, sýry a mléčnými výrobky. V restauracích jsou ceny o něco vyšší.

# 12.11.2008, 12:35.
Moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Ještě bych se chtěl zeptat, zda nevíte o nějakám klidnějším ubytování na Garganu s písčitou pláží. Předem děkuji za odpověď. Tomáš.

Klidnější ubytování na Garganu bývá většinou v místech vyvýšených a dál od moře. My jsme tak bydleli např. před pěti lety na kopci nad Vieste v Residence Villa Coppitella a byla to oáza klidu. Nevýhodou bylo, že se všude muselo jezdit autem, nečinilo nám to však problém. Ve střediscích u moře může být v sezóně rušněji. Čím dále od měst jako Vieste, Peschici, Rodi Garganico, atd., tím samozřejmě klidněji. Pokud hledáte ubytování s písečnou pláží v blízkosti, doporučujeme oblast severně od Vieste. Je tam spousta možností ubytování v blízkosti moře. Zkuste se podívat např. na Residence Sun Bay, nebo dále od moře Residence Villa Agrimare.

# 11.11.2008, 19:14.
Letos se chystéme v létě na Gargano. Chtěl bych se zeptat, zda nemáte nějaké informace o Villaggio Baia di Campi, je to přibližně 10 km jižně od Vieste. Nebo zda byste mě mohl doporučit nějaké jiné ubytování u moře a v klidu. Koukal jsem se nabídku cestovky paní Vlčkové a tam se mě asi nejvíce líbilo právě již jmenované Villaggio Baia di Campi. Tomáš.

O tomto středisku mnoho informací nemáme. Každopádně se však nachází v jedné z nejkrásnějších pobřežních oblastí Gargana - mezi Vieste a Mattinatou. Středisko se nachází v zátoce Baia di Campi, naproti které je ostrůvek, který jen dokresluje celou tu nádheru. Středisko doporučujeme v případě, že upřednostňujete oblázkové pláže před písečnými a klidnější místo před rušnějším. Nicméně i ty písečné pláže a rušnější středisko máte téměř nadosah - 10 km odtud ve Vieste. Villagio Baia di Campi nabízí základní služby jako jsou market, pizzérie, bar, restaurace, sportovní vyžití - hřiště a půjčovnu lodiček. Dalším kladem je i česká delegátka, Vámi zmiňovaná sl. Vlčková. Oblast kolem Vieste dopodrobna zná a určitě se o Vás dobře postará. Nabídne Vám i výlety. Určitě doporučujeme výlet jeepem do pralesa Foresta Umbra a výlet lodí kolem pobřeží - jeskyně, zátoky atd. Oba výlety jsme absolvovali.

29.10.2008, 11:38.
Chtěli bychom příští léto v září vyrazit s partou do oblasti jižní Itálie, našli jsme si u Polycastrum Viaggi ubytování ve Village Arcobaleno nedaleko Vieste. Na fotografiích vypadá toto středisko moc hezky. Chci se zeptat, zda něco nevíte o tomto středisku, možnosti zábavy, plážích, nákupech, výletech a také o možnosti vypůjčení auta a kolik půjčení auta přibližně stojí. Zatím děkuji za odpověď a moc chválím Vaše stránky. Děkuji. Martina.

Villaggio Arcobaleno se nachází v jižní části Vieste, v blízkosti Lungomare E. Mattei. Je to pěkné středisko, zasazené v zeleni, která však ještě není příliš vzrostlá. Nachází se v něm standardní služby - bar, restaurace, pizérie, market, bazén atd. Pláž je přes silnici. Jedná se o velkou písečnou pláž, jednu ze dvou ve Vieste. Do centra Vieste je to odtud kousek. Menší plážičky najdete jižněji od Vieste. Možnosti zábavy odpovídají termínu, ve kterém se tam chystáte, tj. už ne tak živo jako v sezóně. Možnosti výletů najdete ve třech našich reportážích z Gargana. Doporučujeme především výlet na ostrovy Tremiti a výlet džípem do pralesa Foresta Umbra. Určitě nevynechejte výlet lodí kolem pobřeží. Půjčovnu najdete nedaleko přístavu: ACI Car Service s.r.l. na Via Cappuccini 38/40. Pro orientaci uvádíme ceny všech dopravních prostředků: Kolo - € 15,00 za den, Skútr 50 cc - € 35,00 za den, Skútr 125 cc - € 60,00 za den, Skútr 150 cc - € 65,00 za den, Auto - € 75,00 za den. Je všeobecně zavedená praxe, že při zapůjčení na více než jeden den je cena za den nižší. Podívejte se také na Pronájem aut.

# 06.09.2008, 01:22.
Vážení Řehůřkovi! Moc děkujeme za Vaši zprávu a již se těšíme na dovolenou. Až přijedeme, ozveme se, pokud nás na kole neuštkne nějaká italská zmije. Děkuji. U.

Děkujeme, určitě budeme vděčni za Vaše zážitky z dovolené, které přijdou vhod i dalším našim čtenářům. Zmijí se nebojte, převažují užovky :-) A i ty spíše nepotkáte. Hadi vyhledávají klidné lokality, kterých je na Garganu hodně. I když mají chabý zrak i sluch, jejich čich je dokonalý a jakmile je v okolí nebezpečí (člověk), zmizí do ústraní. Na Garganu spíše než hady potkáte v hojném množství ještěrky.

# 05.09.2008, 16:00.
Ráda bych se Vás zeptala, zda je možné a vůbec vhodné si půjčit v této oblasti jízdní kolo a zda jste na svých cestách touto oblastí viděli někdy nějaké hady. Děkuji. U.

Na Garganu je možné si kolo zapůjčit. Jedna z takových půjčoven je např. ve Vieste na Via Cappuccini (nedaleko přístavu). Hodně cyklistů směřuje především do vnitrozemí, do pralesa Foresta Umbra, kde je hodně turistických i cyklistických možností a především ve stínu hustého pralesa. Na kole je však možné jezdit i poblíž pobřeží. Na Garganu však počítejte s náročnějším terénem, poněvadž se jedná o hornatou krajinu. Hady jsme nikde nepotkali, na Garganu však žijí hojně, především několik druhů užovek, např. štíhlovka žlutozelená, užovka podplamatá, užovka pardálí, užovka girondská, užovka hladká. Můžete také potkat několik druhů zmijí nebo také slepýše křehkého. Nebezpečné jsou hlavně zmije. To riziko je ale stejné jako u nás nebo např. v Alpách. Hadi jsou plaší tvorové, člověku se především vyhýbají. Zaútočí pouze v sebeobraně, pokud se cítí být ohroženi. Jedinou účinnou prevencí je dívat se tam, kam šlapete :-) V případě uštknutí je dobré co nejdříve přivolat lékařskou pomoc.

# 02.09.2008, 14:11.
Chystáme se na desetidenní pobyt do Itálie do oblasti Gargana. Stojíme před rozhodnutím, které místo (město) zvolit. Ráda bych se vás zeptala, zda tam je nějaká možnost půjčit si motorku nebo auto. Rozmýšlíme, zda zvolit ubytování v centru města (Vieste, Peschici ...) nebo v apartmánech někde poblíž těchto městeček. Některé CK nabízejí ubytování např. 6 km od Vieste. Nejsme si jisti, zda by i v odlehlejších částech byla možnost zapůjčení auta či motorky. Děkuji za odpověď. Kateřina.

Autopůjčovny jsou většinou ve městech. Nicméně i ze vzdálenějších míst je možné se do města k autopůjčovně dopravit autobusem. Autobusovou dopravu provozují společnosti Ferrovide del Gargano a SITA. Volba ubytování hodně záleží na tom, co preferujete. Pokud ruch historického městečka, možnost se procházet večer uličkami, posedět v kavárničce, tak určitě zvolte ubytování ve městě. Pokud preferujete klid, menší plážičky, zvolte ubytování mimo město. Podle toho, že si chcete zapůjčit auto předpokládáme, že chcete Gargano poznávat. V tomto případě doporučujeme zvolit Vieste nebo jeho okolí. Je to výborné výchozí místo. Výlety autem si naplánujte v jednom bloku, abyste měli auto zapůjčené co nejmenší počet dnů. Další dny se pak můžete slunit a koupat nebo podniknout výlet lodí kolem pobřeží, na ostrovy Tremiti nebo jeepem do národního parku. Ve Vieste je autopůjčovna nedaleko přístavu na Via Cappuccini. Půjčují i motorky a kola. Viz mapa. Podívejte se na Pronájem aut. Tipy na výlety najdete v našich reportážích: Gargano 2003, Gargano 2007, Gargano 2008.

# 31.08.2008, 13:53.
Chtěl bych se zeptat, nevíte-li, jaké je spojení z Lido del Sole do městečka Peschici. Zjistil jsem, že z Rodi Garganico jezdí do Peschci vlak, nemohu ale zjistit, jezdí li vlak do Rodi Garganico, popřípadě autobus. Pokud máte zkušenosti a můžete mi poradit, předem děkuji. Lukáš.

Vlakovou i autobusovou dopravu provozuje na Garganu v této oblasti společnost Ferrovie del Gargano. Vlaky jezdí do Peschici často - viz jízdní řád na výše uvedených stránkách (Il Treno). Toto spojení však nedoporučujeme. Máme zprávy, že na dodržování jízdních řádu se tady moc spolehnout nelze, a hlavní nevýhodou je to, že z centra Lido del Sole do Rodi Garganico to máte přibližně 5 km a vlak, který odtud jede do Peschici nekončí přímo v Peschici, ale přibližně 4 km vzdušnou čarou před Peschici. Doporučujeme autobusovou dopravu. Na výše uvedených stránkách jsou jízdní řády (Autolinee locali), Lido del Sole spadá do oblasti č. 8. Po kliknutí na Direttrice 8 zadejte do vyhledávacího pole Lido del Sole a zobrazí se Vám všechny jízdní řády linek, které tímto městečkem projíždějí. Pro Vás je důležitý jízdní řád Lido del Sole - San Menanio. Téměř každou hodinu Vám jezdí autobus do Rodi Garganico. Tady musíte přesednout. Jízdní řády do Peschici pak vyhledáte zadáním Peschici do vyhledávacího pole. Jedná se o linku San Severo - Vieste. Kombinací těchto dvou jízdních řádů najdete Váš spoj z Lido del Sole do Peschici. Autobusovou dopravu provozuje na Garganu i společnost SITA, v oblasti Rodi Garganico však žádnou linku neprovozuje.

# 29.08.2008, 22:39.
Moc příjemně mě překvapilo, že takováto poradenská služba existuje. Chtěl bych se Vás zeptat na ubytování na Garganu ve Vieste nebo okolí. Rozhodli jsme se narychlo navštívit tento poloostrov na pár dní. Od 4.8. do 7.8.2008. Jsme 4 dospělí (2 + 2, manželské páry) a 2 malé děti (1 + 2 roky). Kde by bylo dobré hledat ubytování? Měly by to být apartmány, nejlépe blízko moře. Těším se a moc děkuji za odpověď. S pozdravem Pavel.

Doporučujeme Vám obrátit se na sl. Lindu Vlčkovou, která žije ve Vieste, vlastní tam cestovní agenturu, nabízí ubytování v apartmánech ve Vieste a v nejbližším okolí. Působí tam i jako delegátka pro některé české CK. Podívejte se na výše uvedené stránky nebo se s ní přímo zkontaktujte, určitě Vám vyjde vstříc. Nám zajišťovala výlet a byla velice ochotná. Máme rovněž informace od našich čtenářů, že se o své klienty pečlivě stará (schůzky, informace, výlety, atd.). Můžete hledat také na Booking. Pokud pomineme objíždění jednotlivých ubytovacích kapacit, pak je další možností navštívit turistickou informační kancelář (viz mapa), kde Vám určitě také pomůžou. Doporučujeme však první nebo druhou ověřenou variantu.

# 27.08.2008, 12:56.
Ráda bych se Vás zeptala, zda jsou v oblasti kempu Riccio, nebo městečka Mattinata, nějaké písčité pláže? Cestovka uvádí pouze oblázkovou. Děkuji za odpověď. Michaela.

Mattinata má jednu dlouhou pláž, která se táhne kolem roviny La Piana od přístavu k útesům u Monte Saraceno. Od přístavu směrem ke kempu Riccio je to kamenná pláž, dále pak přecházi od větších kamínků až po malé oblázky (Lido Monte Saraceno). Spousta maličkých plážiček, písečných i oblázkových, se nachází od Mattinaty směrem k Vieste, některé jsou dostupné jen z vody. Ty písečné jsou kombinované s oblázky. Pěšky je to ale daleko. Větší písečná pláž je v Manfredonii - městská pláž.

# 24.08.2008, 17:05.
Vaše stránky jsou pěkně zpracované a obsahují mnoho informací. Proto vás žádám o některé informace. Příští rok se chystáme s kamarádkou na Gargano do Mattinaty. Chtěla bych se zeptat, se kterou CK byste mi doporučila cestovat. Zda znáte CK Ludor a hotel Al Pozzo. Jaký máte na tuto cestovku a hotel názor? Před deseti lety jsem Gargano navštívila několikrát. Cesty na Gargano pořádala má kamarádka. Jezdila jsem do Camping Baia del Sole. Mattinatu jsem navštívila asi dvakrát. Klobouk dolů za vaše informace. Na Garganu jsme byli několikrát, ale informace nemáme žádné. Jsme plážové povalečky. Mnohokrát děkuji. Renata z Vysočiny.

S CK Ludor jsme nikdy necestovali, nemáme tedy osobní zkušenosti. Četli jsme o ní ale většinou kladné ohlasy. Jejich ceny na hotel Al Pozzo jsou na našem trhu jedny z těch nižších. Oproti pultové ceně přímo v hotelu s touto CK ve většině termínů výrazně ušetříte. Sám hotel je pěkný, několikrát jsme letos kolem něj procházeli. Je umístěn v rovině La Pianna, která je osázena olivovníky. Je to příjemné a klidné postředí. CK Ludor však neuvádí přesnou informaci o vzdálenostech. K pláži je to skutečně přibližně 150 m, do centra Mattinaty však rozhodně ne 200 m a to ani ne vzdušnou čarou. Počítejte tak s přibližně 2 km. Pláž v tomto místě je z drobnějších kamenů. Celá velká pláž, táhnoucí se od přístavu po Monte Saraceno je vlastně celá kamenná. Směrem od přístavu se ty kameny zmenšují, na druhém konci na Lido Monte Saraceno jsou to už drobnější oblázky. Pláž u hotelu Al Pozzo je někde uprostřed. Pláž je i v těchto místech veřejná a soukromá (s plážovým servisem, barem + možnost zapůjčení šlapadel) - fotografie pláže v různých místech najdete v naší nové fotogalerii v reportáži Gargano 2008. Nedaleko hotelu začíná stezka vedoucí na Monte Saraceno. Náš názor: s CK Ludor bychom se vycestovat nebáli, od hotelu bychom očekávali strávení příjemné dovolené v pěkném prostředí.

# 22.08.2008, 23:24.
Ráda bych se zeptala, zda je slevový kupón do aquaparku Ippocampo platný i v září 2008 a rovněž mě trochu zaráží, že přímo na tom kuponu k vytištění je rok 2006, tak zda je platný. Díky moc za odpověď. Jana.

Slevový kupón je platný po celou sezónu 2008, kromě období od 10. do 20. srpna. Pokud bude ve Vašem termínu otevřeno, tak ho můžete využít. Platí jen pro dospělé, děti mají dětské ceny. Musí být vytištěný na barevné tiskárně, stačí inkoustová. My jsme tento kupón letos bez problému využili.

# 22.08.2008, 21:54.
Letos jsme byli na Garganu poprvé. Je tam velice krásně, ale chtěl bych se zeptat. Kupovali jsme tam velice dobré máslové a kakaové sušenky, balení bylo po 1 kg a stálo kolem € 1,00. Nevíte, prosím, jeho název popřípadě nějaký odkaz, kde by se daly koupit? Nebo alespoň obrázek? Děkuji za odpověď. Radek.

S takovými sušenkami jsme se na Garganu bohužel nesetkali, nebo možná ano, ale nevěnovali jsme jim v nějakém obchůdku pozornost. Nebyly to snad máslové sušenky podle originální rodinné italské receptury - Bauducco? Jejich historie se začala odvíjet v roce 1948, kdy se pan Bauducco přestěhoval z Itálie do Brazílie a začal tam své podnikání. Své máslové sušenky vyrábí v různých příchutích a s různými posypy. Více informací najdete na stránkách Bauducco.

# 22.08.2008, 12:07.
Vážený pane Řehůřku, nenašel jsem v rubrice Otázky a odpovědi přímý odkaz, kam bych mohl napsat svůj dotaz, proto Vám píši touto cestou. Příští pátek, tj. 29.8.2008, se chystáme na přibližně týdenní pobyt na Gargano. Pojedeme autem, s odjezdem na noc, tedy příjezdem na místo kolem poledne v sobotu 30.8. Ještě jsme v této části Itálie nebyli. Měl bych na Vás pár dotazů a žádost o doporučení. Nemáme ještě přesně vybrané místo, kde budeme na Garganu pobývat. Rádi bychom získali doporučení na místo či městečko, kde v této době bez problémů seženeme apartmán pro čtyři osoby (dvě ložnice, obývák s kuchyní, raději i s terasou, nejlépe s výhledem na moře). Po shlédnutí nabídek několika CK a loňské zkušenosti z Palmové riviéry předpokládám, že cena za takový apartmán by měla být kolem € 30,00 za noc. Rádi bychom měli v blízkosti nějakou klidnější písčitou pláž, kde je čisté moře. Určitě nechceme pláž, kde je v pěti řadách několik stovek slunečníků a provoz jako na rušné třídě ... chápete. Máte doporučení na takové místo? Pokud máte i nějaké tipy na výlet, určitě se hodí. Něco jsem již našel na Vašich webových stránkách. Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den :-) Richard.

Pěkné písčité pláže najdete v okolí Vieste. Současně je to výhodné výchozí místo pro různé výlety jak do nejbližšího, tak i do vzdálenějšího okolí. Rozsáhlá rekreační oblast se nachází severně od Vieste, kde najdete spoustu malých písčitých plážiček. Zkuste se podívat na webové stránky Lindy Vlčkové, kde je nabídka ubytování v okolí Vieste. Určitě si vyberete. Výhodou je česky mluvící delegátka, která v místě žije a dopodrobna zná tuto oblast. Na stránkách najdete i tipy na organizované výlety. My jsme se zúčastnili výletu džípem po pralese Foresta Umbra a byl to ohromný zážitek. Další možností, kde hledat ubytování, je Booking. Další tipy na výlety najdete v našich reportážích Gargano 2003, Gargano 2007 a Gargano 2008.

21.08.2008, 08:52.
Zítra vyrážíme již podruhé do Vieste. Ráda bych se zeptala, kdy přesně se konají v okolí Vieste trhy. Víme, že ve Vieste je to každé druhé pondělí ... Děkuji Vám za brzkou odpověď. S pozdravem Lenka.

Osídlenost na Garganu není zase tak hustá, takže v blízkém okolí Vieste už žádné trhy nejsou. Trhy se konají vždy dopoledne, přibližně od 9:00 hodin už je většina stánků postavených a vybavených, ale trhy začínají už dříve. Ve Vieste jsou trhy v pondělí, v Manfredonii, které jsou velice rozsáhlé, ve středu, v Mattinatě ve čtvrtek, ve Vico del Gargano ve čtvrtek. Ve Vieste a ve Vico se konají každý druhý týden, který týden to přesně je ale nevíme, v Mattinatě a v Manfredonii týdně.

11.08.2008, 09:51.
Za dva týdny jedu s přítelem na Gargano do Lido del Sole, rezidence Adria. Chtěla bych se zeptat, jak daleko je kemp od centra městečka a jaký je noční život. Která místa nám doporučujete navštívit? Děkuji za odpověď. Hana.

Celý komplex Adria (hotel, residence, camping) se nachází u moře mezi Lido del Sole a Rodi Garganico na Via delle More, přibližně 900 m od centra Lido del Sole a 3 km od centra Rodi Garganico. Pokud tam budete ještě v srpnu, tak diskotéky, kavárničky, atd. budou ještě v provozu. Místa, která navštívit, hodně závisejí na tom, zda jedete vlastním autem. Rozhodně doporučujeme navštívit nejbližší městečka Rodi Garganico, Ischitella, Vico del Gargano a Peschici. Všechna mají nádherná historická centra. Z Rodi Garganico je možné podniknout výlet na ostrovy Tremiti, který stojí určitě za to. Pokud jste milovníky přírody, pak určitě zavítejte k Lago Varano a do pralesa Foresta Umbra. V blízkosti Vašeho ubytování je aquapark Aquasol - kousek směrem k Lido del Sole. Další a daleko větší aquapark - Aquafantasy - je v Marina di Lesina.