GARGANO 2004

Gargano v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Gargano 2004

Pokud je Gargano cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2004. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem na Gargano, o poplatcích na dálnicích, o ubytování na Garganu, o místní dopravě, o plážích, o výletech do historických měst i do srdce pralesa Foresta Umbra, o trzích a jejich termínech, o dopravě na ostrovy Tremiti, o výstupu na nejvyšší vrchol Monte Calvo, výletu lodí k pobřežním jeskyním a najdete zde také mnoho dalších informací o Garganu, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 07.09.2004, 14:15.
Vaše stránky mne velmi zaujaly a rád bych se zeptal rovněž na jednu věc. Jakým způsobem se lze nejlépe dostat z Vieste do Monte Sant' Angelo a do San Giovanni Rotondo, pokud nebudeme mít ve Vieste vlastní auto a kolik bude přibližně stát zpáteční jízdné? Lze návštěvy obou míst spojit a absolvovat za jeden den? Předem děkuji za odpověď. Martin.

Úvodem děkujeme za Váš ohlas na naše stránky. My jsme měli vlastní auto, tak jsme problém cestování autobusem neřešili. Určitě se ale nějaká rada najde. Po vnitrozemí Gargana je cestování autobusem poněkud komplikované. Autobusové spojení provozují dvě soukromé společnosti. První je SITA, která spojuje města ve vnitrozemí. Druhá společnost Ferrovie del Gargano provozuje vlaková spojení a na ně navazující autobusové linky. Z Vašeho e-mailu vyplývá, že budete bydlet ve Vieste. Autobusy z Vieste odjíždějí z malého náměstí nedaleko tržnice (je to asi 5 minut chůze z centra). Doporučujeme si vyzvednout v informačním středisku (na konci palmové promenády u moře mezi dvěma výběžky) mapu Vieste, kde vše najdete. Použijte společnost SITA. Na výše uvedených stránkách najdete i seznam prodejních míst jízdenek. Asi nejideálnější spojení je následující: Z Vieste jeďte do Manfredonie. Odtud pak jezdí každé dvě hodiny autobus do Monte S. Angelo a odtud každé dvě hodiny autobus do S. Giovanni Rotondo (je to pravděpodobně ona linka z Manfredonie). Ze S. Giovanni Rotondo jezdí do Manfredonie 14 spojů denně. Ceny jízdenek podle vzdálenosti najdete opět na výše uvedených stránkách. Z Vieste do Manfredonie je to přibližně 53 km. Z Manfredonie do Monte S. Angelo je to přibližně 12 km a ze S. Giovanni Rotondo do Manfredonie je to přibližně 17 km. Možná není třeba jet až do Manfredonie, do Monte S. Angelo lze jet z Mattinaty, která je po cestě z Vieste - nemáme však zprávy o pravidelnosti linek. Z Manfredonie je to zaručené. Doporučujeme však jiné řešení. Navštivte některou z místních cestovních kanceláří - v centru jich je několik - a informujte se o zájezdech. Určitě pořádají nějaký zájezd vnitrozemím s návštěvou pralesa Foresta Umbra, Monte S. Angelo, S. Giovanni Rotondo i Manfredonie. Jedna z těchto kanceláří je např. Gargano Viaggi. Cenově Vás to příjde možná o trošicku dráž, ale budete mít jistotu, že všechno stihnete a dostanete se opět tam odkud jste vyjel.

# 09.08.2004, 09:16.
Máte velice pěkně udělané stránky. Zajímáme se o cestu do oblasti okolo Gargana, takže bych Vás chtěl požádat, zda nevíte, kolik stojí průměrně dálniční mýtné, vybírané na italských dálnicích. Děkuji a přeji Vám mnoho zdaru při cestování. Josef.

Na naše koruny je to v přepočtu přibližně 1,50 Kč za kilometr, což je vcelku dost. Některé úseky jsou levnější, některé dražší.

# 04.08.2004, 19:12.
Dnes pátram na internetu informácie ohľadom Trémitských ostrovoch. Hľadám informácie ohľadom prepravy auta trajektom na tieto ostrovy. Ak byste mali o tom nejaké informácie veľmi by ste ma potešili. Z ktorého miesta je najlepšie ísť, alebo z kade prepravujú autá? Či trajekt chodí pravidelne alebo raz za deň apod. Ďakujem. Maroš.

Jediná silnice, která se na ostrovech Tremiti nachází, je na ostrově San Domino. Pěšky ji zvládnete do jedné hodiny. Dopravovat auto se na ostrovy nevyplatí a je otázkou, zda je to turistům vůbec povoleno. Doporučujeme nechat auto někde v přístavu, kde jsou pro turisty cestující na Tremiti vyhrazená parkoviště nebo v případě cesty na více dnů na nějakém hlídaném parkovišti nebo v kempu. Pokud budete mít zajištěné na ostrově parkování, najděte si trajekt na naší stránce Trajekty - Tremiti Islands. Jezdí z Termoli.

# 04.08.2004, 19:12.
Dnes pátram na internetu informácie ohľadom Trémitských ostrovoch. Hľadám Informácie ohľadom prepravy auta trajektom na tieto ostrovy. Ak by ste mali o tom nejaké informácie veľmi by ste ma potešili. Z ktorého miesta je najlepšie ísť, alebo z kade prepravujú autá. Či trajekt chodí pravidelne alebo raz za deň a pod. Ďakujem Maroš.

Jediná silnice, která se na ostrovech Tremiti nachází je na ostrově San Domino. Pěšky ji zvládnete do jedné hodiny. Dopravovat auto se na ostrovy nevyplatí a je otázkou, jestli je to turistům vůbec povoleno. Doporučujeme nechat auto někde v přístavu, kde jsou pro turisty cestující na Tremiti vyhrazená parkoviště nebo v případě cesty na víc dnů na nějakém hlídaném parkovišti nebo v kempu.

# 06.05.2004, 16:17.
Nezlobte se, že obtěžuji. Letos pojedu na dovolenou na Gargano. Bohužel nemohu nikde na netu sehnat informaci o horách na Garganu - o jejich výšce a zda se na ně dá vylézt. Pokud budete vědět něco více, prosím napište mi. Předem děkuji za odpověď. Klára.

V žádném případě neobtěžujete. Hory na Garganu dosahují do výšky maximálně 1000 m. Nejvyšší je Monte Calvo (1055 m). Nejsou to v pravém slova smyslu hory, spíše kopce. V centru Gargana jsou zalesněné a jejich srdce tvoří prales zvaný Foresta Umbra, který je protkaný velice dobře značenými turistickými trasami. Podle mapy, kterou lze koupit v informačním středisku v centrální části pralesa, se tam dá strávit několik velice pěkných dnů. Na jihu a v nejvyšších západních partiích jsou to holé kopce. Na některých vrcholcích jsou poutní místa, jako např. na Monte Sant' Angelo. Na internetu jsou o garganském národním parku všeobecné informace na oficiálních stránkách Parco Nazionale del Gargano. Jak jsou hory v západní části přístupné nevíme, během čtrnácti dnů jsme měli tak nabitý program, že jsme to ani nezkoumali, asi ale nebudou turisticky značené. Itálie je obecně z hlediska turistického značení na tom špatně. Vyjímku tvoří na severu Dolomity a na jihu Foresta Umbra. Doporučujeme hledat informace přímo na místě - mapy atd.

# 15.03.2004, 8:46.
Jsem velmi potěšen, že jsou ještě dnes mezi námi lidé, kteří nekoukají jen na sebe a o své zážitky z cest a dovolených, ať už o ty příjemné nebo méně příjemné, ale hlavně velmi užitečné, se dokáží podělit i s ostatními. Dávno mě přestalo bavit při cestování používat metodu pokus - omyl a to především právě v oblasti trávení své vytoužené každoroční dovolené, proto jsem uvítal několik velmi cenných rad, postřehů a důležitých informací, které uvádíte na Vašem webu. Vzhledem k tomu, že jsme konečně letos zakoupili s rodinou nové větší auto, chtěli bychom se i my letos vydat poprvé do Itálie a přiznám se právě jih, hlavně oblast Gargana se nám velmi zamlouvá a bude pravděpodobně náš letošní cíl. S naší původní Škodou Fabia ve dvou dospělých, dvouletým synem a windsurfingovým nádobíčkem, bych si netroufnul vyrazit dál, než někam k Bibione. Ať už se nakonec vydáme kamkoli, jsem si jist, že si dovolenou báječně užijeme a s velkou pravděpodobností nás nic nepříjemného nepřekvapí a to především díky Vám. Jednu otázku bych přeci jen měl. Nachází se poblíž Gargana nějaký pěkný aquapark nebo vodní svět, popřípadě kde je nějaký nejbližší? Děkuji za odpověď. Přeji Vám a Vašim blízkým mnoho štěstí, zdraví a úspěchů a zdar Vaší práci. Jistě se nebudete zlobit, když doporučím Váš web i svým přátelům. S pozdravem Marek.

Mockrát děkujeme za Vaši zprávu. Vždy nás velice potěší, když jsou naše informace pro někoho užitečné. Na Garganu jsme na žádný Aquapark v blízkosti Vieste nenarazili, popravdě jsme ho ani nehledali. Určitě víme, že se nachází za Manfredonií - Aquapark Ippocampo a kousek od Lesiny - Aquafantasy v Marina di Lesina. Ani jeden z nich jsme neviděli na vlastní oči, takže nemáme žádné informace o kvalitě služeb a zařízení. Přejeme Vám nádhernou dovolenou na jihu Itálie.

24.02.2004, 10:20.
Můžu Vás poprosit o konkretnější informace týkající se cen výletů a vstupů do jednotlivých míst, které jste navštívili při své cestě Garganem? Budu Vám vděčná za jekékoli informace. Děkuji moc a vydržte - máte skvělé a zajímavé stránky! Dáša.

Samozřejmě Vám informace rádi poskytneme. Ceny se mohou trochu lišit, uvádíme, co jsme platili my. Výlet lodí kolem pobřeží z Vieste stojí pro dospělého přibližně € 10,00. My jsme za dva dospělé a dvě děti platili € 25,00. Lodní lístek z Vieste na Tremiti stojí pro dospělého přibližně € 12,00 za jednu cestu, zpáteční přibližně € 24,00 (v červenci a srpnu € 14,00 a € 28,00). My jsme platili celkem za zpáteční lístek € 50,00 (2+2). Výlet lodí kolem ostrovů Tremiti stojí stejně jako výlet z Vieste kolem pobřeží. Naše ceny byly smluvní, protože jsme je koupili od jednoho prodejce na všechny cesty. Vstupenka do ZOO safari ve Fasanu stojí jednotně € 11,00 (v ceně je safari, metrozoo, vláček mezi opice a pavilón s terárii). Vstupenka do delfinária stojí jednotně € 6,00, při současném nákupu se ZOO safari o € 1,00 méně. Cena atrakcí pro děti stojí € 1,00 a € 2,00 za atrakci. Vstup do jeskyně v Grotte di Castellana stojí dospělého € 8,00 a dítě € 6,50. Prodloužená trasa do jeskyně Bianca je o něco dražší. Vstupy do muzeí (castel v Manfredonii, Castel del Monte, castel na Monte sant Angelo atd.) stojí přibližně € 2,00 až € 3,00. Parkovné (ZOO safari, Castel del Monte, Alberobello, Castellana Grotte) stojí přibližně € 2,50.