FRANCIE 2016

Francie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Francie 2016

Pokud je Francie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2016. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Francie autem, autobusem, vlakem i letadlem, o výši dálničních poplatků, o městské hromadné dopravě, o přímořských letoviscích, o horských střediscích, o histroických městech, o vstupenách, o ubytování, o stravování, o zábavě, o tipech na výlety a najdete zde také mnoho dalších informací o Francii, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část..

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 11.12.2016, 18:57.
Pane Řehůřku, ráda čtu Vaše cestopisy a rady na cestu. Přemýšlím nad cestou v červnu - září do Francie. Zatím jsme projezdili velkou část Rakouska, jižního Německa, část Švýcarska a ze švýcarského Zermattu jsme si udělali výlet do Chamonix a na Auigille du Midi. Příští léto bych ráda nakombinovala cestu do francouzských Alp a na jih Francie. Ráda bych, abychom strávili pár dní - 4 až 5 nocí - v Alpách a váhám, zda Chamonix nebo zvolit jiné místo. Pokud byste měl tip na nějaké zajímavé alpské místo na léto, budu ráda. Dále protom bychom přejeli na jih Francie do Nice, Cannes, Antibes, Marseilles, Arles, Avignon, Canyon du Verdon, případně nějaká další zajímavá místa, v každém po jedné - dvou nocích, některé bychom jen projeli. Můj dotaz zní, jaká trasa by byla nejefektivnější z pohledu najetých kilometrů a ceny mýta, co nevynechat nebo naopak vynechat, zda je na trase něco zajímavého na co nezapomenout a přidat do itineráře. Moc děkuji za radu na cestu. Pěkný den. Lenka.

Pokud váháte mezi Chamonix a jiným místem, zvolte Chamonix. Tady najdete to největší království pro vysokohorsky založeného turistu včetně ledovců, vyhlídkových teras a samozřejmě majestátný Mont Blanc. Pro návštěvu jsou vhodné prázdninové měsíce. Doporučujeme červenec, v srpnu jsou ve Francii prázdniny. Ke Středozemnímu moři se potom můžete vydat tzv. Napoleonovou cestou přes Grenoble, Gap, Sisteron, Grasse až ke Golfe Juan mezi Cannes a Antibes. Trasa po středozemním pobřeží je potom následující: Nice - Antibes - Cannes - Canyon du Verdon - Marseille - Arles - Avignon a odtud zpět do České republiky.

# 10.12.2016, 22:03.
Pane Řehůřku, zítra se chystám na cestu zpět z Francie - Saint Gilles do Prahy. Prosím o doporučení nejvhodnější cesty. Co se týče placení mýtného, zda je cesta, kudy se dá jet případně kratší cestou a zaplatit méně či stejně. Případně, zda jet stejnou trasu jako jsem jela sem? Děkuji a přeji hezký zbytek víkendu. Kristýna.

Pokud Vám cesta z Prahy do Saint Gilles vyhovovala, není důvod dělat změnu při cestě zpět. Viz naše odpověď ze dne 08.10.2016, 00:12.

# 28.11.2016, 21:34.
Prosíme o radu. V sobotu jedeme z Třince ja jih Francie do Miramont de Quercy a to dodávkou Ford. Nevíme, jakou trasu vybrat aby byla nejrychlejší, ale i levnější. Jsme starší manželé a v noci nepojedeme. Nevíme, zda jsou cestou nějaké motely k přespání a v jaké cenové relaci se noclehy pohybují. Na kolik peněz nás asi vyjdou poplatky ve Francii ve 2. kategorii mýtného? Je vhodnější mít € nebo se dá platit ve Francii běžně kartou? Jsou v Německu poblíž dálnice motely k přespání? Moc Vám děkujeme za odpověď. Soňa.

Kompromis mezi nejrychlejší a nejlevnější trasou je následující: Třinec - Olomouc - Brno - Praha - Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Beaune - Chalon-Sur-Saone - N80 - N70 - N79 - Montmarault - A71 - A89 - A20 - Brive-la-Gaillarde - Exit 58 - Miramont-de-Quercy. Na mýtném ve Francii za dodávku zaplatíte € 75,60, to samé při cestě zpět. Kolem dálnice je hodně možností k přespání, doporučujeme hotely z řetězce F1 - viz Booking. Ceny pro konkrétní hotely najdete na výše uvedených stránkách. Francie je vyspělá evropská země, dá se tam samozřejmě platit kartami. Hotovost samozřejmě také doporučujeme jako rezervu. V jaké výši Vám neřekneme, je to individuální záležitost.

# 15.11.2016, 22:30.
Ráda bych Vás požádala o pomoc při naplánování nejvhodnější trasy z Macon na letiště Saint-Exupéry v Lyonu. V úvahu připadá zřejmě kombinace vlaku a tramvaje, nebo autobusu. Nejsem si však jistá nejefektivnějším spojením. S díky za Vaši pomoc Iva.

Z Macon jeďte vlakem SNCF TER do Lyon Part Dieu. Jízdenka stojí € 13,60. Z Lyon Part Dieu pokračujte Rhone Express na letiště za € 15,90 (online € 14,70).

# 08.11.2016, 16:32.
K naší plánované cestě po Francii máme prosím ještě jeden dotaz. Jsou nějaké stránky, na kterých bychom se dopátrali přesné ceny mýta s karavanem po francouzských dálnicích? Hledali jsme, ale marně. Moc děkujeme a jsme s pozdravem. Zdeněk.

Autoroutes.

# 07.11.2016, 19:06.
Našla jsem Vaše stránky o cestování ve Francii a pokud mohu, měla bych několik dotazů. Chystáme se jet autem, tudíž jako první by mě zajímaly poplatky, dálniční známky a ceny benzínu. Cílem naší cesty je Beauduc, kde se chystáme kitovat a chtěli bychom spát jen ve stanu. Tudíž, zda je to vůbec možné? Také jsem zaslechla, že je v této oblasti problém s komáry. Je to pravda? Předem mockrát děkuji! S přáním příjemného dne Kateřina.

V Německu se dálnice neplatí a ve Francii se platí formou mýtného. Na trase Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Dole - A39 - A40 - A42 - A432 - A43 - A46 - A7 - Valence - Orange - Nimes - Arles - Beauduc zaplatíte na mýtném € 57,40. To samé při cestě zpět. V současné době se průměrné ceny benzínu pohybují kolem € 1,33 a ceny nafty kolem € 1,18. Levněji natankujete mimo dálnice. Kempování ve volné přírodě, na veřejných prostranstvích atd. je ve Francii stejně jako téměř kdekoliv jinde v Evropě zakázané. Kempů je však ve Francii hodně. Oblast, do které jedete - Parc Naturel Regional de Camargue - je pokryta solnými lagunami a mokřady. To je samozřejmě vhodné místo pro reprodukci hmyzu včetně komárů. První tři ze čtyř fází vývoje potřebují vodu nebo vlhkou půdu. Čím je vlhčeji a tepleji, tím jsou podmínky pro reprodukci komárů lepší. V Camargue je výskyt komárů největší od května do října. Zvláště agresivní jsou při východu a západu slunce. Ze 40. druhů komárů, které tam žijí, jen samice z asi 10. druhů přitahují lidi. Nicméně komáři se zdržují u stojatých vod. U pobřeží na plážích s nimi s největší pravděpodobností nepřijdete do styku. Pro ubytování doporučujeme stan s moskytiérou a pro vycházky kvalitní repelenty. Komár je přirozenou součástí zdejších ekosystémů. Snahou je jejich přemnožení zabránit (především v blízkosti obydlených oblastí) šetrným způsobem vůči ostatním druhům, ale ne je zcela vyhubit.

# 03.11.2016, 16:47.
Pane Řehůřku, na Vašich super stránkách jsme si vypsali plánovanou cestu z našeho bydliště u Havířova do Caen po neplacených cestách. Pojedeme s obytným přívěsem a potřebovali bychom ještě, kdybyste nám vypsal cestu mimo placené úseky z Caen přes Rennes - Nantes - La Rochelle - Bordeaux do Irunu na hranice se Španělskem. Moc děkujeme za vaše inspirační stránky. Zdeněk.

Z Caen jeďte po nezpoplatněné dálnici A84 až do Rennes. Odtud pokračujte po čtyřproudovce N137 do Nantes. Z Nantes jeďte po čtyřproudovce N249 až na úroveň Saint-André-de-la-Marche. Sjeďte na exitu 6 a na křižovatce pokračujte doleva po D91 směr La Romagne. U tohoto města na kruhovém objezdu jeďte po D753 směr Tiffauges. U zříceniny hradu Tiffauges, nazývaném také Barbe Bleue, se vydejte doleva po D9 až na jih města, kde odbočte doprava na D37. Ta Vás dovede k Saint-Fulgent, na jehož okraji najeďte doleva na D137 směr Chantonnay. Po D137 pokračujte až ke kruhovému objezdu před Morreies, kde sjeďte na D10A směr Puyravault. Za tímto městem pojedete po Pont de Brault přes řeku Sevre. Přejezd mostu je řízen semaforem. Za ním pokračuje silnice jako D9 a následně D10. Za kruhovým objezdem u Nantilly pokračujte po D105 a u Lagord po D104 až do La Rochelle. Z La Rochelle jeďte nejdříve po čtyřproudovce N137, za Aytre po D137 - to je také čtyřproudovka. Naváže u Rochefort na A837, ze které sjeďte na dalším exitu 32 na kruhový objezd, odkud opět po D137 pokračujte až do Saintes a Pons. U Belluire sjeďte doleva na D134, ze které na kruhovém objezdu v Jonzac sjeďte na D28 a na dalším kruhovém objezdu za městem na D19. Ta Vás dovede do Montendre, odkud jeďte po D145 až do Le Jarculet, kde se připojte na čtyřproudovku N10, která Vás dovede k dálnici A10. Tady už je bezplatná a jeďte po ní a následně A630 do Bordeaux. Z Bordeaux jeďte po nezpoplatněném úseku A63 až po exit 18. Odtud to musíte objet po D834 přes Moustey a Pissos a po D43 do Liposthey. Tady se opět můžete na A63 připojit. Sjet musíte na exitu 12 v Castets. Odtud potom jeďte přes Dax a Bavonne do Irun. Po dálnici je to samozřejmě minimálně z Bordeaux o hodně lepší.

01.11.2016, 19:47.
Chtěla bych Vás poprosit o podrobnou radu ohledně cesty z Prahy do Brianconu ve Francii. Jelikož nás cesta autem čeká poprvé, ráda bych měla informace ověřené. Prosím o plán trasy, samozřejmě bychom chtěli nejvýhodnější a nejrychlejší trasu. Dále o plán tankování - nafta - na cestách nejvýhodnější. Dále mýtné / dálniční poplatky pro rok 2017. Velice si vážím Vašich cenných rad a odpovědí! Předem děkuji za odpověď. Diana.

V úvahu připadají čtyři varianty cesty, které se liší ve vzdálenosti, čase, nákladech a obtížnosti. Hodně tedy záleží na tom, co preferujete a také na tom, jaké bude v té době počasí. První, klasická trasa, přes kterou Vás povedou asi všechny cestovní kanceláře ve svých doporučeních je následující: Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Milano - Torino - Oulx - sjezd Oulx Est - SS24 - N94 - Briancon. Tato trasa je bezproblémová, nicméně v závěru na italsko - francouzských hranicích ošperkována stoupáním na Col de Montgenevre s četnými serpentinami z obou stran. Během kalamitních stavů mohou nastat problémy jak u Brenneru, tak právě při zdolávání toho průsmyku. Poplatkově Vás to vyjde na desetidenní dálniční rakouskou známku v ceně € 8,90 (2017), průjezd Brennerem za € 9,00 a na mýtném v Itálii € 56,20. Celkem tedy za oba směry na € 139,30. Kratší a levnější varianta vede přes Švýcarsko: Praha - Rozvadov - Norimberk - Ulm - Bregenz - Chur - Como - Milano a dále jako v předchozí variantě. V zimě se k výše uvedenému přidává náročnější úsek na dálnici A13 za San Bernardino. Dálnice má často v jednom směru jeden pruh a prudké zatáčky. Kousek rakouské dálnice objeďte přes Bregenz. Poplatkově Vás to vyjde na roční švýcarskou dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 37,09) a na mýtném v Itálii na € 34,20. Celkem tedy za oba směry na € 105,49. Nejdelší cesta, v zimě v horším počasí nejlepší, vede přes Německo a Francii: Praha - Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Lyon (volte východní části dálnice od Dole) - Grenoble - N85 - Gap - N94 - Briancon. Poplatkově Vás vyjde ve Francii na mýtném na € 41,60, celkem tedy na € 83,20. V úvahu připadá i varianta z Karlsruhe na Bern - Ženevu - Annecy - Grenoble a dále jako v předchozí variantě. Kromě švýcarské dálniční známky zaplatíte mýtné ve Francii ve výši € 17,90, celkem tedy € 72,89. Každopádně doporučujeme ve všech variantách mít zímní výbavu a přibaleny sněhové řetězy. V případě cesty přes Francii Vás mnohé navigace povedou zpět do Itálie a přes Col de Montgenevre. Doporučujeme si dopředu cestu v navigaci nadefinovat. Při cestě z Francie do Itálie je v cestě výrazně drahý tunel. Co se pohonných hmot v tranzitních zemích týče, nejlevněji je v České republice, následuje Rakousko, Německo a Francie. Nejdražší pohonné hmoty jsou v Itálii. Švýcarsko je na tom podobně u benzínu jako Německo a Francie, v případě nafty se blíží k Itálii. Tankovat doporučujeme mimo dálnice. Uvedené trasy představují hlavní směry, poplatky jsou aktuální v současné době, většina na rok 2017 ještě nebyla zveřejněna.

# 19.10.2016, 19:53.
Chystáme se na Lemon Festival v Mentonu v únoru 2017. Nemáte nějaké tipy na ubytování s pěkným výhledem za rozumnou cenu? Případně i možnosti parkování, pokud není možnost parkovat přímo u ubytování. Děkuji. Rudolf.

V Mentonu tip žádný nemáme. Ubytování doporučujeme hledat na Booking / Menton.

# 18.10.2016, 19:57.
Jelikož jste nám již 1x velmi pomohl a nyní se na cestách snažíme zjistit optimální trasu Nice - Plzeň, protože místo do Livorna musíme jet trajekem do Nice, prosím o radu, kudy nejlépe domů s ohledem na poměr cena / výkon. Prosím, poradíte i tentokrát? Děkuji. Michala.

Optimální trasa je následující: Nice - Sanremo - Imperia - Savona - Tortona - Milano - Como - Lugano - Chur - Bregenz - Ulm - Norimberk - Rozvadov - Plzeň. Ve Francii zaplatíte na mýtném € 2,40, v Itálii € 33,50, ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 36,75), kousek rakouské dálnice objeďte přes Bregenz a v Německu se dálnice neplatí. Celkem tedy € 72,65. Tato trasa se vyplatí v případě, že bude příznivé počasí (před cestou si zkontrolujte předpověď pro východní Švýcarsko) a také v případě, že už máte z cesty tam švýcarskou dálniční známku. Pokud ne, doporučujeme jet standardní trasu přes Brenner. Z Tortona pokračujte na Piacenza - Cremona - Brescia - Verona - Brenner - Innsbruck - Mnichov - Regensburg - Plzeň. Ve Francii zaplatíte na mýtném € 2,40, v Itálii € 56,00, za průjezd Brennerem € 9,00 a za desetidenní rakouskou dálniční známku € 8,80. Celkem tedy € 76,20, což je jen o € 3,55 více než přes Švýcarsko. Jen přes Francii a Německo je to o něco levnější - € 71,90, ale podstatně delší.

# 17.10.2016, 15:55.
Prosím, budu cestovat osobním automobilem z Ústí nad Labem do Risoul - Vars. Dá se předplatit mýtné a kde, abych nemusel stát na mýtných branách? Děkuji. Jiří.

Záleží, kudy pojedete. Z mnoha variant přicházejí v úvahu: Německo - dálnice osobní automobily neplatí, Švýcarsko - platí se formou roční dálniční známky, Itálie - viz naše odpověď ze dne 22.03.2016, 22:40, Francie - viz naše odpověď ze dne 04.01.2016, 21:23. Nejedná se však o předplacení, ale následnou platbu. Při jednorázových cestách na krátké vzdálenosti se to nevyplatí.

08.10.2016, 00:12.
Vážený pane Řehůřku, ráda bych Vás požádala o doporučení nejvhodnější cesty z Prahy na jih Francie - konkrétně do města Saint Gilles. Upřednostňuji nejlevnější a současně kratší variantu, nejspíš přes Německo. Pojedu se psem, nehradí se za něj nějaké poplatky? Prosím o informaci ohledně celkové ceny za mýtné a názvy měst, přes které bych měla jet. Současně, zda cesta na určitých úsecích není v tuto chvíli nebezpečná. Děkuji. Kristýna.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Lyon - Valence - Orange - Nimes - A9 - sjezd Nimes / Quest - nájezd Nimes - A54 - sjezd Nimes / Centre - D42 - Saint-Gilles. Doporučujeme objet dálnici A6 a Lyon východním dálničním systémem: Dole -A39 - A40 - A42 - A432 - A43 - A46 - A74. V Německu se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 54,60. To samé při cestě zpět. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. Cesta mimo dálnici je uvedena v těchto našich otázkách a odpovědích. Pes potřebuje mít základní dokumenty, které jsou vyžadovány prakticky všude: pas zvířete v zájmovém chovu, identifikace mikročipem nebo tetováním, platné očkování proti vzteklině. Pes musí být starší než 3 měsíce. To samé platí i pro tranzit přes Německo, tam je možnost získat výjimku pro mláďata. Ve Francii platí do konce ledna 2017 výjimečný stav, doporučujeme číst aktuální informace na stránkách MZV - Státy a území / Francie - Cestování / Specifika, bezpečnostní situace, doporučení turistům.

# 20.09.2016, 15:13.
Cestujeme obytným vozem z Liberce do Paříže a dále do Provence. Můžete mi poradit cestu nezpoplatněnými silnicemi ve Francii? Do Paříže a následně do Provence. Děkuji. Martina.

Cesta do Paříže mimo dálnici je popsaná v odpovědi ze dne 25.04.2016, 22:45. a cesta na jihovýchod z Paříže v odpovědi ze dne 29.05.2016, 10:02. Ze Saint Etienne přejeďte k řece Rhona a dále po N7 na jih.

# 18.09.2016, 17:30.
Mám dotaz ohledně stravování ve Francii. Na kolik mě vyjde strava pro dva dospělé na pět dnů? Ubytování budu mít u kamaráda, takže si chci klasicky nakoupit a uvařit. A kolik je dobré si vzít minimálně peněz s sebou jako kapesné? Děkuji předem. Nikola.

Cena stravy na 5 dní pro dvě osoby je závislá hodně na tom co budete vařit, kolik toho budete vařit, jak často to budete vařit a z čeho to budete vařit. Cena může být řádově desítky €, ale také stovky i tisíce €. Stejné je to u kapesného. Když si každý den koupíte jednu zmrzlinu ve stánku, budete k tomu potřebovat jiné kapesné než když každý den obejdete deset butiků a v každém si koupíte něco pěkného.

# 14.09.2016, 20:22.
Chtěl bych se zeptat, jaká je nejlevnější a současně rychlá cesta do Nice ze Zlína autem. Dle vašich komentářů by to mělo být přes Švýcarsko. Nicméně když jsem si trasu zadal do map, tak mi vychází cesta přibližně 17. hodin jízdy. Pokud bych to jel přes Itálii, tak to je 13 hodin jízdy. Jedeme s malou dcerou a tak bych rád nějaký kompromis. Můžete prosím poradit? Děkuji. Jiří.

Nejlevnější cesta většinou nebývá nejrychlejší. Nejrychlejší cesta vede skutečně přes Itálii, konkrétně se jedná o trasu Zlín - Uherské Hradiště - Hodonín - Břeclav - Grosskrut - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Verona - Brescia - Cremona - Tortona - Savona - Imperia - Sanremo - Nice. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, v Itálii zaplatíte na mýtném € 65,50 a ve Francii € 2,40. To samé při cestě zpět. Celkem tedy za oba směry € 144,60, resp. € 153,40 při cestě delší než 10 dnů. Přes Brenner to vychází přibližně stejně. Nejlevnější dálniční varianta je přes Švýcarsko. Pokud pojedete severní cestou: Praha - Rozvadov - Norimberk - Ulm - Bregenz - Chur - Como - Milano - Tortona a jako v předchozí variantě, je to delší asi o 100 km, tomu odpovídá i přibližně hodina po cestě navíc. V Německu se dálnice neplatí, kousek dálnice v Rakousku objeďte přes Bregenz (musíte sjet už v Německu), ve Švýcarsku zaplatíte roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 36,55), V Itálii na mýtném € 33,50 a ve Francii € 2,40. Celkem tedy za oba směry € 108,35. O něco kratší je cesta na Salzburg, Mnichov, Bregenz. Je to ale časově nejdelší varianta. Rozhodně rozdíl mezi italskou a švýcarskoiu varintou není za běžných okolností 4 hodiny. Pohybuje se to mezi 1. - 2 . hodinami. Je to dáno tím, že část švýcarské dálnice je horská, pro každý směr jeden pruh, něco málo se zdržíte přes Bregenz atd.

# 12.09.2016, 16:31.
Mohl byste mi poradit nejlevnější variantu z Ústí nad Labem do Monaka? Bude to pětidenní výlet. Předem moc děkuji za odpověď a za vaše super stránky! Josef.

Viz naše odpověď ze dne 08.03.2016, 22:11.

# 09.09.2016, 09:59.
Děkuji za odpověď. A ještě se chci zeptat, zda je nějaká extra povinná výbava v autě nebo zda je stejná jako u nás. Miroslav.

Viz naše opdověď ze dne 20.06.2016, 16:24.

# 08.09.2016, 20:12.
Prosím o vyčíslení poplatku na dálnici Strasbourg - Paříž. Pro osobní auto. Děkuji. Milan.

Na trase Strasbourg - Metz - Reims - Paris zaplatíte na mýtném € 38,20. Levněji Vás to vyjde na trase Saarbrücken - Metz - Reims - Paris, kde zaplatíte na mýtném € 29,60. Ze Strasbourg můžete jet také levněji přes Nancy a Troyes, kdy zaplatíte na mýtném € 28,20.

# 06.09.2016, 16:30.
Jedu z Čech přes Dráždany - Frankfurkt - Saarbrucken - Méty - Paříž do Orleáns. Platí se dálnice po kterých jedu - A4, A140 a A10 na francouzské straně? Děkuji za odpověd. Miroslav.

A4 a A10 jsou zpoplatněny. Mýtné na trase Saarbrucken - Méty - Paříž - Orleans je ve výši € 40,00. Kousek dálnice A140, která se napojuje na A4 od města Meaux je bezplatná, po té ale nepojedete.

# 05.09.2016, 12:50.
V piatok cestujeme do Cucugnan a cestujeme obytným vozom do 3,5 tony. Mohli by ste mi popísať trasu tak, aby sme sa vyhli mýtnemu vo Francúzsku a poradiť mi v Canet-en-Roussillon nejaký kemp pre obytné vozidlá za rozumnú cenu? Ďakujem. Ala.

Viz naše odpověď ze dne 14.04.2016, 22:29. Před Perpignan potom odbočíte na D117, která Vás dovede do Maury, odkud vede silnice do Cucugnan. V Canet en Roussillon je na severu Camping le Brasilia, na jihu Mar Estang.

# 02.09.2016, 20:00.
Chystáme se do Provence. Chtěl bych se zeptat na cestu z Gardy do Nice, zda se dá jet mimo dálnici, třeba alespoň částečně. Taháme karavan. Jarek.

Dálniční varianta je následující: Garda - Peschiera - Brescia - Cremona - Piacenza - Tortona - Savona - Imperia - Sanremo - Nice. V Itálii za auto s karavanem na jedné ose zaplatíte na mýtném € 61,70, ve Francii € 3,60. Pokud chcete jet mimo dálnice, je to samozřejmě možné po souběžných komunikacích po ose Mantova - Cremona - Piacenza - Tortona. Odtud k pobřeží doporučujeme jet po dálnici. Podél pobřeží můžete jet také, po SS1. Počítejte ale s tím, že to bude náročná trasa.

# 02.09.2016, 11:39.
Mám dotaz ohledně cesty z České republiky do Bayeux ve Francii. Zajímalo by mě, jaká trasa by byla nejlepší. Poplatky, pokud nebudou závratné, nám až tak nevadí. Spíše hledáme trasu co nejrychlejší. Procházela jsem předešlé odpovědi, ale nenašla jsem nic přesně pro nás. Předem moc děkuji za odpověď. Pěkný den. Markéta.

Klasická dálniční trasa je následující: Rozvadov - Norimberk - Mannheim - Saarbrücken - Metz - Reims - Paříž - Rouen - Caen - Bayeux. Jedná se samozřejmě o základní směry. V Německu se dálnice neplatí a ve Francii zaplatíte na mýtném € 44,80. To samé při cestě zpět. Existuje také levnější varianta, která je delší přibližně o 80 km v jednom směru: Rozvadov - Norimberk - Frankfurt - Bonn - Aachen - Charleroi - Mons - Amiens - Le Havre - Caen - Bayeux. V Německu a v Belgii se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 31,30. To samé při cestě zpět. Časově vychází obě trasy přibližně stejně. My bychom volili severní variantu, která vede mimo Paříž.

# 30.08.2016, 15:53.
Chystáme se projet Italií až do Monaka. Zajímají mě poplatky při průjezdu na této trase: Brener - Bolzano - Verona - Modena - Piacenza - Savona - Monako. Děkuji za odpověď. Jiří.

€ 8,80 desetidenní rakouská dálniční známka, € 9,00 průjezd Brennerem, € 56,00 mýtné v Itálii, ve Francii bez poplatku. To samé při cestě zpět. Celkem tedy € 138,80. Pokud pojedete na více jak 10 dnů, je třeba připočítat ještě druhou dálniční známku. Levněji Vás to vyjde přes Švýcarsko. CHF 40,00 (€ 36,52) roční švýcarská dálniční známka, € 33,50 mýtné v Itálii, ve Francii bez poplatku. To samé při cestě zpět. Celkem tedy € 103,52. Kousek rakouské dálnice se dá objet přes Bregenz. Pokud pojedete přes Rakousko, je třeba ještě připočítat cenu dálniční známky.

30.08.2016, 14:45.
Pane Řehůřku, prosím o radu. 1.9.2016 jedu na krátký pobyt autem do Francie, konkrétně do Mende, se zastávkou v Paříži. Byla jsem varována před parkováním a dopravou v této metropoli, a také mi kdosi říkal o nějaké kartě, ohledně spalin. Nevím nic přesnějšího. Poradíte prosím, kde případně zaparkovat a dostat se jednoduše k Eiffelovce, zřejmě metrem? Volného času nemáme moc, do Paříže přijedeme kolem 10:00 hodin dopoledne, odjíždět bychom měli v 15:00 hodin. Nepotřebujeme obíhat památky, jen věž nechceme vynechat, Invalidovnu a snad Pantheon. Dále prosím, dokážete mi vyčíslit dálniční polatky na této trase tam i zpět? Moc předem děkuji. Iva.

Informace o parkování v Paříži najdete na Parking de Paris. U každého parkoviště najdete veškeré informace - cenu, otevírací dobu, spojení do centra atd. Dálniční varianta do Paříže je popsaná v odpovědi ze dne 13.02.2016, 11:11, mimo zpoplatněné úseky v odpovědi ze dne 25.04.2016, 22:45. Paříž zavedla ekologické plakety, kterých je celkem šest. Musí je mít povinně automobily i motorky. Platí to od 1.7.2016, do 30.9.2016 však platí určitá tolerance. Od října už bez plakety zaplatíte pokutu € 35,00, od ledna € 68,00. Ekologická plaketa stojí € 3,70. Veškeré informace najdete na Certificat Air. Plaketu je tam možné i zakoupit, k ceně je připočítáno poštovné.

# 29.08.2016, 09:43.
Máme v plánu cestu z České Lípy do Montpellieru, odtud do Verony a zpět do České Lípy. Nevíte, jak to orientačně vychází s mýtem? Trochu se mi ty úseky pletou a nedaří se mí dostat k nějaké konkrétní částce. Děkuji za odpověď. Petr.

Na trase z České Lípy do Montpellieru přes Německo a Francii zaplatíte na mýtném ve Francii € 55,20, na trase z Montpellieru přes Francouzskou a Italskou riviéru, Veronu a Brenner zaplatíte na mýtném ve Francii € 31,30, v Itálii € 56,00, za průjezd Brennerem € 9,00 a potřebujete také rakouskou desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80.

# 20.08.2016, 13:55.
Jedeme z Brna do Nice. Cestu jste již několikrát popsal přes Bregenz a Švýcarsko. Kde nejlépe tankovat? Je výhodné z Nice vyjíždět do Monaka, Antibes, Eze, Cannes a Mentonu autem, autobusem nebo vlakem? Pokud autem, kde nejlépe parkovat a za kolik? Pokud hromadnou dopravou, jak často jezdí, kde zjistím cenu jízdného? Děkuji. Ingrid.

Plnou nádrž dotankujte v Rakousku, z projížděšných zemí jsou tam aktuálně pohonné hmoty nejlevnější. Potom už tankujte až ve Francii. Otázky parkování najdete v odpovědích ze dne 07.06.2016, 18:35, 06.06.2016, 11:48. Doprava mezi uvedenými městy je vhodná vlaky - SNCF. Jízdní řády a tarify najdete na výše uvedených stránkách.

# 19.08.2016, 14:14.
Řehůřkovi, jsem ráda, že jsem objevila vaše stránky s cestovatelskými radami. Moc za ně děkuji. Prosím vás o doporučení a informace k naší plánované cestě do Francie, do Port Grimaud. Hodláme jet po trase: Praha - Rozvadov - Mnichov - Bregenz - Chur - Como - Milano - Tortona - Savona - Sanremo - Nice - Le Muy - Sainte Maxime - Port Grimaud a zpět pravděpodobně stejnou cestou. Plánujeme jet na téměř jeden zátah, pouze s jednou větší přibližně 4. hodinovou přestávkou na nějakém pěkném místě. Uvažujeme o Lago di Como. Prosím vás o informaci, kde na trase je možné čerpat LPG, když dojezdová vzdálenost našeho auta je přibližně 500 km. A pokud je něco, co bychom měli vědět, na co si máme dát pozor apod., budu ráda za každou radu. Předem velice děkuji. Jana.

Tankování si naplánujte podle mapy čerpacích stanic LPG na My LPG.

# 18.08.2016, 08:33.
Chci se zeptat. Plánuji okružní cestu Francií od severu na jih. Chci minout Paříž přes Orleans - Nantes - Bordeaux - Bayonne - Carcassonne - Avignon - Saint Tropez - Annecy. Zajímá mě, kolik přibližně zaplatím na mýtném a zda se tato cesta dá stihnout bez většího spěchu za deset dní z Prahy. Děkuji. Jan.

Saarbrücken - Orleans přes Troyes Vás přijde na € 30,60, Orleans - Nantes na € 31,10, Nantes - Bordeaux na € 25,00, Bordeaux - Bayonne na € 10,70, Bayonne - Carcassonne na € 27,20, Carcassonne - Avignon na € 18,80, Avignon - Saint-Tropez na € 13,90, Saint-Tropez - Annecy na € 23,20. Z Annecy po švýcarské hranice na € 7,30 a švýcarská roční dálniční známka na CHF 40,00. Jsou to ceny při maximálním využitím dálnice. To, zda to lze stihnout za 10 dní z Prahy Vám neodpovíme. Závisí to na Vašem itineráři. Trasa se dá objet za dva dny jen s odpočinkovými zastávkami a střídáním řidičů, ale i za měsíc v případě podrobného programu.

# 13.08.2016, 13:49.
Pane Řehůřku, chystáme se autem z Prahy do Francie do kempu na poloostrov Giens. Rádi bychom se Vás zeptali, jakou cestu byste doporučil. Chceme jet po dálnicích a chceme jet cestou nejlevnější. Německo - Francie nebo Rakousko - Itálie. Děkuji. Hana.

Viz naše odpověď ze dne 15.05.2016, 11:34.

# 11.08.2016, 11:20.
Chtěla bych se Vás zeptat, jak se nejlevněji a pohodlbě dostat z Brna na Azurové pobřeží. Chceme jet s přítelem v srpnu cestu po jižní Francii, chceme přespávat v autě, občas v kempech. Jde ve Francii přespávat v autech nebo je to zakázané jak například v Chorvatsku? Cestu chceme začínat v Monaku a postupovat po pobřeží kam to jen půjde, zpátky přes Alpy do České republiky. Děkuji. Sibora.

Doporučujeme se vyhnout Rakousku a jet přes Švýcarsko. Cesta je popsaná v odpovědi ze dne 08.03.2016, 22:11 včetně poplatků. Kempování ve volné přírodě a na veřejných prostranstvích je ve Francii, stejně jako téměř v celé Evropě zakázané.

# 04.08.2016, 08:07.
Chtěl bych se Vás zeptat, zda je možné využít oba tunely - Frejus, Mt. Blanc - mezi Itálií a Francií při jednom poplatku. Máme v plánu jedním tunelem cestu tam a druhým zpět. Děkuji za odpověď. Dušan.

Za každý tunel zaplatíte odpovídající poplatek zvlášť v plné výši.

# 03.08.2016, 22:40.
Pane Řehůřku, naše cesta o které jsem vás informoval v předchozím dotazu bude pokračovat následovně. Na základě Vašich dlouholetých zkušeností vás chci požádat o následující informace: 1. Kolik nás bude stát mýtné na cestě: Montpellier (Lattes) - Marseille, dále do La Pradet (kemp), další den Saint Tropez, Cannes, Antibes (kemp), následující den potom Nice a Monaco. Jedeme obytným autem. 2. Jak je to prosím ve Francii a hlavně ve městech jako je Montpellier, Marseille, Cannes, Nice s parkováním s obytnými auty? Musíme vyhledávat nějaké záchytné parkoviště, ze kterého bychom mohli podniknout výlety do těchto měst nebo lze parkovat někde vně města - běžná parkoviště, stání podél cest atd.? Co byste doporučil? 3. Budeme mít kola a plánujeme, že města projedeme na kolech. Jsou pro tyto výlety vhodné trasy po městech na kolech? 4. Jak je to prosím v těchto výše uvedených oblastech s kempy? Je nutné si kempy rezervovat nebo můžeme spoléhat na to, jak jsem se dočetl již v jiných diskuzních fórech, že je zde veliké množství kempů a vždy se najde možnost zakempovat s obytným vozem? 5. Dále se chci zeptat na velice zásadní věc, jak je to ve Francii, konkrétně v těchto výše uvedených oblastech s komunikací v angličtině? Mluvím plynule bohužel pouze anglicky a z toho, co jsem zaslechl, mám veliké obavy s dorozumíváním se v těchto oblastech. Jací vlastně Francouzi jsou co se týče anglicky mluvících turistů? Prosím o vaše zkušenosti a doporučení v tomto případě uvedeném. Předem vám moc děkuji za vaše odpovědi. S úctou Filip.

Montpellier - Marseille € 15,20, Marseille - La Pradet € 9,40, z La Pradet do Saint Tropez je cesta mimo dálnici, Saint Tropez - Cannes € 7,40, Cannes - Antibes je cesta mimo dálnici, Antibes - Nice € 1,20, Nice - Monaco € 3,50. Podél cest je to s parkováním kolem komunikací horší. Doporučujeme se podívat na stránku Camper Online - Area Sosta Camper, kde si parkovací místa, popř. i se službami můžete vyhledat. Cyklostezky jsou podél pobřeží, tzn. bez problému projedete např. z Antibes až do Nice, po městech se dá také projíždět na kolech, nicméně z praktických důvodů si centra měst vychutnáte nejlépe pěšky. Kempů je ve Francii hodně. Nicméně pro obytný automobil si místa doporučujeme vytipovat např. na výše uvedených stránkách nebo na stránkách Camping. Anglicky se domluvíte na standardních turistických místech - informační centra, hotely, kempy. Na vesnicích to bude horší. Pokud budete chtít poradit apod., oslovujte spíše mladší generaci.

# 03.08.2016, 22:33.
Hodlám jet s obytným automobilem Fiat Ducato - do 3,5 tuny, výška do 3 m - trasu z Brna do Bordeaux. Uvažuji, že pojedu přes Rakousko a Německo až do Francie - Mulhouse. Prosím o následující informace: 1. Jakou zvolit nejvhodnější trasu přes Francii, zda jet po dálnici nebo kombinovat dálnice a neplacené silnice. 2. Kolik by stála cesta pouze po dálnicích, kolik stojí pro uvedené vozidlo přibližně 100 km dálnice? Děkuji za odpověď a přeji vše dobré. Jaroslav.

Optimální trasa je uvedena v odpovědi ze dne 12.04.2016, 11:40. Mýtné pro obytný automobil na této trase je € 83,10. Je to kombinace trasy po dálnici a silnicích Nxx. Ná této trase stojí 100 km placené dálnice € 12,40.

# 01.08.2016, 22:56.
Chystáme se na cestu do Francie z městečka Annecy do Montpellier kolem Chambery A41, Bourgoin - Jallieu A43, Voreppe A48, dále potom okruhem přes Valence A49 a A7, Orange okolo Avignon s cílem přesněji do Lattes. Prosím vás o informaci, kolik budeme na trase platit poplatky. Jedeme obytným autem. Nedoporučujete raději jinou trasu? Předem vám moc děkuji za odpověď. Filip.

Poplatky jsou následující: Annecy - Chambery € 6,80, Chambery - Bourgoin-Jallieu € 9,90, Bourgoin-Jallieu - Voreppe € 6,70, Voreppe - Valence € 13,90, Valence - Orange € 11,80, Orange - Avignon € 2,50, Avignon - Lattes € 8,90. Ceny jsou uvedeny pro obytný automobil. Ceny jsou maximální, kratší vzdálenosti můžete jet samozřejmě po souběžných komunikacích, stejně tak i delší úseky po silnicích N.

# 28.07.2016, 21:48.
Měla bych na Vás otázku pane Řehůřku, chtěla bych s přítelem jet do Brestu. Poradil byste nám prosím nejlepší cestu? Spát chceme v autě, ale řešíme bezpečnost. Děkuji za odpověď. Eva.

Trasa mimo dálnici je uvedena v odpovědi ze dne 25.04.2016, 22:45 a po dálnici ze dne 30.03.2016, 12:32. Na trase Caen - Brest resp. Rennes - Brest se už mýtné neplatí.

# 26.07.2016, 22:29.
Mohu Vás poprosit o doporučení kempu nebo ubytování v penzionu na jednu noc v okolí Chamonix-Mont-Blanc, případně jiná doporučení? Rád bych následující den podnikl výlet lanovkou na Aiguille du Midi a potom pěšky k zubačce a svést se dolů. Výlet je v plánu brzy ráno. Děkuji. Radek.

Ubytování v Chamonix-Mont-Blanc je drahé. Najdete ho na Booking / Chamonix-Mont-Blanc. Z kempů je nejblíže k lanovce na Aiguille du Midi Camping Les Arolles, o kousek dál ale stále v blízkosti je Camping On The Island Des Barrats.

# 25.07.2016, 00:42.
Jedeme z Prahy do Nice na týden. Ctěli bychom jet přes Mnichov, Bolzano, Milano a Janov. Uměli byste mi říct, kolik by nás to vyšlo na dálniční poplatky a mýto v Rakousku a Itálii? Děkuji moc za odpověď. David.

Na této trase jsou následující poplatky: v Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00, na mýtném v Itálii € 56,00 a na mýtném ve Francii € 2,40. Celkem tedy za oba směry € 143,60 resp. € 152,40 při cestě na více jak 10 dnů. Levněji Vás to vyjde přes Švýcarsko: Mnichov - Bregenz - Chur - Como - Milano - Tortona a dále jako v předchozí variantě. V Rakousku se dá ten kousek dálnice objet přes Bregenz, ve Švýcarsku je potřeba roční dálniční známka v ceně CHF 40,00 (€ 36,80), na mýtném v Itálii se platí € 33,50 a ve Francii € 2,40. Celkem tedy za oba směry € 108,60, což je podstatně méně než při cestě přes Brenner.

# 22.07.2016, 22:25.
Děkujeme mnohokrát za hodnotné rady. Ještě snad, je nějaká pumpa cestou ve Francii? S pozdravem Daniel.

Sjeďte z dálnice kousek za Lyonem - exit 9 / Vienne. Přímo po 500 m je po levé straně čerpací stanice řetězce E. Leclerc. Měli by tam mít naftu za jednu z nejnižších cen. Provoz je nonstop. Odtud pojedete celou dobu podél řeky Rhona, až přibližně po šesti kilometrech uvidíte přes řeku dálniční most. Tady už budou směrovky na napojení na dálnici. Chvíli po napojení je už mýtná brána přímo na dálnici.

# 19.07.2016, 12:57.
Ráda bych se zeptala na místní dopravu z Marseille do Cassis a zase zpět. Děkuji. Lenka.

Z Marseille Vás do Cassic dopraví vlak SNCF TER za necelých 20 minut a € 5,30.

# 18.07.2016, 18:05.
Za týden vyrážíme na jih Francie do Mentonu. Jakou byste nám doporučili nejekonomičtější cestu? Děkuji. Lukáš.

Neuvádíte odkud vyjíždíte, není tedy možné přesně odpovědět. Obecně nejlevnější cesta vychází přes Švýcarsko za předpokladu, že se budete stejnou cestou vracet zpět. Trasy jsou popsané a vyčíslené v našich otázkách a odpovědích.

# 17.07.2016, 22:17.
Pane Řehůřku, tak jsem již týden doma z naší dovolené ve Francii. Cestovali jsme po dálnici, přesně jak jste nám navrhnul. Cesta byla naprosto skvělá. Celou dobu z Jihlavy až do Avignonu po dálnici a přibližně 38 km do Goultu po výborné silnici. Nakonec jsme to jeli najednou a to i z toho důvodu, že jsme s manželkou oba řidiči a vždy přibližně po třech hodinách jízdy jsme se střídali. Doba cesty byla 19 hodin a z toho samotná jízda 15 hodin. Zbytek byl na odpočinek. Vzdálenost nám ukázal tachometr 1436 km z domu až k hotelu. Jeli jsme to na noc ze soboty na neděli. Odjezd byl v 19:30 hodin. Dálnice po celou dobu byla velmi dobře průjezdná, takřka bez kamionů v České republice. V Německu a ve Francii úplně bez kamionů. Dálnice v Německu je tříproudá ve výborném stavu, ve Francii čtyřproudá ve vynikajícím stavu. Silnice označené D a N rovněž ve velmi dobrém stavu bez děr nebo záplat jako u nás. Značení směru rovněž velmi dobré. Dálkové, vždy nad vámi, již z velké vzdálenosti čitelné, místní značení vlevo ze strany řidiče, ale rovněž velmi přehledné. Palivo jsme doplňovali na čerpačkách 24/24 - Totalu, Shellu, Eni, U-utilitti. Všechny bezobslužné i ve dne. Platba platební kartou. Litr naturalu nejlevnější na U-utilitti a to € 1,30. Jinak až € 1,50 za litr. Zkrátka dobře, přímo výborně se nám tam jezdilo. Najeli jsme dohromady 3700 km za 12 dnů. Jezdili jsme jenom na mapu - od Michelin France autoatlas pro rok 2016, neboť se nám při výjezdu z domu navigace zasekla a už nebyl čas jí opravovat. Po cestě jsme jenom v Lyonu přehlédli značení na Marseille o najeli na souběžnou dálnici směr Milano. To jsem zjistil hned a tak ještě na vnějším okruhu kolem města se mi podařilo vyjet a vrátit se, tak asi 12 až 14 km jsem si zajel. Mýto jsme platili následně: od Mulhouse € 2,40, potom do Lyonu € 28,40, z Lyonu do Avignonu rovněž € 28,40. Zpět: z Avignonu do Lyonu € 19.80, v Lyonu ve městě € 2,00, z Lyonu do Belfourt € 28,40 a v Mulhouse € 2,80. Dohromady tedy € 112,20. Platba vždy hotově. Ale i tak to stálo za to. Místo pobytu krásné. Vybrali jsme si tuto část Provence, neboť jsme chtěli vidět památky, seznámit se s krajinou a ochutnat místní vína. Vše se nám zdařilo bez nejmenších problémů. Francie je nádherná země a i přes všechny události i té z tohoto čtvrtku je dobré jí navštívit a poznávat. Budeme dlouho vzpomínat, jak na místní lidi, tak na všechno co jsme tam prožili. Děkujeme Vám ještě jednou za rady. Zdravíme. Naďa a Mirek z Hlávkova na Vysočině.

Moc Vám děkujeme za cenné informace.

# 14.07.2016, 10:52.
Pane Řehůřku, již jste nám před dvěma roky poradil s cestou na Sicílii, za což Vám srdečně děkujeme a proto jsem byl velice potěšen, když jsem zjistil, že podobné poradní fórum máte i ohledně Francie, kam se chystáme 19.8.2016 na dovolenou na poloostrov Giens. Po prostudování nějakých jíž zodpovězených otázek ve Vašem fóru, bych chtěl cestou minout Rakousko a Švýcarsko, z důvodu dálničních známek. Vyjíždíme z Ústí nad Labem, takže přes Německo a potom Francii zajíždím k cíli nějakých 100 km. Můžete tedy poradit optimální cestu a případně kolik budou stát dálniční poplatky? Dále jste nám poradil i kde tankovat cestou na Sicílii, máte i přes Německo a Francii nějaký tip? Musím tankovat přibližně každých 700 km. Co cena nafty? Alkoholtester je opravdu povinný nebo jde o fámu? Vesty pro všechny mám již z Itálie. Jaká je potom, je-li nějaká, tolerance alkoholu v krvi v průběhu dovolené? Mohu pivo u večeře nebo je 0, jako v Čechách? Vezeme kola, prý je poloostrov Giens protkaný cyklostezkami. Jak je to s helmami? Povinné nebo kdo jak chce nebo jen děti? Poradíte, která místa v okolí rozhodně navštívit? A poslední, co nákupy potravin? Vyplatí se hledat nějaký obchodní řetězec nebo jsou ceny podobné na trzích a v místních obchodech? Když řetězec, který je prosím nejrozšířenější nebo nejdostupnější? S pozdravem a děkuji. Daniel.

V tomto případě je Vaše optimální trasa následující: Ústí nad Labem - Most - Chomutov - Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - A9 - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Lyon - Valence - Avignon - Aix en Provence - Toulon - Hyeres - Giens. V Německu se dálnice neplatí a ve Francii zaplatíte na mýtném € 62,50. Celkem tedy € 125,00. V prvním úseku bychom volili sice o necelých 50 km delší, ale podstatně pohodlnější trasu přes Drážďany. Jeli jsme tento úsek dvakrát minulý týden a dálnice byla naprosto v pohodě. Nafta je levnější v Německu než ve Francii. Doporučujeme tankovat mimo dálnice, je to levnější. Konkrétní tip: ÖMV Ringsheim, Herbolzheimer Str. 1. Otevřeno mají nonstop a cena nafty je € 1,069. Alkohol tester nebyl fáma, ale v současné době už toto nařízení neplatí. Ve Francii bývala tolerance alkoholu půl promile. Nicméně doporučujeme alkohol před plánovanou jízdou nepít. Kolo by mělo být vybaveno: přední a zadní brzdou, žlutým nebo bílým světlem vpředu, červeným světlem vzadu, zvonkem, odrazkami. Při cestě v noci nebo za špatné viditelnosti mimo město musíte mít reflexní vestu. Podle našich informací přilby nejsou povinné. My bychom však o variantě bez přilby ani neuvažovali. Za návštěvu určitě stojí městečko Hyeres. Vypravte se také do Toulonu. Kromě historického centra a přístavu doporučujeme vyjet lanovkou na Mont Faron. Zajímavé jsou také Zlaté ostrovy. Každý je jiný. Porquellos nabízí historii, Port-Cros národní park a Ile du Lévant nudisty. Ovoce a zeleninu doporučujeme kupovat na trzích, ostatní potraviny v supermarketech. V Hyeres jsou zastoupeny 8 a Huit, v severovýchodní části je velký Intermarche. V oblasti kolem La Garde a La Valette je významně zastoupený Lidl.