FRANCIE 2014

Francie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Francie 2014

Pokud je Francie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2014. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Francie autem, autobusem, vlakem i letadlem, o výši dálničních poplatků, o městské hromadné dopravě, o přímořských letoviscích, o horských střediscích, o histroických městech, o vstupenách, o ubytování, o stravování, o zábavě, o tipech na výlety a najdete zde také mnoho dalších informací o Francii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 24.08.2014, 19:17.
Náhodou jsem narazil na Vaše zajímavé stránky a dovoluji si Vás požádat o radu. Máme pobyt v Calella ve Španělsku a pojedeme autem s tím, že chceme projet zajímavá místa ve Francii. Do Calelly bychom měli dorazit 13.9. kolem oběda. Jsme ze severu a první noc plánujeme strávit v Rozvadově, což je od nás 300 km, které jako když najdeme. Původně jsme chtěli do Dunkirque a po pobřeží do La Rochelle a pak středem na druhou stranu. To je ale časově nereálné, necháme si to na samostatný výlet. Z Rozvadova odjíždíme nejpozději 9.9. brzy ráno. Pokud by to nestačilo, pak jsme připraveni vyrazit od nás již v sobotu 6.9. nebo v neděli 7.9. brzy ráno s tím, že dojedeme na nocleh co nejdále. Z Rozvadova chceme pokračovat na Mulhouse, Strasbourg a vinnou stezku po Colmar máme již projetu, dále Besancon, Beaune, a pak přes Lyon, nebo Saint Pourcan sur Sioule do Clermont Ferrand, dále Millau, Albi, Tolouse, přes Carcassone buď Narbonne, Perpignan, Calella, nebo přes hory na Foix, Puixcerda, Calella. V bedekrech jsme si našli nějaká místa po trase, ale jsem přesvědčen, že Vy byste nám mohl poradit co navštívit, třeba i s odbočením z plánované trasy, nebo i s její změnou. Nechceme jet od noclehu k noclehu, ale něco si po cestě prohlédnout. Cestu po východním Azurovém pobřeží včetně Marseille, Avignon a Montpellier máme projetu, jakož i z Belgie do Paříže a pak od La Rochelle do Biaritzu a přes hory do Andorry a Perpignanu. Noclehy chceme řešit na trase podle potřeby. Vaše zkušenosti a rady i v této oblasti by nám určitě pomohly. Zpět pojedeme nejkratší cestou s jedním, max. dvěma noclehy. Děkuji předem. Miroslav.

Vaše požadavky jsou nad rámec námi poskytované služby zdarma. Bohužel není v našich časových možnostech dopodrobna plánovat poznávací dovolenou, kam jet, co navštívit, kde přespat atd. Omlouváme se.

# 23.06.2014, 13:53.
Měl bych na Vás prosbu. 4.7.2014 plánuji cestu autem do Francie do Cavalaire sur Mer. Rád bych Vás požádal o radu, kterou vhodnou trasou jet do této oblasti. A kolik zaplatím na poplatcích cestou? Již jsem si plán cesty vytvořil, jen nevím, zda nebude nějaká trasa lepší, rychlejší a levnější? Moje plánovaná trasa: přes Německo, Švýcarsko, Itálii do Francie. Přes Mnichov, Memmingen, Vaduz, Milano, Genovu, Nice. Moc vám děkuji za odpověď. David.

Ano, tato trasa vychází poplatkové i vzdálenostně nejlépe. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku ten kousek dálnice objeďte mimo dálnici. Po zrušení Korridor Vignette byste potřeboval na těch pár kilometrů plnohodnotnou dálniční známku. Ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00, na mýtném v Itálii zaplatíte € 32,90 a na mýtném ve Francii € 11,60. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši, švýcarskou dálniční známku už samozřejmě neplatíte.

# 19.06.2014, 20:05.
Mám dotaz týkající se vaší níže uvedené odpovědi. Chystám se jet autem z Prahy do Nice a rád bych si zvolil levnější trasu z tras možných. Ve vaší odpovědi ze dne 03.02.2010, 14:35 plyne výhodnost vámi uváděné trasy. Avšak, součet jednotlivých vámi uváděných poplatků činí € 62,30, resp. v obou směrech € 124,60, nikoli vámi uváděných € 97,60. Čili obě trasy jsou nákladově prakticky totožné, nebo je to jinak? S pozdravem a díky za informace. Miloslav.

Je to správně. Logické je, že když si zakoupíte Švýcarskou roční dálniční známku v ceně CHF 40,00, už ji vzhledem k její platnosti při cestě zpět nekupujete. To je ten rozdíl v ceně. Současně upozorňujeme, že v úseku, kde se dříve aplikovala Korridor Vignette, byl dokončen tunel a z toho důvodu tato byla zrušena a je třeba mít standardní rakouskou dálniční známku. Ten kousek do Švýcarska je však možné objet mimo dálnici. Uvedené ceny ve Vámi zmiňované odpovědi ze dne 03.02.2010, 14:35 jsou aktuální k datu vydání odpovědi.

# 17.01.2014, 15:57.
Vážený pane Řehůřku, v prvé řadě dovolte, abych ocenil Vaši práci, co se webových stránek týče. Narazil jsem na ně zcela náhodou a fascinuje mě, kolik práce a nasazení je někdo ochoten věnovat ostatním lidem, aby jim usnadnil, zpříjemnil, zprostředkoval dovolenou nebo jen cestu za něčím příjemným. No a v druhé řadě bych se rád připojil, pokud to lze, mezi žadatele o radu, jak nejlépe dojet. Příští týden vyrážíme do francouzského lyžařského střediska Risoul / Vars, konkrétně do Vars. Můžete mi, prosím, poradit, kudy jet, čemu se vyhnout, kolik se kde platí apod. Děkuji za Váš čas a ochotu. S pozdravem Viktor.

Vaše optimální trasa je následující: Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Memmingen - Bregenz - Chur - Lugano - Como - Milano - Torino - Oulx - Briancon - Risoul - Vars. V Německu se dálnice neplatí. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,50 a ve Švýcarsku roční dálniční známku v ceně CHF 40,00. V Itálii zaplatíte na mýtném € 32,90. Ve Francii by už další poplatky být neměly. Pokud nechcete platit za ten kousek dálnice v Rakousku dálniční známku, můžete sjet před hranicemi z dálnice a do Švýcarska přejet mimo dálnici. Dříve tam měli Korridor Vignette v ceně € 2,00, tu bohužel zrušili. Je to z důvodu nového tunelu, který je v ceně známky. Dále si dejte pozor u Milána, abyste najel správně na A4, je to tam dost komplikované. Nepsal jste, odkud jedete. V případě že jedete z Moravy, pak je lepší jet přes Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Mestre - Verona - Milano a dále jako v předchozí variantě. V Rakousku platíte známku a v Itálii mýtné € 63,80. Stejná výše mýtného je v obou případech i při cestě zpět. Známky se platí samozřejmě jen jednou.

# 16.01.2014, 08:51.
Dovoluji si Vám napsat. Našla jsem na Vašich stránkách spoustu informací o cestách do Francie. Letos se s rodinou chystáme do Antibes, potřebovala bych rady na cestu, pokud to bude možné. Jedeme se dvěma dětmi 6 a 15 let a řídí jen manžel. Prosím o návrh optimální trasy z Ostravy, chtěli bychom jet na jeden zátah. Kolik asi mám počítat peněz na poplatky na dálnicích a čemu se na trase raději vyhnout (zácpy apod.)? Kde by bylo vhodné na trase zastavit a udělat příjemnou větší přestávku. Velice Vám děkuji. Gabriela.

Vaše optimální trasa je následující: Ostrava - Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Verona - Brescia - Cremona - Piacenza - Savona - Imperia - Nice - sjez Villeneuve Loubet - Antibes. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku, v Itálii zaplatíte na mýtném € 62,60 a ve Francii na mýtném € 4,60. Při cestě zpět jsou stejné poplatky. Tip na úsporu najdete v našem Cestovatelově blogu. Přestávky jsou individuální. Naplánujte si je podle řidičských schopností. Určitě by doba jízdy neměla přesáhnout 4 hodiny a ke konci tento čas zkraťe i na polovinu.