CHORVATSKO 2018

Chorvatsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Chorvatsko 2018

Pokud je Chorvatsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2018. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Chorvatska, o poplatcích na dálnicích, o ubytování v Chorvatsku, o výletech do národních parků a zajímavých měst, o plážích, o obchodech a restauracích a najdete zde také mnoho dalších informací o Chorvatsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 03.09.2018, 21:58.
Dá se ještě projet Slovinskem po staré silnici nebo už je dálnice hotová až na hraniční přechod Macelj? Děkuji za informace. Eva.

Dálnice ještě hotová není, oficiální termín otevření je 5.1.2019, nicméně se předpokládá dřívější termín otevření. Na starou silnici se dá najet až kus za Podlehnik. Znázorněno je to na interaktivní mapě.

# 30.08.2018, 02:18.
2.9. jedeme na noc z Prahy na Hvar. Chtěli bychom vyzkoušet trasu přes Slovensko a Maďarsko, ale jeli bychom ji poprvé a nejsme si jisti, zda se začátkem září tato trasa vyplatí - kolony, zdržení na hranicích - oproti klasické trase přes Rakousko, kterou známe. Pokud si myslíte, že ano, kterou variantu cesty přes Maďarsko byste doporučil, aby byla co nejplynulejší? Počítáme se zakoupením slovenské i maďarské dálniční známky. Děkuji mnohokrát za odpověď. Pavel.

Pokud si zakoupíte maďarskou dálniční známku, potom nemá význam jet jinudy než po dálnici, tj. zajíždět na Budapešť. Běžně doporučujeme trasu mimo dálnici: Csorna - Szombathely - Zalaegerszeg - Nagykanizsa - Letenye. I na této trase můžete po Szombathely jet po dálnici, ale oproti celkové trase po dálnici je to nevýhodné. Nicméně ve Vašem termínu bychom volili standardní trasu přes Rakousko a Slovinsko. Velkou Vaší výhodou je také znalost této trasy.

# 07.08.2018, 10:11.
Tímto bych Vás chtěl požádat o radu. V noci z 26. na 27.8. vyrážíme z Brna na přibližně 10 dnů na poloostrov Pelješac. Chtěli bychom jet přes Slovensko a Maďarsko. Máte nějaké zkušenosti s maďarskou elektronickou dalniční známkou? Je lepší jet po dálnici až do Budapešti nebo je vhodnější zvolit kratší trasu pod Györ? Je nějaké místo, které je lepší objet? Ve kterých státech je výhodné tankovat naftu? Předem děkuji za odpovědi. Přeji příjemný den. Rudolf.

Elektronická dálniční známka se začíná stávat standardem. Po Slovensku a Maďarsku ji volitelně zavedlo i Rakousko. Maďarskou dálniční známku nejlépe zakoupíte online přes Ematrica. Na místě potom na hraničních přechodech nebo čerpacích stanicích. Informace o maďarských dálnicích najdete na Nemzetiutdij.hu. Při cestě do Chorvatska přes Maďarsko, se dálniční známka vyplatí pouze trasou přes Budapešť. Jiné alternativy, včetně standardní trasy přes Csorna, Zalaegerszeg a Nagykanisza, vedou mimo dálnici nebo minimálně po dálnici. Časově je cesta přes Budapešť přibližně stejná, maximálně ztratíte půl hodiny, vzdálenostně najdete maximálně o 90 km více.

# 01.08.2018, 14:43.
První týden v září jedeme na Istrii, trasou České Budějovice - Salzburg - Villach - Lublaň. Nemáte případně informace o nějakých komplikacích na této trase? Děkuji. Eva.

Aktuální dopravní informace najdete v odkazech uvedených v odpovědi ze dne 19.07.2017, 20:17.

# 30.07.2018, 17:19.
Chtěla bych se zeptat. Jedeme ke konci srpna od 25.8. do 1.9. do kempu Bijela Uvala Poreč a nevíme, která cesta bude pro nás nejlepší. Odjíždíme z Pardubic. A také by mě zajímaly veškeré poplatky a zda je nutné koupit dvě dálniční známky do Slovinska. Děkuji. Lucie.

Vaše optimální trasa je následující: Pardubice - Žďár nad Sázavou - Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Ljubljana - Koper - Dragonja - sjezd Višnjan - Poreč. Informace o poplatcích jsou uvedeny v odpovědi ze dne 15.06.2018, 10:30. Na Vaší trase nebudete platit uvedené poplatky za dva rakouské tunely. Ostatní poplatky jsou stejné.

# 30.07.2018, 17:17.
Ráda bych se informovala na trasu. Pojedeme poprvé autem do Chorvatska, přesněji řečeno z Karlových Varů do Kaštel Štafilič. Poraďte prosím nejlepší trasu. Děkuji. Marcela.

Vaše optimální trasa je následující: Karlovy Vary - Cheb - Marktredvitz - Regensburg - Passau - Wels - Graz - Maribor - Záhřeb - Bosiljevo - A1 - sjezd Prgomet - Kaštel Štafilič. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 5,50, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 9,00, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00, na mýtném v Chorvatsku zaplatíte v prvním úseku HRK 48,00 a ve druhém úseku HRK 186,00. To samé při cestě zpět. Pokud jedete na více jak 7 dní, kupte si na cestu měsíční slovinskou dálniční známku v ceně € 30,00, pokud jedete na více jak 10 dní, kupte si druhou rakouskou dálniční známku na cestu zpět. Dvě jsou levnější než jedna dvouměsíční.

# 30.07.2018, 13:17.
Jedu s rodinou poprvé do Chorvatska do Baška Voda. Odjezd máme 12.8.2018 z Plzně. Plánuji vyjet v noci z 11. na 12.8. Prosím o radu, kudy ideálně jet a čemu se ideálně vyhnout. Jak je to s tunely po cestě? Četl jsem o uzavírkách ve Slovinsku. Děkuji. Roman.

Vaše optimální trasa je následující: Plzeň - Furt im Wald - Cham - Steinach A3 - Passau - Wels - Graz - Maribor - Záhřeb - Bosiljevo - A1 - sjezd Zagvozd - Baška Voda. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 5,50, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 9,00, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00, na mýtném v Chorvatsku zaplatíte v prvním úseku HRK 48,00 a ve druhém úseku HRK 225,00. To samé při cestě zpět. Pokud jedete na více jak 7 dní, kupte si na cestu měsíční slovinskou dálniční známku v ceně € 30,00, pokud jedete na více jak 10 dní, kupte si druhou rakouskou dálniční známku na cestu zpět. Dvě jsou levnější než jedna dvouměsíční. Dopravním komplikacím z důvodu výstavby se nevyhnete, staví se všude. Každopádně jedete ze soboty na neděli, což je termín, ve kterém by výrazně neměly komplikovat dopravu velké přesuny turistů.

# 26.07.2018, 15:27.
Za dva týdny 11.8. vyrážíme z Kladna na týden do chorvatské Kaštely. Jakou trasu doporučujete? Přes Rakousko a Slovinsko, nebo spíše přes Slovensko a Maďarsko? Děkuji za odpověď. Jaroslav.

Vaše optimální trasa je následující: Kladno - Praha - České Budějovice - Linz - A1 - A9 - Graz - Maribor - Záhřeb - Bosiljevo - A1 - sjezd Prgomet - Kaštela. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 5,50, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 9,00, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00, na mýtném v Chorvatsku zaplatíte v prvním úseku HRK 48,00 a ve druhém úseku HRK 186,00. To samé při cestě zpět. Pokud jedete na více jak 7 dní, kupte si na cestu měsíční slovinskou dálniční známku v ceně € 30,00, pokud jedete na více jak 10 dní, kupte si druhou rakouskou dálniční známku na cestu zpět. Dvě jsou levnější než jedna dvouměsíční. Přes Slovensko a Maďarsko bychom nejeli. Váš termín už není ten nejhorší. Pokud vyjedete co nejdříve, mělo by to proběhnou jen s menšími zdrženími. Alternativou je trasa přes Brno a Vídeň, v tomto případě odpadnou poplatky za dva rakouské tunely.

# 25.07.2018, 21:54.
Vážení Řehůřkovi, moc děkuji za pomoc při plánování cesty do Drenje, odkud jsme se před pár dny vrátili. Jeli jsme podle Vás přes Črni Kal - Buzet - Lupoglav - Labin - Drenje. U Lupohlavu se pracuje na silnici, tak se jede přibližně 1 km po prašné šotolině. Tak ať se řidiči co tam pojedou nevyděsí. Pro lidi, kteří mají rádi klidnou dovolenou, doporučuji dosud masovým turismem nepolíbenou část Istrie - Drenje a Ravni, kde je nádherné moře, klidné ubytování. V Ravni se jede autem až k pláži. Pro ty, kteří mají rádi po koupání zábavu, doporučuji návštěvu staré části Labinu a Rabac, který nabízí na promenádě Lungo Mare večerní zábavu pro celou rodinu. Milan.

Děkujeme za zprávu.

# 18.07.2018, 18:31.
Chci se zeptat, zda se to nedá pořídit levněji. Jan.

Vždy je možné někde ušetřit. V tomto případě cestou mimo dálnice. Připravte se však na hodně náročnou cestu - jak časově, tak řidičsky.

# 17.07.2018, 11:39.
Potřeboval bych poradit. V srpnu jedeme na dovolenou trasu Praha - Peschiera - Duga Uvala Istrie - Praha, termín od 10.8. do 23.8. Potřeboval bych zjistit ideální trasu a poplatky. Děkuji. Jan.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Peschiera del Garda. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 18,20. Následuje trasa Peschiera del Garda - Padova - Terst - Koper - Dragonja - A9 - sjezd Vodnjan sjever - Vodnjan - Marčana - Plaža Duga Uvala. V Itálii zaplatíte na mýtném € 21,00, ve Slovinsku potřebujete měsíční dálniční známku v ceně € 30,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 42,00. Cesta zpět je následující: Plaža Duga Uvala - Marčana - Vodnjan - nájezd Vodnjan sjever - A9 - Dragonja - Koper -Ljubljana - Maribor - Graz - Vídeň - Brno - Praha. V Chortvatsku zaplatíte na mýtném HRK 42,00, ve Slovinsku využijete dálniční známku a v Rakousku potřebujete druhou desetidenní dálniční známku (dvě jsou levnější než jedna dvouměsíční). Varianta z Ljubljana na Villach a Salzburg přídává poplatky za tunel Karawanken ve výši € 7,20 + tauernské ve výši € 11,50, varianta z Graz na Linz přidává poplatky za tunel Gleinalm ve výši € 9,00 a Bosruck ve výši € 5,50.

# 16.07.2018, 14:13.
6.8. odjíždíme autem na 14. denní dovolenou Praha - Rabac - Lago di Garda. Proto by mě zajímala optimální trasa a poplatky s tím spojené. Odpověď pošlete na e-mail. Děkuji. Jan.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Záhřeb - Bosiljevo - A1 - Mali Prolog - Ploče - Gradac. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, ve Slovinsku týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte v prvním úseku HRK 48,00 a ve druhém úseku HRK 257,00. Následuje trasa zpět stejná až po Bosiljevo, odtud pokračujte na Rijeka - Rupa - Kozina - Terst - Palmanova - Padova - Peschiera del Garda. V Chorvatsku zaplatíte na mýtném v prvním úseku HRK 264,00 a ve druhém úseku HRK € 9,00. V Itálii potom € 21,00. Následuje trasa Lago di Garda Nord / Rovereto Sud - Brenner - Innsbruck - Mnichov - Regensburg - Rozvadov - Praha. V Itálii zaplatíte na mýtném € 12,80, za průjezd Brennerem € 9,50 a v Rakousku si kupte druhou desetidenní dálniční známku. Dvě jsou levnější než jedna dvouměsíční. V prvním úseku můžete jet na České Budějovice, Linz a po A9 na Graz, je to ale spojeno s poplatky za tunely ve výši € 5,50 a € 9,00.

# 11.07.2018, 10:22.
Děkuji za odpověď. Manželovi se přes Maďarsko moc nechce, má naučenou cestu přes Vídeň. Jezdil s jinou rodinou. Dá se tato cesta realizovat i s tím mým strachem z tunelů? Krátké do 500 m snad zvládnu. Děkuji za odpověď. Hezký zbytek dne. Lenka.

Ptala jste se na cestu bez tunelů. Pokud Vám nedělají problémy tunely do 500 metrů, tedy i ty vídeňské, potom můžete jet přes Rakousko a dlouhým tunelům v Chorvatsku se vyhnout trasou, kterou jsme Vám uvedli.

# 06.07.2018, 11:18.
Děkuji velice za odpověď. Bohužel však aktuální informace z roku 2017, na kterou mě odkazujete, nebude určitě aktuální. Miroslav.

Dostal jste odkaz na odpověď, ve které jsou přímé odkazy na servery, které poskytují aktuální dopravní informace ve všech zemích, kterými budete projíždět. Jedná se o uznávané oficiální servery v daných zemích, které byly, jsou a budou v provozu.

# 06.07.2018, 08:01.
Prosím o sdělení aktuálních uzavírek na trase Domažlice - Straubing - Salzurg - Villach - Ljubljana - Postojna - Rijeka a o doporučené objížďky. Děkuji. Miroslav.

Viz naše odpověď ze dne 19.07.2017, 20:17

# 05.07.2018, 22:42.
Mám k Vám velikou prosbu. 28.7. jedeme do Omiše. Jelikož trpím klaustrofobií, chtěla bych se zeptat, zda existuje cesta bez tunelů? Děkuji. Hezký večer. Lenka.

V tomto případě Vám nezbývá nic jiného, než cestovat přes Maďarsko a v Chorvatsku se vydat od Karlovace po silnici č. 42 přes Plitvická jezera a dále po č. 1 až do Splitu. Po cestě jsou jen krátné tunely (za maďarskými hranicemi a u Splitu. Ty je možné ale také objet. Je třeba si cestu podrobně naplánovat a podrobně projet podle mapy.

# 03.07.2018, 15:53.
Chtěla bych se Vás zeptat na optimální trasu a poplatky s ní spojené. Vyjíždíme z Chebu a jedeme směr Šibenik - Zablače. Cestu plánujeme v polovině srpna. Děkuji. Iva.

Vaše optimální trasa je následující: Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Passau - Wels - Graz - Maribor - Záhřeb - Bosiljevo - sjezd Šibenik - Camping Zablace. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 5,50, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 9,00, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte v prvním úseku HRK 48,00 a ve druhém úseku HRK 169,00. To samé při cestě zpět. Pokud jedete na víc jak 7 dní, potřebujete ve Slovinsku měsíční dálniční známku v ceně € 30,00, pokud jedete na více jak 10 dní, kupte si druhou rakouskou desetidenní dálniční známku na cestu zpět. Dvě jsou levnější než jedna dvouměsíční.

# 29.06.2018, 15:42.
20.7.2018 večer odjíždíme do Rabacu. Trasa Mikulov - Vídeň - Graz - Maribor - Lublaň. Je lepší sjet ze slovinské dálníce na sjezd Kozina - Matulji - po 66 po pobřeží do Rabac, nabo sjezd Crni Kal - Buzet. Jak dál z Buzetu? Děkuji za odpověď. Bernard.

My bychom sjeli až na Crni Kal a pokračovali na Buzet a Lupoglav. Úsek mezi Lupoglav a Vranja bychom volili po dálnici, v tomto úseku je komunikace mimo dálnici hodně úzká a jen pro osobní vozidla. Následně po silnici 500 do Labin a odtud do Rabac. Je to podle našeho názoru lepší řešení než jet po pobřežní silnici.

# 27.06.2018, 15:51.
Ráda bych se zeptala na cestu do Chorvatska, konkrétně na ostrov Brač. Vyjíždět budeme v sobotu 7.7. z Domažlic. Jakou prosím doporučujete ideální trasu? Trajektovat se budeme zřejmě ze Splitu. Máte prosím informace o možnosti využití lodního taxi z Brače na Hvar, případně na jiné ostrovy v okolí? Děkuji vám předem za vaši odpověď. Lenka.

Vaše optimální trasa je následující: Domažlice - Furth - Cham - Steinach - A3 - Passau - Wels - A9 - Graz - Maribor - Záhřeb - Bosiljevo - A1 - sjezd Dugopolje - Split - Supetar. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd tunelu Bosruck zaplatíte € 5,50, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 9,00, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00, v Chorvatsku zaplatíte na mýtném v prvním úseku HRK 48,00 a ve druhém úseku HRK 200,00. To samé při cestě zpět. Pokud jedete na více jak 7 dní, potřebujete ve Slovinsku měsíční dálniční známku v ceně € 30,00, pokud jedete na více jak 10 dní, kupte si druhou rakouskou dálniční známku. Je to levnější než jedna dvouměsíční. Trajekt se platí podle počtu osob a typu automobilu. Za automobil do délky 5 metrů, dva dospělé a dvě děti do 12. let zaplatíte HRK 253,00. To samé zpět. Pokud se chcete vyhnout úseku na slovinsko - chorvatské hranici a Záhřebu, můžete jet na Salzburg - Villach - Ljubljana - Novo Mesto. Kromě dálničních známek zaplatíte za průjezd tauernskými tunely ve výši € 11,50 a tunelem Karawanken ve výši € 7,20. V Chorvatsku potom na mýtném HRK 173,00. Informace o lodním taxi nemáme.

# 27.06.2018, 04:10.
Chci se zeptat na nejlepší cestu Brno - Rovinj. Jedeme 1.7.2018 ráno a již několik týdnů navigace Waze ukazovala cestu přes Rakousko a Slovinsko a poslední dva dny ukazuje delší přes Slovensko, Maďarsko a Slovinsko. Děkuji za odpověď. Aleš.

V neděli by už měl ten nápor turistů směřujících do Itálie a Chorvatska výrazně polevit. Doporučujeme standardní trasu: Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Ljubljana - Koper - Dragonja - sjezd Kanfanar - Rovinj. V úvodu doporučujeme trasu po D2 do Břeclavi a odtud přes Poštornou, Reintal a Grosskrut k dálnici A5. U Drasenhofenu probíhá výstavba obchvatu a tvoří se tam kolony.

# 25.06.2018, 21:53.
Odjíždíme do Chorvatska na ostrov Pag 27.7.2018 v 17:00 hodin. V plánu máme trasu: Jindřichův Hradec, Nová Bystřice, Krems an der Donau, St. Pölten, Bad Vöslau, Gratz, Maribor, Ljublana, Novo Město, Metlika, A1, Žluta Lokva, Senj, Prizna, trajektem na ostrov Pag. Můžete mi prosím říci Váš názor? Vyhneme se zácpám? Na Vaše doporučení, které jsem se někde zde dočetla, chceme tankovat u ČS v Leibnitzu A. Stále platí, že je zde nejlevnější benzín v okolí? Prodávají zde slovinskou dálniční známku? Mohu ji zde zaplatit platební kartou? Děkuji za odpovědi. Pavlína.

Je to nejhorší termín o prázdninách z pohledu dopravních zácp. Riziko touto trasou významně eliminujete, nicméně se mu zcela nevyhnete. Kritické úseky jsou Graz - Maribor a na chorvatské dálnici. Pohonné hmoty na čerpací stanici Eni v Gralla jsou určitě výrazně levnější než na dálnici. Je možné, že v okolí natankujete někde o něco levněji, ale nebude to významný rozdíl. Výhodou čerpací stanice Eni je bezprostřední blízkost sjezdu a nájezdu na dálnici, platba probíhá standardním způsobem a přijímají běžné platební karty. Pohonné hmoty i slovinskou dálniční známku tam zaplatíte bez problému kartou. Více o čerpací stanici se dočtete v článku A-SLO hranice nabízí slevu.

# 23.06.2018, 14:35.
Prosím o radu. Chystáme se poprvé do Chorvatska - ostrov Vir. Termín máme od 28.6. do 13.7.2018. Jaký byste volil čas na cestu a kudy jet - Maďarsko nebo Rakousko? Budeme vyjíždět z Hodonína. A rádi bychom možná udělali přestávku i na Plitvických jezerech. Děkuji. Tomáš.

Vzhledem k tomu, že jedete minimálně den před tím kritickým termínem z 29. na 30.6.2018, doporučujeme klasickou trasu: Hodonín - Břeclav - Reintal - Grosskrut - Vídeň - Graz - Maribor - Záhřeb - sjezd Karlovac - Slunj - Plitvická jezera - nájezd Gornja Ploča - sjezd Zadar 1 - Murvica - Vir. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, ve Slovinsku týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte v prvním úseku HRK 48,00, ve druhém úseku HRK 21,00 a ve třetím úseku HRK 26,00. Při cestě zpět celou trasu po dálnici zaplatíte v Chorvatsku v prvním úseku HRK 134,00 a ve druhém úseku HRK 48,00. Pokud pojedete na více jak 7 dní, kupte si měsíční slovinskou dálniční známku v ceně € 30,00 místo týdenní a pokud pojedete na více jak 10 dní, kupte si druhou desetidenní rakouskou dálniční známku na cestu zpět. Je to levnější než jedna dvouměsíční.

# 20.06.2018, 21:53.
Začátkem července jedeme poprvé na dovolenou autem do Chorvatska. Konkrétně z Brna do Umagu. Kudy je nejlepší cesta? Osobně bych se přikláněla k cestě po dálnici. Jaké se na cestě platí poplatky za osobní auto? Děkuji moc. Gábina.

Vaše optimální trasa je následující: Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Ljubljana - Koper - Dragonja - Umag. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00 a ve Slovinsku týdenní dálniční známku v ceně € 15,00. Pokud jedete na více jak 7 dní, kupte si měsíční slovinskou dálniční známku v ceně € 30,00, pokud jedete na více jak 10 dní, kupte si druhou desetidenní rakouskou dálniční známku na cestu zpět. Je to levnější než jedna dvouměsíční. Trasa je popsaná v článku Směr Istrie. Vzhledem ke stavbě obchvatu u Drasenhofenu doporučujeme jet z Brna po D2 na Břeclav a odtud přes Reintal a Grosskrut k dálnici A5.

# 20.06.2018, 20:33.
Děkuji za vaší odpověď. Chtěla bych se ještě zeptat, jak je to při cestě do Chorvatska s kartami CCS a ÖMV? Děkuji. Hana.

Akceptační síť CCS je na území České republiky (přibližně 2000 čerpacích stanic) a Slovenské republiky (přibližně 600 čerpacích stanic). Karta OMV s funkcí Routex má akceptační síť po celé Evropě (přibližně 2000 OMV čerpacích stanic a 18000 čerpacích stanic partnerů Routex). Routex partnery jsou Aral, BP, Eni, Agip a Statoil. Podívejte se na vyhledávač čerpacích stanic Routex, kde zadejte své startovací a cílové místo. Na trase Vám to ukáže všechny čerpací stanice, které akceptují OMV kartu.

# 17.06.2018, 18:22.
Rád bych se zeptal na optimální trasu z Prahy do Splitu. Datum odjezdu je 29.6.2018, ve 21:00 večer. Uvažujeme nad dvěma variantami - buď přes Slovensko a Maďarsko nebo na Mnichov, Salzburg, Ljublanu. Která trasa nás vyjde časově lépe a jaké poplatky nás čekají? O dálničních známkách přehled máme, ale tunely už nevím. Děkuji. Jakub.

Je to druhý nejhorší prázdninový termín. Počítejte s tím, že kolony budou všude. Cesta přes Maďarsko představuje náročnou cestu po D1, což ještě večer, v pátek a v době dovolenkových přesunů může být náročné. Na Slovensku a v Maďarsku potřebujete dálniční známku (mají elektronické). Navíc v Maďarsku představuje cesta po dálnici zajížďku, výhodnější je jet mimo dálnici, to ale znamená další časové zdržení. V této variantě se nevyhnete kolně u Záhřebu, pravděpodobně dvojnásobné. My bychom volili následující trasu: Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Ljublana - Novo Město - nájezd Novigrad - Bosiljevo - sjezd Dugopolje - Split. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 11,50, za průjezd tunelem Karavanken zaplatíte € 7,20, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 173,00. To samé při cestě zpět. Pokud jedete na víc jak 7 dní, kupte si místo týdenní slovinské dálniční známky měsíční v ceně € 30,00. Pokud jedete na více jak 10 dní, kupte si druhou desetidenní rakouskou dálniční známku. Dvě jsou levnější než jedna dvouměsíční. Asi nejhorší bude úsek na rakouské A10, na druhé straně se vyhnete kolonám za Mariborem a dvojnásobné koloně u Záhřebu.

15.06.2018, 10:30.
Vyrážíme 6.7.2018 z Jižního města - Praha 11 - do Poreče - kemp Biela Uvala. Máme tam být 7.7, ale vyrážíme o den dříve a chceme přespat na Slovinsku v kempu. Prosím o nejlepší cestu + napsat veškeré poplatky. Moc děkuji. Karolína.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - České Budějovice - Linz - A1 - A9 - Graz - Maribor - Ljubljana - Koper - Dragonja - sjezd Višnjan - Poreč. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 5,50, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 9,00, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 21,00. To samé při cestě zpět. Pokud jedete na více jak 7 dní, kupte si měsíční slovinskou dálniční známku v ceně € 30,00, pokud jedete na více jak 10 dní, kupte si druhou rakouskou desetidenní dálniční známku pro cestu zpět. Je to levnější než dvouměsíční. Pokud chcete výrazně ušetřit a nedělá Vám problém česká D1, jeďte na Brno - Vídeň - Graz. V tomto případě odpadnou poplatky za rakouské tunely, což je za cestu tam a zpět celkem € 29,00. V tomto případě doporučujeme od Brna pokračovat po D2 do Břeclavi a následně přes Poštornou, Reintal a Grosskrut k dálnici A5. Vyhnete se tak komplikacím za Mikulovem, kde se staví obchvat Drasenhofenu.

# 14.06.2018, 12:25.
Od 4.7. do 14.7.2018 chceme jet z Karlových Varů do Makarské. Chtěla bych se zeptat na nejlepší trasu a poplatky. Děkuji. Hana.

Viz naše odpověď ze dne 4.2.2018, 16:58, varianta přes Rozvadov. Nepojedete samozřejmě přes Rozvadov, ale přes Cheb, Marktredwitz a Regensburg.

# 11.06.2018, 22:54.
V předchozím e-mailu jsem se Vás ptal na cestu z Karlových Varů do Drenje na Istrii v Chorvatsku. Prosím o tipy na tankování v Rakousku a před Slovinskem a v Chorvatsku. Je lepší platit Kunama nebo Eurama? Děkuji Vám za pomoc. Se srdečným pozdravem Milan z Nejdku.

Tip na tankování najdete v článku A-SLO hranice nabízí slevu. Trasa je na jedno tankování při cestě tam a při cestě zpět. Vždy nám to vyšlo bez problému včetně výletů. Platit doporučujeme kartou. Je to vždy výhodnější kurz než při směně. Tam, kde budete potřebovat hotovost, doporučujeme platit HRK, které doporučujeme vyměnit v České republice. Dobrý kurz měla vždy Česká spořitelna. Směnárna na hranicích má vždy výrazně horší kurz.

# 11.06.2018, 22:49.
Na předchozí dovolenou do Caorle jste nám velice dobře poradil. Velké díky za Vaší práci pro nás cestovatele. V pátek 13. července jedeme do Chorvatska na Istrii do Drenje autem. Rád bych využil Vašich rad, odjíždíme z Karlových Varů. Nevyhýbám se žádným dálnicím ani poplatkům. Děkuji za rady a přeji krásný den. Se srdečným pozdravem Milan z Nejdku.

Vaše optimální trasa je následující: Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Passau - Wels - Graz - Maribor - Ljubljana - sjezd Črni Kal - Buzet - Lupoglav - Labin - Drenje. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 5,50, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 9,00, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a v Chorvatsku nepojedete po dálnici. Cesta zpět: pokud jedete na více jak 7 dní, potřebujete další slovinskou týdenní známku nebo jednu měsíční za € 30,00 na cestu tam i zpět, pokud jedete na více jak 10 dní, potřebujete další rakouskou dálniční známku. Je to levnější než jedna dvouměsíční. Mýtné v tunelech je ve stejné výši.

# 10.06.2018, 21:21.
Prosím o radu ohledně cesty do Chorvatska. Vyjíždíme přes přechod Strážný v sobotu večer v polovině července. Jde nám o cestu přes Slovinsko, pojedeme po dálnici, ale jsou tam nyní nějaké objížďky, uzavírky kvůli stavbě úseku dalnice? Nebo je lépe se dálnici vyhnout nebo jet přes Maďarsko? Děkuji moc za odpověď. Jana.

Nepíšete přesně kam pojedete. Nicméně předpokládáme, že máte na mysli dálnici za Mariborem. Z Vašeho směru se to objíždět přes Maďarsko nevyplatí. Zdržení znamenají spíše dopravní zácpy z důvodu velkého počtu cestovatelů než výstavby posledního úseku dálnice. Pokud však vyjíždíte až v sobotu večer, budete toto riziko výrazně eliminovat. Tomuto úseku dálnice se můžete vyhnout cestou přes Salzburg, Villach a Lublaň. Kromě standardních dálničních známek zaplatíte průjezd dvěma tunely - taurenskými € 11,50 a Karawanken € 7,20. Oproti dvěma tunelům (€ 5,50 + € 9,00) na A9 mezi Wels a Graz je to o € 4,20 v jednom směru více, ušetříte ale zase na mýtném v Chorvatsku HRK 72,00, což je přibližně € 10,00 v jednom směru. Trasa je přibližně o hodinu delší, rozdíl vzdálenosti není významný. Ve Slovinsku tak využijete více dálniční známku.

# 09.06.2018, 11:15.
Na konci června se chystáme jet autem do Chorvatska do Umagu. Navigace nám ukazuje cestu z Plzně přes Fürth im Wald, Cham, Salzburg, Ljublana, Umag. Chci se zeptat, jaké poplatky kromě rakouské a slovinské známky máme očekávat? Děkuji za odpověď. Nikola.

Na této trase zaplatíte ještě průjezd rakouskými tunely - tauernské € 11,50 a Karawanken € 7,20.

# 06.06.2018, 19:08.
Prosím, jedeme poprvé do Chorvatska na ostrov Pag - Mandre z Vimperka, v červenci s nástupem v neděli. Pojedeme přes noc, tak snad nechytneme kolony. Prosím, poradíte nám optimální trasu? Četla jsem něco o slovinské dálnici, že jsou objížďky. Moc děkuji za radu. Jana.

Vaše optimální trasa je následující: Vimperk - Strážný - Passau - Wels - Graz - Maribor - Záhřeb - Bosiljevo - sjezd Posedarje - Mandre. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 5,50, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 9,00, za týdenní slovinskou dálniční známku zaplatíte € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku v prvním úseku HRK 48,00 a ve druhém úseku HRK 119,00. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Pokud jedete na více jak 7 dní, kupte si místo týdenní slovinské dálniční známky měsíční dálniční známku v ceně € 30,00, pokud jedete na více jak 10 dní, kupte si druhou rakouskou desetidenní dálniční známku na cestu zpět. Je to levnější než dvouměsíční. Vzhledem k tomu, že jedete ze soboty na neděli, eliminujete tím výrazně riziko dopravních zácp. Kritický úsek je v okolí přechodu Gruškovje po obou stranách. Pokud se tomu chcete i přesto vyhnout, můžete jet na Salzburg - Villach - Lublaň - Novo Mesto a u Karlovace se napojit na chorvatskou dálnici. Je to o hodinu delší trasa - především z důvodu některých úseků mimo dálnici, na druhé straně zaplatíte asi o € 4,20 v součtu více za tunely, na druhé straně přibližně o € 10,00 méně za chorvatské mýtné. Vše v jednom směru. My bychom volili první variantu.

# 04.06.2018, 20:54.
Letos se chystáme s přítelem poprvé do Chorvatska autem v termínu 29.6. - odjezd z České republiky - do 7.7.2018 a to konkrétně na Istrii - Poreč. Chtěla bych se zeptat na pár otázek. Jaká by byla nejvhodnější cesta z Brna? Jaké poplatky by byly s cestou spojené - mýtné, tunely, dálniční známky? A zda se dají tunely platit stejně tak jako mýtné kartou? Děkuji za odpověď. Monika.

Vaše optimální trasa je následující: Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Ljubljana - Koper - Dragonja - sjezd Višnjan - Poreč. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, ve Slovinsku měsíční dálniční známku v ceně € 30,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 21,00. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Po cestě nejsou zpoplatněné tunely. Jedete ve špatném termínu, počítejte s tím, že se na dálnicích budou tvořit dopravní zácpy (Vídeň, Graz - Maribor), stejně tak na slovinsko - chorvatském hraničním přechodě.

# 01.06.2018, 19:32.
Jedu od 20.6. do 28.6.2018 do kempu Straško na ostrově Pag. Vyjíždět budu ze Suchdola nad Lužnicí a s autem Citroen Berlingo. Když bych neobjížděla slovinskou zpoplatněnou dálnici tak nevím, zda tento typ auta se řadí do skupiny 2A nebo 2B a nevím, kde to zjistit. Týdenní známka stačit nebude, takže měsíční a pokud by auto spadalo do skupiny 2B, byla by to docela drahá záležitost. Prosím o radu. A jaká by byla nejlepší Vámi navrhovaná trasa? Moc děkuji. J.

Klasifikace vozidel ve Slovinsku pro dálniční známku je následující: 1 - motocykly, 2A - vozidla se dvěma nápravami s výškou nad přední do 1,3 metru, 2B - vozidla se dvěma nápravami s výškou nad přední rovno nebo větší 1,3 metru. Hmotnost samozřejmě do 3,5 tuny. Rozdělení do tříd najdete na DARS. Vaše optimální trasa je následující: Suchdol nad Lužnicí - Halámky - Horn - Stockerau - Vídeň - Graz - Maribor - Záhřeb - Bosiljevo - A1 - sjezd Žuta Lokva - Senj - Lukovo - Prizna - Camping Straško. Pokud nebudete chtít jet trajktem, budete muset zajet až na sjezd Posedarje.

# 30.05.2018, 18:19.
Plánujeme jet s rodinou do Chorvatska, konkrétně do Rovinje. Jsme z Brna. Máme zarezervovaný termín od 7.7. na 12 dní. Má otázka zní, kolik budeme platit za průjezdy, dálniční známky a hlavně kde po cestě budeme mít nejbližší CNG stanice? Děkuji moc. Jana.

Vaše optimální trasa je následující: Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Celje - Ljubljana - Koper - Dragonja - sjezd Kanfanar - Rovinj. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, druhou na cestu zpět. Ve Slovinsku potřebujete měsíční dálniční známku v ceně € 30,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 32,00. To samé při cestě zpět. Čerpací stanice CNG po cestě najdete na CNG Europe.

# 30.05.2018, 15:40.
Chystáme se na dovolenou do Chorvatska - Omiš - od 1 .7 do 10.7.2018. Prosím o tip na nějaké koncerty a akce večer i den, cokoliv zajímavého i pro děti. Děkuji. Ilona.

V červenci probíhá v Omiši Festival dalmatských pěveckých souborů, tzv. klap. Program najdete na FDK. Jedná se o koncerty tradičního dalmatského zpěvu. V červenci a v srpnu probíhá Omišské kulturní léto s koncerty, divadelními představeními a pěveckými vystoupeními. Bližší informace najdete na Centar za kulturu Omiš až budou zveřejněny. Dalšími akcemi je slavnost na počest sv. Jana Nepomuckého, festival Rybářská noc (ta ale bývá na přelomu července a srpna) nebo Pirátské večery (také na přelomu července a srpna). Velkou atrakcí pro děti je zdejší dinopark, výlet lodí kaňonem řeky Cetiny nebo výstup na Stari grad.

# 15.05.2018, 19:09.
Prosím o radu. Chystáme se poprvé do Chorvatska - Omiš / Stanići. Termín máme od 2.8.2018 dál. Chtěli bychom tam na 10 dnů. Jaký byste volil termín a cestu? Budeme vyjíždět z Karlových Varů. Děkuji. Štěpán.

Vaše optimální trasa je následující: Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Passau - Wels - Liezen - Graz - Maribor - Záhřeb - Bosiljevo - Otočac - A1 - sjezd Šestanovac - Gornja Brela - Dubocaj - Stanici. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 5,50, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 9,00, za slovinskou měsíční dálniční známku zaplatíte € 30,00, na mýtném v Chorvatsku v prvním úseku HRK 48,00 a ve druhém úseku HRK 199,00. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Pokud jedete ve čtvrtek, plánujte odjezd s příjezdem podle nástupu na ubytování. Dopravní zácpy z důvodu dovolených by se v tomto termínu tvořit neměly. Spíše odpoledne a večer u větších měst tradiční zácpy, v noci to ale ustane.

# 08.05.2018, 01:02.
Chceme jet v červnu 2018 do Chorvatska a vyhnout se ve Slovinsku placenému úseku A4 / E59. Před několika lety jsme ještě najížděli přibližně v oblasti Lancova Vas, ale výstavba dálnice od té doby pokročila. Kde je možné dnes, resp. v červnu co nejdříve bezpečně najet na ještě neplacenou E59? Ideální by byly souřadnice toho místa nájezdu, cestu k němu si už najdeme sami. Děkuji předem za spolehlivou informaci. S pozdravem B.

Viz naše odpověď ze dne 11.04.2018, 13:06 - Slovinsko.

# 30.04.2018, 21:30.
4. července 2018 vyrážíme do Chorvatska - Primošten. Jezdíme zde již několik let a jsme zvyklí objíždět přes noc slovinskou dálnici sjezdem 226 na Mureck a za Ptují a dálniční křižovatkou Draženci se napojujeme na chorvatskou dálnici. Bude i v letošním létě možné takto slovinskou dálnici objet a napojit se na chorvatskou dálnici nebo se vzhledem k dostavění dalšího úseku slovinské dálnice už takto nebude dát napojit? Děkuji. Petra.

Viz naše odpověď ze dne 11.04.2018, 13:06 - Slovinsko. Pokud se rozhodnete cestovat přes Ptuj, budete muset zvolit v dostavěném úseku souběžnou trasu po místní komunikaci, tj. tu, po které jezdí např. místní autobusy.

# 22.04.2018, 09:49.
V polovině srpna se chystáme autem do Duče u Omiše. Budeme vyjíždět z Brna a chceme se vyhnout slovinské dálnici. Můžete mi prosím napsat, jaké nás čekají náklady za mýtné a dálniční známky? Moc děkuji za odpověď. Martin.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte v první úseku HRK 48,00 a ve druhém úseku HRK 181,00 pokud budete sjíždět u Dugopolje nebo HRK 196,00 pokud budete sjíždět u Blato na Cetini. To samé při cestě zpět. Pokud jedete na více jak 10 dní, potřebujete druhou rakouskou desetidenní dálniční známku.

# 20.04.2018, 11:36.
Chtěl bych se Vás zeptat na optimální trasu na dovolenou a poplatky s ní spojené. Vyjíždíme z Mladé Boleslavi, přes Lago di Garda do chorvatské Puly a zpět do Mladé Boleslavi. Předem moc děkuji za odpověď. Martin.

Vaše optimální trasa je následující: Mladá Boleslav - Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - sjezd Rovereto Sud / Lago di Garda Nord. Můžete jet i na České Budějovice - Linz - Salzburg - Innsbruck. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 12,80. Následující trasa je: Peschiera - Verona - Vicenza - Padova - Palmanova - Terst - Koper - Dragonja - Pula. V Itálii zaplatíte na mýtném € 21,00, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 45,00. cesta zpět je následující: Pula - Dragonja - Koper - Ljubljana - Celje - Maribor - Graz - Liezen - Linz - České Budějovice - Praha - Mladá Boleslav. V Chorvatsku zaplatíte na mýtném HRK 45,00, ve Slovinsku a Rakousku potřebujete dálniční známku, na rakouské A9 zaplatíte za průjezd tunelu Gleinalm € 9,00 a Bosruck € 5,50. Za poslední dva tunely můžete ušetřit cestou přes Vídeň, Brno a D1. Pokud od prvního nájezdu a posledního sjezdu na slovinské dálnici uplyne více jak 7 dní, potřebujete místo týdenní dálniční známky měsíční v ceně € 30,00. Pokud do prvního nájezdu a posledního sjezdu na rakouské dálnici uplyne více jak 10 dní, potřebujete na cestu zpět druhou rakouskou desetidenní dálniční známku. Je to levnější než jedna dvouměsíční.

# 15.03.2018, 11:16.
V polovině června chceme jet do Chorvatska, konkrétně do Umagu, z Tábora. Jakou byste volil cestu? Děkuji. Alena.

Vaše optimální trasa je následující: Tábor - České Budějovice - Linz - Wells - Graz - Maribor - Celje - Ljubljana - Koper - Umag. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 5,50, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 9,00, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Pokud jedete na více jak 7 dní, potřebujete místo týdenní slovinské dálniční známky dálniční známku měsíční. Její cena je € 30,00. Pokud jedete na více jak 10 dnů, kupte si druhou desetidenní rakouskou dálniční známku. Je to levnější než jedna dvouměsíční. Trasa přes Salzburg a Villach je přibližně stejně dlouhá, na mýtném však vyjde o € 4,20 více v jednom směru.

# 01.03.2018, 09:51.
Děkuji mnohokrát za odpověď. Zvolíme tedy Rakousko. Jen se chci ještě zeptat, jak je to s eko plaketami? Je tam potřeba pro osobní vozidlo? Máme benzín. Popřípadě, kde jí mohu sehnat? Na jakékoliv STK stanici nebo úřadě? Mnohokrát děkuji. Aleš.

Podle našich informací se povinnost mít v Rakousku ekologickou známku vztahuje na všechna vozidla ve skupině N. Osobní automobil je ve skupině M1. Nicméně si dejte pozor na dodržování rychlosti na dálnicích A2 a A9 v IG-L zónách, kde je povolená rychlost omezena proměnným dopravním značením. Podrobnější informace najdete na Umwelt-Pickerl.at.

# 28.02.2018, 11:34.
Letos od 11.8. do 18.8. jedeme autem do Chovatska. Tedy 10.8. navečer bychom vyjeli z Hradce Králové. Jen nevíme, jakou cestu zvolit, zda přes Rakousko nebo Maďarsko. Přes Rakousko zvažuji cestu přes Vídeň, Graz, Maribor a přes Maďarsko zvažuji cestu Bratislava, Gyor, ale sjeli bychom z dálnice M1 na Szombathely a potom bychom najeli na dálnici M7 a pokračovali do Chorvatska. Myslíte, že v tomto období už to bude klidnější a mohu zvolit cestu přes Rakousko, nebo mám zvolit Maďarsko? Chceme jet přes noc. Děkuji za odpověď. Aleš.

V tomto termínu bychom volili cestu přes Rakousko. Kritické období je na přelomu prázdninových měsíců. To samozřejmě neznamená, že zácpy nemohou být, nicméně v Rakousku ten úsek Vídeň - Graz nebývá tak kritický. Největší zácpy bývají při vjezdu a výjezdu ze Záhřebu a také na chorvatské dálnici u tunelů, což Vám cesta přes Maďarsko stejně nevyřeší. Vyřeší zdržení před Vídní a ve Vídní, to však nebývá až tak velké.

# 25.02.2018, 16:56.
Letos jedeme bohužel v období od 28.7. do 4.8. do Chorvatska, konkrétně na Makarskou riviéru autem. Přemýšleli jsme, že bychom zvolili cestu přes Maďarsko. Myslíte, že si pomůžeme? Lepší by bylo jet přes Rakousko, ale bojíme se toho, že tento směr bude velice vytížený. Chceme jet přes noc. Pojedeme osobním autem, kombíkem. Co se týče poplatků, našla jsem, že budeme potřebovat slovenskou známku za € 10,00, maďarskou za HUF 2975,00 a potom mýto v Chorvatsku. Pokud jsme se správně dívali, tak pojedeme po dálnici A4, kde je mýto HRK 44,00 a potom dálnice A1 a výjezd Zagvozd za HRK 204,00. Potom tam je v poslední řadě tunel Sv. Ilja za HRK 15,00. Někde jsem ale četla, že se za tento tunel už neplatí, ale netuším, zda je to pravda. Netuším, zda ceny mýtného jsou aktuální. Počítáme i s tím, že v sezóně je cena mýtného o 10% dražší, a potom budeme počítát i cestu zpět. Pokud byste nám poradili s cestou - je to naše první - byla bych Vám vděčná. A poslední otázka, mohu platit mýto kartou? A jak to funguje? Zda stačí kartu přiložit a odečte se cena. Děkuji za odpověď. Veronika.

V tomto případě si asi moc nepomůžete. Vzhledem k tomu, že plánujete cestu přes Maďarsko, předpokládáme, že standardní Vaše trasa přes Rakousko by vedla přes Vídeň a Graz. K velkému toku turistů do Chorvatska byste se tedy stejně připojila na dálnici A9 za Graz, která tu vlnu ještě pojme. Největší problémy bývají až v Chorvatsku, na mýtnici Lučko (která je v tomto případě společná jak pro směr od Slovinska, tak pro směr od Maďarska). Další problémy bývají dál na chorvatské dálnici, např. před tunely. Co se poplatků týče, ceny známek jsou následující: desetidenní slovenská € 10,00, měsíční slovenská € 14,00, desetidenní rakouská € 9,00, týdenní slovinská € 15,00, měsíční slovinská € 30,00, týdenní maďarská HUF 2975,00, měsíční maďarská HUF 4780,00. Mýtné v Chorvatsku Slovinsko - Záhřeb HRK 48,00, Maďarsko - Záhřeb - HRK 44,00, Záhřeb - Zagvozd HRK 212,00. Za průjezd tunelem Sveti Ilija se platilo HRK 22,00. Od 1.1.2018 by ale měl být tento poplatek zrušený. Mýtné lze platit kartou. Platí se u obsluhy na mýtné bráně.

# 23.02.2018, 20:48.
Ještě mě napadá. Chceme se vyhnout dálnici ve Slovinsku. Ale současně bychom preferovali prodloužení dovolené přeci jen ve Slovinsku. Nenapadá Vás místo / oblast? Nevadilo by, kdybychom si zajeli, pokud by to bylo tedy mimo dálnici. Moc děkuji i když neodpovíte. Šárka.

Většina turistických atrakcí se nachází v severozápadní části země, nicméně na Vaší trase můžeme doporučit návštěvu Kozjanski park na východě Slovinska, na slovinsko-chorvatské hranici, asi 50 km severozápadně od Záhřebu. Tento park patří k nejstarším a nejrozsáhlejším chráněným oblastem ve Slovinsku. Kromě přírodních krás zde najdete také několik hradů, z nichž Podsreda patří k těm nejvýznamnějším a nejzachovalejším římským hradům ve Slovinsku. Informace najdete na Kozjanski park, ubytování na Booking.

# 22.02.2018, 19:55.
V létě se chystáme s dvouletou dcerou do Chorvatska na Šoltu. Já poprvé. Vyjíždět i vracet se budeme do Olomouce. Mám dvě otázky. Jednak, jak se tam časově efektivně autem dostat a vyhnout se slovinské dálnici a také, pokud víte, kde ve Slovinsku se ubytovat na pár dní, pokud možno tak, abychom neuhýbali nějak moc výrazně ze zpáteční trasy. Hodláme si tam prodloužit dovolenou na cestě zpět a rádi bychom krásné a klidné místo, přívětivé pro dvouletého prcka. Děkuji moc. Šárka.

Optimální trasa je následující: Olomouc - Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Zagreb - Bosiljevo - A1 - sjezd Dugopolje - Split - Šolta. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte v prvním úseku HRK 48,00 a ve druhém úseku HRK 181,00. To samé při cestě zpět. Pokud jedete na více jak týden, potřebujete ve Slovinsku další týdenní dálniční známku nebo na celou dobu měsíční dálniční známku v ceně € 30,00. Pokud jedete na více jak 10 dní, potřebujete v Rakousku druhou desetidenní dálniční známku. Dvě desetidenní jsou levnější než jedna dvouměsíční. Zpáteční trajektový lístek Vás pro auto, dva dospělé a dvouleté dítě vyjde na HRK 360,00. K dispozici jsou ale ceny jen do konce května. Tip na tankování najdete v článku A-SLO hranice nabízí slevu. Objízdnou trasu ve Slovinsku přes Mureck, Lenart a Ptuj najdete v odpovědi ze dne 13.04.2017, 19:44. V této části Slovinska však nemáme žádný tip, kde by bylo vhodné si prodloužit dovolenou s tak malým dítětem. Vhodnější je zvolit např. objízdnou trasu přes Maďarsko a strávit několik dní i Balatonu. To ale zase není moc klidné místo.

# 15.02.2018, 10:25.
Nevíte jak a kde si zařídit výlet z Istrie do Benátek na jeden den a jaká je cena v červenci? Děkuji. Aleš.

Podívejte se na Full-Day Boat Trip to Venice. V provozu je od července do září - v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. Nalodění je v 7:00, odjezd v 7:30. V Benátkách budete v 11:00. Zpět potom jede v 17:00 a v Pula je ve 20:00. Jízdenka stojí € 70,00. Děti do 11. let platí € 35,00 a děti do 4. let cestují zdarma. Další spoje najdete na Venezia Lines. Jedná se o jiné dny a jsou tam lehce vyšší ceny. K dispozici jsou i spoje z přístavů Poreč, Rovinj a Umag.

# 11.02.2018, 21:54.
Prosím ještě o radu. Kde mám po cestě tankovat? Prosím o konkrétní benzínky v konkretních státech a zda budou v noci otevřené. Pojedeme z Brna do Chorvatska - Istrie, letovisko Vrsar. Odpověd prosím i na e-mail. Děkuji. Mirek.

Náš tip je v článku A-SLO hranice nabízí slevu. Jedná se o čerpací stanici kousek od dálničního sjezdu. Není však otevřená nonstop. Otevírací doba je od 5:00 do 22:00, 23:00. Do tohoto času se dá ale itinerář určitě zpracovat, zvláště s ohledem na předpokládaný nástup na ubytování to vychází docela dobře. Nonstop jsou většinou otevřeny čerpací stanice na dálnici, kde jsou ceny podstatně vyšší. Pokud tankujete naftu, je výhodnější tankovat v Rakousku, v případě benzínu jsou na tom země po cestě přibližně stejně.

# 04.02.2018, 16:59.
Děkuji. Jedeme z Karlových Varů. Je poblíž Makarské písečná pláž? Děkuji. Hana.

Písčitooblázková pláž je v městečku Zaostrog, pláž s hrubým pískem a malými oblázky je v Drveniku. Je to všechno ale více jak 30 km od Makarské. Makarská riviéra je spíše o oblázkových plážích.

# 03.02.2018, 11:02.
6.7.2018 chceme jet na 10 až 12 dní do Makarské. Chtěla bych se zeptat, na kolik vyjdou poplatky a na nejlepší cestu. Děkuji. Hana.

Nepíšete odkud vyjíždíte, tak tedy obecně. Pokud pojedete přes Rozvadov, jeďte na Regensburg, Passau a Wels. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00. Pokud pojedete přes Dolní Dvořiště, jeďte na Linz a Wels. Potřebujete rakouskou desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00. Odtud pokračují obě varianty po A9 na Graz. Za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 5,50 a za průjezd tunelem Gleialm zaplatíte € 9,00. Pokud pojedete přes Mikulov, jeďte na Vídeň a Graz. Potřebujete rakouskou desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00. Od Graz je cesta stejná pro všechny varianty: Maribor - Záhřeb - Bosiljevo - sjezd Zagvozd - Tunel Sveti Ilija - Makarska. Ve Slovinsku potřebujete měsíční dálniční známku v ceně € 30,00. V Chorvatsku zaplatíte v prvním úseku HRK 48,00 a ve druhém úseku HRK 204,00. Za průjezd tunelem Sveti Ilija se platilo HRK 22,00. Od 1.1.2018 by ale měl být tento poplatek zrušený. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Pokud pojedete na více jak 10 dnů, potřebujete pro cestu zpět další desetidenní rakouskou dálniční známku.

# 25.01.2018, 00:16.
Plánujeme letos poprvé rodinnou dovolenou u moře. Na 14 dní začátkem července. Někde, kde je nejen klasická pláž - ideálně blízko ubytování, ale dá se v okolí i šnorchlovat a je k vidění podmořský život. Děti jsou ve věku 11 a 9 let a jsou dobří plavci. Sami zkušenosti nemáme, ale víme, že nechceme přeplněná letoviska s placatou mnohakilometrovou pláží jako Bibione atd. Já jsem byl před 25. lety ve Španělsku na Costa Brava, manželka před 10. až 12. lety v Itálii v Marcelli di Numana, což nám oběma přišlo pěkné. Je to ale dávno a vůbec neumíme porovnat, zda je lepší jet do Chorvatska, Itálie, Španělska. Také musíme brát ohled na cestu, aby se tam dalo dojet rozumně autem - jeden řidič, bez střídání. Jedni kritizují cestu do Chorvatska, jiní do Itálie. Jedni vychvalují to, druzí ono. Nemáme se čeho chytit a začínáme proto na velmi obecné úrovni, kam vůbec jet, na co se zaměřit blíže. Pokud to vůbec jde takto obecně porovnat, budeme rádi za jakýkoliv tip či doporučení. Děkuji. S pozdravem Jan.

Pokud chcete šnorchlovat, hodně toho vidět z podmořského života a nejet daleko, potom je nejlepší volba Chorvatsko. V Itálii byste za tím v rozumné kvalitě musel cestovat daleko na jih.

# 20.01.2018, 19:19.
Chtěli bychom letos poprvé do Chorvatska, konkrétně Pag - Mandre. Můžete nám prosím doporučit nejlepší cestu a poplatky? Pojedeme přes Strážný. Pojedeme nejspíše ze soboty na neděli. Děkuji za odpověď. Jana.

Vaše optimální trasa je následující: Strážný - Passau - Wels - Graz - Maribor - Zagreb - Bosiljevo - sjezd Posedarje - Mandre. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 5,50, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 9,00, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte v prvním úseku HRK 48,00 a ve druhém úseku HRK 119,00. To samé při cestě zpět. Pokud jede na více jak 7 dní, potřebujete na cestu zpět druhou slovinskou týdenní dálniční známku nebo měsíční v ceně € 30,00 na obě cesty. Pokud jedete na více jak 10 dní, potřebujete na cestu zpět druhou rakouskou desetidenní dálniční známku. Je to levnější než jedna dvouměsíční na obě cesty.

# 01.01.2018, 20:45.
Jedeme poprvé na dovolenou autem a potřebovala bych poradit nejlepší trasu. Jaké jsou poplatky a mýtné? Jedeme z Mostu do Chorvatska, do Camping Park Soline, Zadar. Termín je od 3.8. do 11.8.2018. Děkuji za odpověď. Martina.

My bychom volili následující trasu: Most - Praha - Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Záhřeb - Bosiljevo - sjezd Benkovac - 27 - 503 - Polača - Kakma - Biograd na Moru - Camping Park Soline. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, ve Slovinsku týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 48,00 + HRK 133,00. Při cestě zpět zaplatíte mýtné ve stejné výši. Pokud jedete na více jak 7 dní, potřebujete druhou slovinskou týdenní dálniční známku na cestu zpět nebo jednu měsíční v ceně € 30,00. Pokud jedete na více jak 10 dní, potřebujete druhou rakouskou desetidenní dálniční známku na cestu zpět. Dvouměsíční se nevyplatí. Můžete jet také trasu z Mostu na Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Passau - Wels - Graz a dále jako v předchozí variantě. Je to přibližně o 60 km delší trasa, poplatkově vyjde o € 8,50 a € 5,00 více v jednom směru za dva tunely na rakouské A9 v jednom směru. Vyhnete se však Praze, D1 a Vídni. Nicméně tato trasa může být v kritickém prázdninovém období od pátečního odpoledne do soboty hodně dopravně vytížená.