CHORVATSKO 2015

Chorvatsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Chorvatsko 2015

Pokud je Chorvatsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2015. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Chorvatska, o poplatcích na dálnicích, o ubytování v Chorvatsku, o výletech do národních parků a zajímavých měst, o plážích, o obchodech a restauracích a najdete zde také mnoho dalších informací o Chorvatsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 25.08.2015, 17:21.
Chystáme se začátkem září do Rabacu, a tak jsem Vás chtěla požádat o radu, jakou nejlepší a nejrychlejší cestu zvolit? Do Chorvatska jedeme úplně poprvé. Vyjíždět budeme z Hranic na Moravě. Děkuji. Veronika.

Jeďte následující trasu: Hranice na Moravě - Olomouc - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - sjezd Črni Kal - silnice 208 - SLO / HR - silnice 201 - Buzet - silnice 44 - Vranja - silnice 500 - Vozilici - Labin - Rabac. Na trase potřebujete jen dálniční známky - českou, rakouskou a slovinskou.

# 25.08.2015, 14:48.
Vyjde prosím lépe platit mýtné v Chorvatsku v Kunách nebo v Eurech? Děkuji. Michaela.

Pokud budete platit v Eurech, bude mýtné přepočítané v kurzu podle Chorvatské národní banky. Dnešní prodejní kurz je 7,572503. Aktuální pro konkrétní den najdete na výše uvedených stránkách. Výhodnost si spočítejte podle Vašeho kurzu pro € a HRK. Pokud bychom to brali podle dnešního kurzu ČNB, pak to vyjde téměř nastejno.

24.08.2015, 11:39.
Příští týden v pátek odjíždíme s dětmi do Chorvatska, konkrétně do Bibinje u Zadaru z Dolan u Olomouce. Prosím vás o případné rady, jakou zvolit trasu, abychom co nejvíce ušetřili na poplatcích a jak se vyhnout Slovinsku a kde nejlevněji v Chorvatsku natankovat naftu. Děkuji za odpověd, vaše rady a postřehy. S pozdravem Jana.

Slovinsku se vyhnete jedině cestou přes Maďarsko a to nedoporučujeme. Jeďte trasu Olomouc - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Maribor - Zagreb - Karlovac - Ogulin - Otočac - Jasenice - sjezd Zadar II - Zadar - Bibinje. Cesta přes Slovinsko mimo dálnice je pěkně popsaná v článku Objíždíme slovinskou dálnici. Pokud chcete cestu spojit s výletem k Plitvickým jezerům, můžete jet v Chorvatsku mimo dálnici po trase Karlovac - Slunj - Plitvická jezera - Udbina - Gračac. Bez návštěvy Plitvických jezer se to však nevyplatí. Obecně je nafta v současné době levnější v Rakousku než v Chorvatsku. Tip na tankování najdete v našem Cestovatelově blogu. V Chorvatsku pak podle potřeby tankujte mimo dálnici.

# 17.08.2015, 13:33.
Potřeboval bych poradit, jak se co nejrychleji automobilem dostat do Chorvatska na ostrov Rab. Jedu s malým dítětem. Kolik a kde co budu platit a kde se dá dobře natankovat? Již jste mi jednou dobře poradil. Děkuji za odpověď. Tom.

Vaše optimální trasa je následující: České Budějovice - Dolní Dvořiště - Linz - A1/A9 - Spital am Pyhrn - Graz - Maribor - Zagreb - Karlovac - A1 - sjezd Žluta Lokva - Senj - Stinica - trajekt na Rab. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd tunely na A9 zaplatíte - tunelem Bosruck € 5,00 a tunelem Gleinalm € 8,50. Ve Slovinsku (pokud to neobjedete) zaplatíte za týdenní dálniční známku € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku HRK 48,00 (do Zagreb) a HRK 57,00 (od Zagreb). Trajekt stojí HRK 98,00 za automobil, HRK 17,00 za dospělou osobu a HRK 7,00 za dítě od 3. do 12. let. Poplatky při cestě zpět jsou stejné, dálniční známky využijete. Pokud pojedete na více jak týden, potřebujete ve Slovinsku měsíční dálniční známku v ceně € 30,00, pokud na více jak deset dnů, pak v ještě v Rakousku další desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70. Je to levnější než dvouměsíční. Tip na tankování je v článku Rakousko - slovinská hranice nabízí slevu. Vyzvedněte si ji.

# 16.08.2015, 19:07.
Mám prosbu. Chystáme se v září s manželem na Hvar. Cestou chceme jet přes Bosnu. Vybrali jsme cestu ze Zagrebu po E70, sjet na Gradišku a po silnici 16 na Banja Luka a Jajce, dále po silnici E761 do Bogojna a pokračovat 16-2 do Jablanice a po E73 do Mostaru. Chceme spát v kempu River Camp Bara pod Mostarem u Blagaje. Nevíte, zda tato cesta je bezproblémová? Popřípadě na co si dát pozor? Děkuji za laskavost a přeji krásný den. Miluše.

Pokud nechcete jet přes Bosnu vyloženě za poznáváním krás této země, pak doporučujeme klasickou trasu po chorvatské A1.

# 12.08.2015, 08:14.
Prosím o informace. Do Chorvatska jezdíme poměrně dlouho, letos chceme v druhé polovině září na Malý Lošinj. Je nás šest a ubytování chceme shánět až na místě. Vím, že spousta soukromých ubytování je už zavřená. Máme podle Vás na tomto menším a klidném ostrově šanci? Děkuji za názor, případně tip. Hezký den. Šárka.

V tomto termínu by neměl být problém. My jsme však zastánci dopředu zajištěného ubytování, nemůžeme Vám tedy poradit nic jiného, než si ubytování zajistit dopředu, popř. si vhodné ubytování minimálně vytipovat. Doporučujeme Booking.

# 04.08.2015, 10:50.
Mockrát Vám děkuji za cenné informace. Můžete mi ještě napsat sazby za mýta na trase Torri del Benaco do Umagu v Chorvatsku? Uvažujeme, že si ještě prodloužíme dovolenou a zajedeme na pár dní z Torri do Umagu nebo někam do Chorvatska. Také by mě zajímala mýta na trase Umag - Ostrava, cesta zpět. Děkuji mnohokrát. Zdraví Markéta.

V úseku Affi - Trieste zaplatíte € 21,00 a ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 (vzhledem k cestě zpět přes Slovinsko ten kousek kolem Koperu nemá význam objíždět). Z Umagu jeďte přes Koper - Ljubljana - Maribor - Graz - Vídeň - Ostrava. Využijete již zakoupenou slovinskou dálniční známku a pokud Vám nebude platit rakouská, zakupte si druhou desetidenní rakouskou dálniční známku v ceně € 8,70.

# 30.07.2015, 17:24.
Moc děkuji za radu. Jedeme v neděli na noc, tak doufám, že zácpy moc nebudou :-) A náhodou nevíte, jak je to na plážích se psy? Jinak jedeme kousek od Puly do Puntižela. S pozdravem Jiří.

V noci už to snad opadne. Nejhorší to bude od pátečního poledne do sobotního večera. Na Istrii jsme byli začátkem července a všimli jsme si, že pro psy je tam dobré zázemí - vyhrazené pláže, sprchy pro psy, trávníky pro psy atd. Přímo v Puntižela je psům nakloněný Camping Brioni.

# 29.07.2015, 21:50.
Pojedu poprvé trajektem ze Splitu na ostrov Lastovo. Doposud jsem jezdil jen na Pelješac po souši přes Ston. Rád bych se dozvěděl a prosím o radu, jaký čas příjezdu do přístavu před odjezdem doporučejete a zda by se mohlo stát, že bych se z kapacitních důvodů na trajekt nemusel dostat. Díky za odpověď. Luboš.

Nemusí to být až takový problém, protože většina turistů směřuje na Korčulu. Ve Splitu se auta řadí do dvou front. Jedna je na Korčulu, druhá na Lastovo. Na trajekt pak jede první fronta na Lastovo. Trajekt bývá dost velký, takže by se tam všichni na Lastovo měli vejít. Nalodění probíhá půl hodiny před odjezdem. Doporučujeme dojet 1 až 1,5 hodiny před odjezdem trajektu. Jízdní řády najdete na Jadrolinija. Výchozí přístav se jmenuje Split, cílový Ubli. Nejdříve si stoupněte do správné fronty a až potom si zajděte koupit trajektový lístek. Nikdo Vám ale nezaručí, že se na trajekt na 100% dostanete. Pravděpodobnost se ale k těm 100% blíží :-) Můžete ji zvýšit tím, že pojedete prvním trajektem.

# 29.07.2015, 16:10.
Chystáme se z Tábora do Umagu a uvažovali jsme o cestě přes Itálii. Jelikož máme Ford Transit a ve Slovinsku si musíme kupovat měsíční známku kategorie 2B za € 60,00, zajímalo by mě, jaká by byla úspora při cestě po italské dálnici pro vůz této kategorie. Počítám, že s tímto autem projíždět kopečky po úzkých okreskách by nebyl zrovna nejlepší nápad. Děkuji. Jana.

Itálie je pro dodávky přátelštější než Slovinsko. Dálniční poplatky jsou téměř shodné s poplatky pro osobní automobil. V úseku Tarvisio - Trieste zaplatíte € 11,60, jen o € 0,20 více než za běžný osobní automobil. Celkem za obě trasy € 23,20. K tomu je třeba připočítat náklady na pohonné hmoty za prodloužení trasy v obou směrech. V případě původní cesty přes Villach to je 45 km, v případě cesty přes Graz to je 185 km. Počítejte také s tím, že za italsko - slovinskou hranicí si musíte dát pozor, abyste při cestě do Koperu a přes Koper nenajeli na dálnici. Sjet z dálnice musíte hned na hranicích. Ta cesta mimo dálnici je dost orientačně složitá. Musíte si vytisknout podrobnou mapu a cestu si tam zakreslit a nebo si vytvořit trasu v navigaci. Každopádně cesta tam i zpět je různá, protože jsou tam různé jednosměrky. Pokud plánujete cestu přes Salzburg a Villach, pak je lepší jet i z důvodu dopravních zácp přes Vídeň, ušetříte za průjezd tauernskými tunely € 11,00 a Karawanken tunelem € 7,00, celkem tedy za oba směry € 36,00. Když tu úsporu odečtete od ceny Slovinské známky, jste na € 24,00. Když od té ceny odečtete mýtné v Itálii, jste na € 0,80. Trasa Tábor - Horn - Vídeň - Graz - Maribor - Umag je stejně dlouhá jako Tábor - Salzburg - Villach - Ljubljana - Umag. Přes Vídeň je tedy levnější oproti cestě přes Salzburg, Villach a Itálii o těch € 0,80 a zvýšené náklady za pohonné hmoty. Když to shrneme, pokud plánujete jet přes Salzburg, Villach, Tarvisio a Trieste, je levnější jet přes Vídeň, Graz, Maribor, Ljubljana a Koper.

# 27.07.2015, 13:19.
Letos jedeme poprvé na dovolenou do Chorvatska - Pula. Přemýšlím, jakou jednoduchou cestu zvolit vzhledem k tomu, že jedeme i s velkým psem. Tak budeme muset častěji zastavovat. Jinak pojedeme z Trutnova, tak nejspíš na Brno. Předem děkuji za radu. Jirka.

V tom případě volte trasu přes Vídeň - Graz - Maribor - Ljubljana - Koper - Pula. Pokud pojedete v termínu z Pá / So, počítejte se zácpou na slovinsko - chorvatské hranici. V tomto termínu bývá i přes dvě hodiny. My jsme tudy projížděli v týdnu a bylo to na 15 minut. Jak v Rakousku, tak i ve Slovinsku jsou odpočívadla vhodná pro zastávku se psem.

# 24.07.2015, 11:37.
Mám prosím dotaz: Vídeň - Graz - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - Koper - Poreč. Znamená to, že zaplatím pouze dva poplatky - dálnice rakouské a slovinské? Pokud se vyhnu pak mýtnému v Chorvatsku? Děkuji moc za odpověď. Petr.

Ano, je to tak.

# 22.07.2015, 11:34.
Chtěla bych se jen zeptat, zda jsem správně pochopila, co jsem vyčetla ve Vašich otázkách a odpovědích, že pokud se do Chorvatska - Poreče vydáme přes Brno, vyhneme se poplatkům za tauernské tunely a tunel Karawanken? Tudíž budeme platit jen za rakouskou a slovinskou dálniční známku a mýtné v Chorvatsku? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Lucie.

Ano. Vámi popisované tunely jsou na trase Salzburg - Villach - Ljubljana. Vy pojedete Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - Koper - Poreč. Dejte si pozor na dálniční známky. Pokud jedete na týden, tj. 8 dnů včetně příjezdu a odjezdu, pak potřebujete ve Slovinsku měsíční dálniční známku v ceně € 30,00. Pořád to ale vychází ve Vašem případě na 6 centů za kilometr, což je o trošku levněji než v Itálii. Tam to vychází na 7 až 8 centů. V Rakousku Vám stačí desetidenní v ceně € 8,70. Pokud pojedete na více jak deset dnů, vyplatí se Vám koupit dvě desetidenní rakouské dálniční známky než jedna dvouměsíční. Pokud byste se chtěla vyhnout dálnici v Chorvatsku, není to problém. Kousek za hraniční kontrolou, jak projedete serpentinou na kopec odbočte doleva na Buje - Kaštel. Silnice 21 je sice okreska, je ale kvalitní a těch 40 km po ní uběhne. Z ní je to do Poreče potom 15 km po silnici přibližně stejné kvality. Nedávno jsme po ní za Buje přibližně 10 km absolvovali. Přečtěte si také náš tip na tankování u rakousko - slovinské hranice: Rakousko - slovinská hranice nabízí slevu . Vyzvedněte si ji.

# 28.06.2015, 20:44.
Chtěla bych se Vás zeptat, zda je stále výhodnější vyměnit Eura na Kuny až v Chorvatsku jako před třemi lety, když jsme tam jeli naposledy a nebo je lepší mít Kuny už vyměněné u nás? Předem moc děkuji za odpověď a moc děkuji za Vaše stránky. Jsou opravdu užitečné, hodně mě překvapilo, kolik informací se zde člověk dozví a současně Vás obdivuji s jakou trpělivostí a ochotou odpovídáte na dotazy. S pozdravem Lucie.

Tato otázka souvisí s tím, za kolik nakoupíte Eura u nás a za kolik Kuny v Chorvatsku. Naposledy jsme řešili výhodnost platby na chorvatských mýtnicích Eury a chorvatskou měnou. Na mýtnicích se počítá s kurzem Chorvatské národní banky. Rozdíly nebyly podstatné.

# 23.06.2015, 14:41.
Chtěla bych se jen zeptat, zda nevíte jek daleko je nový aquapark Aquacolors v Poreči od hotelu Delfin? Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Lucie.

Aquapark Aquacolors v Poreči je od Hotelu Delfin vzdálený 2 km. Oba objekty jsou zobrazeny na mapě na stránkách aquaparku - Kudy k nám.

# 22.06.2015, 16:37.
Ještě jsem se chtěla zeptat, zda nemáte nějakou zkušenost nebo znáte nějaké recenze na hotel Delfin v Poreči, který jsme vybrali jako místo naší dovolené. Jedeme poprvé i se šestiletým synem, tak máme obavy, aby se mu tam líbilo. Přeci jenom určitě to znáte, v katalogu fotky jsou jedna věc a skutečnost druhá. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Lucie.

Podívejte se na stránku Hotel Delfin na Booking. V současné době je tam 629 hodnocení hotelu od cestovatelů, kteří tam přímo bydleli.

# 22.06.2015, 16:15.
Ráda bych se zeptala, proč musíme kupovat měsíční slovinskou dálniční známku, když jedeme jen na týden, přesně vyrážíme 7.8. v noci a vracíme se 15.8. večer? A jakou trasu bychom měli zvolit, pokud se chceme poplatkům ve Slovinsku vyhnout? Jedeme z Tábora do Poreče. Předem děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Lucie.

Protože ve Slovinsku mají týdenní a potom až měsíční dálniční známku. Dvě týdenní jsou v ceně jedné měsíční. Většina pobytů je na 7 nocí, což vychází na 8 dnů. I ten Váš pobyt tato kritéria splňuje. Nicméně nikdo Vás nenutí slovinskou dálniční známku kupovat. Potom ale počítejte s tím, že cesta přes Slovinsko je mimo dálnici dost orientačně náročná, navíc zpestřená důkladnějšími policejními kontrolami. Můžete jet přes Itálii, tam ale platíte mýtné také a spolu s ujetými kilometry navíc Vás to vyjde nastejno. Přes Koper, v systému důkladně propracovaných jednosměrek, to chce v jednom nebo druhém směru důkladného navigátora. Stačí jen malá nepozornost a jste na dálnici. Přes Graz už je to velká zajížďka. Jediná možnost je tedy přejet rakousko - slovinskou hranici přes náročný horský přejezd a potom víceméně kopírovat dálnici ve směru Ljubljana - Postojna - Kozina - Buzet - Poreč. Připravte se ale na náročnou, o dost kilometrů i hodin delší cestu.

# 19.06.2015, 17:33.
Je prosím v provozu tunel Ljubelj na trase Klagenfurt - Tržič? V červenci 2015. Děkuji. František.

Měl by být. Aktuální stav můžete sledovat na Alpenrouten.

# 18.06.2015, 12:40.
Ráda bych se zeptala, jaká je pro nás nejlepší trasa z Tábora do Poreče a jaké máme očekávat poplatky za dálniční známky, popř. tunely? Předem moc děkuji za zodpovězení mého dotazu. S pozdravem Lucie.

Vaše optimální trasa je následující: Tábor - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Ljubljana - Postojna - Koper - A9 - sjezd Višnjan - Poreč. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte mýtné ve výši € 11,00, za průjezd Karawanken tunelem zaplatíte € 7,00, ve Slovinsku potřebujete měsíční dálniční známku v ceně € 30,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 16,00. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši.

# 02.06.2015, 13:13.
Jedeme do Chorvatska a potřebovala bych vědět, zda jsou nějaké čerpací stanice otevřené nostop na trase Vídeň - Graz - Maribor. Chtěli bychom před hranicí se Sloviskem natankovat ještě v Rakousku. Jana.

Nonstop jsou otevřeny všechny čerpací stanice na dálnicích - seznam najdete na ÖAMTC.

# 24.05.2015, 20:18.
Ďakujem za odpoveď. Pozemnú cestu myslíte akú? Adriana.

Autem po silnici :-) Pula - Terst - Benátky.

# 24.05.2015, 07:48.
Chcela som sa spýtať na možnost prepravy osobného auta trajektom z Puly do Benátok. Ďakujem. Chcela by som trip Slovensko - Pula - Benátky a späť na Slovensko. Adriana.

Lodní přeprava společnosti Venezia Lines, která zajišťuje sezónní spojení mezi Pula a Benátkami, neumožňuje přepravovat auta. O jiném nevíme. Pozemní cestou Vás to vyjde stejně rychle jako výše zmíněnou lodí.

# 26.03.2015, 09:26.
Děkuji mockrát za rychlou odpověď. Zkusila jsem vypočítat, na kolik by nás přišel trajekt z Rovinje: budeme já, manžel, babička a 2 kluci. Cena na mě vyskočila okolo € 520,00 (to je moc, moc). Pokud budou všichni stále tak odhodlaní navštívit Benátky, ještě mě napadlo: autem, je to sice přibližně 3 hodiny jízdy. No nevím, trochu mě zaskočila cena i trochu krkolomnost realizace. Možná si necháme na procestování Istrii a Benátky odložíme ... Děkuji ještě jednou, jste úžasní :-) S pozdravem Petra.

Ano, cena pro daný počet osob bez pojištění výchází na € 528,00 za zpáteční jízdenku. Je to celkem za obě cesty 7,5 hodiny plavby a více jak 250 km. Když si spočítáte náklady na auto, tak je to přibližně nějakých 550 km. Při spotřebě 6 l / 100 km a ceně italských pohonných hmot € 1,60 / l, pak Vás jen pohonné hmoty vyjdou na € 53,00, mýtné v Chorvatsku za A9 HRK 84,00 (€ 10,50), mýtné v Itálii na € 21,80, parkování na € 21,00, vaporetto na San Marco a zpět € 70,00 (5 lidí dvě jízdy). Dálniční známku ve Slovinsku předpokládáme že mít už budete. Celkem tedy € 176,30. Je to třetinová cena než trajektem. My bychom volili poznávání krás Chorvatska. Pokud víte, že budete mít v budoucnu příležitost Benátky poznat, nechte to na jindy. Byl by to náročný výlet.

# 25.03.2015, 10:20.
Mám prosbu, od 1.5. budeme na týden v Pule, plánovali jsme si výlet trajektem do Benátek. Z internetu jsem teď trochu zmatená. Je možné, aby v květnu z Puly přímo nejelo nic, jen z Rovinje nebo Poreče? Či hledám špatně? Prosím, poraďte, jak vy byste řešili výlet do Benátek z Puly v květnu? Děkuji moc za čas věnovaný mé odpovědi. Hezký den. Petra.

Ano, je to tak. Přímo z Puly jezdí trajekty do Benátek až od 9.6.2015. Jedná se o sezónní turistické spojení. Jízdní řády najdete na naší stránce Trajekty - Croatia, kde si trajekt můžete i zarezervovat. Možností je se přemístit necelých 40 km do města Rovinj a odtud pokračovat trajektem. Pokud nebudete na místě autem, můžete jet autobusem společnosti ČRNJA Tours. Autobus jede v 5:15 a na místě je v 5:50. Jízdenka stojí HRK 3,20. Zpět budete ale muset volit jinou dopravu, protože poslední autobus odjíždí před příjezdem trajektu. Např. taxi.

# 15.03.2015, 20:15.
Moc Vám děkuji za odpověď, pokud to tedy dobře chápu, tak máme jet trasu Kadaň - Praha - Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Celje - Ljubljana - Koper - Umag a poplatky jsou pouze za dálniční známku v Rakousku a Slovinsku, které vyjdou na přibližně 700,- Kč? Nějak jsem se do toho popisu zamotala. Děkuji. Kateřina.

Ano, trasa přes Brno je nejlepší nejen z hlediska poplatků, ale v sezóně i z pohledu rizika velkých dopravních zácp. Poplatky jsou pouze za rakouskou a slovinskou dálniční známku. Hodnota dálničních známek se odvíjí od délky pobytu včetně cesty. Pokud jedete např. So - Pá (7 dnů), pak je to € 8,70 v Rakousku a € 15,00 ve Slovinsku. Pokud však jedete So - So (8 dnů), už je to ve Slovinsku € 30,00. Pokud jedete So - Út (11 dnů), už potřebujete v Rakousku druhou desetidenní dálniční známku na cestu zpět.

# 13.03.2015, 19:14.
Chtěla jsem se Vás zetat na poplatky a mýtné do Chorvatska - Umag - Punta. Našli jsme si tam kemp. Jakou cestu byste nám doporučil? Jsme až z Kadaně - Ústecký kraj a nikdy jsme se do Chorvatska autem ještě nevydali. Nikde na internetu nemohu najít, jaká cesta je nejlepší a čemu se popřípadně vyhnout. Předem Vám moc děkuji za rady a Vaše zkušenosti. Kateřina.

Vaše optimální trasa je následující: Kadaň - Praha - Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Celje - Ljubljana - Koper - Umag. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,70, ve Slovinsku týdenní známku v ceně € 15,00. Pokud však pojedete na více jak týden, potřebujete ve Slovinsku měsíční známku v ceně € 30,00 a pokud pojedete na více jak deset dnů, potřebujete v Rakousku na cestu zpět druhou desetidenní dálniční známku, je to levnější než jedna dvouměsíční. Výše uvedená trasa je sice o přibližně 60 km delší než přes Mnichov, Salzburg a Villach, je však levnější. Přes Salzburg a Villach byste zaplatila ještě tauernské tunely v ceně € 11,00 a Karawanken tunel v ceně € 7,00. Náklady v obou směrech tedy o € 36,00 více. Nemá smysl se i vyhýbat Slovinsku přes Itálii, tam stojí dálnice od Tarvisio po Trieste € 11,40, celkem tedy € 22,80, což je levnější než slovinská týdenní známka a téměř to samé jako měsíční známka. Ve skutečnosti však dražší, protože celkem 180 km navíc je v pohonných hmotách víc než ten rozdíl.

# 03.01.2015, 13:40.
Obracím se na vás s dotazem, jaký je poplatek za dálnici v Itálii v úseku Tarviso - Terst. Chystáme se na dovolenou do Chorvatska a uvažujeme jet přes Itálii a vyhnout se placení dálnice ve Slovinsku. Mnohokrát děkuji. Věra.

Mýtné je ve výši € 11,40. Pokud k tomu připočtete zpáteční cestu, vyjde Vás mýtné v Itálii na € 22,80. Předpokládáme, že jedete na více než týden, takže ve Slovinsku by šlo o dálniční známku měsíční v ceně € 30,00. Otázkou je, zda ten rozdíl ve výši € 7,20 za to stojí. Nicméně možnosti úspory za dálnici v úseku od Tarvisio najdete v našem Cestovatelově Blogu.