ČERNÁ HORA 2009

Černá Hora v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Černá Hora 2009

Pokud je Černá Hora cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2009. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem nebo letadlem do Černé Hory, o dálničních poplatcích, o cestě mimo dálnici, o ubytování v Černé Hoře, o výletech v horách i po pobřeží a najdete zde také mnoho dalších informací o Černé Hoře, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 28.07.2009, 23:24.
Moc děkuji za ochotu a vaši vstřícnost. Vše pečlivě zvážíme a eventuálně příští rok vyrazíme. Na kempy jsem se ptala po cestě, na přespání, nechceme řídit s dětmi nonstop. Takže asi někde v Maďarsku. Mějte se také hezky a pokud se ještě někam chystáte, tak hezkou dovolenou. Hana.

Pěkný kemp s penzionem je nedaleko hranic s Chorvatskem v Lenti (je to jen 5 km od navrhované trasy) - Castrum Termálkemping és panzió. A je i docela levný. Za místo 40 m2 tam zaplatíte HUF 1200,00, což je přibližně € 4,50, za dospělého HUF 900,00, což je pžibližně € 3,50. Za dvojlůžkový pokoj v penzionu HUF 12250,00, což je přibližně € 45,00 a za přistýlku HUF 3000,00, což je přibližně € 11,00. Ještě k těm vízům, na která jsme zapomněli. Jak v Bosně a Hercegovině, tak i v Černé Hoře občané ČR víza nepotřebují - do 90. dnů, jak pobytová, tak i tranzitní. Při pobytu delším než 24 hodin je ohlašovací povinnost na cizinecké policii. Hotely, kempy apod. toto dělají automaticky za klienty, v soukromí za klienty zodpovídá hostitel. Před odjezdem doporučujeme sledovat informace MZV. Do Černé Hory je výrazně omezen dovoz potravin. Na hranicích se platí ekologická taxa € 10,00.

# 18.07.2009, 17:44.
Ráda bych se zeptala, jak se dostanu nejlépe z Prahy do Černé Hory, města Čajn. A případně další informace, bezpečnost, přespání asi kemp, platba za tunely, dálnice, snad i bakšišné policistům. Jeli bychom s manželem, vezli 3 děti. Je to dost daleko, v minulosti jste nám dobře poradil, tak to zkouším znovu. Našla jsem, že lidé jezdí tyto trasy Hranice, Vsetín, Nemšová, Nitra, Komárno, Székesfehérvár, Vajta, Mohác, Osiek, Tuza, Sarajevo, Brod, Hum, Nikšiš, Podgorica, Cetinje, Budva nebo Otrokovice, Petrov, Skalica, Holíč, Kopčany, Kúty, Lozorno, kolem Bratislavy normálně po dálnici, potom na Rajku, Mosonmagyarovar, Janoszmorya, Balatonsentgyorgy, Nagytad, Barcz, Virtovica, Pakrac, Okučani, Bosanska Gradiška, Banja Luk, Jajce, Donja vakuf, Bugojno, Jablanica, Potoci, Mostar. Potom například na Neum a po magistrále až do Černé Hory. Dívali jsme se do mapy a ideálně vychází tyto dvě možnosti: Česko, Slovensko, Maďarsko, Rakousko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina - tam nevím jak s vízy na průjezd - a Černá Hora, nebo zda lze Česko, Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora. Moc děkuji a těším se na odpověď. Hana.

Optimální trasa vede přes Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko, Bosnu a Hercegovinu, tedy: Praha - Brno - Břeclav - Grosskrut - Vídeň - Graz - Maribor - Zagreb - Karlovac - Bosiljevo - Dubrovnik - Čanj. Poplatkově to znamená dálniční známku v Rakousku na 10 dní - € 7,70, popř. 2x, ve Slovinsku měsíční za € 30,00, poplatky v Chorvatsku až před Dubrovník (Ravča) jsou HRK 200,00 (přibližně € 27,00). Kromě povinných dokladů - pasy, národní řidičský průkaz, zelená karta, technický průkaz, v případě zapůjčeného vozidla i notářsky ověřenou a přeloženou plnou moc, doporučujeme mezinárodní řidičský průkaz. Doporučujeme dodržovat dopravní předpisy - rychlostní limity jsou 50 km v obci a 80 km mimo obec. Dálnice tam nejsou. Světla mějte rozsvícená pořád, nepoužívejte při jízdě mobilní telefon. A pozor! Nesmí se řídit bez oblečení horní části těla. Takže v největších pařácích je potřeba, aby měl řidič alespoň tričko. Kontroly jsou tam časté. V případě přestupku doporučujeme raději nesmlouvat. Bezpečnostní situace je standardní. Nedoporučuje se mluvit o tématech bývalých ozbrojených konfliktů atd. Pozor na případnou vysokohorskou turistiku - raději se znalým průvodcem. Měnu tam mají €, je tam ale obtížnější používání platebních karet. Doporučujeme raději dostatek hotovosti. Tunely by neměly být zpoplatněny. Informace máme jen o jednom - Sozina - na jih od Podgorice (€ 2,50). Tudy ale na výše popsané trase nepojedete. Cestu přes Sarajevo nedoporučujeme. Jednak v Bosně a Hercegovině nejsou dálnice (snad jen dva krátké úseky) a jednak jsou tam silnice ve špatném stavu (+ kolony při cestě k moři a u Sarajeva, často neosvětlené tunely, hornatý terén, nezpevněné krajnice atd.). My bychom možná jen upravili výše uvedenou optimální trasu. Za krátký úsek ve Slovinsku je cena dálniční známky příliš vysoká - nepředpokládáme, že jedete jen na týden, to by byla známka za € 15,00. Jeli bychom Praha - Brno (D1) - Bratislava (D2) - Rajka (D2, 2) - Mosonmagyaróvár (15) - Jánossomorja (86) - Csorna (86) - Szombathely (86) - Körmend (86) - Lendava (86, 3) - Čakovec (D209) - Zagreb (D20, A4, A3). Odpadne dálniční známka v Rakousku, přibude dálniční známka na Slovensku (týdenní za € 4,90), v Chorvatsku naroste mýtné o něco málo přes HRK 20,00. O kempech ve městečku Čanj nevíme. Asi nejznámější je komplex Biserna Obala. V srpnu s polopenzí za 7500,- Kč na týden. Nebo hotel Zlatibor. V srpnu s polopenzí 10000,- Kč na týden. Ubytování v soukromí se pohybuje od € 30,00 do € 50,00 za osobu a noc.