BENÁTKY 2009

Rady na cestu do Benátek

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Benátky 2009

Pokud jsou Benátky cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2009. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o ubytování, o vstupenách do muzeí, o výletech na ostrovy Murano, Burano a Torcello, o jízdě gondolou, o stravování v Benátkách, o dopravě do Benátek z přímořských letovisek a najdete zde také mnoho dalších informací o Benátkách, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 28.12.2009, 10:39.
Jedeme do Benátek v březnu a autem. Chci se jen zeptat, jak a za kolik je řešené parkování ve městě. Je lepší nechat auto jinde a pohybovat se pěšky? Zdržíme se jen dva dny. Předem moc děkuji a přeji krásný Nový rok. S podravem M.

Na začátku Benátek, hned za mostem, jsou patrová parkoviště. Nabídku parkovacích možností jak v Benátkách, tak v Mestre najdete na portále asmvenezia.it. My doporučujeme parkoviště Tronchetto. Celodenní parkování Vás přijde na € 21,00. Po vlastních Benátkách se pak můžete pohybovat pěšky, ale i lodní dopravou. Více informací najdete v našich otázkách a odpovědích.

# 15.12.2009, 12:43.
V příštím roce bych ráda navštívila Benátky, zda pojedu přímo do Benátek či do Lido Di Jesolo ještě nevím. Už jsem si zjistila z vašich stránek, že se nejprve musím dostat z Lido di Jesolo do Punta Sabbioni a odtud do Benátek. Ráda bych navštívila i Veronu a Sirmione. Je do těchto měst časté spojení z Benátek a odkud? Kolik Euro? Děkuji za odpověď. B.

Přímo z Benátek (S. Lucia) nebo z Mestre jezdí do Verony hodně vlaků, minimálně jeden do hodiny, většinou však více. Cena jízdenky začíná na € 6,15 (2. třída osobní vlak). Po prohlídce Verony pak můžete pokračovat do Peschiera del Garda (€ 2,35) nebo Desenzano del Garda (€ 2,70). Od Sirmione jsou obě stanice přibližně stejně daleko, první 10 km, druhá 8 km. Vlaky jezdí opět velmi často.

# 06.12.2009, 17:04.
Nadšeně čtu Vaše stránky! Prosím, jako milion lidí, o Vaši radu. Už jsme starší pár a bojíme se jet do Benátek na blind. Raději s nějakou cestovou, aby byl klídek i když vím, že to bude dražší, ale odvezou a přivezou na letiště. Na internetu je Eurovíkendů hodně, ale ty 3 dny je strašně málo ... odlet, přílet ... konec výpravy. Nemáte tip na alespoň 5. až 6. denní pobyt? S kým? Nebo vlastně, nepořádáte takový program i Vy? Díky moc, prima večer. Luboš.

O delším než třídenním leteckém zájezdu bohužel nevíme. My takové zájezdy nepořádáme :-) Budete muset zřejmě volit kombinaci doprava + ubytování. Tipy na dopravu z letiště a ubytování najdete v našich otázkách a odpovědích.

# 02.12.2009, 21:01.
Jsem zpátky z Benátek. Stavila jsem se tam ještě dneska dopoledne, to jsem měla ještě více času. Dnes navíc bylo krásné počasí a byla jsem tam již v 8 hodin, takže jsem se nemusela strkat s dalšími turisty. Držela jsem se Vašeho návodu, v pondělí jsem to až na San Marco nestihla, ale dneska ano, a to i s dalšími zastávkami. Pravděpodobně se tam s manželem vypravíme na víkend na jaře, takže bych se na Vás ještě jednou obrátila s prosbou na tipy na ubytování. Jinak ještě jednou děkuji. Č.

Tipy na ubytování najdete v našich otázkách a odpovědích, ať už od nás, tak i od našich čtenářů.

# 26.11.2009, 22:16.
V pondělí odlétám do Benátek, letiště Marco Polo. Budu tam kolem 14:00 hodiny. Budu čekat zhruba do 18:00 hodiny na kolegu a pak pojedeme autem dál. Chtěla bych se podívat do centra Benátek, klidně i taxíkem, ale netuším, zda je to vůbec reálné za takovou krátkou dobu se tam dostat a alespoň něco vidět. Předem děkuji za Vaši odpověď. Katka.

Z letiště Marco Polo Vám jede do Benátek linka ACTV č. 5. Cena lístku je € 2,50. Na Piazzale Roma je za 25 minut. Z letiště odjíždí většinou v 10. a 40. minutu. Je tedy reálné, že se do Benátek dostanete do 15:00 - 15:30 hodin. Zpět pak musíte jet v 17:10 nebo 17:40. Máte tedy přibližně 2 hodiny čas například na projížďku po Canale Grande linkou č. 1. Cena jízdenky je € 6,50 a doba jízdy na San Marco je přibližně 40 minut a jezdí po deseti minutách. Takže je to tak na otočku, každopádně z lodní linky toho uvidíte hodně. Pokud budete vědět, že to časově nestíháte, můžete kdykoliv vystoupit a jet zpět. Z letiště Marco Polo můžete jet také přímo modrou linkou Alilaguna. Z letiště odjíždí ve 14:45 a na San Marco je v 16:05. Zpět pak odjíždí v 16:25 a na letišti je v 17:44. Jede každou hodinu. Zpáteční lístek stojí € 25,00. Podle našeho názoru je však cesta přes Canale Grande větší zážitek.

# 25.11.2009, 09:36.
Chystáme se do Benátek a samozřejmě bychom se rádi svezli gondolou. Zajímá nás přibližný ceník jízdného, eventuelně, zda existuje nějaká levnější varianta projížďky po kanálech. Děkuji. K.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 28.08.2009, 12:53. Levnější varianta je využití veřejné dopravy ACTV. Jednorázový lístek stojí € 6,50, existují i časové jízdenky - na 12, 24, 36 atd. hodin v ceně od € 16,00.

# 21.11.2009, 22:11.
Při hledání informací na internetu jsem narazil na Vaše stránky. V létě příští rok se chystáme do Alp a potom bychom chtěli tak na 3 dny zajet k moři a do Benátek. Prosím, neznáte nějaké levné ubytování v okolí Benátek pro 4 osoby, tak asi na 4 dny? Děkuji. Pavel.

Doporučujeme Camping Venezia Village. Bungalow pro 4 osoby tady koupíte za € 78,00 na noc.

# 21.11.2009, 19:27.
Mám dotaz. V březnu se chystáme s přítelkyní letecky do Benátek (letiště Marco Polo) a potřebovali bychom vědět, nějakou nejlepší a nejlevnější dopravu z letiště (linky ...), s tím související koupí nějakých jízdenek (typ, kde ...), které by sloužily po celou dobu ubytování (4 dny) k jakémukoliv druhu dopravy, popř. platí-li nějaké i jako vstupenky na památky apod. Dále by mě zajímalo nějaké levnější hezké ubytování se snídaní v Benátkách. Děkuji. Zdeněk.

Doprava z letiště je závislá na tom, kam přesně pojedete a kde budete ubytovaní. Nejlevnější doprava je autobusem ACTV č. 5 na Piazzale Roma v Benátkách nebo autobusem č. 15 na železniční stanici v Mestre. Cena jízdenky je € 2,50. Odtud pak můžete pokračovat autobusem dále do Mestre nebo lodní dopravou do Benátek. Časové jízdenky existují, na 72 hodin stojí € 33,00. Pokud je Vám do 29 let, můžete si zakoupit třídenní jízdenku v ceně € 18,00 + € 4,00 za kartu. Časové jízdenky platí pro autobusovou dopravu v Mestre, autobusovou dopravu na ostrově Lido a na lodní dopravu kromě linek Alilaguna, Clodia a Fusina. Kombinovaný lístek na dopravu (autobus, loď), muzea, kostely, wc atd. zahrnuje tzv. Venice Card. Cena se pohybuje od € 47,00 do € 96,00 na tři dny podle různé konfigurace (doprava, kultura, Alilaguna, věk). Více informací o kartě najdete na hellovenezia.com. Na letišti Marco Polo v hale ji zakoupíte u Venezia Si' - AVA Marco Polo. Otevřeno je od 9:00 do 23:00. Rovněž ji zakoupíte na stánku Hello Venezia ve stejné hale v době od 8:10 do 22:00. Tam lze koupit i ostatní jízdenky. Ubytování v Benátkách je poměrně drahé a je ho nepřeberné množství. Nejdražší ubytovaní je samozřejmě v okolí náměstí San Marco. V návaznosti na předchozí odpověď, kdy jsme doporučovali restauraci, uvádíme levnější hotel na Campo Santa Margarita. Jedná se o hotel Antico Capon, kde se lze ubytovat už od € 20,00 na osobu a noc. Nejlevnější ubytování je v hostelech, které většinou provozují církevní organizace.

# 20.11.2009, 22:24.
V březnu se chystám do Benátek letecky (Marco Polo) a potřeboval bych poradit, jak se nejsnáze a nejlevněji dostanu do samotných Benátek, konkrétně k hotelu - Hotel Venezia 2000, Lungomare G. d' Annunzio a kde vůbec koupit nějaké lístky třeba na autobus (cenová relace). Dále, kde je možno se dobře a levněji najíst. Děkuji moc. Zdeněk.

Nejsnadnější spojení z letiště Marco Polo na ostrov Lido je lodí společnosti Alilaguna. Linea Blu jezdí od 06:10 do 00:10, Linea Rosso od 09:15 do 18:15. Cena lístku je € 13,00. Zakoupíte ho v hale. Hotel Venezia 2000 se nachází na Lungomare Gabriele d' Annunzio. Z Lido Santa Maria Elisabetta se k hotelu dostanete autobusem ACTV - linka A nebo B. Lístky na autobus koupíte na stáncích Hello Venezia nebo v tabácích, barech, novinových stáncích. Cena lístku je € 1,10. Nejlevnější spojení je trochu složitější. Z letiště musíte autobusem ACTV č. 5, který Vás za € 2,50 zaveze na Piazzale Roma. Odtud pak lodní dopravou, například linkou č. 1 na ostrov Lido v ceně € 6,50 a potom již výše zmíněným autobusem za € 1,10. Celkem tedy € 10,10. Je otázkou, zda ta malá úspora za to stojí. Vyplatilo by se to, kdybyste si na celý pobyt zakoupil nějakou časovou kombinovanou jízdenku - € 16, € 18, € 23, € 28, € 33, € 50,00 (12, 24, 36, 48, 72 hodin, 7 dnů). V Benátkách počítejte se spíše vyššími cenami v restauracích. Doporučujeme se nestravovat v blízkosti náměstí San Marco. Ceny jsou tam vysoké a neodpovídají podávané kvalitě. Levnější restaurace nabízejí turistické menu (menu turistico). Náš tip: Trattoria Osteria Ai Carmini, najdete ji v části Dorsoduro, vedle kostela Santa Maria dei Carmini. Dostanete se tam z náměstí Campo Santa Margarita, z jeho nejužší části, která Vás dovede až ke kostelu a před ním zahnete doleva na Calle delle Pazienze. Levnější ubytování najdete spíše v Mestre než v Benátkách.

# 09.11.2009, 10:33.
Našla jsem váš web s informacemi o Benátkách a chtěla bych vás poprosit o informaci, kterou jsem bohužel nenašla. Hledala jsem všude možně i na stránkách ACTV. Zajímalo by mě, zda nevíte, od kolika let se platí MHD (vaporetti a bus) v Benátkách. Máme čtyř a půl letou dceru, ale pamatuji se, že se v Itálii například ve vlacích platilo již od 4 let (není to tedy jako u nás od 6-ti let?). A také bych chtěla vědět, zda ji musím koupit jízdenku (my už máme v předstihu koupenou 24 hodinovou se slevou). Předem děkuji za odpověď. Romana.

V systému dopravy ACTV děti do ukončeného čtvrtého roku neplatí. Jinak řečeno, jízdenku je třeba zakoupit ode dne pátých narozenin. Zdarma se přepravují také kočárky.

# 07.11.2009, 21:29.
Můžete mi, prosím, poradit jak se dostanu a za kolik z letiště Marco Polo v Benátkách na adresu hotelu Best Western - Riviera San Nicolo, Benátky - Lido. Děkuji za pomoc. J.

Nejlepší spojení je dopravou Alilaguna, jejíž linky Vás zavezou až na ostrov Lido, kousek od Vašeho hotelu. Jedná se o linea Blu a linea Rossa. Cena je € 13,00, spoje jezdí každou hodinu od 6:10 do 00:10 (Blue) resp. od 9:15 do 18:15 (Rossa). Levnější, ale složitější spojení je autobusem ACTV. Linka č. 5 Vás zaveze za € 2,50 na Piazzale Roma. Autobusy jezdí několikrát do hodiny od 4:08 do 1:10. Odtud pak musíte linkou č. 2 na Tronchetto a odtud linkou č. 17 na Lido (San Nicolo). Cena lodního lístku je € 6,50. Pokud si koupíte na pobyt nějakou časovou jízdenku ACTV, pak ji už můžete využít na lodní dopravu, potom se ta druhá varianta vyplatí.

# 04.11.2009, 18:01.
Chtěla bych se Vás zeptat, kolik zhruba stojí vyjižďka na gondole? A ceny v Itálii. Za brzkou odpověď předem děkuji. Žaneta.

Odpověď na Vaši první otázku najdete v otázkách a odpovědích, konkrétně ze dne 28.08.2009, 12:53. Na druhou Vaši otázku pak v odpovědi ze dne 22.08.2009, 17:57. Ceny jsou obecně podobné po celé Itálii, v turisticky atraktivních centrech samozřejmě výrazně vyšší.

01.11.2009, 13:39.
Jelikož budu míjet Benátky při cestě z výstavy psů asi ve vzdálenosti 100 km, byl by hřích toho nevyužít. Při hledání hotelu beroucí psy na pokoj, jsem s uspokojením zjistil, že asi ze třiceti, které jsem si prohlížel na Booking, pouze dva chtějí za psy zaplatit. Milé. Dále jsem zjistil, alespoň u hotelů Lux a Locanda Correr, mezi kterými se rozhoduji, že je cenová nabídka na Booking dražší asi o € 20,00 než na web stránkách hotelu. Teď otázka: co Benátky a psi? Berou je na vaporetto? Můžou chodit například po Náměstí Sv. Marka? Mám s sebou dva miniaturní jezevčíky. Přibližně 4 kilogramy váhy jeden. V případě potřeby je mohu přenést v tašce. Dále: je možné koupit lístky (i časové jízdenky) přímo při nástupu na parníček? Zpáteční lístek na loď, v případě, že bych parkoval na Fusině, je platný více než den? Děkuji vám velmi moc za odpovědi. S pozdravem Josef.

Se psy by problém v Benátkách být neměl za předpokladu dodržování standardních zvyklostí - vodítko, případně košík, úklid atd. Na vaporetto se psy můžete, jeden pes na jednoho cestovatele je zdarma. Musí mít vodítko a košík. Pokud ho však budete přepravovat v kleci, jejíž součet tří rozměrů přesahuje 120 cm, pak je třeba zaplatit. Ve většině případů je možné zakoupit jízdenky při vstupu na vaporetto. Jinak je možné jízdenky zakoupit v tabácích, barech, novinových stáncích atd. Zpáteční lístek na linku Fusina - Zattere by měl být platný 15 dnů, Fusina - Alberoni 5 dnů. Raději si to však ověřte při nákupu jízdenky. Tyto linky však nejsou součástí dopravy ACTV, nelze použít jednorázové a časové jízdenky ACTV. Jak je to na těchto dvou linkách s přepravou psů informace nemáme. V případě hotelů Lux a Locanda Correr je to vždy otázka aktuální nabídky. S využitím Smart nabídky mohou být levnější na Booking.

# 13.10.2009, 16:06.
Můžete mi prosím říct, kolik stojí vjezd do Benátek na Tronchetto pro autobus? Slyšel jsem, že je to přes € 300,00? A jaké jsou tam případně další poplatky? Děkuji předem. Stanislav.

V Benátkách, jako ve většině větších italských měst, jsou tzv. zóny ZTL, které jsou zpoplatněny. V Benátkách jsou navíc rozděleny na ZTL Auto a ZTL Bus. Více informací včetně cen najdete na asmvenezia.it. Pokud pojedete dále do Benátek (do míst, kde to samozřejmě lze) a budete parkovat například na Trochettu, zaplatíte ještě parkovné. To je pro autobus do 30 minut € 3,00, do 12 hodin € 21,00 a za každých započatých dalších 12 hodin € 16,00.

# 11.10.2009, 15:14.
Díky za skvělé tipy na Vašich stránkách. Koncem listopadu se chystáme do Benátek (čtvrtek až neděle) a rád bych poprosil o Vaši pomoc. 1.) Přílet máme na letiště Marco Polo 26.11. kolem 14. hodiny, ubytování v hotelu Colombina, Calle del Remedio - Castello 4416, 30122, Benátky - Piazza San Marco. Můžete, prosím, poradit optimální cestu z letiště na hotel? 2.) Lze Venice Card koupit přímo na letišti Marco Polo? 3.) Jeden den zvažujeme výlet do Verony. Jak se tam a zpět neoptimálněji dostat? Díky za Vaše rady a přeji hodně úspěchů s Vaším webem. Daniel.

Z letiště Marco Polo jeďte autobusem č. 5, který Vás zaveze do Benátek na Piazzale Roma. Odtud se pak lodní dopravou, například linkou č. 1, dostanete na S. Marco k Vašemu hotelu Colombina. Přímo na letišti Marco Polo v hale koupíte Venice Card u "VENEZIA SI' - AVA". Otevřeno mají každý den od 9:00 do 23:00. Do Verony se dostanete i přímo z Benátek, ze stanice S. Lucia. Cena nejlevnějšího lístku je € 6,15 (osobní vlak, druhá třída), nejdražší v ES City stojí € 16,60 (druhá třída). Jízdní řády najdete na Trenitalia, přesně pro Váš termín.

# 30.09.2009, 23:50.
Řehůřkovi, zrovna včera jsme se vrátili z Benátek. Když jsem na internetu hledala nějaké informace o Benátkách, náhodně jsem narazila na vaše stránky a musím vám je pochválit. Jsou super. Mám jeden vzkaz pro ty, kteří se chystají do Benátek: na intranetu jsem našla poznámku někoho, kdo psal, že v Benátkách není nutné si kupovat jízdenku na vaporeto. Že ho nikdo za celou dobu pobytu nekontroloval. Tak to my máme úplně jinou zkušenost. Kontrolovali nás asi pětkrát, takže kdybychom jízdenku neměli, tak by nás to vyšlo asi pěkně draho. A určitě se vyplatí časová jízdenka. Hezký den. Jaroslava.

Děkujeme Vám za zprávu. Ohledně jízdenek jsme stejného názoru. Jízdenky je třeba kupovat. Není to přeci kvůli tomu, abychom předešli pokutě, ale kvůli tomu, abychom zaplatili za službu, kterou čerpáme. V zaměstnání také dostaneme zaplaceno za práci, v obchodě také platíme za nákup.

# 29.09.2009, 13:46.
Prosím o sdělení, kolik stojí parkovné autobusem v Benátkách - předpokládám, že na nějakém centrálním záchytném parkovišti. Děkuji. Jitka.

Například na parkovišti Tronchetto stojí prvních třicet minut € 3,00, prvních 12 hodin (nebo část) € 21,00 a každých dalších 12 hodin (nebo část) € 16,00.

# 23.09.2009, 08:38.
Pořebovala bych od Vás poradit, jak se dostanu ve 2:00 hodin ráno, když přijedu z Brna směr Venezia - Mestre a potřebuji se odtud dostat na Venezia Piazza Roma Strat. Brusuni? Děkuji Vám velmi za pomoc a odpověď na tento e-mail. Š.

Nepíšete, kam přesně přijedete. Podle místa odjezdu a času příjezdu zřejmě pojedete linkou Student Agency, která přijíždí ve dvě hodiny v noci na Viale Stazione, což je u vlakového nádraží z Mestre. V tomto případě najdete odpověď na Vaši otázku v odpovědi ze dne 17.08.2008, 11:20. Konkrétně okružní linka Circolare Notturna N1 odjíždí z vlakové stanice FS v Mestre v době od 23:53 do 04:53 každou 33. a 53. minutu (ty časy jsou letos stejné jako v loňském roce). Na Piazzale Roma je za 12 minut. Cena lístku je € 1,10.

# 22.09.2009, 23:26.
Chtěla bych se zeptat, zda je možné odprůvodcovat v Benátkách svoji skupinku turistů, tedy moci vykládat přímo u památek, na náměstí apod. Děkuji. D.

Profese turistického průvodce je v Itálii regulována. Směrnice 2005/36/ES byla transponována do italské legislativy výnosem 2006/07. Přeshraniční poskytování služeb turistického průvodce se v Itálii ohlašuje na příslušném uznávacím orgánu. Ohlašovací formulář je třeba doplnit příslušnými doklady. Ohlášení má platnost jeden rok. Veškeré kontakty, formuláře a další informace najdete na serveru Asociace průvodců. V jednotlivých regionech jsou však navíc ještě různé úpravy. Konkrétně v Benátkách může průvodcovat pouze licencovaný průvodce - Guide Venezia. Legislativu samozřejmě v této oblasti neznáme, ale je velice pravděpodobné, že nikdo jiný, než takovýto průvodce (je jich přibližně 100) v Benátkách provádět skupiny nemůže - podmínky získání licence. Řešením je si takového (i česky mluvícího) průvodce najmout - kontakty viz. výše. Pro skupiny od 30. do 50. osob vychází cena kolem € 4,00 až € 5,00 za osobu na půl dne.

# 14.09.2009, 23:06.
Řehůřkovi, především Vám chci poděkovat za Vaše skvělé stránky plné užitečných informací a hlavně za Váš čas a úsilí, které věnujete odpovědím na naše otázky. Tímto děkuji za všechny, kterým jste se doposud snažili ochotně odpovědět a pomoci :-) K těmto stránkám jsem se dostala náhodou, když jsem se snažila sehnat nějaké informace o Itálii, kam pojedeme poprvé. Mnoho odpovědí jsem našla právě na Vašich stránkách. Budeme v Bibione 19. - 26.9. autem a rádi bychom podnikli celodenní výlet do Benátek. Můžete mi prosím poradit, jaký druh dopravy by byl pro tento výlet nejvýhodnější, časově a také hlavně finančně? Z Vašich odpovědí jsem vyčetla, že snad autem přes Mestre, pak na to centrální parkoviště v Benátkách za mostem. A kdybychom nechali auto v Mestre a pak jeli třeba vlakem? Nebo nechali auto už v Caorle a pak lodní dopravou? A ještě jedna otázečka: Most vzdechů - pod jakým názvem jej najdu v italštině? Moc děkuji za odpověď. Jana.

Zajeďte si do Punta Sabbione, kde zaparkujete za přibližně € 7,00 a odtud už můžete lodní dopravou ACTV na náměstí S. Marco za € 6,50. Vyplatí se však zakoupit si nějakou časovou jízdenku. Pokud nechcete využívat lodní dopravu, pak je výhodnější zaparkovat v Mestre, například na parkovišti S. Giuliano a odtud pak autobusem ACTV. Lístek stojí € 1,10. Těch možností parkování je více. Seznam parkovišť s otevíracími dobami a cenami najdete na výše uvedených stránkách ASM. Jsou tam i bezplatná parkoviště. Vždy je však třeba zvážit výhodnost ve vztahu k ceně, vzdálenosti od Benátek a bezpečnosti. Most vzdechů se jmenuje Ponte dei Sospiri a najdete ho za Bazilikou sv. Marka.

# 13.09.2009, 11:28.
Jedeme na víkend teď v září do Benátek. Podle informací na vašich stránkách bychom se chtěli ubytovat v kempu Village Camping Joker. Mohli byste nám poradit, jaké je z tohoto kempu spojení do centra Benátek, za jakou cenu a jak dlouho doprava trvá? Děkujeme za radu a přejeme hezký den. Zuzana.

Nejbližší spojení veřejnou dopravou je z Cavallino (od Joker Village Camping - něco málo přes 1 km), odkud jezdí autobusová linka ATVO č. 23a do Punta Sabbione. Odtud jezdí lodě do Benátek společnosti ACTV. Autobusem to trvá 20 minut. Lodí, která většinou navazuje na autobus za 5 až 15 minut, to trvá 40 minut. Cena autobusové linky je € 1,65 (zpáteční € 2,90), cena lodní dopravy závisí na zvolené jízdence. Jednorázová stojí € 6,50, časová například na 12 hodin stojí € 16,00 (použitelná po celých 12 hodin na všechny linky ACTV). Je možné, že blíže kempu bude některá další zastávka autobusu, mimo sezónu však počítejte spíše s tím Cavallino.

# 05.09.2009, 23:29.
Pane Řehůřku, děkuji za info ohledně transferu Treviso - Benátky. Na uvedené webové adrese jsem si našel veškerá spojení. Prosím o radu ještě v jedné věci. Platí pro vstupy do benátských památek slevy na kartu ITIC? Případně, kde se to dá vyčíst? Děkuji předem. Zdeněk.

V Itálii obecně tam, kde akceptují studentské karty ISIC, akceptují většinou i učitelské karty ITIC. Většinou je podmínkou, aby byl držitel občanem EU. V Benátkách jsou však možnosti s ITIC kartou omezené. Podle oficiálních zdrojů - ISIC je sice v Benátkách 44 míst, kde poskytují slevy na tyto karty, týkají se však většinou restaurací, obchodů, jednoho kempu, kin nebo také přepravce Venezia Lines. Bohužel muzea tam uvedena nejsou, kromě Scuola Grande di San Rocco. Doporučujeme se vždy dotázat u pokladny, zda akceptují kartu ITIC. Pokud spadáte do skupiny do 29 let, můžete si zakoupit Rolling Venice Card (€ 4,00), která Vám požadované slevy poskytne. Další možností je Venice Card.

# 04.09.2009, 08:38.
K tomuto tématu bych se Vás chtěla ještě zeptat, pokud si koupím jednosměrnou jízdenku za € 6,50 popřípadě zpáteční, tak mi to neplatí na Canal Grande a je možně s touto jízdenkou přestupovat? Katka.

Jednosměrná jízdenka za € 6,50 je platná pouze na lodní dopravu (stejný rozsah jako u časových jízdenek) po dobu 60 minut v jednom směru (nelze jet například linkou č. 1 tam a zpět) a je přestupní. Platí i pro Canale Grande, konkrétně se jedná o linky 1, 2 a N (noční).

# 03.09.2009, 12:25.
Koncem září se chystáme letecky do Benátek. Cesta z letiště Treviso do Benátek autobusem nebo vlakem nebude žádný časový problém. Zpět ale Wizzair odlétá už v 8:30 (úterý 29.9.). Poraďte nám, prosím, jak se na letiště do 7:30 dostat. Jezdí autobusy tak brzo? Lze někde stáhnout jízdní řád? Je možné koupit zpáteční lístek s odkladem tří dnů? Tam 26.9., zpět 29.9. Děkuji za odpověď. Zdeněk.

Autobusovou linku provozuje společnost ATVO. Autobusy z Benátek (Piazale Roma) na letiště Canova v Trevisu jezdí už v 5:00 (Út, Čt, So, od 22.9.2009), 5:20 (Ne), 5:40 a 6:00 (každý den). V úterý 29.9. tedy všechny výše jmenované. Cesta trvá přesně hodinu, takže byste měl spoj bez problému stihnout. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách v PDF. Zpáteční jízdenka stojí € 10,00 a má platnost 7 dnů.

# 03.09.2009, 10:53.
Chtěla bych se zeptat, pokud si zakoupím lodní lístek 12. hodinový za € 16,00, platí tento lístek i na dopravu po Grand Canalu? Děkuji. Katka.

Ano, platí. Časové jízdenky jsou platné pro všechny lodní (Benátky) a autobusové (Mestre, ostrov Lido) linky ACTV. Neplatí na linky Fusina (z Mestre Fusina), Clodia (z Chioggia) a Alilaguna (z Mestre Marco Polo).

# 31.08.2009, 20:19.
Děkuji moc za odpověď, zdá se mi to cenově velmi přijatelné, jen doufám, že se nikde neztratíme. A kde to parkoviště v Punta Sabbioni je, najdeme ho lehce? Takže asi nebude problém se dostat kdykoliv dopoledne do Benátek lodí a k večeru zpátky? Ta časová jízdenka se dá využít i na několik jízd, pokud to tedy chápu dobře? A co je to LN? Děkuji moc za vyčerpávající odpovědi! Simona.

Parkoviště je přímo u přístavu a dobře značeno. Časovou jízdenku můžete využívat bez omezení, tj. na lodní i autobusovou dopravu v rámci ACTV. S přestupy, tam i zpět, po Canale Grande, na ostrovy Murano, Burano, Lido, ... neplatí pro linky Allilaguna, Clodia a Fusina (nejsou v rámci ACTV). Z Punta Sabbioni lze bez problému dojet do Benátek ráno a večer se vrátit. LN je linka označená jako Laguna Nord.

# 30.08.2009, 23:23.
Chystáme se na dovolenou do Lignana a rádi bychom se podívali do Benátek, problém je, že se s Italy nedoluvíme a neznáme to tam, proto vás tímto prosíme o radu, chtěli bychom jet autem, které bychom někde nechali zaparkované - bez klíčů v zapalování, ale za rozumnou cenu a odtamtud pokračovali lodí do vysněných Benátek! Máme malou dcerku a proto upřednostňujeme vlastní dopravu před výletem od CK na celý den! Rádi bychom zjistili přibližné ceny lodí a jak často jezdí do přístavů, zda v Benátkách vysazují v jednom přístavišti nebo je více možností a kde vystoupit? Předem moc děkujeme za odpověď a přejeme hezký den! Simona.

V tomto případě doporučujeme zaparkovat například v Punta Sabbioni, kde celodenní parkování stojí přibližně € 7,00. Odtud můžete jet lodí do Benátek za € 6,50 (jednosměrný 60. minutový lístek). Výhodnější je časová jízdenka (€ 16,00 - 12 hodin). Z Punta Sabbioni jezdí lodě i několikrát do hodiny a na více míst. Například linka č. 15 jezdí na náměstí San Marco. Stejně tak LN, ta Vás také druhým směrem zaveze na ostrovy Burano nebo Murano.

# 29.08.2009, 12:21.
Chystáme se s přítelkyní navštívit autem Benátky, ubytovaní budeme v Lido di Jesolu. Jak jsem se na Vašich stránkách dočetl, tak parkování v Benátkách je dost drahé, prosím o radu, zda nevíte, kolik by stála lodní doprava z Punta Sabbioni do Benátek a zpět, popřípadě jak často lodě jezdí a zda se vůbec tato varianta vyplatí. Děkuji. Radovan.

Z Punta Sabbioni jezdí linky ACTV. Šedesátiminutový jednosměrný lístek stojí € 6,50, časové jízdenky platné pro lodní a autobusovou dopravu v Benátkách a Mestre stojí € 16,00 (12 h), € 18,00 (24 h), atd. Neplatí pro linky Alilaguna, Clodia a Fusina. Záleží na tom, kam se chcete všude v Benátkách podívat a jak budete využívat dopravu. Počítejte také s tím, že i v Punta Sabbioni musíte platit za parkovné - přibližně € 7,00 za den (můžete tam jet ale i autobusem - něco málo přes € 2,00). Jezdí odtud několik lodních linek, minimálně každou hodinu. Z Lido di Jesolo můžete do Benátek i autobusem společnosti ATVO - linka 10A - přibližně 2x do hodiny. Cena jě něco kolem € 4,00.

# 29.08.2009, 12:12.
Prosím o informaci ohledně dopravy lodí (ACTV) z Punta Sabbioni do Benátek. Z PDF brožurky mi ani přes překladač není zcela jasné, jak je to s nejlevnější jízdenkou na této trase (kolik zaplatí dospělý a kolik dítě 3,5 roku) na lince č. 15 nebo lince LN. Snad to opravdu není € 6,50 za jednu jízdu a osobu. V takovém případě je asi levnější dojet do Benátek vozem i s parkovným € 21,00. Rádi bychom se dopravili dopoledne lodí tam (stanice S. Pieta nebo S. Elena) a odpoledne zpět (ze stanice Fondamente Nove). Dále prosím definujte, kde je nástupiště v Punta Sabbioni (například GPS souřadnice). Děkuji za odpověď - tyto stránky mi hodně pomohly. S pozdravem P.

Cena jednosměrného lístku platného 60 minut stojí € 6,50. Děti do 4 let včetně neplatí. Zda se to vyplatí nebo ne hodně závisí na tom, jak chcete po Benátkách cestovat, kolik Vás bude atd. Počítejte také s tím, že v Punta Sabbioni je třeba také platit parkovné - přibližně € 7,00 za den. Přístav v Punta Sabbioni je dobře značen. GPS souřadnice by měly být následující: 45°26'50" S, 12°25'30" V.

# 29.08.2009, 11:52.
Chtěla bych se zeptat na cestu do Benátek z Lido di Jesolo. Jedu tam se školou na bienále. A trajektem je to moc drahé, tak bychom sem rádi z Lido di Jesolo dostali do Meste a pak veřejnou dopravou do Benátek. Předem děkuji. Lucie.

Z Lido di Jesolo můžete do Benátek autobusem společnosti ATVO - linka 10A - přibližně 2x do hodiny. Cena jě něco kolem € 4,00, zpáteční něco přes € 6,00. Ve slevě pro skupiny od 10 osob stojí zpáteční pod € 6,00, Vám se vyplatí však koupit studenstký lístek, který je ještě levnější, něco kolem € 5,00. Počítejte však s tím, že autobus Vás zaveze na Piazzale Roma, odkud budete muset do centra Benátek pěšky. Pokud odtud budete využívat lodní dopravu, pak se Vám vyplatí zakoupit některou z časových jízdenek a tu využít už při cestě z Punta Sabbioni.

28.08.2009, 12:53.
Vážení Řehůřkovi, začátkem listopadu letíme s kamarády na víkend do Benátek. Ubytování, letenky i program jsme zvládli. Chci se Vás zeptat na autobusové spojení z letiště Treviso do Benátek a zpět. Tam přiletíme v pátek v poledne a zpět zase v poledne v neděli z letiště Treviso. Je nás jedenáct. Kolik lidí se vejde do Gondoly, jak to gondoliéři účtují, dá se smlouvat? A kde nejlépe si ji pronajmeme? Přeji Vám příjemný víkend. S přátelským pozdravem Milan.

Z letiště Treviso se nejlépe do Benátek dostanete autobusem společnosti ATVO. Zaveze Vás na Piazzale Roma. Zpáteční lístek stojí € 10,00 (platný 7 dní). Lístek lze koupit v pokladnách ATVO nebo ve směnárně na letišti. Autobusy jezdí každý den, od 7:00 do 8:00 hodin do přibližně 22:30 - v návaznosti na přílety. Gondoly jsou pro šest lidí a oficiální cena je € 80,00 za prvních 40 minut, € 20,00 za každých dalších započatých 20 minut. Od 19:00 do 8:00 jsou ceny o něco vyšší - € 100,00 / € 50,00. Smlouvat se dá, ale většinou velkým úspěchem je usmlouvat na tu oficiální cenu. Za zpívajícího gondoliéra se účtuje příplatek. Stanoviště gondol jsou po celém Canale Grande, největší je samozřejmě u náměstí San Marco. V Benátkách se gondoly objevily už v 11. století. V současné době už nežije mnoho stavitelů, není proto lehké je pořídit a na novou gondolu se čeká i pět let. Gondoly se stavějí z pěti druhů dřeva, jsou dlouhé více jak 10 metrů a váží kolem půl tuny. Cena se pohybuje kolem € 20000,00.