ENARGYLANDIA

rodinný zábavní park

 /  / Cestovatelův blog / Polsko / Energylandia

Napsal: Pavel Řehůřek
Zveřejněno: 24.09.2018, 22:13
Aktualizace: 24.09.2018, 22:13

Přibližně 70 km severovýchodně od česko - slovensko - polského trojmezí leží na řece Skawa městečko Zator. Administrativně spadá do Malopolského vejvodství a okresu Osvětim. Název pochází z výrazu zaparcie toru, což znamená významné zúžení cesty, v tomto případě říční. Řeka byla brzděna zvýšenou překážkou, kterou musela překonávat. První zmínky o Zatoru pochází z roku 1228, předpokládá se však, že už v roce 1179 zde byl postaven hraniční hrad chránící obchodní cestu z Krakova do Slezska. Ve městečku žije necelé čtyři tisíce obyvatel. Od roku 2014 k nim pravidelně přibývá od dubna do října obrovské množství návštěvníků, kteří hledají zábavu a především adrenalin. V katastru městečka byla vybudována Energylandia - největší zábavní park v Polsku. [oficiální stránky]

Energylandia
Energylandia
Energylandia
Energylandia
Energylandia
Energylandia
Energylandia
Energylandia

Do zábavního parku Energylandia se nejlépe dostanete autem přes hraniční přechod v České Těšíně. Odtud vede až do Bielsko - Biala čtyřproudovka S52, která navazuje na S1. Na východním okraji Bielsko - Biala z ní sjedete a pokračujete směr Krakov po silnici č. 52. I za cenu více ujetých kilometrů je výhodné pokračovat přes Kety a Andrychow až do Wadovice, odkud vede do Zatoru silnice č. 28. Tam je třeba se držet směru Oswiecim. Energylandia se nachází kousek za městečkem po levé straně. [mapa].K dispozici je velké parkoviště s kapacitou 2500 míst. Parkovné na celý den stojí zł 5,00 a parkovací lístek je možné zakoupit na pokladně v parku, v automatu na parkovišti nebo u obsluhy při výjezdu. Kontrola parkovacích lístků probíhá při odjezdu. Otevřeno je od dubna do října a otevírací doba pro každý den je uvedena v kalendáři, přibližně v následující tabulce:

   Otevírací doba
Období Dny Hodiny
Duben Pá - Ne 10:00 - 18:00
Květen, Červen Po - Ne 10:00 - 18:00
Červenec - Srpen Po - Ne 10:00 - 20:00
Září Út - Ne 10:00 - 18:00
Říjen Čt- Ne 10:00 - 18:00

Dostali jste se k Energylandii a potřebujete dovnitř. Ke vstupu Vás opravňuje vstupenka. Základní stojí zł 119,00, zlevněná zł 69,00. Děti do 17. let včetně mají v den narozenin vstup za zł 1,00. V ceně vstupenky jsou veškeré atrakce bez limitů, rozdělené do čtyř zón - zóna pro nejmladší, rodinná zóna, extrémní zóna a vodní park. Největším lákadlem je deset horských drah a atrakcí v exterémní zóně, z nichž některé se pyšní mnoha evropskými i světovými nej. Jedná se o Mega Coaster Hyperion, Rollercoaster Mayan, Rollercoaster Formule, Speed Water Coaster, Viking Rollercoaster, Space Gun, Spece Booster, Aztec Swing, Apocalipto a Tsunami Dropper. V ceně jsou i kolotoče, kina, různá představení a vystoupení. Platí se za herní automaty. K dispozici je celá řada služeb - občerstvení, obchody, vše za přijatelné ceny. Podívejte se na mapu parku, tu získáte i v tištěné podobě zdarma u pokladny.

Mega Coaster Hyperion
Mega Coaster Hyperion
Rollercoaster Mayan
Rollercoaster Mayan
Speed Water Coaster
Speed Water Coaster
Aztec Swing
Aztec Swing

Návštěvu parku je vhodné spojit s poznáváním okolí. 20 km na západ se rozkládá koncentrační tábor Auschwitz v Osvětimi a Auschwitz - Birkenau v Březince, 50 km na východ se nachází město Krakov a 15 km jihovýchodně od Krakova Solný důl Wieliczka. Ubytovat se můžete v Zatoru, Osvětimi, Krakově i ve Wieliczka.