PENTEDATTILO

město duchů pod pěti prsty

 /  / Cestovatelův blog / Itálie / Pentedattilo

Napsal: Pavel Řehůřek
Zveřejněno: 10.9.2014, 22:15
Aktualizace: 13.11.2017, 19:50

Na jižních úbočích pohoří Aspromonte se rozkládají řecké vesnice, které daly celé oblasti název Zona Grecanica a byly po staletí izolované až do konce devatenáctého století. Jednou z nich je Pentedattilo, nejfotografovanější město v Kalábrii. Pokud budete trávit dovolenou právě na jihu Kalábrie, neměli byste si toto místo nechat ujít. Stačí jen udělat pomyslný krok od pobřeží Jónského moře směrem do nitra strmých drsných hor a ocitnete se v úplně jiném světě. Naskytne se Vám pohled, který lze jen stěží popsat slovy. Pohled na město duchů, rozkládající se pod podivným skalním útvarem a připomínající otevřenou ruku s pěti prsty. [mapa] [Kalábrie 2006]

Odbočka do hor se nachází jen necelé tři kilometry západně od nejjižnějšího místa Kalábrie - Melito di Porto Salvo. Úzká silnička začíná stoupat od pobřeží Jónského moře v Sant' Elia, místní části Anna. Naproti hasičské zbrojnice Vás na ni navede hnědá směrovka s nápisem Pentedattilo. Podjedete pobřežní silnici SS106 a po chvíli Vás Via Muse Torre vyvede ze zástavby. Úzká silnička klikatící se typickou krajinou jižního Aspromonte Vás dovede na dohled hory Monte Calvario, jejíž tvar dal vesnici jméno - penta daktylos, pět prstů. Za prudkou serpentinou, která Vás otočí o 180 stupňů, se můžete pokochat panoramatem svažujícího se pohoří do Jónského moře. Tento pohled Vás bude doprovázet ještě chvíli, dokud silnička neodbočí do nitra hor. Dovede Vás přímo pod Monte Calvario. Zaparkujte u kiosku, kde se můžete občerstvit, ochutnat typické kalábrijské produkty a zakoupit pohlednice, turistické průvodce nebo suvenýry. Odtud jsou také nejkrásnější pohledy na vesnici Pentedattilo se zřiceninou hradu. Potom už se vypravte pěšky do nitra tajemné vesnice. Cesta Vás dovede až ke kostelíku sv. Petra a Pavla s rodinnou hrobkou Alberti, před kterým je vyhlídka s pamětní deskou na San Geatano Catanoso, zdejšího pastora.

Monte Calvario
Monte Calvario
Pentedattilo
Pentedattilo
Kostel sv. Petra a Pavla
Kostel sv. Petra a Pavla
Ruiny hradu
Ruiny hradu
Vyhlídka
Vyhlídka
Trosky domu
Trosky domu
Trosky domu
Trosky domu
Zrekonstruované domy
Zrekonstruované domy

Historie vesnice je dlouhá. V roce 640 před naším letopočtem ji založilo řecké město Chalcis jako svou kolonii. Pentedattilo se během období Starověkého Řecka a následně i během období Starověkého Říma stalo prosperujícím obchodním centrem. Společně s nedalekým Montebello Ionico tvořilo součást obranného systému přístupu do Aspromonte. Následovaly nájezdy Saracénů, které v době Byzantské říše znamely pro Pentedattilo úpadek. Ve 12. století bylo dobyto Normany a postupně bylo v držbě rodin Abenavoli, Francoperta, Alberti, Clement a Ramirez. Město bylo těžce poškozeno zemětřesením v roce 1783. Následkem toho se velká část populace odstěhovala na pobřeží do Melito Porto Salvo. Až do roku 1811, kdy byla sjednocena Itálie, bylo Pentedattilo samostatnou obcí. Čas a život se ve vesnici zastavil v roce 1960 na dlouhých dvacet let, kdy byla vesnice zcela vylidněna. Stalo se tak jednak následkem zemětřesení, legend vázaných ke krvavému maskru rodin Abenavoli a Alberti, ale také začínajícího pomalého sesuvu půdy. Na základě vyhlášky byla vesnice okamžitě evakuovaná a stalo se z ní město duchů.

Od počátku 80. let se sem začali sjíždět dobrovolníci z celé Evropy a začali rekonstruovat domy, ulice a vracet do vesnice ztracený život. Obnovili kostel sv. Petra a Pavla, kde je nyní sbor složený z 25 lidí. Každé léto je Pentadattilo cílem festivalu helénské kultury Paleariza. Na přelomu srpna a září se zde koná mezinárodní festival krátkých filmů. Zapomenuté město duchů se vrátilo k životu a vypráví svůj příběh mnoha návštěvníkům.